Obama: Eenling-terrorist is grootste gevaar

Het grootste terreurgevaar voor de Verenigde Staten is momenteel niet een grootschalige aanslag, zoals op 11 september 2001, maar een bloedbad door een eenling. Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama dinsdag gezegd in een interview met nieuwszender CNN.

Als voorbeeld noemde Obama de dubbele aanslag in Noorwegen, waarbij vorige maand bijna 80 mensen omkwamen. "Een enkele persoon die verward is of gedreven wordt door een ideologie van haat, kan veel schade aanrichten. Het is ook veel moeilijker om zulke eenlingen op te sporen", aldus de president.

De Verenigde Staten staan volgende maand uitgebreid stil bij de aanslagen van 11 september 2001. Terroristen van al-Qaeda kaapten toen vier passagiersvliegtuigen. Twee werden in de Twin Towers in New York gevlogen, die daardoor instortten. Een derde toestel stortte neer op het Pentagon in Washington. Het vierde vliegtuig crashte in een weiland in Pennsylvania, vermoedelijk nadat passagiers de kapers hadden overmeesterd. Op die dag tien jaar geleden kwamen in totaal bijna 3.000 mensen om het leven.

Tot een herhaling van '9/11' is al-Qaeda waarschijnlijk niet in staat, stelt Obama. Volgens de president is de terreurbeweging "een veel zwakkere organisatie met veel minder mogelijkheden dan twee of drie jaar geleden".

Obama gaf het interview tijdens een bezoek aan de staat Iowa. Daar hadden de Republikeinen vorige week hun eerste grote test voor de presidentsverkiezingen van volgend jaar. Het bezoek stond dan ook grotendeels in het teken van de stembusgang. Obama beschuldigde de Republikeinen ervan uit eigenbelang economische hervormingsplannen te blokkeren. "Onze economie kan dat niet hebben", aldus Obama.

Obama: Eenling-terrorist is grootste gevaar
Obama: Eenling-terrorist is grootste gevaar (Foto: ANP)