Rangeerterreinen bij calamiteit zeer onveilig

Onduidelijkheid over treinen met gevaarlijke stoffen op spooremplacementen zorgt bij calamiteiten voor zeer riskante toestanden. Spoorbeheerders en vervoerders weten vaak niet welke treinen er op emplacementen staan en wat er in de treinen zit, of de informatie klopt niet. Dat concludeert de Inspectie Verkeer en Waterstaat na onderzoek.

Aanleiding voor het onderzoek was de chaos rond een brand in twee wagons begin dit jaar op het rangeerterrein Kijfhoek bij Zwijndrecht. Bij een van de wagons was niet direct duidelijk dat er het zeer brandbare ethanol inzat. De brandweer was uren kwijt met uitzoeken wat er in de wagons zat.

De inspectie onderzocht na de brand de afgelopen maanden alle veertig andere emplacementen. Vervoerders en spoorbeheerders kunnen vaak niet goed aangeven wat er op de terreinen gebeurt. Ook blijven treinen met gevaarlijke stoffen soms onbeheerd achter.

Alle vijf de gecontroleerde vervoerders gingen in de fout. Er zijn vijftien boetes uitgedeeld. De inspectie houdt de vinger aan de pols en gaat vaker controleren of de administratie over de treinen op orde is.