GroenLinks ontkent intimideren journaliste

GroenLinks-fractievoorzitter Jolande Sap heeft geen druk uitgeoefend op de journaliste die het stuk over Mariko Peters in HP/de Tijd schreef. Dit zegt een woordvoerder van GroenLinks. Lise Witteman beweerde dinsdag op haar weblog dat zij is geïntimideerd door Sap.

Witteman schreef dat Sap haar daags voor de publicatie opbelde. "Of ik wel dacht aan mijn carrière, zo als 'beginnend journalist'", zou haar zijn toegebeten. Een woordvoerder van de partij ontkent woensdag dat Sap de uitspraak zo heeft gedaan.

De partij laat wel weten dat Sap om inzage in het artikel heeft gevraagd. Die kreeg zij niet. Witteman zou ook geen toelichting hebben willen geven over haar bronnen. "Sap heeft benadrukt dat er ernstige beschuldigingen zijn geuit over een privékwestie waar geen bewijzen voor zijn overlegd en gewezen op de impact die het artikel kan hebben voor het gezin van Peters", staat in een persverklaring die GroenLinks woensdag publiceerde.

In het artikel in HP/de Tijd werd melding gemaakt van de mogelijke betrokkenheid van Peters bij de ontvoering van de kinderen van haar huidige partner. Ook werd Peters beschuldigd van belangenverstrengeling in haar tijd als diplomaat in Afghanistan. Onderzoek van het ministerie van Buitenlandse Zaken, haar voormalige werkgever, wees vrijdag uit dat Peters de gedragscode had overschreden, maar dat zij niettemin integer had gehandeld toen ze een subsidieaanvraag van haar partner behandelde.