Gevluchte Eindhovense verkrachter opgepakt

Een verkrachter die in juni niet terugkwam van verlof uit de gevangenis in Grave, zit weer vast. Hij werd dinsdag op Curaçao opgepakt, laat het Openbaar Ministerie in Zwolle woensdag weten. De man werd in 2009 veroordeeld tot zes jaar celstraf.

De 30-jarige Andy S. pleegde in mei 2007 een gewapende overval op een echtpaar in Eindhoven. Hij knevelde hierbij de man en verkrachtte de vrouw. Eind juni zou hij voorwaardelijk vrijkomen, maar twee weken daarvoor keerde hij niet terug van verlof. Hij had voor zijn veroordeling al een tijd in voorarrest gezeten.

Burgemeester van Eindhoven Rob van Gijzel vroeg eerder in een brief aan minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) om opheldering over de gang van zaken rond S. Hij wilde weten waarom de gemeente, de politie en de reclassering pas na twee weken op de hoogte werden gesteld over de niet van verlof teruggekeerde man.

De rechtbank in Den Bosch verkortte de vervroegde vrijlating van de man eerder deze maand met 120 dagen. Hij moet nu dus nog 134 dagen uitzitten. Wanneer S. weer naar Nederland komt, is nog niet duidelijk.