'Hitler bestelde sekspoppen voor leger'

Om te voorkomen dat zijn troepen uitgeschakeld werden door seksueel overdraagbare aandoeningen, liet Adolf Hitler in de tweede Wereldoorlog sekspoppen maken voor zijn soldaten. Dit schrijft auteur Graeme Donald, die op dit project stuitte tijdens zijn onderzoek naar de geschiedenis van de Barbiepop.

'Project Borghild' werd gestart nadat SS-leider Heinrich Himmler schreef: "Het grootste gevaar in Parijs is de wijdverspreide en ongecontroleerde aanwezigheid van hoeren, die klanten oppiken in bars, dansgelegenheden en andere plaatsen. We moeten voorkomen dat onze soldaten hun gezondheid op het spel zetten voor een snel avontuurtje."

Hitler keurde de ontwikkeling van de 'synthetische troostmeisjes' persoonlijk goed. De poppen, met blond haar en blauwe ogen, waren klein genoeg om in de bepakking van de soldaten te passen. Soldaten testten de poppen in Jersey, dat door de Nazi's bezet was. Himmler was onder de indruk, en bestelde gelijk vijftig exemplaren voor zijn eigen troepen.

De Duitse soldaten waren echter minder enthousiast. Ze weigerden de poppen mee te nemen, bang dat de Britten hen belachelijk zouden maken als ze gevangen zouden worden genomen. Daarom stierf het project in 1942 een stille dood.

Volgens de Britse krant The Sun, ontdekte Donald het nazi-project tijdens zijn onderzoek naar de speelgoedpop Barbie, die gebaseerd is op de na-oorlogse Duitse pop Lilli. "Uiteindelijk liep het project op niets uit. De plaats waar de poppen gemaakt werden en de alle poppen gingen verloren in het bombardement op Dresden," aldus de schrijver.