FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 8 juli 2011

Geen dopingschorsing Mexicaanse internationals

De vijf Mexicaanse internationals bij wie in aanloop naar de Gold Cup sporen van clenbuterol werden aangetroffen, krijgen geen schorsing. Dat heeft de nationale voetbalbond van Mexico vrijdag laten weten. De spelers, onder wie PSV'er Francisco Maza Rodriguez, weten de positieve test aan het eten van vervuild vlees.

De bond komt eveneens tot de conclusie dat de spelers vlees hebben gegeten met groeihormonen en dat zij daarvan niets wisten of konden weten. Clenbuterol, waarop ook Tour de France-winnaar Alberto Contador vorig jaar werd betrapt, is een middel dat veelvuldig wordt gebruikt in de Mexicaanse veeteelt.

Rodriguez en zijn ploeggenoten Édgar Dueñas, Guillermo Ochoa, Christian Bermúdez en Antônio Naelson, testten in mei positief tijdens een trainingskamp. Ze misten daardoor het toernooi om de Gold Cup, dat overigens wel door Mexico werd gewonnen.


Geen dopingschorsing Mexicaanse internationals (Foto: Novum)

Frans hof stelt zaak rondom Lagarde uit

Een Frans hof heeft vrijdag een beslissing om al dan niet een onderzoek in te stellen naar de voormalige minister van financiën Christine Lagarde uitgesteld. Het onderzoek zou draaien om de rol van Lagarde bij een regeling tussen een Franse staatsbank en een omstreden zakenman waar 285 miljoen euro mee gemoeid was.

Lagarde, die vorige week de leiding overnam bij het Internationaal Monetair Fonds, was minister van financiën toen de regeling werd getroffen. De staatsbank in deze zaak, Crédit Lyonnais, had bemiddeld tussen de Franse zakenman Bernard Tapie en Robert Louis-Dreyfus over de verkoop van het sportmerk Adidas. Tapie kreeg een vergoeding van 285 miljoen euro toegewezen nadat onregelmatigheden bij de verkoop aan het licht waren gekomen.

Een Franse aanklager, die vermoedt dat Lagarde haar boekje te buiten is gegaan, wil nu een onderzoek naar haar rol in de zaak. Het Franse hof, dat specifiek zaken behandeld waar ministers bij betrokken zijn, besloot vrijdag de beslissing over het al dan niet instellen van een onderzoek naar Lagarde uit te stellen tot 4 augustus.

Aanleiding voor het uitstel is het feit dat een van de rechters zichzelf heeft teruggetrokken. Het is de tweede keer dat de beslissing vooruit wordt geschoven. Het is niet duidelijk waarom de rechter zich heeft teruggetrokken.

Lagarde wordt op drie punten bekritiseerd. De eerste klacht is dat ze de zaak heeft voorgelegd aan een privaat arbitragepanel. Daarnaast zou ze de onafhankelijkheid van een van de arbiters niet in twijfel hebben getrokken, en is ze niet in beroep gegaan tegen het uiteindelijke besluit van het arbitragepanel.

Lagarde zei eerder deze week op de Franse televisie dat ongeacht de beslissing van het hof, zij de zaak met vertrouwen tegemoet ziet.


Frans hof stelt zaak rondom Lagarde uit (Foto: Novum)

Illegaliteit bestraft met boete

Illegaal in Nederland verblijven wordt strafbaar. De ministerraad heeft vrijdag ingestemd met een voorstel hiertoe van minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA), maakte hij na afloop bekend.

Illegalen verdwijnen niet in de cel maar krijgen een boete. Daardoor kunnen ze sneller het land worden uitgezet, lichtte Leers toe. "Een gevangenisstraf betekent dat je ze hier houdt in plaats van wegstuurt."

Door illegaliteit aan te merken als overtreding en niet als een misdrijf wordt verder voorkomen dat mensen en organisaties die illegalen helpen medeplichtig zijn en daarmee ook strafbaar. Dat kan niet de bedoeling zijn, stelde Leers. Verder worden ook minderjarige illegalen niet strafbaar.

Basketballer Ming beëindigt carrière

Basketballer Yao Ming heeft zijn basketbalschoenen aan de wilgen gehangen. Dit wordt vandaag gemeld door meerdere media. De 2,29 meter lange Chinees kampte de afgelopen jaren veel met blessures aan zijn linkervoet. Daardoor miste hij onder meer al het gehele seizoen 2009-2010. Het afgelopen seizoen maakte hij zijn rentree bij de Houston Rockets, maar dat was van korte duur.

Ming werd in 2002 in de NBA als eerste gedraft door de Rockets. Daarna werd hij acht keer opgenomen in het All-Star team. Voor het Chinese nationale team kwam hij uit op de Olympische Spelen van 2000, 2004 en 2008.

Mijn zoenende zusje

Het waren die momenten dat ik Maria niet begreep, en zij mij niet. We konden goed met elkaar opschieten. Alleen de laatste tijd was het vaak een beetje stroef. Ze deed niet altijd meer mee met spelletjes die we altijd speelden, zoals achter in de tuin op katten jagen met pijltjes gedraaid van papier die we afschoten met van een bouwterrein gejatte stukken PVC buis. Ook dat vond ze kinderachtig, terwijl het spannend en leuk was.

Middelkoop loopt halve finale mis

Matwé Middelkoop is er net niet in geslaagd de halve finale van het challengertoernooi van Scheveningen te bereiken. De Leerdammer, momenteel 325e op de wereldranglijst, kwam net tekort tegen Augustin Gensse: 7-5, 0-6 en 6-7 (6). De Fransman, die in de vorige ronde verrassend zijn landgenoot Marc Gicquel uitschakelde, is de mondiale nummer 172.

Door de nederlaag van Middelkoop liggen in Scheveningen alle Nederlanders uit het toernooi. Nick van der Meer, Antal van der Duim en Stephan Fransen sneuvelden al in de eerste ronde.

Duizenden Libiërs betuigen steun aan Gadhafi

Duizenden Libiërs zijn vrijdag bijeengekomen op het Groene Plein in de Libische hoofdstad Tripoli om hun steun te betuigen aan de Libische leider Moammar Gadhafi. De betogers baden gezamenlijk in tentjes en sommigen droegen foto's van Gadhafi om hun nek.

In zijn preek riep een imam de Libiërs op elkaar niet langer te bevechten. Volgens de geestelijke zijn de Westerse landen alleen maar tussenbeide gekomen in het conflict, omdat ze achter de olierijkdom van Libië aan zitten. "Bid voor een overwinning op de NAVO", aldus de imam. Hij voegde daaraan toe dat 'Allah hen zal straffen die NAVO naar Libië haalde', een verwijzing naar de opstandelingen in het oosten van Libië.

Nadat het gebed beëindigd was zwaaiden veel mensen met de groene vlag van Libië. Ze riepen pro-Gadhafileuzen. Hoewel duizenden mensen op de been waren, verlieten veel gelovigen direct na het gebed het plein.

De bijeenkomst van vrijdag komt een week nadat het Groene Plein ook al het toneel was van een grote pro-regeringsbetoging. Het is duidelijk dat Gadhafi nog steeds op veel steun kan rekenen in Tripoli.

Ondertussen zei de voorzitter van de Europese Commissie, Jose Manuel Barroso, dat hij volgende week overleg gaat voeren met een afvaardiging van de Nationale Overgangsraad. In mei opende buitenlandchef van de Europese Unie Catherine Ashton al een diplomatiek kantoor in Benghazi. Zij sprak toen tevens haar steun uit voor een democratisch Libië.

'Onderzoek Grolsch Veste duurt maanden'

Het politieonderzoek naar het instorten van een deel van het dak van het stadion van FC Twente neemt naar verwachting maanden in beslag. De politie is momenteel bezig met het verzamelen van gegevens, zoals foto's en video's, en het verhoren van getuigen. Ook moeten deskundigen worden ingeschakeld, die de constructie moeten beoordelen.

Dat zegt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie vrijdagavond. De woordvoerder reageert hiermee op de mogelijke oorzaken, die door deskundigen in media worden genoemd, zoals het ontbreken van stabiliteitsstaven. "We hebben inmiddels wel tien verschillende scenario's gehoord, maar de duur van het onderzoek hiernaar zal richting de maanden gaan", aldus de woordvoerder.

Behalve de politie doet ook de Onderzoeksraad voor de Veiligheid onderzoek naar de oorzaak van de instorting, evenals de Arbeidsinspectie en aannemers die bezig waren met de uitbreiding van het stadion.

Het ongeluk donderdag heeft aan twee mensen het leven gekost. Vrijdag bezweek een 24-jarige man uit Oldenzaal die in kritieke toestand in een ziekenhuis lag aan zijn verwondingen. Donderdag overleed een 31-jarige bouwvakker uit Nijverdal. Vijftien mensen raakten gewond, onder wie de man uit Oldenzaal. Er liggen nog zes slachtoffers in ziekenhuizen.

[Tour] Boonen maandag verder onderzocht

Tom Boonen wordt maandag uitgebreid onderzocht naar aanleiding van zijn valpartij in de vijfde etappe van de Tour de France. Dat heeft zijn ploeg Quick-Step bekendgemaakt. Boonen klaagde over zware hoofdpijn en besloot daarom vrijdag tijdens de etappe naar Châteauroux om uit koers te stappen.

Boonen verwacht zelf dat hij een hersenschudding heeft opgelopen. "Ik zeg niet dat ik de finish niet had kunnen halen, maar het was op een gegeven moment overantwoord", geeft de voormalig winnaar van de groene trui een verklaring voor zijn opgave. "Ik vroeg me af wie ik er nog een plezier mee deed om door te rijden. Bovendien was ik een gevaar voor de andere renners."

Tijdens de rit kon Boonen zich geen moment op de wedstrijd concentreren. "Ik kon geen geluid en geen kleuren verdragen. Ik had vooral moeite met al het lawaai van de helikopters enzo. Dat leek tien keer erger dan normaal." Voor Boonen, winnaar van zes Touretappes, is het al de vierde keer dat hij Parijs niet weet te halen.

Ruim zes minuten Tales of Xillia-beelden

Namco heeft ruim zes minuten video online gezet waarin we allerlei beelden uit Tales of Xillia te zien krijgen. We zien wat cutscenes, we zien wat conversaties en we zien wat gevechten. Op dit moment is het nog niet bekend of de game naar het Westen komt, maar Namco zegt dat het goed mogelijk is.

Tales of Xillia verschijnt eind dit jaar in Japan. Wij moeten het eerst nog doen met Tales of the Abyss 3D (Nintendo 3DS, november 2011) en Tales of Graces F (PS3, 2012). Als beide games goed verkopen is de kans dat Xillia ook verschijnt.

Oprah gaat Oscars misschien presenteren

De Academy of Motion Picture Arts and Sciences, die verantwoordelijk zijn voor de Academy Awards, 
beter bekend als de Oscars, hebben een lijst met kandidaten gemaakt die ze graag willen zien als presentatoren
van de volgende edities. Eén van de personen op die lijst is Oprah Winfrey. Het zal dan gaan om de presentaties van de Oscars volgend jaar.

Oprah wordt genoemd omdat ze volgens Academy veel kan toevoegen aan een poging van de Academy om het aantal kijkers naar de show uit te breiden. Al eerder werd er gekozen voor James Franco en Anne Hathaway. Zij presenteerden de show om een jonger publiek te trekken. In 2011 reikte Oprah de award voor de beste documentaire uit.

Het is niet duidelijk of Oprah ook echt de Oscars gaat presenteren. Maar als ze dat gaat doen behoort ze tot een elite groep van vrouwelijke presentatrices die de show alleen hebben gepresenteerd.Tot nu toe hebben alleen Whoopi Goldberg en Ellen DeGeneres dat gedaan.

Xenoblade Chronicles komt eerder

Vanmiddag hadden we het gerucht dat de lokalisering van Xenoblade klaar was, en Nintendo lijkt dit nu stiekem te bevestigen door de Europese release twee weken naar voren te halen. De game zal nu op 19 augustus in de winkels liggen, in plaats van het eerder gecommuniceerde 2 september.

Xenoblade, de game die in 2009 werd aangekondigd als Monado: Beginning of the World, is een Japanse RPG voor Nintendo Wii. De game is in de zomer van 2010 uitgekomen in Japan en heeft vele lovende kritieken ontvangen. Europa krijgt de game als Xenoblade Chronicles en kent zowel een Japanse als een Engelse audio-track.

Er komen twee edities van de game. Een gewone versie en een versie waarbij je een rode Classic Controller Pro krijgt. Beide versies krijgen de alternatieve cover die gekozen is door Europese Nintendo-gamers.

Wenger: ''Vechten om Cesc en Nasri te houden''

Arsenal-manager Arsène Wenger zegt er alles aan te doen Cesc Fàbregas en Samir Nasri voor de club te behouden. Beide spelers worden begeerd door een andere club.

Manchester United is in de markt voor Nasri, terwijl Barcelona de afgelopen drie jaar elke transferperiode trachtte Fàbregas terug te halen. Tot op heden bleef Fàbregas iedere keer in Londen, maar ook nu wordt er weer flink gesproken over een op handen zijnde transfer.

Tijdens de Azië-trip van volgende week zal de Arsenal-captain schitteren door afwezigheid. Dit is geen voorbode van een vertrek, zegt Wenger. Barcelona hikt voorlopig aan tegen de hoge transfersom die Arsenal verlangt voor Fàbregas. De Catalanen willen vooralsnog niet verder gaan dan 29 miljoen, terwijl Arsenal het liefst vijftig miljoen op tafel ziet.

Een soortgelijke situatie is er rondom Nasri. Manchester United heeft een bod gedaan van 23,5 miljoen euro, maar Arsenal vraagt 28. Het contract van de Fransman loopt nog één jaar door. Er is Arsenal veel aan gelegen de twee beste spelers voor de club te behouden.

''Onze positie is nog steeds hetzelfde'', zei Wenger. ''We willen Cesc houden en ik vecht zo hard als ik kan om hem te houden. Voor Nasri geldt dat ook. We doen al het mogelijke om hem te behouden.''

PSV en VVV bundelen jeugdopleidingen

PSV en VVV-Venlo gaan de jeugdopleidingen combineren. Dat meldt Voetbal International. Ook FC Eindhoven en Helmond Sport krijgen wellicht een rol in de samenwerking. Over de precieze opzet van de samenwerking zijn nog geen knopen doorgehakt.

Technisch manager Zowel Marcel Brands van PSV als Mario Captein van VVV hebben de wens om tot een krachtenbundeling te komen. "Maar eigenlijk willen we dat al jaren", reageert Captein in Voetbal International. "Alleen is er tot op heden nooit iets concreets uit voort gekomen. Hopelijk gaan we deze keer wel nader tot elkaar komen. Achter de schermen zijn we daar nu in ieder geval druk mee bezig."

In Nederland hebben meerdere jeugdopleidingen hun krachten gebundeld. Zo zijn de jeugdteams van Vitesse en AGOVV Apeldoorn samengesmolten, evenals de opleidingen van RKC Waalwijk en Willem II en Feyenoord en Excelsior.

[Tour] Gebroken neus en hersenschudding voor Horner

Chris Horner verschijnt morgen waarschijnlijk niet meer aan de start van de achtste etappe van de Tour de France. De Amerikaan van RadioShack heeft vandaag tijdens de zevende etappe een gebroken neus en een hersenschudding opgelopen.

Horner, die dit jaar de Ronde van Californië won, kwam op ongeveer veertig kilometer voor de finish zwaar ten val. Hij reed de rit wel uit en kwam als laatste over de finish op ruim twaalf minuten van ritwinnaar Mark Cavendish.

Franse treinrovers in wildweststijl

Op dezelfde manier als in westernfilms hebben gemaskerde mannen nabij het Zuid-Franse Marseille een vrachttrein beroofd.

Ze hadden donderdagavond de rails geblokkeerd met ijzeren staven. Eerst knalde een passagierstrein met 26 passagiers op de blokkade, maar de rovers hadden het voorzien op de goederentrein die enkele minuten later piepend tot stilstand kwam. De circa 20 bandieten haalden enkele kisten uit de trein, die volgens media slechts graan en meubels vervoerde. Niemand raakte gewond, aldus de politie vrijdag.

Uitslagen oefenduels 8 juli

De profclubs beginnen langzamerhand met de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Daarbij horen ook oefenduels. FOK!sport zet dagelijks de uitslagen voor je op een rijtje.
 

Thuis Uit Uitslagen
Alemannia Aachen (Dui) FC Volendam 3-0
HC '03 Streekelftal
 
De Graafschap
El Hassnaoui (2), Van der Pavert, De Ridder, Johnson, De Leeuw, Wormgoor, Kujala
1-8
Bavos

Helmond Sport
Koubali (2), Quekel, Wattimury, Haastrup, Gokkaya
0-6
ADO Den Haag
Höcher
AEK Larnaca (Cyp)

1-2
vv Balk

SC Cambuur
De Vries, Bakker, Barto, El Kabir
0-4

Kroatische generaal opgepakt om corruptie

Een Kroatische generaal is vrijdag opgepakt op verdenking van corruptie. Dat heeft de Kroatische politie bekendgemaakt. De man werd opgepakt in de hoofdstad Zagreb.

De generaal, Mladen Kruljac, voert sinds 2007 het bevel over de Kroatische grondtroepen. Hij zou illegaal land en vastgoed hebben verkocht. Meer details over de aanklachten zijn niet bekendgemaakt. Volgens de staatstelevisie werd Kruljac in lokale media in zijn woonplaats vaak afgeschilderd als maffiabaas. Hij zou betrokken zijn geweest bij afpersing, chantage en een schietpartij waarbij twee mensen het leven verloren.

Kruljac is de hoogste militair die is gearresteerd sinds Kroatië twintig jaar geleden de onafhankelijkheid uitriep. Het land wil in 2013 lid worden van de Europese Unie. Voorwaarde is wel dat het land vriendjespolitiek en corruptie in alle lagen van de samenleving aanpakt.

'VS hebben wet overtreden met executie Mexicaan'

De Verenigde Staten hebben de internationale wet overtreden toen ze de Mexicaan Humberto Leal donderdag ter dood brachten. Dat heeft de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten bij de Verenigde Naties Navi Pillay vrijdag gezegd.

De executie van Leal 'roept bepaalde juridische vragen op', onder meer of hij wel toegang had tot consulaire bijstand en een eerlijk proces heeft gehad. Pillay verwees ook naar de uitspraak van het Internationaal Gerechtshof in 2004. Het hof bepaalde destijds dat de VS de zaken van 51 Mexicaanse staatsburgers moesten herzien en heroverwegen, waaronder die van Leal. Dat is echter nooit gebeurd.

Leal werd donderdag ter dood gebracht. Hij was veroordeeld voor de verkrachting van en moord op een Amerikaanse tiener in 1994. De regering-Obama en anderen hadden tevergeefs op uitstel aangedrongen omdat politieagenten hadden verzuimd de verdachte bij zijn aanhouding te vertellen dat hij recht had op consulaire bijstand. De regering vreest nu dat Amerikanen in andere landen dit recht eveneens zal worden ontzegd.

Steam Summer Sales 8/7

De Steam Summer Sales zijn bijna afgelopen, des te meer reden voor Steam om met grote titels te komen. Zo vinden we vandaag een aantal behoorlijk nieuwe games. Wat te denken van Red Faction: Armageddon en Dirt 3? Daarnaast zijn ook klassiekers als de Splinter Cell-serie en de gigantisch enge game Amnesia te downloaden. Eén plekje op de sales-lijst is leeg, dat zou The Last Renmant moeten zijn, maar vanwege regioproblemen krijgt alleen Amerika die titel te zien.

steam

Martina vindt Koevermans topaankoop

Javier Martina kreeg bij Toronto FC ineens gezelschap van landgenoot Danny Koevermans en voormalig Duits international Torsten Frings. ''Topaankopen'', vindt de ex-Ajacied.

Martina verkaste in maart van Ajax naar Toronto FC. De sportieve prestaties van zijn nieuwe club vallen tegen. Slechts drie van de eerste negentien competitieduels werden gewonnen. Met nieuwelingen Danny Koevermans en Torsten Frings hoopt de club afstand te nemen van de onderste plaatsen van de Amerikaanse Major Leage Soccer.

''Twee topaankopen'', noemt Martina de versterkingen in Voetbal International. ''Toronto heeft behoefte aan spelers die bekend zijn met de Europese speelwijze. Die Amerikanen zijn topfit en hebben een geweldige instelling, alleen tactisch is het een stuk minder''. Het lukte de flankspeler bij Ajax nooit door te breken in het eerste elftal.

Begin 2010 werd hij naar Haarlem gestuurd om ervaring op te doen, maar door het faillisement van de club bleef zijn periode daar beperkt tot slechts één wedstrijd. Hierna bood Ajax hem geen contractverlenging aan, maar bleef Martina wel trainen met Jong Ajax. Een proefperiode bij Willem II liep - mede als gevolg van een kruisbandblessure - op niets uit.

''Die blessure kwam natuurlijk héél ongelegen. Dat maakt het vinden van een club wel heel moeilijk'', vertelt de aanvaller die speelt onder trainer Aron Winter. Sportief valt het voor Martina dus nog even tegen, al werd wel ten koste van Vancouver het nationale bekertoernooi gewonnen.

[Tour] Gesink hecht nog niet zo veel waarde aan wit

Robert Gesink springt geen gat in de lucht doordat hij na afloop van de zevende etappe in Châteauroux de witte jongerentrui mocht aantrekken. "Die trui is vooral een doel voor het einde van de Tour. Ach, dat ik hem nu al heb, het is nu eenmaal niet anders", zegt hij in een reactie.

Ploegleider van Rabobank Adri van Houwelingen was het volledig met de kopman eens. "Ik zie het op dit moment als niet meer dan een troostprijs. Die witte trui heeft pas waarde in Parijs en dan ook in combinatie met een mooi klassement."

Gesink nam de trui over van Geraint Thomas, die tijdsverlies opliep door op zijn geblesseerde kopman Bradley Wiggins te wachten. "De manier waarop ik de trui krijg is natuurlijk niet zo leuk. Maar ik ben blij dat ik er in het klassement nog voorin bij sta", doelt de renner op zijn tiende plaats in het algemeen klassement.

Waar Gesink donderdag na de finish nog somber klonk, is hij nu een stuk strijdvaardiger. "Natuurlijk blijft het nog even lastig. Als je met zeventig kilometer per uur tegen het asfalt smakt, kan het niet meteen super zijn. Maar ik hoop er de komende dagen van te herstellen." Gesink kwam woensdag in de vijfde etappe hard ten val.

Zaterdag worden de klimmers voor het eerst op de proef gesteld, met in de slotfase een klim van de tweede en een van de derde categorie. "Ik hoop geen tijd te verliezen, of in ieder geval het verschil beperkt te houden", kijkt Gesink hoopvol vooruit. Pas volgende week trekt het peloton richting het hooggebergte.

Hongerige dassen vernielen voetbalveld

Hongerige dassen hebben het speelveld van voetbalvereniging BEW uit het Drentse Vledder volledig vernield. De dieren hebben in hun zoektocht naar voedsel overal gaten in het gras gekrabt. Onder het veld bevinden zich de larven van meikevers en langpootmuggen, de favoriete snack van het nachtdier.

De voetbalvereniging zit met de handen in het haar, want ze kan niets uitrichten tegen de spittende dassen. ,,Het betreft namelijk een beschermde diersoort", aldus BEW-voorzitter Jacobus Dolsma.

Bende oplichters opgerold

In een grote oplichtingszaak zijn vier verdachten aangehouden. De groep zou bedrijven voor ongeveer anderhalf miljoen euro hebben getild. Dat meldt de bovenregionale recherche Zuid-Nederland, die denkt dat de zaak hiermee is opgelost.

De eerste aanhoudingen in de zaak vonden al in april plaats. Het ging om een echtpaar uit Moergestel. Woensdag werden een 40-jarige en een 46-jarige Nederlander, beiden woonachtig in België, gearresteerd. Die dag werden ook een opslagloods doorzocht, waarbij een partij schoenen en snoep in beslag werd genomen.

Het viertal zou bij verschillende bedrijven grote hoeveelheden goederen hebben besteld zonder deze vervolgens te betalen. Het gaat onder meer om partijen kleding, babyvoeding en hogedrukreinigers.

EHRM verwerpt zaak tegen minarettenverbod

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens heeft vrijdag een klacht tegen het Zwitserse grondwettelijke minarettenverbod verworpen. De zaak was aangespannen door diverse Zwitserse moslimorganisaties en een voormalig woordvoerder van een moskee in Genève.

De zeven rechters van het hof in Straatsburg oordeelden dat de aanklagers niet hebben aangetoond hoe het Zwitserse verbod een inbreuk is op hun mensenrechten. "Een aanklacht is pas toelaatbaar als degene die de aanklacht indient aannemelijk kan maken een slachtoffer van de inbreuk te zijn", aldus de verklaring van de rechters. "Dit hof merkt op dat hun voornaamste klacht luidt dat het verbod hun religieuze overtuigingen krenkt, maar ze stellen niet dat het enig praktisch effect heeft op hun leven."

De Zwitserse bevolking stemde in 2009 massaal voor een grondwettelijk verbod op de bouw van nieuwe minaretten, de in het oog springende torens van moskeeën. Het verbod laat de reeds bestaande minaretten in Zwitserland ongemoeid.

Uncharted 3 komt eerder

Uncharted 3 zal eerder uitkomen dan gepland. De game komt nu op 2 november uit in plaats van 4 november. Sony heeft dit besloten en de Amerikaanse datum blijft op 1 november staan. De precieze reden voor deze spectaculaire verschuiving is onbekend, een wereldwijde release is het niet echt met een dag verschil.

Uncharted 3 zit momenteel in de open bèta van de multiplayer, downloaden kan via PSN.

Kinderpornoverdachte mag beelden zien

Een 64-jarige leraar uit Almere die verdacht wordt van het bezit en verspreiden van kinderporno, mag samen met zijn advocaat de in beslag genomen beelden bekijken. Dat heeft de rechtbank Zwolle-Lelystad bepaald.

De twee mogen de beelden komen bekijken op het politiebureau, onder toezicht van agenten. De verdachte en zijn advocaat mogen de beelden zien om de verdediging voor te bereiden. De rechtszaak dient op 29 september.

De rechtbank besloot ook dat de leraar langer blijft vastzitten. De man werd eind januari opgepakt. De man werkte één dag per week op basisschool De Poort in zijn woonplaats. Bij zijn aanhouding werden computers in beslag genomen.

Toeslagen 1400 asielzoekers gestaakt

De belastingdienst heeft de onterechte uitbetaling van toeslagen aan 1400 asielzoekers gestaakt. De fiscus stelt aanwijzingen te hebben dat de asielzoekers zijn geronseld door een groep fraudeurs, die namens hen de toeslagen hebben aangevraagd. Ze zouden hierbij 'handig gebruik' hebben gemaakt van de onwetendheid van asielzoekers, aldus het ministerie van Financiën vrijdag.

Het gaat vooral om zorgtoeslag. Die verdween grotendeels in de zakken van de fraudeurs, terwijl de asielzoekers hoge terugvorderingen en boetes voor hun kiezen kregen.

De belastingdienst gaat samen met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) voorlichting geven op asielzoekerscentra om duidelijk te maken dat asielzoekers geen recht hebben op een toeslag.

Limbo komt 20 juli naar PSN

Playdead heeft aangegeven dat Limbo vanaf 20 juli vanaf het Europese PSN te downloaden is. Voor Japan is er nog geen datum bekendgemaakt en de steam-versie van het spel zal vanaf 2 augustus beschikbaar zijn. Vanaf maandag zal de soundtrack van de game in de iTunes-store te downloaden zijn.

Limbo kwam vorig jaar uit voor de Xbox 360 en is een jaarlang exclusief gebleven. Vorige week is bekendgemaakt dat de game ook naar de PS3 en de PC zou komen.

Geen uitkering meer voor spookburger

De uitkering van uitkeringsgerechtigden die onvindbaar zijn voor de overheid wordt gestaakt als zij hun registratie bij de gemeente niet op orde brengen. Dat schrijven de ministers van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Henk Kamp (VVD) en Piet Hein Donner (CDA) van Binnenlandse Zaken vrijdag aan de Tweede Kamer.

De ministers vinden het niet acceptabel als mensen zich onvindbaar maken voor de overheid, maar tegelijkertijd wel een uitkering van diezelfde overheid ontvangen. De afgelopen tijd was veel te doen rondom de zogenoemde spookburgers. Zo meldde RTL Nieuws eind maart nog dat een groot deel van de vierhonderdduizend Nederlanders die onvindbaar zijn die onzichtbaarheid gebruikt om te frauderen.

De Sociale Verzekeringsbank (SVB) en uitkeringsinstantie UWV moeten nu van Kamp en Donner mensen die in de gemeentelijke basisadministratie staan geregistreerd als 'vertrokken, onbekend waarheen' gaan aanschrijven dat ze hun registratie bij de gemeente op orde moeten maken, omdat anders hun uitkering wordt gestopt. Bij nieuwe aanvragen wordt de uitkering daarnaast niet in behandeling genomen als mensen voor de overheid onvindbaar zijn.

Vos blijft heersen in Giro Donne

Marianne Vos lijkt in de Giro Donne nog maar één concurrente te hebben voor de eindoverwinning. De draagster van de roze trui 'schonk' de winst in de achtste etappe aan Emma Pooley en de Nederlandse wielrenster werd op de top van de Valdidentro zelf tweede.

Vos heeft in het algemeen klassement een voorsprong van twee minuten en 32 seconden op Pooley. De Duitse Judith Arndt staat op bijna acht minuten derde.

Doden bij vliegtuigcrash in Congo

Een passagiersvliegtuig is vrijdag vlak voor de landing op de luchthaven van Kisangani, in het noordoosten van Congo, neergestort. Dat heeft de directeur van luchtvaartmaatschappij Hewa Bora Airways vrijdag gezegd. Hoeveel doden er zijn gevallen is vooralsnog onduidelijk.

Volgens een woordvoerder van de Congolese regering zijn er ten minste veertig overlevenden.

"Ik bevestig dat een van onze toestellen is gecrasht", zei directeur Stavros Papioannou. "Ik heb geen details, maar het is zeker dat een aantal mensen is omgekomen."

Sabiti Mwamba, de directeur van de Congolese luchtvaartautoriteiten, zei dat het vliegtuig, dat vertrokken was uit de hoofdstad Kinshasa, vermoedelijk is neergestort als gevolg van slecht weer tijdens de landing.

Regeringswoordvoerder Lambert Mende zei dat het toestel op een paar meter van de luchthaven terecht is gekomen. "Het was het gevolg van onweer", zei hij. "We hebben ten minste veertig mensen uit het vliegtuig gehaald en de reddingsactie is gaande."

Hewa Bora heeft een geschiedenis van ongelukken. In april 2008 stortte een DC-9 op een markt, toen het opstijgen van het luchthaven van Goma mislukte. Daarbij kwamen ten minste veertig mensen om het leven. Een paar maanden later kwamen zeventien mensen om toen een toestel in slecht weer neerstortte.

Man komt om door neerstorten omhoog gekrikte auto

Een 59-jarige man uit het Limburgse Helden is vrijdagmiddag om het leven gekomen toen zijn omhoog gekrikte auto waar hij onder aan het werk was naar beneden viel. Hij overleed ter plaatse aan zijn verwondingen, meldt de politie.

Het slachtoffer werd even na 18.00 uur door zijn vrouw gevonden in de garage bij hun woning aan de Baarloseweg. Hoe het kon dat de auto naar beneden zakte, is nog onduidelijk. De politie, die spreekt van een ongeluk, onderzoekt de toedracht van het incident.

PSV legt jeugdspeler AZ vast

PSV heeft jeugdspeler Geraldo Alberto Antonio overgenomen van AZ. Dat meldt PSV op zijn website. De 16-jarige in Angola geboren aanvaller tekent een contract tot de zomer van 2013 met een optie voor nog een seizoen. Geraldo liep in mei al eens stage bij de A1 van de Eindhovenaren.

"Ik wil mij graag verder ontwikkelen bij PSV om uiteindelijk in het eerste elftal te gaan spelen", zei Geraldo na het ondertekenen van zijn verbintenis. "Ik kan op elke positie voorin uit de voeten en daar richt ik mij dan ook op."

[DC] Argentinië naar halve finale Davis Cup

De Argentijnse tennissers hebben zich ten koste van kazachstan geplaatst voor de halve finales van de Davis Cup. Het won vandaag het dubbelspel waardoor de Zuid-Amerikanen op een beslissende 3-0 voorsprong kwamen.

Juan Ignacio Chela en Eduardo Schwank waren in drie sets te sterk voor Jevgeni Korolev en Joerii Sjoekin. Het werd 6-3, 6-2 en 7-5. Gisteren wonnen Juan Monaco en Juan Martin del Potro ook al hun enkelspelwedstrijd.

[Tour] Uitslagen en standen na zevende etappe

Vandaag stond in de Tour de France de zesde etappe op het programma. Elke avond na de etappe plaatst FOK!sport de uitslag van de etappe en de standen na de rit.

Uitslag zevende etappe

# Renner Nat Ploeg Tijd
1 Mark Cavendish GBr HTC-Highroad 5:38.53
2 Alessandro Petacchi Ita Lampre z.t.
3 André Greipel Dui Omega Pharma-Lotto z.t.
4 Romain Feillu Fra Vacansoleil z.t.
5 William Bonnet Fra FDJ z.t.
6 Denis Galimzjanov Rus Katoesja z.t.
7 Thor Hushuvd Noo Garmin z.t.
8 Sébastian Turgot Fra Europcar z.t.
9 José Joaquim Rojas Spa Movistar z.t.
10 Sébastian Hinault Fra AG2R z.t.
25 Rob Ruijgh NED Vacansoleil z.t.
29 Maarten Tjallingii NED Rabobank z.t.
41 Robert Gesink NED Rabobank z.t.
60 Laurens ten Dam NED Rabobank z.t.
88 Joost Posthuma NED Leopard-Trek +1.22
105 Niki Terpstra NED Quick Step +3.06
106 Lars Boom NED Rabobank z.t.
113 Johnny Hoogerland NED Vacansoleil z.t.
121 Bauke Mollema NED Rabobank z.t.
133 Addy Engels NED Quick Step z.t.
134 Lieuwe Westra NED Vacansoleil z.t.
180 Wout Poels NED Vacansoleil +3.37

Stand na zevende etappe

# Renner Nat Ploeg Tijd
1 Thor Hushovd Noo Garmin-Cervélo 28:29.27
2 Cadel Evans Aus BMC +0.01
3 Fränk Schleck Lux Leopard-Trek +0.04
4 David Millar GB Garmin-Cervelo +0.08
5 Andreas Klöden Dui Radioshack +0.10
6 Jakob Fuglsang Den Leopard-Trek +0.12
7 Andy Schleck Lux Leopard-Trek z.t.
8 Tony Martin Dui HTC +0.13
9 Peter Velits Slw HTC z.t.
10 Robert Gesink NED Rabobank +0.20
35 Rob Ruijgh NED Vacansoleil +2.52
51 Bauke Mollema NED Rabobank +4.40
76 Wout Poels NED Vacansoleil +7.34
85 Laurens ten Dam NED Rabobank +9.17
90 Johnny Hoogerland NED Vacansoleil +9.42
95 Maarten Tjallingii NED Rabobank +9.54
121 Lars Boom NED Rabobank +13.11
127 Joost Posthuma NED Leopard-Trek +13.52
158 Lieuwe Westra NED Vacansoleil +19.22
181 Niki Terpstra NED Quick Step +29.50
187 Addy Engels NED Quick Step +35.05

Stand groene trui na zevende etappe 

# Renner Nat Ploeg Punten
1 José Joaquin Rojas Spa Movistar 167
2 Philippe Gilbert Bel Omega Pharma-Lotto 156
3 Mark Cavendish GBr HTC-Highroad 150
4 Thor Hushovd Noo Gamin-Cervélo 130
5 Romain Feillu Fra Vacansoleil 99
25 Lieuwe Westra NED Vacansoleil 32

Stand bolletjestrui na zevende etappe 

# Renner Nat Ploeg Punten
1 Johnny Hoogerland NED Vacansoleil 4
2 Anthony Roux Fra FDJ 3
3 Cadel Evans Aus BMC 2
4 Philippe Gilbert Bel Omega Pharma-Lotto 1
5 Mickaël Delage Fra FDJ 1

Stand witte trui na zevende etappe 

# Renner Nat Ploeg Tijd
1 Robert Gesink NED Rabobank 28:29.47
2 Rein Taaramae Est Cofidis +1.53
3 Arnold Jeannesson Fra FDJ +2.17
4 Rob Ruijgh NED Vacansoleil +2.32
5 Jérôme Coppel Fra Sau +2.56

Ploegenklassement na zevende etappe

# Ploeg Tijd
1 Garmin-Cervélo 84:39.01
2 Leopard-Trek +0.04
3 Team Radioshack +0.10
4 HTC-Highroad +0.13
5 Quick-Step +1.21
6 Raobank +1.34
12 Vacansoleil +3.07

Oud-FC Emmen speler Schepers (24) overleden

Oud-FC Emmen voetballer Berry Schepers is vannacht op 24-jarige leeftijd overleden. Schepers leed aan kanker, meldt de voetbalclub. Hij werd een halfjaar geleden geopereerd aan een tumor in zijn galwegen. De situatie van Schepers verbeterde aanvankelijk, maar de laatste maanden ging zijn gezondheid sterk achteruit.

Schepers, die als middenvelder uit de voeten kon, speelde tussen 2006 en 2008 zeventien wedstrijden voor Emmen. Hij nam op jonge leeftijd afscheid van het profvoetbal, waarna hij nog voor de amateurs van Emmer voetbalclub SVBO en Alcides uit Meppel speelde.

Belgische informateur kapt er mee

De Belgische informateur Elio Di Rupo heeft vrijdag zijn ontslag aangeboden aan koning Albert II. Hij deed dat nadat ook zijn jongste formatiepoging mislukte. Albert heeft laten weten zijn antwoord voorlopig in beraad te houden.

'Gezien de ernst van de politieke toestand wenst de koning dat elke politieke verantwoordelijke van het land enkele dagen bezinning zou nemen om de gevolgen van de politieke toestand te evalueren en pistes van oplossing te zoeken', luidt het in een mededeling van het paleis, aldus de Belgische krant De Standaard. De koning wil ook gesprekken voeren met andere politieke leiders alvorens een beslissing te nemen.

De Vlaams-nationalistische N-VA liet donderdag weten niet akkoord te gaan met de voorstellen van Di Rupo. De christendemocratische CD&V vond de aanwezigheid van de N-VA een 'noodzakelijke voorwaarde', aldus de krant. Zeven andere partijen stemden wel in met het voorstel van Di Rupo.

Hoe het nu verder moet is de vraag. De CD&V liet doorschemeren verder te willen met de onderhandelingen, maar of die behoefte onder andere partijen bestaat, is nog niet bekend. Onderhand wordt de roep om nieuwe verkiezingen steeds groter.


Di Rupo biedt koning ontslag aan (Foto: Novum)

[Tour] Gesink voelde zich als een bejaarde

Naar eigen zeggen begon Robert Gesink niet al te best aan vandaag. "Ik voelde me vanochtend als een bejaarde, ik kon amper mijn bed uitkomen". De kopman van Rabobank herstelde zich echter in de zevende etappe en veroverde zelfs de witte trui.

"Het viel uiteindelijk niet tegen in de finale. Het is leuk om in de witte trui te mogen rijden. In Parijs is deze trui heel wat waard. Ik hoop dat ik 'm dan nog heb. De ploeg heeft geweldig voor me gereden. Ik ben blij dat er nu wat bergen aan komen. Die stress van de vlakke etappes mis ik graag,” aldus Gesink na afloop van de etappe.

[Tour] Hoogerland: "Het was lastig"

Johnny Hoogerland begon vandaag aan zijn eerste rit als drager van de bolletjestrui. De renner van Vacansoleil DCM kende echter een slechte dag. Na 150 kilometer was de wielrenner al helemaal gesloopt.

"Als de finale begint, kun je blijkbaar toch een knop omzetten. Het was een lastige dag," aldus Hoogerland na afloop van de zevende rit in de Tour de France. De jonge renner merkte echter ook dat het dragen van het bolletjestricot voor de nodige aandacht zorgde. "Ik heb heel wat reacties gehad op mijn trui, vanuit het peloton en langs de kant. Ik heb een paar keer gedacht; Dit is toch een droom die uitkomt. Voor morgen moet ik me nog even prikkelen, maar het wordt twee dagen feest."

Experimenteer met jezelf

Nee, er zijn geen seksuele of wetenschappelijke theorieën die geëxperimenteerd moeten worden. Het gaat er om, als vrouwenliefhebber zijnde, hoe je jij jezelf onder controle kan houden als je een weddenschap zou moeten doen met vrouwelijk schoon, puur voor eigen belang. Benieuwd geworden? Klik hier om op de site komen en ga de uitdagingen aan...

Met dank aan donroyco voor deze bijdrage.

[Tour] Cavendish: "Speciale zege"

Mark Cavendish pakte in de straten van Châteauroux zijn tweede dagzege van de Tour de France 2011. Voor de Brit was deze dagwinst extra speciaal, omdat hij drie jaar geleden in dezelfde plaats zijn eerste Tour-zege ooit pakte.

"Dit was precies dezelfde aankomst, ik wilde deze rit absoluut winnen," liet Cavendish na afloop van de zevende etappe weten. "Dit is een speciale dag. We hebben de koers met de ploeg een hele dag in handen genomen, de beelden op televisie zullen wel voor zich gesproken hebben."

Cavendish was vooral zijn ploeggenoten erg dankbaar. "Hoe mijn ploeggenoten reden, dat was echt fenomenaal. Gutierrez probeerde me nog uit het treintje te kwakken, daar kan ik weinig respect voor opbrengen. Maar ik won toch."

Daarnaast gaf Cavendish ook nog een korte reactie op het uitvallen van Bradley Wiggins. De renner van Team Sky was betrokken bij een massale valpartij en stapte vlak daarna uit de koers. "Is hij afgestapt? Dat wist ik niet. Ik dacht dat we samen twee truien mee terug zouden nemen naar Groot-Brittannië; groen en geel."

Allerlaatste Space Shuttle gelanceerd

Het ruimteveer Atlantis is vrijdagmiddag om even voor halfzes Nederlandse tijd de ruimte ingeschoten voor zijn allerlaatste missie. Na de terugkeer over twaalf dagen is het Space Shuttle-tijdperk definitief afgelopen.

De lancering werd vanaf de grond door bijna een miljoen mensen gadegeslagen. Velen van hen konden hun tranen niet onderdrukken tijdens het evenement, wat door de NASA werd omschreven als een 'sentimentele reis die de geschiedenis ingaat'.

De eerste Shuttle, de Columbia, werd ruim dertig jaar geleden, op 12 april 1981, gelanceerd. Dit ruimtevaartuig verongelukte in 2003 bij terugkeer in de atmosfeer. Rampspoed trof ook de Challenger, die kort na de lancering in 1986 ontplofte.

Het zijn, naast de leeftijd van de Space Shuttles, echter vooral de hoge kosten waardoor het ruimteveerprogramma wordt geschrapt. Een missie kost rond de 750 miljoen dollar. De VS wil dat de NASA zich gaat concentreren op verre missies zoals naar de maan en Mars. Commerciële partijen moeten zogeheten low orbit-vluchten, zoals naar het internationale ruimtestation ISS, overnemen. Boeing verwacht vanaf 2015 dit soort vluchten aan te kunnen bieden.

Space Shuttles hebben in totaal 134 missies gevlogen. Daarbij werden 355 astronauten de ruimte ingeschoten.

Space Shuttle Atlantis
Ruimteveer Atlantis (bron:  Wikipedia, foto: NASA, licentie: publiek domein)

Vitesse haalt Ecuadoriaan Ibarra

Vitesse heeft zich versterkt met aanvaller Renato Ibarra. De 20-jarige Ecuadoriaan tekende vrijdag een contract tot de zomer van 2014, meldt de club uit Arnhem op zijn website.

Ibarra komt over van El Nacional in zijn geboorteland. Hij neemt vanaf 29 juli eerst nog met Ecuador deel aan het WK onder 20 in Colombia.

"Vitesse is een grote club in Nederland, ook via Giovanny Espinoza heb ik informatie ontvangen, en ik wil graag zo snel mogelijk aansluiten", liet Ibarra weten. Eerder deze week strikte Vitesse ook al doelman Marko Meerits uit Estland.

Cubaanse gitarist Manuel Galbán (80) overleden

De Cubaanse gitarist Manuel Galbán is donderdag op 80-jarige leeftijd overleden in zijn woonplaats Havana. Dat meldt de Spaanse krant El País vrijdag op basis van berichten in de Cubaanse media. De doodsoorzaak is onbekend.

Galbán, tevens componist, was tot 1972 gitarist bij de groep Los Zafiros. In de jaren negentig maakte hij een tijd deel uit van de Buena Vista Social Club. In 2004 won hij met het album Mambo Sinuendo, dat hij samen met de Amerikaanse producent Ry Cooder opnam, een Grammy. Zijn laatste plaat Blue Cha Cha komt binnenkort uit.

Rutte zwijgt over Srebrenica-uitspraak

Premier Mark Rutte (VVD) wil nog niet reageren op de uitspraak van het Haagse gerechtshof eerder deze week dat de Nederlandse staat aansprakelijk kan worden gehouden voor de dood van drie moslimmannen in Srebrenica.

"We hebben geconstateerd dat het arrest er is", zei Rutte vrijdag tijdens zijn wekelijkse persconferentie. "Het gaat om een zeer gevoelige zaak met heel veel emotie." Daarom neemt het kabinet 'echt de tijd' om er 'zorgvuldig over te besluiten'.

De regering is het ook aan de nabestaanden verplicht om zorgvuldig te reageren en niet over één nacht ijs te gaan, aldus Rutte.

Swinkels blijft Willem II vooralsnog trouw

Arjan Swinkels gaat er vooralsnog vanuit dat hij komend seizoen gewoon bij Willem II zal spelen. De verdediger heeft nog een overeenkomst met de Tilburgers, die medio 2012 zal aflopen. In het verleden liet de voetballer echter doorschemeren niet in de Jupiler League te willen spelen.

Toch lijkt het er op dat Swinkels zijn visie enigszins heeft bijgesteld. "Er heeft zich nog geen enkele club officieel gemeld," liet hij aan Voetbal International weten. "Natuurlijk speel ik liever niet in de Jupiler League, maar als geen club zich meldt heb ik geen keuze."

Willem II degradeerde in het afgelopen seizoen uit de Eredivisie en is in de komende voetbaljaargang actief in de Jupiler League. Het directe gevolg van de degradatie was de komst van veel nieuwe spelers en een nieuwe trainer. De voorbereidingen op de start van het nieuwe voetbaljaar zijn voor Swinkels veelbelovend. "We zijn twee weken bezig en ik heb er een goed gevoel bij. Er staat een frisse, gretige groep die komend jaar bovenin mee wil doen."

Tot slot wilde Swinkels niet te veel speculeren en zal zich voorlopig volledig op Willem II focussen. "Ik ben ambitieus, maar zolang ik niets hoor ben ik met mijn gedachten volledig bij Willem II."

Brands: "Doelstelling PSV is simpel"

PSV heeft aan het einde van de middag zijn eerste officiële persconferentie van het nieuwe seizoen gegeven. Technisch directeur Marcel Brands voerde het grootste deel van de tijd het woord. Daarnaast waren ook persvoorlichter Pedro Salazar-Hewitt en trainer Fred Rutten aanwezig.

"We gaan steeds vroeger beginnen en hebben een lange zomer te gaan," begon Brands zijn relaas. Daarmee refereerde de technisch directeur onder meer naar het sluiten van de transfermarkt, die pas eind augustus zal plaatsvinden. "We weten allemaal dat er nog een heleboel dingen kunnen gebeuren, maar waar mogelijk hebben we de selectie weten te versterken. "

Daarnaast deed Brands ook uit de doeken wat de doelstelling van PSV in het nieuwe voetbaljaar zal zijn. "Onze doelstelling is heel simpel, we moet en zullen altijd strijden om de titel. Dat hoort bij deze club. We weten allemaal dat we het vorige seizoen afgesloten hebben met een teleurstelling maar we hebben de afgelopen periode niet stilgezeten. Ik ben blij met dat geen waar we toch nu toe in geslaagd zijn."

Brands liet ook weten dat de technische staf van PSV grotendeels hetzelfde zal blijven. Zo is Philip Cocu van plan zijn contract te verlengen. Ook René Eijkelkamp heeft zijn overeenkomst met de club uit de Lichtstad voor de periode van een jaar bekend.

PSV slaagde er in de afgelopen periode ook in om een aantal jeugdspelers vast te leggen. Brands: "We hebben jeugdige talenten, zoals bijvoorbeeld Abel Tamata langer aan ons weten te binden. De komende week zullen meerdere jeugdspelers hun contract verlengen, zoals Marco Ospitalieri en Memphis Depay en daar zijn we natuurlijk erg blij mee."

Aan het einde van de rit liet Rutten weten 'graag kampioen te willen worden'. "Ik wil graag kampioen worden en daar gaan we ook voor. De druk is er bij PSV altijd, maar ik voel niet meer druk dan anders."

ME3 Digital Deluxe Edition alleen bij Origin

De Digital Deluxe Edition van Mass Effect 3 zal exclusief te koop zijn bij Origin, het digitale platform van Electronic Arts. Deze digitale editie zal in een gelimiteerde uitgave uitkomen en zal verschillende digitale extra's bevatten voor in en naast het spel. De editie kost €69,99 in de Origin-winkel.

Benieuwd naar de inhoud van je digitale pakketje? Lees dan hieronder verder. Mass Effect 3 komt in maart 2012 uit voor PC, PS3 en Xbox 360.

• Digitale herdenkingsillustraties van commandant Shepard.
• Digitaal illustratieboek van 70 pagina's met honderden unieke en schitterende illustraties van het ontwikkelingsteam van BioWare.
• Digitale strip van Mass Effect met beperkte oplage van Dark Horse Comics, inclusief unieke coverillustratie.
• Exclusieve digitale 4x6-litho met een unieke illustratie.
• Een volledige verzameling in-game content die nergens anders te vinden is!
• N7 Arsenal Pack – Zet een arsenaal aan wapens in. Inclusief N7 Sniper Rifle, Shotgun, SMG en Pistol.
• Mechdog Companion – Een trouwe sidekick die je gezelschap houdt aan boord van de Normandy.
• Squadmate Alternate Outfit Pack – Nieuwe outfits voor je favoriete teamleden.
• N7 Hoodie – Voor de dagen waarop commandant Shepard vrij heeft op de Normandy.
• Beleef de hoogtepunten uit Mass Effect 3 met de digitale soundtrack.
• Laat zien dat je bent toegelaten tot de gelederen van N7 met een collectie forumbadges, sociale badges, avatars en extra's.

'Overste salesianen opgepakt voor kinderporno'

Voormalig leider van de salesianen van Don Bosco Herman S. is maandag aangehouden op verdenking van het bezit van kinderporno. Hij werd in 2006 al eens veroordeeld voor hetzelfde vergrijp, meldt RTL Nieuws vrijdag.

De 75-jarige man kwam onlangs in opspraak omdat hij een pater die lid was van pedofielenvereniging Martijn de hand boven het hoofd had gehouden. S. liet toen aan RTL Nieuws weten dat relaties tussen volwassenen en kinderen volgens hem 'niet per se schadelijk' hoeven te zijn. Daarna werd hij geschorst als leider van de salesianen.

S. is op dezelfde dag dat hij werd aangehouden weer vrijgelaten, omdat het volgens het Openbaar Ministerie om een kleine hoeveelheid strafbaar materiaal ging die 'van vroeger datum' is. Ook zijn hoge leeftijd heeft een rol bij zijn invrijheidsstelling gespeeld.

De voormalige overste werd in 2006 gearresteerd in een groot internationaal kinderporno-onderzoek. Hij werd toen veroordeeld tot 240 uur werkstraf en een voorwaardelijke celstraf van drie maanden met een proeftijd van twee jaar. In de zaak zijn in Nederland ongeveer honderd mensen vervolgd voor het downloaden van kinderporno van een Wit-Russische website.

Tbs langstzittende Nederlander voorbij

De tbs van de langstzittende Nederlander Theo H. is voorwaardelijk beëindigd. Dat meldt zijn advocaat Wim Anker vrijdag. Anker spreekt van een 'markante beslissing' van het gerechtshof in Arnhem.

H. zit sinds 1960 vast voor een zedendelict en verblijft al 51 jaar in tbs-instellingen. In 1967 zou hij opnieuw een soortgelijk delict hebben gepleegd. "Er is echter nooit sprake geweest van verkrachting, doodslag of moord. Toch is het in Nederland dan mogelijk dat iemand meer dan vijftig jaar vastzit. Dat is een van de uitwassen van het tbs-systeem", aldus Anker, die een detentie van 51 jaar disproportioneel noemt.

Het gerechtshof in Arnhem besloot in juni tot de voorwaardelijke beëindiging van de tbs van de man. Het hof stelde onder meer dat naarmate de tbs langer duurt, het belang van de tbs'er steeds zwaarder weegt.

De voorwaardelijke beëindiging van de tbs betekent niet dat H. terugkeert in de samenleving. "Dat is na een detentie van 51 jaar niet meer een reële optie", vindt Anker.

Zijn raadsman wil dat de man wordt overgeplaatst van een locatie in Zeeland van de Pompekliniek in Nijmegen naar een longcareafdeling van de Woenselse Poort in Eindhoven. Het hof stelde een overplaatsing naar de Woenselse Poort verantwoord te vinden.

In Eindhoven zou hij maximaal vier jaar kunnen verblijven, waarna hij bijvoorbeeld naar een ggz-instelling of een min of meer soortgelijke inrichting gaat. De verdediging van de man hoopt dat H. uiteindelijk in een instelling terechtkomt waar ook sprake kan zijn van onbegeleide verloven.

Djokovic zegt af voor eerste duel Davis Cup

Novak Djokovic heeft zich teruggetrokken voor de Davis Cup-ontmoeting van Servië met Zweden. De nummer een van de wereld kampt met een blessure aan zijn linkerknie. Hij zou tegen Ervin Eleskovic moeten spelen, maar wordt nu vervangen door Janko Tipsarevic.

De openingswedstrijd in het Zweedse Halmstad gaat tussen Michael Ryderstedt voor het gastland en Viktor Troicki. Het is onduidelijk of Djokovic later dit weekeinde wel in actie kan komen in de kwartfinale van de Davis Cup.


Djokovic zegt af voor eerste duel Davis Cup (Foto: Novum)

Van Avermaet klopt medevluchters in Oostenrijk

Greg van Avermaet heeft vrijdag de zesde etappe in de Ronde van Oostenrijk op zijn naam geschreven. De Belg van BMC rekende na 155 kilometer in Bruck an der Leitha af met zijn medevluchters Matthew Brammeier (HTC) uit Ierland en de Italiaan Daniele Bennati (Leopard).

Het drietal bleef het peloton net voor in de slotkilometers. De Zweed Fredrik Kessiakoff van Astana behoudt de leiderstrui. In het algemeen klassement verdedigt hij een voorsprong van 1.18 op Mauro Santambrogio van Team BMC.

Duizenden reserveren kaartjes laatste Potter-film

Duizenden Nederlanders hebben kaartjes gereserveerd voor een voorstelling van de laatste film over tovenaarsleerling Harry Potter. Pathé, de grootste bioscoopexploitant van Nederland, heeft al 25 duizend reserveringen binnen.

Veel bioscopen in Nederland organiseren Potter-marathons. Pathé organiseert marathonvoorstellingen in vijf steden waarbij de acht Potterfilms in ruim 26 uur worden vertoond. Die voorstellingen zijn allemaal uitverkocht. Hoeveel kaartjes de JT Bioscopen, de grootste keten na Pathé, al hebben verkocht voor de laatste Harry Potter-films, kon het bedrijf niet schatten.

In Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2 komt het conflict tussen de Potter en zijn gevreesde vijand Lord Voldemort tot een climax. De film ging donderdagavond in Londen al in première. Duizenden fans kwamen van ver naar de Britse hoofdstad om een glimp op te vangen van hun geliefde acteurs. De film gaat wereldwijd op 13 juli in de bioscopen draaien.

Voor de première van de zesde Potter-film, Harry Potter and the Half-Blood Prince, in 2009 werden ruim twintigduizend kaartjes verkocht in de voorverkoop. De Nederlandse film Gooische Vrouwen heeft dit jaar ruim vijftigduizend kaartjes in de voorverkoop verkocht, dankzij diverse acties.


Duizenden reserveren kaartjes laatste Potter-film (Foto: Novum)

[Tour] Cavendish wint, Gesink witte trui

Mark Cavendish heeft de zevende etappe in de Tour de France op zijn naam geschreven. De Britse sprinter was de snelste in Châteauroux, de plaats waar hij in 2007 zijn eerste Touretappe won. Robert Gesink wist te profiteren van een massale valpartij en veroverde de witte trui. Johnny Hoogerland behield de bolletjestrui.

In de 218 kilometer lange etappe van Le Mans naar Châteauroux kozen de Spanjaard Pablo Urtasun Perez (Euskaltel), De Fransen Yannick Talabardon (Saur-Sojasun) en Mickaël Delage (FDJ) en de Belg Gianni Meersman (FDJ) al vroeg de aanval. De vluchters kregen maximaal acht minuten, maar werden op ruim tien kilometer van de meet ingelopen.

Net als enkele dagen geleden werd de etappe ontsierd door valpartijen. Bij de eerste ging onder meer Roman Kreuzinger onderuit. De Tsjech van Astana was nog met enkele anderen aan het terugkeren toen midden in het peloton een tweede valpartij plaatsvond. Grootste slachtoffer was Bradley Wiggins, kopman van de Sky-ploeg en outsider in de Tour. De Brit heeft waarschijnlijk een sleutelbeen gebroken en moest opgeven. Ook Christopher Horner, Alexandre Vinokourov, Tyler Farrar en Edvald Boasson Hagen waren bij de val betrokken, maar zij konden hun weg vervolgen, zij het dat ze veel tijd verloren.

Vrijwel alle Tourfavorieten bevonden zich in de eerste groep die het tempo opschroefde en ging strijden om de zege. Cavendish had zijn hele trein ter beschikking en profiteerde hier optimaal van. De Brit moest echter wel afrekenen met zijn voormalige teamgenoot Andre Greipel die aan de andere zijde van de weg had op kop kwam. De Duitser viel in de slotmeters wat stil, waardoor Cavendish kon winnen, voor Alessandro Petacchi en Greipel. Thor Hushovd behoudt het geel, Hoogerland de bolletjestrui en Gesink pakte de witte trui van het jongerenklassement, omdat Geraint Thomas en Boasson Hagen zich in de tweede groep bevonden die drie minuten aan hun broek kregen.

Uitslag etappe 7

# Renner Nat Ploeg Tijd
1 Mark Cavendish GBr HTC-Highroad 5:38.53
2 Alessandro Petacchi Ita Lampre z.t.
3 André Greipel Dui Omega Pharma-Lotto z.t.
4 Romain Feillu Fra Vacansoleil z.t.
5 William Bonnet Fra FDJ z.t.
6 Denis Galimzyanov Rus Katusha z.t.
7 Thor Hushovd Noo Garmin-Cervélo z.t.
8 Sébastien Turgot Fra Europcar z.t.
9 José Joaquin Rojas Spa Movistar z.t.
10 Sébastien Hinault Fra AG2r z.t.
25 Rob Ruijgh NED Vacansoleil z.t.


Stand na etappe 7

# Renner Nat Ploeg Tijd
1 Thor Hushovd Noo Garmin-Cervélo 28:29.27
2 Cadel Evans Aus BMC +0.01
3 Fränk Schleck Lux Leopard-Trek +0.04
4 David Millar GB Garmin-Cervelo +0.08
5 Andreas Klöden Dui Radioshack +0.10
6 Jakob Fuglsang Den Leopard-Trek +0.12
7 Andy Schleck Lux Leopard-Trek z.t.
8 Tony Martin Dui HTC-Highroad +0.13
9 Peter Velits Slw HTC-Highroad z.t.
10 Robert Gesink NED Rabobank +0.20

FOK!ker filmt wildparkerende chick

Het was vanmiddag behoorlijk onrustig in het normaal zo vredige Hengelo. Een vrouw had met haar autootje een privéparkeerplek van FOK!ker Syd ingepikt.

Dit liet de Twentse FOK!ker natuurlijk niet op zich zitten. Hij zette een webcam boven de parkeerplek en streamde de beelden. Honderden FOK!kers hebben in de bewuste topicreeks meegekeken hoe de mooie vrouw uiteindelijk de parkeerplek verlaat. Hortend en stotend, dat wel.

Beelden van de uitparkerende vrouw zijn inmiddels op YouTube verschenen.

Waylon vervangt Rumer op North Sea Jazz

Waylon vervangt vrijdag zangeres Rumer op het North Sea Jazz festival. De Engels-Pakistaanse Rumer zou oorspronkelijk optreden met het Metropole Orkest, maar moet op doktersvoorschrift rust houden.

Rumer is door een specialist geadviseerd om haar stem rust te geven. Er is namelijk een diagnose van bronchitis en een oorontsteking gesteld bij de zangeres, staat op de website van North Sea Jazz. Rumer laat weten dat ze de afgelasting heel spijtig vindt en biedt haar fans haar verontschuldigingen aan.

Vervanger Waylon stond vorig jaar ook op het North Sea Jazz festival, waar hij poplegende Stevie Wonder ontmoette. Hij noemde het optreden een van de hoogtepunten van dat jaar. Waylon, die zijn eigen band meeneemt, staat vanaf 19.00 uur op het podium.


Waylon vervangt Rumer op North Sea Jazz (Foto: Novum)

'Localisatie Xenoblade Chronicles is afgerond'

Een poosje geleden hebben we een bericht geplaatst over Operation Rainfall. Dit project was er om Nintendo te laten zien dat mensen Xenoblade Chronicles, The Last Story en Pandora's Tower gelokaliseerd willen hebben in de USA. Om dit te doen zijn enkele acties opgezet waaronder een pre-order-actie en een brievenactie.

Nu heeft een anonieme bron, binnen Nintendo Amerika, bij de organisatie van Operation Rainfall aangegeven dat Xenoblade Chronicles klaar is. De game is vertaald naar het Engels en er zou momenteel gewerkt worden aan een vertaling voor The Last Story. Over Pandora's Tower is nog helemaal niks bekend, buiten de aankondiging van Nintendo in Frankrijk dat de game naar Europa komt. Wat vreemd is, is dat Xenoblade blijkbaar door NoA getest is.

Of deze geruchten kloppen is natuurlijk nog even afwachten, Nintendo heeft officieel nog niks laten weten voor releases in Amerika. Van Xenoblade Chronicles is een aantal jaar geleden al aangegeven dat er plannen waren voor een Westerse versie. Tot kort geleden is het echter erg stil gebleven, maar we weten nu dat op 2 september de game in Europa uitkomt.

Demjanjuk mag beroep in vrijheid afwachten

De openbaar aanklagers in München hebben vrijdag hun bezwaar tegen de vrijlating van de voor oorlogsmisdaden veroordeelde John Demjanjuk laten varen. Demjanjuk mag nu in vrijheid de uitkomst van zijn beroepsprocedure afwachten.

Een woordvoerster voor het openbaar ministerie zei vrijdag dat Demjanjuk momenteel in een verzorgingstehuis in Beieren woont en niet vluchtgevaarlijk lijkt te zijn. De aanklagers meenden dan ook dat hun bezwaar geen kans van slagen heeft.

De 91-jarige Demjanjuk werd 12 mei veroordeeld voor medeplichtigheid aan 28.060 gevallen van moord in het voormalige nazi-vernietigingskamp Sobibor. Het hof stelde vast dat Demjanjuk bewaker in het kamp is geweest. De rechter veroordeelde Demjanjuk tot vijf jaar cel. Hij werd echter onmiddellijk vrijgelaten in afwachting van zijn beroepsprocedure, omdat de rechter van mening was dat hij niet vluchtgevaarlijk is.


Demjanjuk mag beroep in vrijheid afwachten (Foto: Novum)

Scholen moeten geweld registreren

Scholen moeten vanaf september 2012 verplicht geweldsincidenten registreren. Dat moet leiden tot veiligere scholen, staat in een wetsvoorstel van minister van Onderwijs Marja van Bijsterveldt (CDA) waarmee het kabinet vrijdag heeft ingestemd.

Steeds meer scholen registeren al incidenten zoals het gebruik van geweld of van discriminatie. Maar de informatie over de aard en omvang van deze incidenten is vaak gebrekkig. De verplichte registratie moet daar een eind aan maken. Het systeem stelt scholen verder beter in staat om incidenten bespreekbaar te maken en om adequate maatregelen te kunnen nemen, denkt de bewindsvrouw.

Het gaat om scholen in het basis-, speciaal- en voortgezet onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs. Zij moeten allemaal op dezelfde manier incidenten gaan registreren. Vanwege de privacy worden geen persoonsgegevens genoteerd maar slechts of het om een leerling, docent of iemand anders gaat. De gegevens zijn ook niet openbaar.

Man verliest voet tijdens vechtpartij

Een 40-jarige man uit Gorinchem is donderdagnacht zijn voet kwijtgeraakt bij een vechtpartij met zijn ex-schoonvader in het Brabantse Oosterhout. De 61-jarige voormalige schoonvader uit Oosterhout is aangehouden voor zware mishandeling, meldt de politie.

De 61-jarige man was donderdagavond naar een camping aan de Seterseweg gegaan, waar zijn voormalige schoonzoon verblijft. De twee kregen ruzie, die uitmondde in een vechtpartij. De man uit Gorinchem viel en kwam met zijn voet tussen een stel bielzen te zitten. De voet scheurde hierbij los van zijn been.

De man is naar een ziekenhuis vervoerd, waar hij direct geopereerd moest worden. Volgens de politie is het de vraag of de 'amputatie' te herstellen is. De ex-schoonvader ging na de ongelukkige val weg, maar kon thuis door meerdere agenten worden aangehouden. Hij verzette zich hevig en raakte hierbij gewond aan zijn hoofd. Hij is in een cel gezet.

'Spaargeld veiligstellen bij crisis'

De minister van Financiën moet voortaan sneller kunnen ingrijpen om tijdens een financiële crisis het spaargeld van burgers veilig te stellen. Dat heeft het kabinet vrijdag besloten, maakte minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) na afloop van de ministerraad bekend.

De Jager wil ervoor zorgen dat de risicodragende activiteiten van een bank snel kunnen worden gescheiden van de overige activiteiten op het moment dat het mis dreigt te gaan. Dit 'refencen' zorgt ervoor dat het spaargeld van burgers veiliger is dan nu het geval is.

De bewindsman heeft zijn plannen al besproken met de Nederlandse Vereniging van Banken. Die hebben volgens de bewindsman een 'positieve grondhouding', maar willen de voorstellen eerst verder bestuderen.

[Tour] Wiggins moet na val opgeven

Bradley Wiggins is in de zevende etappe van de Tour de France uitgevallen. De kopman van de Sky-ploeg viel op ruim veertig kilometer van de streep hard op het asfalt en moest met vermoedelijk een gebroken sleutelbeen opgeven.

Bij de valpartij waren vele renners betrokken. Zo lagen Radioshack-renner Christopher Horner en FDJ-coureur Rémy Pauriol op de grond, waarbij laatstgenoemde ook af moest stappen. Vele andere renners, waaronder de winnaar van gisteren Edvald Boasson Hagen moesten wachten en liepen grote achterstand op het eerste peloton op, waar vrijwel alle belangrijke klassementsrenners, waaronder Robert Gesink zich bevonden.

VWA stuit op illegale paardenspermawincentra

De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) is bij controles gestuit op twee illegale paardenspermawincentra in Noord-Brabant. Het illegale paardensperma leidt tot een verhoogd risico op de verspreiding van dierziekten, meldt de VWA vrijdag.

De controles vonden plaats nadat het Productschap voor Vee en Vlees had gemeld dat wincentra zonder de benodigde accreditatie op internet adverteerden. Het sperma is afkomstig van trekpaarden. Een van de twee wincentra exporteerde ook vers gewonnen paardensperma zonder gezondheidscertificaat naar België.

Tegen de twee bedrijven is proces-verbaal opgemaakt. De twee bedrijven staan de komende tijd onder verscherpt toezicht, om te voorkomen dat ze doorgaan met hun illegale praktijken. De twee centra hebben zich inmiddels aangemeld bij het Productschap voor Vee en Vlees om wel sperma te mogen winnen voor de nationale markt.

Geen besluit vicevoorzitter Raad van State

Het kabinet heeft vrijdag geen besluit genomen over de nieuwe vicevoorzitter van de Raad van State. "Het is niet aan de orde geweest", zei minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner (CDA) na afloop.

Zijn naam circuleerde deze week in de media als opvolger van Herman Tjeenk Willink. Deze berichtgeving heeft hem 'bevreemd' zei Donner, want de procedure is nog niet eens begonnen. Die start met een advertentie in de krant. Over zijn eventuele kandidatuur zweeg Donner.

Premier Mark Rutte (VVD) zal hem niet tegenhouden als de advertentie verschijnt. Hij kan zijn ministers niet verbieden te reageren op advertenties, zei Rutte tijdens zijn wekelijkse persconferentie. "Daar zijn nooit afspraken over gemaakt."

Stroomstoring legt treinverkeer Den Haag plat

Een stroomstoring heeft het treinverkeer van en naar Den Haag Centraal vrijdagmiddag platgelegd. Reizigers moeten rekening houden met een vertraging van ruim een uur. Dat meldt spoorbeheerder Prorail. De verwachting is dat de problemen rond 20.00 uur zijn verholpen.

Reizigers van en naar Den Haag Centraal kunnen gebruikmaken van de Haagse stadsvervoerder HTM en Randstadrail. Reizigers tussen Den Haag Centraal en Utrecht Centraal kunnen omreizen via Den Haag HS. Wie tussen Den Haag Centraal en Amersfoort reist, moet via Schiphol. De Fyra rijdt tussen Breda en Amsterdam Centraal zonder toeslag.


Stroomstoring legt treinverkeer Den Haag plat (Foto: Novum)

Melissa McCarthy in komedie met Super 8-kindster

Actrice Melissa McCarthy gaat in een nog titelloze komedie samenwerken met de 14-jarige Ryan Lee, die dit jaar te zien is in de actiefilm Super 8. Lee speelt in de nieuwe film haar zoon. Ook werkt McCarthy opnieuw samen met haar Bridesmaids-producent Judd Apatow. Dat schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

Paul Rudd en Leslie Mann blazen voor de film hun personages uit Apatows komedie Knocked Up nieuw leven in. Hun kinderen zitten op dezelfde school als de zoon van McCarthy.

Of de nieuwe komedie ook echt een vervolg wordt op Knocked Up is niet bekend. Die film uit 2007 gaat over een jonge vrouw gespeeld door Katherine Heigl die zwanger wordt na een onenightstand. De plot van de nieuwe komedie van Apatow is nog strikt geheim.

De 40-jarige Melissa McCarthy is bekend van haar rol als Sookie in de tv-serie Gilmore Girls en is nu in de bioscopen te zien in de komedie Bridesmaids.


Melissa McCarthy in komedie met Super 8-kindster (Foto: Novum)

Drenthe niet mee op trainingskamp Real

Royston Drenthe mag niet mee op trainingskamp van Real Madrid naar Los Angeles. De Nederlandse middenvelder komt niet voor in de plannen van trainer José Mourinho en kan daarom een trip naar de Verenigde Staten vergeten, zo weet Marca te melden.

Drenthe zou wel weg mogen bij de Koninklijke en staat in de belangstelling van Benfica. Ook Pedro Leon mag niet mee naar Los Angeles reizen. Voor de vleugelspeler zou belangstelling bestaan uit Engeland en Spanje.

Tweede dode Grolsch Veste-drama

Een tweede man is vandaag overleden naar aanleiding van het drama in het stadion van FC Twente. Dat is inmiddels bevestigd.

Het gaat om een 24-jarige man uit Oldenzaal die namens de Lammerink Installatiegroep uit Ootmarsum werkte aan de afwatering van het stadiondak. Hij laat twee kinderen na. Zijn collega met wie hij tijdens het ongeval in een hoogwerker stond, ligt nog met rugletsel in het ziekenhuis. 

Er liggen ook nog steeds bouwvakkers zwaargewond in het ziekenhuis. Gisteren stortte een deel van het stadion in, meer dan tien mensen kwamen onder het puin te liggen.

Stad trekt ereburgerschap Hitler in

Adolf Hitler is officieel persona non grata in zijn geboorteplaats. De gemeenteraad van het Oostenrijkse Braunau heeft unaniem ingestemd met het intrekken van het ereburgerschap voor hun beruchtste zoon, 78 jaar nadat de nazi-dictator de titel kreeg.

Hitler werd eigenlijk geboren in het kleine dorpje Ranshofen, niet ver van Braunau, en werd ereburger van het gehucht in 1933. Enkele jaren later werd Ranshofen samengevoegd met Braunau en daarom wordt dat algemeen beschouwd als de geboorteplaats van Hitler.

Geschiedkundigen zijn er niet zeker van of de eretitel overdraagbaar was van Ranshofen naar Braunau, maar de gemeenteraad besloot hem toch in te trekken - voor het geval dat.

Vijftien hackers Anonymous opgepakt

Vijftien leden van de hackgroep Anonymous zijn donderdagnacht opgepakt. Veertien van hen wonen in Italië. De vijftiende is een Zwitser die schuilgaat onder de naam Phre, naar verluidt een van de leiders van de cybercriminelen. De vijftien zijn opgepakt op verdenking van cyberaanvallen op overheids- en mediawebsites. Dat schrijft techweblog Ars Technica.

De hackgroep zelf ontkent dat een van de leiders van de groep is opgepakt. Het heeft de Italiaanse leden van de groep opgeroepen hun overheid harder aan te pakken met nieuwe cyberaanvallen.

De hackgroepen Anonymous en LulzSec zijn de laatste maanden wereldnieuws. De hackers wisten websites van de Amerikaanse overheid plat te leggen en waren mogelijk degenen die ervoor zorgden dat Sony het online PlayStation-netwerk offline moesten halen. Ook stalen ze bij verschillende bedrijven inloggegevens van gebruikers.

Eind vorige maand vonden ook al arrestaties plaats in Turkije, Spanje en het Verenigd Koninkrijk.


Vijftien hackers Anonymous opgepakt

Black Ops opnieuw populairste game

Acht weken na de herintrede van Call of Duty: Black Ops in de Nederlandse verkooptoptien heeft het schietspel voor de PlayStation 3 de eerste plaats herwonnen. Dat blijkt uit gegevens van marktonderzoeksbureau GfK. Het schietspel, dat in november op de markt kwam, stond eind januari zijn eerste plaats af en verdween half mei uit de lijst om een week later terug te keren in de verkooptoptien.

Het managementspel Pro Cycling Manager Tour de France 2011 voor de pc is de meest opvallende stijger. De game gaat van de zevende naar de derde plaats. De tweede plek wordt ingenomen door Wii Party. Bij een gebrek aan nieuwe spellen zijn er geen nieuwe titels in de top tien te vinden.

Opvallend is dat de verkooptoptien al drie weken geen enkel spel voor de Xbox 360 bevat. Het laatste spel voor de spelcomputer van Microsoft dat in de lijst te vinden was, is Duke Nukem Forever. Dat is inmiddels bijna een maand geleden.

01. Call of Duty: Black Ops (Playstation 3)
02. Wii Party (Nintendo Wii)
03. Pro Cycling Manager Tour de France 2011 (pc)
04. The Legend of Zelda: Ocarina of Time (Nintendo 3DS)
05. De Sims 3: Levensweg (pc)
06. Pokémon White (Nintendo DS)
07. Pokémon Black (Nintendo DS)
08. Wii Fit Plus (Nintendo Wii)
09. Infamous 2 (Playstation 3)
10. L.A. Noire (Playstation 3)


Black Ops opnieuw populairste game

Uitslag tweede vrije training Groot-Brittannië

Felipe Massa heeft de snelste tijd neergezet tijdens de grotendeels verregende tweede vrije training voor de Grand Prix van Engeland. Gedurende de eerste 45 minuten waagden maar weinig coureurs het om de baan op te gaan. Nico Rosberg reed uiteindelijk de tweede tijd, gevolgd door Kamui Kobayashi.

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 F. Massa Ferrari 1:49.967 9
2 N. Rosberg Mercedes 1:50.744 +0:00.777 16
3 K. Kobayashi Sauber 1:51.395 +0:01.428 16
4 L. Hamilton McLaren 1:51.438 +0:01.471 6
5 J. Button McLaren 1:51.518 +0:01.551 6
6 A. Sutil Force India 1:51.738 +0:01.771 18
7 P. di Resta Force India 1:51.781 +0:01.814 7
8 R. Barrichello Williams 1:51.992 +0:02.025 13
9 S. Perez Sauber 1:52.169 +0:02.202 12
10 S. Buemi Toro Rosso 1:52.189 +0:02.222 21
11 V. Petrov Renault 1:52.198 +0:02.231 9
12 M. Schumacher Mercedes 1:52.325 +0:02.358 12
13 H. Kovalainen Lotus 1:52.578 +0:02.611 16
14 M. Webber Red Bull 1:52.587 +0:02.620 6
15 F. Alonso Ferrari 1:52.869 +0:02.902 8
16 N. Heidfeld Renault 1:54.023 +0:04.056 8
17 J. Alguersuari Toro Rosso 1:54.274 +0:04.307 16
18 S. Vettel Red Bull 1:54.545 +0:04.578 4
19 J. D'Ambrosio Marussia-Virgin 1:54.714 +0:04.747 13
20 P. Maldonado Williams 1:55.155 +0:05.188 8
21 J. Trulli Lotus 1:55.155 +0:05.188 12
22 T. Glock Marussia-Virgin 1:55.549 +0:05.582 10
23 D. Ricciardo HRT 1:55.828 +0:05.861 10
24 V. Liuzzi HRT 1:56.037 +0:06.070 6

Meer vakantiegangers naar Griekenland

Griekenland is steeds populairder onder Nederlandse vakantiegangers. Ten opzichte van vorig jaar zijn er dit jaar tot nu toe zes procent meer Nederlanders naar het land gegaan, meldt een woordvoerder van brancheorganisatie ANVR vrijdag.

De zegsman noemt de toename 'best behoorlijk'. Waarom Griekenland meer toeristen trekt, blijft volgens hem gissen. Vermoed wordt dat het deels te maken heeft met de onrust in het Midden-Oosten. "De toeristen die anders naar Egypte of Tunesië zouden zijn gegaan, kiezen nu onder meer voor Griekenland."

Ook de crisis in Griekenland zorgt ervoor dat meer toeristen naar het land trekken. "Ze zien daar ook in dat ze het van de toeristen moeten hebben. Daardoor zijn er veel goede reizen te vinden tegen heel schappelijke prijzen."

Na feest wacht Zuid-Sudan grimmige werkelijkheid

Weinig mensen hielden het voor mogelijk, maar zaterdag is het eindelijk zo ver: de Zuid-Sudanezen krijgen hun eigen land. Aan deze gebeurtenis ging vijftig jaar burgeroorlog en onderdrukking, met meer dan twee miljoen doden als resultaat, vooraf.

Tientallen wereldleiders wonen de militaire parades en festiviteiten die zaterdag worden gehouden bij, maar na afloop van het feest moet het nieuwe land de grimmige werkelijkheid onder ogen zien. Zuid-Sudan zal een van de minst ontwikkelde landen ter wereld zijn, slechts vijftien procent van de bevolking kan lezen, en een nieuw gewapend conflict ligt op de loer.

De onafhankelijkheid van Zuid-Sudan werd mogelijk door een in 2005 gesloten vredesakkoord met de noordelijke helft van Sudan. In januari van dit jaar besloten de inwoners van het zuiden per referendum tot onafhankelijkheid. Voormalige rebellen brachten huilend hun stem uit.

In de hoofdstad Juba schalde het nieuwe volkslied van de Republiek van Zuid-Sudan deze week uit mobieltjes. Bij een druk kruispunt in het centrum van de stad hangt een bord met de tekst: 'Kogels en stemmen brachten ons onze zwaar verdiende onafhankelijkheid'.

De 30-jarige Albino Gaw is een voormalige kindsoldaat. Nu werkt hij als ambtenaar bij de rijksoverheid in Juba. Hij is opgetogen over de aanstaande onafhankelijkheid, maar ziet op tegen de enorme hoeveelheid werk die verzet zal moeten worden.

"Het zal een feestelijke dag zijn, maar de mensen verwachten meer dan wat we de afgelopen vijf jaar hebben gehad", zegt hij. "Er staat de regering een hoop werk te wachten. Anders zal alles bij het oude blijven."

Het aan de Nijl gelegen Juba was zes jaar geleden een oorlogsruïne. De in dat jaar beëindigde oorlog, die in 1983 begon, was de tweede burgeroorlog tussen het overwegend islamitische Arabische noorden en het zuiden, waar traditionele Afrikaanse religies en het christendom de overhand hebben. Tot de gasten van president Salva Kiir behoort zaterdag onder anderen de in het zuiden hoogst impopulaire Sudanese president Omar al-Bashir.

De vreugde over de onafhankelijkheid is groot, maar Zuid-Sudan is wel een land dat wordt getergd door problemen. Geweld, bijvoorbeeld in de vorm van gewelddadige veediefstallen of gevechten met rebellen, heeft dit jaar volgens de Verenigde Naties al aan bijna 2400 mensen het leven gekost. In het zuiden zijn zeven rebellengroepen actief. Dreigender nog zijn de confrontaties tussen militairen uit noord en zuid in de betwiste grensregio Abyei. In Zuid-Kordofan, een grensgebied in het noorden, woedt een strijd tussen het leger en strijders die uit zijn op aansluiting bij het zuiden.

Een belangrijke factor in de voortdurende onenigheid tussen het noorden en het zuiden vormt de olie die in het zuidelijk deel van het grensgebied in de bodem zit en die Zuid-Sudan dus kwijtraakt, al moet de ruwe olie nog altijd via pijpleidingen in het noorden worden geëxporteerd.

Ondanks de olierijkdom beschikt het zuiden, dat bijna zo groot is als Frankrijk, slechts over ongeveer vijftig kilometer verharde wegen. De regering heeft de buitenlandse gasten die zaterdag worden verwacht erop gewezen dat er in Juba geen geldautomaten zijn te vinden die creditcards accepteren. De meeste inwoners van Zuid-Sudan moeten rondkomen van een dollar per dag. De voorzieningen op het gebied van onderwijs en gezondheidszorg zijn zeer karig.

"Cijfers als die in Zuid-Sudan krijg je alleen als er sprake is van jarenlange verwaarlozing", zegt Lise Grande, die aan het hoofd staat van de humanitaire operaties van de VN in het nieuwe land. "Dat is hun erfenis. Het is de prijs die deze mensen hebben betaald. Iemand die mijn dochter zou kunnen zijn heeft een grotere kans dat ze bij de geboorte overlijdt dan dat ze haar school afmaakt. Daarmee is alles wat je over Zuid-Sudan moet weten gezegd."

Toch is er volgens Zach Vertin van de in Brussel gevestigde Internationale Crisisgroep reden voor voorzichtig optimisme over de regering. Toen Zuid-Sudan zes jaar geleden een regering kreeg bestond die alleen uit de president en de vicepresident. Inmiddels zijn er 32 ministeries, zeventien regeringscommissies en tien regionale regeringen.

De jonge regering ziet zich voor een aantal enorme taken gesteld. Zo moet het te grote en nogal losgeslagen leger grondig worden gereorganiseerd en moet de volledig van olie afhankelijke economie op meer pijlers komen te rusten. Ook moet de regering bedenken hoe de macht het beste verdeeld kan worden onder de tientallen bevolkingsgroepen en militaire fracties, een begin maken met de ontwikkeling van het onderwijs en de gezondheidszorg en met de opbouw van de water- en elektriciteitsvoorziening voor de acht miljoen inwoners van het land.

Isaac Boyd van de Amerikaanse hulporganisatie Catholic Relief Services zegt dat het tientallen jaren zal duren voor er een wegennet is aangelegd dat ervoor zorgt dat afgelegen gemeenschappen een rol kunnen gaan spelen in de economie.

"De bevolking is voor 51 procent jonger dan 18 jaar, maar er zijn in het land maar een paar middelbare scholen", zegt Boyd. "Hulporganisaties doen wat ze kunnen, maar op de lange termijn moeten de mensen in Zuid-Sudan zelf voor een oplossing zorgen."

Volgens Grande is geen land in Afrika ooit met zulke grote en zware problemen van start gegaan als onafhankelijke staat als Zuid-Sudan nu. En dan heeft ze het niet eens over het gevaar van een nieuwe burgeroorlog met het noorden, dat sinds het vredesakkoord in 2005 werd gesloten nog nooit zo groot is geweest.

Sinds het noordelijke leger in mei Abyei innam zijn meer dan honderdduizend mensen hun huizen ontvlucht en activisten zijn bang voor een etnische zuivering in Zuid-Kordofan, met als slachtoffer het zwarte Nuba-volk.

De vijandelijkheden van de afgelopen maanden hebben de hoop dat de twee regeringen nog voor zaterdag een 'scheidingsovereenkomst' zouden sluiten over een aantal geschilpunten, zoals olierechten en de definitieve grens, de bodem ingeslagen.

Deze week werd een ontwerpgrondwet aangenomen op grond waarvan de president en het parlement, die in april 2010 werden gekozen, hun termijn van vijf jaar kunnen uitdienen. De oppositie, die een kleine minderheid vormt in het parlement, is niet blij met het ontwerp, dat tot de eerste democratische verkiezingen worden gehouden als interimgrondwet zal dienen. De arrestatie, donderdag, van enkele leden van de oppositie, vormt wellicht een voorproefje van wat nog komen gaat. De politici werden aangehouden nadat ze op een persconferentie hun bezwaren tegen de ontwerpgrondwet uiteen hadden gezet, zei de voorzitter van oppositiepartij SPLM-Democratische Verandering, Lam Akol.

Zaterdag zal de politiek even geen belangrijke rol spelen. Het is in het zuiden gebruikelijk dat er bij feestelijke gelegenheden vreugdeschoten worden gelost, maar volgens de minister van informatie zal dat dit keer niet het geval zijn. Als de 9e juli om middernacht aanbreekt zal slechts het geluid klinken van 'kerklokken, tromslagen en joelende vrouwen'.


Na feest wacht Zuid-Sudan grimmige werkelijkheid (Foto: Novum)

Vrouw zet seksfilm schoonmoeder online

Een 24-jarige vrouw uit Moskou is veroordeeld tot het betalen van een boete van 250 euro. Maria Ivanova heeft namelijk een seksfilm met haar schoonmoeder in de hoofdrol op internet gezet.

Tatiana Alexeyevna had onlangs een pikant filmpje gemaakt. Met haar gsm had de 51-jarige Russin gefilmd hoe zij seks had met haar 53-jarige minnaar. Na een ruzie met haar schoondochter liep ze kwaad weg, maar vergat haar mobieltje mee te nemen. Maria ontdekte het filmpje op de telefoon en zette deze op een pornosite.

Het seksfilmpje groeide al snel uit tot een internethit. Tatiana ontdekte dat ze ineens beroemd was geworden toen vrienden haar vertelden dat ze hadden gezien hoe zij snoeihard werd genomen in het bos. De vrouw stapte hierop naar de politie en deed aangifte.

De schoondochter heeft in de rechtbank haar fout toegegeven en heeft een boete opgelegd gekregen. Tot overmaat van ramp moet ze het nu zelf zonder seks stellen. Haar man heeft namelijk wegens alle commotie besloten van haar te scheiden.

Ajax moet Boerrigter enige tijd missen

Ajax zal Derk Boerrigter minimaal enkele weken moeten missen. De deze zomer van RKC overgenomen aanvaller kampt met scheenbeenvliesontsteking, waardoor hij absolute rust moet houden. De kans bestaat dat hij lange tijd uitgeschakeld is.

Boerrigter liep de blessure op tijdens het trainingskamp in De Lutte. Volgens RTV Noord-Holland moet de aanvaller verplicht absolute rust nemen, anders kan de blessure lang voortsudderen. Hoe lang Boerrigter uit de roulatie zal zijn, is dan ook nog niet bekend.

Zijlstra: btw-verhoging schaadde geloofwaardigheid

De verhoging van de btw op de podiumkunsten heeft de geloofwaardigheid van de bezuinigingsplannen voor cultuur aangetast. Dat zegt staatssecretaris van Cultuur Halbe Zijlstra (VVD) vrijdag in het NRC Handelsblad.

Sinds 1 juli geldt voor tickets voor muziek-, dans- en theatervoorstellingen het reguliere btw-tarief van negentien procent. Voorheen was dat zes procent. Daardoor zijn de kaartjes duurder geworden. Andere vrijetijdsbestedingen zoals de dierentuin, het circus of de bioscoop vallen onder het oude tarief.

Zijlstra kreeg kritiek op de maatregel, omdat hij in zijn bezuinigingsplannen hamerde op de zelfvoorzienendheid van de cultuursector. Kunstinstellingen vonden de btw-verhoging haaks staan op dit criterium van ondernemerschap.

In het interview geeft de bewindsman toe dat het zijn plannen geen goed heeft gedaan. "De btw-verhoging heeft mij niet geholpen. Ik snap heel goed dat er in de kunstsector met scepsis naar is gekeken."

De staatssecretaris zegt dat de coalitie geprobeerd heeft de maatregel terug te draaien. Het kabinet vond echter geen alternatief voor de honderd miljoen euro die deze oplevert.

Bahreinse geestelijke hekelt verzoeningsgesprekken

De belangrijkste sjiitische geestelijke in Bahrein heeft vrijdag forse kritiek geleverd op de verzoeningsgesprekken tussen de sjiitische oppositie en de soennitische leiders van het land. Volgens Sheik Isa Qassim gebruikt de monarchie de dialoog om de 'hervormingen en democratie' te vertragen.

Qassim leverde zijn kritiek in het vrijddaggebed in de stad Diraz, een bolwerk van de oppositie. Hij is van mening dat de gesprekken, op instigatie van de regering, betekenisloos zijn.

De grootste sjiitische oppositiepartij, Al Wefaq, sloot zich schoorvoetend aan bij het overleg. Later dreigde de partij zich terug te trekken als de eis voor een gekozen regering niet op de agenda zou staan.

De kritiek van Qassim benadrukt nog eens de spanningen in het land. Vijf maanden lang heeft de sjiitische meerderheid in het land gedemonstreerd voor vrijheden. Deze demonstraties werden met harde hand de kop ingedrukt.

Kabinet wil kleiner parlement

Het kabinet wil het aantal leden van de Tweede Kamer terugbrengen van 150 naar 100 en de Eerste Kamer verkleinen van 75 naar 50 senatoren. Dat maakte minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner (CDA) vrijdag bekend na afloop van de ministerraad.

Het voorstel past in het beleid van de regering om de hele overheid af te slanken. Zo worden ministeries samengevoegd en verdwijnen duizenden arbeidsplaatsen. Het zou vreemd zijn als het parlement daarbij buiten beschouwing zou worden gelaten, zei Donner.

Het plan heeft geen gevolgen voor de samenstelling van de Tweede Kamer. Alle huidige partijen zouden vertegenwoordigd blijven, stelde Donner. Het kan overigens nog wel even duren voordat een kleiner parlement een feit is. Daarvoor moet namelijk de grondwet worden gewijzigd.

'Kafelnikov als golfer naar Spelen 2016'

Yevgeny Kafelnikov wil graag naar de Olympische Spelen van 2016 als golfer. De Rus is voormalig nummer één van de wereld in het tennis en won tijdens de Spelen van Sydney van 2000 goud in het enkelspel. Nu heeft hij zich toegelegd op de golfsport die in Rio de Janeiro voor het eerst op het olympisch programma staat.

"Ik heb tijd zat om mijn niveau te verbeteren. Ik zal elke dag uren moeten trainen, maar ik geniet heel erg van de sport," zei Kafelnikov die onlangs Russisch kampioen werd. De 37-jarige Rus weet nog niet of hij genoeg kwaliteit in huis heeft om de Spelen van 2016 ook echt te halen. "Ik weet niet zeker of ik het ga redden, maar ik wil het serieus proberen."

Vader stak brand Hoofddorp aan

De brand die maandagnacht het leven kostte aan vijf leden van een Hoofddorps gezin is aangestoken door de vader. Dat blijkt uit het onderzoek naar de brand dat inmiddels is afgerond. Dat laat de politie vrijdag weten.

Het is volgens de politie uitgesloten dat de brand een technische oorzaak heeft. Er zijn meerdere afzonderlijke brandhaarden gevonden en de brand werd op meerdere plekken aangestoken met motorbenzine. In de woning aan de Haya van Somerensingel zijn bovendien twee jerrycans aangetroffen en er waren geen sporen van braak.

Dat het de vader is die de brand heeft aangestoken blijkt uit forensisch en tactisch onderzoek. Hij heeft geen hulp gehad van buitenaf.

Behalve de 43-jarige vader kwamen zijn 35-jarige vrouw en hun drie kinderen om het leven, twee meisjes en een jongen in de leeftijd van 11, 9, en 7 jaar oud. Geen van de slachtoffers had andere verwondingen. Ze zijn overleden door de brand.

De burgemeester van Hoofddorp meldde eerder al dat de brand door een gezinslid was aangestoken. Dat kwam hem op kritiek van de familie van de slachtoffers te staan. De nabestaanden zijn vrijdag van de onderzoeksresultaten op de hoogte gesteld.

Acht jaar cel voor homogeweld Sittard

Een 19-jarige man uit Sittard is vrijdag veroordeeld tot een celstraf van acht jaar voor het mishandelen van drie homo's vorig jaar in de Limburgse plaats. Dat is gelijk aan de eis van justitie. Een 18-jarige medeverdachte kreeg twee jaar jeugddetentie en jeugd-tbs.

De twee Limburgers maakten via internet afspraken met de slachtoffers. Op de afgesproken plaats werden de mannen vervolgens in elkaar geslagen. Een van hen werd in de kofferbak van zijn eigen auto naar Duitsland gereden en moest gewond teruglopen. Zijn auto werd in brand gestoken.

Volgens justitie had de hoofdverdachte zelf gedurende langere tijd regelmatig homoseksuele contacten. Toen dit dreigde uit te komen ging hij over tot 'flikkertikken' om zijn heteroseksualiteit te bewijzen.

Van den Hoogenband analist bij WK

Pieter van den Hoogenband kijkt uit naar het WK zwemmen van volgend weekend in het Chinese Sjanghai. De drievoudig Olympisch kampioen geeft voor Eurosport bij de finales analyses van het toernooi. "Ik probeer de drempel voor de kijker te verlagen, door ook met leuke feitjes te komen", zegt Van den Hoogenband tegen Novum Nieuws.

Van den Hoogenband won zelf meerdere gouden medailles op NK's, EK's en de Olympische Spelen, maar een gouden plak op het WK ontbreekt. "Daar heb ik geen moeite mee. Michael Klim won op het WK in 1998 vier gouden medailles. Maar hij zei tegen mij dat hij ze allemaal wil inruilen voor een gouden plak op de Olympische Spelen."

In 2008 stopte The Dutch Dolphin met de wedstrijdsport. "Ik kon me steeds minder opladen voor een EK of WK, maar die had je wel nodig in voorbereiding op de Olympische Spelen. Ik heb jaren urenlang met m'n hoofd in een bak met water gezeten voor de Olympische Spelen. Het was mentaal erg zwaar."

"Geen haar op mijn hoofd die denkt aan een terugkeer. Een comeback is in mijn ogen een zwaktebod en gaat ook bijna nooit goed. Ze keren toch terug voor het zwarte gat, de roem en het geld."

Italiaanse minister verdacht van corruptie

De Italiaanse minister van Economische Zaken en Financiën, Giulio Tremonti, is betrokken bij een corruptieschandaal. Hij zou de huur van 8500 euro van zijn woning in Rome hebben laten betalen door de parlementariër Marco Milanese.

Die afgevaardigde van Berlusconi's partij wordt op zijn beurt door justitie verdacht van het dwarsbomen van onderzoeken van de fiscale recherche. Milanese zou daarvoor geld hebben aangenomen van een verzekeringsbedrijf. Het Openbaar Ministerie wil hem daarom aanhouden.

Italiaanse minister verdacht van corruptie
Italiaanse minister verdacht van corruptie (Foto: ANP)

Documentaire troostmeisjes wint prijs in Hollywood

De documentaire Omdat Wij Mooi Waren van regisseur Frank van Osch heeft de eerste prijs gewonnen op het Artivist Festival in Los Angeles in de categorie Human Rights. De film over Indonesische troostmeisjes won eerder al de prijs voor beste lange documentaire van het jaar op het Big Muddy Film Festival in Illinois.

In Omdat Wij Mooi Waren vertellen een aantal inmiddels bejaarde Indonesische vrouwen over het stelselmatige misbruik door Japanse bezetters tijdens de Tweede Wereldoorlog. De troostmeisjes werden opgesloten in soldatenbordelen en moesten seksuele diensten verlenen aan Japanse militairen.

De vrouwen werden geïnterviewd door journaliste Hilde Janssen. Fotograaf Jan Banning droeg foto's bij aan de documentaire. Het Artivist Film Festival richt zich op films over kind- en mensenrechten, natuurbehoud en de behandeling van dieren. Daarmee wil de organisatie aandacht vragen voor deze thema's en het publiek aanzetten tot actie.

Nieuwe afbeelding uit Spielberg's eerste Kuifje film

Er is een afbeelding opgedoken uit Steven Spielberg's The Adventures Of Tintin: The Secret Of The Unicorn (Het Geheim Van De Eenhoorn). Animatie, een Nederlandse blogsite, laat ons kennis maken met Kuifje en zijn trouwe viervoeter Bobbie. Op de afbeelding zien we de doorzettende verslaggever in een omgeving, die nog het meest doet denken aan de Venetiaanse bibliotheek, waar Indiana Jones een bezoekje aan bracht in The Last Crusade.

The Adventures Of Tintin: The Secret Of The Unicorn is gebaseerd op elementen uit een drietal stripalbums van de Belgische striptekenaar Hergé. In het verhaal zien we hoe Kuifje (Jamie Bell) en Bobbie kennis maken met de dronken Kapitein Haddock (Andy Serkis). Samen met de bijdehante detectives Jansen en Janssen (Simon Pegg en Nick Frost) gaat het drietal op zoek naar het wrak van de Eenhoorn, een schip met een enorme schat aan boord, dat een paar eeuwen daarvoor door Scharlaken Rakham (Daniel Craig) naar de kelder werd gejaagd.

De film wordt opgenomen met de motion-capturetechniek, in de stijl van Avatar en de productie is in de deskundige handen van Peter Jackson. Voor het script zijn Steven Moffat (Doctor Who), Edgar Wright (Shaun Of The Dead) en Joe Cornish (Attack The Block) ingehuurd. In de cast komen we, naast eerdergenoemde, onder meer Toby Jones, Cary Elwes en Daniel Mays tegen.

Kuifje en Bobbie
Kuifje en Bobbie op zoek naar de Eenhoorn (foto: Animatie Blog)

Eigenaren rijksmonumenten willen belasting terug

Honderden eigenaren van rijksmonumenten die bij de aanschaf van hun pand zes procent overdrachtsbelasting hebben betaald stappen naar de rechter. Ze eisen een tegemoetkoming van de staat omdat ze volgens hen de belasting ten onrechte hebben betaald. Dat meldt de Stichting Meldpunt Collectief Onrecht (SMCO).

De rijksmonumentbezitters verwijzen naar een vonnis van het gerechtshof in Den Haag. Dat bepaalde in mei 2009 dat vrijstelling van overdrachtsbelasting bij de aankoop van een rijksmonument niet alleen voor rechtspersonen zou moeten gelden, maar ook voor particulieren.

Naar aanleiding van dat vonnis is er in de periode van mei 2009 tot en met december 2009 een algehele vrijstelling van de overdrachtsbelasting bij rijksmonumenten geweest. Omdat de mensen die vóór het vonnis een rijksmonument hebben gekocht daar niets aan hebben gehad, willen ze een tegemoetkoming van de staat.

De eigenaren hebben zich verenigd in de Stichting Overdrachtsbelasting Monumenten SMCO en laten zich vertegenwoordigen door gespecialiseerde advocaten. De totale claim van de stichting bedraagt inmiddels ruim zestig miljoen euro.

Vanaf januari 2010 betaalt iedereen die een rijksmonument koopt overdrachtsbelasting.

Vrouw krijgt zes jaar cel voor dood peuter

Een 22-jarige vrouw uit Valkenswaard moet zes jaar de cel in vanwege het mishandelen van een 2-jarig meisje uit Drachten dat daardoor overleed. De vrouw sloeg het kind van haar toenmalige vriendin in april vorig jaar zo hard tegen het hoofd dat het meisje met haar achterhoofd op de grond viel en hersenletsel opliep.

De vrouw en de moeder van het kind hadden een relatie en mishandelden de peuter stelselmatig. De 22-jarige moeder van het kind kreeg een celstraf van 89 dagen, gelijk aan de tijd die ze in voorarrest heeft doorgebracht. Beide vrouwen hebben verklaard dat ze het meisje dagelijks sloegen als ze bijvoorbeeld weigerde te eten of ongehoorzaam was.

Op 2 april 2010 gingen de vrouwen met het meisje naar een verjaardagsfeestje in Eindhoven. Het meisje wilde niet gaan slapen waarna haar moeder haar een klap in het gezicht gaf. De andere vrouw sloeg het kind daarna hard tegen het hoofd. Het meisje viel en raakte bewusteloos. Ze overleed een dag later in een ziekenhuis.

De door de rechtbank in Den Bosch opgelegde straffen zijn gelijk aan de eisen van justitie.

'Amerikaanse economie heeft gefaald'

De Amerikaanse econoom en Nobelprijswinnaar Joseph Stiglitz heeft zich in harde bewoordingen uitgelaten over de stand van de Amerikaanse economie. Volgens hem zit de VS in een neerwaartse trend voor lage- en middeninkomens. Dit zei Stiglitz in een donderdag uitgezonden Nieuwsuur-reportage over Detroit.

"Je moet naar de statistieken kijken. En die zijn dramatisch. Uit de cijfers blijkt dat het Amerika van nu minder een land van mogelijkheden is dan 40 à 50 jaar geleden. De kans dat iemand zich opwerkt naar een hogere klasse is kleiner. Er is nu sprake van neerwaartse mobiliteit", waarschuwt Stiglitz.

De hoogleraar noemt de Amerikaanse economie zelfs een mislukking: "Het modale inkomen ligt nu lager dan in 1997. In termen van een succesvolle economie hebben wij gefaald. De VS hebben al 12 à 14 jaar geen groei gehad voor de meeste Amerikanen."

Stiglitz bekritiseert de regering-Obama dat het te weinig doet om alle forclosures op de woningmarkt te stoppen: "Zeven miljoen Amerikanen zijn hun huis al kwijt. Dit jaar komen daar nog eens twee miljoen mensen bij. De regering heeft te weinig gedaan om die trend te doorbreken."


'Amerikaanse economie heeft gefaald'

Chávez weer het aan werk

De Venezolaanse president Hugo Chávez is donderdag weer aan het werk gegaan. Hij sprak militairen toe en ook zijn kabinet. Die laatste toespraak, van meer dan een uur, werd op televisie uitgezonden.

Chávez is vastberaden de kanker te verslaan en toonde geen tekenen van zwakheid toen hij zijn kabinetsleden toesprak, van wie hij na afloop van de bijeenkomst applaus kreeg. Zijn politieke opponenten kregen een sneer van de president; volgens hem heeft de oppositie geen enkele kans hem bij de presidentsverkiezingen van volgend jaar te verslaan. "Jullie zullen het vaderland Venezuela nooit meer regeren", aldus Chávez.

"We gaan richting 2021", voegde hij toe, een jaar waaraan hij soms refereert als moment om zich uit de politiek terug te trekken. Speculaties van sommige oppositieleden dat hij doet alsof hij ziek is als onderdeel van zijn herverkiezingsstrategie maakte hij belachelijk.

Het was de langste toespraak sinds de 56-jarige Chávez op 30 juni bekendmaakte dat hij in Cuba is geopereerd aan een kankergezwel. Hij kwam ontspannen over tijdens zijn toespraken, hoewel hij bij zijn bezoek aan een militairen basis soms wat buiten adem leek. Zijn gezondheidsproblemen omschreef hij daar als 'zeer moeilijk'.

Chávez, die al ruim twaalf jaar aan de macht is, wil geen details over zijn gezondheidstoestand geven. De oppositie had om die gegevens gevraagd om te kunnen beoordelen of de president nog wel gezond genoeg is om het land te regeren. "Heb moed en zeg hoeveel tijd je nog hebt", zei Henry Ramos, voorzitter van een oppositiepartij donderdag in een verklaring.


Chávez weer het aan werk (Foto: Novum)

Vrouw sterft na seks met hond

In het Ierse Limerick dient deze week het proces tegen Sean McDonnell. De 57-jarige Ier heeft zijn hond een 43-jarige vrouw laten penetreren. Er had waarschijnlijk geen haan naar gekraaid, ware het niet dat de vrouw vrijwel direct na de stevige beurt het loodje legde.

McDonnell had de vrouw leren kennen via een chatbox. Het gesprek draaide uiteindelijk uit op seks, en seks met dieren in het bijzonder. De man vertelde dat hij wel een hond had, en het tweetal kwam overeen dat de hond het een keer op de vrouw mocht proberen.

Op 7 oktober 2008 was het dan eindelijk zo ver. De moeder van vier kinderen kleedde zich uit en de herdershond ging zijn gang. Om half acht 's avonds voelde de vrouw zich plotseling niet lekker, en werd naar het ziekenhuis afgevoerd. Een half uur later bleek ze al te zijn overleden.

Het slachtoffer bleek te zijn overleden aan een anafylactische shock. Dit is een ernstige allergische reactie die ook kan optreden bij mensen met een pinda-allergie. McDonnell wordt aangeklaagd voor een 150 jaar oude wet. Indien hij schuldig wordt bevonden, kan hij voor levenslang achter tralies belanden.

Makkelie maakt Europees debuut

Scheidsrechter Danny Makkelie maakt binnenkort zijn debuut in een Europese wedstrijd. De UEFA heeft de Dordtenaar een wedstrijd in de voorronde van de Europa League toegewezen.

De 29-jarige Makkelie staat vanaf januari dit jaar op de internationale lijst. De talentvolle arbiter uit Dordrecht mag op 21 juli de return van de ontmoeting tussen Red Bull Salzburg en Liepajas Metalurgs fluiten. De teams uit Oostenrijk en Letland treffen elkaar in de tweede voorronde. Red Bull Salzburg wordt overigens getraind door de Nederlander Ricardo Moniz.

Arrestaties om miljoenenfraude faillissementen

Vijf verdachten van grootschalige faillissementsfraude zijn opgepakt na een onderzoek van de FIOD en de recherche in Noord- en Oost-Nederland. Ze zouden met hun frauduleuze praktijken miljoenen euro's hebben verdiend, meldt de FIOD. Het vijftal werd dinsdag opgepakt.

De vijf zijn tussen de 40 en 63 jaar oud. Ze zouden tussen vanaf 2008 bedrijven hebben opgekocht die nagenoeg blut waren. Daar betaalden ze op papier een euro voor. In werkelijkheid kregen de eigenaren van de bedrijven tussen de 10.000 en 25.000 euro. Daarna maakten de verdachten de nog aanwezige bezittingen van de bedrijven te gelde, waarna de schuldeisers het nakijken hadden.

Er is beslag gelegd op ongeveer 2,9 miljoen euro aan onroerend goed, tien auto's en sieraden. Meerdere computers zijn in beslag genomen.

'M. Piqué kan loopbaan vervolgen in Schotland'

Mitchell Piqué zet zijn loopbaan zo goed als zeker voort in Schotland. De linksback wist Kilmarnock in een oefenduel te overtuigen van zijn kwaliteiten. De Schotten, die eerder al Danny Buijs contracteerden, hopen Piqué snel vast te leggen.

De 31-jarige Amsterdammer doorliep de jeugdopleiding van Ajax en debuteerde ook namens die club in het profvoetbal. Piqué brak in Amsterdam echter nooit door en versleet sindsdien een flink aantal clubs. Zo kwam de linksbenige speler uit voor FC Twente, Haarlem, RBC Roosendaal, TOP Oss, SC Cambuur, Excelsior en ADO Den Haag. In totaal speelde Piqué 246 competitieduels in Nederland.

Omdat ADO Den Haag zijn aflopende contract niet verlengd heeft, hoeft Kilmarnock geen transfersom voor Piqué te betalen. Kilmarnock eindigde vorig seizoen als vijfde in de Schotse Premier League.

Politie Gouda zoekt ontsnapte arrestant

De politie in Gouda is op zoek naar een ontsnapte arrestant. De 21-jarige man uit Gouda wist te ontsnappen toen hij werd overgebracht van het arrestantencomplex naar de rechtbank in Den Haag.

Een woordvoerster van de politie meldt dat de man kon ontsnappen toen hij naar een politiebusje werd gebracht. Bij zijn ontsnapping gebruikte hij geweld tegen een agent.

Er is een zoekactie naar de man op touw gezet. In eerste instantie werden daarbij speurhonden en een helikopter ingezet, maar inmiddels is alleen de recherche nog op zoek naar de arrestant. Ook burgernet is ingeschakeld.

De man wordt verdacht van een geweldsmisdrijf.

Oost traint mee bij Excelsior

Jason Oost traint vanaf gisteren mee met Excelsior. De aanvaller is clubloos, nadat zijn aflopende contract bij het Belgische Lommel United, voorheen KVSK United, niet werd verlengd.

De 28-jarige Oost was de laatste twee seizoenen actief in België. Daarvoor speelde de bij Feyenoord opgeleide Hagenaar zeven jaar in de Eredivisie. Hij deed dit voor achtereenvolgens RKC Waalwijk, Sparta Rotterdam, VVV-Venlo en De Graafschap. In 251 duels als prof scoorde hij 39 keer. Hoe lang Oost mee zal trainen bij Excelsior is nog niet bekend.

Ferrari schrapt Marlboro uit teamnaam

Ferrari heeft zonder het officieel bekend te maken Marlboro uit de teamnaam gehaald. Hierdoor gaat het Italiaanse team voortaan als Scuderia Ferrari door het leven. Enig verschil is er op de logo's niet te zien, maar is wel te zien op de uitingen in de pitbox en op de officiële inschrijflijst van de FIA.

De anti-tabakslobby’s zullen blij zijn met het nieuws dat de naam Marlboro niet meer tot uiting komt in de Formule 1. Het is waarschijnlijk aan hun druk te danken dat de naam verdwijnt, al zal Ferrari dit niet toegeven. "Het is onze beslissing. We voldeden al aan alle eisen in Groot-Brittannië en de rest van de wereld," meldde een woordvoerder van het team aan Formule 1-journalist Adam Cooper.

Geen cel meer voor Constanza Breukhoven

Constanza, dochter van Hans en Connie Breukhoven, heeft van de rechtbank in Den Haag een straf gekregen waardoor ze niet meer de cel in hoeft. Volgens de rechter is ze schuldig aan inbraak in het huis van haar vader, waarbij de kluis met veel geld en een kostbare horlogeverzameling zijn gestolen.

De rechtbank legde 120 dagen cel op, waarvan 82 voorwaardelijk. De resterende 38 dagen heeft ze al in voorarrest uitgezeten.

De officier van justitie eiste twee weken geleden een jaar en drie maanden gevangenisstraf, waarvan vijf maanden voorwaardelijk.

Geen cel meer voor Constanza Breukhoven
Geen cel meer voor Constanza Breukhoven (Foto: ANP)

Transformers-producer werkt aan Space Invaders

De jarentachtigklassieker Space Invaders wordt door onder meer de producent van Transformers omgezet tot bioscoopfilm. Producent Lorenzo di Bonaventura werkt samen met Gigi Pritzker, producent van onder meer Hooligans en het nog te verschijnen Drive, aan de film. Het tweetal zoekt volgens entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter op dit moment naar een scriptschrijver.

Het schrijven van het script voor Space Invaders biedt veel vrijheid. Het spel bevat namelijk niet veel meer dan rijen aliens die de aarde aanvallen. Een verrassende plot is allesbehalve aanwezig.

Lorenzo di Bonaventura wekt wel vaker oude series weer tot leven. Zo was hij betrokken bij de bioscoopfilms Transformers en G.I. Joe, allebei gebaseerd op jarentachtigspeelgoed van Hasbro. Daarnaast werkt de producent aan de verfilming van het klassieke spel Asteroids en aan een remake van de horrorfilm Pet Sematary uit 1989, gebaseerd op het gelijknamige boek van Stephen King.

Sony onthult Planetside 2

Tijdens het eigen Fan Faire-evenement in Las Vegas heeft Sony Online Entertainment donderdagnacht de nieuwe massively multiplayer online-schietgame Planetside 2 aangekondigd. In de online game voeren massale grond- en luchtgevechten de boventoon. Dat blijkt uit de eerste gamebeelden die zijn vrijgegeven door de uitgever.

Planetside is een groot online schietspel waarbij de speler in diverse voertuigen of robots kan vechten voor een van drie teams. De game houdt het midden tussen een massively multiplayer online-game en een schietspel.

Uit de eerste beelden blijkt dat spelers, in tegenstelling tot het eerste deel van Planetside, niet alleen een soldaat kunnen spelen, maar ook een commandant die verschillende groepen soldaten moet aansturen. Planetside 2 wordt gemaakt voor de pc. Wanneer het grootschalige online schietspel moet verschijnen, is niet bekend.

Naar verwachting maakt Sony Online Entertainment binnenkort meer informatie over de game bekend.


Sony onthult Planetside 2 (Foto: Novum)

Nóg meer personages in Batman: Arkham City

Vonden velen van ons de hoeveelheid aanwezige personages in Batman: Arkham Asylum al indrukwekkend, het tweede deel gaat daar nu al ver overheen. Toch zal het daar niet bij blijven want er zullen nog meer personages voor de game worden aangekondigd.

Dat heeft marketing manager van Rocksteady, Dax Ginn, gezegd in een interview. Op de vraag van OXM of we nog meer personen terug zullen zien in de game, gaf hij aan dat ze nog meer zaken zullen gaan aankondigen.

Nu is de grote vraag natuurlijk welke karakters jullie graag in Batman: Arkham City willen zien?

Batman

'Nederlandse vlag op elke school'

Harm Beertema, PVV-Kamerlid, wil dat op iedere school een Nederlandse vlag komt te hangen. Dit om allochtone leerlingen beter in te wijden in onze cultuur. Het Kamerlid zei tegen de Rotterdamse krant Echo dat veel leraren de Nederlandse cultuur 'proberen weg te moffelen'.

Volgens Beertema, die zelf leraar is geweest, zijn veel allochtone kinderen niet goed op de hoogte van de cultuur in Nederland. ''Ik heb meiden in mijn klas gehad die hier geboren en getogen zijn, maar een volwaardig Turks leven leiden in hartje Rotterdam. Ze gaan naar de Turkse kapper, kijken Turkse televisie, lezen Turkse kranten en gaan naar de Turkse begrafenisondernemer. Het zijn Turken die toevallig in Nederland wonen."

Het Kamerlid wil allochtone kinderen daarom beter inwijden in de Nederlandse cultuur. Ook het idee dat er op iedere school een Nederlandse vlag moet wapperen komt van hem. ''Laten we het mooie rood, wit en blauw weer tevoorschijn halen. Iedere school zou onze nationale driekleur moeten dragen. Waarom niet?"

Olifanten geëlektrocuteerd in India

Drie olifanten zijn in een wildreservaat in het noorden van India geëlektrocuteerd, kennelijk na een elektriciteitsmast uit de grond te hebben gerukt. De dode dieren werden vrijdag gevonden. Hun verschroeide lichamen waren verstrikt in stroomdraden.

De olifanten maakten waarschijnlijk deel uit van een kudde die door het reservaat in Uttar Pradesh trok.

De olifantenpopulatie in India neemt gestaag af. In het land leven naar schatting nog 26.000 olifanten in het wild.

Ricciardo heeft geen probleem met start bij HRT

Daniel Ricciardo vindt het geen probleem om zijn debuut in de Formule 1 te maken bij een achterhoedeteam. De Australiër is ingestapt bij Hispania Racing als vervanger van Narain Karthikeyan en is bij de renstal teamgenoot van Vitantonio Liuzzi.

"Het maakt mij niet zo uit. Het is vooral een grote kans om in de Formule 1 te racen, iets waar ik al sinds mijn jeugd van droom. Het doel is om eerst maar eens te finishen en kilometers te maken. Ik heb nog nooit een race gereden die zo lang was en fysiek zo zwaar. Nu kom ik erachter waar ik op dat punt sta," zei Ricciardo die vorig seizoen tweede werd in de World Series by Renault. "Mocht ik in vergelijking met Tonio competitief blijken te zien, zou dat natuurlijk erg mooi zijn, want hij is erg ervaren. Ik ben er ook zeker van dat ik wat van hem kan leren, dus we zullen zien hoe het gaat."


Daniel Ricciardo neemt plaats in de HRT

Geringe belangstelling voor Olympische Spelen 2020

Het Internationaal Olympisch Comité heeft moeite met het vinden van kandidaten voor het organiseren de Olympische Spelen in 2020. De belangstelling is matig. Tot nog toe heeft alleen Rome zich officieel gemeld. De deadline voor kandidaatsteden is 1 september.

Istanbul zou ook een gooi willen doen. Een hooggeplaatst lid van het IOC zei vandaag dat de Turkse stad zich kandidaat gaat stellen. Vier keer eerder greep Istanbul naast de hoofdprijs. Ook Tokio is nog in beeld.

Geringe belangstelling voor Spelen 2020
Geringe belangstelling voor Spelen 2020 (Foto: ANP)

'Regering Pakistan keurde moord journalist goed'

De Pakistaanse regering heeft de moord op onderzoeksjournalist Saleem Shahzad 'gesanctioneerd', heeft de Amerikaanse militaire stafchef admiraal Mike Mullen donderdag gezegd. Door anderen wordt de moord op Shahzad toegeschreven aan de machtige Pakistaanse geheime dienst, maar Mullen wilde zo ver niet gaan.

De admiraal heeft de afgelopen vier jaar als voorzitter van de gezamenlijke chefs van staven veel met Pakistaanse functionarissen gesproken en bij hen aangedrongen op agressiever optreden tegen extremisten in het grensgebied met Afghanistan. Hij is de eerste hooggeplaatste Amerikaan die de Pakistaanse regering openlijk met de moord op Shahzad in verband brengt. Enkele weken na de moord op Shahzad werd een andere Pakistaanse journalist door mannen in politieuniform in elkaar geslagen.

Tegenover journalisten die geaccrediteerd zijn bij het Amerikaanse ministerie van defensie zei Mullen donderdag dat Pakistan nog altijd bezig is zijn relatie met de Verenigde Staten te herzien, na de commandoraid op de schuilplaats van Osama bin Laden. Mullen zei niet te weten hoe de relatie zich uiteindelijk zal ontwikkelen.

Een anonieme Pakistaanse regeringswoordvoerder noemde de uitlatingen van Mullen vrijdag 'uitermate onverantwoordelijk'. Hij zei dat een Pakistaanse regeringscommissie onderzoek doet naar de zaak en wie daar 'nationaal of internationaal' iets over te melden heeft moet dat bij die commissie doen.

De 40-jarige Shahzad schreef voor de Asia Times Online en verscheidene andere publicaties. Hij hield regelmatig gevoelige onderwerpen tegen het licht, zoals de veronderstelde banden tussen extremisten en de staat. Zijn zwaar gehavende lijk werd eind mei gevonden nadat hij vrienden had verteld dat hij door de geheime dienst ISI werd bedreigd.

In Pakistan kwamen vorig jaar minstens acht journalisten om het leven, zegt het Comité ter bescherming van journalisten (CPJ) in New York.


'Regering Pakistan keurde moord journalist goed' (Foto: Novum)

Dronken man met scootmobiel op snelweg

De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag een dronken 61-jarige man op een scootmobiel uit het Groningse Heiligerlee van de A7 (Groningen-Duitse grens) gehaald. Een blaastest op het bureau wees uit dat de man 2,4 promille alcohol in zijn bloed had, aldus de politie vrijdag.

De politie was gealarmeerd door automobilisten die de man in de buurt van Winschoten op de A7 zagen rijden. Ze moesten in de remmen en uitwijken. 'Agenten zagen even later een zacht lichtschijnsel op de rechterrijstrook van de snelweg. Daar troffen ze de scooterrijder aan.'

De man kreeg een proces-verbaal. Omdat hij nog een rijbewijs had, is dat uit voorzorg ingenomen.

Verplicht Nederlands of Engels op Westerschelde

De schippers van schepen op de Westerschelde moeten binnenkort Engels of Nederlands kunnen spreken. Zo moeten gevaarlijke situaties op het water door miscommunicatie tussen schippers en de verkeersleiding worden voorkomen, zegt een woordvoerder van Rijkswaterstaat.

De verplichting geldt voor schippers van binnenvaart, zeevaart en riviercruiseschepen. "Maar het gaat vooral om buitenlandse riviercruiseschepen uit Oost-Europa. Daar zien we de laatste jaren steeds meer problemen mee", legt de zegsman uit. Die spreken soms geen enkele taal die de verkeersleiding begrijpt.

Volgens Rijkswaterstaat neemt het aantal cruiseschepen op de Westerschelde en ook het aantal incidenten dat zich heeft voorgedaan de laatste vijf jaar toe. "Het is gelukkig niet tot aanvaringen gekomen, maar bijna-incidenten door spraakverwarring gebeuren meerdere keren per jaar."

Bij sluizen wordt daarom vanaf 20 juli gecontroleerd of de schippers Engels of Nederlands spreken. Als dat niet het geval is komen ze de Zeeuwse zeearm niet op.

Andere talen dan Nederlands en Engels zijn officieel al sinds 1991 taboe, maar daar werd nooit op gecontroleerd.

FC Twente mogelijk naar Gelsenkirchen of Arnhem

Het drama bij de Grolsch Veste heeft ook gevolgen voor de Europese aspiraties van Twente. De club moet waarschijnlijk op zoek naar een stadion dat 'te leen' is.

Gisteren stortte het dak van één van de tribunes van de Grolsch Veste in, wat aan één persoon het leven kostte en meerdere gewonden veroorzaakte. FC Twente wilde het stadion uitbreiden van 24.000 naar 30.000 plaatsen.

FC Twente moet op 27 juli of 3 augustus in de derde voorronde van de Champions League spelen en daar hoort als vanzelfsprekend een thuiswedstrijd bij. Door het drama van de Grolsch Veste kijkt men nu naar de 'buren'.

Een mogelijkheid voor de ploeg van Co Adriaanse is in dit geval niet ver weg, namelijk vlak over de grens in Gelsenkirchen. De Veltins Arena van Schalke 04 zou geschikt zijn. De goede band tussen de twee clubs zou een mogelijke stadionleen bevorderen.

Iets zuidelijker is de GelreDome een mogelijk onderkomen voor de wedstrijd. In 2008 speelde Twente daar al een wedstrijd in de voorronde van de Champions League omdat de Grolsch Veste nog in aanbouw was.

Op 15 juli wordt de loting gedaan voor de Champions League. Dan hoort FC Twente op welke datum de thuiswedstrijd gespeeld wordt en tegen wie.

PVV'er stopt als Limburgs Statenlid

Roland van Vliet stopt als Statenlid voor de Limburgse PVV. Het lidmaatschap van Provinciale Staten is niet te combineren met zijn werk als Tweede Kamerlid, meldt hij via Twitter.

Van Vliet heeft onderschat hoe vaak hij in Den Haag moest zijn, licht hij toe tegen de Limburgse zender L1. Ook is zijn portefeuille in de Tweede Kamer 'almaar aan belang gegroeid'. Daarom bleek het niet mogelijk alle Statenvergaderingen en bijeenkomsten van de Limburgse PVV bij te wonen.

De PVV'er werd met voorkeurstemmen gekozen in Limburg. Dat hij nu voortijds vertrekt, ziet hij niet als kiezersbedrog. "Ik ging er destijds vanuit dat ik het wel degelijk kon combineren, het was een eerlijke insteek." En ook als Tweede Kamerlid kan hij veel betekenen voor de Limburgse kiezers, aldus Van Vliet.

PVV-leider Geert Wilders presenteerde Van Vliet nog als gedoodverfd gedeputeerde voor zijn partij in Limburg. Dat ging uiteindelijk niet door. De PVV zit wel in het provinciebestuur, maar niet met Van Vliet.

Ook Duitse Bondsraad voor afschaffen kernenergie

Na de Bondsdag heeft ook de Duitse eerste kamer, de Bondsraad, vrijdag ingestemd met het afschaffen van kernenergie.

Acht reeds uitgeschakelde kerncentrales blijven hierdoor stilliggen. Negen andere centrales worden in de komende tien jaar stilgelegd. Alleen de handtekening van de bondspresident is nog nodig om de wet in werking te laten treden.


Ook Duitse Bondsraad voor afschaffen kernenergie (Foto: Novum)

'Onderzoek nodig bij Buma/Stemra'

Staatssecretaris van Justitie Fred Teeven (VVD) moet de situatie bij Buma/Stemra onderzoeken. Dat vindt Tweede Kamerlid voor D66 Kees Verhoeven. Als blijkt dat zich bij de auteursrechtenorganisatie voor componisten onregelmatigheden hebben voorgedaan, moet de stichting onder verscherpt toezicht komen.

Directe aanleiding voor de Kamervragen van Verhoeven is de berichtgeving over Buma/Stemra in de Volkskrant op donderdag. De krant meldde dat producer Rob Bolland beslag heeft laten leggen op de 1,2 miljoen euro die Buma/Stemra moest uitbetalen aan de muziekuitgeverij van dj Willem van Kooten.

Een medewerker van Verhoeven zegt vrijdag dat duidelijk moet worden 'waar het geld van Buma/Stemra vandaan komt, en waar het heengaat'. "Het gebrek aan transparantie moet worden opgelost", vindt hij.

Door de 'wettelijke monopoliepositie' kunnen muziekauteurs bovendien niet om Buma/Stemra heen als zij uitbetaald willen worden. Componisten uiten al maanden hun onvrede over de macht van muziekuitgeverijen bij de stichting, maar kunnen nergens anders aankloppen.

Bolland kwam er vorig jaar achter dat Van Kooten, ook wel bekend als dj Joost den Draaijer, zijn liedjes zonder overleg had doorverkocht aan het buitenland. Hij zou daardoor in totaal zo'n 2,5 miljoen euro misgelopen zijn.

Buma/Stemra herkent zich niet in de aantijgingen. "Het verschil tussen het beeld dat in de Volkskrant-artikelen en de Kamervragen wordt geschetst en de realiteit is een oceaan groot", zegt een woordvoerder. "Het valt wel op dat de krantenstukken allemaal van dezelfde journalist komen". Al denkt de zegsman niet dat er sprake is van een lastercampagne. "Alle betrokkenen zijn welkom voor een gesprek."

[Tour] DerMeisters Tour-feitje van de dag

Tijdens de Tour de France zal DerMeister, Eindredacteur van FOK!sport, elke dag een feitje naar buiten brengen over de etappe die verreden zal worden of over een andere gebeurtenis uit de geschiedenis van de Ronde van Frankrijk.

In de eerste jaren van de Tour werden er veel erg lange ritten gereden. De Tour van 1904 bestond uit zes ritten met een totale lengte van maar liefst 2428 kilometer. Doordat deze lange etappes lang duurden, kwamen renners vaak pas diep in de nacht aan in de finishplaats. Omwonenden waren hier niet van gediend en in de Tour van 1904 leverde dit een aantal opstootjes op.

Ferdinand Payan, een coureur het Nîmes, werd in de tweede rit van de Tour in 1904 uit de koers genomen, aangezien hij zich herhaaldelijk liet voorttrekken door een motor. Voor leden van uitgerekend een motorbende van Nîmes, die ook al klaagden over de late doorkomst van het peloton door hun dorp, was dit uiteindelijk reden genoeg om protest te voeren. De bewoners bouwden een grote barricade in hun dorp, waar de Tour-karavaan aan zou komen. Een flinke vechtpartij was het gevolg en de politie moest er aan te pas komen om de boel te sussen. Eerder sleurden aanhangers van de regionale fietsheld Antoine Faure in St. Etienne al diverse renners van hun fietsen.

De editie van 1904 zou uiteindelijk in de boeken komen als ramp-Tour. In totaal werden negen coureurs gediskwalificeerd, aangezien zij tijdens de Tour ergens de trein of auto hadden genomen om het parcours af te snijden. In december 1904, bijna een halfjaar na de Ronde van Frankrijk, werd ook nog de complete top-vier gediskwalificeerd. Winnaar van 1903 Maurice Garin, Lucien Pothier, César Garin en Hippolyte Aucouturier werden allen uit de uitslag geschrapt, omdat ook hun tijdens de loodzware Ronde op diverse plaatsen de trein hadden genomen.

Pothier werd zelfs geschorst voor het leven, terwijl Maurice Garin een startverbod kreeg van twee jaar. Henri Cornet, die bijna drie uur achterstand had op Garin, werd vervolgens als winnaar van de Tour van 1904 uitgeroepen. De renner die als laatste eindigde in het algemeen klassement, deed maar liefst 101 uur lang over de Ronde dan Garin. Henri Desgrange, destijds baas van de Tour, liet na afloop weten dat hij het liefst direct had gestopt met het organiseren van de Ronde van Frankrijk. Gelukkig zette Desgrange door en ging de Tour de France nog een lange geschiedenis tegemoet.

Cloudy With A Chance Of Meatballs krijgt prequel

Cloudy With A Chance Of Meatballs krijgt een prequel, zo maakt Sony Pictures Animation bekend. De redelijk succesvolle animatiefilm uit 2009 bracht wereldwijd $243 miljoen op. Reden genoeg voor de animatiestudio om een vervolg te maken.

De film gaat over een sullige uitvinder die zijn vervallen stadje nieuw leven probeert in te blazen. Het is gebaseerd op de boekenreeks van Judi en Ron Barrett en een vervolg gebaseerd op het volgende boek, Pickles In Pittsburgh, zou logisch zijn. Sony kiest echter voor een andere insteek. John Francis Daley en Jonathan Goldstein, de makers van Horrible Bosses dat deze zomer in de bioscoop draait, schrijven een compleet nieuw verhaal dat vooraf zal gaan aan Cloudy With A Chance Of Meatballs.

In het origineel zagen we al een groot deel van de jeugd van het hoofdpersonage, Flint Lockwood. De vraag rest dus waar de prequel over zal gaan. Ook is het de vraag of regisseurs Phil Lord en Chris Miller terug keren. Miller is is nu druk bezig met de verfilming van 21 Jump Street, die in 2012 uit komt.

City test Financial Fair Play-regels

Vandaag zal Manchester City op een persconferentie bekend maken dat Etihad Airways de naamrechten van het City of Manchester Stadium koopt. Etihad, een vliegtuigmaatschappij in de handen van de overheid van Abu Dhabi, zal naar verluidt meer dan 112 miljoen euro betalen. Voor dat geld mag het bedrijf tien jaar lang de benaming van het stadion bepalen.

De club uit Manchester probeert hiermee te voldoen aan de nieuwe UEFA Financial Fair Play-regels (FFP), waarvan de eerste stappen deze zomer worden doorgevoerd. Verdere details van de overeenkomst zijn nog niet bekend, echter met de steun van de rijke Abu Dhabi United Group en Champions League-voetbal kan de club naar verwachting tussen de 11 en de 17 miljoen euro per jaar op de bank bijschrijven.

Het kopen van de naamrechten kan mogelijk een vroege test zijn voor het UEFA FFP-panel. Een overeenkomst met een sponsor die gerelateerd is aan de eigenaren van de club moet een zogenoemde ‘fair value' test ondergaan.

City probeert al enige tijd de omzet te verhogen om zodoende aan de nieuwe criteria van de UEFA te voldoen. De hechte relatie tussen Etihad en de eigenaren van City zal er hoogstwaarschijnlijk voor zorgen dat de UEFA een onderzoek begint om zeker te stellen dat de vliegtuigmaatschappij niet een verhoogde prijs betaalt.

De nieuwe regels gelden vanaf het aanstaande seizoen, ook al zal de UEFA pas in het seizoen 2013 - 2014 beginnen met controleren. Op dat moment wordt er gekeken naar de jaaroverzichten van de clubs over de afgelopen twee jaar. Clubs moeten dan op zijn minst quitte staan over die periode met een acceptabel verlies van 45 miljoen euro. De laatste financiële jaaropgave van City gaf echter een verlies van 135 miljoen euro aan, wat bij het nieuwe rapport in oktober nog hoger kan uitvallen.

Etihad betaalt momenteel al 2,5 miljoen euro per jaar om op het shirt te mogen pronken. Als de nieuwe overeenkomst met naamrecht wordt goedgekeurd, dan zal dat voor City een stap in de goede richting zijn om aan de nieuwe regels te voldoen.

De eigenaren van City hebben tot frustratie van manager Roberto Mancini al beperkingen opgelegd met betrekking tot de uitgaven. Ze zijn goed op de hoogte van de FFP-regels, wetende dat overschrijding hiervan betekent dat de club uit de Champions League kan worden geweerd.

De UEFA zal specialisten en ijklijnen gebruiken om te bepalen of sponsordeals en naamrechten niet boven de marktwaarden uitkomen. Mocht dit het geval zijn, dan zal het te veel betaalde bedrag van de winst worden afgetrokken.

Jol haalt Riise naar Fulham

John Arne Riise verruilt AS Roma voor Fulham. Dit meldt de trainer van Fulham, Martin Jol. "Hij komt voor een medische keuring. Als hij die doorstaat, hebben we een goede speler in huis”, aldus Jol.

Riise speelde eerder al zeven jaar voor Liverpool. Naar verluidt zou Fulham 2,6 miljoen euro betalen voor de 30-jarige linksback. Riise wordt in Londen herenigd met zijn twee jaar jongere broer Björn Helge.

Limburgse dit weekeinde terug naar Nederland

De Limburgse vrouw die twintig dagen vermist was komt dit weekeinde terug naar Nederland. Naar verwachting vliegt ze zaterdag of zondag uit Malaga terug naar huis, meldt een woordvoerder van de familie. De 48-jarige toeriste was twintig dagen vermist nadat ze verdwaald was geraakt in een onherbergzaam gebied in Spanje.

De vrouw werd donderdag uit het ziekenhuis ontslagen. Inmiddels gaat het goed met haar, meldt de woordvoerder. Ze krijgt begeleiding van een diëtist over hoe ze haar darmen weer geleidelijk aan voedsel kan laten wennen. De weken dat ze vermist was dronk ze enkel water uit een beekje en at ze gras.

Woensdag werd de vrouw door wandelaars gevonden. Haar familie, die de hoop op de terugkeer al hadden laten gaan, is met haar herenigd. Samen zullen ze dit weekeinde terugkeren naar Nederland.

Cameron: zelfregulering pers heeft gefaald

De Britse premier David Cameron heeft vrijdag een volledig en onafhankelijk onderzoek beloofd naar de afluister- en omkopingspraktijken die hebben geleid tot het opdoeken van het schandaalblad News of the World. Hij zei dat de zelfregulering van de pers heeft gefaald en dat Britse politici de illegale praktijken te lang door de vingers hebben gezien.

In de plaats van de Press Complaints Commission moet er een nieuwe toezichthouder komen, die los staat van de regering en de nieuwsbranche. "De waarheid is dat wij hier allemaal aan hebben meegedaan", aldus Cameron.

Als hij het voor het zeggen had, zou hij het ontslag van de met hem bevriende Rebekah Brooks, voormalig hoofdredacteur van NotW, als directeur van News International, de Britse divisie van Rupert Murdochs uitgeefimperium, hebben aanvaard, zei Cameron.

De premier weigerde ook excuses aan te bieden voor zijn aanstelling van voormalig NotW-hoofdreacteur Andy Coulson als zijn woordvoerder. Coulson trad in januari af; volgens Britse media wordt hij vrijdag door de politie over het hacken van telefoons ondervraagd.

13 minuten Bioshock Infinite-beelden

Bioshock Infinite won bij veel verschillende websites de Game of the Show-award bij de E3 2011 in Los Angeles afgelopen maand. De reden hiervoor was een 13 minuten durende demo die de pers op de E3 kon zien. Deze was nog niet beschikbaar voor de consument maar daar is nu verandering in gekomen.
Gametrailers heeft de volledige demo online gezet en deze kunnen jullie hieronder zien. Wil je liever de HD-versie zien, neem dan hier een kijkje.

Parket Parijs opent onderzoek naar Strauss-Kahn

Het openbaar ministerie in Parijs heeft een strafrechtelijk vooronderzoek geopend naar de beschuldiging van de schrijfster Tristane Banon dat voormalig IMF-directeur Dominique Strauss-Kahn haar in 2003 tijdens een interview heeft geprobeerd te verkrachten. Dat heeft een gerechtsfunctionaris vrijdag meegedeeld.

Banon deed eerder deze week aangifte. Het vooronderzoek kan maanden, zo niet jaren in beslag nemen en hoeft niet tot een proces te leiden.

Strauss-Kahn, die gezien werd als een mogelijke kandidaat bij de Franse presidentsverkiezingen in 2012, nam in mei ontslag als directeur van het Internationaal Monetair Fonds nadat een hotelkamermeisje in New York hem eveneens van een poging tot verkrachting had beschuldigd. Die zaak staat nu op losse schroeven omdat aan de betrouwbaarheid van de klaagster wordt getwijfeld.

Uitslag eerste vrije training Groot-Brittannië

Mark Webber heeft de snelste tijd gereden in de eerste vrije training van de Grand Prix van Groot-Brittannië. De Red Bull-coureur bleef op het natte asfalt van Silverstone met een tijd van 1:46.603 Michael Schumacher en Rubens Barrichello ruim voor.

Dankzij het natte asfalt maakten vele coureurs even een uitstapje naast de baan. De enige die hier serieuze schade van ondervond was Kamui Kobayashi die bij het nieuwe start/finish-gedeelte tussen Club en Abbey wijd ging, wegslipte en in de bandenstapels belandde. De Japanner kon ongedeerd uitstappen, maar de Sauber was zwaar beschadigd. Mark Webber viel toen de vlag al gevallen was nog stil. Het leek er op dat de Red Bull van de Australiër zonder brandstof was komen te staan.

Uitslag eerste vrije training

Pos. Rijder Team Tijd Ronden
1 Mark Webber Red Bull 1:46.603 19
2 Michael Schumacher Mercedes Grand Prix 1:47.263 20
3 Rubens Barrichello Williams 1:47.347 23
4 Sergio Perez Sauber 1:47.422 22
5 Felipe Massa Ferrari 1:47.662 13
6 Nico Rosberg Mercedes Grand Prix 1:47.758 23
7 Fernando Alonso Ferrari 1:48.161 16
8 Lewis Hamilton McLaren 1:48.549 21
9 Nico Hulkenberg Force India F1 1:48.598 19
10 Jaime Alguersuari Scuderia Toro Rosso 1:48.678 22
11 Paul di Resta Force India F1 1:48.730 18
12 Sebastien Buemi Scuderia Toro Rosso 1:48.778 18
13 Sebastian Vettel Red Bull 1:48.794 21
14 Pastor Maldonado Williams 1:48.809 17
15 Jenson Button McLaren 1:48.841 23
16 Nick Heidfeld Renault 1:48.941 20
17 Vitaly Petrov Renault 1:49.603 15
18 Kamui Kobayashi Sauber 1:50.133 17
19 Jarno Trulli Team Lotus 1:50.222 14
20 Karun Chandhok Team Lotus 1:51.119 17
21 Timo Glock Virgin Racing 1:52.470 17
22 Vitantonio Liuzzi HRT F1 Team 1:53.143 20
23 Jerome d` Ambrosio Virgin Racing 1:53.469 26
24 Daniel Ricciardo HRT F1 Team 1:54.334 24

[Tour] Hoogerland rijdt op bolletjesfiets

Johnny Hoogerland veroverde gisteren in de zesde etappe van de Tour de France de bolletjestrui. Vandaag zal het hele peloton zien dat de Vacansoleil-renner het tricot draagt, want de Zeeuw zal op een speciale bolletjesfiets in de rondte gaan rijden.

"Gelukkig is de fiets van Johnny door de douane gekomen en kan hij vandaag in Frankrijk starten op de 'bolletjesfiets' van Ridley," zo twitterde teamgenoot Rob Ruijgh vanochtend. Hoogerland is de eerste Nederlander sinds Joost Posthuma in 2006 (witte truie) die een van de klassementen aanvoert. Hij weet dat hij in ieder geval morgen ook nog de bolletjestrui zal gaan dragen, omdat er in de etappe van vandaag geen bergjes zijn opgenomen.

Spelletjes verzamelen

Er zijn een hoop mensen die spullen verzamelen. Vooral geldstukken en postzegels zijn wat dat betreft heel erg populair. Videogames worden ook regelmatig verzameld.  Maar zelden zo fanatiek als door deze man. Hij heeft namelijk alle PS2 games verzameld. Nu is dat al bijzonder maar ze zitten ook nog eens allemaal in hun originele verpakking, inclusief plastic eromheen. Je vindt een interview en meer foto's door op de foto te klikken.

PS2 verzamelaar

WK Qatar 2022 krijgt misschien drie helften

Na het besluit van de FIFA om het Wereldkampioenschap voetbal in Qatar te houden is de temperatuur een hot item. Er waren al geruchten dat het WK in januari zou moeten worden gehouden, nu komt er één naar boven waar nog weinigen aan gedacht hebben. De FIFA zou namelijk, als de temperaturen echt de pan uit reizen, kunnen besluiten om een wedstrijd op te delen in drie delen van elk 30 minuten.

Tijdens de Qatar Infrastructuur Conferentie in Londen vertelde Michael Beavon dat de temperatuur nooit boven een comfortabele 24 graden zou uitkomen. Beavon is de directeur van Arup Associates, het bedrijf dat heeft geholpen met de ontwikkeling van de koelsystemen voor de twaalf stadions.

"Tussen de 24 en 29 graden is er een gemiddeld risico op oververhitting bij spelers. Als de temperatuur daar boven komt dan wordt de kans daarop ineens een stuk hoger. De FIFA zegt dat indien het 32 graden worden de wedstrijd gestopt wordt en er drie delen gespeeld worden van elk 30 minuten in plaats van twee helften van 45. Dit wordt echter gezien als nood oplossing."

"De reden is dat spelers tussendoor kunnen drinken om dehydratatie te voorkomen. Het probleem is echter dat ondermeer de Tv-schema's compleet overhoop worden gehaald. Qatar heeft beloofd dat de wedstrijden zullen plaatsvinden in normale temperatuursomstandigheden. Er moet gespeeld worden in een veilige situatie zonder ingrijpen van de FIFA."

Een woordvoerder van de FIFA zei echter tegen Reuters dat een dergelijke drastische verandering niet op de agenda staat van de organisatie. "De mogelijkheid is nog niet ter sprake gekomen. In elk geval zou het betekenen dat er een verandering moet komen in de Wetten van het Spel. Sowieso moet eerst de International Football Association Board (IFAB) het analyseren en goedkeuren."

Barbecuegedrag steeds onvoorzichtiger

Nederlanders barbecueën steeds onvoorzichtiger. In plaats van aanmaakblokjes wordt vaker spiritus, benzine of brandgel gebruikt voor het aansteken van de barbecue, blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Brandwonden Stichting. Tot juni zijn al bijna vijftig mensen ernstig gewond geraakt door het gebruik van deze middelen.

De toename van het aantal barbecueongelukken zou niet alleen te verklaren zijn door het mooie weer in het voorjaar. Uit een peiling in opdracht van de stichting zou blijken dat Nederlanders onvoorzichtiger worden. Er worden minder vaak afspraken gemaakt over veilig barbecueën of over het aansteken van de barbecue.

Precieze cijfers over barbecueslachtoffers van voorgaande jaren zijn er niet, omdat de brandwondenstichting nu voor het eerst een systeem heeft dat informatie over patiënten van alle drie de brandwondencentra bundelt. Het lijkt er volgens een woordvoerder echter wel sterk op dat er een stijging plaatsvindt.

Wanneer het fout gaat bij barbecueën met spiritus zijn de gevolgen meestal groot, legt de woordvoerder verder uit. De vloeistof verspreidt zich snel over een lichaam en trekt in kleren. Dat leidt tot grote brandwonden en flinke littekens.

De brandwondenstichting begint een landelijke campagne om mensen te wijzen op de risico's van barbecueën met vloeibare brandstoffen. Volgens de stichting zijn alleen aanmaakblokjes veilig. Er komen deze zomer spotjes op televisie en er worden T-shirts verspreid met de tekst: "Nieuwe vlam? Doe het veilig!"

Liverpool heeft middenvelder Adam binnen

Liverpool heeft de transfer van Blackpool-middenvelder Charlie Adam afgerond. Dat maakte de ploeg vrijdag bekend. De 25-jarige Schot tekent een meerjarige verbintenis bij de Reds. Hoeveel Liverpool voor Adam betaalt, hebben beide ploegen niet naar buiten gebracht.

Adam begon zijn carrière in eigen land bij Glasgow Rangers. In 2009 vertrok hij naar Blackpool, waar hij vooral afgelopen seizoen indruk maakte. Adam speelde 91 competitieduels voor de degradant uit de Premier League, waarin hij dertig keer het net vond.

"Liverpool is een fantastische club. Het is een eer hier te kunnen spelen", liet Adam weten. "De nieuwe trainer Kenny Dalglish is een echte vakman. Hij heeft heel veel respect voor de spelers en voor het spel." Adam is na Jordan Henderson de tweede aansprekende aanwinst van Liverpool.


Liverpool heeft middenvelder Adam binnen (Foto: Novum)

Toivonen wil nummer 10 blijven

PSV beschikt maar over één centrumspits en kocht Georginio Wijnaldum als aanvallende middenvelder. Dat maakt Ola Toivonen niks uit, hij wil zijn plek behouden.

De komst van Wijnaldum voerde de gedachte op dat Toivonen wellicht zou terugkeren naar de spitspositie, waar hij in zijn begintijd bij PSV stond. Maar niets is minder waar, hij wil aanvallende middenvelder blijven.

Een rol als spits zal zelden voorkomen, zegt hij in het Algemeen Dagblad. "Misschien een keertje als het nodig is, dan speel ik best als spits. Maar ik zie mezelf niet als de vaste spits. Als aanvallende middenvelder kom ik beter tot mijn recht."

Een samenwerking met Wijnaldum ziet Toivonen wel zitten. Een vervanging vindt hij Wijnaldum niet. "Nee, op dit moment denk ik daar niet aan. Het is juist goed dat PSV drie toppers heeft aangetrokken. Dat had onze ploeg nodig. En ja, volgens mij kan ik best met Wijnaldum samenspelen."

Politie flitst paard

De politie in het Duitse Meppen, net over de grens bij Emmen, keek vreemd op bij het nakijken van de beelden van een flitspaal. In plaats van de gebruikelijke auto's zag men een wit paard in volle draf rennen door de avondspits in de hoofdstraat.

De schimmel was losgebroken uit een groep en op hol geslagen. Het paard was echter niet sneller dan toegestaan. De flitspaal was afgegaan, omdat een verbaasde automobilist door rood was gereden. Het paard kon enkele kilometers verderop worden gevangen, meldden Duitse media vrijdag.

Mark Wahlberg speelt komische huurling

Mark Wahlberg gaat in de film Good Time Gang spelen. Hij is in de komedie te zien als partner van Jonah Hill. Samen gaan ze achter een terrorist aan. De film bevat veel actie, maar ook humor. Dat schrijft de Amerikaanse krant Los Angeles Times op basis van een ingewijde.

Wahlberg en Hill spelen in de komische actiefilm twee feestbeesten die als huurlingen een serieuze zaak aannemen waarbij een terrorist betrokken is. Langzaam wordt duidelijk dat een van de twee familiebanden heeft met het doelwit. Betrokkenen noemen de film 'Lethal Weapon in een nieuw jasje'.

Mark Wahlberg speelde vorig jaar een grappige politieman in de film The Other Guys. Daarin speelde komiek Will Farrell zijn partner. Jonah Hill is volgend jaar te zien als undercoveragent in de verfilming van 21 Jump Street. Wanneer Good Time Gang in productie gaat, is onbekend.


Mark Wahlberg speelt komische huurling (Foto: Novum)

Transformers-producent werkt aan Space Invaders

De jarentachtigklassieker Space Invaders wordt door onder meer de producent van Transformers omgezet tot bioscoopfilm. Producent Lorenzo di Bonaventura werkt samen met Gigi Pritzker, producent van onder meer Hooligans en het nog te verschijnen Drive, aan de film. Het tweetal zoekt volgens entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter op dit moment naar een scriptschrijver.

Het schrijven van het script voor Space Invaders biedt veel vrijheid. Het spel bevat namelijk niet veel meer dan rijen aliens die de aarde aanvallen. Een verrassende plot is allesbehalve aanwezig.

Lorenzo di Bonaventura wekt wel vaker oude series weer tot leven. Zo was hij betrokken bij de bioscoopfilms Transformers en G.I. Joe, allebei gebaseerd op jarentachtigspeelgoed van Hasbro. Daarnaast werkt de producent aan de verfilming van het klassieke spel Asteroids en aan een remake van de horrorfilm Pet Sematary uit 1989, gebaseerd op het gelijknamige boek van Stephen King.


Transformers-producent werkt aan Space Invaders (Foto: Novum)

Berlusconi wil stoppen als leider Italië

De Italiaanse premier Silvio Berlusconi heeft vrijdag gezegd dat hij geen kandidaat is om president van Italië te worden. Hij herhaalde ook dat hij in 2013 geen premier meer wil worden bij de verkiezingen in 2013.

Berlusconi vindt zichzelf te oud om het land nog te leiden in 2013. "Op mijn 77ste kan ik geen premier meer zijn", zei hij in de krant La Repubblica.

Hij opperde minister van Justitie Angelino Alfano (40) als kandidaat-premier voor zijn partij. Zijn chefstaf Gianni Letta zou president moeten worden.

Berlusconi wil stoppen als leider Italië
Berlusconi wil stoppen als leider Italië (Foto: ANP)

Aliens: Colonial Marines is in de maak

Voor de Aliens-fans die teleurgesteld waren in Alien 3 en Alien Resurrection is er nu een direct vervolg op James Camerons klassieker uit 1986 in de maak. Maar wel in gamevorm. De nieuwe first-person shooter Aliens: Colonial Marines zal gereleased worden in de lente van 2012, en is gemaakt door Gearbox Software als direct vervolg op Aliens.  

''We hebben dit eerder een waar vervolg op Aliens genoemd,'' vertelt Randy Pitchford, de mede-oprichter van Gearbox. ''De juiste manier om het te bekijken is dat Alien 3 een waarachtiger vervolg is op Aliens in de zin van spanning, terwijl dit spel draait om een badass squad die er klaar voor is de aliens een lesje te leren en de aliens van plan zijn om precies hetzelfde met hen te doen.''

Gearbox heeft groot geschut ingeschakeld voor de game. Ze hebben namelijk Battlestar Galactica-schrijvers Bradley Thompson en David Waddle ingehuurd om de verhaallijn voor de game te maken. Ze hebben Alien 3 niet helemaal genegeerd, maar ze hebben hun speelbare vervolg zo afgestemd dat het wel past in de bestaande franchise. 

''We moesten ons houden aan het feit dat Alien 3 een deel is van het verhaal en ik ben blij dat we dat hebben gedaan,'' vertelt Pitchford. ''Ik weet dat iedereen Aliens geweldig vond; we wilden die ervaring overbrengen in de volgende film.'' Tot slot vertelt Pitchford dat zij de tegenstrijdigheden tussen Aliens en Alien 3 als een kans zagen om zichzelf uit te dagen, en deze tegenstrijdigheden op te lossen. 

Aliens: Colonial Marines in de maak
Aliens: Colonial Marines is in de maak

Grolsch Veste nog niet vrijgegeven

Het stadion van FC Twente, de Grolsch Veste, wordt nog niet vrijgegeven. Vrijdagochtend vinden inspecties plaats om te kijken of de kantoren die in het stadion gevestigd zijn weer toegankelijk kunnen worden gemaakt. Naar verwachting is hier aan het einde van de ochtend uitsluitsel over, meldt een woordvoerder van de gemeente.

De inspectie wordt uitgevoerd door constructeurs van de gemeenten en door de politie en brandweer. Om 11.30 uur overlegt burgemeester van Enschede Peter den Oudsten met de politie, brandweer en andere betrokken instanties over de situatie bij het stadion, waar donderdag het dak van een tribune in aanbouw instortte.

Den Oudsten bezocht donderdagavond samen met ziekenhuisdirecteur Herre Kingma de slachtoffers die in het Medisch Spectrum Twente liggen. De toestand van de gewonden is vrijdagochtend ongewijzigd. Een persoon verkeert nog altijd in kritieke toestand.

Bij het incident donderdag in de Grolsch Veste raakten vijftien personen gewond, een 31-jarige bouwvakker uit Nijverdal overleed.

Rangeerterreinen bij calamiteit zeer onveilig

Onduidelijkheid over treinen met gevaarlijke stoffen op spooremplacementen zorgt bij calamiteiten voor zeer riskante toestanden. Spoorbeheerders en vervoerders weten vaak niet welke treinen er op emplacementen staan en wat er in de treinen zit, of de informatie klopt niet. Dat concludeert de Inspectie Verkeer en Waterstaat na onderzoek.

Aanleiding voor het onderzoek was de chaos rond een brand in twee wagons begin dit jaar op het rangeerterrein Kijfhoek bij Zwijndrecht. Bij een van de wagons was niet direct duidelijk dat er het zeer brandbare ethanol inzat. De brandweer was uren kwijt met uitzoeken wat er in de wagons zat.

De inspectie onderzocht na de brand de afgelopen maanden alle veertig andere emplacementen. Vervoerders en spoorbeheerders kunnen vaak niet goed aangeven wat er op de terreinen gebeurt. Ook blijven treinen met gevaarlijke stoffen soms onbeheerd achter.

Alle vijf de gecontroleerde vervoerders gingen in de fout. Er zijn vijftien boetes uitgedeeld. De inspectie houdt de vinger aan de pols en gaat vaker controleren of de administratie over de treinen op orde is.

Isner naar halve finale in Newport

John Isner heeft de halve finale van het tennistoernooi in Newport bereikt. De als eerste geplaatste thuisfavoriet was op het Amerikaanse gras met 7-6 (5) en 6-4 te sterk voor zijn landgenoot Alex Bogomolov, die als vijfde was ingeschaald. "Ik serveerde erg goed, dat maakte hier het verschil", zei de 26-jarige Isner.

Isner neemt het op tegen Tobias Kamke (8). De Duitser stuurde Edouard Roger-Vasselin uit Frankrijk in drie sets naar huis: 3-6, 6-1 en 6-3. De andere kwartfinales gaan tussen de Belg Olivier Rochus (6) en Matthew Ebden uit Australië en de thuisspelers Michael Yani en Denis Kudla.

[MLB] Honkbalfan komt om het leven door vangbal

Een honkbalfan van Texas Rangers is door een vangbal om het leven gekomen. Tijdens het vangen van de bal raakte de man zijn evenwicht kwijt en viel over de reling zes meter naar beneden. Hij overleed later aan zijn verwondingen.

In de tweede inning van de wedstrijd tegen Oakland Athletics sloeg buitenvelder Josh Hamilton een bal de tribunes in van het Rangers Ballpark. De man strekte zich uit om de bal te vangen. Hij duikelde daardoor over de reling en stortte naar beneden.


Beelden van de fatale vangbal.

FIFA laat Belize weer voetballen

Het internationale elftal van Belize mag tijdelijk weer voetballen, zo besloot de FIFA gisteren. De schorsing is tijdelijk opgeheven zodat de WK-kwalificatiewedstrijd thuis tegen Montserrat gewoon door kan gaan, al is het niet in Belize. 

Het Centraal Amerikaanse landje ontving de schorsing op 17 juni, twee dagen na het verslaan van Montserrat met 5-2  in de eerste kwalificatiewedstrijd. De reden was dat de overheid zich bemoeide met de Football Federation Belize (FFB).

De FIFA besloot over te gaan op de schorsing nadat de overheid weigerde om voor beveiliging te zorgen bij de thuiswedstrijd tegen Montserrat. De regering van Belize vertikt het om de FFB en het nationale elftal als vertegenwoordigers van het land te zien.

Deze tijdelijke maatregel maakt het mogelijk om de terugwedstrijd, origineel gepland op 19 juni 2011, eindelijk te laten plaatsvinden.” aldus de FIFA.

De wedstrijd zal nu gespeeld worden vóór 17 juli en buiten de grenzen van Belize om geen risico te lopen dat de overheid van Belize geen veiligheidsmaatregelen treft.

Verder zei de FIFA dat de schorsing automatisch wordt hervat op 15 augustus “mocht de FFB niet definitief een overeenstemming bereiken met de overheid.

De overheid van Belize weigert om de FFB te erkennen aangezien ze niet aan de registratie-eisen van de National Sports Council voldoen.

[Tour] De etappe van vandaag

De zevende rit geeft de sprinters weer de kans te strijden om de ritzege. De etappe van Le Mans naar Châteauroux is nagenoeg vlak en het lijkt dus waarschijnlijk dat er naar 218 kilometer wordt gesprint om de zege.

Le Mans
Le Mans staat uiteraard bekend om de 24 uren van Le Mans, die elk jaar wordt verreden op het circuit de la Sarthe. De race wordt sinds 1923 verreden en kende dit jaar zijn 79e editie. De stad zelf heeft 145.000 inwoners.

Le Mans heeft zeven keer eerder de Tour de France op bezoek gehad. In 1988 was Jean-Paul van Poppel de eerste en enige Nederlander die een etappe met start of finish in Le Mans wist te winnen.

Châteauroux
De stad Châteauroux dankt zijn naam aan het Château Raoul, een kasteel uit de vijfde eeuw. Het kasteel was eigendom van Lord Raoul Le Large. De stad staat verder bekend om zijn vele sportclubs, waarbij voetbalclub Berichonne de bekendste is.

In 2008 kwam de Tour voor de tweede keer langs in Châteauroux. Toen won een jonge Britse oud-baanwielrenner zijn eerste Touretappe. Ook vandaag is Mark Cavendish weer de grote favoriet om te winnen.

Etappebeschrijving
Deze rit leent zich weer uitstekend voor een sprintersbal. De etappe is nagenoeg vlak en er is ook geen enkele berg opgenomen in de rit. Na 218 kilometer is het dan ook te verwachten dat Mark Cavendish zijn armen als winnaar in de lucht zal steken.

Profiel

Klassement na zesde etappe

# Renner Nat Ploeg Tijd
1 Thor Hushovd Noo Garmin-Cervélo 22:50.34
2 Cadel Evans Aus BMC +0.01
3 Fränk Schleck Lux Leopard-Trek +0.04
4 David Millar GB Garmin-Cervelo +0.08
5 Andreas Klöden Dui Radioshack +0.10
6 Bradley Wiggins GB Team Sky z.t.
7 Geraint Thomas GB Team Sky +0.12
8 Edvald Boasson Hagen Noo Team Sky z.t.
9 Jakob Fuglsang Den Leopard-Trek z.t.
10 Andy Schleck Lux Leopard-Trek z.t.
14 Robert Gesink NED Rabobank +0.20
33 Bauke Mollema NED Rabobank +1.34
51 Rob Ruijgh NED Vacansoleil +2.52
64 Wout Poels NED Vacansoleil +3.57
87 Johnny Hoogerland NED Vacansoleil +6.36
106 Laurens ten Dam NED Rabobank +9.17
112 Maarten Tjallingii NED Rabobank +9.54
114 Lars Boom NED Rabobank +10.05
135 Joost Posthuma NED Leopard-Trek +12.30
158 Lieuwe Westra NED Vacansoleil +16.16
184 Niki Terpstra NED Quick Step +26.44
191 Addy Engels NED Quick Step +31.59


FOK!sport favorieten voor de etappe

***** Mark Cavendish
**** Tyler Farrar
*** José Joaquin Rojas, Romain Feillu
** André Greipel, Alessandro Petacchi 
* Thor Hushovd, Borut Bozic, Sébastien Hinault

Lindo Duvall (ex-538) terug op de radio

Dj Lindo Duvall is binnenkort weer op de radio te horen. Eind deze maand is hij te horen op Kermis FM, de radiozender van de Tilburgse Kermis. Onlangs nam hij afscheid van Radio 538. Waarom hij precies weg moest of weg ging, is onduidelijk.

Ook andere bekende dj's van landelijke zenders zijn te horen tijdens de grootste kermis van de BeNeLux. Rob Stenders (3FM), Maurice Verschuuren (Q-music) en Domien Verschuuren (3FM) staan in de programmering. Daarnaast is er aanstormend talent zoals Wietze de Jager (Q-music), Henk Kanning (Kink FM), Frank van ‘t Hof (Radio 2/Kink FM), Mattie Valk (Q-music) Niels de Koning (Slam!FM) en Paul Stoel, Marijke Roskam en Tjitse Leemhuis (3FM).

"Ik ben er enorm trots op dat bekende dj’s zo enthousiast zijn om naar Tilburg te komen. In combinatie met de talenten is dit een programmering om je vingers bij af te likken. We gaan tien dagen lang knallen!", aldus Elger van der Wel, hoofd programmering van Kermis FM. Van 22 tot en met 31 juli zendt Kermis FM uit in Tilburg en omgeving op de evenementenfrequentie 107.0 FM en via internet.

Ook dit jaar is er het informatieve middagmagazine T-Time. Het kermisactualiteitenprogramma wordt afwisselend gepresenteerd door bekende presentatoren. Dit zijn onder andere Jeroen Latijnhouwers van RTL, NOS nieuwslezers Fleur Wallenburg, Bart Jan Cune en Matijn Nijhuis, Radio 1-presentatrice Astrid de Jong, Radio Rijnmond-presentatrice Chantal Quak en NCRV-presentator Jurgen van den Berg.

Flinke files verwacht door vakantie in het zuiden

Er worden vandaag flinke files verwacht op de weg. De VerkeersInformatie Dienst (VID) verwacht rond 12:00 uur al drukte.

In het zuiden krijgen mensen vandaag vakantie. Door die drukte, moeten automobilisten rekening houden met de kans op meer aanrijdingen.

Daar komt bij dat Rijkswaterstaat vanavond om 22:00 uur begint met werkzaamheden tussen de knooppunten Oudenrijn en Everdingen op de A2. Daardoor zullen vrijdagavond en zaterdag overdag files ontstaan. Ook richting Zeeland, de Veluwe en de Waddeneilanden wordt het druk.

Wie naar het buitenland reist, moet ook daar rekening houden met vertraging. In België begint dit weekeinde de bouwvakantie en er wordt op een aantal locaties aan de weg gewerkt.

'Rasmussen wil 5,6 miljoen euro van Rabobank'

Wielrenner Michael Rasmussen eist een schadevergoeding van 5,6 miljoen euro van zijn voormalige werkgever Rabobank. Dat laat hij weten aan De Telegraaf. De Deen werd door de Nederlandse formatie uit de Tour de France van 2007 gehaald nadat hij had gelogen over zijn whereabouts, de verblijfplaats van een renner.

De 37-jarige Rasmussen lag destijds op koers om de Tour te winnen. Hij werd kort daarna voor twee jaar geschorst. In 2009 keerde de Deen terug in het peloton.

Rasmussen zou een compensatie willen zien voor de misgelopen inkomsten. In juli 2008 werd door de Utrechtse kantonrechter vastgesteld dat hij terecht was ontslagen, maar dat Rabobank voor aanvang van de Tour al genoeg informatie bezat om maatregelen te nemen. Ze hadden hem niet op staande voet mogen ontslaan.

De kantonrechter oordeelde drie jaar geleden dat de bankiersformatie een bedrag van 715.000 euro aan Rasmussen moest betalen. Volgens de klimspecialist moeten daar echter gemiste inkomsten uit sponsorcontracten, criteriums en premies bij worden opgeteld. De zaak komt volgens zijn advocaat, André Brantjes, in september of oktober voor.

[Copa] Uitslag Costa Rica - Bolivia

Costa Rica speelde vannacht haar tweede wedstrijd in de Copa América tegen Bolivia. De Ticos wonnen de wedstrijd met 2 – 0.

Costa Rica was voor de rust al indrukwekkend bezig met een paar goede kansen. Na de rust verloor Bolivia hun kalmte en daardoor twee man die allebei met rood van het veld werden getuurt. Het jonge elftal van Costa Rica wist met Josué Martínez en Joel Campbell twee keer de achterkant van het net te raken. 

Al was het een enerverende wedstrijd, na afloop werd er het meest gesproken over de impact die de overwinning heeft op Argentinië. Costa Rica staat nu tweede boven Argentinië, wat derde staat. De laatste wedstrijd in groep A vind plaats op 11 juli, waarbij Argentinie moet winnen van Costa Rica om verzekerd te zijn van de kwartfinales.

From Dust naar de PC, meer details

Ubisoft heeft aangekondigd dat From Dust op de PC zal verschijnen. De game was exclusief voor de Xbox 360, en zal deel uitmaken van de Summer of Arcade-actie, maar vanaf 27 juli zal de game ook op de PC te verkrijgen zijn. From Dust zal via Steam en de UbiShop te krijgen zijn voor $19,95.

Naast de aankondiging dat de game naar de PC komt, is er een nieuwe video verschenen waarin we meer te weten komen over de game. In het spel speel je God die de aarde kan beïnvloeden door land te maken of juist weg te halen en zo zul je de bevolking moeten beschermen tegen de natuur.

Modern Warfare 3 krijgt ondersteuning voor kleurenblinden

Sledgehammer Games heeft in een antwoord op de vraag van de week aangegeven dat er een mogelijkheid zal zijn om bepaalde kleuren in Modern Warfare 3 aan te passen. Deze optie was ook aanwezig in Black Ops en Sledgehammer Games schat dat zo'n één miljoen mensen gebruikmaken van deze optie.

Call of Duty: Modern Warfare 3 zal op 8 november uitkomen voor PS3, Xbox 360 en PC.

Kleurenblind

'Slechte regie aanbestedingen kost miljarden'

Het kabinet laat door gebrekkige regie bij aanbestedingen jaarlijks een miljardenbesparing liggen. De publieke sector besteedt ieder jaar voor 120 miljard euro aan, maar dat kan tien miljard euro goedkoper, zeggen prominente hoogleraren op het gebied van aanbesteden in het Financiële Dagblad.

Er is zelfs binnen het kabinet onduidelijkheid over wie verantwoordelijk is voor aanbestedingen, zegt hoogleraar inkoopmanagement Jan Telgen van de Universiteit Twente. Zo gaat het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie over de wetgeving, maar bepaalt Binnenlandse Zaken hoe er wordt ingekocht.

Hoogleraar inkoopmanagement Arjan van Weele van de TU Eindhoven denkt dat er een besparing van vier tot acht procent in zit, als het kabinet de regie neemt bij aanbestedingen in de hele publieke sector. Het voorkomen van overlap scheelt al veel. Zo hoeven niet duizend bedrijven papier in te kopen, maar slechts tien. In Engeland en Portugal is dat al centraal geregeld.

Volgens Van Weele kan bij een aanbesteding ook beter minder specifiek om een product worden gevraagd. Als een inkoper bijvoorbeeld niet naar een specifieke schroef vraagt maar naar 'iets om een schilderij mee op te hangen', dan kunnen ondernemers met creatievere en zuinigere oplossingen komen.

Mexicaan in Texas toch terechtgesteld

In de gevangenis van Huntsville in de Amerikaanse staat Texas is donderdag een Mexicaan ter dood gebracht die was veroordeeld voor de moord op een 16-jarig meisje in 1994. De regering-Obama en anderen hadden tevergeefs op uitstel aangedrongen omdat politieagenten hadden verzuimd de verdachte bij zijn aanhouding te vertellen dat hij recht had op consulaire bijstand. De regering vreest nu dat Amerikanen in andere landen dit recht eveneens zal worden ontzegd.

De 38-jarige Humberto Leal kreeg een dodelijke injectie toegediend nadat het Hooggerechtshof de verzoeken om uitstel met vijf stemmen tegen vier had afgewezen. De vijf conservatievere leden van het hof betwijfelden of de executie van Leal ernstige internationale consequenties zou hebben. Bovendien is er alleen nog maar een voorstel, geen wet die regelt dat vonnissen worden herzien in gevallen waarin buitenlandse verdachten geen bijstand van hun consulaat hebben gehad. "Het is onze taak uitspraak te doen over wat de wet zegt, niet wat die misschien zal zeggen", stelde de meerderheid.

Mexico heeft de executie van Leal veroordeeld en een protestnota naar het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken gestuurd. Volgens het ministerie heeft ook de Mexicaanse ambassadeur Arturo Sarukhan getracht contact op te nemen met gouverneur Rick Perry van Texas, maar weigerde die hem telefonisch te woord te staan.

Het is niet voor het eerst dat in de Verenigde Staten een buitenlander is geëxecuteerd die niet juridisch was bijgestaan door een consulaat. Het beroep van Leal richtte zich echter specifiek op een wetsvoorstel van de Democraat Patrick Leahy om de Amerikaanse praktijk in overeenstemming te brengen met de bepalingen van de diplomatieke conventie van Wenen.

Leahy reageerde donderdag teleurgesteld op het besluit van het hooggerechtshof. "Dagelijks zijn Amerikanen die in het buitenland vastzitten afhankelijk van hun toegang tot Amerikaanse consulaten. Als wij van andere landen verwachten dat zij zich houden aan verdragen waar zij zich bij aansluiten, moeten ook de Verenigde Staten hun verplichtingen nakomen."

Het is nog maar de vraag of het voorstel van Leahy het zal halen. Soortgelijke voorstellen zijn al zeker twee keer stukgelopen in het Congres.

Super Mario 3DS

Wie Mario niet kent heeft de laatste vijfentwintig jaar in een hermetisch afgesloten grot gewoond. Een platform van Nintendo zonder een spel waarin een loodgieter de hoofdrol speelt kan natuurlijk niet. Dat moet Iwata en zijn medewerkers ook gedacht hebben en het idee voor een Super Mario-spel op de Nintendo 3DS was geboren. De werktitel is Super Mario.

Ramzi om de tafel met Roda JC

Adil Ramzi kreeg de afgelopen tijd de kans zich te bewijzen bij Roda JC. De club is zodanig onder de indruk dat een contract in de maak is.

De Marokkaanse voetballer gaat vandaag samen met zijn zaakwaarnemer Hakim Slimani om de tafel zitten met Roda JC. Trainer Harm van Veldhoven kon de voetbalkwaliteiten van Ramzi op waarde inschatten tijdens de trainingen en oefenwedstrijden.

"Hij heeft zonder meer beantwoord aan de eisen die ik hem stelde. De insteek is nu om hem één jaar aan ons te binden", zei Van Veldhoven tegen De Telegraaf over de 33-jarige Ramzi. "We gaan kijken wat er financieel mogelijk is."

"Sportief is er geen twijfel, weten we dat hij een meerwaarde zal hebben voor de ploeg. Adil is fit, heeft een enorm loopvermogen en kan als tweede spits, nummer tien, flankspeler en links- en rechtshalf uit de voeten. En hij kent de club. Dat is een voordeel."

'Prinsjesdag met embargoregeling voor politici'

De stukken van Prinsjesdag worden dit jaar de vrijdag voor de derde dinsdag in september aan de media gegeven. Zij mogen er over schrijven, maar voor politici geldt een embargoregeling. Pas na het uitspreken van de troonrede door koningin Beatrix mogen zij erop reageren. Dat schrijft de Volkskrant vrijdag.

De afgelopen twee jaar kregen pers en politici de miljoenennota en de begrotingen per beleidsterrein pas na de troonrede onder ogen. Alleen de fractievoorzitters kregen de stukken al op vrijdag onder embargo.

Journalisten klaagden vorig jaar, omdat zij zich onder grote tijdsdruk door de dikke pakken papier moesten werken. Het kabinet wilde echter tegengaan dat de stukken vooraf uitlekten, zoals de jaren daarvoor steevast gebeurde.

Met de nieuwe regeling geldt het embargo enkel voor politici. Het voorstel van de Rijksvoorlichtingsdienst wordt vrijdag in de ministerraad besproken. PvdA-Kamerlid Diederik Samsom voelt niets voor het plan. Hij vindt het een 'bizar idee' dat media op vrijdag over de stukken van Prinsjesdag mogen publiceren en politici tot dinsdag moeten zwijgen. "Pers als verlengstuk van de regering?", twittert hij.


'Prinsjesdag met embargoregeling voor politici' (Foto: Novum)

Uncharted: Drake's Fortune krijgt nieuwe regisseur

Schrijver en regisseur David O. Russell (The Fighter) heeft er een handje van om in een project te stappen, een goed script af te leveren, om daarna de film weer te verlaten. 

Ten eerste was er Pride and Prejudice and Zombies. Russell had een prima script geschreven maar nadat hij vernam welk budget Lionsgate voor de film te besteden had was de regisseur snel vertrokken.

Ten tweede was er de verfilming van het populaire computerspel Uncharted: Drake's Fortune. Russell haalde Mark Wahlberg aan boord voor de leidende rol van Nathan Drake. Maar nadat Sony Pictures het 200 pagina’s dikke script ontving, waarin Russell allerlei karakters had verzonnen die niet in het spel voorkomen, was de studio op zijn zachtst gezegd 'niet blij' en Russell mocht gaan.

De website van ComingSoon meldt dat Neil Burger, regisseur van de sci-fi thriller Limitless, het stokje heeft overgenomen van Russell. Of Wahlberg de hoofdrol nog speelt in de film is onbekend. Dat geldt eveneens voor de schrijver het script hoewel daarvoor al de namen van Joshua Oppenheimer en Thomas Dean Donnelly worden geopperd. Oppenheimer en Donnelly zijn ook verantwoordelijk voor het script van de nieuwe Conan The Barbarian-verfilming. In elk geval zal het script van Russell niet gebruikt worden.

Het is nog onbekend wanneer de film uitkomt.

Uncharted: Drake's Fortune wordt verfilmd

Age of Conan-abonnementen stijgen na Free to Play

De MMORPG Age of Conan is pasgeleden overgestapt op een Free to Play-model. Dit heeft er nu voor gezorgd dat mensen de game meer uitproberen waardoor er meer mensen zijn blijven hangen. De servers zijn nu drukker dan voorheen en zelfs een aantal nieuwe mensen sluiten een abonnement af.

De gemeenschap rondom de game lijkt de verandering goed geaccepteerd te hebben. Voor mensen die een abonnement hebben zijn er enkele voordelen tegenover de niet betalende spelers. Een van de voordelen is bijvoorbeeld de mogelijkheid tot offline spelen van het spel.

De Jongh, Knaven kunnen verlengen bij Team Sky

Ploegleiders Steven de Jongh en Servais Knaven kunnen hun contract bij Team Sky tot eind 2013 verlengen. Dit meldt De Telegraaf.

David Brailsford, de teammanager van de wielerploeg, is erg tevreden over de twee Nederlanders. "Ze hebben een duidelijke lijn uitgezet en zeker voor de klassiekers spelen zij een grote rol. Wij hopen dat ze zo snel mogelijk verlengen”.

De Jongh heeft al aangegeven positief tegen het voorstel te staan.

Verbouwing Rijksmuseum op schema

De verbouwing van het Rijksmuseum in Amsterdam lijkt binnen het budget te kunnen worden uitgevoerd. De heropening staat nog steeds gepland voor de eerste helft van 2013. Dat schrijft staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Halbe Zijlstra (VVD) donderdag in het voortgangsbericht over de eerste helft van 2011 aan de Tweede Kamer.

Zijlstra houdt wel een slag om de arm. "Aangezien er nog twee jaar te gaan is, blijft financiële behoedzaamheid geboden teneinde het project binnen budget te kunnen afronden." De verbouwing, renovatie en vernieuwing van het gebouw kosten in totaal 366 miljoen euro, die worden betaald door de rijksoverheid, het Rijksmuseum en sponsors.

De daken en de gevels zijn gerestaureerd en ook de ondergrondse bouwwerkzaamheden zijn afgerond. Het hoofdgebouw wordt naar verwachting begin volgend jaar opgeleverd. De villa en de tuin zijn eind 2012 of begin 2013 klaar.

Komend najaar wordt de inrichting van het museum in onderdelen aanbesteed. Vanaf de tweede helft van 2012 krijgen de schilderijen, beeldhouwwerken, meubels en kunstnijverheid hun plek in de nieuwe opstelling.

De renovatie begon in 2003. Volgens de oorspronkelijke planning moest het museum al eind 2008 weer helemaal open zijn, maar in 2006 zorgden aanpassingen aan het ontwerp voor het hoofdgebouw en de procedure voor vergunningen voor vertraging. Omdat er veel protest was tegen het afsluiten van de onderdoorgang voor fietsers, moesten de architecten opnieuw aan de slag.

Een aparte vleugel met tijdelijke tentoonstellingen en topstukken als de Nachtwacht is sinds 2003 wel toegankelijk.


Verbouwing Rijksmuseum op schema (Foto: Novum)

Militairen wacht moeilijke klus in Kunduz

Ruim 160 Nederlandse militairen zijn donderdagmiddag vanaf vliegbasis Eindhoven vertrokken voor een politietrainingsmissie in de Afghaanse provincie Kunduz. De militairen worden ingezet bij de begeleiding van Nederlandse politieagenten, diplomaten en justitie-experts die de Afghaanse justitie en politie gaan versterken.

Minister van Defensie Hans Hillen zei bij het vertrek dat de militairen een moeilijke klus wacht, maar dat ze het 'zaad van een rechtstaat gaan planten en bemesten’.

De missie duurt tot medio 2014.

Militairen wacht moeilijke klus in Kunduz
Militairen wacht moeilijke klus in Kunduz (Foto: ANP)

Ook O'Shea van United naar Sunderland

John O'Shea vertrekt net als ploeggenoot Wes Brown van Manchester United naar Sunderland. Dat maakt de ploeg uit Manchester bekend. De 30-jarige Ierse verdediger tekent een contract voor vier seizoenen bij de Black Cats. Hoeveel Sunderland voor O'Shea betaalt, hebben beide ploegen niet naar buiten gebracht. Brown werd eerder gisteren al voor vier seizoenen vastgelegd.

O'Shea is opgegroeid bij Manchester United. Bij die club genoot hij zijn jeugdopleiding en brak hij door in het profvoetbal. De Red Devils verhuurden hem twee keer. Een keer mocht hij rijpen bij Bournemouth, een andere verhuurperiode bracht hij door bij Royal Antwerp FC in België.

Sinds het seizoen 2002/2003 was hij een min of meer vaste waarde in het eerste team. In totaal speelde O'Shea 256 competitiewedstrijden voor United. Met die ploeg won hij diverse prijzen, waaronder de Champions League in 2008.


Ook O'Shea van United naar Sunderland (Foto: Novum)

Haagse vishandel wint haringtest

De Haagse vishandel Simonis heeft dit jaar de AD Haringtest gewonnen. Dat meldde de krant vrijdag.

Simonis, in de regio vooral bekend van zijn zaak bij de Scheveningse haven, kreeg twee jaar geleden nog een 0. Vorig jaar was er een derde plek en nu nu haalde hij een 10. Een nieuwe haringleverancier speelde daarbij een belangrijke rol.

Het AD publiceert zaterdag de volledige lijst van de test.

Haagse vishandel wint haringtest
Haagse vishandel wint haringtest (Foto: ANP)

Pennetta sneuvelt in kwartfinale Bastad

Het WTA-toernooi in Bastad is Flavia Pennetta, de nummer twee van de plaatsingslijst, kwijtgeraakt. De Italiaanse boog in de kwartfinale voor Barbora Zahlavova Strycova (7) uit Tsjechië: 6-4, 5-7 en 6-3. Eerder was het Zweedse graveltoernooi al van de nummer één van de wereld beroofd. Caroline Wozniacki moest woensdag geblesseerd opgeven.

Zahlavova Strycova neemt het in de halve eindstrijd op tegen Polona Hercog. De Sloveense nummer acht van de plaatsingslijst klopte de Russin Vesna Dolonts met 6-2 en 6-4.

De andere halve finale is een Zweeds onderonsje. Sofia Arvidsson bereikte die door Maria Jose Martinez Sanchez met 4-6, 7-6 (6) en 7-6 (3) te kloppen. Johanna Larsson was met 6-4, 3-6 en 7-5 te sterk voor Lourdes Dominguez Lino.

C&A moet imitaties van G-star uit rekken halen

C&A moet alle kleding met de opdruk D STR uit de rekken halen. Het lijkt te veel op het met G-star, bepaalde de rechter. Het confectiehuis zou onrechtmatige inbreuk maken op het merk G-star, meldt het Financieele Dagblad vrijdag. Ook webwinkel Wehkamp moet stoppen met de verkoop van het D STR.

Het vonnis betekent dat C&A ongeveer een derde van de mannencollectie uit de Europese winkels moet verwijderen. Dit moet binnen vijf dagen gebeuren, anders moet het concern per dag tienduizend euro aan G-star betalen. De strop voor C&A loopt vermoedelijk in de miljoenen euro's.

North Sea Jazz trapt voor 36e keer af

Het internationaal vermaarde jazzfestival North Sea Jazz viert komend weekeinde in Rotterdam zijn 36e editie. Vrijdagmiddag trappen in Ahoy pianist Ahmad Jamal en Concert Big Band Conservatorium het driedaagse evenement af.

Op de eerste festivaldag staan verder onder andere Esperanza Spalding, BB King, Randy Brecker en Paul Simon op het podium. Nederland is vertegenwoordigd door onder meer Hans Dulfer, Rob van de Wouw, Yuri Honing, Trijntje Oosterhuis, Michiel Borstlap en Ruben Hein. Trompettist/orkestleider Kyteman (Colin Benders) mag dit jaar het hele festival door enkele optredens verzorgen met door hem gekozen muzikanten. Prince begint in de late uurtjes aan zijn eerste van drie optredens tijdens het NSJ.

In Ahoy bieden tijdens het festival zo'n 13 podia plaats aan rond de 1300 muzikanten. Er is voor elk wat wils: van swing, bop, freejazz en fusion tot blues, gospel, funk, soul, r&b en hiphop. Jaarlijks trekt North Sea Jazz tussen de 65.000 en 70.000 bezoekers. Donderdagavond was de officiële opening, met een gala-avond.

"Twente nog niet bezig met speelschema"

De ramp in de Grolsch Veste van FC Twente heeft een flinke impact gemaakt op de club. Het piekeren over het gebruik van het stadion volgend seizoen komt later.

Gisteren vielen één dode en twee zwaargewonden bij het instorten van een deel van het dak van de Grolsch Veste. Zeker tien mensen werden opgenomen in het ziekenhuis. Iedereen bij FC Twente en daarbuiten reageerde geschokt.

Buiten het menselijk leed is het ook zaak om het stadion weer klaar te hebben voor het begin van volgend seizoen. Op 13 augustus speelt FC Twente de eerste thuiswedstrijd, maar dat zit nog niet in het hoofd van commercieel directeur Jan van Halst.

"Het is allemaal nog erg pril. En eerlijk gezegd zijn we daar op dit moment nog niet mee bezig. Onze gedachten gaan tot nu toe alleen maar uit naar de slachtoffers", laat Van Halst weten aan De Telegraaf.

De uitbreiding van het stadion is voor FC Twente in financieel oogpunt een klap. De plaatsen op de tribune waren al verkocht en stonden garant voor een vergroting van het budget naar 43 miljoen euro.

'Politie wil oud-topman tabloid aanhouden'

De Britse politie wil de voormalige hoofdredacteur van het tabloid News of the World, Andy Coulson, vrijdag aanhouden. Coulson zou hebben geweten dat medewerkers van News of the World telefoons afluisterden of zelfs betrokken zijn geweest bij de afluisterpraktijken.

Dat heeft The Guardian, vrijdag gemeld op gezag van de politie. Coulson was tussen 2003 en 2007 hoofdredacteur van News of the World. Tot januari was hij een aantal maanden perswoordvoerder van premier David Cameron.

Extra ruimte voor mobiel internet

Aanbieders van mobiel internet op onder meer telefoons krijgen vanaf 2013 extra ruimte. Ze mogen de zogeheten 800 MHz-band gaan gebruiken. Dat meldt minister van Economische Zaken Maxime Verhagen (CDA) vrijdag aan de Tweede Kamer.

De extra ruimte voor mobiel internet is nodig om het stijgende gebruik van mobiele internetdiensten op te vangen. Daarvoor wordt de 800 MHz-band vrijgemaakt, die nu nog wordt gebruikt door Digitenne van KPN, de publieke omroep en als frequentie voor draadloze microfoons. Zij verhuizen naar een andere frequentieruimte.

De veiling om de 800 MHz-band te verdelen vindt volgend jaar plaats. Dan worden ook de GSM-frequenties 900 MHz en 1800 MHz opnieuw geveild. Vanaf 1 januari 2013 is de 800 MHz-band beschikbaar voor mobiel internet.

Belgische duiker verdronken in Oosterschelde

In de Oosterschelde is donderdagavond nabij het Zeeuwse dorp Wemeldinge een Belgische sportduiker om het leven gekomen. De man werd rond tien uur als vermist opgegeven door zijn duikgroep en werd anderhalf uur later met behulp van reddingsboten en een helikopter gevonden, zo liet het KLPD in de nacht van donderdag op vrijdag weten.

Ook werden vaartuigen ingezet door Rijkswaterstaat en de brandweer. Toen de man gevonden was, werd tevergeefs geprobeerd hem te reanimeren aan boord van een van de reddingsboten. De reden waarom de duiker in de problemen kwam is niet bekend.

Man pleegt zelfmoord na doden zeven mensen

Een 34-jarige man die wordt verdacht van het doodschieten van zeven mensen in de Amerikaanse stad Grand Rapids heeft zelfmoord gepleegd in een huis waar hij zichzelf had verschanst. Dat heeft de Amerikaanse zender CBS gemeld op gezag van de politie.

De man schoot zichzelf donderdag door het hoofd in een huis dat door de politie was omsingeld. De gewapende man hield twee personen in gijzeling in het huis. Een derde gijzelaar, een 53-jarige vrouw, had hij eerder vrijgelaten na onderhandelingen met de politie.

De man wordt verdacht van het elders in Grand Rapids in de staat Michigan ombrengen van vijf vrouwen en twee kinderen. In een huis schoot hij vier personen dood, in een ander huis drie.

Na de vondst van de lichamen in de twee huizen in Grand Rapids opende de politie de jacht op de dertiger. Daarbij zette de politie ook helikopters in. Op de vlucht raakte een vrouw gewond door een schotenwisseling tussen de politie en de verdachte. Een andere persoon raakte gewond, nadat hij door de auto van de verdachte was aangereden.

Uiteindelijk verschanste de man zich in een huis. Volgens Amerikaanse media was hij kortgeleden uit de gevangenis ontslagen. Hij was veroordeeld voor een geweldsdelict. De politie weet niet wat het motief van de schutter was.

Castlevania Harmony of Despair komt naar PSN

In mei waren er al geruchten dat Castlevania Harmony of Despair naar het PSN zou komen. Konami heeft nu bekendgemaakt dat Castlevania Harmony of Despair deze zomer zal uitkomen op PSN. Een exacte datum wanneer de game zal uitkomen is nog niet bekendgemaakt.

De game zal een vier speler co-op krijgen naast de bestaande zes speler co-op. De game zal ook al de DLC 'Beauty, Desire, Situation Dire Map pack' bevatten dat ons twee extra personages geeft: Julius Belmont en Yoko Belnades.

Nieuwe Trailer Final Destination 5

Met nog anderhalve maand voor de boeg heeft New Line een trailer uitgebracht voor film Final Destination 5. Eerder verschenen al een tweetal posters voor de film.

Net als in de voorgaande delen van de succesvolle reeks, zorgt een onverklaarbaar voorgevoel ervoor dat een groep mensen wordt gered van een catastrofaal gebeuren en daarmee de Dood tijdelijk van zijn werk wordt gehouden.

In mei verscheen de eerste trailer al voor Final Destination 5 waarin in grove lijn wordt uitgelegd waar de film over gaat. De nieuwe trailer focust zich op de ramp met de hangbrug. Ook Bludworth (Tony Todd), die we eerder al zagen in Final Destination en Final Destination 2, keert terug om aan de overlevenden te onthullen hoe ze de Dood kunnen bedriegen.

Het scenario voor Final Destination 5 is geschreven door Eric Heisserer (A Nightmare on Elm Street). De film wordt geregisseerd door James Cameron protégee Steven Quale (Aliens of the Deep). In de cast komen we Emma Bell (Frozen, AMC's The Walking Dead), Nicholas D'Agosto (Fired Up), Arlen Escarpeta (Friday the 13th), P.J. Byrne (Dinner for Schmucks), en David Koechner (Anchorman) tegen.

Final Destination 5 is vanaf 25 augustus in de Nederlandse bioscopen te zien.

 Nieuwe trailer voor Final Destination 5 

Konijn van bewoner verzorgingstehuis opgehangen

Onbekenden hebben in de Gelderse plaats Brummen een konijn opgehangen in zijn hok. De 73-jarige eigenaar vond het dode dier donderdagochtend. De politie spreekt van een 'ernstige vorm van dierenmishandeling' en doet onderzoek.

Het hok staat op de dierenweide bij een verzorgingstehuis aan de Burgemeester de Wijslaan. De politie zoekt getuigen van de 'laffe daad'. Over het motief van de moord op het konijn is niets bekend.

Meer programma's met gesproken ondertiteling

Het aantal televisieprogramma's van de publieke omroep dat is voorzien van gesproken ondertiteling groeit. Daardoor zijn steeds meer uitzendingen toegankelijk voor blinden en slechtzienden. Minister van Cultuur Marja van Bijsterveldt (CDA) liet dat donderdag weten aan de Tweede Kamer. Het aantal programma's waarvan de ondertitels wordt uitgesproken nam vorig jaar toe van zestig naar zeventig procent.

Van Bijsterveldt verwacht dat het aantal dit jaar verder stijgt tot 85 procent. De minister wil dat 95 procent van de programma's in 2012 voorzien is van de toegankelijkheidsvoorziening voor slechtzienden.

"Mensen die niet of nauwelijks kunnen lezen, moeten ook hun favoriete programma's op televisie kunnen volgen. Ik verwacht van de publieke omroep dat over anderhalf jaar bijna alle programma's op televisie voor deze mensen toegankelijk zijn", aldus de minister. Zij gaat de publieke omroep daartoe echter niet verplichten.

Blinden en slechtzienden kunnen met een speciale ontvanger beschikken over gesproken ondertiteling bij anderstalige programma's. Volgens gegevens van de publieke omroep hebben ongeveer vijfduizend mensen een dergelijke ontvanger.

Beachclub Royal verkozen tot beste strandtent

Beachclub Royal uit Hoek van Holland is donderdag verkozen tot het beste strandpaviljoen van 2011. De strandtent kreeg de meeste stemmen van het publiek. De jury complimenteerde de 'uitmuntende' gastvrijheid van het personeel.

De tweede prijs ging naar de titelhouder van vorig jaar, paviljoen Bries in Noordwijk. De derde prijs is voor Club Nautique in Zandvoort.

De prijs voor het beste strandpaviljoen wordt jaarlijks uitgereikt aan een van de 320 strandtenten langs de kust. De vijf genomineerden worden bezocht door mystery guests die de service en de hygiëne onderzoeken. Op basis van dit bezoek en een publieksstemming wordt de winnaar gekozen.

De jury bekroonde ook de meest duurzame strandtent, Parnassia in Bloemendaal. Paviljoen Neptunus in Westkapelle mag zich de schoonste noemen. De prijs voor het beste strandpaviljoen wordt georganiseerd door Koninklijke Horeca Nederland, Stichting Nederland Schoon en Strand Nederland, een organisatie voor strandpaviljoenhouders.


Beachclub Royal verkozen tot beste strandtent (Foto: Novum)

Rapper Bow Wow onthult bestaan dochter

Bow Wow heeft een dochter. Dat onthult de 24-jarige rapper op zijn website. Verder schrijft hij een zware tijd achter de rug te hebben, waarbij hij overwoog uit het leven te stappen.

"De laatste drie jaar heb ik tegen het leven gevochten", vertrouwt Bow Wow zijn fans toe. "Het voelde alsof ik geen reden meer had om te leven, totdat God me het mooiste cadeau van mijn leven gaf. Niks weegt op tegen mijn kleine meisje."

Het is onbekend hoe oud de dochter van Bow Wow is, maar hij laat weten dat hij het nieuws niet eerder durfde te delen. "Ik was bang voor jullie reacties." De rapper wordt naar eigen zeggen enorm geïnspireerd door zijn kind. "Ik ben bereid een stapje extra te doen. Het is alsof ik van de ene op de andere dag een man ben geworden. Ik behandel ook mijn moeder beter."

Hoewel zijn dochter vijf uur vliegen bij hem vandaan woont, verklapt Bow Wow niet bang te zijn om luiers te verschonen. "Het is niet zo erg als het lijkt. Ik zou wel heel graag willen dat ze bij mij zou wonen. Alleen wij tweetjes."

Bow Wow, die werd geboren als Shad Gregory Moss, behaalde in Nederland zijn grootste succes met zijn debuutsingle Bow Wow (That's My Name). Hij bracht het nummer op 13-jarige leeftijd uit, toen hij zichzelf nog Lil' Bow Wow noemde.


Rapper Bow Wow onthult bestaan dochter (Foto: Novum)

Flamingo kruipt uit ei in Emmen

In Dierenpark Emmen is een flamingo uit zijn ei gekropen. De verzorgers zijn erg blij, want de flamingo's kwamen al een aantal jaren niet tot broeden.

De verzorgers hadden een heuveltje van turfmolm en zand gemaakt, waarmee de vogels zelf een nestheuvel maakten. Nadat het vrouwtje daar één ei op had gelegd, legden de verzorgers het in de broedmachine. Op het nest legden ze een kalkei, waar vader en moeder beurtelings op hebben zitten broeden.

Toen het kuiken een gaatje in de eischaal pikte, werden de eieren weer omgeruild. De flamingo kroop er zonder problemen uit, waarna de ouders zich meteen over hun jong ontfermden. Ze voeden het en houden het beurtelings warm.

De verzorgers hopen dat de aanwinst de andere flamingo's stimuleert om ook te gaan broeden, meldt de dierentuin donderdag.


Flamingo kruipt uit ei in Emmen (Foto: Novum)

Oude basiliek in Alexandrië gevonden

Archeologen hebben in de Egyptische stad Alexandrië een basiliek opgegraven, die waarschijnlijk de eerste was in deze havenstad. Dat heeft de Egyptische raad voor oudheden donderdag bekendgemaakt. De basiliek stamt uit de Romeinse tijd en is gebouwd op de ruïnes van een tempel uit het Ptolemaeïsche tijdperk.

Er zijn twee rijen granieten en kalkstenen pijlers gevonden, die parallel naast elkaar liggen. Dit wijst erop dat de basiliek als een sociale ontmoetingsplaats fungeerde, die tevens voor handel en rechtspraak werd gebruikt.

Bij de opgravingen zijn ook diverse beelden van de Egyptische godin Isis en van de Grieks-Egyptische godin Serapis gevonden.


Oude basiliek in Alexandrië gevonden (Foto: Novum)

Alexandra Daddario in Texas Chainsaw Massacre 3D

Alexandra Daddario, meest bekend van haar rol als Annabeth in Percy Jackson and the Olympians: The Lightning Thief heeft zich bij de cast van The Texas Chainsaw Massacre 3D gevoegd. Dit staat te lezen op de website van Variety.

De actrice speelt de hoofdrol in de 3D vervolgfilm. Er is nog steeds weinig bekend over het plot van de film, maar nu de hoofdrolspeelster is gevonden zal dat niet lang meer duren. De film zal worden geregisseerd door John Luessenhop (Takers) en gaat verder waar de originele horror klassieker uit 1974 eindigde. Daarnaast krijgen we ook te zien hoe Leatherface er tientallen jaren later uit ziet. En hij heeft zijn streken nog niet afgeleerd.

Daddario was recentelijk nog op het witte doek te zien in Hall Pass.

Alexandra Daddario in Texas Chainsaw Massacre 3DAlexandra Daddario (foto: Moviefanatic)

Wielrenner Soler kan nog niet praten

Wielrenner Juan Mauricio Soler heeft volgens zijn artsen in het Zwitserse Sankt Gallen 'ernstige cognitieve stoornissen'. De Colombiaan, die half juni zwaar ten val kwam in de Ronde van Zwitserland is, uit zijn coma ontwaakt en kan simpele aanwijzingen volgen en al zijn ledematen bewegen. Spreken kan hij echter niet en ook slikken is moeilijk.

Waarschijnlijk heeft de renner van Movistar door de krachten die bij zijn val vrijkwamen beschadigingen aan belangrijke zenuwbanen opgelopen. Hij is wel stabiel genoeg om naar een ziekenhuis in het Spaanse Pamplona te worden vervoerd.

Daar moet de 28-jarige volgens de Zwitserse artsen intensieve neurologische rehabilitatie volgen. Het blijft onduidelijk hoeveel blijvende schade Soler heeft opgelopen bij de val waarbij hij zijn schedel brak.

Voorbeschouwing Grand Prix van Groot-Brittannië

Dit weekend staat de Grand Prix van Groot-Brittannië weer op het programma op een vernieuwd Silverstone. De werking van de geblazen diffuser is vanaf nu beperkt, waardoor het veld op zijn kop kan worden gezet. Kan wereldkampioen Sebastian Vettel een nederlaag toegebracht worden door de Ferrari's of de McLarens? Of kan een ander team profiteren van de nieuwe regels? En wat kan nieuwkomer Daniel Ricciardo? We weten het komende zondag.

Het circuit van Silverstone kent een lange historie. Het oude vliegveld uit de Tweede Wereldoorlog werd in 1948 omgebouwd tot circuit en heeft sinds die tijd een aantal malen een verbouwing ondergaan. De laatste dateert van vorig toen het nieuwe Arena-gedeelte opgeleverd werd. Dit was oorspronkelijk bedoeld voor de MotoGP, maar ook de Formule 1-coureurs zullen er overheen gaan racen. Daarnaast is voor dit jaar het nieuwe pitcomplex tussen Club en Abbey opgeleverd en is het start/finish-gedeelte hier naar toe verplaatst.


Bron: FIA.com

Lengte: 5.891 km
Aantal ronden: 52
Totale lengte: 306.747 km
Ronderecord: 1:30.874 (Alonso - Ferrari F10, 2010)

Coureurs

Pos. Rijder Team Punten
1 Sebastian Vettel Red Bull 186
2 Jenson Button McLaren 109
3 Mark Webber Red Bull 109
4 Lewis Hamilton McLaren 97
5 Fernando Alonso Ferrari 87
6 Felipe Massa Ferrari 42
7 Nico Rosberg Mercedes Grand Prix 32
8 Vitaly Petrov Renault 31
9 Nick Heidfeld Renault 30
10 Michael Schumacher Mercedes Grand Prix 26
11 Kamui Kobayashi Sauber 25
12 Adrian Sutil Force India F1 10
13 Jaime Alguersuari Scuderia Toro Rosso 8
14 Sebastien Buemi Scuderia Toro Rosso 8
15 Rubens Barrichello Williams 4
16 Paul di Resta Force India F1 2
17 Sergio Perez Sauber 2
18 Pastor Maldonado Williams 0
19 Pedro de la Rosa Sauber 0
20 Jarno Trulli Team Lotus 0
21 Vitantonio Liuzzi HRT F1 Team 0
22 Jerome d` Ambrosio Virgin Racing 0
23 Heikki Kovalainen Team Lotus 0
24 Timo Glock Virgin Racing 0
25 Narain Karthikeyan HRT F1 Team 0


Constructeurs

Pos. Team Punten
1 Red Bull 295
2 McLaren 206
3 Ferrari 129
4 Renault 61
5 Mercedes Grand Prix 58
6 Sauber 27
7 Scuderia Toro Rosso 16
8 Force India F1 12
9 Williams 4
10 Team Lotus 0
11 HRT F1 Team 0
12 Virgin Racing 0


De Grand Prix van Groot-Brittannië is een van de oudste op de Formule 1-kalender. In 1926 en 1927 kwamen de voorlopers van de Formule 1 al naar het eiland en vanaf 1948 is de race ieder jaar gehouden. Het oude miltaire vliegveld Silverstone was bij vele gelegenheden de locatie. Ook werd er wel geracet op Aintree en Brands Hatch, maar sinds 1987 is de race alleen nog maar op Silverstone verreden.

De Grand Prix wordt vaak onder natte omstandigheden verreden, maar even zo vaak blijkt het op het Britse continent droog te blijven. Silverstone was met name in de jaren tachtig het snelste circuit op de kalender. Het kwalificatierondje van Keke Rosberg in de Williams in 1985 was tot 2002 de recordhouder qua gemiddelde snelheid. Het record van 258,9 kilometer per uur gemiddeld werd in 2002 in Italië door Juan Montoya verbeterd. Rosberg won de race in 1985 op Silverstone niet, want hij viel met uitlaatproblemen uit. Alain Prost won de wedstrijd die per ongeluk na 65 van de 66 geplande ronden al werd afgevlagd.

Onder natte omstandigheden worden er vaak leuke races gehouden. Zo wist Ayrton Senna in 1988 met de McLaren te winnen voor Nigel Mansell en Allessandro Nannini. Laatstgenoemde wist ondanks enkele spins met de Benetton derde te worden en zo zijn eerste podiumplaats te bemachtigen. Grootste pechvogel van de dag was echter Gerhard Berger die lange tijd tweede lag, maar door brandstofproblemen terugviel. De Oostenrijker kwam zelfs in de laatste bocht helemaal stil te staan en werd zo negende in plaats van vijfde.

Dat het nooit saai is bewees Michael Schumacher. De Duitser haalde in 1994 in de opwarmronde Damon Hill onreglementair in, negeerde de zwarte vlaggen en werd uiteindelijk voor twee races geschorst. In 1998 zorgde de Duitser voor een opvallend moment door in de pitstraat te finishen nadat hij in de laatste ronden nog een straf had gekregen. In 2003 was het een Ierse priester die over het circuit liep en de coureurs hem op hoge snelheid rijdend maar net konden ontwijken.

Van de wedstrijden in de afgelopen jaren blijft een nat 2008 een van de verrassendste. Lewis Hamilton won eenvoudig, maar daarachter werd een goed rijdende Nick Heidfeld tweede, voor Honda-rijder Rubens Barrichello die de natweerbanden gebruikte en hierdoor negen seconden per ronde sneller was dan de rest van het veld. Felipe Massa werd de schlemiel door vele uitstapjes naast de baan en de Braziliaan werd uiteindelijk op twee ronden van de winnaar als dertiende afgevlagd.

In 2010 begon de kwalificatie met controverse, omdat Red Bull de nieuwe voorvleugel van de auto van Mark Webber haalde en deze aan Sebastian Vettel gaf. De Duitser kwalificeerde zich er prompt op de eerste positie mee. voor Webber en Fernando Alonso. Webber had in de race de beste start en drong Vettel bij Copse naar buiten. De Duitser verloor zo de eerste plaats en kwam zelfs even in botsing met Lewis Hamilton. De Red Bull liep een lekke band op, waardoor Vettel rustig naar de pits moest rijden.

Webber sloeg meteen een gat met Hamilton. Daarachter ontstond een controversieel moment toen Alonso Robert Kubica deels buiten de baan inhaalde nadat hij door de Pool bij een inhaalpoging buiten de racelijn was gedwongen. De Spanjaard gaf de plaats niet terug en op het moment dat er duidelijkheid was, was Kubica al uitgevallen met een kapotte aandrijving, waardoor Alonso een drive-through penalty kreeg.

De Spanjaard kon deze niet snel inlossen omdat de safety car naar buiten kwam vanwege rommel op de baan na een aanrijding tussen Adrian Sutil en Pedro de la Rosa. Alonso verloor hierdoor na het uitvoeren van zijn straf vele plaatsen. Vettel profiteerde juist wel, omdat hij zo weer aansluiting kon vinden en zelfs nog zevende kon worden. Alonso werd veertiende, nog voor teamgenoot Felipe Massa. Webber won voor Hamilton en Nico Rosberg en had na afloop nog wel commentaar op de beslissing van zijn team: "niet slecht voor een tweede coureur," zo zei hij op de persconferentie.

Vrijdag 8 juli 2011
10:00 - 11:30 vrije training 1
14:00 - 15:30 vrije training 2

Zaterdag 9 juli 2011
11:00 - 12:00 vrije training 3
14:00 - 15:00 kwalificatie

Zondag 10 juli 2011
14:00 2011 Formula 1 Santander British Grand Prix

Nederlandse tijden

Datum Tijd Programma
Za 9 juli 13.55-15.10 uur RTL GP: Formule 1 - Groot-Brittannië - Kwalificatie
Zo 10 juli 13.00-13.55 uur RTL GP: Formule 1 - Groot-Brittannië - Pre-show
Zo 10 juli 13.55-15.45 uur RTL GP: Formule 1 - Groot-Brittannië - Race

Datum Tijd Programma
Za 9 juli 13.10-15.15 uur BBC1: Formule 1 - Groot-Brittannië - Kwalificatie
Zo 10 juli 13.10-16.00 uur BBC1: Formule 1 - Groot-Brittannië - Race
Zo 10 juli 20.00-21.00 uur BBC3: Formule 1 - Groot-Brittannië - Samenvatting
Nederlandse tijden


Dag Minimum Maximum Neerslagkans Weerbeeld
Vrijdag 11 °C 18 °C 70 % regen
Zaterdag 11 °C 21 °C 20 % licht bewolkt
Zondag 11 °C 21 °C 10 % licht bewolkt
Bron: The Weather Channel