[Tour] Katusha ontslaat betrapte Kolobnev

Alexander Kolobnev keert niet terug in de Tour de France. De 30-jarige Rus, die na de vijfde etappe van woensdag werd betrapt op het gebruik van een vochtafdrijvend middel, is ontslagen. Dat meldt zijn equipe Katusha. Er zal nog wel een B-staal gestest worden bij de olympische bronzenmedaillewinnaar van Beijing.

Gisteravond werd bekend dat Kolobnev positief had getest. De Rus werd even later door de Franse politie opgehaald in het hotel waar zijn team verbleef. Volgens ploegleider Bart Leysen wa dat om zijn papieren te controleren. "Normaal gesproken brengen ze hem vanavond terug." Het parket van d'Aurillac onderzoekt de zaak.

Kolobnev is het eerste dopinggeval van deze Tour. Katusha liet meteen weten dat Kolobnev bij ontslag ook een boete van vijf jaarsalarissen moet betalen. Of die eis stand houdt in een rechtzaak is echter onduidelijk. De UCI kon Kolobnev niet voorwaardelijk schorsen omdat het middel hydrochloorthiazide op een lijst staat van middelen die 'vatbaarder zijn voor een geloofwaardige, niet dopinggerelateerde verklaring'. Het middel wordt echter ook vaak gebruikt om dopinggebruik te maskeren.