'Arrestant niet dood door politiegeweld'

De 22-jarige arrestant uit Heemskerk die begin deze maand overleed nadat hij onwel werd in een politiecel, is niet gestorven als gevolg van politiegeweld. Dat heeft het Openbaar Ministerie in Haarlem bekendgemaakt, meldt de NOS maandag. Een woordvoerder van het OM is maandag niet direct bereikbaar.

De man, van Turkse komaf, werd in de nacht van zaterdag 2 juli aangehouden in Beverwijk nadat hij door het lint ging in een snackbar. De man was mogelijk onder invloed van alcohol of drugs en verzette zich zo hevig dat agenten geweld moesten gebruiken, meldde de politie eerder.

Ook op weg naar het bureau en eenmaal in de cel bleef de man volgens de politie onrustig. Agenten hielden de man in zijn cel met een camera en een microfoon in de gaten. Ook heeft een arts hem twee keer gecontroleerd. Bij het laatste bezoek van de arts bleek dat de man geen hartslag had. Hij is naar een ziekenhuis gebracht, waar hij overleed.

De dood van de man veroorzaakte veel ophef. De familie van de 22-jarige Heemskerker beweerde dat agenten hem hadden gemarteld. Turkse media spraken er bovendien schande van.

De rijksrecherche onderzoekt het overlijden van de arrestant.