FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 9 juli 2011

[GP2] Uitslag Race 1 Silverstone

Jules Bianchi heeft de eerste race van de GP2 Series op Silverstone gewonnen. De Fransman bleef op een opdrogende baan Christian Vietoris en Marcus Ericsson voor. Giedo van der Garde werkte zich op naar de achtste plaats en mag morgen in de tweede race van poleposition vertrekken.

De race op Silverstone begon op de natte baan achter de safety car. Bianchi behield toen de wedstrijd na drie ronden vrijgegeven werd de eerste plaats voor Vietoris en Dani Clos. Alvaro Parente zakte van de tweede naar de vierde stek. Bianchi bouwde een comfortabele voorsprong op, maar deze verdween als sneeuw voor de zon toen de baan snel opdroogde en de rijders naar slicks wisselden.

Vietoris wist Bianchi zelfs enkele malen in te halen, maar de Fransman sloeg telkens terug. Uiteindelijk wist Bianchi enkele seconden bij Vietoris weg te lopen en te winnen, voor Vietoris. De Duitser kreeg in de slotfase nog wel Ericsson op zijn staart. De Zweed was de eerste die naar slicks ging en hiervoor beloond werd. Achter hem werd kampioenschapsleider Romain Grosjean vierde, na enige tijd als dertiende te hebben gelegen. De als negentiende gestarte Van der Garde gokte ook op een droger wordende baan en klom hierdoor na een hevige strijd op naar de achtste plaats en poleposition voor morgen.

Uitslag race 1

Pos. Rijder Team Tijd
1 Jules Bianchi ART Grand Prix 58:40.010
2 Christian Vietoris Racing Engineering +4.177
3 Marcus Ericsson iSport International +4.935
4 Romain Grosjean DAMS +5.627
5 Sam Bird iSport International +11.424
6 Dani Clos Racing Engineering +23.293
7 Stefano Coletti Trident Racing +31.959
8 Giedo van der Garde Addax +33.711
9 Alvaro Parente Carlin Motorsport +34.394
10 Jolyon Palmer Arden International +41.163
11 Esteban Gutierrez ART Grand Prix +41.761
12 Charles Pic Addax +41.971
13 Johnny Cecotto Jr. Ocean Racing Technology +46.881
14 Luca Filippi Super Nova International +47.848
15 Davide Valsecchi Team Air Asia +49.612
16 Fabio Leimer Rapax +50.717
17 Pal Varhaug DAMS +56.960
18 Luiz Razia Team Air Asia +58.332
19 Rodolfo Gonzalez Trident Racing +1:05.327
20 Kevin Ceccon Coloni Motorsport +1:06.251
21 Fairuz Fauzy Super Nova International +1:20.989
22 Julián Leal Rapax +1:26.252
23 Josef Kral Arden International +1:33.485
24 Michael Herck Coloni Motorsport +1 Ronde
DNF Max Chilton Carlin Motorsport +15 Ronden

City sluit sponsordeal van 450 miljoen

Toen gisterochtend bekend werd dat het stadion van Manchester City het Etihad Stadium zou gaan heten, lachte het rode gedeelte van de stad in hun vuistje. Etihad zou namelijk vertaald ´United´ betekenen, echter direct uit het Arabisch vertaald betekent het ´Unity´. Toen ‘s avonds het bedrag bekend was werd er gelachen als een boer met kiespijn. De sponsordeal is in totaal 450 miljoen euro waard voor een periode van tien jaar.

Het duurde dan ook niet lang voordat de grote teams binnen de Premier League vragen gingen stellen. Volgens hen is een stadion waar Champions League-voetbal wordt gespeeld en vernoemd wordt naar een bedrijf niet meer waard dan 11,2 miljoen euro per jaar. Dit is veel minder dan de 45 miljoen euro die City ontvangt. De Arsenal Supporter Trust ging zelfs zo ver dat ze via hun website Arsenal vroegen om naar de UEFA te stappen. Dit allemaal omdat een buitenproportionele sponsordeal in strijd zou zijn met de Financial Fair Play-regels (FFP). 

Om het in perspectief te brengen, toen Arsenal in 2004 met Emirates in zee ging over een periode van vijftien jaar werd er 112 miljoen euro betaald. Rond de 54 miljoen euro was voor shirtsponsoring, terwijl de naamrechten van het stadion niet meer opbrachten dan 3,2 miljoen euro per jaar. 

City maakte later bekend dat de overeenkomst tegelijkertijd ook een tienjarige verlenging is van de shirtsponsoring en een nog te bouwen Etihad Complex. Het Etihad Complex komt op een stuk grond van 32,3 hectare rond het stadion. In Engeland mag alleen onderhandeld worden over de verkoop van naamrechten van je stadion als het stadsbestuur hiermee instemt. De krap bij kas zittende gemeenteraad van Manchester had City het recht gegeven voor de sponsordeal, met als voorwaarde dat ze voor 22,5 miljoen euro aan grond zouden kopen.

Het Etihad Complex gaat onder meer een nieuw trainingscomplex en sportonderzoekscentrum huisvesten. Een significant gedeelte van het geld wat door Etihad wordt betaald zal richting de ontwikkeling van het complex gaan. Cruciaal is hier dat de UEFA bij het monitoren van clubs het geld wat in infrastructuur, de jeugd of het renoveren van omliggende gebieden wordt gestoken, niet meetelt als het er op aankomt of er aan de FFP-regels wordt voldaan. Een dergelijk groot complex zal voor City nog meer inkomsten genereren door onder meer sponsordeals. 

City draaide vorig jaar een verlies van 136 miljoen euro en er wordt verwacht dat het bedrag dit jaar nog hoger ligt. Onder de nieuwe FFP-regels zou dit uitsluiting van de Champions League betekenen. Spelerssalarissen zijn een grote kostenpost van City en tot verbazing van velen hebben ze achtenveertig spelers onder contract staan, terwijl ze aan het begin van het seizoen er maar vijfentwintig mogen benoemen in het eerste elftal.

Of de UEFA zal besluiten of de sponsordeal buitenproportioneel is valt nog maar te bezien. Als ijkpunt hebben ze de sponsordeal van Barcelona, die van de Qatar Foundation over vier jaar 141 miljoen euro krijgt voor shirtsponsoring, en van Manchester United, die binnenkort verwacht een nieuwe overeenkomst met Nike te sluiten voor een nog onbekende periode ter waarde van 563 miljoen euro.

Historische zege Franse voetbalsters

De Franse voetbalsters hebben op het wereldkampioenschap in Duitsland een historische zege geboekt. Het won na strafschoppen van Engeland waardoor de Franse dames voor het eerst in de geschiedenis in de halve finale van het WK staan.

Engeland kwam in de 59e minuut nog wel op voorsprong na een doelpunt van Jill Scott. Pas twee minuten voor tijd bracht  Elise Bussaglia Frankrijk langszij. In de verlenging werd vervolgens niet gescoord, waarna strafschoppen de beslissing moesten brengen. Die werden uiteindelijk met 4-3 door de Franse vrouwen gewonnen.

Jeter slaat homerun met 3000ste slag

Honkballer Derek Jeter van de New York Yankees heeft in de wedstrijd Tampa Bay Rays weer een bijzondere mijlpaal gehaald. Hij sloeg er zijn 3000ste honkslag die tevens een homerun was.

Jeter, die zijn homerun sloeg in de derde inning, is de 28e speler in de geschiedenis van de Major League Baseball die deze mijlpaal haalt. Hiervoor moest hij wel enkele weken geduld hebben, want door een kuitblessure stond hij drie weken buitenspel. pas afgelopen maandag kon hij zijn rentree maken. De laatste MLB'er die de grens van 3000 honkslagen aantikte was Craig Biggio van de Houston Astros in juni 2007.

Salihamidzic breekt arm bij debuut voor Wolfsburg

Hasan Salihamidzic heeft bij zijn debuut voor VfL Wolfsburg zijn arm gebroken. De 34-jarige Bosniër moest vandaag in een oefenwedstrijd tegen een amateurvereniging al na achttien minuten naar de kant, meldt de Duitse club. Na onderzoek in het ziekenhuis kwam de breuk in zijn linkeronderarm aan het licht.

Salihamidzic tekende deze week een contract bij Wolfsburg. De middenvelder kwam transfervrij over van Juventus, waar hij de afgelopen vier seizoenen speelde. Eerder was Salihamidzic actief in de Bundesliga bij Hamburger SV en Bayern München. Het is nog onduidelijk hoe lang hij is uitgeschakeld.

Man verdronken in Haren

Een 61-jarige man uit Groningen is vrijdag in het Hoornse Meer bij Haren verdronken. De man is vermoedelijk onwel geworden tijdens een zwempartij, waarna hij is verdronken, meldt de politie zaterdag.

Twee aspiranten van de vrijwillige politie zagen de man op ongeveer vijftig meter van de kant in het water drijven. Zij haalden hem uit het water. Aan de kant bleek hij al te zijn overleden. De spullen van de man, waaronder zijn fiets, zijn meegenomen naar een politiebureau.

Pool spookrijdend over A65

Een stomdronken Pool heeft vrijdagavond spookgereden op de A65 bij Tilburg. Een motoragent zag de 38-jarige man rond 23.30 uur tegen het verkeer in rijden. Even later keerde de Pool zijn wagen en reed hij weer in de goede richting, meldt de politie zaterdag.

De motoragent haalde de Pool vervolgens naar de kant. Hij merkte meteen al dat de bestuurder stomdronken was. Hij bleek bijna vijf keer de maximaal toegestane hoeveelheid alcohol te hebben gedronken. De man moest daarop zijn rijbewijs en auto inleveren.

Uitslagen oefenduels 9 juli

De profclubs beginnen langzamerhand met de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Daarbij horen ook oefenduels. FOK!sport zet dagelijks de uitslagen voor je op een rijtje.
 

Thuis Uit Uitslagen
Almelose selectie
Heracles Almelo
Everton (6), Vejinovic (2), Plet (2), Almubakari, Rienstra, Van Mieghem, Duarte, Bruns
0-15
RWB RKC Waalwijk
Braber (5), Alakmak (3), Schet (2), Bandjar, Stans, Meijers, Janssen, Van Peppen, Fachtali
0-16
BD Klasbakkenteam
Willem II
De Groot (3), Wojciechowski (2), Haemhouts, Schreurs, Gravenbeek
0-8
FC Zwolle Cracóvia Kraków (Pol)
0-1
Regioteam Gorinchem
FC Dordrecht
Rijsdijk (2), Lopes, Versluis, Mayele, Van Pijkeren
0-6
FC Groningen
Van Dijk, Matavz, Suk 
Beerschot AC (Bel)
3-1
FC Utrecht
De Kogel
Lierse SK (Bel)
1-2
FC Emmen Ajax
Ooijer
0-1
Flakkees Elftal
Excelsior
Oost (2), Van Buren (2), Jansen, Nieveld, Te Vrede, Maatsen, Alberg
0-9
Arnhemse Boys Vitesse
Chanturia (4), Pedersen (2), Wilfried (2), Pröpper (2), Vink, Vreekamp, Jenner, Büttner
0-14
Westerlo (Bel)
AZ
Viergever
1-1
TSC NAC Breda
Bonevacia (3), Schalk (3), Botteghin, Gilissen
0-8
Wittenhorst
VVV-Venlo
Khalouta (2), Uchebo, Meeuwis, Linssen, Cullen, Maguire, De Regt
0-8
Vitesse Delft Feyenoord
Cabral, El Ahmadi, Mokotjo, Biseswar
1-4
FC Den Bosch
Karg
Team VVCS
1-0
AGOVV Apeldoorn Hartlepool United (Eng) 0-2
Katwijk Sparta Rotterdam
M. Veldmate
0-1
Helmond Sport
Sint-Truiden (Bel)
0-0
VV Meeden SC Veendam
Rampavilas (5), Jansen (4), Opoku (3), Piller, Loohuis, Rozema, Hoxhai
0-16
N.E.C. Nijmegen
Schöne
FC Nordsjælland (Den)
1-0
Flevo Boys SC Cambuur
M. van der Heide
1-1
SV Teuge
Go Ahead Eagles
Van der Biezen (3), Kromkamp, Wellenberg, Janota, Kavak
1-7
Helders Team Telstar
Plat (2), Ornoch, Marbeggio
1-4
EVV
MVV
Smeets
0-1
SV Heerlen/IDB
Roda JC
Vormer (3), Ramzi (2), Junker, De Beule, Sutchuin, Lebedynski
1-9

[Tour] Wagen Vacansoleil total loss

Een ploegleidersauto van Vacansoleil is bij een stevige aanrijding met de wagen van Bjarne Riis zo zwaar beschadigd dat deze total loss moest worden verklaard. De ploegleider van Saxo Bank moest plotseling remmen waarna Hilaire van der Schueren achterop klapte.

Vacansoleil kreeg voor de etappe van vandaag een leenauto van de organisatie van de Tour de France. Vanuit Nederland is inmiddels een vervangende auto onderweg.

EA beseft nu pas de mogelijkheden van Wii U

John Riccitiello, CEO bij EA, is onder de indruk van de Wii U, volgens hem zorgt het scherm op de controle voor geheel nieuwe mogelijkheden en begint EA nu pas te beseffen wat er allemaal mogelijk is.

In een interview met Industry Gamers zegt Riccitiello dat de controller veel mogelijkheden biedt. "Het is een HD-platform en ik ben dol op de controller. Ik vind het cool, je hebt scherm in je hand en de tv voor je neus en hebt de volledige controle. Persoonlijk ben ik geen motion control-persoon, al zijn er een paar mooie ervaringen op Move en Kinect. Voor mij is het nog te onnauwkeurig. Ik wil dat het raak is als ik schiet en dat ik precisie voel als ik een bocht neem," zo vertelt hij. 

Riccitiello heeft nog altijd het liefst zijn analoogsticks en actieknoppen, maar de Wii U kan dit wel eens veranderen. Zo geeft hij enkele voorbeelden wat ze met de nieuwe controller kunnen "Ik kan een patroon tekenen bij Madden, ik kan tijdens het spelen van een FPS een airstrike oproepen via de het tweede scherm. Ik kan alle gedetailleerde controle over team plaatsen op het tweede scherm. Ik vind het altijd vervelend als ik het spel moet onderbreken om bijvoorbeeld een team te besturen, dat kan nu gewoon op de controller."

De EA topman vindt dat een tweede scherm echt toegevoegde waarde heeft en dat ze nu pas inzien wat ze er mee kunnen en volgens hem is dat heel veel. Wat EA ons allemaal gaat brengen op de Wii U weten op zijn vroegst pas volgend jaar.

Nijhuis en Zeinstra in actie tijdens finale

Bas Nijhuis en Erwin Zeinstra zullen in actie komen tijdens de finale van het Wereldkampioenschap voetbal onder de 17. De Noorse Scheidsrechter Svein Oddvar Moen zal de finale leiden terwijl Erwin Zeinstra één van zijn assistensten is. Bas Nijhuis zal als vierde official dienen.

De wedstrijd tussen Mexico en Uruguay zal morgen om 18 uur lokale tijd worden afgewerkt in een uitverkocht Azteca-stadion in Mexico City.

Oud-Ajacied De Ridder naar Grashoppers

Daniël de Ridder zet zijn loopbaan voort bij het Zwitserse Grashoppers. De 27-jarige oud-Ajacied tekent een contract voor twee seizoenen, meldt de club uit Zürich op zijn website. De Ridder komt transfervrij over van Wigan Athletic, waarvoor hij het afgelopen seizoen geen enkele wedstrijd in actie kwam.

De Ridder maakte in het seizoen 2003-2004 zijn debuut in het eerste elftal van Ajax, maar wist nooit een vaste waarde te worden. De rechtsbuiten vertrok in 2005 naar Celta de Vigo, waar hij ook geen indruk kon maken. Hij speelde daarna nog voor Birmingham City, Wigan en op huurbasis voor Hapoel Tel Aviv.

Steve-O doet uitspraken over alcohol in het verkeer

Jackass ster Steve-O heeft onlangs duidelijk laten weten hoe hij denkt over het gebruik van alcohol in het verkeer. Dit gebeurde, nadat officiële instanties hadden laten weten dat zijn collega Ryan Dunn ver over zijn alcohollimiet was, ten tijde van zijn fatale auto-ongeluk.

Dunn overleed, een maand geleden, nadat hij de macht over het stuur van zijn Porsche was verloren, terwijl hij met meer dan 200 kilometer per uur over de snelweg scheurde. Dunn had, kort voor het ongeluk, met vrienden gedronken en was aangeschoten toen hij achter het stuur kroop.

Steve-O, die zelf jarenlang worstelde met een alcohol en drugsverslaving, heeft zich nu uitgesproken over de gevaren van alcohol, nadat vanuit het publiek veel kritische geluiden te horen waren in de richting van de vrienden die Dunn dronken in zijn bolide lieten stappen.

In BBC Radio 5 Live zegt de acteur: "Als er mensen zijn die kwaad zijn, vanwege het rijden met drank op, dan kan ik dat begrijpen. Ik voel me niet gekwetst en hoef me ook niet te verdedigen tegen de mensen die een hekel aan drankrijders hebben. Mijn plaats in dit gebeuren is dat ik een goede vriend kwijt ben geraakt. Ik verdedig niemand die beschonken gaat rijden."

"We vormen een hechte familie en zijn hiermee een broer verloren. We zijn er allemaal kapot van."

FC Twente welkom in Schalke 04-stadion

Schalke 04 is bereid om FC Twente onderdak te bieden indien de club uit Enschede voor de eerste serie wedstrijden van het seizoen een ander onderkomen zoekt. "Als er een verzoek komt, dan zullen we proberen het in te willigen", liet manager Peter Peters vanuit Gelsenkirchen zaterdag weten.

FC Twente heeft na de stadionramp van afgelopen donderdag mogelijk behoefte aan een tijdelijk speelterrein, voor onder meer de komende duels in de voorronde van de Champions League. Gelsenkirchen ligt op een uurtje rijden van Enschede.

[Tour] Uitslagen en standen na achtste etappe

Vandaag stond in de Tour de France de achtste etappe op het programma. Elke avond na de etappe plaatst FOK!sport de uitslag van de etappe en de standen na de rit.

Uitslag etappe 8

# Renner Nat Ploeg Tijd
1 Rui Costa Por Movistar 4:36.46
2 Philippe Gilbert Bel Omega Pharma-Lotto + 0,12
3 Cadel Evans Aus BMC + 0,15
4 Samuel Sanchez Spa Euskaltel z.t.
5 Peter Velits Slw HTC- Team Highroad z.t.
6 Dries Devenyns Bel Quick-Step z.t.
7 Damiano Cunego Ita Lampre z.t.
8 Alberto Contador Spa Saxo Bank z.t.
9 Andy Schleck Lux Team-Leopard z.t.
10 Fränk Schleck Lux Team-Leopard z.t.
38 Rob Ruijgh NED Vacansoleil + 0,33
41 Johnny Hoogerland NED Vacansoleil + 0,50
53 Laurens ten Dam NED Rabobank + 1,23
56 Robert Gesink NED Rabobank z.t.
68 Bauke Mollema NED Rabobank + 2,36
86 Lieuwe Westra NED Vacansoleil + 5,36
115 Niki Terpstra NED Quick-Step + 11,11
125 Addy Engels NED Quick-Step + 18,49
135 Joost Posthuma NED Leopard-Trek + 19,59
173 Maarten Tjallingii NED Rabobank z.t.
179 Lars Boom NED Rabobank z.t.
188 Wout Poels NED Vacansoleil + 28,48


Stand na etappe 8

# Renner Nat Ploeg Tijd
1 Thor Hushovd Noo Garmin-Cervélo 33:06.28
2 Cadel Evans Aus BMC + 0.01
3 Fränk Schleck Lux Leopard-Trek + 0.04
4 Andreas Klöden Dui Radioshack + 0.10
5 Jakob Fuglsang Den Leopard-Trek + 0.12
6 Andy Schleck Lux Leopard-Trek z.t.
7 Tony Martin Dui HTC-Highroad +0.13
8 Peter Velits Slw HTC-Highroad z.t.
9 David Millar GB Garmin + 0,19
10 Philippe Gilbert Bel Omega Pharma-Lotto + 0.30
17 Robert Gesink NED Rabobank + 1,28
34 Rob Ruijgh NED Vacansoleil + 3,10
49 Bauke Mollema NED Rabobank + 7,01
59 Johnny Hoogerland NED Vacansoleil + 10,17
60 Laurens ten Dam NED Rabobank + 10,25
109 Lieuwe Westra NED Vacansoleil + 24,43
129 Maarten Tjallingii NED Rabobank + 29,38
145 Lars Boom NED Rabobank + 32,55
148 Joost Posthuma NED Leopard-Trek + 33,36
160 Wout Poels NED Vacansoleil + 36,07
169 Niki Terpstra NED Quick Step + 40,46
186 Addy Engels NED Quick Step + 53,39

Stand groene trui na  achtste etappe 

# Renner Nat Ploeg Punten
1 Philippe Gilbert Bel Omega Pharma-Lotto 187
2 José Joaquin Rojas Spa Movistar 172
3 Mark Cavendish GBr HTC-Highroad 153
4 Thor Hushovd Noo Gamin-Cervélo 130
5 Cadel Evans Aus BMC 120
29 Lieuwe Westra NED Vacansoleil 32

Stand bolletjestrui na achtste etappe 

# Renner Nat Ploeg Punten
1 Tejay van Garderen Vs HTC-Highroad 5
2 Rui Costa Por Movistar 5
3 Johnny Hoogerland NED Vacansoleil 4
4 Anthony Roux Fra FDJ 3
5 Cadel Evans Aus BMC 2

Stand witte trui na achtste etappe 

# Renner Nat Ploeg Tijd
1 Robert Gesink NED Rabobank 33:07.56
2 Rein Taaramae Est Cofidis + 0,59
3 Arnold Jeannesson Fra FDJ + 1,20
4 Rob Ruijgh NED Vacansoleil + 1,42
5 Geraint Thomas GB Sky + 1,50

Ploegenklassement na achtste etappe

# Ploeg Tijd
1 Garmin-Cervélo 98:30.04
2 Leopard-Trek + 0,04
3 Team Radioshack + 0,35
4 HTC-Highroad + 2,10
5 Katusha + 2,56
10 Vacansoleil + 4,35
12 Rabobank + 4,58

Molhoek naar VVV-Venlo

Rogier Molhoek vertrekt naar VVV-Venlo. Dit heeft een woordvoerder van de club uit Venlo vandaag bekendgemaakt. De middenvelder was al op proef en heeft nu een contract voor één jaar getekend met een optie op nog een seizoen.

De 29-jarige Molhoek was transfervrij nadat zijn contract bij Vitesse deze zomer afliep. Mede door blessureleed kwam Molhoek, die eerder uitkwam voor Dordrecht, RKC Waalwijk, AZ en NAC Breda, in Arnhem weinig aan spelen toe.

Veel onduidelijkheid over diffuserregels

Autosportfederatie FIA wil mogelijk terugkomen op het besluit om de geblazen diffuser te beperken. Vanaf dit weekend mocht de stroom van uitlaatgassen als een coureur geen gas geeft maar tien procent van het maximum bedragen, maar in de praktijk bleek de maatregel niet te werken.

De maatregel zal dit weekend op Silverstone nog wel overleven, maar vanaf de Nürburgring zou weer teruggedraaid moeten worden naar de situatie van Valencia. Reden voor het terugdraaien is dat met het beperken van de stroom uitlaatgassen de ene motor meer bevoordeeld zou worden ten opzichte van de andere.

Omdat er zoveel onduidelijkheid is rond de regels en de motoren gelijkgetrokken moeten worden vinden er dit weekend vele vergaderingen plaats. De maatregel om maximaal tien procent van de uitlaatgassen door te laten als er geen gas gegeven wordt werd al aangepast naar twintig procent, maar daarmee hielden de protesten niet op. Zo werd gisteren een protest van Renault gehonoreerd dat de krachtbron schade zou ondervinden van de maatregel en mochten die motoren plotseling op maximaal vijftig procent gezet worden. Ook Mercedes mocht de motoren iets opvoeren, omdat anders ook de betrouwbaarheid in het gedrang zou kunnen komen.

Omdat Ferrari en Cosworth nadeel van de nieuwe beslissingen konden ondervinden en de Renault-teams pas laat hun protest tegen de nieuwe regels hebben ingediend is uiteindelijk vandaag besloten om ook Renault onder de nieuwe regels te laten vallen. Mercedes mag wel met de verruiming van de regels racen, omdat de uitzondering afgelopen dinsdag al is aangevraagd.

Een vergadering om 11:30 uur morgenochtend moet aan de onduidelijke situatie een eind gaan maken. Als de teams er mee instemmen dan worden vanaf de Nürburgring weer de regels ingevoerd zoals ze in Valencia golden. De geblazen diffuser wordt dan pas vanaf volgend jaar aangepakt. De FIA komt alleen op de nieuwe regels terug als de teams unaniem zijn morgen. Het lijkt er echter op dat Williams en Sauber hiervoor niet te porren zijn.

Vliegtuigcrash Congo eist 48 levens

Het vliegtuigongeluk in Congo vrijdag heeft aan zeker 48 mensen het leven gekost. Er zitten nog ten minste twaalf mensen vast in het wrak. De directeur van Hewa Bora Airways zei dat 53 mensen het ongeluk hebben overleefd.

Een vliegtuig van de luchtvaartmaatschappij stortte vrijdag kort voor de landing op de luchthaven van Kisangani, in het noordoosten van Congo, neer, mogelijk als gevolg van onweer.

Hewa Bora heeft een geschiedenis van ongelukken. In april 2008 stortte een DC-9 op een markt, toen het opstijgen van het luchthaven van Goma mislukte. Daarbij kwamen ten minste veertig mensen om het leven. Een paar maanden later kwamen zeventien mensen om toen een toestel in slecht weer neerstortte.

Drietal opgepakt na wilde achtervolging

Drie mannen zijn vrijdagavond na een lange en wilde achtervolging door de Drentse en Groningse politie aangehouden op verdenking van autodiefstal. De achtervolging begon op de A32 bij Heerenveen en eindigde op een kruising in Groningen. De verdachten reden veel te hard en gingen op de A7 onder meer tegen het verkeer in, meldt de politie zaterdag.

Nadat de achtervolging aanving op de A32, werden onder meer ook de A7 en verschillende binnenwegen aangedaan. De bestuurder van de auto van de drie negeerde tijdens de rit ook stoptekens van de politie en omzeilde 'met gevaar voor eigen en andermans leven' tot twee keer over toe een versperring van de politie.

De achtervolging eindigde op de kruising van het Hoendiep met de Zuiderweg in Groningen, omdat de rijbaan werd versperd door een politieauto. De wagen van de drie botste tijdens een uitwijkmanoeuvre tegen een geparkeerde auto.

De auto die de mannen gestolen zouden hebben, zou van een autobedrijf in Broekhuizen bij Meppel zijn. Hierbij gingen vier mannen het bedrijf binnen en pakten ongemerkt de sleutel van een auto. Een van de vier verdween met deze wagen, de andere drie reden weg met de auto waarmee de vier gekomen waren.

Het kenteken van deze auto staat op naam van een inwoner uit Friesland. Een politiewagen reed daarom via de A32 in de richting van Friesland. Bij Heerenveen merkte de politie de bewuste auto op, waarna de achtervolging begon. De gestolen auto is nog niet teruggevonden. De verdachten, een van 25 en twee van 28 uit Groningen en Sneek, zitten vast.

Doelman Paauwe naar Topklasser Quick '20

Doelman Cees Paauwe zet zijn loopbaan voort bij zondagtopklasser Quick '20 uit Oldenzaal. Hij is afkomstig van Excelsior, waar zijn contract niet werd verlengd.

De 33-jarige Paauwe, een broer van voormalig international Patrick, is al vanaf 1995 actief in het betaald voetbal. Liefst twaalf seizoenen vervulde hij de rol van stand-in bij FC Twente. Tussendoor kwam hij twee seizoenen uit voor SC Cambuur en speelde hij anderhalf seizoen bij ADO Den Haag.

Afgelopen seizoen verdedigde Paauwe 24 duels het doel van Excelsior. In de slotfase van het seizoen moest hij plaats maken voor Nico Pellatz. Excelsior deed Paauwe geen nieuwe aanbieding, waardoor hij op zoek mocht naar een nieuwe club. Dat is dus Quick '20 geworden. In totaal keepte Paauwe 118 duels in het profvoetbal.

Verdachte schietpartij Alphen in beeld

In verband met de schietpartij in de Ridderhof in Alphen aan den Rijn is een verdachte opgepakt. Dat meldt de NOS zaterdagavond op basis van bronnen bij justitie. De verdachte zou niet direct met de fatale schietpartij te maken hebben gehad. Wat de exacte verdenking is, is echter nog onbekend.

De verdachte heeft vastgezeten, maar is inmiddels weer op vrije voeten. De arrestant wordt nog wel gezien als verdachte. Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie in Den Haag wil het nieuws zaterdagavond bevestigen noch ontkennen. Maandag wordt meer bekend als twee rapporten over de fatale schietpartij in Alphen aan den Rijn verschijnen, zegt de woordvoerder.

De 24-jarige Tristan van der V. schoot in april zes mensen dood in winkelcentrum De Ridderhof, voordat hij een einde aan zijn eigen leven maakte.

[Tour] Costa: "Dit is een droom"

Rui Costa won vandaag de achtste etappe in de Tour de France. De Portugees van Movistar kwam na afloop woorden tekort om zijn gevoel te beschrijven.

"Dit is een droom voor mij en voor Portugal. Ik moet echt even in mijn arm knijpen," aldus de 24-jarige renner na afloop.

Costa was samen met Van Garderen, Gautier en Riblon overgebleven van een kopgroep van negen man. "Ik voelde op het eind dat ze zwakker werden. Ik moest mijn kans wagen en zeker omdat Vinokourov er aan kwam. Tot mijn verbazing bleef ik voorop."

VS erkennen soevereiniteit Zuid-Sudan

De Verenigde Staten hebben zaterdag de Republiek van Zuid-Sudan, het nieuwste land ter wereld, erkend als soevereine en onafhankelijke staat. Zuid-Sudan riep zaterdag zijn onafhankelijkheid uit.

Meer dan vijftig jaar van burgeroorlog kostte aan miljoenen mensen in Sudan het leven. De strijdende partijen bereikten in 2005 een vredesovereenkomst, die dit jaar leidde tot een referendum waarin de bevolking van Zuid-Sudan zich uitsprak voor onafhankelijkheid.

De onafhankelijkheid is een beloning voor generaties Zuid-Sudanezen die 'streden voor deze dag', zei de Amerikaanse president Barack Obama. De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton zei dat de VS een trouwe partner zullen zijn, nu Zuid-Sudan bouwt aan een vrije en democratische samenleving.

Vinci en Begu in finale Boedapest

De Italiaanse Roberta Vinci en de Roemeense Irina-Camelia Begu nemen het morgen tegen elkaar op in de finale van het WTA-toernooi in Boedapest. De als eerste geplaatste Vinci versloeg vanmiddag in de halve finale de Tsjechische Klara Zakopalova met twee keer 6-4.

In de andere halve eindstrijd versloeg Begu met dezelfde cijfers de Spaanse Anabel Medina Garrigues. Begu won nog nooit een titel op de WTA Tour. Vinci was eerder dit jaar de beste in Barcelona en op de grasbanen van Rosmalen.

[Tour] Gesink nog steeds last van rug

Robert Gesink verloor vandaag in de achtste etappe van de Tour de France ruim een minuut op de concurrentie. De kopman van Rabobank zei last te hebben van zijn rug.

"Ik ben de hele dag met mezelf bezig geweest. Toen ze op dat bergje van de tweede categorie gingen kon ik niet mee. Ik heb nog veel last van die val," zo zei Gesink.

De renner van Rabobank keek ook alvast vooruit naar de negende etappe. "Ik moet het er vanavond maar even met de ploeg over hebben, maar om zo op deze manier een Tour rijden is niet leuk."

Vliegende boekenkast

"Dan druk je nu op de rechtermuisknop, en dan zie je als het goed is Plakken staan. Zie je dat? Ja, die moet je aanklikken. Nee, deze niet met de rechter, maar gewoon weer met de linkermuisknop." Via de telefoon probeer ik mijn moeder uit te leggen hoe ze een URL kan kopiëren en plakken. Ik ben namelijk op zoek naar een boekenkast en ze heeft een mooie gevonden op Marktplaats, die ze mij even wil mailen. Dat betekent dat ze inmiddels weet hoe ze op internet moet komen, hoe ze naar een andere website dan Google kan gaan, en hoe ze kan e-mailen. Maar er valt nog genoeg te leren.

Ritzege Grabsch in Oostenrijk

De zevende etappe van de Ronde van Oostenrijk is gewonnen door Bert Grabsch. De Duitser van HTC was de snelste in een tijdrit over 30,1 kilometer. Grabsch klokte een tijd van 34 minuten en 36 seconden. Karsten Kroon was op de 33e plaats de beste Nederlander.

Fredrik Kessiakoff, de leider in het algemeen klassement, eindigde als vijfde. De Zweed van Astana bleef zijn concurrenten voor en behield zo de leiding. Morgen wordt de laatste etappe verreden.

[DC] Frankrijk naar halve finale

De Franse tennissers hebben vanmiddag de halve finale van de Davis Cup bereikt. Jo-Wilfried Tsonga en Michael Llodra sleepten in het dubbelspel het derde en beslissende punt in de wacht tegen Duitsland. Christopher Kas en Philipp Petzschner werden met 7-6 (4), 6-4 en 6-4 verslagen.

Richard Gasquet en Gaël Monfils zetten Frankrijk gisteren in het enkelspel al op een comfortabele 2-0 voorsprong. De Fransen, die vorig jaar de finale van Servië verloren, treffen in de halve eindstrijd de winnaar van de ontmoeting tussen Spanje en de Verenigde Staten.

De helpende handen in Dragon's Dogma

Capcom is nog volop bezig met de ontwikkeling van Dragon's Dogma, een actiespel waarbij je op jacht zal moeten naar draken en andere wezens. Gelukkig ben je niet alleen, want er zullen ook NPC's je gaan helpen om te overleven. Van deze NPC's heeft Capcom screenshots op het internet gezet.

In Dragon's Dogma is jouw personage op zoek naar de draak die zijn hart eruit heeft gerukt. Als één van de weinigen herrijs jij uit de dood en is je missie de draak te doden die jou dit heeft aangedaan. Het spel neemt je mee naar duistere locaties waar jij en je NPC's monsters zoals draken, griffioenen en hydra's tegenkomen.

Dragon's Dogma staat gepland voor een Amerikaanse release op 27 maart 2012 voor Xbox 360 en PlayStation 3. Een Europese release nog niet bekendgemaakt.

Dragon's DogmaDragon's Dogma

Dragon's DogmaDragon's Dogma

Dragon's DogmaDragon's Dogma

Dragon's DogmaDragon's Dogma

Dragon's DogmaDragon's Dogma

Dragon's Dogma

Dragon's Dogma

Ajax twee weken zonder Vertonghen

Jan Vertonghen staat minimaal twee weken aan de kant met een verrekking aan zijn linkerlies. Dat meldt Ajax vandaag. De Belgische verdediger liep de blessure op tijdens het trainingskamp van de Amsterdammers in het Overijsselse De Lutte.

Vertonghen mist in ieder geval de oefenduels van Ajax tegen FC Emmen, Jahn Regensburg en 1. FC Nürnberg. De ontmoeting met Brøndby IF komt waarschijnlijk ook te vroeg.

[Tour] Hoogerland vol zelfvertrouwen

Johnny Hoogerland verloor vandaag in de achtste etappe van de Tour de France de bergtrui. De renner van Vacansoleil houdt echter vertrouwen in eigen kunnen.

"Ik voelde me heel goed. Jammer genoeg reed er al vroeg een groep van negen man weg. Maar die trui komt wel terug als ik me zo blijf voelen. We gaan het morgen zien."

Morgen in de negende etappe zijn er wederom punten te verdienen voor de bolletjestrui.

Meer dwergen in The Hobbit

Via Yahoo Movies is een nieuwe foto verschenen met een tweetal dwergen uit The Hobbit: An Unexpected Journey. Op de foto zien we John Callen als Oin en Peter Hambleton als Gloin.

Oin en Gloin zijn verre neven van Thorin Oakenshield. De twee dappere dwergen uit het Noorden hebben zich bij het gezelschap gevoegd omdat ze loyaal zijn aan hun familieleden, maar eveneens omdat ze flink wat geld in de onderneming hebben geïnvesteerd. Gloin is één van de weinige getrouwde dwergen. Zijn vrouw is een schoonheid met een uitgesproken mooie baard. Gloin is ook de trotse vader van zoon Gimli.

The Hobbit: An Unexpected Journey draait vanaf 14 december 2012 in de Nederlandse bioscopen.

Oin en Gloin - The Hobbit
Oin en Gloin (foto: Yahoo Movies)

Uncharted 3-bèta heeft één miljoen spelers

Naughty Dog heeft aangegeven dat sinds dat de bèta open is voor iedereen dat er één miljoen mensen het hebben geprobeerd. De bèta eindigt al over vijf dagen maar Naughty Dog komt morgen nog met de Yemen-map en co-op voor de bèta-testers. Daarnaast hebben spelers nog vijf dagen voor het behalen van hun beloningen.

Deze beloningen die je verdient met de béta kan je gebruiken voor het spelen in de retail-game als deze 2 november uitkomt. Benieuwd naar de rewards die je kan behalen en hoe je die moet halen? Bekijk het schema hieronder.

Goal 1:        Download the Beta
Reward 1:   Receive the exclusive UNCHARTED 3 PSN Beta Tester Avatar!
Goal 2:        Complete 10 matches in every mode of Competitive Multiplayer
Reward 2:   Receive the Exclusive Beta Decal Pack 1!

Goal 3:        Complete 5 matches in every mode of Cooperative Multiplayer
Reward 3:   Receive the Exclusive Beta Decal Pack 2!

Goal 4:        Complete 4 Treasure Sets
Reward 4:   Recieve the Treasure Hunter's Starter Pack!

Goal 5:        Rank up to level 25 in the Beta
Reward 5:   Receive a handsome reward of in-game cash on day one!

[Tour] Costa wint etappe naar Super-Besse Sancy

De Portugese wielrenner Rui Costa heeft zaterdag de achtste etappe van de Ronde van Frankrijk gewonnen. De coureur van Movistar kwam solo aan in Super-Besse Sancy. Costa was voor de laatste klim ontsnapt uit een kopgroep.

De Noor Thor Hushovd bleef tijdens de eerste serieuze bergrit, over 189 kilometer, knap in het spoor van de favorieten en behield de gele trui.

Robert Gesink verspeelde ruim een minuut op zijn concurrenten voor het algemeen klassement. In de heuvelachtige finale verloor de kopman van Rabobank op de Col de la Croix al even het contact met de groep van favorieten. Op de hellende strokken tussen de Col en de slotklim naar ski-oord Super Besse verloor de Varssevelder opnieuw de favorieten uit het oog en wist hij ook niet opnieuw aan te klampen.

Costa wint etappe naar Super-Besse Sancy
Costa wint etappe naar Super-Besse Sancy (Foto: ANP)

Uitslag etappe 8

# Renner Nat Ploeg Tijd
1 Rui Costa Por Movistar 4:36.46
2 Philippe Gilbert Bel Omega Pharma-Lotto +0,12
3 Cadel Evans Aus BMC + 0,15
4 Samuel Sanchez Spa Euskaltel z.t.
5 Peter Velits Slw HTC- Team Highroad z.t.
6 Dries Devenyns Bel Quick-Step z.t.
7 Damiano Cunego Ita Lampre z.t.
8 Alberto Contador Spa Saxo Bank z.t.
9 Andy Schleck Lux Team-Leopard z.t.
10 Fränk Schleck Lux Team-Leopard z.t.


Stand na etappe 8

# Renner Nat Ploeg Tijd
1 Thor Hushovd Noo Garmin-Cervélo 33:06.28
2 Cadel Evans Aus BMC +0.01
3 Fränk Schleck Lux Leopard-Trek +0.04
4 Andreas Klöden Dui Radioshack +0.10
5 Jakob Fuglsang Den Leopard-Trek +0.12
6 Andy Schleck Lux Leopard-Trek z.t.
7 Tony Martin Dui HTC-Highroad +0.13
8 Peter Velits Slw HTC-Highroad z.t.
9 David Millar GB Garmin +0,19
10 Philippe Gilbert Bel Omega Pharma-Lotto +0.30

Spelers pesten in Dark Souls

In Dark Souls zal het mogelijk zijn om andere spelers te pesten door met de Pyromancer-klasse een Gravelord tevoorschijn te toveren. Deze Gravelord gaat naar een willekeurig ander Dark Souls-spel waar de speler van opgejaagd en gedood zal worden. Er zit wel een klein nadeel aan dit doen.

Je kan namelijk niet kiezen waar de Gravelord heen gestuurd wordt en je krijgt ook geen feedback van wat er bij iemand anders gebeurd is. Je doet dit alleen met de gedachte dat je weet dat er ergens een speler gepest en getreiterd wordt door jou. Iemand anders pesten via deze manier is niet helemaal nieuw. In de voorganger van Dark Souls, Demon's Souls, kon je een Black Phantom naar iemand toe sturen.

Dark Souls komt 7 oktober uit voor PS3 en Xbox 360. Bekijk hieronder een gameplay-filmpje van hoe een Pyromancer de Gravelord oproept.

Mary-Anne Goossens viel 12 kilo af

Mary-Anne Goossens is tijdens de 18 dagen dat ze moest overleven in een onherbergzaam Spaans landschap 12 kilo afgevallen. Om zich te wapenen tegen de koude nachten had ze haar dunne kleren vol gras gestopt. Maar ze bleef geloven in de goede afloop, vertelde de 48-jarige Limburgse zaterdag tijdens een drukbezochte persconferentie in haar woonplaats Stramproy.

"De tweede dag besefte ik: ik heb me lelijk in de nesten gewerkt", zei Goossens. Toch was ze niet bang.

"Eerst dacht ik: wat dom om hier te belanden. Nou moet ik maar zien te overleven. Dat is me gelukt. In gedachten had ik elke dag goed gegeten en gedronken. Ik heb altijd geloofd in een goede afloop. Daarvan was ik overtuigd".

Mary-Anne vertrok vrijdagochtend 17 juni zonder kaart en zonder water en voedsel vanuit haar hotel voor een wandeling van 2,5 uur. Ze verdwaalde. Haar gsm had geen bereik. Ze bleef bij een plek waar water was. "Ik kon niet meer vooruit en terug was ook geen optie", zei ze.

Mary-Anne Goossens viel 12 kilo af
Mary-Anne Goossens viel 12 kilo af (Foto: ANP)

Zwaargewonde bij steekpartij Hellevoetsluis

Een 33-jarige man uit Hellevoetsluis is in de nacht van vrijdag op zaterdag zwaargewond geraakt bij een steekpartij in zijn woonplaats. Twee mannen zijn aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij het incident. Een van hen raakte zelf ook gewond, meldt de politie zaterdag.

De politie werd vrijdag rond 01.00 uur gealarmeerd over de steekpartij in het winkelgebied de Forel in Hellevoetsluis. Daar aangekomen troffen agenten een gewonde man aan. Op zijn aanwijzen kon een van de verdachten kort daarop worden aangehouden in de Nimbus. Deze 20-jarige man uit Hellevoetsluis was ook gewond.

De tweede verdachte, een 21-jarige plaatsgenoot, meldde zich later op een politiebureau. Hij heeft bekend te hebben gestoken. De toedracht van de steekpartij is nog onbekend. De zwaargewonde 33-jarige man is naar een ziekenhuis gebracht.

Fotograaf Georgië bekent spionage

De privéfotograaf van de Georgische president Michail Saakasjvili heeft zaterdag op televisie een bekentenis afgelegd dat hij een collega van gevoelige informatie over het land voorzag. Deze informatie werd vervolgens doorgespeeld aan de Russische geheime dienst.

De fotograaf, Irakli Gedenidze, zei dat hij de fotograaf Zoerab Koertsikidze gegevens gaf over het reisschema van de president, over de route die zijn autocolonne reed en over diens kantoren. Hij kreeg hier een vooralsnog onbekend bedrag voor.

Gedenidze, Koertsikidze en nog een derde fotograaf, die onder meer als freelancer voor Associated Press werkte, werden zaterdag aangeklaagd voor spionage, zei de Georgische minister van binnenlandse zaken Georgi Boechrasjvili. Koertsikidze, een fotograaf van het Europese agentschap voor persfotografen EPA, zou contact hebben gelegd met de twee andere fotografen en hun inlichtingen hebben doorgespeeld aan twee Russen, Anatoli Sinitsyn en Sergej Okorokov, die voor de Russische geheime dienst zouden werken.

De derde fotograaf, Georgi Abdaladze, ontkent te hebben gespioneerd. Het ministerie van binnenlandse zaken zou echter over een audio-opname beschikken waarop Koertsikidze hem om zijn rekeningnummer vraagt.

Tiendalli: "Komst Adriaanse biedt nieuwe kansen"

"Ik ben blij dat ik ook dit jaar bij FC Twente speel. We hebben een nieuwe trainer en dat biedt voor alle spelers nieuwe kansen. Ik kijk er naar uit en ga er komend seizoen voor", zei Tiendalli op de clubsite van Twente. De oud-speler van FC Utrecht en Feyenoord hoopt op betere tijden.

Bij trainer Michel Preud'homme kwam Tiendalli nauwelijks aan spelen toe. Bij Adriaanse hoopt hij op meer speelminuten. "Vanaf de eerste training heb ik in deze voorbereiding bij de groep gezeten, alleen kon ik nog geen oefenwedstrijd spelen", aldus Tiendalli, die moet wennen.

"Tegen AA Gent maakte ik mijn eerste minuten van de voorbereiding en dan is het altijd even wennen. Zeker als je direct tegen zo'n goede club speelt. Verdedigend ging het goed, alleen voetballend kon het bij mij beter. Daar was ik nog niet tevreden over", besluit de verdediger.

[F1] Uitslag kwalificatie Groot-Brittannië

Formule 1-coureur Mark Webber start zondag van poleposition tijdens de Grand Prix van Groot-Brittannië. De 34-jarige Australiër ging op Silverstone rond in 1.30,399 minuten en bleef daarmee ploeggenoot en WK-leider Sebastian Vettel 0,032 seconden voor. Het is de tweede keer dat de Red Bull-rijder dit seizoen vanaf de eerste plek start.

Fernando Alonso stuurde zijn Ferrari tijdens de kwalificaties naar de derde tijd, terwijl diens ploeggenoot Felipe Massa de vierde tijd neerzette. Jenson Button, die de tweede plaats in het klassement deelt met Webber, eindigde daarachter op de vijfde stek. Michael Schumacher start zondag vanaf plaats dertien.

Webber won vorig jaar op Silverstone.

Uitslag kwalificatie

Pos. Rijder Team Tijd Ronden
1 Mark Webber Red Bull 1:30.399 19
2 Sebastian Vettel Red Bull 1:30.431 19
3 Fernando Alonso Ferrari 1:30.516 20
4 Felipe Massa Ferrari 1:31.124 16
5 Jenson Button McLaren 1:31.898 21
6 Paul di Resta Force India F1 1:31.929 14
7 Pastor Maldonado Williams 1:31.933 16
8 Kamui Kobayashi Sauber 1:32.128 16
9 Nico Rosberg Mercedes Grand Prix 1:32.209 18
10 Lewis Hamilton McLaren 1:32.376 20
11 Adrian Sutil Force India F1 1:32.617 14
12 Sergio Perez Sauber 1:32.624 14
13 Michael Schumacher Mercedes Grand Prix 1:32.656 15
14 Vitaly Petrov Renault 1:32.734 14
15 Rubens Barrichello Williams 1:33.119 14
16 Nick Heidfeld Renault 1:33.805 15
17 Heikki Kovalainen Lotus F1 1:34.821 9
18 Jaime Alguersuari Scuderia Toro Rosso 1:35.245 7
19 Sebastien Buemi Scuderia Toro Rosso 1:35.749 7
20 Timo Glock Virgin Racing 1:36.203 7
21 Jarno Trulli Lotus F1 1:36.456 4
22 Jerome d` Ambrosio Virgin Racing 1:37.154 6
23 Vitantonio Liuzzi HRT F1 Team 1:37.484 7
24 Daniel Ricciardo HRT F1 Team 1:38.059 6


Webber naar pole op Silverstone (Foto: Novum)

Man gooit vrouw in Amstel

In Amsterdam heeft een boze man vanmorgen rond half zes een vrouw in het water van de Amstel gegooid. Dat gebeurde bij de Halvemaansbrug, ter hoogte van de Kleine Komedie. De vrouw werd belaagd door een voor haar onbekende man. Er ontstond een ruzie, waarop de vrouw de bril van de man in het water gooide. Als reactie hierop duwde de man haar over de brugleuning en belandde ze in het water.

Meteen werd de politie gewaarschuwd en agenten hebben haar op een stuk waar de kade minder hoog is op het droge geholpen. De 23-jarige Amsterdammer die de vrouw in het water duwde, is aangehouden.

G.I. Joe 2: Cobra Strikes voegt Ray Stevenson toe

Ray Stevenson is de meest recente acteur die zich bij de cast van G.I. Joe 2: Cobra Strikes voegt. De Thor acteur speelt de rol van slechterik Firefly in de actie film.

G.I. Joe: The Rise Of Cobra was een redelijk succesvolle film in 2009 met Channing Tatum in de hoofdrol. Het vervolg ziet onder andere Dwayne Johnson en Adrianne Palicki in nieuwe rollen. Naar verluid is Tatum de enige uit de originele film die terugkeert.

Stevenson raakte bekend met een hoofdrol van de TV-serie Rome en is vanaf 13 oktober te zien in The Three Musketeers. Hij heeft ook net het filmen afgerond in Billy Bob Thorton's regiedebuut Jayne Manfield's Car.

Nederland erkent Zuid-Sudan

Nederland heeft Zuid-Sudan direct nadat zaterdag rond het middaguur de onafhankelijkheidsverklaring was voorgelezen erkend als nieuw onafhankelijk land. Dat meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken zaterdag. Premier Mark Rutte (VVD) wenst het land in een brief aan de Zuid-Sudanese president Salva Kiir veel succes.

Minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) hoopt dat het land zich vreedzaam en democratisch verder ontwikkelt, aldus zijn ministerie. 'Onafhankelijkheid is de democratisch geuite wens van de bevolking. Noord en zuid moeten nu snel oplossingen vinden voor kwesties als Abyei, olieopbrengsten en schulden.'

Twee burgeroorlogen in vijftig jaar tijd tussen de zwarte Afrikaanse stammen van het zuiden van Sudan en de Arabieren in het noorden gingen vooraf aan de Zuid-Sudanese onafhankelijkheid. De laatste burgeroorlog, tussen 1983 en 2005, kostte naar schatting aan twee miljoen mensen het leven.

In januari 2011 vond een referendum plaats, waarbij een overgrote meerderheid van de Zuid-Sudanezen zich uitsprak voor onafhankelijkheid van het noorden. Het referendum vormde het sluitstuk van de uitvoering van het vredesakkoord van 2005, dat een einde maakte aan de burgeroorlog tussen het noorden en het zuiden.

Onder toeziend oog van duizenden burgers en tientallen hoogwaardigheidsbekleders hees Zuid-Sudan zaterdag voor het eerst zijn vlag. Namens Nederland woonde minister van staat Frits Korthals Altes de onafhankelijkheidsceremonie in Juba bij. Zuid-Sudan krijgt ontwikkelingshulp van Nederland.

Argentijnse zanger gedood in Guatemala

De populaire Argentijnse zanger Facundo Cabral is zaterdag door onbekende mannen doodgeschoten in Guatemala toen hij op weg was naar het vliegveld bij Guatemala-Stad. Dat heeft de plaatselijke politie gemeld. Een assistent raakte zwaargewond.

De 74-jarige artiest gaf deze week een concert in het Centraal-Amerikaanse land. Zijn hit uit 1970, 'No Soy de Aqui, Ni Soy de Alla' werd onder meer door Julio Iglesias en Neil Diamond gecoverd.

Facundo Cabral doodgeschoten in Guatemala

Jonge autodieven gepakt in Almere

Twee jonge autodieven zijn vrijdagavond opgepakt na een wilde achtervolging door Almere. De gestolen auto waarin de jongens van 14 en 16 jaar zaten, reed met hoge snelheid door de bebouwde kom. Op de hoek van de Dalsastraat en de Folkloreweg raakte de bestuurder de macht over het stuur kwijt en belandde de wagen in een voortuin van een woning, meldt de politie.

De jeugdige autodieven werden rond 18.30 uur opgemerkt door surveillerende agenten in de Parkwijk. Controle wees uit dat de auto waarin zij reden woensdag was gestolen uit de Verzetswijk. De agenten maanden de bestuurder te stoppen, maar die ging er juist met hoge snelheid vandoor.

Nadat de auto in de voortuin was beland, probeerden de jonge dieven er te voet vandoor te gaan. Na een korte achtervolging door de straten van de Danswijk werd het tweetal echter toch aangehouden. De 14- en 16-jarige jongen zijn in een cel gezet.

Vos opnieuw sterkste in Italië

Marianne Vos heeft opnieuw een overwinning in de Giro Donne te pakken. Vos was als eerste aangekomen op de 1700 meter hoge Ceresole Reale. De 24-jarige wielrenster heeft daarmee al haar vijfde ritzege te pakken.

Morgen zal de Giro Donne worden afgesloten met een individuele tijdrit over een 16 kilometer lang licht glooiend parcours. De Nederlandse heeft 2,5 minuut voorsprong te verdedigen.

Tennisster Hercog wint Zweeds Open

Johanna Larsson is er niet in geslaagd het Zweeds Open op haar naam te schrijven. De 22-jarige Zweedse dolf in de finale het onderspit tegen de Sloveense Polona Hercog: 4-6, 5-7.

Het was de eerste WTA-zege voor Hercog, die ook al negen toernooien won in het ITF-circuit. De 20-jarige nummer 53 van de wereld leverde op het Zweedse gravel slechts één keer haar opslag in en plaatste zelf drie breaks. Larsson wacht nog altijd op haar eerste toernooizege op de WTA Tour.


Tennisster Hercog wint Zweeds Open (Foto: Novum)

Doelman Vaclik naar De Graafschap

De Graafschap heeft zich versterkt met keeper Tomas Vaclik. De sluitpost van het nationale team van Tsjechië onder 21 jaar moet nog wel medisch worden gekeurd. Dat melden de Superboeren zaterdag. Eerste doelman Boy Waterman verruilde de Doetinchemmers deze zomer voor het Duitse Alemannia Aachen.

Vaclik werd onlangs op het EK voor spelers onder 21 jaar verkozen tot één van de drie beste goalies van het toernooi. De 22-jarige jeugdinternational stond afgelopen seizoen onder de lat bij Viktoria Zizkov, dat uitkomt in de hoogste Tsjechische voetbaldivisie.

"Tomas is een groot talent en heeft bewust voor De Graafschap gekozen, omdat hij de kans om aan spelen toe te komen bij De Graafschap groter acht dan bij andere clubs", meldt directeur voetbalzaken Leen Looijen op de website. "Er was namelijk veel belangstelling voor hem."

[DC] Haase / Huta Galung onderuit

Nederland staat op achterstand in de Davis Cup-ontmoeting tussen Nederland en Zuid-Afrika. Robin Haase en Jesse Huta Galung gingen vrij kansloos onderuit tegen de Zuid-Afrikanen Rik de Voest en Kevin Anderson. Laatstgenoemden waren in vier sets te sterk.

Het Nederlandse duo begon goed en trok in de tiebreak de eerste set naar zich toe. In de tweede set waren de Zuid-Afrikanen een stuk sterker en wonnen de tweede set (6-2). Ook in de derde set en vierde set waren de dubbelspelers in staat de Nederlanders te breaken.

Door deze overwinning staat het Davis Cup-team onder leiding van Jan Siemerink met 2-1 achter. Morgen zullen de Nederlanders behoorlijk moeten stunten om uiteindelijk de overwinning nog naar zich toe te trekken.

Jongen naar huis na bruut politieoptreden

De 17-jarige jongen die donderdag in Breda na een inbraak werd aangehouden door de politie is vrijdag weer vrijgelaten. De rechter-commissaris vond dat de politie bij de aanhouding buitensporig geweld heeft gebruikt en noemt dat onrechtmatig.

Dat liet de advocaat van de jongen, Karsten Verkaart, zaterdag weten. De politie reageerde donderdag op een melding van inbraak bij een bedrijf aan de Terheijdenseweg. Daar probeerde de jongen, samen met twee anderen, te vluchten en zetten agenten de achtervolging in.

Bij de aanhouding werd een waarschuwingsschot gelost. De jongen is door de politie stevig beetgepakt ondanks dat hij had gezegd "doe de boeien maar om", zei zijn advocaat.

Jongen naar huis na bruut politieoptreden
Jongen naar huis na bruut politieoptreden (Foto: ANP)

Tilburger gewond na val uit luchtballon

Een 60-jarige man uit Tilburg is vrijdagavond gewond geraakt toen hij bij de landing van een luchtballon uit het mandje viel. De man kreeg bij het ongeluk in Andel de mand bovenop zich. Hij is met onbekend letsel naar het ziekenhuis gebracht, maar was aanspreekbaar, meldt de politie zaterdag.

De man is ter plekke behandeld door ambulancepersoneel en daarna afgevoerd. Over de aard van zijn verwondingen is niets bekendgemaakt.

Het ging fout bij het landen op een weiland aan de Neer-Andelseweg. De luchtvaartpolitie onderzoekt het ongeluk. De Tilburger verklaarde dat het zijn eigen schuld was dat hij uit het mandje viel.

Van der Pluijm verruilt Dutch Lions voor Barendrecht

Marvin van der Pluijm verruilt Dayton Dutch Lions voor zaterdagtopklasser Barendrecht. De vleugelspits maakt het seizoen nog wel af bij de Amerikaanse club. Hij zal zich half augustus melden bij Barendrecht.

De 23-jarige Rotterdammer werd door Sparta Rotterdam weggeplukt bij Alexandria '66. Van der Pluijm bleef op het Kasteel steken in het beloftenteam, waarna hij voor FC Den Bosch ging spelen. Namens die club debuteerde de aanvaller in het betaald voetbal. Hij speelde twaalf duels in de Jupiler League voor de Bosschenaren, zonder te scoren.

In de zomer van 2010 trok NAC Breda hem aan voor het beloftenteam. Van der Pluijm kwam één keer in actie in de Eredivisie. Als invaller maakte hij in januari dit jaar de gelijkmaker in het uitduel tegen NEC, dat in 2-2 eindigde. In het voorjaar koos Van der Pluijm voor een Amerikaans avontuur, maar dat krijgt dus geen vervolg.

Belgische doelman voor Helmond Sport

Helmond Sport heeft een nieuwe doelman vastgelegd. Het gaat om de ervaren Belg Björn Sengier, die in het verleden al eens bij Willem II onder contract stond. Sengier tekende tot medio 2013 in Helmond. In het contract is een optie op een derde seizoen opgenomen.

De 31-jarige Sengier stond de afgelopen drie seizoenen onder contract bij het Belgische Lommel United, voorheen KVSK United. De in Gent geboren goalie keepte in het seizoen 2006/07 23 duels in de Nederlandse Eredivisie namens Willem II. In zijn tweede seizoen in Tilburg kwam hij niet meer aan spelen toe, waarna Sengier terugkeerde naar België. Hij verdedigde eerder in zijn loopbaan ook het doel van Cercle Brugge, FCN Sint-Niklaas, KMSK Deinze en SV Zulte Waregem.

Fikse brand legt bouwmarkt In Vaassen in as

Bij een korte, hevige brand in Vaassen is vrijdagnacht een bouwmarkt verwoest. Buurtbewoners zijn gewaarschuwd omdat er vermoedelijk asbest is vrijgekomen. Dat meldt de politie zaterdag.

De brand werd rond 02.30 uur gemeld. Toen de brandweer arriveerde sloegen de vlammen al uit het dak van een loods. De brand werd snel bedwongen en niemand raakte gewond. De oorzaak van de brand is nog niet bekend.

Murdoch naar Londen om schade te overzien

Mediamagnaat Rupert Murdoch is onderweg naar Londen voor overleg over het afluisterschandaal dat het einde inluidde van News of the World, een van zijn kranten. Medewerkers van de boulevardkrant, die eerder deze week tot hun verrassing hoorden dat ze binnen een week zonder werk zitten, werkten zaterdag aan de laatste editie, die zondag verschijnt.

Britse media meldden zaterdag dat Murdoch in Londen de schade aan zijn mediaconglomeraat in ogenschouw wil nemen en een nieuwe route komt uitstippelen richting rustiger vaarwater. Dat journalisten van News of the World politici en beroemdheden afluisterden was reeds langer bekend, maar de bom barstte na beschuldigingen dat agenten werden betaald voor informatie en dat werd ingebroken in de voicemail van de mobiele telefoons van een vermist meisje, familieleden van terreurslachtoffers en van gesneuvelde militairen.

Onder druk van de publieke woede trokken adverteerders zich massaal terug uit de schandaalkrant, waarna News International, dochterbedrijf van Murdochs News Corp., de stekker uit News of the World trok.


Murdoch naar Londen om schade te overzien (Foto: Novum)

Medische ingreep voor Wiggins

Bradley Wiggins zal op korte termijn een medische ingreep ondergaan. De renner van Team Sky was gistermiddag, tijdens de zevende etappe van de Tour de France, betrokken bij een valpartij en gaf vervolgens op. Na onderzoek in het ziekenhuis bleek de Brit een gebroken sleutelbeen te hebben.

"Hij heeft een 'nette' breuk," liet ploegleider Sean Yates weten. Wiggins, die de komende tien dagen niet mag fietsen, wilde in Frankrijk op het podium eindigen.

De wielrenner bekijkt nu of deelname aan de Vuelta a España of de Ronde van Groot-Brittannië haalbaar is. In deze wedstrijden wil hij zich gaan voorbereiden op het anderende WK wielrennen op de weg, dat in september in Kopenhagen wordt gehouden.

Cannavaro kondigt afscheid aan

Fabio Cannavaro heeft per direct een punt achter zijn actieve carrière als voetballer gezet. De oorzaak voor deze beslissing is een hardnekkige knieblessure. De 38-jarige Italiaan wordt nu raadgever van zijn laatste werkgever, het Arabische Al-Ahli FC.

"Dit is een moeilijke beslissing," aldus Cannavaro in een reactie. "Ik wilde nog niet stoppen, maar de medische testen hebben anders beslist. Mijn knie zou nog een extra seizoen niet meer aankunnen."

Cannavaro begon zijn loopbaan als profvoetballer bij Napoli en kwam daarna ook nog uit voor Parma, Internazionale, Juventus en Real Madrid. Daarnaast kwam hij sinds 1997 in actie voor de Italiaanse ploeg en speelde in totaal 132 wedstrijden. De Italiaan beleefde zijn hoogtepunt tijdens het WK voetbal van 2006. Tijdens dat toernooi werd Italië wereldkampioen en werd hijzelf uitgeroepen tot speler van het toernooi.

In de komende drie jaar zal Cannavaro als adviseur van Al-Ahli FC verbonden blijven. "Fabio heeft 19 jaar aan de top gespeeld en zijn ervaring is zeker een meerwaarde," liet de club in een korte reactie weten.

Israël stuurt activisten naar huis

Alle pro-Palestijnse activisten die door de Israëlische autoriteiten op de internationale luchthaven van het land zijn aangehouden worden binnenkort naar huis gestuurd. Dat heeft het Israëlische ministerie van binnenlandse zaken zaterdag gezegd.

Meer dan vierhonderd activisten zijn verhoord. Zij landden de afgelopen twee dagen om deel te nemen aan wat zij een vreedzaam protest tegen het lijden van de Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever noemden. Van de ondervraagde activisten zijn er 124 ingerekend. De overigen mochten het land in.

Slachtofferhulp Nederland financieel in de put

Slachtofferhulp Nederland zit door te grote uitgaven in grote financiële problemen. De organisatie die slachtoffers moet helpen heeft in een jaar tijd bijna het hele eigen vermogen erdoorheen gejaagd. Gedwongen ontslagen worden niet uitgesloten, schrijft NRC Handelsblad zaterdag.

Voor het eerst in de geschiedenis heeft slachtofferhulp een vacaturestop ingesteld. Mogelijk worden vestigingen gesloten en activiteiten afgestoten.

De organisatie probeert zicht te krijgen op de oorzaak van de problemen en overlegt daarover met het ministerie van Veiligheid en Justitie. Vorig jaar verstrekte het ministerie nog zestien miljoen euro subsidie.

Onder de vorig jaar gestopte voorzitter Jaap Smit groeide de organisatie in omvang en bekendheid. Zo werd niet alleen meer hulp geboden aan slachtoffers van misdrijven, maar ook bij verkeersongelukken en grote calamiteiten zoals de schietpartij in een winkelcentrum in Alphen aan den Rijn.

Volgens Harry Crielaars, de opvolger van Smit, was er voorheen onvoldoende oog voor het belang van buffers. De loonkosten stegen tussen 2006 en vorig jaar met twaalf procent. Smit kreeg zelf zeventien procent meer loon: 136 duizend euro. Opvolger Crielaars krijgt 112 duizend euro.

Smit laat weten 'stupéfait' te zijn over de problemen.

De Graafschap bindt Evers tot 2014

Ties Evers speelt ook de komende jaren in het shirt van De Graafschap. De 20-jarige verdediger, die in het afgelopen seizoen al een aantal keer in Jong Oranje speelde, verlengde zijn contract met De Superboeren tot medio 2014.

Evers is op dit moment de vaste vervanger van Muslu Nalbantoglu, die door een blessure niet inzetbaar is. "Het is logisch dat ik nu mijn kans krijg, omdat Muslu eigenlijk de enige spelers zijn voor die positie. Ik moet de trainer het proberen lastig te maken," aldus de jonge voetballer, die de gehele jeugdopleiding van De Graafschap doorliep.

Daarnaast hecht Evers erg veel waarde aan de opbouwende kritieken van de trainer. "Hij wist mijn kwaliteiten op te noemen en ook punten waarop ik me nog moest verbeteren. Een voordeel is wel dat hij me uit de jeugd kent. Maar ik ben niet meer de Ties Evers als toen van de D1."

[Tour] DerMeisters Tour-feitje van de dag

Tijdens de Tour de France zal DerMeister, Eindredacteur van FOK!sport, elke dag een feitje naar buiten brengen over de etappe die verreden zal worden of over een andere gebeurtenis uit de geschiedenis van de Ronde van Frankrijk.

De oudste renner uit het peloton is dit jaar Jens Voigt. De Duitse renner, die in dienst rijdt van Team Leopard-Trek, was bij aanvang van de Tour de France 39 jaar en 290 dagen. Op de tweede plaats staat de Amerikaan Chris Horner. De coureur van RadioShack was 39 jaar en 254 dagen. George Hincapie vinden we terug op plek drie. De Amerikaan, met zestien deelnames de meest ervaren coureur uit het peloton, was voor aanvang van de Tour 38 jaar en zes dagen.

Anthony Delaplace, rijdend voor Saur-Sojasun, mag zich de benjamin van het peloton noemen. Met 21 jaar en 294 dagen was de Fransman voor de start van de eerste etappe de jongste renner die dit jaar de Tour de France rijdt. Zijn landgenoot Arhur Vichot staat op de tweede plaats. De coureur van Française des Jeux was voor aanvang van de Tour 22 jaar en 218 dagen. Op plek drie staat de Amerikaan Tejay Van Garderen. De coureur van HTC-Highroad was voor de start van de eerste etappe 22 jaar en 324 dagen. Onze landgenoot Wout Poels staat op plek tien. De renner van Vacansoleil was voor de start 23 jaar en 274 dagen oud.

Deserteurs Syrië: we kregen bevel te schieten

Deserteurs uit het Syrische leger hebben verklaard dat zij het bevel hadden gekregen om tijdens anti-regeringsdemonstraties gericht het vuur te openen op betogers. Dat heeft Human Rights Watch zaterdag gezegd.

Diverse Syrische militairen zeiden te hebben deelgenomen aan de schietpartijen en tientallen demonstranten te hebben verwond. Ook namen zij deel aan de willekeurige arrestatie van honderden mensen. Volgens HRW zouden de deserteurs zelf zijn doodgeschoten als zij de bevelen van hun meerderen naast zich hadden neergelegd.

De regering in Damascus probeert de onrust in het land met grof geweld de kop in te drukken. In vier maanden tijd zouden zeker zestienhonderd burgers zijn gedood. Aan de kant van het leger vielen 350 doden.

Toch miljoenenboete voor bedrijf Berlusconi

Het investeringsbedrijf van de familie van de Italiaanse premier Silvio Berlusconi moet per direct 560 miljoen euro betalen wegens corruptie rond de overname van de uitgeverij Mondadori. Dat heeft het gerechtshof in Milaan zaterdag besloten.

Het bedrijf van Berlusconi, Fininvest, werd in 2009 tot de boete veroordeeld. Het gerechtshof bevestigde de strafmaatregel, hoewel het aanvankelijke bedrag van 750 miljoen euro met 190 miljoen werd teruggeschroefd.

De boete volgde op de veroordeling van drie compagnons van Berlusconi voor omkoping van een rechter. Deze draaide een uitspraak terug, die in de strijd om Mondadori in het voordeel viel van de industrieel Carlo De Benedetti, een concurrent van Fininvest.

Marina Berlusconi, de dochter van de premier en directeur van Fininvest, sprak zaterdag van een 'totaal onterecht vonnis'. Het besluit van het hof vormt onderdeel van de hetze die tegen haar vader wordt gevoerd, zei ze. Volgens haar is de boete tweemaal zo hoog als het aandeel van Fininvest in Mondadori waard is. Haar advocaten bereiden een zaak bij het hoogste hof in het land voor.

Ondertussen is de uitspraak de zoveelste tegenslag voor Berlusconi, die eerder deze week nog negatief in het nieuws kwam toen bleek dat er in het grote pakket bezuinigingsmaatregelen voor Italië een bepaling was opgenomen die moest voorkomen dat Fininvest de boete moest betalen. Onder druk van de oppositie trok de premier deze bepaling vlug terug. Zijn bondgenoten verklaarden niet op de hoogte te zijn geweest dat de maatregel in het bezuinigingspakket was opgenomen.

[DC] Haase vervangt Sijsling in dubbelspel

Igor Sijsling komt vandaag niet in actie tijdens de Davis Cup. De 23-jarige Amsterdammer wordt in het dubbelspel vervangen door Robin Haase. Oranje neemt het in de tweede ronde van de Europees-Afrikaanse zone op tegen Zuid-Afrika.

Haase zette Rik de Voest vrijdag in de openingspartij in Chefpotstroom in vier sets opzij. Later op de dag trok Kevin Anderson de stand weer gelijk met een zege op Thomas Schoorel. Zondag volgen nog twee enkelspelen.

Als Nederland wint van de Zuid-Afrikanen, speelt het later dit jaar een play-off om promotie naar de wereldgroep. In de eerste ronde moest Oekraïne buigen voor de formatie van captain Jan Siemerink.

Spookrijdende vrouw zwaargewond bij botsing

Bij een frontale botsing op de A6 bij Lelystad is in de nacht van vrijdag op zaterdag een spookrijdster zwaargewond geraakt. De 22-jarige vrouw uit Urk kwam door onduidelijke oorzaak op de verkeerde weghelft terecht en botste op een tegenligger. De inzittenden van de andere auto kwamen er met lichte verwondingen vanaf.

Het ongeluk gebeurde bij de afslag Lelystad-Noord. Daar vonden op dat moment werkzaamheden plaats. Of dat de reden is dat de vrouw aan de verkeerde kant reed is niet bekend.

De spookrijdster moest uit haar auto worden geknipt. Over de aard van haar verwondingen is niets gezegd.

De Boer: "Voor 31 augustus gebeurt er nog wat"

De huidige selectie van Ajax zal voor het sluiten van de transfermarkt (31 augustus) nog veranderen. Dat zijn de woorden van trainer Frank de Boer. De oefenmeester deed deze uitspraak in De Telegraaf.

"Ik denk dat er voor 31 augustus nog wel iets gaat gebeuren," aldus De Boer in het dagblad. Hiermee refereerde de oefenmeester naar het mogelijke vertrek van Maarten Stekelenburg, die door AS Roma wordt begeerd, en de gewilde Jan Vertonghen.

"Ik praat daar veel met die jongens over en ze houden me op de hoogte. Het slechtste scenario zou zijn, dat er in de laatste dagen een aanbod komt dat ze niet kunnen weigeren," vervolgt De Boer zijn relaas. Daarnaast gaf hij ook nog aan dat het geen zin heeft om de spelers een deadline te geven. "Zo makkelijk is dat niet, omdat ze ook gelimiteerde transfersommen hebben."

Mocht Stekelenburg vertrekken, dan zal Kenneth Vermeer ongetwijfeld doorschuiven naar de positie van eerste keeper. Daarnaast zal er ook nog een andere sluitpost aangetrokken moeten worden. De situatie rondom Vertonghen is bij een vertrek echter niet zo rooskleurig. De Boer: "Dan mis je een brok ervaring. Natuurlijk zouden Daley Blind of Boilesen daar kunnen spelen, maar je kunt ze niet vragen daar vijftig duels te presteren. Jan kan dat fysiek en mentaal wél."

Skil-Shimano trekt Sinkeldam aan

Skil-Shimano heeft zich voor 2012 verzekerd van de diensten van Ramon Sinkeldam. Dit heeft de Nederlandse wielerploeg vandaag bekend gemaakt. De 22-jarige renner, die afkomstig is van het Rabobank Continental Team, werd onlangs Nederlands kampioen bij renners onder de 23 jaar.

Sinkeldam begint in het nieuwe wielerseizoen dus als profesioneel renner, maar heeft al een aantal mooie zeges achter zijn naam staan. Hij was eind mei de beste in de beloftenversie van Parijs-Roubaix en won een week later de Ronde van Limburg. In het algemeen klassement van Olympia's Tour eindigde hij bovendien als vijfde.

Sinkeldam tekent bij Skil-Shimano een contract voor de duur van twee jaar.

IOC slaat gena(al)deloos toe

Gister heeft het IOC het 'geen naalden'-beleid geaccepteerd om doping tegen te gaan. Het gebruik van naalden en medisch materiaal zal streng gecontroleerd worden tijdens de Olympische Spelen van 2012 in Londen.

Doctoren van de teams mogen nog wel atleten behandelen in de kleedkamer, op het veld of in de slaapvertrekken. Er wordt alleen vereist dat de functionarissen van de Spelen op de hoogte worden gesteld van hun activiteiten wanneer er spuiten of ander medisch materiaal, waarmee een overtreding kan worden gepleegd, in het spel komt.

"We willen de boodschap brengen dat mensen zich verantwoordelijk gedragen in relatie tot medische behandelingen", vertelde Arne Ljungqvist, hoofd medische commisie IOC, aan de verslaggevers, nadat zijn voorstel ondersteuning had gevonden van het IOC.

Het IOC zal spuiten en medisch materiaal niet verbannen uit het Olympisch dorp of andere niet-medische faciliteiten. Wel moet men op de hoogte zijn van wie wat doet op deze locaties.

"Wij zullen geen politieagent spelen. Mochten we echter ongepast gedrag tegenkomen dan zullen wij dit wel rapporteren", aldus Ljungqvist.

Hoe er wordt gecontroleerd en gehandhaafd, daar is het IOC volgens Ljungqvist nog niet uit. Wel is duidelijk dat het IOC een voorbeeld wil stellen.

Het breken van de regels "is gelijk aan het vinden van een dopingovertreding." Sancties liggen in principe bij de nationale sportfederatie van dat land. Het IOC heeft wel het recht om atleten en medische staf het Olympisch toegangspasje te ontnemen.

Uitslag derde vrije training Groot-Brittannië

Sebastian Vettel heeft ook tijdens de Grand Prix van Groot-Brittannië weer de snelste tijd gereden in de derde vrije training. De Duitser was ditmaal Fernando Alonso zes honderdsten te snel af. Mark Webber reed de derde tijd, gevolgd door Felipe Massa. Pastor Maldonado reed een goede vijfde tijd met zijn Williams.

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 S. Vettel Red Bull 1:31.401 17
2 F. Alonso Ferrari 1:31.464 +0:00.063 20
3 M. Webber Red Bull 1:31.829 +0:00.428 12
4 F. Massa Ferrari 1:32.169 +0:00.768 20
5 P. Maldonado Williams 1:32.496 +0:01.095 20
6 J. Button McLaren 1:32.956 +0:01.555 18
7 K. Kobayashi Sauber 1:33.014 +0:01.613 20
8 N. Rosberg Mercedes 1:33.044 +0:01.643 23
9 S. Perez Sauber 1:33.264 +0:01.863 21
10 P. di Resta Force India 1:33.423 +0:02.022 22
11 M. Schumacher Mercedes 1:33.551 +0:02.150 11
12 A. Sutil Force India 1:33.660 +0:02.259 22
13 L. Hamilton McLaren 1:33.842 +0:02.441 16
14 R. Barrichello Williams 1:33.905 +0:02.504 21
15 V. Petrov Renault 1:34.042 +0:02.641 22
16 J. Alguersuari Toro Rosso 1:34.329 +0:02.928 20
17 S. Buemi Toro Rosso 1:34.799 +0:03.398 20
18 N. Heidfeld Renault 1:34.822 +0:03.421 21
19 H. Kovalainen Lotus 1:35.225 +0:03.824 21
20 J. Trulli Lotus 1:36.905 +0:05.504 21
21 T. Glock Marussia-Virgin 1:37.614 +0:06.213 18
22 J. D'Ambrosio Marussia-Virgin 1:38.068 +0:06.667 20
23 D. Ricciardo HRT 1:38.289 +0:06.888 19
24 V. Liuzzi HRT 1:38.568 +0:07.167 17

EHEC-zaden mogelijk verkocht in Limburg

Bij twee Limburgse tuincentra zijn mogelijk met EHEC besmette fenegriekzaden verkocht. Dat meldt de Voedsel en Waren Autoriteit zaterdag. Consumenten die de fenegriekzaden of een zadenmix met fenegriek hebben gekocht krijgen het advies die niet te gebruiken en terug te brengen of weg te gooien.

Uit een Europees onderzoek is volgens de VWA naar voren gekomen dat de tuincentra Peeters in Arcen en Daniëls in Vlodrop de zaden van een verdacht Duits bedrijf hebben. De zaden die de Limburgse tuincentra nog op voorraad hadden zijn meegenomen voor onderzoek.

De tuincentra hebben in totaal vijftig verpakkingen van dertig gram zaden ingekocht en hadden er daarvan 31 verkocht. De winkels zullen de kopers waar mogelijk oproepen de zaden niet te gebruiken.

De VWA gaf al eerder het advies voorlopig geen rauwe rucolakiemen, mosterdkiemen en fenegriekkiemen te eten. Mensen die dat wel hebben gedaan moeten bij de eerste tekenen van diarree contact opnemen met de huisarts. De gevaarlijke EHEC-bacterie kan worden gedood door besmette groente minimaal dertig seconde tot minimaal zeventig graden te verhitten.

In Nederland zijn elf besmettingen met EHEC vastgesteld. Vier van hen kregen ook de complicatie HUS, waardoor de nieren het kunnen begeven en die dodelijk kan zijn. In totaal zijn ruim vijftig mensen, vooral in Duitsland, overleden aan de ziekte.


EHEC-zaden mogelijk verkocht in Limburg (Foto: Novum)

Aerts: "Ik ga vechten als een leeuw"

Hertha BSC promoveerde naar de Bundesliga. Een mooi vooruitzicht voor doelman Maikel Aerts, alhoewel hij zal moeten vechten voor een basisplaats onder de lat. Onlangs werd Thomas Kraft transfervrij overgenomen van Bayern München. Aerts zal met Kraft moeten concurreren en het belooft een zware strijd te worden.

Aerts was het vorige seizoen vaak de gevierde man bij de promovendus, maar de 22-jarige Kraft bezit veel potentie om uit te groeien tot de eerste keuze onder de lat. De geroutineerde Aerts geeft te kennen dat de concurrentie inderdaad groot, maar hij meldt dat hij zich absoluut niet zomaar gewonnen geeft. "Ik heb nog wel rugnummer 1", aldus de voormalige doelman van Willem II tegenover Voetbal International. Aerts heeft dit echter ook te danken aan het bijgeloof van Kraft, die zijn favoriete nummer 35 op de rug wil dragen.

"Thomas en ik moeten tijdens de voorbereiding uitmaken wie de eerste keeper wordt. Ik ga vechten als een leeuw en geef me niet zomaar gewonnen. Dat heb ik nooit gedaan en zal ik ook nooit doen. Die instelling heeft me ook zover gebracht", aldus de Eindhovenaar. 

Trailers van The Dark Knight Rises, Sherlock Holmes 2, Happy Feet 2 te zien bij Harry Potter

De teaser trailer van The Dark Knight Rises gaat samen met Harry Potter And The Deathly Hollows, Part 2 in première, zo maakt SuperHeroHype bekend.

De teaser trailer van Christopher Nolan's langverwachte laatste Batman film zal naar verluid anderhalve minuut lang zijn en zowel in 3D als 2D vertoond worden. Het gegarandeerde succes van de allerlaatste Harry Potter is ook de reden dat de eerste trailer van Sherlock Holmes: A Game Of Shadows en de nieuwe trailer van Happy Feet Two in première gaan. 

Harry Potter en de drie nieuwe trailers zijn vanaf 13 juli wereldwijd in de bioscopen te zien. Happy Feet danst vanaf 23 november de bioscopen in, Sherlock Holmes: A Game Of Shadows gaat op 15 december in première en The Dark Knight Rises heeft een releasedatum van 20 juli 2012. 

Stemming FNV Bondgenoten over pensioenen

De ruim 475 duizend leden van FNV Bondgenoten kunnen vanaf zaterdag stemmen over het pensioenakkoord. De grootste bond van Nederland heeft zijn leden geadviseerd tegen het akkoord te stemmen. Bondsleden kunnen via internet of per telefoon tot 14 augustus hun stem uitbrengen.

De bond heeft een negatief advies gegeven omdat met het pensioenplan het risico te veel bij de werknemers zou worden gelegd. De pensioenen gaan meer meebewegen met de beurzen en de verplichte reserves voor beursrisico's worden afgeschaft.

Binnen de bonden van vakcentrale FNV is onenigheid over het pensioenakkoord. FNV heeft een negatief stemadvies gegeven. Abvakabo FNV is ook kritisch. In september beslist FNV definitief over het akkoord.

Wijnaldum: "Ik hoop dat de tijd alles slijt"

De overstap van Georginio Wijnaldum naar PSV zette kwaad bloed bij diverse Feyenoord-supporters. De middenvelder hoopt dat deze fans alsnog snel vrede hebben met zijn vertrek. 

"Ik heb heel wat over me heen gehad. Ik begrijp dat deze transfer als verraad aanvoelt, echt. Voor die mensen ben ik een kind van Feyenoord. Sinds mijn zestiende speelde ik in het eerste, de club is altijd goed voor me geweest en ook in slechte tijden ben ik altijd door iedereen gesteund", aldus Wijnaldum tegenover het Algemeen Dagblad.

"Ik hoop dat met het verstrijken van de tijd alles slijt, dat ik binnenkort weer gewoon door mijn stad kan lopen en ik heb bij deze overgang óók aan Feyenoord gedacht. Tenslotte heeft de club vijf miljoen euro aan deze transfer overgehouden. Had ik niet aan Feyenoord willen denken, dan was ik volgende zomer transfervrij vertrokken. Op deze manier heb ik iets terug kunnen doen voor de club die voor mij aanvoelt als familie."

De clubleiding van Feyenoord had liever gezien dat Wijnaldum naar Sporting CP in Portugal was vertrokken. De speler zelf had hier echter geen goed gevoel bij en denkt dat zijn ontwikkeling gebaat is bij een langer verblijf in de Eredivisie. 

'Van Hummel verruilt Skil voor Vacansoleil'

Kenny van Hummel fietst volgend jaar voor Vacansoleil. De 28-jarige sprinter verruilt Skil-Shimano na zes jaar voor de formatie van bolletjestruidrager Johnny Hoogerland. Dat meldt De Telegraaf zaterdag. De Gelderlander is ieder jaar goed voor een aantal zeges.

Van Hummel maakte in 2009 naam voor zichzelf in de Ronde van Frankrijk. Hij verwierf de cultstatus door vanaf de laatste plaats dagelijks met zeer veel moeite en op grote achterstand van het peloton de bergetappes in zijn eentje te fietsen. In de zeventiende etappe moest hij La Grande Boucle na een val verlaten.

Skil bevestigt zaterdag op de website dat Van Hummel het team gaat verlaten. Omdat de UCI een regel hanteert waardoor coureurs pas in augustus bekend mogen maken naar welke ploeg zij vertrekken, kan Van Hummel zijn nieuwe werkgever nog niet noemen.

Skil meldt tevens dat het Ramon Sinkeldam overneemt van het Rabo Continental Team. De 22-jarige coureur maakt zijn debuut als profrenner. De Noord-Hollander won dit jaar Parijs-Roubaix voor beloften. Ook legde hij beslag op de Nationale titel op de weg voor beloften.


'Van Hummel verruilt Skil voor Vacansoleil' (Foto: Novum)

Eerste dag North Sea Jazz 'één groot feest'

Het internationale jazzfestival North Sea Jazz in Ahoy in Rotterdam kende een mooie eerste dag. Dat liet organisator Jan Willem Luyken in de nacht van vrijdag op zaterdag weten. 'De blije gezichten van de mensen spreken voor zich, het iséén groot feest', zei hij tijdens het optreden van dagafsluiter zanger Prince.

Ongeveer negenduizend toeschouwers genoten vrijdagnacht van het optreden van de wereldster. Alle drie de dagen verzorgt hij de slotact op het festival. De eerste afsluiter van het drieluik is in de nacht van vrijdag op zaterdag officieel om vier uur afgelopen, maar of dit tijdstip daadwerkelijk gehaald gaat worden betwijfelt Luyken: 'Prince staat er bekend om daar lak aan te hebben.'

Eerder op de dag konden jazzliefhebbers al getuige zijn van optredens van grote namen uit de nationale en internationale muziekwereld: internationale acts als Esperanza Spalding, BB King, Randy Brecker en Paul Simon stonden op het podium, net als Nederlandse sterren als Hans Dulfer, Trijntje Oosterhuis en Kyteman.

Eerste dag North Sea Jazz'één groot feest'
Eerste dag North Sea Jazz 'één groot feest' (Foto: ANP)

Zeker 20 mensen in Mexicaanse bar vermoord

Een groep gewapende mannen heeft vrijdagavond zeker 20 mensen doodgeschoten in een bar in Monterrey in het noorden van Mexico. Dat heeft de politie laten weten.

Volgens de zender Televisa zijn er ook vijf gewonden gevallen en hebben de daders van de schietpartij acht mensen in gijzeling genomen. Het zou gaan om een afrekening tussen criminele bendes. Militairen hebben de bar omsingeld.

Sinds het voorjaar van 2010 is het aantal moorden in Monterrey fors gestegen als gevolg van de strijd tussen drugsbendes als Los Zetas en La Familia. Volgens officiële cijfers waren er in 2009 267 moorden in Monterrey gepleegd, in 2010 waren dat er 828. Dit jaar zijn er al 770 mensen omgebracht.

Chinezen vieren eeuw in Nederland

Chinezen vieren zaterdag in Amsterdam dat ze een eeuw in Nederland zijn. De eeuwviering wordt opgeluisterd met een optocht van honderd Chinese leeuwen van De Dam naar de Nieuwmarkt. De leeuwendans is de grootste in zijn soort ooit in Europa, zegt de Stichting 100 jaar Chinezen in Nederland.

De dans symboliseert geluk en voorspoed, legt de stichting uit. De eerste generatie Nederlandse Chinezen introduceerde de leeuwendans in 1911 in Nederland.

De viering wordt bijgewoond door burgemeester Eberhard van der Laan en gaat van start in de Nieuwe Kerk. De leeuwendans begint om 13.00 uur.


Chinezen vieren eeuw in Nederland (Foto: Novum)

Koenders opnieuw een jaar naar NAC

Ook het komende seizoen zal NAC Breda weer kunnen rekenen op de diensten van AZ-verdediger Milano Koenders. De Bredanaars zijn voornemens om de 24-jarige Koenders opnieuw voor één seizoen te huren.

Beide clubs zijn momenteel bezig de laatste puntjes op de i te zetten voor wat betreft de huurovereenkomst. Het afgelopen seizoen kwam Koenders ook al uit voor de ploeg uit Breda maar keerde aan het einde van het vorige seizoen terug naar Alkmaar. In Alkmaar leken zijn perspectieven ten opzichte van een plaats in de selectie niet verbeterd. Een nieuwe huurperiode aan NAC Breda leek daarom al snel de beste oplossing.

De verdediger doorliep de jeugdopleiding van Ajax, maar besloot in 2006 een overstap naar RKC Waalwijk te maken. Na zijn eerste seizoen bij RKC besloot Louis van Gaal Koenders naar Alkmaar te halen. Hier wist hij echter nooit uit de verf te komen.

[Copa] Uitslagen Groep C

Gisteravond werden er in Argentinië (lokale tijd) twee wedstrijden gespeeld in Groep C van de Copa América. Uruguay nam het op tegen Chili, en Peru had bezoek van Mexico.

Uruguay begon goed aan de wedstrijd met kansen voor onder meer Diego Forlán en Luis Suárez en kwam op voorsprong in de 54ste minuut. De oud-Ajacied Suárez rende het zestienmetergebied binnen en legde de bal terug op Porto speler Álvaro Pereira die van dichtbij kon intikken. Chili begon daarna beter te voetballen door gewild talent Alexis Sánchez. De 22-jarige aanvaller, die in de belangstelling staat van vele grote clubs, liet een goed staaltje renwerk zien waarna hij de bal onder in de hoek schoot om zo in de 65ste minuut de eindstand op 1-1 te bepalen.

De wedstrijd tussen Peru en Mexico ging gelijk op voor de eerste tien minuten. De Mexicanen hadden maar één echte kans waarna Peru verder de wedstrijd domineerde. Vele malen werd de doelman van Mexico getest en pas in de 82ste minuut slaagde Paolo Guerrero er in om de achterkant van het net vinden.

Peru en Chili staan nu bovenaan in Groep C met vier punten, Uruguay heeft er twee terwijl Mexico nog geen punt heeft weten te bemachtigen.

RKC versterkt zich met C. Martina

Promovendus RKC Waalwijk heeft zich voor het aankomende seizoen versterkt met Cuco Martina. Martina is afkomstig van RBC Roosendaal, dat enige tijd geleden ter ziele ging. De 21-jarige verdediger tekende in Waalwijk een contract voor drie seizoenen.

Sinds 2008 speelde Martina voor RBC, hij kwam in zijn periode bij de Roosendaalse club 68 competitieduels in actie. Voorheen speelde hij in de jeugd van Feyenoord. De nieuwe aanwinst van RKC is een jongere broer van oud-Ajacied Javier Martina. De laatstgenoemde verdient zijn brood tegenwoordig in Canada. De aanvaller komt daar in actie voor Toronto FC.

Voormalig presidentsvrouw Betty Ford (93) overleden

In de Verenigde Staten is voormalig presidentsvrouw Betty Ford overleden. Ford was getrouwd met Gerald Ford, die tussen 1974 en 1977 president was en in 2006 overleed. De toenmalige first lady was een voorvechter van vrouwenrechten, maar was vooral bekend van de naar haar vernoemde afkickkliniek. Ze is 93 jaar geworden.

Het overlijden is bevestigd door de Betty Ford kliniek. Details over de doodsoorzaak en waar ze overleed zijn nog niet bekendgemaakt. In 2007 werd ze al een geopereerd voor een niet nader genoemde aandoening. In haar jaren in het Witte Huis overwon ze borstkanker. Ze doorbrak het taboe op de ziekte door er openlijk over te spreken..

Ford overwon verslavingen aan pijnstillers en alcohol. Na haar verslavingen richtte ze de Betty Ford kliniek op. De kliniek is vooral bekend van alle beroemdheden die er vochten tegen verslavingen, maar ook veel 'gewone mensen' kickten er af. De kliniek werd relatief betaalbaar gehouden. Zo'n negentig duizend mensen zijn er geholpen.

President Barack Obama reageerde vrijdag op het overlijden van Ford. Hij zei dat de kliniek ervoor zal zorgen dat haar nalatenschap voortleeft. Hij roemde naast haar inspanningen voor de verslavingszorg ook haar inzet voor de positie van vrouwen.


Voormalig presidentsvrouw Betty Ford (93) overleden (Foto: Novum)

[Tour] Horner staakt de strijd

Chris Horner begint vandaag niet meer aan de achtste etappe van de Tour de France. De Amerikaan, die in dienst van Team RadioShack rijdt, is fysiek niet meer in staat om op de fiets te stappen.

Horner was gisteren betrokken bij een grote valpartij en hield daar flink wat verwondingen aan over. Zo heeft de nummer tien van het eindklassement van vorig jaar een gebroken neus en een hersenschudding opgelopen.

Team RadioShack is vanaf vandaag dus nog maar met zeven renners in koers. Afgelopen woensdag kwam Janez Brajkovic hard ten val en moest de strijd eveneens staken. Verschillende blessures aan zijn hoofd en been maakten doorgaan onverantwoord.

Kroes ergert zich aan Nederlandse EU-kritiek

EU-commissaris Neelie Kroes ergert zich aan de kritiek uit Nederland op de Europese Unie. Ze is het niet eens met de toon van minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) over Griekenland. "De toon van bijvoorbeeld minister De Jager is anders dan zijn voorgangers." Dat zegt ze in een interview in De Telegraaf.

Volgens Kroes gaat Nederland er te gemakkelijk aan voorbij wat Europa voor Nederland betekent. "Van de open markt heeft Nederland enorm geprofiteerd", stelt ze. Uit rapporten zou blijken dat de EU de gemiddelde Nederlander jaarlijks tweeduizend euro oplevert.

De VVD-politica zou willen dat haar partijgenoot premier Mark Rutte het opneemt voor Europa. "Het zou het kabinet sieren om een immens project als Europa ook te verdedigen. Dat is belangrijker dan alleen maar te stellen: we willen ons geld terug", zegt ze.

Rutte zei onlangs gekscherend niet onder een blauw dekentje met gele sterren te slapen. "Ik weet dat Mark een Europeaan is, maar we zullen hem binnenkort eens een EU-dekentje opsturen", grapt Kroes.


Kroes ergert zich aan Nederlandse EU-kritiek (Foto: Novum)

[Tour] A. Schleck kijkt uit naar de bergen

De karavaan van de Tour de France trekt vanaf vandaag door het Centraal Massief. Na een week van vlakke ritten is het dus hoog tijd voor de eerste bergen, waar Andy Schleck (Team Leopard-Trek) erg blij mee is.

"Na die gevaarlijke ritten is dit een opluchting," aldus Schleck, die hiermee naar de eerste Tour-week refereerde. Deze stond vooral in het teken van vlakke ritten, die telkens in een massasprint eindigde.

Schleck, die tot dusver nog onzichtbaar in de Tour de France is, verwacht dat in het Centraal Massief de eerste verschillen gemaakt zullen worden. "De tijdsverschillen zullen niet groot zijn, maar wel groot genoeg om de jongens van de mannen te scheiden," aldus de Luxemburger. "Je mag Super-Besse niet onderschatten."

Terreuractie tegen Wilders voorkomen

Eind vorig jaar is een mogelijke terreuractie tegen Geert Wilders in de kiem gesmoord. In de Kaukasus werden voorbereidingen getroffen voor een aanslag. Het gevaar uit die hoek is inmiddels geweken. De PVV-leider wordt vaker bedreigd, maar het was deze keer volgens hem serieuzer dan anders, zegt Wilders zaterdag in een interview in het AD.

In overleg met veiligheidsdiensten werden scenario's besproken voor als de daders dichtbij zouden komen. Een uitwijk naar het buitenland was volgens Wilders geen optie. "Dat heb ik geweigerd. Mijn werk ligt hier. Ik heb een grote partij en fractie te leiden. Voor mijn part ga ik weer in een kazerne wonen, maar ik laat mij niet verbannen."

Volgens Wilders nemen de bedreigingen vanuit het buitenland toe. "Het was een paar jaar geleden duidelijk minder. Zo'n vrijspraak door de rechter gaat natuurlijk de hele wereld over."

Wilders overweegt niet zijn toon te matigen vanwege de bedreigingen. "De dag dat je capituleert voor dreigingen, of je toon aanpast, tast je de vrijheid van meningsuiting aan. En als ik helemaal ongelijk zou hebben zouden deze dingen ook niet gebeuren."


Terreuractie tegen Wilders voorkomen (Foto: Novum)

Stedentripjes in Deus Ex Human Revolution

In 2027 is het een tijd van grote technologische vooruitgang, samenzweringen en chaos. In onderstaande video spreken Deus Ex: Human Revolution-ontwikkelaars Jean-Francois Dugas, Jonathan Jacques-Belletete en Mary DeMarle over de zeer gevarieerde, gedetailleerde steden die zij voor dit spel ontworpen hebben.

Deus Ex Human Revolution draait om Adam Jensen. Hij is een ingehuurde beveiligingsagent bij Sarif Industries, een toonaangevend bedrijf dat gespecialiseerd is in menselijke aanpassingen. Nadat het bedrijf wordt aangevallen door een groepering die tegen menselijke aanpassingen is, wordt Adam voor dood achtergelaten. Door het toepassen van cybertechnieken van het bedrijf aan en in zijn lichaam overleeft hij het en gaat hij achter de groepering aan die verantwoordelijk is voor het bloedbad.

Het spel komt in Europa op 26 augustus uit voor pc, Xbox 360 en PlayStation 3.

[Tour] Hushovd: "Laatste dag in geel"

Vandaag trekt de Tour de France het Centraal Massief in, wat normaal gesproken betekend dat Thor Hushovd zijn gele leiderstrui kwijt zal raken. Ook de Noor zelf, die sinds de ploegentijdrit de trui droeg, denk niet dat hij de eerste positie kan vasthouden.

"Vandaag wordt denk ik mijn laatste dag in het geel, maar dat is prima. We gaan de bergen in en dat ik hem dan kwijtraak, is normaal," zei de realistische Hushovd tegenover de NOS. "Ik ben blij dat ik de trui al zes dagen mag dragen. Dat is voor mij een grote prestatie. Daar ben ik echt heel, heel blij mee."

Van Hummel vertrekt bij Skil-Shimano

Kenny van Hummel vertrekt aan het einde van het seizoen bij Vacansoleil DCM. Dit heeft de Nederlandse wielerformatie vanochtend via een persbericht wereldkundig gemaakt. De 29-jarige wielrenner kijkt namelijk uit naar een nieuwe uitdaging.

Van Hummel was de laatste jaren een gewaardeerde renner in het team, die elk jaar goed was voor enkele zeges. Daarnaast was hij twee jaar geleden actief in de Tour de France en maakte toen vooral naam door steeds in de achterhoede binnen te komen. Zo reed de wielrenner soms meer dan 150 kilometer alleen en streed vooral tegen de tijdslimiet. In de zeventiende rit moest hij de strijd echter staken, vanwege een valpartij.

De meest recente zeges van Van Hummel uit 2011 zijn twee etappes en de eindzege in de Ronde van Drenthe. Daarnaast pakte hij ook de achtste rit in de Ronde van Turkije. De 29-jarige renner boekte in 2009 het grootste aantal overwinningen. Zo won hij onder meer de Ronde van Overijssen, de Dtuch Food Valley Classic en de Tour de Rijke.

Overstap Martensson naar FC Utrecht nadert

FC Utrecht hoopt zo snel mogelijk een nieuwe, grote aanwinst te presenteren. De kans is groot dat de ploeg op korte termijn versterk wordt met middenvelder Johan Martensson.

Mats Persson, de technisch directeur van de Zweedse club GAIS (Göteborg Atlet IdrottsSallskap), meldt dat hij een officieel verzoek heeft gekregen van FC Utrecht om een transfer van de 22-jarige middenvelder te concretiseren.

"FC Utrecht wil Johan Martensson kopen. De onderhandelingen over de transfer zijn nog niet begonnen, maar die zullen dit weekeinde wel aan de orde zijn. Ik denk dat we tot een overeenkomst zullen komen. FC Utrecht wil dit akkoord zo snel mogelijk in orde hebben", zo meldt Persson volgens De Telegraaf.

Foeke Booy, technisch directeur van FC Utrecht, is hard op zoek naar versterkingen voor de selectie van Erwin Koeman. De club zag Dries Mertens en Kevin Strootman naar PSV vertrekken en is dus gebaat bij nieuwe, sterke aanwinsten. De opbrengsten van de verkoop van Mertens en Strootman bieden Utrecht hiervoor de gelegenheid.

Essien mogelijk heel seizoen uitgeschakeld

Chelsea-middenvelder Michael Essien is wellicht voor een heel seizoen uitgeschakeld. De Ghanees kampt wederom met beschadigde kruisbanden.

Essien zal minstens zes maanden aan de kant moeten zitten. De kans is aanwezig dat de Ghanese middenvelder zelfs het gehele seizoen verstek zal moeten laten gaan, aangezien hij na zijn herstel ook nog weer fit moet worden. Dit zal vanwege zijn lange afwezigheid ook nog enige tijd in beslag gaan nemen.

Essien wordt al lange tijd geteisterd door blessureleed. In het seizoen 2008/2009 moest de Ghanees al vrijwel volledig verstek laten gaan. De tweede helft van het seizoen 2009/2010 en het WK gingen wegens een blessure eveneens aan hem voorbij. Ook in dit geval betrof het een blessure aan zijn kruisband. Zijn huidige blessure liep hij op door een knieverdraaiing tijdens de training. Hij zal nog enkele test ondergaan, maar het ziet ernaar uit dat Essien zich weer voor lange tijd moet focussen op revalidatie.

Coach André Villas-Boas zal daarom wellicht op zoek gaan naar meer versterking op het middenveld. The Blues hebben de hoop op Tottenham Hotspur-middenvelder Luka Modric opgegeven, maar volgens The Daily Mirror ziet Chelsea het ook in João Moutinho zitten. De laatstgenoemde is een oude bekende van Villas-Boas, aangezien de middenvelder voor Sporting CP speelt.

Huren 5 procent extra omhoog tegen scheefhuurders

Huren mogen volgend jaar vijf procent extra worden verhoogd, bovenop de jaarlijkse inflatiecorrectie. Het gaat om woningen van huishoudens met een inkomen vanaf 43 duizend euro. Dat heeft de ministerraad vrijdag besloten als maatregel tegen scheefhuren, mensen met een hoger inkomen die in een goedkope woning zitten.

De maatregel was al aangekondigd in het regeerakkoord en gaat op 1 juli 2012 in. Verhuurders kunnen aan de Belastingdienst vragen of huurders gezamenlijk meer of minder dan 43 duizend euro per jaar verdienen.

Het kabinet verwacht niet dat de huren ook daadwerkelijk met vijf procent plus de 1,3 procent inflatie stijgen. De huren liggen doorgaans flink onder de maximaal toegestane huurprijs.

Contractverlenging Ruijgh bij Vacansoleil

Rob Ruijgh zal in ieder geval tot en met 2013 rond rijden in de kleuren van Vacansoleil-DCM. Dit meldde de Limburgse omroep L1. De 24-jarige wielrenner heeft met zijn ploeg een mondeling akkoord over een verlenging van zijn contract en er wordt verwacht dat deze binnenkort wordt getekend.

Ruijgh is aan een sterk tweede seizoen bezig bij het Nederlandse ProTeam. Hij reed eerder sterk in de Dauphiné en loodste twee weken terug zijn ploeggenoot Pim Ligthart naar de titel. Momenteel is Ruijgh actief in de Tour de France.

Mäenpää vertrekt bij Willem II

Willem II neemt op korte termijn afscheid van doelman Niki Mäenpää. De sluitpost speelde twee seizoenen in Tilburg, waar zijn contract inmiddels is afgelopen. De Fin hield tijdens de voorbereidingen van de Tilburgers zijn conditie op peil, nadat hij terugkeerde van een blessure.

Mäenpää, die zijn carrière als profvoetballer bij FC Den Bosch begon, speelde in twee seizoen achttien keer in het shirt van Willem II. Daarnaast vertrekt ook Gal Sapir bij de Tilburgse formatie. De Israëliër was in de afgelopen periode op proef, maar kon de technische staf niet overtuigen.

Spitsstroken mogelijk permanent open

Op een aantal trajecten gaan de spitsstroken straks mogelijk permanent open. Dat zeggen ingewijden in De Telegraaf. Verkeersminister Melanie Schultz Van Haegen (VVD) hoopt op die manier de filedruk op zeker elf notoire filewegen te verlichten.

In totaal zou er door het plan 72 kilometer asfalt bij kunnen komen. Het gaat onder meer om de A12 tussen Zoetermeer en Gouwe, de A1 tussen Watergraafsmeer en Diemen en de A4 tussen Hoofddorp en Nieuw-Vennep.

Onderzoek moet nog wel uitwijzen op de maatregel mogelijk is. Zo moet er rekening worden gehouden met de geluidseffecten en de kosten van het plan. De knoop wordt in het najaar doorgehakt.

Camerahond defensie nieuw wapen tegen bommen

Een hond met een camera op zijn kop is het nieuwe wapen van defensie tegen explosieven. De huidige explosievenhonden hebben een begeleider nodig, maar de camerahond kan, zonder dat begeleiding meeloopt, gebouwen uitkammen. De begeleider blijft op veilige afstand en volgt de zoekactie via videobeelden.

De resultaten van oefeningen met de videospeurhond zijn positief. "Het samenspel tussen mens, dier en technologie leidt tot een professionele opsporing van explosieven die het leven van mensen waar ook ter wereld bedreigen", zegt de coördinator van de opleiding in Woensdrecht van de camerahond is getraind.

Tjidens de missie in Afghanistan werden honden gebruikt om geïmproviseerde explosieven op te sporen. De camerahond is nog niet naar het front gestuurd.

Er is vanuit het buitenland interesse in het Nederlandse project. Deze week zijn Belgische hondentrainers op bezoek geweest in Woensdrecht een kijkje te nemen.


Camerahond defensie nieuw wapen tegen bommen (Foto: Novum)

Prins denkt mee over Spelen 2028

Prins en IOC-lid Willem-Alexander denkt mee over een eventuele Nederlandse kandidatuur voor het gastheerschap van de Olympische Spelen in 2028. Dat zegt hij zaterdag in een interview in de Volkskrant.

De prins denkt dat de huidige grondige voorbereiding van Nederland een goede aanpak is voor een eventuele gooi naar de Spelen: "Iedereen moet meedenken over wat het belang is van de Olympische Spelen voor hun deel van de samenleving," aldus de kroonprins. "Van sporters, het bedrijfsleven tot aan de Kamercommissie ruimtelijke ordening."

Willem-Alexander benadrukt in het interview het belang van de steun van het volk. In Zuid-Korea, waar in 2018 Pyeongchang decor is van de Olympische winterspelen, kon de organisatie rekenen op de steun van 90 procent van de bevolking. In Nederland gaat dat volgens de prins niet lukken. "Als je in een westers land meer dan de helft van de bevolking achter je hebt staan, dan heb je al een heel mooie score."

Prins denkt mee over Spelen 2028
Prins denkt mee over Spelen 2028 (Foto: ANP)

U2 verrast een blinde fan

Kort geleden speelde U2 in een bomvol stadion in Nashville. Helemaal vooraan stond een man met een zonnebril en een simpel bordje: "Blind Guitar Player". Het concert was voorbij en de band stond op het punt om het podium te verlaten toen Bono nog één stap naar voren deed, naar de man wees, en vroeg: "What do you wanna play?" Hij draaide zich om en zei "Get a guitar for this dude, gents, we have a surprise guest!" Hij hielp de man op het podium, en zei tegen de crew: "Get him my guitar."

Met dank aan RonaldV voor de submit.

[DC] Spanje leidt tegen VS

Het Spaanse tennisteam staat in de kwartfinales van de Daviscup tegen de Verenigde Staten na de eerste dag op een stevige voorsprong van 2-0. Zowel Feliciano Lopez als David Ferrer won vrijdag in Texas (plaatselijke tijd) in het enkelspel.

Lopez versloeg Mardy Fish in een marathonpartij van vier uur: 6-4, 3-6, 6-3, 6-7 (2) en 8-6. Ferrer was te sterk voor Andy Roddick in drie sets: 7-6 (9), 7-5 en 6-3. Zaterdag moeten Bob en Mike Bryan in het dubbelspel winnen van Lopez/Fernando Verdasco om uitschakeling te voorkomen.

Spanje leidt in Daviscup tegen VS
Spanje leidt in Daviscup tegen VS (Foto: ANP)

[Tour] De etappe van vandaag

Vandaag is het voor het eerst sinds de ploegentijdrit mogelijk dat er verschil gemaakt kan worden tussen de klassementsrenners. De etappe over 189 kilometer naar Super-Besse Sancy kent namelijk een tamelijk lastige slotfase, waarin een berg van de tweede categorie zit en wordt gefinisht op een berg van de derde categorie.

Aigurande
Het plaatsje Aigurande kent amper 1.700 inwoners. Het is de bron van twee rivieren, namelijk de Bouzanne en de Vauvre. De naam van de stad komt van het oude Gallische woord equoranda; wat het einde van het water betekend.

De zesde Touretappe van 2008, die finishte op de Super-Besse startte ook in Aigurande. Dat was tot dan toe de enige keer dat de Tour in het dorpje langs is geweest.

Super-Besse Sancy
Super-Besse Sancy is een wintersportplaats met ongeveer 1.700 inwoners. Het kent 45 kilometer aan skipistes en heeft ook mooie langlaufpaden. In de omgeving is tevens een ski museum te vinden, waar een grote collectie van onder andere houten ski's te vinden is.

Drie keer eerder kwam de Tour op Super-Besse Sancy. De laatste keer was in 2008, toen dopingzondaar Riccardo Riccó iedereen bergop uit het wiel sprintte. Nadat Ricco uit de ronde werd gehaald ging de zege naar Alejandro Valverde.

Etappebeschrijving
Vanaf het begin loopt het parcours langzaamaan telkens iets omhoog vandaag. In de eerste 150 kilometer zijn eerst twee bergen van de vierde categorie opgenomen in het parcours. Daarna volgt de eerste klim van de tweede categorie van dit jaar, namelijk de Col de la Croix Saint-Robert.

Na de afdaling volgt er nog een vlak stuk, waarna op het slot de klim naar Super-Besse Sancy volgt. Deze klim kent eerst een deel van 3,5 kilometer à 5%, waarna er een kleine twee kilometer vlak volgt. De laatste 1,5 kilometer zijn dan weer wat steiler (7,6%). Net als in 2008 zal een explosieve klimmer kans maken op de dagzege. Uiteraard wordt hierbij gedacht aan Philippe Gilbert, maar die wist op de Mûr-de-Bretagne ook niet het beslissende gat te slaan.

Profiel

Klassement na zevende etappe

# Renner Nat Ploeg Tijd
1 Thor Hushovd Noo Garmin-Cervélo 28:29.27
2 Cadel Evans Aus BMC +0.01
3 Fränk Schleck Lux Leopard-Trek +0.04
4 David Millar GB Garmin-Cervélo +0.08
5 Andreas Klöden Dui Radioshack +0.10
6 Jakob Fuglsang Den Leopard-Trek +0.12
7 Andy Schleck Lux Leopard-Trek z.t.
8 Tony Martin Dui HTC +0.13
9 Peter Velits Slw HTC z.t.
10 Robert Gesink NED Rabobank +0.20
35 Rob Ruijgh NED Vacansoleil +2.52
51 Bauke Mollema NED Rabobank +4.40
76 Wout Poels NED Vacansoleil +7.34
85 Laurens ten Dam NED Rabobank +9.17
90 Johnny Hoogerland NED Vacansoleil +9.42
95 Maarten Tjallingii NED Rabobank +9.54
121 Lars Boom NED Rabobank +13.11
127 Joost Posthuma NED Leopard-Trek +13.52
158 Lieuwe Westra NED Vacansoleil +19.22
181 Niki Terpstra NED Quick Step +29.50
187 Addy Engels NED Quick Step +35.05


FOK!sport favorieten voor de etappe

***** Alberto Contador, Cadel Evans
**** Philippe Gilbert
*** Rigoberto Uran, Alexandre Vinokourov
** Samuel Sanchez, Frank Schleck
* Jurgen Van Den Broeck, Damiano Cunego, Andreas Klöden

Goed nieuws voor SEGA-fans

Sinds dat SEGA uit de hardware-wereld is gestapt zijn de fans sip. Dreamcast was volgens velen toch wel de beste console van zijn generatie en MegaDrive was natuurlijk veel toffer dan Super Nintendo. Voor al die fans lijkt Wal-Mart nu goed nieuws te hebben! De Captain America-game die binnenkort uitkomt verschijnt ook voor SEGA!

SEGA

SEGA heeft officieel nog niets aangekondigd en houdt het op 'geen commentaar'.

Skyrim wordt niet makkelijker

Veel games worden tegenwoordig op een manier gemaakt zodat beginnende gamers en ervaren gamers ervan kunnen genieten. Dit valt niet altijd goed bij de ervaren gamers omdat ze vinden dat games op deze manier te makkelijk worden. Deze gamers zullen blij zijn om te horen dat The Elder Scrolls V: Skyrim niet makkelijker gemaakt zal worden.

Todd Howard van Bethesda heeft gezegd dat ze de game maken zoals ze die willen maken en het ze niet uitmaakt voor wie dit is.

“Accessibility honestly, it’s not something that we think about a lot, in that we’ve found that we’re getting a pretty big audience making a game that we want to make. We want to make it for whoever it is."

In plaats van de game toegankelijker te maken willen de makers de verwarring die hun vorige games veroorzaakten voorkomen. Aan het begin van de game moesten ze al keuzes maken die ze eigenlijk niet konden maken omdat ze nog niet precies wisten wat voor gevolg deze keuze zou hebben.

“What happens in Oblivion is you start the game, play for three hours, and then think ‘I want to start over, I chose wrong.’ So we’d like to sort of alleviate some of that."

The Elder Scrolls V: Skyrim zal vanaf 11 november in de winkels liggen voor de PC, PlayStation 3 en Xbox 360.

Xenoblade-developer breidt uit

De game Xenoblade is de laatste tijd veel in het nieuws en dat lijkt nog wel even door te gaan. Dit keer nieuws dat niet direct met de game te maken heeft, maar meer met de developer Monolith Soft. Deze gaan namelijk uitbreiden in Japan door een nieuwe studio te openen in Kyoto.

Eerder zaten ze exclusief in Tokyo. In Kyoto zit ook Nintendo en met deze move hoopt Monolith een nauwere band te krijgen met Nintendo. Op dit moment zoekt Monolith nog 3DCG-designers, management en system management. Nu Xenoblade klaar is, zijn ze aan de slag gegaan met een game voor Wii U.

'Tanya-DLC in Mortal Kombat'

Ed Boon, bedenker van de Mortal Kombat-serie, heeft in een tweet aangegeven dat de Tanya-DLC dan maar gemaakt moest worden voor Mortal Kombat. Dit was een antwoord op een tweet met iemand die eiste dat Tanya als DLC uit zou komen. Daarnaast is Tanya in het spel al te zien in één van de levels waar ze vastgeketend zit.

Daarnaast zou haar model al tussen de gamebestanden zitten. Dit is de tweet waar het over gaat: "RT I DEMAND that you make Tanya DLC Noobde: Well then it looks like that's what has to be done!" Mortal Kombat kwam in april uit, helaas is de PS3-versie vlak daarna geplaagd met het offline halen van het PSN-netwerk.

IMF maakt 3,2 miljard euro vrij voor Grieken

De raad van bestuur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft vrijdag ingestemd met het vrijmaken van 3,2 miljard euro voor Griekenland. Het geld is onderdeel van een noodkrediet van in totaal 110 miljard euro dat de EU en het IMF Athene vorig jaar toezegden.

Dat heeft de nieuwe IMF-topvrouw Christina Lagarde in een verklaring laten weten.

IMF maakt 3,2 miljard euro vrij voor Grieken
IMF maakt 3,2 miljard euro vrij voor Grieken (Foto: ANP)

Politie registreert meer discriminatie

De politie heeft vorig jaar meer meldingen van discriminatie geregistreerd dan een jaar eerder. In 2010 werden ruim 2500 incidenten vastgelegd. Dat zijn er veertien procent meer dan een jaar eerder, blijkt uit cijfers van de politie.

Vooral het aantal geregistreerde incidenten op grond van seksuele voorkeur is gestegen; van 428 incidenten in 2009 naar 659 in 2010. Het aantal registraties op grond van etniciteit of herkomst is nagenoeg gelijk gebleven. Antisemitische incidenten laten een stijging zien van 209 incidenten in 2009 naar 286 incidenten in 2010.

In bijna zestig procent van de gevallen gaat het om belediging en scheldpartijen en ruim een kwart van de incidenten betreffen rechts-extremistische tekens of teksten. In het overige deel gaat het om het bekladden of bekrassen van gebouwen.

Het kabinet gaat aanvullende maatregelen treffen om discriminatie tegen te gaan, schrijven minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) en minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner (CDA) in een brief aan de Tweede Kamer. Zo wordt de mogelijkheid om aangifte doen verruimd en komt er een campagne die de aangiftebereidheid van slachtoffers van discriminatie moet vergroten.

Het COC laat in een reactie weten de toename 'uiterst verontrustend' te vinden. De organisatie pleit voor een snelle invoering van verplichte voorlichting over homo- en transseksualiteit op scholen.

VN stemt in met 7000 vredesmilitairen voor Sudan

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft vrijdag ingestemd met een nieuwe vredesmissie voor Zuid-Sudan. Het etnisch-Afrikaanse Zuid-Sudan wordt zaterdag onafhankelijk van het overwegend Arabische noorden.

De raad stemde unaniem vóór een missie van zevenduizend militairen en negenhonderd politieagenten om het jongste land ter wereld te helpen bij het handhaven van vrede en de bevordering van ontwikkeling.

De onafhankelijkheid van Zuid-Sudan is het gevolg van een vredesovereenkomst waarmee in 2005 een einde kwam aan een burgeroorlog die bijna twee decennia duurde. Er bestaat angst dat het conflict weer oplaait omdat in de betwiste olierijke regio Abyei noordelijke en zuidelijke troepen met elkaar strijden.

Gemeenten dagen staat om sociale werkplaats

Twintig gemeenten dagen de Nederlandse staat voor de rechter om een korting van de overheid op de sociale werkvoorzieningen. De gemeenten willen woensdag voor de rechtbank in Den Haag een verbod eisen op de miljoenenkorting.

De zaak is aangespannen door onder meer de gemeenten Utrecht, Groningen en Leeuwarden. De gemeenten lopen de miljoenen mis doordat zij geen geld meer van de overheid krijgen voor een stijging van de loonkosten van de sociale werkvoorzieningen. De korting bedraagt 38 miljoen euro.

Spaanse minister neemt ontslag

De Spaanse minister van binnenlandse zaken en vicepremier Alfredo Perez Rubalcaba heeft vrijdag ontslag genomen om zich te kunnen concentreren op de verkiezingen van volgend jaar. Perez Rubalcaba wil een gooi doen naar het premierschap.

De conservatieve Volkspartij zei het ongepast te vinden dat hij zich al als kandidaat gedraagt terwijl hij nog in de regering zit. Perez Rubalcaba zei dat er tot nog toe niets onverenigbaars was in zijn situatie en dat hij zijn zetel houdt tot hij officieel kandidaat is. Daarna zal hij zijn aandacht op het premierschap richten en het parlement verlaten.

Zaterdag zal Perez Rubalcaba benoemd worden tot de officiële kandidaat van de socialistische PSOE, waardoor zijn ontslag vrijwel per direct ingaat. Hij is de meest prominente figuur binnen de partij na premier José Luis Rodriquez Zapatero, die geen derde termijn wil.

Voor volgend jaar maart staan verkiezingen gepland, maar mogelijk vervroegt Zapatero ze. Perez Rubalcaba ontkende vrijdag dat zijn vertrek vervroegde verkiezingen betekent. Overigens wordt verwacht dat de PSOE die verkiezingen zal verliezen.

Spanje vecht tegen grote economische malaise en een werkloosheid van 21,3 procent.


Spaanse minister neemt ontslag (Foto: Novum)

Zijlstra wil lager salaris voor topfunctie cultuur

Het salaris van topfunctionarissen in de cultuursector moet lager. Dat heeft staatssecretaris van Cultuur Halbe Zijlstra (VVD) vrijdag aan de Tweede Kamer geschreven.

In de wet geldt een bezoldigingsmaximum van 223.666 euro voor topfunctionarissen in de publieke en semipublieke sector. De wet biedt echter de mogelijkheid per branche een lager maximum dan de wettelijke norm vast te stellen. Zijlstra wil dat voor de cultuursector gaan doen.

De bewindsman verwijst in zijn plan naar onderzoek naar de bezoldiging van topfunctionarissen in de culturele sector. Daaruit blijkt dat culturele instellingen niet meer uitbetalen dan het bezoldigingsmaximum. Een groot deel van de bestuurders krijgt zelfs een stuk minder dan die norm.

Zijlstra vindt het daarom 'reëel' voor de cultuursector een lager bezoldigingsmaximum dan de wettelijke norm in te voeren. De hoogte moet hij nog bepalen. Het verlaagde salarisplafond moet per 1 januari 2013 ingaan.

Jemenieten betogen tegen en voor Saleh

Aanhangers en tegenstanders van president Ali Abdullah Saleh zijn vrijdag in de Jemenitische hoofdstad Sanaa de straat opgegaan. De demonstraties van de twee kampen maken duidelijk dat het land ernstig verdeeld is.

Donderdag verscheen Saleh op de staatstelevisie. Het was de eerste keer dat de president in het openbaar verscheen sinds hij een maand geleden naar Saudi-Arabië vertrok om daar te worden behandeld aan de verwondingen die hij opliep bij een aanslag. In zijn toespraak zei Saleh niets over een eventuele terugkeer naar Jemen.

Aanhangers van Saleh vierden de toespraak van Saleh door in de lucht te schieten. In het land kwamen daarbij elf mensen om het leven. In Sanaa kwamen vrijdag duizenden mensen bij het paleis van Saleh bijeen. Ze droegen grote foto's van hun leider en van de Saudische koning met zich mee. Ze bedankten de Saudische monarch dat hij Saleh wilde ontvangen. Pleinen in heel Jemen stroomden echter ook vol met grote groepen tegenstanders van Saleh. Bij de universiteit in Sanaa, vlakbij het paleis van Saleh, hadden zich grote groepen betogers verzameld.

Het is duidelijk dat de beelden van de gewonde Saleh op de staatstelevisie de verdeeldheid in het land doen toenemen in plaats van de weg vrij te maken voor een politieke transitie, die het Westen en andere Golfstaten graag zien.

"Verschillende groepen kijkers hebben het (de video, red.) op verschillende wijzen geïnterpreteerd", aldus een deskundige. "Door de video vrij te geven kan het regime een signaal afgeven dat het zich ingraaft en dat Saleh ondanks zijn verwondingen niet aftreedt", zei hij. "Anderen kijken er misschien naar en zeggen: hij is echt gewond. Hoe kan hij nu nog regeren?"

Frisia mag zout winnen onder Waddenzee

Het bedrijf Frisia Zout mag zout winnen onder de Waddenzee in Noordwest-Friesland. Minister van Economische Zaken Maxime Verhagen (CDA) geeft het bedrijf een vergunning hiervoor, schrijft hij vrijdag aan de Tweede Kamer. Door de zoutwinning onder de Waddenzee kan de zoutwinning op land op termijn fors afnemen.

Het duurt nog wel zeker tot 2021 voordat zoutwinning volledig onder de Waddenzee kan plaatsvinden. Om ervoor te zorgen dat de zoutfabriek van Frisia in Harlingen kan blijven voortbestaan, krijgt het bedrijf binnenkort een nieuwe vergunning voor zoutwinning in het gebied waar nu al het zout vandaan wordt gehaald.

Voorwaarde is wel dat de bodem nog maximaal dertig centimeter mag dalen. Later dit jaar beslist Verhagen over een vergunning voor zoutwinning in het gebied ten oosten van de plek waar het zout nu al wordt gewonnen.

Economische Zaken, de Friese gemeenten en Frisia Zout zetten de afgelopen tijd overigens al in op zoutwinning onder de Waddenzee. Onder meer de Friese gemeenten zijn tegen nieuwe winning onder het vasteland, mede omdat dit voor bodemdaling zorgt.

De bodemdaling door zout- en gaswinning in Franeker wordt sinds 1988 bijgehouden. Eind 2007 meldde de provincie Friesland dat de bodem tot 33 centimeter was verzakt door de werkzaamheden. In het centrum van Franeker betrof de daling veertien centimeter.

De provincie en betrokken gemeenten stellen wel dat de flora en fauna in de Waddenzee geen nadaal mag ondervinden aan de zoutwinning. De zoutwinning in de Waddenzee zal plaatsvinden in het gebied Havenmond. Het zout zit op ongeveer drie kilometer uit de kust en op twee kilometer diepte. Frisia gaat het aanboren vanaf het industrieterrein van Harlingen.

Officiële poster voor Conan the Barbarian

De meest legendarische barbaar aller tijden zal deze zomer terugkeren op het witte doek. Al bijna 8 decennia lang leeft hij voort in de verbeelding van het publiek, in proza en stripvorm, zowel op het grote doek als op het kleine scherm, in computerspellen en op allerhande gebruiksartikelen, maar Conan's avonturen in de Hyboriaanse eeuw komen binnenkort als nooit tevoren tot leven in een kolossale 3D actie en avonturenfilm getiteld Conan the Barbarian.

Een zoektocht die begint als een persoonlijke wraakactie van de brute Cimeriaanse strijder draait uit op een episch gevecht met gigantische rivalen, afschrikwekkende monsters en onmogelijke keuzes, als Conan realiseert, dat hij de enige hoop is om de grote naties van Hydoria te redden, van de dreiging van een bovennatuurlijk kwaad.

In de afgelopen weken zagen we al een aantal trailers en posters, maar via de website van Fandango is nu de officiële poster voor de film gelanceerd. De poster ademt de sfeer van een jaren 80 avonturenfilm uit. In de film zien we, naast Jason Momoa als Conan, Ron Perlman, Rachel Nichols, Stephen Lang, Rose McGowan, en Saïd Taghmaoui. 

Conan the Barbarian draait vanaf 18 augustus in de Nederlandse bioscopen.

 Conan poster
Conan the Barbarian

Wenger geeft Miyaichi een kans

Ryo Miyaichi krijgt van Arsenal-coach Arsène Wenger de kans om zich voor het eerst te bewijzen bij The Gunners. De trainer was zo onder de indruk van wat hij liet zien bij Feyenoord dat hij hem graag mee wil nemen naar Azië, waar de club op trainingskamp gaat.

''Ik heb alleen maar positieve verhalen over hem gehoord. Hij zal bij ons zijn tijdens de voorbereiding. Wat ik zo goed vind aan Ryo is dat hij uitstekende momenten weet te kiezen om een actie te maken en weet waar hij naartoe wilt. Dat is een belangrijk onderdeel voor een speler zoals hij. Ryo was meteen de beste speler bij Feyenoord", zei Wenger op de clubsite van Arsenal.

De Japanner kwam vorig seizoen na de winterstop op huurbasis naar Rotterdam en werd al snel een publiekslieveling. Ook trainer Mario Been was onder de indruk van zijn kunnen en heeft aangeven hem voor nog een seizoen te willen huren.

De kans dat dit gebeurt wordt echter steeds kleiner, want technisch directeur Martin van Geel heeft onlangs al aangegeven dat Miyaichi de ontwikkelingen van eigen spelers zoals Jerson Cabral en Sekou Cissé in de weg zou kunnen staan. Bovendien bestaat er de kans dat de Japanner zo goed presteert in Azië dat hij wellicht een basisplaats zal veroveren bij de club uit Londen.

Daniels niet onder contract bij Ajax

Clayton Daniels is voor de tweede keer op stage gekomen bij Ajax, maar slaagde er niet in om een contract te veroveren. De verdediger werd in april al eens uitgenodigd om op stage te komen bij de Amsterdammers, maar ook toen wekte hij onvoldoende indruk.

"We hebben hem hier nu twee keer een periode aan het werk gezien. Clayton kan op beide posities achterin uit de voeten", zei trainer Frank de Boer op de officiële website van Ajax. "Hij heeft een heel goede indruk achtergelaten, maar op zijn positie is teveel concurrentie", vervolgde de Amsterdammer.

De Boer zegt overigens niet ontevreden te zijn over de Afrikaan. "Het is niet voor niets dat we hem een tweede keer wilden zien. Maar in mijn ogen heeft het geen zin om een jongen van zijn leeftijd uit Zuid-Afrika naar Amsterdam te halen."

Morgen speelt de verdediger zijn laatste wedstrijd met Ajax tegen FC Emmen. Na deze oefenwedstrijd zal hij hoogstwaarschijnlijk terugkeren naar Zuid-Afrika. De 26-jarige Daniels staat al sinds 2006 onder contract bij Ajax Cape Town en is daar een vaste kracht in de achterhoede.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.