Onderzoeken schietpartij Alphen gepresenteerd

In het stadhuis van Alphen aan den Rijn worden maandagochtend twee onderzoeken naar de schietpartij in winkelcentrum De Ridderhof gepresenteerd. Een onderzoek gaat over de toedracht van de fatale schietpartij, het andere over de wapenvergunningen van de dader.

De politie onderzocht onder leiding van twee officieren van justitie de gebeurtenissen op zaterdag 9 april. Tristan van der V. schoot toen zes mensen dood en verwondde zestien mensen voor hij zelfmoord pleegde. Het onderzoek moet meer duidelijk maken over het leven en de psyche van de 24-jarige dader. Hij had in 2006 zelfmoordneigingen en zat toen tien dagen in een gesloten inrichting. Ten tijde van de slachtpartij was Van der V. volgens het OM wel 'down', maar voor zover bekend niet suïcidaal.

Van der V. loste in enkele minuten meer dan honderd schoten in het winkelcentrum. De rijksrecherche onderzocht de wapenvergunningen voor de drie wapens die hij bij de schietpartij gebruikte. De politie had de wapenvergunningen niet mogen afgeven, meldde de NOS zaterdag op basis van bronnen, vanwege een oud incident met een luchtdrukwapen. Het OM heeft hem hier in 2003 niet voor vervolgd, het incident zou niet in de politiesystemen hebben gestaan.

Zaterdag bracht het Openbaar Ministerie in Den Haag naar buiten dat een bekende van Van der V. wordt vervolgd omdat hij op de hoogte zou zijn geweest van het plan van Tristan van der V. om zichzelf en mogelijk anderen om het leven te brengen. Hij heeft dit niet gemeld bij de politie, wat mogelijk een strafbaar feit is. Het OM in Den Haag heeft besloten hem te vervolgen. Hij kan een gevangenisstraf van maximaal een jaar krijgen.

De onderzoeksresultaten worden om 10.00 uur gepresenteerd door hoofdofficier van justitie Kitty Nooy, korpschef van de politie Hollands Midden Jan Stikvoort en de Alphense burgemeester Bas Eenhoorn.