Belgische informateur kapt er mee

De Belgische informateur Elio Di Rupo heeft vrijdag zijn ontslag aangeboden aan koning Albert II. Hij deed dat nadat ook zijn jongste formatiepoging mislukte. Albert heeft laten weten zijn antwoord voorlopig in beraad te houden.

'Gezien de ernst van de politieke toestand wenst de koning dat elke politieke verantwoordelijke van het land enkele dagen bezinning zou nemen om de gevolgen van de politieke toestand te evalueren en pistes van oplossing te zoeken', luidt het in een mededeling van het paleis, aldus de Belgische krant De Standaard. De koning wil ook gesprekken voeren met andere politieke leiders alvorens een beslissing te nemen.

De Vlaams-nationalistische N-VA liet donderdag weten niet akkoord te gaan met de voorstellen van Di Rupo. De christendemocratische CD&V vond de aanwezigheid van de N-VA een 'noodzakelijke voorwaarde', aldus de krant. Zeven andere partijen stemden wel in met het voorstel van Di Rupo.

Hoe het nu verder moet is de vraag. De CD&V liet doorschemeren verder te willen met de onderhandelingen, maar of die behoefte onder andere partijen bestaat, is nog niet bekend. Onderhand wordt de roep om nieuwe verkiezingen steeds groter.


Di Rupo biedt koning ontslag aan (Foto: Novum)