FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 10 juli 2011

Slachtoffers Srebrenica alsnog begraven

In de Oost-Bosnische gemeente Srebrenica heeft maandag de begrafenis plaats van 613 stoffelijke overschotten van mensen die zijn vermoord tijdens de genocide in juli 1995. Elk jaar worden op 11 juli de stoffelijke resten begraven van de slachtoffers van de massamoord die in de afgelopen 12 maanden zijn geïdentificeerd.

Dit jaar wordt ook Rizo Mustafic begraven, die maandenlang als elektriciën voor Dutchbat heeft gewerkt. Dutchbat was het Nederlandse VN-bataljon dat de moord op duizenden moslims niet kon voorkomen.

Uitlevering ex-dictator Tsjaad uitgesteld

Senegal levert de voormalige Tsjadische dictator Hissène Habré tot nader order niet uit aan zijn land van herkomst. Dat heeft Madicke Niang, de minister van Buitenlandse Zaken in Senegal, zondagavond bekendgemaakt.

Vrijdag hadden de autoriteiten in beide Afrikaanse landen nog laten weten dat Habré maandag naar Tsjaad zou worden uitgezet. Tsjaad beschuldigt Habré van 40.000 politieke moorden en martelingen op grote schaal voordat hij in 1990 werd verdreven en in ballingschap ging. 

Habré woonde al die jaren ongemoeid in Senegal, ofschoon hij is aangeklaagd wegens misdaden tegen de menselijkheid voor de foltering van honderden van zijn tegenstanders. 

Ook België vroeg om uitlevering van Tsjaad, een verzoek waar de internationale gemeenschap zich bij heeft aangesloten. Volgens mensenrechtenorganisaties kan Habré in Tsjaad niet rekenen op een eerlijk proces.

NSJ blikt tevreden terug op 36e editie

Gelukkigen met kaarten voor Prince hebben nog een nachtconcert voor de boeg, maar daarna is North Sea Jazz 2011 weer achter de rug en kan het programmeren voor de 37e editie, volgend jaar, weer beginnen. Festivaldirecteur Jan Willem Luyken blikt zondag - na drie lange, lange dagen - tevreden terug. "Het was weer waanzinnig en Prince speelde echt fenomenaal."

Tegen de 70.000 bezoekers trok North Sea Jazz 2011, exclusief de kaarten voor Prince. Het weer werkte weer mee, vooral zaterdag en zondag. Op het gevarieerde programma van oude cracks (denk aan Tom Jones, Al Jarreau, Paul Simon, Chaka Khan, Marcus Miller, Ahmad Jamal, BB King en John Scofield) maar ook relatieve nieuwkomers als Kris Berry, Selah Sue, Ntjam Rosie, Kyteman, Waylon, Ben l'Oncle Soul en James Blake.

 Tel daarbij op Snoop Dogg, het Metropole Orkest, Toots Thielemans, de Noor Terje Isungset met zijn instrumenten van ijs, en de Peace Hotel Old Jazz Band, de oudste band ter wereld met muzikanten van 65 tot 90 jaar, welke al ruim 30 jaar dagelijks optreedt in het gelijknamige hotel in Shanghai.

NSJ blikt tevreden terug op 36e editie
NSJ blikt tevreden terug op 36e editie (Foto: ANP)

Bakkal en Engelaar moeten geld opbrengen

Otman Bakkal en Orlando Engelaar moeten beiden geld opbrengen bij een eventueel vertrek uit Eindhoven. Clubs die interesse hebben in de spelers moeten met een transfersom op tafel komen, zo schrijft het Eindhovens Dagblad.

Zowel Bakkal als Engelaar staan open voor een vertrek bij de club. Voor de 31-jarige Engelaar is er naar verluidt interesse van het Spaanse Osasuna. Bakkal wordt al enige tijd gevolgd door de Russische club Spartak Moskou. Concrete informatie over een transfer is er echter nog niet.

Isner klopt Rochus in finale Newport

John Isner heeft het tennistoernooi van Newport gewonnen. De 26-jarige Amerikaan was in de finale met 6-3 en 7-6 (6) te sterk voor de Belg Olivier Rochus. Isner is de eerste speler sinds 1976 die er als nummer één van de plaatsingslijst in slaagt het toernooi in Rhode Island te winnen.

Voor Isner is het de tweede toernooizege uit zijn carrière. Begin vorig jaar won de nummer 46 van de wereld op het hardcourt van het Nieuw-Zeelandse Auckland.


Isner klopt Rochus in finale Newport (Foto: Novum)

DNA aardappel ontrafeld

Wetenschappers hebben de aardappel genetisch ontleed. Nu de volgorde van de bouwstenen van het aardappelgenoom bekend zijn, kunnen onderzoekers en veredelaars aan de slag om de opbrengst van het gewas te verhogen en de kwaliteit en voedingswaarde te verbeteren. Ook kan de plant, volksvoedsel nummer drie op de wereldranglijst, sneller resistenter worden gemaakt tegen ziektes.

De bevindingen van het Potato Genome Sequencing Consortium (PGSC), waarbij onderzoekers in veertien landen zijn betrokken zijn zondag gepubliceerd in Nature. Het initiatief kwam van de expertisegroep Plantenveredeling van Wageningen UR. Het project kreeg in Nederland financiële steun van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, Technologiestichting STW en het aardgasbatenfonds.

De 844 miljoen baseparen in het DNA die het genoom van de aardappel vormen tellen 39 duizend genen, volgens Wageningen UR een verrassend groot aantal. Van bijna alle genen is de locatie op een van de twaalf chromosomen van de aardappel nu bekend.

Uit de data blijkt dat de genetische diversiteit binnen de geteelde rassen erg beperkt is. Dit is te verklaren uit het kleine aantal aardappels dat in de zestiende eeuw vanuit Zuid-Amerika naar Europa werd meegenomen en sindsdien de basis is geweest voor de aardappelveredeling.

De aardappel is het belangrijkste voedingsgewas dat niet tot de granen behoort. Volgens de Wereldvoedselorganisatie FAO is de wereldproductie ongeveer 330 miljoen ton per jaar. Het aardappelareaal is de afgelopen decennia op wereldschaal nauwelijks gewijzigd. Pootgoed komt vaak van Nederlandse telers. Er bestaan meer dan vierduizend gecultiveerde aardappelvariëteiten.


DNA aardappel ontrafeld (Foto: Novum)

Boetes voor McLaren en Sauber

De stewards van de Grand Prix van Groot-Brittannië hebben na afloop van de race McLaren en Sauber boetes opgelegd voor incidenten in de pitstraat. McLaren moet 5000 euro betalen voor het onveilig wegsturen van Jenson Button, terwijl Sauber 20.000 euro moet betalen voor een incident rond Kamui Kobayashi.

Button werd in de race na een pitstop weggestuurd terwijl zijn rechtervoorwiel nog niet vast zat. Terwijl de monteur nog met de wielmoer in de hand op zijn knieën in de pitstraat zat zette Button ruim honderd meter verder de auto aan het eind van de pitstraat aan de kant. Mogelijk dat deze actie de hoogte van de boete nog beperkt heeft.

Eerder in de race kwam Kobayashi na een stop lastig weg. Toen de Japanner wel optrok kwam hij in het pad van Pastor Maldonado terecht en reed hij bij het uitwijken over de luchtslangen van Force India heen. Kobayashi kreeg hiervoor ook nog een stop & go-penalty opgelegd.

Aretha Franklin: Halle Berry is terug in de race

Nog altijd is niet zeker wie Aretha Franklin gaat vertolken in de film over haar leven. Eerder dit jaar leek het erop dat Halle Berry de rol binnen had gesleept, maar de race ligt weer helemaal open.

"Ik moet mijn goedkeuring geven aan wie mij gaat spelen", laat Franklin weten aan het Canadese tijdschrift Maclean's. Volgens de legendarische soulzangeres gaat het momenteel tussen Berry, actrice en zangeres Jennifer Hudson en zangeres Fantasia. Berry haakte enige tijd geleden af, omdat zingen niet een van haar sterke punten is.

"Jennifer Hudson en Fantasia worden overwogen, maar Halle Berry is weer terug in de race. Ik heb haar gesproken achter de schermen van Oprah's afscheidsshow en ze heeft me laten weten dat ze de rol nog steeds wil", zegt Franklin. "Ik zei tegen haar: we hebben nooit van je verwacht dat je gaat zingen, we wisten al dat je geen zangeres bent. Desondanks denk ik dat ze het kan."

De 69-jarige zangeres is al jaren bezig met het filmproject. De film wordt gebaseerd op haar eerder verschenen autobiografie.


Aretha Franklin: Halle Berry is terug in de race (Foto: Novum)

Eto'o blijft bij Inter

Samuel Eto'o heeft vandaag op de clubsite van Internazionale aangegeven dat hij niet zal vertrekken bij de Milanezen. Eerder gaf de spits aan te twijfelen over zijn toekomst bij de club. Diverse clubs toonde al interesse in de Kameroener.

"In de kranten staat dat ik wil vertrekken, maar ik heb na de bekerwinst al met Massimo Moratti gesproken. Wanneer de president praat, kan ik alleen maar ‘ja' zeggen", zei Eto'o op de clubsite van Inter. De spits is klaar voor het nieuwe seizoen. "Ik zit goed in mijn vel en we hebben een goede selectie. We willen het enthousiasme van de supporters belonen door op het veld veel duels te winnen."

Eerder werd er gesproken over een ruildeal met Manchester City, waarin sterspeler Carlos Tévez was betrokken. Deze werd door Internazionale afgeketst omdat de ze boomlange spits niet kwijt willen.

Schumi verkeek zich op effect DRS en KERS

Michael Schumacher werd vandaag negende in de Grand Prix van Groot-Brittannië. De Duitser had een bewogen race achter de rug waarbij hij te maken kreeg met een aanrijding op Kamui Kobayashi en een stop & go-penalty die er op volgde. Had de Mercedes-coureur dit niet gehad dan had hij naar eigen zeggen vierde kunnen worden.

Schumacher probeerde in de beginfase van de race Kobayashi te passeren en maakte hierbij gebruik van het Kinetic Energy Recovery system en de beweegbare achtervleugel. Het resultaat was een aanrijding, een verloren voorvleugel en een niet geplande pitstop waarbij de Mercedes voor het gemak meteen op slicks werd gezet. Daarna volgde nog een stop & go, omdat vanwege de ligging van de pitstraat en het voordeel dat er behaald kon worden een doorrijstraf niet afdoende werd geacht dit weekend.

"Nee, natuurlijk ben ik niet tevreden over mijn resultaat. Ik denk dat ik met gemak vierde of vijfde had kunnen worden na al het goede werk van het team. We boeken duidelijk vooruitgang. Er staat nog een barbecue op het programma vanavond met de families van alle werknemers op de fabriek, maar zelfs een mooie avond kan mijn fout niet uitwissen. Ik snap volledig dat ik werd bestraft, al vond ik een stop & go aan de zware kant. Hopelijk gaat het in Duitsland beter," zei Schumacher na afloop van de race.

Turkmenistan meldt 15 doden bij explosies

Turkmenistan zegt dat bij de explosies vorige week in de stad Abadan vijftien mensen om het leven zijn gekomen: twee militairen en dertien burgers. Volgens de regering werden de explosies, die donderdagavond begonnen en tot vrijdag vroeg voortduurden, veroorzaakt door oververhitting in een vuurwerkopslagplaats. Ze sloegen vervolgens over naar een depot met verouderde munitie uit de tijd van de Sovjetunie.

Het Turkmeense ministerie van buitenlandse zaken hekelde berichten van Russische televisiezenders, die melding maakten van veel meer doden en grote verwoestingen. Het noemde de berichten misleidend en onjuist.

Kritische websites worden in Turkmenistan gefilterd, maar veel inwoners kunnen met schotelantennes Russische satellietzenders ontvangen. Chronika Turkmenistana, een website die vanuit Wenen wordt onderhouden door de uitgeweken dissident Farid Tukhbatullin, meldt dat bij de explosies bijna tweehonderd mensen zijn omgekomen, van wie ongeveer de helft militairen.

[Tour] Gesink blij en opgelucht

Robert Gesink kwam vandaag de negende etappe zonder kleerscheurem door. Na afloop was de kopman van Rabobank dan ook blij.

"Superblij dat ik vandaag goed doorgekomen ben. De mannen hebben me super op de been gehouden", waarmee Gesink verwees naar de beklimming van de eerste berg van vandaag waar hij moest lossen uit het peloton. "Ze begonnen me moraal in te spreken. Dat had ik echt even nodig. Richting het einde ging het steeds beter. Ik zag andere mannen ook moeilijke gezichten trekken. Ik dacht: nou, wacht eens even."

Gesink begon uiteindelijk in de grote groep aan de slotklim richting de finish. "Ik verlies heel weinig, denk ik. Ben ik heel blij mee", aldus de Nederlander, die acht seconden toegaf op de concurrentie.

Er was nog meer goed nieuws voor Rabobank want de etappe werd gewonnen door Luis León Sánchez. "Fantastisch dat Luis León gewonnen heeft. Ik gun het hem echt. Dit is super voor de ploeg en voor hem. De stemming was bedrukt, maar vandaag zal die stemming een stukje beter zijn richting de rustdag."

AZ verlengt proefperiode Van la Parra

Rajiv van la Parra blijft nog enkele dagen op proef bij AZ. De 21-jarige rechtsbuiten hoopt in Alkmaar een contract af te dwingen. Van la Parra krijgt volgens Voetbal International tot woensdag de kans om zich te bewijzen bij AZ.

De jeugdinternational staat nog tot 2012 onder contract bij het Franse Caen, maar daar mag hij vertrekken. De oud-speler van Feyenoord speelde onlangs al twee oefenwedstrijden voor AZ.

In het duel met de amateurs van KSK Maldegem (6-0) deed hij van zich gelden met een treffer en twee assists. Tegen het Belgische KVC Westerlo (1-1) kon Van la Parra niet het verschil maken voor de ploeg van Gertjan Verbeek. Mogelijk krijgt hij daarom nog een extra kans deze week.

Van la Parra heeft nog één duel om een langer verblijf bij AZ te realiseren. De Alkmaarders spelen dinsdag nog tegen Topklasser Hollandia. AZ is naarstig op zoek naar een rechtsbuiten. Steve de Ridder (De Graafschap) en Roy Beerens (sc Heerenveen) bleken eerder te duur voor de club.

[Tour] Hoogerland gaat ondanks hechtingen gewoon door

Johnny Hoogerland is ondanks de zware val vandaag tijdens de negende etappe niet van plan om de Tour de France te verlaten. "Normaal gesproken ga ik dinsdag gewoon van start", vertelde de drager van de bolletjestrui na het verlaten van het ziekenhuis aan RTL 7. "Ik ben een Zeeuw hè." Hoogerland moest in totaal 33 hechtingen laten zetten.

Hoogerland, die bijna zeventien minuten achter ritwinnaar Luis-Leon Sánchez over de streep kwam, was ondanks de verwondingen aan bil, bovenbeen en kuit toch ook opgelucht. "Ik weet wat er met Wouter Weylandt is gebeurd tijdens de Giro. Voor hetzelfde geld klap ik met mijn hoofd op een paaltje. Het had veel slechter af kunnen lopen."

De val werd veroorzaakt door een automobilist van een gastenauto van de Franse televisie, in een onbeholpen poging om de kopgroep te passeren. De auto en de bestuurder zijn niet meer welkom in de Tour, liet de directie eerder vanavond weten. Het gedrag van de chauffeur werd 'onacceptabel' genoemd.

Morgen genieten de renners in de Tour van een rustdag. Dinsdag staat de tiende etappe op het programma, met twee cols van derde en twee van de vierde categorie.

Hulpdiensten in touw voor feestlichtkogels

Hulpdiensten zijn zaterdagavond laat uitgerukt omdat op het Hollands Diep bij Numansdorp lichtkogels in de lucht waren gezien en gedacht werd dat een schip in nood verkeerde. De reddingseenheden kwamen uiteindelijk uit in de jachthaven van Numansdorp. Daar waren op een feest ter ere van een wereldreis van de bemanning van een jacht lichtkogels afgeschoten.

Dat heeft het Kustwachtcentrum in Den Helder zondag laten weten. Aan de zoekactie naar "het schip in nood" deden vier vaartuigen en een helikopter mee. Op het land zocht de politie met twee voertuigen mee. De kustwacht heeft aangifte gedaan van misbruik van noodsignalen.

Webber negeerde teamorders Red Bull

Mark Webber werd vandaag in de Grand Prix van Groot-Brittannië derde, vlak achter zijn Red Bull-teamgenoot Sebastian Vettel. De Australiër probeerde de kampioenschapsleider in de laatste twee ronden zelfs nog te passeren, maar slaagde hier niet in. Hierbij negeerde hij teamorders die duidelijk maakten dat hij afstand moest houden.

"Ik was er niet blij mee. Dat is mijn antwoord," zei Webber over de teamorder. "Fernando Alonso had nog kunnen uitvallen in de laatste ronde. En dan was ons gevecht gewoon om de overwinning gegaan. Ik besloot de order naast me neer te leggen, want ik wilde heel graag nog een positie winnen. Ik deed mijn best en Sebastian deed zijn best, we gingen heus niet crashen."

"Ik wil gewoon tot het einde racen, maar met nog vier of vijf ronden te gaan begonnen ze tegen me te praten dat ik mijn positie moest vasthouden. Ik wilde zelf alleen nog wat meer punten," zei de Australiër die tweede staat in het kampioenschap en zijn teamgenoot Vettel weer iets verder weg zag lopen.

NHM: vijftien miljoen over de balk

Het nooit gerealiseerde Nationaal Historisch Museum heeft 15,3 miljoen euro gekost. Dat heeft de NOS becijferd.

Het ministerie van Cultuur verstrekte het leeuwendeel van de subsidie, maar ook drie gemeenten en het Openluchtmuseum in Arnhem hebben geld aan het NHM uitgegeven. Amsterdam, Den Haag en Arnhem maakten in 2007 kosten in hun poging het museum naar hun stad te halen. Voor Den Haag was dat zeventigduizend euro en voor Amsterdam enkele tienduizenden euro's. Arnhem, dat de strijd won, betaalde 17.500 euro.

Van het geld is wel een website en een digitaal netwerk voor musea ontwikkeld. Directeur Erik Schilp wil het netwerk overdragen aan degenen met het beste plan. "Het is enorm treurig dat het zo loopt", zegt hij tegen de NOS. "Het NHM heeft veel mooie en prijswinnende producten ontwikkeld. Wij hadden dat graag voortgezet, maar zullen ons best doen deze producten een nieuw huis te geven."

Staatssecretaris van Cultuur Halbe Zijlstra (VVD) heeft het Openluchtmuseum gevraagd een aantal taken van het NHM over te nemen. Daar is jaarlijks twee miljoen euro voor uitgetrokken. Anderhalf miljoen is bedoeld voor het ontwikkelen van digitale activiteiten om de Nederlandse geschiedenis te presenteren. Vijf ton moet worden besteed aan een fysieke presentatie van de canon van de Nederlandse geschiedenis. Daarvoor moet het Openluchtmuseum samenwerken met het Rijksmuseum in Amsterdam. Het museum moet voor 1 februari een plan maken

Het Nationaal Historisch Museum was een initiatief van de Tweede Kamer en werd op 28 september 2008 een officiële organisatie, die op 31 december wordt ontbonden. Zijlstra noemde de voortzetting van de subsidie aan het NHM vorige maand 'niet opportuun'.

[Tour] Voeckler: "Ik heb geluk gehad"

Thomas Voeckler veroverde vandaag in de bizarre negende etappe in de Tour de France de gele trui. Dat is overigens niet voor het eerst: In 2004 reed de Fransman al eens tien dagen in de leiderstrui.

"Ik won in 2009 en vorig jaar een rit. Dat lukt me echt niet elke keer. Vandaag was mijn doel de gele trui en die heb ik veroverd. Ik word ook een dagje ouder en hier worden geen cadeau's weggegevn. Ik ben een blij man," aldus Voeckler.

De Fransman was de valpartij van zijn medevluchters Juan-Antonio Flecha en Johnny Hoogerland niet ontgaan. "Ik had gewoon geluk, want toen Flecha werd aangereden, raakte hij me net met zijn fiets, maar ik kon door. Natuurlijk heeft zoiets invloed op de koers. Het is sneu voor hen, maar ook dat is de Tour."

Somalische kapers voor Rotterdamse rechter

Negen Somalische piraten die in april werden opgepakt in de Golf van Aden moeten maandag verschijnen in de rechtbank in Rotterdam. Ze worden verdacht van poging tot moord, vuurwapengeweld tegen Nederlandse militairen en zeeroof.

Militairen op rubberboten van het Nederlandse fregat Tromp werden op 2 april door piraten beschoten vanaf een gekaapt Iraans vissersschip. De mariniers en schutters op de Tromp schoten terug, waardoor twee opvarenden om het leven kwamen, enkele anderen raakten gewond. Aan Nederlandse zijde vielen geen gewonden.

Zestien Somalische verdachten werden vervolgens aangehouden en overgebracht naar het Nederlandse oorlogsschip. Aan boord van het vissersschip bleken al vier maanden zestien Iraanse vissers te worden vastgehouden. Ook werden automatische wapens en draagbare raketwerpers gevonden. Van de zestien Somaliërs werden er zeven vrijgelaten, omdat de verdenkingen tegen hen niet hard konden worden gemaakt. Drie van hen zijn minderjarig.

Het landelijk parket van het OM gaat tijdens het proces proberen aan te tonen dat de negen Somaliërs kapers zijn en met raketwerpers en automatische wapens schepen hebben beschoten. Het besluit om de Somaliërs in Nederland te vervolgen is mede ingegeven door het Nederlands belang in deze zaak, namelijk het ernstige geweldgebruik tegen Nederlandse onderdanen.

De zogeheten pro-formazitting begint om 09.00 uur. Vermoedelijk verlengt de rechtbank het voorarrest van de verdachten, die sinds 18 april in Nederland zijn.


Somalische kapers voor Rotterdamse rechter (Foto: Novum)

[Tour] Mediawagen uit de Ronde na incident

De mediawagen die vandaag Juan-Antonio Flecha en Johnny Hoogerland aanreed is door de directie van de Tour en de jury voor de rest van het evenement uitgesloten.

De wagen meldde zich aan het eind van de rit gewoon in de finishplaats om mensen af te zetten. Van Hoogerland hoefde zijn ploeg Vacansoleil-DCM geen protest in te dienen. "Die mensen doen het ook niet express", klonk het gelaten.

Eerder werd er ook al een motorrijder van Getty Images uitgesloten nadat die de Deen Nicki Sörensen had aangereden.

Victoria & David Beckham krijgen eerste dochter

Na drie jongens krijgt Victoria Beckham eindelijk een dochter om haar eigen stijl mee te delen. De voormalige Spice Girl en haar voetbalster echtgenoot David Beckham, verwelkomden hun eerste dochter eerder vandaag in het Cedars-Sinai Hospital in Los Angeles.

David's woordvoerder, Simon Oliveira, bevestigde dat het stel "blij is om de geboorte van hun dochter aan te kondigen ... Gelukkig en gezond arriveerde ze vanochtend om vijf voor acht in het Cedars-Sinai Hospital in Los Angeles en ze woog bijna 3,5 kilo." Er is nog geen naam bekend voor het kind.

Het dochtertje is nu het vierde kind van het duo. Ze hadden al drie zoons: Brooklyn van 11, Romeo van 8 en de 5-jarige Cruz. Oliveira vertelde dat de jongens "opgewonden zijn om hun nieuwe baby zusje te verwelkomen in de familie".

Victoria en David Beckham krijgen dochter
Victoria en David Beckham krijgen hun eerste dochter

DVD: Hereafter

Physic, kwalzalver, mentalist, waarzegger. Het zijn een aantal benamingen voor mensen die begaafd zijn met het zesde zintuig. Het zesde zintuig is het vermogen om contact te maken met mensen uit het hiernamaals. Hoewel de populariteit van programma's als Char, Derek Ogilvi en Het Zesde Zintuig erg groot is, worden psychics nog steeds gezien als ongewoon, eng en zelfs als oplichters. Met de film Hereafter maakt regisseur Clint Eastwood een prachtig portret van de strubbelingen van iemand met het zesde zintuig. Een leven dat altijd in het teken van de dood staat, is geen leven.

Liverpool schemert met afscheid van Anfield

de Engelse voetbalclub Liverpool schemert met een vertrek van Anfield Road. Het zou praktisch onmogelijk zijn het stadion, waar de club al 119 jaar speelt, nogmaals te renoveren.

Anfield heeft op dit moment een capaciteit van 45.000 toeschouwers. Om te kunnen groeien willen de eigenaren van de club echter groeien naar een capaciteit van 60.000. Verhuizen naar een nieuw onderkomen is daarom volgens de club de meest reële optie. 

Alonso: "Het is eindelijk weer gelukt"

Fernando Alonso won vandaag de Grand Prix van Groot-Brittannië. De Ferrari-coureur wist op Silverstone op een opdrogende baan liefst twintig seconden voor kampioenschapsleider Sebastian Vettel te eindigen die nog wel tweede werd. Na afloop sprak een dolblije Alonso van een seizoen waarbij iedere race een finale zal gaan worden.

"Ik zag de problemen bij Vettel in de pits. Vervolgens kon ik eerder de baan op dan hem. Ik ging aan de leiding van de wedstrijd en kon wegrijden van de anderen," zei Alonso die in de tweede helft van de wedstrijd domineerde, maar in het eerste deel alle moeite had om zich staande te houden bij de voorsten.

"Het was een lastige race. De omstandigheden waren wispelturig. De intermediates deden het op een gegeven moment niet meer, dus toen stapten we over op de slicks. Aanvankelijk ging dat niet goed, maar we werden steeds sneller. In deze race mochten er geen fouten worden gemaakt omdat alles naast de baan heel nat was. De auto was vandaag snel genoeg voor de overwinning en het is eindelijk weer gelukt," zei Alonso die dan ook de snelste ronde van de race op zijn naam zette.

Over het feit dat de Spanjaard tijdens de race even ingehaald werd door Lewis Hamilton deed hij luchtig. "In die fase was hij erg snel. We stonden na die inhaalactie vierde maar bleven geduldig. Wij wisten dat onze tijd nog ging komen. Niet veel later kon ik Hamilton dankzij KERS en DRS weer inhalen. Vervolgens kon ik de jongens van Red Bull aanvallen. Dat moeten we vanaf nu elke Grand Prix doen om onze titelkansen in leven te houden. Elke race is een finale en die moeten we zien te winnen. Onze benadering zal heel agressief zijn."

The Monkey Island Special Edition Collection naar Europa

LucasArts heeft aangekondigd dat 'The Monkey Island Special Edition Collection' op 9 september zal uitkomen voor PC, PS3 en Xbox 360 in Europa. De collectie bevat The Secret of Monkey Island Special Edition en Monkey Island 2 Special Edition: LeChuck’s Revenge. Beide games zijn volledig opgepoetst.

De games zullen onder andere nieuwe, verbeterde dialogen hebben, verbeterde controls, handgetekende graphics en een hint-systeem. Het tweede deel zal ook audio-commentaar krijgen van Ron Gilbert, Tim Schafer en Dave Grossman. Er zal ook extra content in de vorm van een soundtrack en concept art bij de verzameling zitten. Daarnaast is er ook concept art en plaatjes van het storyboard van een nooit uitgekomen Monkey Island-film te vinden in het pakket.

Defensieminister VS in Bagdad

Leon Panetta is zondag in Bagdad aangekomen voor zijn eerste bezoek aan Irak als Amerikaanse minister van Defensie. Hij kwam met een legervliegtuig uit Afghanistan.

In Bagdad wil Panetta van leiders van de Iraakse regering weten of zij langer behoefte hebben aan een aanzienlijke Amerikaanse troepenmacht in hun land.

Panetta zal ook overleggen met Amerikaanse commandanten.

Panetta is onlangs Robert Gates opgevolgd als minister van Defensie. Voorheen was hij directeur van de CIA. In die laatste hoedanigheid bracht hij twee keer een bezoek aan Irak.


Minister Panetta in Bagdad (Foto: Novum)

Rotterdammers in actie voor lagere snelheid A20

Honderden Rotterdammers hebben zondag hun handtekening gezet voor schone lucht langs de A20. Ze willen dat minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) de maximumsnelheid op de A20 weer verlaagt naar 80 kilometer per uur.

Omwonenden voerden zondagmiddag met mondkapjes actie langs de A20 met lokale en landelijke GroenLinksers. De actievoerders haalden ruim vijfhonderd handtekeningen op bij omwonenden.

De maximumsnelheid op de Rotterdamse ring werd in 2005 verlaagd van 100 naar 80 kilometer per uur. Het aantal ongelukken liep sindsdien terug en de luchtkwaliteit ging volgens GroenLinks 'met sprongen' vooruit. Sinds eind juni mogen automobilisten als 'experiment' weer 100 kilometer per uur over de A20 rijden.

De actievoerder presenteerden ook de website max80.nl, waarop Rotterdammers digitaal hun handtekening kunnen zetten voor schonere lucht. De handtekeningen worden eind augustus aangeboden aan Schultz van Haegen.


Rotterdammers in actie voor lagere snelheid A20 (Foto: Novum)

[Tour] Uitslagen en standen na etappe 9

Vandaag stond in de Tour de France de negende etappe op het programma. Elke avond na de etappe plaatst FOK!sport de uitslag van de etappe en de standen na de rit.

Uitslag etappe 9:

# Naam renner Land Ploeg Tijd
1 Luis León Sánchez Spa Rabobank 05:27,09
2 Thomas Voeckler Fra Team Europcar + 0,05
3 Sandy Casar Fra Française des Jeux + 0,13
4 Philippe Gilbert Bel Omega Pharma-Lotto + 3,59
5 Peter Velits Slw Team HTC-Columbia z.t
6 Cadel Evans Aus Team BMC z.t
7 Andy Schleck Lux Team Leopard Trek z.t
8 Tony Martin Dui Team HTC-Columbia z.t
9 Frank Schleck Lux Team Leopard Trek z.t
10 Damiano Cunego Ita Lampre z.t
19 Rob Ruigh Ned Vacansoleil z.t
21 Robert Gesink Ned Rabobank z.t
55 Bauke Mollema Ned Rabobank + 5,41
70 Laurens ten Dam Ned Rabobank + 5,50
119 Maarten Tjallingii Ned Rabobank + 16,38
121 Joost Posthuma Ned Team Leopard Trek z.t
139 Johnny Hoogerland Ned Vacansoleil + 16,44
152 Lars Boom Ned Rabobank + 21,11
158 Lieuwe Westra Ned Vacansoleil z.t
167 Addy Engels Ned Quick-Step z.t
179 Niki Terpstra Ned Quick-Step + 21,28


Stand om de gele trui:

# Naam renner Land Ploeg Tijd
1 Thomas Voeckler Fra Team Europcar 38:35,11
2 Luis Léon Sánchez Spa Rabobank + 1,49
3 Cadel Evans Aus Team BMC + 2,26
4 Frank Schleck Lux Team Leopard-Trek + 2,29
5 Andy Schleck Lux Team Leopard-Trek + 2,37
6 Tony Martin Dui Team HTC-Columbia + 2,38
7 Peter Velits Slw Team HTC-Columbia z.t
8 Andreas Klöden Dui Team RadioShack + 2,43
9 Philippe Gilbert Bel Quick-Step + 2,55
10 Jakob Fuglsang Den Team Leopard-Trek + 3,08
15 Robert Gesink Ned Rabobank + 4,01
30 Rob Ruigh Ned Vacansoleil + 5,43
46 Bauke Mollema Ned Rabobank + 11,08
51 Laurens ten Dam Ned Rabobank + 14,41
80 Johnny Hoogerland Ned Vacansoleil + 25,27
127 Lieuwe Westra Ned Vacansoleil + 44,20
128 Maarten Tjallingii Ned Rabobank + 44,42
140 Joost Posthuma Ned Team Leopard-Trek + 48,40
150 Lars Boom Ned Rabobank + 52,32
168 Niki Terpstra Ned Quick-Step + 1:00,40
178 Addy Engels Ned Quick-Step + 1:13,16


Stand om de groene trui:

# Naam renner Land Ploeg Punten
1 Philippe Gilbert Bel Omega Pharma-Lotto 217
2 José Joaquin Rojas Spa Team Movistar 172
3 Mark Cavendish GB Team HTC-Columbia 153
4 Thor Hushovd Noo Team Garmin 137
5 Cadel Evans Aus Team BMC 135
32 Lieuwe Westra Ned Vacansoleil 32


Stand om de bolletjestrui:

# Naam renner Land Ploeg Punten
1 Johnny Hoogerland Ned Vacansoleil 22
2 Thomas Voeckler Fra Team Europcar 16
3 Tejay van Garderen VS Team HTC-Columbia 5
4 Rui Costa Por Team Movistar 5
5 Sandy Casar Fra Française des Jeux 5
14 Lieuwe Westra Ned Vacansoleil 1


Stand om de witte trui:

# Naam renner Land Ploeg Tijd
1 Robert Gesink Ned Rabobank 38:39,12
2 Rein Taaramäe Est Cofidis + 0,51
3 Arnold Jeannesson Fra Française des Jeux + 1,20
4 Rob Ruigh Ned Vacansoleil + 1,42
5 Geraint Thomas GB Team Sky + 1,50
11 Bauke Mollema Ned Rabobank + 7,07


Ploegenklassement:

# Team Tijd
1 Team Europcar 115:03,31
2 Team Leopard-Trek + 0,32
3 Team RadioShack + 1,02
4 Rabobank + 1,18
5 Team Garmin + 1,50
19 Vacansoleil + 18,26

Ontmoet de personages van Call of Juarez: The Cartel

Call of Juarez: The Cartel speelt zich af in het hedendaagse Mexico in plaats van het wilde westen van vroeger. Het spel zal drie hoofdpersonages bevatten en van alle drie is nu een trailer uitgekomen. In de game ga je het gevecht aan met drugskartels, maar deze drie personages zijn zelf zeker geen makkelijke mensen.

De drie hoofdpersonages, Ben, Kim en Eddie, hebben een eigen trailer gekregen dat een stukje achtergrond over elk personage heeft en een wat gameplay-beelden. De game komt 22 juli uit voor Xbox 360 en PS3, de pc-release komt pas in september.

[Tour] Vinokourov in heli naar Parijs

Alexandre Vinokourov zal zo spoedig mogelijk worden geopereerd aan zijn gebroken rechterdijbeen. Zijn ploeg Astana maakte vanavond bekend dat Vino per helicopter naar Parijs zal worden gebracht waar hij onder het mes zal gaan.

Vinokourov kwam vanmiddag in de negende etappe in de afdaling van de Pas de Peyrol zwaar ten val. Hij moest door ploeggenoten uit de bosjes worden gesleept. Voor de 37-jarige Kazach betekent de zware val mogelijk een voortijdig einde van zijn loopbaan.

Beelden van de zware valpartij

Volleyballers na verlies uitgeschakeld

De Nederlandse volleybalploeg is uitgeschakeld in de European League. De mannen van bondscoach Edwin Benne moesten met 3-0 of 3-1 van Spanje winnen om de laatste vier te bereiken, maar werden in het Rotterdamse Topsportcentrum met 3-0 verslagen: 23-25, 26-28 en 21-25. Gisteren had Oranje nog met 3-2 van de Spanjaarden gewonnen.

In de eerste set nam Nederland brutaal de leiding, maar in de slotfase profiteerde Spanje van slordig spel van Oranje. Nederland bleef er in geloven en kwam in de tweede set met 24-21 voor, maar wederom kon de ploeg niet met de druk omgaan. Bij de 2-0 achterstand was Nederland al uitgeschakeld en kreeg Spanje extra energie.

[Tour] Prudhomme: "Dit is een schandaal"

Tour-directeut Christian Prudhomme was duidelijk in zijn bewoordingen over de aanrijding van Juan Antonio Flecha door een wagen uit de Tourkaravaan: "Dit is een schandaal."

"Het was een auto van de technische assistentie voor de Franse televisie. Voeckler vroeg om een bidon. Er werd voorrang geëist voor een auto van de wedstrijdleider, maar die televisieauto gehoorzaamde niet, bleef rijden en heeft de renners aangereden", zo zei Prudhomme. "Er zijn twee gewonden. Gelukkig is het niet te erg."

Prudhomme verwees ook nog naar een eerdere aanrijding deze Tour van een renner door een motorrijder. "Duidelijk twee ongelukken te veel. Duidelijk onacceptabel. We gaan absoluut maatregelen nemen."

Nederlandse voetbalrobots tweede op WK

Het voetbalrobotteam van de Technische Universiteit Eindhoven is zondag in Istanbul tweede geworden op de Robocup 2011. Het team verloor in een spannende finale met 5-6 van een Chinees team uit Beijing, de regerend wereldkampioen.

Het is de vierde keer op rij dat de Brabanders verliezend WK-finalist zijn. "Dit laat zien dat Nederland bij de absolute wereldtop van het robotvoetbal hoort", aldus teamcoach Roel Merry. "Natuurlijk baalt het team, maar dit motiveert ook om volgend jaar weer sterker terug te komen."

Het Eindhovense team, Tech United, versloeg de afgelopen vijf dagen onder meer Japan, Duitsland, Portugal en Iran. In de finale bleek het sterke wapen van de Chinezen, de lobballen, ook dit jaar doeltreffend. Tech United keek al snel tegen een 3-0 achterstand aan en verloor uiteindelijk met 5-6. In de halve finale had Tech United eerder op de dag met 4-0 van RSC Stuttgart gewonnen.

De nieuwe keeper van Tech United deed het goed en bewoog snel langs de doellijn. De robot heeft vier kijksystemen: een 360-gradencamera, een frontcamera, lasers en een Kinect-sensor van de Xbox. De goalie moest de bal in totaal tien keer uit het net halen. De Eindhovense robots scoorden 94 keer.

Het wereldkampioenschap Robocup bestaat sinds 1997 en wordt jaarlijks gehouden. De robots spelen vijf tegen vijf met een echte voetbal, in wedstrijden van tweemaal vijftien minuten. Doordat de organisatie de regels elk jaar aanpast moeten de teams wel innoveren.


Nederlandse voetbalrobots tweede op WK (Foto: Novum)

Spaceshuttle meert voor het laatst aan bij ISS

Het Amerikaanse ruimteveer Atlantis is zondag op de allerlaatste vlucht van de spaceshuttle aangemeerd bij het internationale ruimtestation ISS.

De koppeling vond plaats op bijna 390 kilometer boven de Stille Oceaan. De manoeuvre verliep net zo vlekkeloos als de lancering, afgelopen vrijdag. Het ruimteveer heeft 3600 kilo aan voorraden bij zich voor de bemanning van het ruimtestation.

Atlantis maakt zijn laatste vlucht met maar vier astronauten aan boord. De bemanning is tot een minimum beperkt voor het geval het ruimteveer beschadigd zou raken. Als er iets kapot zou gaan waardoor de astronauten niet meer met Atlantis terug konden vliegen, zouden ze maanden in het ruimtestation moeten verblijven totdat ze met Russische Sojoez-capsules weer konden worden opgehaald. Bij alle voorgaande vluchten stond altijd nog een andere shuttle klaar voor een eventuele reddingsvlucht, maar de twee andere ruimteveren, Discovery en Endeavour, zijn al uit de vaart genomen.

Atlantis blijft ruim een week aan het ruimtestation vastgekoppeld. De laatste vlucht wordt waarschijnlijk nog met een dag tot dertien dagen verlengd zodat de astronauten meer tijd hebben om alle klussen die zij moeten verrichten te voltooien.


Spaceshuttle meert voor het laatst aan bij ISS (Foto: Novum)

Steam Summer Sales 11/7

Het is weer zover, de allerlaatste Steam-deals zijn bekendgemaakt. Het is een samenstelling geworden van de beste Steam Sales van de afgelopen week. Hieronder kun je de vijftien deals zien die vandaag terugkeren. Zo vinden we onder andere The Witcher 2, Magicka en wat te denken van Terraria, die nu al twee dagen achter elkaar in de sale staat.

De deals gelden tot morgen 19:00, en daarna is het voorbij met de Steam Summer Sales. De volgende grote uitverkoop van Steam zal weer rond kerst zijn.

steam

[Tour] "Van den Broeck mag blij zijn dat hij nog leeft"

Jurgen van den Broeck 'mag heel blij zijn' dat hij zijn crash zondag in de Tour de France heeft overleefd. Dat zegt Els Lemmens, de ploegarts van Omega Pharma-Lotto, zondag vanuit het ziekenhuis waar de Belgische tourtroef is onderzocht. Naast een gebroken schouderblad liep Van den Broeck ook een gedeeltelijke klaplong op.

Naar eigen zeggen reed de nummer vijf van vorig jaar op iemand in de afdaling van de Puy Mary. Samen met die andere rijder, waarschijnlijk Astana-kopman Alexandre Vinokourov, gleed de Belg tegen een boom aan.

Vinokourov liep een complexe breuk in zijn dijbeen en een breuk aan zijn staartbeen op. Mogelijk is ook het schaambeen van de Kazach gebroken. De 37-jarige renner, die aan het einde van dit seizoen zijn carrière wilde afsluiten, wordt zondagavond nog overgebracht naar Parijs. Volgens zijn persoonlijke osteopaat heeft Vino veel pijn, maar houdt hij wel de moed erin.

Zweedse voetbalsters naar halve finale WK

De Zweedse voetbalsters hebben zich op het WK in Duitsland verzekerd van een plek in de halve finale. De Scandinaviërs rekenden in Augsburg met 3-1 af met Australië. In de halve finale staan ze nu tegenover Japan dat verrassend het gastland Duitsland uitschakelde.

De Zweedse vrouwen zaten na ruim een kwartier spelen al op rozen, doordat Therese Sjogran en Lisa Dahlkvist hun land al snel op een 2-0 voorsprong zetten. Ellyse Perry bracht vlak voor rust de spanning terug, maar Lotta Schelin maakte met de 3-1 een einde aan alle onzekerheid.

[Tour] Hoogerland: "Blij dat ik nog leef"

Johnny Hoogerland is vandaag na afloop van de negende etappe in de Tour de France naar het ziekenhuis gebracht voor nader onderzoek. De renner van Vacansoleil kwam vandaag toen hij in kopgroep reed op een bizarre wijze ten val.

Een auto van de Franse tv reed Juan Antonio Flecha aan waardoor Hoogerland in het prikkeldraad terecht kwam. Hoogerland stond huilend bij de finish. "Ik ben blij dat ik nog leef. Een Zeeuw krijgen ze niet kapot."

Ruim 100 aanhoudingen op festival Lathum

Tijdens de eerste editie van het muziekfestival Dreamfields in het Gelderse Lathum zijn zaterdag 110 mensen aangehouden vanwege drugsbezit. Van hen hadden er 39 een strafbare hoeveelheid bij zich. Drie relschoppers werden aangehouden voor mishandeling en een voor belediging.

Op een enkel opstootje na deden zich geen grote ongeregeldheden voor, meldt de gemeente Zevenaar, waar Lathum onder valt. De sfeer was goed onder de ongeveer negenduizend bezoekers en ook het weer zat mee in het recreatiegebied Rhederlaag.

Het aantal klachten over geluidsoverlast was 'zeer beperkt'. Burgemeester van Zevenaar Jan de Ruiter kwam ook een kijkje nemen en spreekt van 'een mooi festijn voor een doelgroep die tot op heden geen evenement als dit had'.

"Het is fijn dat zoveel professionals zich hebben ingezet om dit goed te laten verlopen", aldus De Ruiter. Hij hoopt dat Dreamfields een traditie wordt die Zevenaar goed op de kaart zet.

[Tour] Gehavende Hoogerland verliest kwartier

Johnny Hoogerland heeft door de zware val in de negende etappe van de Tour de France ruim een kwartier verloren. De renner van Vacansoleil werd het slachtoffer van een onbesuisde actie van een volgauto van de Franse televisie en kwam daardoor hard in het prikkeldraad terecht. Hoogerland was na de rit wel in staat om onder luid applaus zijn heroverde bolletjestrui in ontvangst te nemen.

Hoogerland zat in de kopgroep toen vlak voor de tussensprint op dertig kilometer van de streep een auto Juan Antonio Flecha onderuit reed. De Spanjaard van Team Sky sleepte de Nederlander mee in zijn val. Hoogerland kon zijn koers wel vervolgen, zij het met moeite. "Hij heeft veel pijn en het prikkeldraad zat overal", zei ploegleider van Vacansoleil Daan Luijkx tegen de NOS.

Luijkx is niet van plan om het erbij te laten zitten. "We gaan een gesprek aanvragen met de organisatie en kijken hoe we dit op moeten lossen." Hoogerland zakt door de val ver weg in het algemeen klassement. Wel besloot de directie als speciaal gebaar de prijs voor de strijdlust aan Flecha en Hoogerland toe te kennen. Beiden rijden daardoor in de volgende etappe met de rode rugnummers.

Vinci grijpt titel in Budapest

Roberta Vinci heeft het WTA-toernooi van Budapest gewonnen. De Italiaanse nummer één van de plaatsingslijst maakte haar status waar tegen Irina-Camelia Begu (7) uit Roemenië: 6-4, 1-6 en 6-4. Voor Vinci is het al haar derde titel van het jaar na eindzeges in Barcelona en Rosmalen. In totaal won ze zes toernooien.

Vinci won de eerste set van Begu, maar de Roemeense vond een tweede adem en denderde over haar Italiaanse opponente heen. Begu, die pas in haar eerste WTA-finale stond, pakte in de beslissende set ook een break voorsprong, maar Vinci knokte zich terug en ging toch met de zege aan de haal.

[Upd] Toch akkoord over diffuserwerking in F1

De Formule 1-teams hebben vanochtend geen akkoord kunnen bereiken over het terugdraaien van het beperken van de werking van de geblazen diffuser. De renstallen waren op Silverstone bij elkaar om de omstreden regel naar de Valencia-specificatie terug te draaien, maar volgens Autosport blokkeerden Ferrari en Sauber dit.

Vanaf dit weekend mag er door de diffuser van de auto maar maximaal tien procent van de uitlaatgassen stromen als er geen gas gegeven wordt. Renault protesteerde hiertegen omdat de betrouwbaarheid van de krachtbron in het gedrang zou komen. Dit protest werd aanvankelijk toegekend, maar later toch verworpen omdat het te laat ingediend zou zijn. Mercedes heeft wel een uitzondering weten te bemachtigen, zodanig dat als er geen gas gegeven wordt er toch in vier cilinders een verbranding plaats mag vinden. Dit ook om de betrouwbaarheid van de motor te kunnen waarborgen.

Om aan alle onduidelijkheid een einde te maken stelde autosportfederatie FIA gisteren voor om terug te gaan naar de specificatie van Valencia waar alleen een verbod op de speciale kwalificatiemodus gold. Teams moesten vandaag wel unaniem instemmen met het terugdraaien vanaf de Grand Prix van Duitsland. Omdat dit niet gebeurd is, gelden de huidige regels tot het einde van het seizoen. Voor volgend jaar is de geblazen diffuser min of meer taboe, omdat de hoge uitlaten weer terug gaan keren.

Update 18:02 uur

Er lijkt nu toch een einde te zijn gekomen aan de ruzie over de geblazen diffuser. Na de Grand Prix van Groot-Brittannië is bekend geworden dat Ferrari en Sauber toch instemmen met de plannen van de andere teams om de regels terug te draaien tot wat ze in Valencia waren. Dit betekent dat dit jaar de geblazen diffuser toch optimaal gebruikt kan worden, maar dat er voor de motoren geen speciale kwalificatiemodus meer is.

'Eurocrisis slaat over naar ItaliŽ'

Maandag zal de Europese president Herman Van Rompuy hoge Europese functionarissen bijeen roepen voor een spoedberaad over de mogelijke uitbreiding van de Europese schuldencrisis naar Italië. Dit meldt persbureau Reuters zondag op basis van drie anonieme bronnen.

Van Rompuy ontmoet volgens de bronnen de directeur van de Europese Centrale Bank Jean-Claude Trichet, de voorzitter van de eurozone Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barroso en eurocommissaris Olli Rehn.

Vrijdag werden er veel Italiaanse schuldpapieren verkocht op de financiële markten. De rente die de Italiaanse overheid nu zou moeten betalen op nieuwe tienjarige schulden steeg naar 5,28 procent. Als de rente tussen de 5,5 en 5,7 procent komt gaat het een grote stempel drukken op de staatsfinanciën.

De Italiaanse overheidsschuld is met ongeveer 120 procent van het bruto binnenlands product (bbp) na Griekenland het hoogst binnen het eurogebied. Vorige week kondigde het Zuid-Europese land al enorme bezuinigingen aan in de strijd met het begrotingstekort en de staatsschuld.

Moeten wij Italië financieel bijstaan? Stem in de poll!

[Tour] SŠnchez wint bizarre etappe

De negende etappe in de Tour de France, van Issoire naar Saint-Flour over 208 kilometer, is gewonnen door Luis León Sánchez. Thomas Voeckler is de nieuwe leider in het algemeen klassement. De etappe werd echter ontsierd door een zware valpartij waarbij onder meer Vinokourov en Van den Broeck waren betrokken. Bovendien werden Johnny Hoogerland en Juan-Antonio Flecha aangereden door een wagen van de organisatie.

Lieuwe Westra en Pavel Broett probeerden vanuit de start weg te komen uit het peloton maar hun vlucht was al na elf kilometer afgelopen. In de aanloop naar de eerste col van de dag, de Côte de Massiac, vond er in het peloton een valpartij plaats waar onder meer Millar en Zubeldia bij betrokken waren. De betrokken renners konden hun weg vervolgen. Thomas Voeckler onsnapte vervolgens uit het peloton en pakte de twee punten bovenop de Côte de Massiac. Johnny Hoogerland pakte het andere punt.

Flecha en Hoogerland wisten zich bij Voeckler te voegen. Daarachter reden Luis-Leon Sánchez van Rabobank, Sandy Casar en Niki Terpstra en die vonden ook aansluiting bij de koplopers. De zes hadden al gauw een voorsprong van ruim drie minuten op het peloton. Na 65 kilometer was dit al opgelopen tot vier minuten. Aan kop van het peloton waren het Omega Pharma-Lotto en Garmin die het meeste werk deden. Dankzij hun werk liep de voorsprong langzaam terug.

Onderaan de Col du Pas de Peyrol, een berg van de tweede categorie, was de voorsprong van de zes koplopers nog drie minuten. Terpstra had erg veel moeite in de klim om bij zijn medevluchters te blijven en één kilometer onder de top moest hij afhaken. Voeckler kwam als eerste boven net voor Hoogerland. In de afdaling moesten Hoogerland en Sánchez een gaatje laten met de andere koplopers. In de afdaling vond er in het peloton een valpartij plaats waarbij onder anderen Vinokourov en Van den Broeck wares betrokken. De kopman van Astana miste net als een aantal andere renners een bocht in de afdaling van de Col du Pas de Peyrol.

Sánchez en Hoogerland slaagden er ondertussen in om terug te keren in de kopgroep. De voorsprong op het peloton groeide ook omdat de renners daar wilden wachten op de achterblijvers die betrokken waren bij de valpartij. Hoogerland won de sprint op de top van de tweede col van de tweede categorie, de Col du Perthus. Het peloton was inmiddels weer op stoom gekomen, de achterstand op de koplopers was ruim zeven minuten.

Hoogerland was als eerste boven op de Col de Cère en ook op de vijfde berg van de dag de Côte de la Chevade kwam de renner van Vacansoleil als eerste over de top. De voorsprong op het peloton was nog iets meer dan vijf minuten. Bij de beklimming van de Col de Prat de Bouc, een col van de tweede categorie, was de voorsprong al minder dan vijf minuten. En ook daar was Hoogerland als eerste boven waardoor hij dinsdag de tiende etappe in de bolletjestrui start.

Op zo'n 35 kilometer voor de streep werd Flecha in de kopgroep aangereden door een wagen van de organisatie. Hij nam Hoogerland mee in zijn val. Beide renners konden uiteindelijk wel hun weg vervolgen maar vooral Hoogerland was wel erg gehavend doordat hij het prikkeldraad inreed en hij werd niet lang daarna door het peloton bijgehaald. Sánchez, Voeckler en Casar hadden 25 kilometer voor de streep nog vier minuten en 43 seconden voorsprong op het peloton. Hoogerland moest even later het peloton laten gaan en ook Flecha, die zich had laten terugzakken, moest niet lang daarna lossen.

In het peloton waren het de renners van Garmin die het tempo maakten maar op elf kilometer voor de meet was de achterstand nog altijd ruim vier minuten. Sánchez, Voeckler en Casar gingen dus uitmaken wie de dagzege ging pakken. In de eindsprint was het Sánchez die nog het meeste over had.

De bizarre aanrijding waarbij Flecha en Hoogerland onderuit gaan.
 

Uitslag etappe 9

# Renner Nat Ploeg Tijd
1 Luis León Sánchez Spa Rabobank 5:27.09
2 Thomas Voeckler Fra Europcar + 0.05
3 Sandy Casar Fra FDJ + 0.13
4 Philippe Gilbert Bel Omega Pharma-Lotto + 3.59
5 Peter Velits Slw HTC- Team Highroad z.t.
6 Cadel Evans Aus BMC z.t.
7 Andy Schleck Lux Leopard-Trek z.t.
8 Tony Martin Dui HTC-Highroad z.t.
9 Fränk Schleck Lux Team-Leopard z.t.
10 Damiano Cunego Ita Lampre z.t.


Stand na etappe 9

# Renner Nat Ploeg Tijd
1 Thomas Voeckler Fra Europcar 38:35.11
2 Luis León Sánchez Spa Rabobank + 1.49
3 Cadel Evans Aus BMC + 2.26
4 Fränk Schleck Lux Leopard-Trek + 2.29
5 Andy Schleck Lux Leopard-Trek + 2.37
6 Tony Martin Dui HTC-Highroad + 2.38
7 Peter Velits Slw HTC-Highroad z.t.
8 Andreas Klöden Dui RadioShack + 2.43
9 Philippe Gilbert Bel Omega Pharma-Lotto + 2.55
10 Jakob Fuglsang Den Leopard-Trek + 3.08

Kind doodgestoken in Zweden

Een 7-jarige jongen is zondag in Umeå , 650 kilometer ten noorden van de Zweedse hoofdstad Stockholm, doodgestoken. Dat heeft de Zweedse politie bekendgemaakt. Twee volwassenen, familieleden van de jongen, zijn aangehouden en worden gehoord. Of het om de ouders gaat wilde de politie niet zeggen.

Volgens de politie is de jongen het slachtoffer van een 'bijzonder tragisch familiedrama'. Agenten troffen de jongen zondagochtend met zware steekwonden aan. Hij werd naar een ziekenhuis gebracht, waar zijn dood werd vastgesteld.

Bospop trekt ruim 25.000 bezoekers

Het driedaagse muziekfestival Bospop in Weert heeft dit weekeinde ruim 25.000 bezoekers getrokken. Dat liet programmeur Rob Trommelen van Mojo Concerts zondag weten.

Op de 31e editie waren optredens te zien van onder anderen Joe Cocker, Anouk, ex-Beatle Ringo Starr, Brian Setzer en Roxette. Trommelen sprak van een zeer geslaagde Bospop, ondanks dat het aantal bezoekers lager lag dan vorig jaar. "De kaartjes waren door de btw-verhoging een stuk duurder."

Bospop trekt ruim 25.000 bezoekers
Bospop trekt ruim 25.000 bezoekers (Foto: ANP)

Blatter pleit voor levenslang schorsen

Sepp Blatter kent geen pardon met 'valsspelers'. De preses van de FIFA pleit voor een levenslange schorsing. Blatter wil spelers, coaches en scheidsrechters die hebben geprobeerd een uitslag van een wedstrijd te beïnvloeden, uit de voetbalwereld bannen. De voorzitter van wereldvoetbalbond zei dat zondag bij een bezoek aan Mexico.

Aldaar wordt het WK onder 17 jaar wordt gespeeld. "De oplossing voor dit probleem is een levenslange schorsing voor alle bedriegers, of het nu spelers, coaches of scheidsrechters zijn", aldus Blatter.

De FIFA onderzoekt op dit moment mogelijke omkooppraktijken in El Salvador. De uitspraken van Blatter zijn enigszins opvallend, aangezien de Zwitser zelf ook niet helemaal zuiver op de graat is. Bewijzen van omkoping binnen de FIFA zijn echter nooit onomstotelijk bewezen.

Vos pakt eindzege Giro Donne

Marianne Vos heeft de Giro Donne gewonnen. De 24-jarige Brabantse is de eerste Nederlandse die de Italiaanse wielerronde op haar naam schrijft. De renster van Nederland Bloeit won liefst vijf van de tien etappes in Italië.

Vos begon de afsluitende zestien kilometer lange tijdrit in San Francesco al Campo met een voorsprong van 2.48 minuten op Pooley. De eindzege kwam voor de Meeuwense, die de derde tijd klokte, niet meer in gevaar. Ina-Yoko Teutenberg (HTC) uit Duitsland won de race tegen de klok, de Zweedse Emma Johansson (Hitec) noteerde de tweede tijd.

Meisjes drukken peuk uit in gezicht blinde bejaarde

Bij een beroving in het Brabantse Grave hebben twee meisjes zaterdagavond een 76-jarige man vastgepakt en een peuk in zijn gezicht uitgedrukt. Toen de man om hulp riep, stopte een auto en gingen de meisjes ervandoor op hun fiets. De politie laat weten getuigen te zoeken.

Twee meisjes van ongeveer 15 jaar spraken de man uit Grave even na 18.15 uur op de Burgemeester Ficqlaan aan. Ze vroegen hem de weg, maar pakten hem al snel vast. Ze probeerden met geweld zijn tas af te pakken, maar die hield hij bij zich. Daarop drukten de meisjes een peuk in zijn gezicht uit.

Toen een auto stopte, namen de meisjes zonder buit de benen. De peuk is in beslag genomen voor verder onderzoek.

Nederlandse Apache beschiet voertuig op basis VS

Een Nederlandse Apache-helikopter heeft tijdens een oefening op een legerbasis in Texas een voertuig geraakt met twee patronen van 30 millimeter. Niemand raakte gewond. Het schietincident veroorzaakte alleen materiële schade, meldt het ministerie van Defensie zondag.

Het voorval vond plaats tijdens een oefening van de luchtmacht met Nederlandse eenheden van de Luchtmobiele Brigade. Hoe het incident kon gebeuren, is niet duidelijk. De Amerikaanse autoriteiten onderzoeken de oorzaak.

Op de Texaanse basis Fort Hood volgen helikoptervliegers hun zogeheten Initiële Missie Kwalificatie Training op de Apache. De Apache-vliegers gaan daarnaast jaarlijks naar Fort Hood voor een operationele vervolgtraining. Ook de Luchtmobiele Brigade traint geregeld op het uitgestrekte oefenterrein van Fort Hood.


Nederlandse Apache beschiet voertuig op basis VS (Foto: Novum)

'Olympique Lyon zet in op Douglas'

Douglas staat bovenaan de verlanglijst van Olympique Lyon. Althans, dat schrijft de Franse krant Le Progrès. De 23-jarige Douglas is al seizoenenlang een vaste waarde in het hart van de FC Twente-defensie.  

De Franse grootmacht wil de defensie flink versterken na het vertrek van routinier Cris, die evenals Douglas jarenlang een rots in de branding was bij zijn club. Bovendien moet de club vrezen voor een vertrek van Dejan Lovren, wiens naam bij Bayern München en Liverpool rondzingt.

Hoeveel Twente wil hebben voor Douglas is niet bekend. Mogelijk moet Lyon diep in de buidel tasten voor de mandekker, omdat de tukkers in de huidige transferperiode Theo Janssen al kwijtraakten aan Ajax. Een vertrek van nog een steunpilaar geniet niet de voorkeur van Twente.

Syrische oppositie afwezig bij hervormingsoverleg

Belangrijke Syrische oppositieleden en prominente activisten zijn zondag niet aangeschoven voor gesprekken over hervormingen. Ze hebben verklaard geen deel te nemen aan de gesprekken, die door de regering worden gesteund, zolang het regime hard optreedt tegen betogers.

De Syrische autoriteiten begonnen zondag aan de gesprekken, 'nationale dialoog' genoemd, in Damascus. Het overleg werd bezocht door onder anderen vicepresident Farouk al-Sharaa, een aantal intellectuelen en minder prominente leden van de oppositie.

De bijeenkomst is bedoeld om te overleggen over wetgeving die een meerpartijenstelsel mogelijk moet maken en een eind moet maken aan de al tientallen jaren durende noodtoestand, de pijler onder de machtsbasis van president Bashar Assad.

Al-Sharaa deed tijdens het overleg de ongebruikelijke oproep tot een transitie naar een democratie. "Ik hoop dat we een overgang naar een pluralistische democratische staat kunnen maken waarin burgers, die deelnemen aan het vormgeven van hun toekomst, gelijk zijn aan elkaar", aldus Al-Sharaa.

De oproep van Al-Sharaa benadrukt nog eens hoezeer de volksopstand in Syrië aan de stoelpoten van het regime zaagt. Het Syrische regime heeft grof geweld gebruikt om de opstand de kop in te drukken, maar probeert tegelijkertijd door hervormingen de onrust tot bedaren te brengen.

Al-Sharaa erkende dat de belofte van hervormingen niet zou zijn gedaan zonder de opstand. "Ik moet erkennen dat zonder de bloedoffers die werden gedaan door burgers en militairen (...) deze nationale dialoog niet zou worden gehouden, op dit hoge niveau, onder het oog van camera's", aldus de vicepresident.

Tegelijkertijd zette Al-Sharaa sommige betogers weg als werktuigen van buitenlandse agenten. Die zouden slechts uit zijn op het aanwakkeren van de sektarische spanningen en de verdeeldheid in het land.

Het overleg is een zeldzame stap in Syrië, waar de bevolking zelden kritiek uit op het regime uit vrees voor vergelding. Hoewel de belangrijkste oppositieleden de bijeenkomst meden, zat een aantal minder prominente oppositieleden wel aan de overlegtafel. Op de Syrische staatstelevisie - die normaal gesproken onder strenge controle staat - kon een aantal intellectuelen openlijk kritiek leveren op de regering en het buitensporige geweld tegen de betogers.

Critici menen echter dat het overleg alleen maar bedoeld is om de grove onderdrukking te maskeren. "Ze blokkeren onrustige steden, vermoorden demonstranten, arresteren mensen en martelen mensen tot de dood toe", aldus een activist. "Dat kan geen goede basis zijn voor een dialoog."


Syrische oppositie afwezig bij hervormingsoverleg (Foto: Novum)

[DC] Titelverdediger ServiŽ klopt Zweden

Regerend Davis Cup-kampioen Servië heeft zich geplaatst voor de halve finale. Janko Tipsarevic bracht de titelverdediger het winnende punt tegen Zweden door met 6-2, 7-5 en 6-3 van Michael Ryderstedt te winnen. Daardoor kwamen de Serviërs op een onoverbrugbare 3-1 voorsprong.

In de halve finale treft Servië half september Argentinië. Dat land was gisteren al uitgelopen naar een 5-0 zege op Kazachstan. Frankrijk staat in de andere halve finale na winst op Duitsland. De Haantjes nemen het daarin op tegen de Verenigde Staten of Spanje.

"Weinig spitsen zijn tegenwoordig allround"

Soufian El Hassnaoui raakte vorig seizoen ernstig geblesseerd aan zijn knie, maar is weer op de weg terug. Het talent van De Graafschap kijkt positief vooruit. Eind oktober 2010 werd hij geopereerd aan zijn knie en eind mei startte El Hassnaoui weer met trainen.

In de voorbereiding op het nieuwe seizoen doet de rappe spits wedstrijdritme op. "Ik ben weer officieel fit", stelt El Hassnaoui op de clubsite van de Superboeren.

"Het heeft wel lang geduurd; van eind oktober tot eind mei. Toen ben ik weer mee gaan trainen. Voor mij zat de zomerstop eigenlijk een beetje in de weg. In de zomer heb ik nog doorgetraind, maar ik ben nog niet wedstrijdfit. Daar is de voorbereiding voor, want niemand is al wedstrijdfit. We gaan er tegenaan."

"Ik vertrouw op mijn eigen kwaliteiten en hoop dat ik genoeg minuten maak om me te kunnen laten zien. Of dat nou basisplaatsen of invalbeurten zijn; ik moet me gewoon laten zien", besluit El Hassnaoui, die naar eigen zeggen een allrounder is. "Ik heb niet echt een specifieke kwaliteit waar ik mee uitblink. Ik denk dat weinig spitsen tegenwoordig nog allround zijn."

Megasalade meandert in Losser

Inwoners van de gemeente Losser hebben zondag een salade van ruim tachtig meter lang en anderhalve meter breed gemaakt. Het eetbare bouwwerk werd in anderhalf uur aangelegd op het Raadhuisplein in de meanderende vorm van de Twentse rivier de Dinkel.

De recordpoging werd georganiseerd vanwege het tweehonderdjarig bestaan van de gemeente Losser. Om 13.30 uur was de salade klaar. "Het is een groot feest hier. Uit voorzorg hadden we alles overdekt, maar het is prachtig weer", zegt een van de bereiders. "En het ging beter dan we hoopten, de salade is meer dan tachtig meter geworden." Vooraf was ingezet op 62,5 meter, maar een notaris heeft vastgesteld dat het ruim tachtig meter was.

Voor het culinaire hoogstandje werden 3500 kilo aardappelpuree, 340 kilo augurken, tweehonderd kilo wortels en 130 kilo doperwten gebruikt. "We zijn nu aan het uitdelen en lekker aan het genieten." Lokale ondernemers en het in Losser gevestigde saladebedrijf Johma werkten mee aan het saladeproject.

Kans op vertrek Engelaar 'fifty-fifty'

De toekomst van Orlando Engelaar is onzeker. PSV ziet de middenvelder, wiens salaris flink op de begroting drukt, graag vertrekken. Engelaar staat zelf ook open voor een vertrek uit Eindhoven, maar houdt het voorlopig nog op fifty-fifty.

"Als ik er de kans voor krijg kun je komend jaar zien als een persoonlijke revanche, maar het is absoluut nog niet zeker of ik hier blijf. Er spelen wel wat dingen, maar daar kan ik pas iets over zeggen als ik weet waar ik aan toe ben", vertelt hij aan RTV Rijnmond.

"PSV is een mooie club, alleen de laatste jaren zijn niet gelopen zoals iedereen, maar ook ik, had gehoopt. Mocht er iets moois komen dan sta ik daar voor open, mocht dat niet het geval zijn dan blijf ik net zo graag hier. Daar heb ik nog niet uitgebreid met de trainer (Fred Rutten, red.) gesproken, maar hij ziet me gewoon als volwaardig lid van de selectie."

Engelaar doorliep de gehele jeugdopleiding van Feyenoord, maar tot een optreden in de Rotterdamse hoofdmacht kwam hij niet. Zijn debuut in het betaalde voetbal maakte de 31-jarige controleur bij NAC Breda. Daarna speelde hij voor KRC Genk, FC Twente en Schalke 04, om vervolgens in de zomer van 2009 naar PSV te verkassen.

Bennati sprint naar zege Oostenrijk

Daniele Bennati heeft de laatste etappe van de Ronde van Oostenrijk op zijn naam geschreven. De Italiaan van Leopard-Trek was na ruim 122 kilometer in de straten van Wenen in de sprint te sterk voor Martin Velits (HTC-Highroad) en de Duitser Roger Kluge van Skil-Shimano.

De eindzege in Oostenrijk viel ten prooi aan Fredrik Kessiakoff. De Zweed van Astana reed al sinds hij maandag de tweede etappe won in de leiderstrui.

[F1] Uitslag Grand Prix van Groot-BrittanniŽ

Fernando Alonso heeft de Grand Prix van Groot-Brittannië op zijn naam geschreven. De Ferrari-coureur bleef na 52 ronden kampioenschapsleider Sebastian Vettel en diens Red Bull-teamgenoot Mark Webber voor. Door dit resultaat verstevigt Vettel wederom zijn leidende positie in het kampioenschap.

Op een deels natte baan ging de Formule 1-race met Mark Webber op poleposition van start. De toppers startten allemaal op intermediates, maar de verwachting was dat redelijk snel naar de droogweerbanden gewisseld zou kunnen worden. De beste start was voor Sebastian Vettel, voor Webber, Fernando Alonso, Jenson Button en Felipe Massa. Lewis Hamilton startte als tiende, maar lag na één ronde al zesde. Massa passeerde in het begin van de tweede ronde Button, waarna Hamilton ook zijn teamgenoot pakte. De eerste uitvaller was na drie ronden Heikki Kovalainen met een defecte versnellingsbak.

Vettel sloeg meteen een groot gat met Webber en Alonso, waardoor de Duitser het rustig aan kon doen. Verder naar achteren vonden interessante gevechten plaats, zoals om plaats elf tussen Nico Rosberg en Sergio Perez. De Renaults worstelden met een gebrek aan grip, waardoor Nick Heidfeld en Vitaly Petrov zich diep in het middenveld bevonden.

Michael Schumacher was na negen ronden de eerste die pitte. Hij miste de neus van de Mercedes na een aanrijding met Kamui Kobayashi. De Duitser kwam op slicks naar buiten, waarna enkele ronden meer rijders volgden. Button was de eerste van de toppers na twaalf ronden. Ook de anderen volgden, waarbij Sauber-rijder Kamui Kobayashi langzaam uit de pits wegreed en bijna de Williams van Pastor Maldonado raakte. Bij het uitwijken reed hij over de luchtslangen bij Force India heen.

De gaten vooraan werden kleiner, waarbij Vettel nog wel leidde voor Webber. Achter dit duo pakte Hamilton de derde plaats van Alonso af, terwijl Button de Ferrari van Massa voor de vijfde stek verschalkte na een fraaie inhaalactie die ingezet werd op Hangar Straight. Schumacher kreeg ondertussen een tien seconden Stop & Go-penalty voor de aanrijding met Kobayashi. De reden is vanwege de korte pitstraat op Silverstone. Ook Kobayashi kreeg deze straf.

De Japanner zat overigens niet goed in de race, want hij verloor vele plaatsen toen de baan eindelijk opdroogde. Vooraan lagen de vier leiders na 21 ronden binnen 8,6 seconden van elkaar. Alonso had meer tempo dan Hamilton en haalde met behulp van de beweegbare achtervleugel na 24 ronden dan ook in. Hamilton pitte meteen voor nieuwe banden om zo te proberen verder naar voren te komen. Kobayashi gaf met een oververhitte motor op. Paul di Resta verloor veel tijd, omdat hij twee keer naar binnen moest omdat hij de banden van Sutil gemonteerd kreeg en hij die meteen weer moest laten vervangen.

In de 27e ronde vormde een aanrijding tussen Di Resta en Buemi de aanleiding voor een fraaie race. Di Resta verloor zijn voorvleugel, terwijl Buemi met een lekke achterband op moest geven. Vettel en Alonso kwamen de pits in voor nieuwe banden, waarbij de Ferrari eerder naar buiten kwam dan de Red Bull, omdat de linkerachterband er niet op wilde. Hierdoor leidde Alonso de race voor Hamilton, Vettel en Webber.

Alonso had op het zachte rubber veel snelheid en werd geholpen door Hamilton die Vettel ophield. Hierdoor kon Alonso na 33 ronden een voorsprong van ruim acht seconden opbouwen op zijn achtervolgers. Vettel had een hard gevecht met Hamilton, wat na 37 ronden tot een hoogtepunt kwam waarbij beiden elkaar op het oude start/finish-gedeelte elkaar bijna raakten. Vettel besloot daarna binnen te komen voor nieuwe banden om zo te proberen de race uit te rijden.

De move van Vettel pakte goed uit, want Hamilton kwam een ronde later binnen en kwam achter de Duitser weer naar buiten. Ook Alonso, Webber en Button stopten. Voor Button betekende het einde race, omdat de rechtervoorband niet vast zat en het team hem niet op drie banden naar de pits wilde laten rijden. Alonso leidde na de stops met nog tien ronden te gaan met ruim twaalf seconden voorsprong op Vettel. Daarachter lagen Hamilton, Webber, Massa, Rosberg, Perez, Heidfeld, Schumacher en Alguersuari.

Hamilton kreeg te horen dat hij brandstof moest besparen. Webber kon daardoor op de staart van de Brit komen, waardoor in de slotronden een gevecht om de laatste podiumplaats ontstond. Webber wilde niet te lang wachten en pakte dan ook al snel de laatste podiumplaats van Hamilton af. De Brit verloor veel tijd, waardoor ook Massa hem met grote stappen in kon halen. Het verschil was met nog drie ronden te gaan vier seconden. Opvallend was dat Webber het gat met Vettel dichtreed en in de laatste streed om plaats twee. In de laatste ronden vonden veel gevechten plaats, maar inhaalacties waren er niet meer.

Alonso werd na 52 ronden als eerste afgevlagd, voor Vettel en Webber. Achter die duo werd Hamilton na een botsing in de laatste bochten met Massa nog net vierde voor de Braziliaan. De overige punten gingen naar Rosberg, Perez, Heidfeld, Schumacher en Alguersuari.

Uitslag race

Pos. Rijder Team Tijd
1 Fernando Alonso Ferrari 1:28:41.196
2 Sebastian Vettel Red Bull +16.511
3 Mark Webber Red Bull +16.947
4 Lewis Hamilton McLaren +28.986
5 Felipe Massa Ferrari +29.010
6 Nico Rosberg Mercedes Grand Prix +1:00.665
7 Sergio Perez Sauber +1:05.590
8 Nick Heidfeld Renault +1:15.542
9 Michael Schumacher Mercedes Grand Prix +1:17.912
10 Jaime Alguersuari Scuderia Toro Rosso +1:19.108
11 Adrian Sutil Force India F1 +1:19.712
12 Vitaly Petrov Renault +1:20.681
13 Rubens Barrichello Williams +1 Ronde
14 Pastor Maldonado Williams +1 Ronde
15 Paul di Resta Force India F1 +1 Ronde
16 Timo Glock Virgin Racing +2 Ronden
17 Jerome d` Ambrosio Virgin Racing +2 Ronden
18 Vitantonio Liuzzi HRT F1 Team +2 Ronden
19 Daniel Ricciardo HRT F1 Team +3 Ronden
DNF Jenson Button McLaren +12 Ronden
DNF Sebastien Buemi Scuderia Toro Rosso +27 Ronden
DNF Kamui Kobayashi Sauber +29 Ronden
DNF Jarno Trulli Team Lotus +42 Ronden
DNF Heikki Kovalainen Team Lotus +50 Ronden


Voorlopige stand bij de coureurs

Pos. Rijder Team Punten
1 Sebastian Vettel Red Bull 204
2 Mark Webber Red Bull 124
3 Fernando Alonso Ferrari 112
4 Lewis Hamilton McLaren 109
5 Jenson Button McLaren 109
6 Felipe Massa Ferrari 52
7 Nico Rosberg Mercedes Grand Prix 40
8 Nick Heidfeld Renault 34
9 Vitaly Petrov Renault 31
10 Michael Schumacher Mercedes Grand Prix 28
11 Kamui Kobayashi Sauber 25
12 Adrian Sutil Force India F1 10
13 Jaime Alguersuari Scuderia Toro Rosso 9
14 Sergio Perez Sauber 8
15 Sebastien Buemi Scuderia Toro Rosso 8
16 Rubens Barrichello Williams 4
17 Paul di Resta Force India F1 2
18 Pastor Maldonado Williams 0
19 Pedro de la Rosa Sauber 0
20 Jarno Trulli Team Lotus 0
21 Vitantonio Liuzzi HRT F1 Team 0
22 Jerome d` Ambrosio Virgin Racing 0
23 Heikki Kovalainen Team Lotus 0
24 Timo Glock Virgin Racing 0
25 Narain Karthikeyan HRT F1 Team 0
26 Daniel Ricciardo HRT F1 Team 0


Voorlopige stand bij de constructeurs

Pos. Team Punten
1 Red Bull 328
2 McLaren 218
3 Ferrari 164
4 Mercedes Grand Prix 68
5 Renault 65
6 Sauber 33
7 Scuderia Toro Rosso 17
8 Force India F1 12
9 Williams 4
10 Team Lotus 0
11 HRT F1 Team 0
12 Virgin Racing 0

[Upd] [Tour] Poels, Vino, Van den Broeck afgestapt

Wout Poels heeft tijdens de negende rit van de Tour de France moeten opgeven. De renner van Vacansoleil, bezig aan zijn eerste grote ronde, sukkelde al een aantal dagen met zijn gezondheid.

Poels moest net als gisteren vroeg lossen in de rit en besloot na een dik uur koersen af te stappen. Gisteren kwam de jonge renner nog net op tijd binnen in de etappe naar de Super Besse.

Update 13:47 uur

Amets Txurruka heeft in de negende etappe van de Tour de France opgegeven. De renner van Euskaltel was eerder vandaag betrokken bij een valpartij. Inmiddels is hij voor onderzoek naar het ziekenhuis.

Update 13:56 uur

Pavel Brutt is de derde afstapper van deze etappe. De renner van Katusha was in het begin van de etappe nog betrokken bij een ontsnapping met Lieuwe Westra. Toen de twee werden teruggepakt, moest Brutt al snel uit het peloton lossen.

Update 15:14 uur

Ook Aleksandre Vinokourov is in de negende etappe van de Tour de France afgestapt. De nummer elf in het algemeen klassement was in de afdaling van de Col du Pas de Peyrol betrokken bij een zware valpartij. Hij is per ambulance afgevoerd.

Update 15:17 uur

En ook voor Jurgen Van den Broeck is de Tour de France voorbij. De Belg van Omega Pharma-Lotto was net als Vino betrokken bij de zware valpartij.

Update 15:26 uur

Ook Frederik Willems, ploeggenoot van Van den Broeck, heeft vanwege de zware valpartij in de afdaling van de  Col du Pas de Peyrol moeten opgeven.

Update 15:35 uur

David Zabriskie heeft zojuist moeten opgeven. De Garmin-Cervélo-renner was ook bij de valpartij betrokken.

Belg Darcis wint toernooi Scheveningen

Steva Darcis heeft het The Hague Open op zijn naam geschreven. De 27-jarige Belg was in de finale van het challengertoernooi op de Mets Tennisbanen in Scheveningen met 6-3, 4-6 en 6-2 te sterk voor Marsel Ilhan uit Turkije.

In het eerste bedrijf kwam Darcis nauwelijks in de problemen. De nummer 118 van de wereld kreeg geen breakkansen tegen en had er zelf een handvol op de opslag van Ilhan, die zestien plaatsen lager staat. De 24-jarige Turk vocht zich knap terug in de gelijkopgaande tweede set en sloeg toe op beide breakpunten die Darcis toestond: 1-1.

In de laatste set schakelde Darcis een versnelling hoger. Ilhan kwam er nauwelijks meer aan te pas op het Scheveningse gravel en maakte nog slechts veertien punten.

Tientallen vermisten na bootongeluk op Wolga

Een schip is zondag op de rivier de Wolga gezonken. Zeker een persoon is daarbij om het leven gekomen en 61 mensen worden nog vermist. Dat heeft het Russische ministerie van rampen gezegd.

Volgens een woordvoerder zonk het schip, de Bulgaria, in het midden van de rivier in de regio Tatarstan, ongeveer 750 kilometer ten oosten van Moskou. Aan boord waren ten tijde van het ongeluk 173 personen. De meeste opvarenden konden worden gered door een schip dat in de buurt voer.

De Bulgaria is eigendom van een toeristisch bedrijf en was van de stad Bulgar op weg naar de regionale hoofdstad Kazan. Volgens de website is het schip berekend op 140 personen.

Blatter steunt Mexico

De Mexicaanse voetbalbond besloot vrijdag het vijftal internationals waarbij verboden middelen waren ontdekt niet te schorsen. FIFA-preses Sepp Blatter staat achter dit besluit.

Eind mei werden vijf Mexicaanse internationals betrapt op verboden middelen in het bloed. Het vijftal dat met Mexico deelnam aan de Gold Cup werd onmiddellijk naar huis gestuurd. De tuchtcommissie van de Mexicaanse voetbalbond stelde afgelopen vrijdag dat de spelers niets valt te verwijten.

Besmet vlees zou de reden zijn van de sporen in het bloed en dus was een langere schorsing niet aan de orde. Als de FIFA de conclusie van de bond zou goedkeuren werd de opheffing officieel. Dat lijkt nu, met de reactie van Sepp Blatter dus te gebeuren.

''We zijn het hier volledig mee eens'', zei Blatter bij een bezoek aan Mexico. ''Dit is duidelijk veroorzaakt door vervuild vlees. Laat dit een waarschuwing zijn voor iedereen.'' Onder het vijftal bevond zich onder andere PSV'er Francisco Maza Rodríguez. De verdediger mag nu dus weer in actie komen.

Nederlands elftal mogelijk verplicht tot dragen EU embleem

Leden van het Europese Parlement staan achter het voorstel om de blauw-met-gele-sterretjes vlag van de EU te laten wapperen op sportevenementen die plaats vinden op Europees grondgebied. Wat echter tot controversie leidt is het idee om een EU-embleem op de shirts van nationale teams te laten schitteren.

Het voorstel dat volgende week wordt voorgelegd, bedingt dat alle nationale sportploegen, ongeacht of het om voetbal, hockey, volleybal of het Nederlandse Olympische team gaat, gedwongen zullen worden tot het dragen van een EU-embleem op de shirts. In het rapport “The European Dimension of Sport” staat het idee beschreven. Het plan is afkomstig van de Spaanse centrum-rechtse Europarlementariër Fisas Ayxela. Volgende week wordt het voorgelegd aan het Parlement.

Een bron binnen de Europese Commissie zei dat het promoten van de ‘Europese dimensie’ binnen de sport hoog op de agenda staat. Dit zal echter alleen gebeuren als de  betreffende nationale sportorganisaties hier mee instemmen.

Het plan heeft al de ondersteuning van de cultuurcommissie van het Europese Parlement. Als volgende week de Europarlementariërs het voorstel ondersteunen, wat naar verwachting zal gebeuren, dan gaat het voorstel terug naar de Commissie. De Commissie zal er dan een formeel wetgevend voorstel van maken. 

Het voorstel wordt daarna ter stemming aan de Ministerraad voorgelegd. Door de grote hoeveelheid kleine landen die mogelijk baat hebben bij een ‘Europese aanpak’, bijvoorbeeld van de Olympische Spelen, is de kans dat het voorstel aangenomen wordt groot.

[GP3] Uitslag Race 2 Silverstone

Lewis Williamson heeft zijn eerste zege in de GP3 Series geboekt. De Brit bleef op Silverstone in de tweede race zijn landgenoten Dean Smith en Alexander Sims voor. Nigel Melker reed naar een achtste plaats, terwijl Thomas Hylkema als 22e werd afgevlagd.

Smith mocht van poleposition vertrekken en hield de eerste plaats na de start vast. De naast hem gestarte Williamson kende een slechte start en viel terug naar de vierde plaats. De Brit reed echter met het mes tussen zijn tanden en passeerde al snel James Calado en Nick Yelloly en nog voor de eerste ronde voorbij was greep hij ook Smith om daarna de leiding niet meer af te staan.

In het vervolg van de race raakte Calado enkele plaatsen kwijt, waardoor Sims naar het podium mocht rijden. Sims leidt dankzij zijn goede resultaten nu ook in het kampioenschap. Melker was gisteren uitvaller en moest vrijwel achteraan starten. De Nederlander bewees uit het goede racehout gesneden te zijn door vanaf de 24e startplaats op te rukken naar een achtste plaats. Punten voor deze sterke wedstrijd kreeg hij evenwel niet, omdat die slechts voor de eerste zes weggelegd waren.

Uitslag race 2

Pos. Rijder Team Tijd
1 Lewis Williamson MW Arden 26:51.435
2 Dean Smith Addax Team +5.090
3 Alexander Sims Status Grand Prix +7.202
4 Rio Haryanto Manor Racing +8.178
5 James Calado Lotus ART +11.238
6 Nick Yelloly Atech CRS GP +11.619
7 Conor Daly Carlin +12.080
8 Nigel Melker RSC Mücke Motorsport +13.051
9 Antonio Felix da Costa Status Grand Prix +14.660
10 Simon Trummer MW Arden +20.947
11 Nico Muller Jenzer Motorsport +22.574
12 Valtteri Bottas Lotus ART +23.987
13 Michael Christensen RSC Mücke Motorsport +25.338
14 Gabriel Chaves Addax Team +30.864
15 Adrian Quaife-Hobbs Manor Racing +32.965
16 Zoël Amberg Atech CRS GP +35.349
17 Pedro Nunes Lotus ART +37.013
18 Aaro Vainio Tech 1 Racing +38.579
19 Luciano Bacheta RSC Mücke Motorsport +39.642
20 Tamas Pal Kiss Tech 1 Racing +41.457
21 Thomas Hylkema Tech 1 Racing +41.759
22 Vittorio Ghirelli Jenzer Motorsport +42.038
23 Leonardo Cordeiro Carlin +45.556
24 Ivan Lukashevich Status Grand Prix +49.993
25 Tom Dillmann Addax Team +1 Ronde
DNF Marlon Stockinger Atech CRS GP +6 Ronden
DNF Matias Laine Manor Racing +11 Ronden
DNF Mitchell Evans MW Arden +14 Ronden


Stand

Pos. Rijder Team Punten
1 Alexander Sims Status Grand Prix 30
2 Mitchell Evans MW Arden 26
3 Nigel Melker RSC Mücke Motorsport 22
4 James Calado Lotus ART 21
5 Andrea Caldarelli Tech 1 Racing 20
6 Lewis Williamson MW Arden 19
7 Adrian Quaife-Hobbs Manor Racing 18
8 Dean Smith Addax Team 17
9 Nico Muller Jenzer Motorsport 14
10 Valtteri Bottas Lotus ART 12
11 Tom Dillmann Carlin 8
12 Gabriel Chaves Addax Team 8
13 Tamas Pal Kiss Tech 1 Racing 7
14 Michael Christensen RSC Mücke Motorsport 7
15 Nick Yelloly Atech CRS GP 7
16 Antonio Felix da Costa Status Grand Prix 7
17 Aaro Vainio Tech 1 Racing 6
18 Luciano Bacheta RSC Mücke Motorsport 4
19 Rio Haryanto Manor Racing 3

Drie NAVO-militairen gedood in Afghanistan

Bij een reeks aanvallen in Afghanistan zijn zondag drie NAVO-militairen om het leven gekomen. Een van de militairen was een Deen. Ook een Afghaanse ambtenaar en drie agenten kwamen om het leven. Dat werd zondag bekendgemaakt.

De Deense militair kwam om het leven bij een aanslag met een bermbom in de zuidelijke provincie Helmand. Hij liep daar een patrouille. De twee andere NAVO-militairen kwamen om bij aanslagen in het zuiden en oosten van het land. De identiteit van deze twee werd niet bekendgemaakt.

Met de laatste slachtoffers komt het aantal NAVO-militairen dat deze maand omkwam op vijftien. Tot dusver verloren dit jaar 286 militairen van de internationale troepenmacht het leven.

In het noordwesten van Afghanistan kwam een lid van het bestuur van het district Muqur om het leven toen hij naar zijn werk reed. Hij werd getroffen door een bermbom die op afstand tot ontploffing werd gebracht. Vier anderen die bij de ambtenaar in de auto zaten raakten gewond.

In de onrustige provincie Kandahar, in het zuiden, kwamen drie agenten om het leven toen een bermbom explodeerde.

De aanslagen volgen op twee grote gevechten met Talibanstrijders zaterdag. Bij een gevecht in de oostelijke provincie Ghazni kwamen vier Taliban om het leven. In de provincie Uruzgan werd eveneens gestreden. Tien opstandelingen en drie agenten kwamen om.

Man overlijdt na ruzie in disco Rijssen

Een 20-jarige man uit Wierden is zondag overleden, nadat hij in de nacht van zaterdag op zondag na een ruzie in een discotheek in het Overijsselse Rijssen in kritieke toestand in een ziekenhuis was opgenomen. Dat meldde de politie Twente.

De politie hield in verband met het incident in de discotheek vijf mannen in de leeftijd van 17 tot en met 21 jaar uit Rijssen aan.

Bij de ruzie zijn over en weer klappen gevallen, zei een woordvoerder van de politie Twente. Wat er precies is gebeurd, moet nog uit onderzoek blijken.

Man overlijdt na ruzie in disco Rijssen
Man overlijdt na ruzie in disco Rijssen (Foto: ANP)

Steam Summer Sales 10/7

Op de een-na-laatste dag van de Steam Summer Sales vinden we een aantal mooie titels voor een laag prijsje in de digitale winkel. Wat te denken van toppers als Portal 2, Dead Space 2 en de Hitman-franchise? Onder andere die titels zijn nu sterk in prijs verlaagd. De Steam Sale-aanbiedingen gelden nog tot 19:00 vanavond, en dan krijgen wij hoogstwaarschijnlijk een 'Best of' waarin oude aanbiedingen terugkeren.

stea

'Zuiverloon voor drie jaar naar Mallorca'

Gianni Zuiverloon speelt komend seizoen in de Spaanse competitie. De voormalig jeugdinternational ondergaat momenteel een medische keuring en tekent daarna voor drie jaar bij Real Mallorca. Dat meldt zaakwaarnemer Winnie Haatrecht aan De Telegraaf.

Zuiverloon werd in 2008 door West Bromwich Albion overgenomen van sc Heerenveen en had direct een basisplaats bij de dat seizoen degraderende Baggies. De club keerde binnen één jaar terug naar de Premier League, maar de voormalig Heerenveen-speler verloor zijn basisplaats en werd afgelopen jaargang verhuurd aan Ipswich Town.

De 24-jarige Zuiverloon werd in 2006 en 2007 Europees kampioen met het Jong Oranje van bondscoach Foppe de Haan. In 2008 was hij tevens actief op de Olympische Spelen van Beijing.

[GP2] Uitslag Race 2 Silverstone

Romain Grosjean heeft de tweede race van de GP2 Series op Silverstone gewonnen. De kampioenschapsleider greep de zege voor Dani Clos en Giedo van der Garde. De Nederlander staat achter Grosjean tweede in de titelstrijd, maar zag zijn concurrent dit weekend iets weglopen.

Van der Garde mocht de tweede wedstrijd van poleposition starten, maar de Nederlander zag na een redelijk goede start Clos hem na enkele bochten al passeren. Achter dit duo sloot een sterk rijdende Grosjean op plaats drie aan en de Fransman had duidelijk de betere auto, waardoor het slechts een kwestie van tijd zou zijn voordat hij zijn voorliggers zou passeren. In de vijftiende ronde wist Grosjean het duo te passeren en daarna eenvoudig te winnen.

Uitslag race 2

Pos. Rijder Team Tijd
1 Romain Grosjean DAMS 36:42.650
2 Dani Clos Racing Engineering +7.019
3 Giedo van der Garde Addax +7.760
4 Marcus Ericsson iSport International +8.433
5 Jules Bianchi ART Grand Prix +9.427
6 Sam Bird iSport International +12.924
7 Christian Vietoris Racing Engineering +20.853
8 Esteban Gutierrez ART Grand Prix +21.888
9 Alvaro Parente Carlin Motorsport +22.128
10 Charles Pic Addax +23.154
11 Fabio Leimer Rapax +23.296
12 Luca Filippi Super Nova International +23.624
13 Rodolfo Gonzalez Trident Racing +31.357
14 Luiz Razia Team Air Asia +32.330
15 Fairuz Fauzy Super Nova International +32.780
16 Jolyon Palmer Arden International +33.447
17 Davide Valsecchi Team Air Asia +34.778
18 Michael Herck Coloni Motorsport +38.139
19 Max Chilton Carlin Motorsport +39.168
20 Josef Kral Arden International +40.754
21 Julián Leal Rapax +1:25.700
22 Stefano Coletti Trident Racing +1 Ronde
23 Pal Varhaug DAMS +1 Ronde
DNF Johnny Cecotto Jr. Ocean Racing Technology +11 Ronden
DNF Kevin Ceccon Coloni Motorsport +15 Ronden


Stand

Pos. Rijder Team Punten
1 Romain Grosjean DAMS 47
2 Giedo van der Garde Addax 38
3 Sam Bird iSport International 32
4 Davide Valsecchi Team Air Asia 30
5 Charles Pic Addax 24
6 Dani Clos Racing Engineering 24
7 Jules Bianchi ART Grand Prix 22
8 Marcus Ericsson iSport International 17
9 Stefano Coletti Trident Racing 16
10 Luiz Razia Team Air Asia 11
11 Josef Kral Arden International 10
12 Esteban Gutierrez ART Grand Prix 9
13 Luca Filippi Super Nova International 9
14 Fabio Leimer Rapax 8
15 Alvaro Parente Carlin Motorsport 8
16 Christian Vietoris Racing Engineering 8
17 Fairuz Fauzy Super Nova International 3
18 Max Chilton Carlin Motorsport 3
19 Michael Herck Coloni Motorsport 1

Doden en veel gewonden bij treinongeluk India

Een overvolle trein is zondag in het noorden van India ontspoord. Ten minste vijf mensen verloren daarbij het leven en rond de honderd mensen raakten gewond. Dat heeft een woordvoerder van de spoorwegen gezegd.

De trein was van de hoofdstad New Delhi op weg naar Howrah, een station bij Kolkata, toen de twaalf rijtuigen en de locomotief ontspoorden bij het stadje Fatehpur in de deelstaat Uttar Pradesh. Reddingswerkers wisten rond de honderd mensen uit het treinwrak te halen. De verwachting is dat het aantal gewonden nog zal stijgen.

Op televisiebeelden is te zien hoe bewoners uit de omgeving gewonde passagiers helpen. Ze sloegen ruiten in om zo mensen te helpen die in de trein vastzaten.

De oorzaak van de ontsporing is niet duidelijk, maar het lijkt erop dat de machinist van de trein de noodrem in werking heeft gesteld.

Het spoornetwerk in India is een van de grootste ter wereld. Dagelijks reizen er zo'n veertien miljoen mensen met de trein. Ongelukken komen veel voor en zijn vaak terug te voeren op slecht onderhoud of menselijke fouten.

Agenten met stenen bekogeld in Helmond

Bij uitgaansgeweld in de Brabantse plaats Helmond zijn in de nacht van zaterdag op zondag agenten met onder meer stenen bekogeld. In het tumult beet een politiehond een agent in zijn kuit. Er vielen geen gewonden, zegt een politiewoordvoerder.

Door het warme weer en een kermis was het een stuk drukker dan normaal. Rond 03.00 uur werd het onrustig rond de Kasteellaan. Meerdere keren moest de politie ingrijpen omdat mensen op de vuist gingen.

Veel mensen bleven kijken, waardoor het volgens de woordvoerder nog onrustiger werd. De agenten sommeerden het publiek door te lopen, waarop sommigen de agenten begonnen te bekogelen. De politie pakte hiervoor een 19-jarige man en een 21-jarige man uit Helmond op.

Een andere 19-jarige Helmonder weigerde te vertrekken. Toen hij werd opgepakt, vernielde hij een politiewagen. Hij en de twee anderen zijn ingesloten. In totaal werden negen mensen aangehouden.

Met honden probeerde de politie het publiek op afstand te houden. Een van de honden beet een agent in zijn kuit. Hoe dat precies kon gebeuren, is niet bekend. "Het zijn nauwe steegjes, dus ik kan me voorstellen dat de hond zich in het nauw gedreven voelde en zo tot deze fout kwam", zegt de woordvoerder.

[DC] Nederland verliest van Zuid-Afrika

Het Nederlandse Davis Cup-team is er niet in geslaagd de play-offs te halen voor de wereldgroep. Robin Haase verloor vanmorgen met 3-6, 6-3, 2-6 en 2-6 van Kevin Anderson. Anderson haalde zo het beslissende derde punt voor Zuid-Afrika binnen.

De service van Haase ging na een stroeve start steeds beter lopen. Haase pakte de tweede set en nam in het derde bedrijf een break voorsprong. Daarna pakte Anderson echter acht games op rij. In de vierde set kreeg Haase op 2-4 nog wel een kans om Anderson terug te breken maar de Zuid-Afrikaan wist op de lastige momenten een tandje bij te zetten.

[DC] AustraliŽ en Japan naar play-offs wereldgroep

Australië en Japan hebben zich in de Aziatisch-Oceanische zone van de Davis Cup verzekerd van een plaats in de play-offs voor promotie naar de wereldgroep. Lleyton Hewitt sleepte het derde punt binnen voor de Aussies in zijn partij tegen de Chinees Zhang Ze. Kei Nishikori verzekerde Japan van de winst met een zege op de Oezbeek Denis Istomin.

Hewitt, die als vervanger was aangewezen voor Marinko Matosevic, kwam in het Beijing International Tennis Center een set achter tegen Ze, maar herstelde zich goed. De huidige nummer 173 van de wereld won uiteindelijk in vier sets: 6-2, 6-1, 4-6 en 7-6 (2). Het was zijn 37e overwinning in 46 enkelspelen in de Davis Cup.

Nishikori verloor in Kobe voor eigen publiek eveneens de eerste set tegen Istomin. Ook de Japanner won uiteindelijk in vier sets: 6-7 (5), 7-5, 6-4 en 6-3. Teamgenoot Go Soeda versloeg in de aflsuitende partij, die vanwege de zekere zege voor Japan slechts uit twee gewonnen sets bestond, met 7-5 en 6-0 van Sarvar Ikramov.

Zeven gewonden bij botsing taxi's in Drenthe

Bij een botsing tussen twee taxi's in het Drentse dorp Erica zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag zeven gewonden gevallen. Een 61-jarige Duitse taxibestuurder gaf volgens de politie geen voorrang aan een taxibusje dat werd bestuurd door een 36-jarige man uit Emmen.

In het busje zaten behalve de chauffeur een 16-jarig meisje uit Weiteveen, een 16-jarig meisje uit Barger-Compascuum en drie mannen van 22, 22 en 21 jaar uit Klazienaveen. De Duitser moest uit zijn auto worden geknipt. Het is niet bekend hoe hij eraan toe is. De verwondingen van de overige slachtoffers lijken volgens de politie mee te vallen.

PSV-target JÝrgensen wil vertrek forceren

Mathias Jørgensen staat al enige tijd in de belangstelling van PSV en wil zijn huidige werkgever, FC Kopenhagen, zo snel mogelijk verlaten. De 21-jarige verdediger probeert daarom een vertrek te forceren en dreigt met een transfervrij vertrek.

"FC Kopenhagen wil Mathias nu niet verkopen, dus moeten we naar andere opties kijken," liet zijn zaakwaarnemer, Darryl Powell, in een reactie weten. "Het zal dan een transfervrij vertrek volgende zomer worden. Voor zijn ontwikkeling is het het belangrijkste dat hij binnen een jaar op een hoger niveau speelt."

FC Kopenhagen is niet van plan om Jørgensen voor niets te laten vertrekken. Hierdoor lijkt de Deense formatie genoodzaakt om de jongeling in de zomer te laten vertrekken. PSV legde onlangs een bod van bijna drie miljoen euro neer, maar dat bedrag werd door de Denen weggewuifd.

Kleine verschuivingen in politieke landschap

De gedoogcoalitie van VVD, CDA en PVV zou, als er nu verkiezingen worden gehouden, uitkomen op 73 zetels. Momenteel hebben de drie partijen er 76 in de Tweede Kamer

Dat blijkt zondag uit een peiling van Maurice de Hond in de eerste volle week van het zomerreces. Deze levert weinig verschuivingen op met die van een week eerder.

De peiling van De Hond wordt via internet gehouden onder tenminste 2500 mensen, uit een steekproef onder ruim 40.000 personen die zich ooit voor zijn panel hebben aangemeld. De peildagen zijn vrijdag en zaterdag.

Chadli: ''Verrast dat ik zoveel heb gespeeld''

Nacer Chadli werd vorig jaar zomer door FC Twente weggeplukt bij AGOVV Apeldoorn. De Marokkaanse Belg brak meteen door als basisspeler iets wat hem heeft verrast.

''Uiteindelijk ben ik wel verrast dat ik al zo veel gespeeld heb. Ik kwam als derde keus op links, maar heb me daardoor niet laten ontmoedigen. Een paar maanden eerder had Johan Derksen op het profvoetbalgala nog zijn twijfels uitgesproken of ik de Eredivisie wel zou aankunnen'', blikt Chadli terug op zijn bliksemstart in Enschede.

Een terugkeer naar België - waar hij op zijn zestiende bij Standard Luik werd weggestuurd - was volgens Chadli niet aan de orde. ''Ik wilde me bewijzen in de Eredivisie, of in Duitsland. De manier van voetballen in Nederland beviel me wel; er wordt aanvallend gespeeld, vooral via combinaties over de grond. Dat bevalt mij prima.''

Tevens maakte Chadli afgelopen seizoen de keuze voor de Belgische ploeg. Hij verkoos de Rode Duivels daarmee boven het Marokkaanse elftal. Op de linksbuitenpositie is in België met Dries Mertens (PSV) en Eden Hazard (Lille) de concurrentie groot. Toch kwam Chadli al tot vier interlands waarin hij één keer scoorde.

Politie beŽindigt 'supergaaf' housefeest Landgraaf

De Limburgse politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een einde gemaakt aan een illegale houseparty in Landgraaf. De tweehonderd bezoekers hebben het terrein zonder problemen te maken verlaten, zegt een politiewoordvoerder.

Het feest werd gehouden in een afgelegen bosperceel nabij de Vogelzankweg. Het viel surveillerende agenten op dat er bijzonder veel mensen op de been waren in het gebied dat normaal in de nachtelijke uren verlaten is. "Ze vroegen enkele passanten waar ze naar op weg waren. Die vertelden dat ze naar een 'supergaaf housefeest' gingen", zegt de woordvoerder.

Rond middernacht droeg de politie op het feest stop te zetten. Dat gebeurde zonder problemen.

'Harmonix bezig met Vidrhythm'

De Rock Band-franchise heeft in 2011 een pauze genomen en Harmonix is ondertussen bezig met Dance Central 2. Er gingen geruchten dat Harmonix ook bezig is met een ander, onbekend project. Dit onbekende project zou 'Vidrhythm' kunnen zijn en dat heeft één van de Communication Directors ook bevestigd.

Wat de game inhoudt is nog niet bekendgemaakt maar mogelijk staat 'Vid' voor Video. Afwachten dan maar tot er meer over bekendgemaakt gaat worden.

Tientallen doden in etmaal door drugsgeweld Mexico

Geweld tussen drugsbendes in Mexico heeft in drie steden in een tijdspanne van 24 uur aan meer dan veertig mensen het leven gekost. Dat heeft Alejandro Poire, een woordvoerder van de federale veiligheidsdiensten bekendgemaakt.

Zaterdagmorgen werden in verschillende delen van de noordelijke stad Torreon tien mensen dood aangetroffen. In de stad strijdt het Zetas-kartel met het Sinaloa-kartel, dat onder leiding staat van Joaquin 'El Chapo' Guzman. De lijken waren verminkt, aldus Fernando Olivas van het openbaar ministerie in Torreon.

Ten minste twintig mensen kwamen om het leven toen schutters vrijdagavond in een bar in de noordelijke stad Monterrey het vuur openden. Vijf mensen raakten gewond. In de regio Monterrey strijdt het Zetas-kartel met zijn voormalige bondgenoot, het Golf-kartel. Het geweld is daar hand over hand toegenomen sinds eerder dit jaar het bondgenootschap tussen de twee kartels werd verbroken.

Eerder vrijdag werden nabij een waterbron aan de rand van Mexico-Stad elf lichamen gevonden. De slachtoffers waren doodgeschoten met zware geweren. Rondom Mexico-Stad leveren de Zetas-leden strijd met de Tempeliers, een afsplitsing van het La Familia-kartel dat de deelstaat Michoacan terroriseert.

"Het geweld is een product van de criminele rivaliteit (...) die ontstaat omdat ze de controle willen over de illegale activiteiten in een gemeenschap en niet alleen over de inkomsten die dat oplevert, maar ook over het transport naar de Verenigde Staten", aldus Poire.

Praten over de maps van Star Wars: The Old Republic

Op de website van Star Wars: The Old Republic is een nieuwe blog verschenen over de maps van de game en hoe deze gemaakt zijn. In de blog komt onder andere naar voren dat het makkelijk is om maps aan een MMORPG toe te voegen. Het begrijpelijk, accuraat en speelbaar voor de speler maken is het moeilijke er aan.

Aan de zones waarin spelers zich bevinden zijn ze al vroeg in de ontwikkelingsfase begonnen. Daarnaast ontwikkelen ze zones en maps ook naar verschillende objecten en doelen die zich erin moeten bevinden. De ontwikkelaars waren het ook eens dat de wereldkaart één van de belangrijkste dingen is. Spelers openen deze erg vaak om te kijken waar ze heen moeten.

Op de E3 mocht ik even spelen met de game en ik moet zeggen dat de wereldkaart erg goed in elkaar zat. De kaart was duidelijk en zodra je gaat lopen met de kaart actief wordt deze doorzichtig. Hierdoor blijft de kaart aanwezig maar kan je je verder goed concentreren op je omgeving.

Benieuwd naar de volledige blog over kaarten in Star Wars: The Old Republic? Lees dan hier verder.

Acht gewonden bij stierenrennen Pamplona

Ook zondag hebben duizenden mensen deelgenomen aan de stierenrennen in de Spaanse stad Pamplona. Acht mensen liepen verwondingen op, maar niemand werd op de hoorns genomen. Meerdere deelnemers struikelden, vielen op de grond en kwamen vervolgens onder de hollende massa terecht. Ze liepen verwondingen aan hun hoofd en armen op.

De stierenrennen van zondag zijn het spektakelstuk van het San Ferminfestival, dat acht dagen duurt. Aan de encierros van zondag doen stieren van het ras Miura mee. Zij staan bekend als de grootste vechtstieren van Spanje. Volgens de Spaanse tv-zender TVE probeerden ongeveer 3500 mensen de gemiddeld zevenhonderd kilo zware beesten voor te blijven.

Tukker kritiek door uitgaansgeweld

Een 20-jarige man uit Wierden is in de nacht van zaterdag op zondag zwaargewond geraakt bij een vechtpartij in een uitgaansgelegenheid in Rijssen. Hij is in kritieke toestand overgebracht naar een ziekenhuis. Vijf mannen uit Rijssen zijn aangehouden, meldt de politie.

Rond 03.45 kreeg de man ruzie in de uitgaansgelegenheid aan de Morsweg. Wat er precies is gebeurd, is volgens de politie nog niet duidelijk. Om het onderzoek niet te verstoren wil de politie ook niet zeggen of er bijvoorbeeld wapens zijn gebruikt.

Drie mannen die werden aangehouden zijn 18 jaar. De anderen zijn 17 en 21 jaar. Ze zijn voor verhoor meegenomen.

Donner blundert met overdrachtsbelasting

De door het kabinet-Rutte bejubelde verlaging van de overdrachtsbelasting blijkt juist een ramp voor veel bouwbedrijven. CDA-minister Piet Hein Donner (Wonen) erkende afgelopen vrijdag dat hij niet wist dat over nieuwbouwwoningen geen overdrachtsbelasting wordt betaald, maar gewoon btw.

De nieuwbouwsector lijkt dus weinig te kunnen profiteren van de maatregel van het kabinet om de woningmarkt vlot te trekken. "We zouden in september beginnen met een groot huizenproject, maar dat staat nu op losse schroeven. Nieuwbouw, waar geen voordeeltje voor wordt gegeven, moet opeens gaan concurreren met bestaande woningen", aldus aannemer Bouke van Souten. "Jammer, het zou voor een jaar werk hebben betekend. Ik vrees dat ook andere projecten niet van de grond komen."

Er is jaarlijks een fysiek tekort van ongeveer 10.000 nieuwe woningen om de stijging van het aantal huishoudens bij te houden. De nieuwbouw zat voor de belastingmaatregel ook al flink in het slop. In het eerste kwartaal van dit jaar werden 6.600 nieuwbouwwoningen verkocht, tegenover 8.400 een jaar eerder. Het Economisch Bureau van ING berekende dat de verlaging van de overdrachtsbelasting van 6 naar 2 procent een aderlating voor de nieuwbouw is.

Volgens de ING stimuleert dit de potentiële kopers van nieuwbouw niet. De periode van verlaging van de overdrachtsbelasting is een jaar, terwijl er vaak anderhalf jaar zit tussen het kopen van een nieuwbouwwoning en de opleveringen daarvan. De potentiële kopers van nieuwbouw zullen hun bestaande woning dus pas over een jaar op de markt willen brengen en dan is de maatregel misschien niet meer van kracht.


CDA-minister Piet Hein Donner blundert met overdrachtsbelasting (Foto: Novum)

[Tour] Gesink en Poels gewoon van start

Robert Gesink en Wout Poels gaan vandaag gewoon van start in de negende etappe  van de Tour de France. Hun ploegen hebben dat vanmorgen laten weten.

Gesink had gisteren veel last van de naweeën van zijn valpartij eerder deze week. Poels zat ziek op de fiets maar de renner van Vacansoleil slaagde erin om net op tijd binnen te komen.

De ploegleiding van Vacansoleil zei dat Poels zich vanmorgen nog wel wat zwakjes voelde maar dat hij toch door wil gaan.

Radio-dj Verkoeijen geniet van tv maken

Het uitstapje van radio-dj Rámon Verkoeijen naar televisie is hem goed bevallen. Na het bekijken van zijn nieuwe BNN-programma De Klusjesmannen met Sander Lantinga schrok hij slechts van één ding: zijn buik. Dit verklapte de 3FM-radiomaker in een interview met de Mikro Gids.

Verkoeijen: "Ik vind het misschien nog wel makkelijker dan presenteren voor de radio. Je kunt gewoon lekker jezelf zijn en er gebeurt vanzelf van alles. Ik weet alleen nu wel dat ik op mijn buik moet letten. Ik heb een heel dikke buik op beeld. In het echt niet, hoor!"

In De Klusjesmannen zoeken de BNN-presentatoren uit wat het ultieme vakantiebaantje is. Zelf heeft Verkoeijen ook genoeg bijbaantjes gehad: "Ik heb bij een partycentrum gewerkt. Daar moest ik hersenen uit varkenskoppen halen, waar zult van werd gemaakt. Voor de varkens was dat minder party." De Klusjesmannen is deze zomer elke zondagavond te zien om 21.15 uur op Nederland 3.


Radio-dj Rámon Verkoeijen geniet van tv maken

Zestien doden bij brand bejaardenhuis OekraÔne

Een brand in een bejaardenhuis in het Oekraïense dorp Bile, zo'n driehonderd kilometer ten westen van Kiev, heeft zondag aan zeker zestien mensen het leven gekost. Elf raakten gewond. Dat heeft het Oekraïense ministerie van noodtoestanden gezegd.

De brand brak zondagochtend uit. Het kostte de brandweer ruim vijf uur om de vlammenzee te blussen. Toen de brand uitbrak waren er 25 bewoners en twee medewerkers aanwezig. De meeste gewonden kampen met koolmonoxidevergifitiging. Drie gewonden zijn er slecht aan toe. De oorzaak van de brand is nog onbekend.

Mijnwerkers overleven week in ingestorte mijn

Twee Chinese mijnwerkers hebben ruim een week in een kolenmijn doorgebracht, nadat de mijn was ingestort. Dat meldt het Chinese staatspersbureau Xinhua. De twee kompels werden zondag uit hun benarde positie bevrijd.

De mannen zaten vast in een mijn in de regio Guangxi. Ze hebben in totaal 7,5 dag onder de grond doorgebracht. Reddingswerkers zijn op zoek naar zestien anderen die nog vermist zijn en graven soms zelfs met hun blote handen de mijn uit.

AustraliŽ komt met CO2-belasting

Australië wil een CO2-belasting gaan heffen om klimaatverandering aan te pakken. De circa 500 grootste vervuilers moeten 23 Australische dollar (ruim 17 euro) per ton CO2-uitstoot gaan betalen. Dat maakte premier Julia Gillard zondag bekend. De belasting zou per 1 juli 2012 ingevoerd moeten worden.

De maatregelen moeten leiden tot 160 miljoen ton minder uitstoot van broeikasgassen in 2020, het equivalent van 45 miljoen minder auto's op de weg.

Excuses News of the World bij afscheid

Na 168 jaar is door afluisterpraktijken een eind gekomen aan het bestaan van het Britse zondagsblad News of the World. In een redactioneel commentaar verontschuldigt de krant zich in de laatste editie aan de lezers voor het afluisterschandaal.

"Telefoons zijn afgeluisterd, en de krant heeft daar echt spijt van. Er is geen rechtvaardiging voor dit wangedrag." Hoofdredacteur Colin Myler sprak vol lof over de "prachtige krant" die zijn redactie heeft gemaakt. Hij noemde de laatste News of the World "een eerbetoon aan de 7,5 miljoen lezers".

In de laatste editie van het tabloid staat onder meer een artikel over de soap Coronation Street die in nog geen maand tijd een kwart van de kijkers heeft verloren. Verder pakt de krant uit met een foto van een schaars geklede Florence Brudenell-Bruce die sinds kort de vriendin van prins Harry zou zijn.

Excuses News of the World bij afscheid
Excuses News of the World bij afscheid (Foto: ANP)

Middelzware aardbeving treft Japan

Een aardbeving met een kracht van 7.3 heeft zondag het noordoosten van Japan getroffen. Twee uur na de beving werd voor het grootste deel van de noordelijke kust een tsunamiwaarschuwing uitgegeven, maar de golf was niet hoger dan tien centimeter. Er zijn geen meldingen van schade.

De aardbeving vond rond 10.00 uur lokale tijd plaats. Het epicentrum lag op dertig kilometer diepte in de Stille Oceaan. Aanvankelijk werd voorspeld dat de beving een tsunami van een halve meter hoog kon veroorzaken, maar in de meeste gebieden werd geen verschil gezien. Voor Japanse begrippen ging het om een middelzware aardbeving.

De noordoostelijke kustlijn van Japan werd op 11 maart getroffen door een aardbeving met een kracht van 9.0, de zwaarste ooit in Japan gemeten, De aardbeving werd gevolgd door een grote tsunami. Bijna 23 duizend mensen kwamen om of zijn nog steeds vermist. Door de natuurramp ontstond ook een nucleaire crisis bij de kerncentrale in Fukushima.

De nieuwe beving zou geen nieuwe problemen bij de kerncentrale hebben veroorzaakt. Wel zijn de werknemers uit voorzorg geëvacueerd naar hoger gelegen gebied. Vliegvelden blijven gewoon open.

Nummerbord plet iedere tien km twee insecten

Iedere tien kilometer komen in Nederland gemiddeld twee insecten om op de kentekenplaat. Dat blijkt uit een onderzoek dat onder leiding van de Wageningen Universiteit is uitgevoerd, meldt natuurbericht.nl. Jaarlijks zouden Nederlandse auto's met hun voorkant zestienhonderdmiljard insecten pletten.

Om de insectendichtheid in Nederland te meten, had de universiteit automobilisten opgeroepen het aantal geplette vliegjes op hun nummerbord te tellen. Op splashteller.nl konden ze vervolgens doorgeven waar ze hadden gereden en wat hun 'score' was.

De onderzoekers kozen voor de kentekenplaat omdat die bij iedereen even groot is. Op die manier komen er vergelijkbare gegevens uit het onderzoek. De methode is eerder toegepast in het Verenigd Koninkrijk.

In anderhalve maand meldden 250 vrijwilligers meer dan zeventienduizend geplette insecten. De insectendichtheid varieert sterk. De dichtheid is het grootst in Zeeland, waar gemiddeld per tien kilometer bijna acht insecten op de nummerplaat landen. Daarna volgen Friesland, Groningen en Drenthe (allemaal bijna zes).

De laagste dichtheid werd in Gelderland gemeten, waar per tien kilometer gemiddeld anderhalve insect op de nummerplaat terechtkomt.

De onderzoekers concluderen dat jaarlijks zestienhonderdmiljard insecten omkomen door auto's. De voorkant van een auto is namelijk zeker veertig keer zo groot als het oppervlak van de nummerplaat. Daarbij leggen alle auto's in Nederland samen jaarlijks ongeveer tweehonderd miljard kilometer af. Vrachtwagens zijn dan nog niet meegerekend.

Het Nederlandse gemiddelde van twee per tien kilometer komt overeen met het Britse gemiddelde. In de avond ligt het gemiddelde overigens hoger, namelijk op 3,2.

Meesten niet eens met Srebrenica-uitspraak

De meeste Nederlanders zijn het niet eens met het vonnis dat Nederland verantwoordelijk is voor de dood van drie moslimmannen in Srebrenica. In een peiling van Maurice de Hond noemt 54 procent de uitspraak onterecht. Een derde vindt de uitspraak terecht en de rest weet het niet.

Minder dan een kwart vindt dat Nederland een grote verantwoordelijkheid draagt voor wat er in Srebrenica is gebeurd. Een kwart vindt de Nederlandse verantwoordelijkheid 'niet groot en niet klein'. Nog een kwart vindt de verantwoordelijkheid klein en achttien procent vindt dat Nederland geen verantwoordelijkheid draagt.

Acht van de tien ondervraagden vinden dat Nederland geen schadevergoeding moet betalen aan de nabestaanden van de doden. Het hof in Den Haag bepaalde dinsdag dat de staat wel schadevergoeding moet betalen. Volgens het hof kan Nederland verantwoordelijk worden gehouden voor de dood van de drie moslimmannen.

De zaak was aangespannen door de nabestaanden van een moslim die in 1995 als elektricien werkte op de Nederlandse compound van Dutchbat en iemand die toen als tolk voor de Nederlanders werkte.

De families van de tolk en de elektricien verbleven op het terrein van de Nederlandse troepen. Na de val van de Bosnische enclave waren zo'n vijfduizend moslims daar naartoe gevlucht. De elektricien en de broer van de tolk werden door de Nederlanders van de compound af gestuurd, de vader van de tolk ging vrijwillig met zijn zoon mee.

De drie mannen werden vervolgens vermoord door de Bosnisch-Servische troepen onder leiding van Ratko Mladic. In 2008 oordeelde de rechter nog dat alleen de Verenigde Naties verantwoordelijk kunnen worden gehouden, omdat de Dutchbatters in Bosnië onder VN-mandaat vielen.

Het hof oordeelde echter dat de Nederlanders wisten welk risico de mannen buiten zouden lopen. Daarom hadden ze niet weg mogen worden gestuurd. De verantwoordelijkheid kan volgens het hof niet worden afgeschoven op de VN.

Volgens de VN was Srebrenica in 1995 een veilige zone. Toen Bosnische Serviërs de stad in juli 1995 innamen, smeekten bijna veertigduizend Bosnische moslims om bescherming. Die werd echter niet geboden door de zeshonderd aanwezige Dutchbatters.

Zij waren in de minderheid en minder goed bewapend. Zeven- tot achtduizend mannen werden afgevoerd en vermoord. De regering kreeg na onderzoek van het Niod het verwijt dat zij haar soldaten in een onmogelijke positie had geplaatst en de VN dat ze de Nederlanders geen luchtsteun had geboden. Het rapport leidde tot het aftreden van de regering van premier Wim Kok (PvdA).


Meesten niet eens met Srebrenica-uitspraak (Foto: Novum)

Linkdump Zondag

Elke dag krijgen wij vele submits binnen, sommige zijn toppertjes en  andere halen een eigen post net niet. Maar om ook die submits te kunnen  plaatsen vind je nu een verse linkdump. Met deze keer:   

Wij willen jullie bedanken voor de vele submits, heb jij ook een tip? Drop jouw bijdrage maar in onze submit.

[Tour] De etappe van vandaag

Vandaag staat de tweede etappe over heuvelachtig terrein op het programma in de Tour de France. Ook vandaag wordt er bergop gefinisht. Na 208 kilometer over zeven heuvels wordt er gefinisht in Saint-Flour.

Issoire
Issoire is een plaats van een kleine 15.000 inwoners in de buurt van Clermont-Ferrand. Het stadje is bekend om de vliegtuigenindustrie, want onder andere de AMP-20 Lionceau wordt er gemaakt.

Issoire was drie keer eerder het toneel van een Tour etappe. De laatste keer was in 2006, toen een etappe naar Puy-en-Velay vertrok in Issoire. De etappe van toen werd gewonnen door Giuseppe Guerini.

Saint-Flour
Saint-Flour is twee keer eerder opgenomen in de Tour de France. In 2004 won Richard Virenque een memorabele etappe, nadat hij 67 kilometer solo had gereden. Daarnaast pakte hij veel punten voor de bolletjestrui, waardoor hij deze voor de zevende keer wist te winnen, een record.

Het dorp heeft verder ruim zesduizend inwoners. Het is eigenlijk opgedeeld is twee gedeeltes. Het hoogste gedeelte ligt op 900 meter hoogte, terwijl het tweede gedeelte 300 meter lager is te vinden.

Etappebeschrijving
De etappe van vandaag kent in totaal acht heuvels. Hierbij zitten er drie van de tweede categorie en drie van de derde. De laatste van de tweede categorie, de Col de Prat de Bouc, ligt op 54 kilometer van de finish. Daarna is enkel nog een klim van de vierde categorie te beklimmen, de Côte du Château d'Alleuze, die op vijftien kilometer van de finish ligt.

Er wordt gefinisht op de Saint-Flour Montée des Orgues. Een klim van 1,6 kilometer aan 6,1%. Waarschijnlijk weer een ideale mogelijkheid voor Philippe Gilbert om weer een etappe te pakken, maar door het heuvelachtige parcours hebben ook vluchters een goede kans.

Profiel
 

Klassement na achtste etappe

# Renner Nat Ploeg Tijd
1 Thor Hushovd Noo Garmin-Cervélo 33:06.28
2 Cadel Evans Aus BMC + 0.01
3 Fränk Schleck Lux Leopard-Trek + 0.04
4 Andreas Klöden Dui Radioshack + 0.10
5 Jakob Fuglsang Den Leopard-Trek + 0.12
6 Andy Schleck Lux Leopard-Trek z.t.
7 Tony Martin Dui HTC-Highroad +0.13
8 Peter Velits Slw HTC-Highroad z.t.
9 David Millar GB Garmin + 0,19
10 Philippe Gilbert Bel Omega Pharma-Lotto + 0.30
17 Robert Gesink NED Rabobank + 1,28
34 Rob Ruijgh NED Vacansoleil + 3,10
49 Bauke Mollema NED Rabobank + 7,01
59 Johnny Hoogerland NED Vacansoleil + 10,17
60 Laurens ten Dam NED Rabobank + 10,25
109 Lieuwe Westra NED Vacansoleil + 24,43
129 Maarten Tjallingii NED Rabobank + 29,38
145 Lars Boom NED Rabobank + 32,55
148 Joost Posthuma NED Leopard-Trek + 33,36
160 Wout Poels NED Vacansoleil + 36,07
169 Niki Terpstra NED Quick Step + 40,46
186 Addy Engels NED Quick Step + 53,39


FOK!sport favorieten voor de etappe
*****
Philippe Gilbert
**** Thomas Voeckler
*** Cadel Evans, Johnny Hoogerland
** Samuel Sanchez, Peter Velits, Bauke Mollema
* Rein Taaramae, Rigoberto Uran, Thor Hushovd

CD: VA - Hardstyle The Ultimate Collection 2011-2

In 2009 en 2010 konden de compilaties van Hardstyle: The Ultimate Collection niet altijd overtuigen. De laatste edities waren qua trackkeuze en mixwerk een stuk beter. Tijd om te luisteren of de tweede verzamelaar van 2011 deze stijgende lijn vast weet te houden. Ook deze keer weer onder handen genomen door de mannen van de Beat Providers met tracks van onder andere D-Block & S-Te-Fan, Noisecontrollers, B-Front en Zany.

GTA V wordt deze zomer onthuld?

Grand Theft Auto IV ligt al sinds 2008 in winkels. Hoog tijd dus voor het vijfde deel in de serie. Er werd gespeculeerd dat we de onthulling op de E3 vorige maand zouden krijgen maar het was angstvallig stil rondom de game. Volgens de laatste geruchten zou GTA V toch echt deze zomer aangekondigd worden.

In de geruchten-sectie van OXM staat dat ze verwachten dat we deze zomer eindelijk meer van Grand Theft Auto V te zien zullen krijgen.

"Time's up, says The Ball. Expect Grand Theft Auto V to be announced later this summer."

Natuurlijk is het maar een gerucht maar het OXM heeft het wel vaker bij het juiste eind gehad. Misschien dat de Gamescom, die in augustus in Keulen wordt gehouden, het toneel van de onthulling zal zijn.

GTA V

AI van Hitman: Absolution genuanceerder dan vorige games

In 2012 verschijnt het vijfde deel in de Hitman-serie genaamd Hitman: Absolution. De vorige game stamt alweer van zes jaar geleden. IO Interactives Christian Elverdam heeft in een interview uitgelegd waarom de ontwikkeling zo lang heeft moeten duren.

Elverdam legt uit dat ze de tijd hebben gebruikt om een nieuwe engine, genaamd de Glacier 2-engine, te maken. Bij het ontwerpen van deze engine hebben ze goed gekeken naar de vorige games in de Hitman-serie zodat ze konden evalueren wat de belangrijkste aspecten van de Hitman-games zijn.

De belangrijkste verbeteringen hebben ze weten te krijgen in de AI. Deze is een stuk genuanceerder dan in de vorige games. Als voorbeeld geeft Elverdam een situatie waarin 47 te maken krijgt met een groep hippies.

"To give you an example, in the demo we have this hippy apartment and 47 comes in dressed as a police officer. Because these hippies don’t really care about the police, his disguise isn’t very effective. Their reaction to him as an officer isn’t to jump him; it’s to tell him to get out of the apartment, which is a new behaviour system. Now, if you come to the apartment dressed in the default suit, these hippies will be friendly to you. Conversely, if you are confronted by a police officer, they won’t necessarily draw their gun and try to shoot you immediately, especially if they haven’t seen any killings going on."

Volgens Elverdam was de AI in vorige games altijd zwart-wit. In dit deel zal de AI zich ook in het grijze gebied bevinden.

"We wanted to go from the more black and white AI of the earlier games to something that’s more shades of grey.”

Hitman: Absolution zal volgend jaar verschijnen voor de PC, PlayStation 3 en Xbox 360.

SNK Classics worden mini

Klassiekers van SNK verschijnen op allerlei verschillende platformen, zowel als retail release of als digitale download. Binnenkort verschijnen ze zelfs als PlayStation Mini voor PlayStation 3 en PlayStation Portable. De games gaan $3,- kosten (in Europa waarschijnlijk €3,-).

De eerste lijst met beschikbare titels is als volgt:

Athena
Guerilla War
HAL 21
Ikari Warriors
Marvin’s Maze
Ozma Wars
Sasuke vs. Commander
Vanguard

SNK
Vanguard

Wekelijkse Nintendo-downloads

Nintendo heeft elke week een aantal nieuwe titels die je kunt downloaden voor jouw DSi of 3DS in de vorm van DSiWare. Nintendo 3DS heeft daarnaast ook oude handheld-klassiekers die je kunt downloaden via de Virtual Console. Dit is de lijst met titels die deze week nieuw in de eShop staan.

Virtual Console (Nintendo 3DS)
Fortified Zone
QIX

Nintendo DSiWare
Dragon's Lair® II: Time Warp
Puzzle Fever

WiiWare
ANIMA Ark of Sinners

Op de site van Nintendo kun je een korte trailer zien met daarin de nieuwe titels.

[Copa] Venezuela koploper na winst op Ecuador

De voetballers van Venezuela hebben goede zaken gedaan in hun tweede groepsduel in de Copa America. Venezuela won met 1-0 van Ecuador en is door de winst de verrassende koploper in groep B. Cesar Gonzalez was de matchwinner bij de Venezolanen. Hij maakte na ruim een uur de enige treffer van de partij.

Ecuador, dat het moest stellen zonder de geblesseerde Manchester United-ster Antonio Valencia, moet in de laatste groepswedstrijd uitschakeling zien te voorkomen. Het land moet daarvoor Brazilië zien te verslaan. Venezuela hield de vijfvoudig wereldkampioen eerder op 0-0. Brazilië speelde gisterens teleurstellend gelijk tegen Paraguay (2-2).

Venezuela koploper na winst op Ecuador
Venezuela koploper na winst op Ecuador (Foto: ANP)

Gatlin verslaat Chambers op koningsnummer

Justin Gatlin heeft gisteravond tijdens de 39e Meeting de Atletismo in Madrid de 100 meter gewonnen. De Amerikaanse sprinter bleef met 10,10 seconden de Brit Dwain Chambers voor.

Bram Som werd op de 800 meter achtste. Met 1.46,51 liep hij wel zijn snelste tijd dit seizoen. De Amerikaan Tyler Mulder zegevierde in een tijd van 1.45,10.

De 400 meter werd gewonnnen door de Belg Kevin Borlee. Borlee bleef in 44,74 de Cubaan William Collazo voor.

Schenkeveld: "Rentree is felicitatie waard"

Bart Schenkeveld maakte gisteren na een jaar lang blessureleed zijn rentree bij Feyenoord tijdens de oefenwedstrijd tegen Vitesse Delft.

"Mijn rentree is zeker een felicitatie waard", vertelt Schenkeveld tegen RTV Rijnmond. "Ik ben er heel lang uitgeweest en heb hard geknokt om weer fit te worden en op het veld te staan. Mario Been wenste me succes en zei dat ik ervan moest genieten."

De 19-jarige verdediger scheurde op de eerste training van vorig seizoen zijn kruisband. Hij had maandenlang nodig om te revalideren. "Mentaal gezien van het afgelopen jaar heel zwaar. Op dat vlak heb ik wel veel geleerd. Ik denk dat ik er sterker ben uitgekomen."

Over een eventuele basisplaats wil de rechtsback nog niet nadenken. "Mijn eerste doel is om weer volledig fit te worden en negentig minuten te spelen", zegt Schenkeveld. "Het moet niet te snel gaan, maar stap voor stap. We zullen zien of ik ook in de basis terechtkom. Ik doe in ieder geval mijn best."

Trailer Joran-film Me and Mr Jones

Paul Ruven, regisseur van onder meer Filmpje en Gangsterboys, heeft een trailer van zijn nieuwe film Me & Mr Jones online gezet. De Engels gesproken film gaat over Joran van der Sloot en de verdwijning van de Amerikaanse Natalee Holloway.

De film vertelt het verhaal van een journalist die de waarheid wil weten over de verdwijning van Holloway en daarvoor inbreekt bij verdachte van der Sloot. De hoofdrollen worden vertolkt door Robert de Hoog en Hanna Verboom.

Me & Mr Jones gaat in september op het Nederlands Filmfestival in première.

 
Trailer Me & Mr Jones

Isner treft Rochus in finale Newport

John Isner is zaterdag doorgedrongen tot de finale van het tennistoernooi in Newport. De als eerste geplaatste Amerikaan was zaterdag in eigen land met 7-5 en 7-6 (4) te sterk voor de Duitser Tobias Kamke, die als achtste was genoteerd.

Isner speelt in de eindstrijd tegen Olivier Rochus. De als zesde geplaatste Belg stuurde de Amerikaanse qualifier Michael Yani naar huis met 6-2 en 6-4.

[Copa] BraziliŽ speelt ook tegen Paraguay gelijk

Brazilië heeft ook in zijn tweede groepsduel op de Copa America punten verspeeld. De ploeg van bondscoach Mano Menezes speelde met 2-2 gelijk tegen Paraguay. Invaller Fred voorkwam in de slotfase een nederlaag voor de Goddelijke Kanaries, die zondag in het eerste groepsduel niet verder kwamen dan 0-0 tegen Venezuela.

Brazilië kon in de eerste helft niet overtuigen, maar creëerde wel een aantal kansen. De eerste mogelijkheid van de wedstrijd was echter voor Paraguay, dat Roque Santa Cruz na voorbereidend werk van Lucas Barrios zag missen. Pato stelde daar voor de Brazilianen iets tegenover, maar zes minuten voor rust was het Jadson die met een geplaatst schot de score opende.

Santa Cruz wist tien minuten na rust de bal wel langs doelman Julio Cesar te krijgen, waardoor de stand weer in balans was. Na het doelpunt groeide Paraguay in de wedstrijd en ruim twintig minuten voor tijd bracht Nelson Valdez zijn ploeg na een counter aan de leiding. Fred, die de teleurstellende Neymar verving, zorgde kort voor tijd alsnog voor de gelijkmaker.

Later op de avond vindt het tweede duel in Groep B plaats. Venezuela neemt het dan op tegen Ecuador.


Brazilië speelt ook tegen Paraguay gelijk op Copa (Foto: Novum)

Duitse voetbalsters onderuit tegen Japan op WK

De Duitse voetbalsters zijn er in eigen land niet in geslaagd de halve finale van het WK te bereiken. De titelverdediger ging in Wolfsburg na verlenging met 1-0 onderuit tegen Japan. Karina Maruyama maakte in de 108e minuut het enige doelpunt, waardoor het Aziatische land in de volgende ronde Zweden of Australië treft.

Frankrijk schaarde zich voor het eerst in de historie bij de laatste vier. De Fransen waren in de strafschoppenserie te sterk voor Engeland. Na de reguliere speeltijd en de verlenging stond het nog 1-1, maar de Françaises waren met 4-3 iets beter op schot vanaf elf meter. In de halve eindstrijd is Brazilië of de Verenigde Staten de tegenstander.

[GP3] Uitslag Race 1 Silverstone

Nico Müller heeft op fraaie wijze de eerste race van de GP3-race op Silverstone gewonnen. De Zwitser zag een tactische gok goed uitpakken en finishte voor Alexander Sims en Nick Yelloly. Nigel Melker kwam niet aan de finish, terwijl Thomas Hylkema op een ronde achterstand 21e werd.

Vlak voor de start van de GP3-wedstrijd begon het te regenen, waardoor een groot deel van het veld binnen kwam voor regenbanden. Müller was een van de weinigen die op slicks van start ging en hij profiteerde hier dan ook van. Michael Christensen had de betere start, maar Müller wist hem snel weer te passeren. Christensen spinde daarna en nam hierbij zijn Mücke-teamgenoot Melker mee, waarna beiden uitvielen.

Met vrij zicht wist Müller al snel een gat te slaan met de rest van het veld, aangevoerd door de eveneens op slicks gestarte Yelloly. Adrian Quaife-Hobbs had officieel poleposition getraind en hij was de eerste met regenbanden die zich een weg door het veld kon banen. Het was echter Sims die beter met de omstandigheden uit de voeten kon en van twaalf naar twee reed, maar Müller kon hij niet meer achterhalen. Yelloly wist nog wel de derde plaats vast te houden.

Uitslag race 1

Pos. Rijder Team Tijd
1 Nico Muller Jenzer Motorsport 30:40.239
2 Alexander Sims Status Grand Prix +2.814
3 Nick Yelloly Atech CRS GP +4.751
4 Adrian Quaife-Hobbs Manor Racing +7.400
5 Luciano Bacheta RSC Mücke Motorsport +15.227
6 James Calado Lotus ART +18.644
7 Lewis Williamson MW Arden +19.315
8 Dean Smith Addax Team +24.705
9 Marlon Stockinger Atech CRS GP +27.352
10 Mitchell Evans MW Arden +27.838
11 Rio Haryanto Manor Racing +29.706
12 Aaro Vainio Tech 1 Racing +30.351
13 Simon Trummer MW Arden +31.185
14 Maxim Zimin Jenzer Motorsport +34.789
15 Conor Daly Carlin +35.791
16 Vittorio Ghirelli Jenzer Motorsport +40.397
17 Valtteri Bottas Lotus ART +54.998
18 Leonardo Cordeiro Carlin +1:18.171
19 Ivan Lukashevich Status Grand Prix +1:20.044
20 Antonio Felix da Costa Status Grand Prix +1:43.499
21 Thomas Hylkema Tech 1 Racing +1 Ronde
DNF Tom Dillmann Addax Team +3 Ronden
DNF Gabriel Chaves Addax Team +3 Ronden
DNF Zoël Amberg Atech CRS GP +6 Ronden
DNF Pedro Nunes Lotus ART +11 Ronden
DNF Michael Christensen RSC Mücke Motorsport +13 Ronden
DNF Tamas Pal Kiss Tech 1 Racing +13 Ronden
DNF Nigel Melker RSC Mücke Motorsport +14 Ronden
DNF Matias Laine Manor Racing +14 Ronden
DNF Daniel Morad Carlin +14 Ronden

Vluchtende man laat gewonde vrouw achter in auto

Een 22-jarige automobilist uit Assen heeft vrijdagavond zijn 36-jarige gewonde passagier aan haar lot overgelaten nadat hun auto in een sloot bij Eelde was beland. De man was op de vlucht voor de politie. Hij kon even later toch worden opgepakt. De vrouw liep onder meer een gebroken been op en is naar een ziekenhuis gebracht, meldt de politie zaterdag.

De politie had de man in Norg gemaand te stoppen. De automobilist ging er echter met hoge snelheid vandoor. Agenten zetten de achtervolging in die via Donderen en Bunne richting Eelde ging. De vluchtende automobilist maakte hierbij meerdere verkeersovertredingen, waardoor de politie besloot met zwaailicht en sirene de man te blijven volgen.

In Bunne staakten de agenten hun achtervolging en verdween de wagen uit het zicht. Kort daarop troffen de agenten de bewuste auto aan in een sloot langs de Watermolendijk bij Eelde. De auto was tegen een boom gebotst. Alleen de gewonde vrouw zat er nog in. De bestuurder was verdwenen. Op aanwijzing van getuigen kon hij niet veel later toch worden opgepakt in een nabijgelegen woning.

De man, die geen rijbewijs heeft, had niet gedronken. Hij zit vast voor nader onderzoek.

Verboden te schieten op bermbomleggers

Het Britse ministerie van Defensie heeft gezegd dat in Afghanistan gelegerde soldaten niet mogen schieten op Taliban-leden die bezig zijn bermbommen te plaatsen. Dat volgt uit de Geneefse Conventies over oorlogsgedragsregels.

Defensie heeft dit gezegd tijdens een onderzoek naar de dood van sergeant Peter Rayner. De oorlogsregels stellen namelijk dat er alleen op mensen geschoten mag worden die een onmiddelijke bedreiging vormen. De sergeant kwam in oktober vorig jaar om het leven door een zogeheten improvised explosive device.

Sergeant Peter Rayner (bron: British Army, licentie: Crown Copyright)De vrouw van de militair meldde tijdens het onderzoek dat Rayner haar enkele dagen voor zijn dood had verteld dat het doden van bommenleggers niet tot zijn taken behoorde. Volgens de weduwe zijn de rules of engagement verkeerd en hebben ze tot de dood van haar man geleid.

De Britse regering stelt echter dat de regel past in het beleid om het Afghaanse volk aan de kant van de NAVO-troepen te krijgen. Volgens Londen is het belangrijker geen onschuldigen te doden dan iedere kans aan te grijpen om opstandelingen te doden.

Volgens een anonieme Britse officier is het evenwel extreem lastig om er zeker van te zijn of iemand een 'onmiddelijke bedreiging' vormt. "Dan moet je er naartoe lopen, met alle gevaar van dien", zegt hij. "De Amerikanen hebben vrijere regels. Als ze iemand ook maar verdenken van bommen leggen, dan schieten ze."

Britse patrouille, Afghanistan
Britse patrouille, Afghanistan (bron: Wikimedia, licentie: publiek domein)

Laatste reviews en specials
special
Opinie: Nintendo Switch Lite is een slechte deal
special
De Landmacht en FOK! schieten met scherp deel II
special
Dagje weg met DJMO #1 - Loosdrechtse Plassen
review
Crash Team Racing: Nitro Fueled
special
Interview Sascha Faber (marketing manager MSI)
review
Sea of Solitude
©FOK.nl e.a.