'Srebrenica' voor zestiende keer herdacht

In Den Haag wordt maandagmiddag herdacht dat Srebrenica op 11 juli 1995 ten prooi viel aan de Bosnische Serviërs. Advocaat Liesbeth Zegveld en Fahrudin Alic, voorzitter van de Vereniging van Overlevenden van de Genocide van Srebrenica houden een toespraak. Er worden enkele honderden mensen verwacht.

Tussen de zeven- en achtduizend moslims werden vermoord nadat de door Nederlandse VN'ers beschermde enclave was gevallen. De zeshonderd Dutchbatters verlieten hun volgens hen onhoudbare positie in Srebrenica na militaire dreigementen.

Eind mei werd Ratko Mladic in Servië gearresteerd. Hij was militair leider van de Bosnische Serviërs ten tijde van de Bosnische oorlog. Hij wordt berecht door het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag, evenals zijn politieke baas Radovan Karadzic.

De Nationale Srebrenicaherdenking, een initiatief van Nederlands-Bosnische organisaties en IKV Pax Christi, vindt plaats van 15.00 tot 16.30 uur op het Plein in Den Haag. Ook in Srebrenica wordt de massaslachting herdacht. In het naburige Potocari worden stoffelijke resten herbegraven. Onder hen de electricien die voor de Nederlanders werkte. Het lichaam van Rizo Mustafic werd dit jaar gevonden in een massagraf.

Vorige week bepaalde het gerechtshof in Den Haag dat Nederland aansprakelijk is voor de dood van drie moslimmannen in Srebrenica, onder wie Mustafic. In 2008 oordeelde de rechter nog dat alleen de Verenigde Naties verantwoordelijk kunnen worden gehouden. De Nederlandse overheid beraadt zich op een eventuele gang naar de Hoge Raad.

Liesbeth Zegveld, die de nabestaanden juridisch bijstaat, liet weten dat nog niet bekend is hoe hoog de gevraagde schadevergoeding wordt. Een miljoenenclaim verwacht zij niet. "Het was de slachtoffers nooit om het geld te doen", zei ze na de uitspraak. Bij de nabestaanden in Bosnië en Nederland was de blijdschap groot na de uitspraak.