Kort geding om domeinnaam Rutte

De staat spant een kort geding aan om de domeinnaam ministerpresidentrutte.nl te bemachtigen. De domeinnaam is door iemand geclaimd die hem niet af wil staan. De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) wil dat de rechter uitspraak doet over de vraag aan wie de domeinnaam toebehoort. Het kort geding dienst donderdag bij de rechtbank in Haarlem.

De overheid kan een domeinnaam pas claimen als de bewindspersonen zijn aangesteld. Omdat tijdens de formatie al veel namen circuleren worden sommige domeinnamen vooraf al geclaimd door mensen. Meestal worden de ze tegen een kleine vergoeding overgedragen als de RVD daarom vraagt, maar in het geval van ministerpresidentrutte.nl is dit niet gelukt, meldt een woordvoerder.

Omdat tijdens de formatie lang geheim blijft wie op welke post komt, is een voorschot nemen op namen van mogelijke bewindspersonen voor de RVD niet mogelijk. "Journalisten komen daar dan snel genoeg achter", aldus de woordvoerder.

Hoewel er nog geen nieuwe verkiezingen en daaruit volgend een nieuw kabinet is, is domeinnaam ministerpresidentwilders.nl al geregistreerd. Uit het geding moet blijken of deze naam moet worden overgedragen, mocht de PVV-leider ooit plaats nemen in het Torentje.