'Ontvoerde vrouw familie Gijs van Dam'

De 57-jarige vrouw die in de nacht van zaterdag op zondag werd ontvoerd in Amsterdam is de moeder van drugshandelaar Mike Offenberg, een vriend van topcrimineel Willem Holleeder. Haar vader is de veroordeelde Amsterdamse drugshandelaar Gijs van Dam senior, de geliquideerde Gijs van Dam junior is haar halfbroer. Dat meldt Vrij Nederland maandag na onderzoek.

In de familie van de vrouw kwam eerder een ontvoering voor. De in 2004 op de oprit van zijn woning in Zandvoort doodgeschoten Gijs van Dam junior werd in 1985 ontvoerd. Hij kwam na een week weer vrij. Junior werd daarna net als zijn vader een bekende naam in de drugshandel.

Oud-profvoetballer Offenberg, die door de opsporingsinstanties zou worden gezien als een goede relatie en zakenpartner van Holleeder, wordt momenteel onder meer verdacht van witwassen. Gijs junior zou voor zijn dood nauwe banden hebben onderhouden met de in 2001 geliquideerde crimineel Sam Klepper en met topcrimineel John Mieremet. Hij had volgens ingewijden al jaren ruzie met ex-Heineken-ontvoerder Holleeder, met wiens ex-vrouw hij getrouwd is.

Bij een politie-inval in verband met de gijzeling van de vrouw pleegde zondagnacht een verdachte zelfmoord, maakte de politie maandag bekend. Rond 00.30 uur maakte de politie met arrestatieteams een einde aan de gijzeling. Daarbij werd één verdachte aangehouden. Bij een andere inval in een woning in Den Haag werden nog eens twee verdachten aangehouden. Bij deze inval schoot een verdachte zichzelf dood. De politie vond twee vuurwapens.

De achtergronden bij de gijzeling zouden in het criminele milieu liggen. De gegijzelde vrouw raakte niet gewond. Via onderzoek had de politie achterhaald dat ze 'in het midden van het land' was.