Verplicht Nederlands of Engels op Westerschelde

De schippers van schepen op de Westerschelde moeten binnenkort Engels of Nederlands kunnen spreken. Zo moeten gevaarlijke situaties op het water door miscommunicatie tussen schippers en de verkeersleiding worden voorkomen, zegt een woordvoerder van Rijkswaterstaat.

De verplichting geldt voor schippers van binnenvaart, zeevaart en riviercruiseschepen. "Maar het gaat vooral om buitenlandse riviercruiseschepen uit Oost-Europa. Daar zien we de laatste jaren steeds meer problemen mee", legt de zegsman uit. Die spreken soms geen enkele taal die de verkeersleiding begrijpt.

Volgens Rijkswaterstaat neemt het aantal cruiseschepen op de Westerschelde en ook het aantal incidenten dat zich heeft voorgedaan de laatste vijf jaar toe. "Het is gelukkig niet tot aanvaringen gekomen, maar bijna-incidenten door spraakverwarring gebeuren meerdere keren per jaar."

Bij sluizen wordt daarom vanaf 20 juli gecontroleerd of de schippers Engels of Nederlands spreken. Als dat niet het geval is komen ze de Zeeuwse zeearm niet op.

Andere talen dan Nederlands en Engels zijn officieel al sinds 1991 taboe, maar daar werd nooit op gecontroleerd.