'VS hebben wet overtreden met executie Mexicaan'

De Verenigde Staten hebben de internationale wet overtreden toen ze de Mexicaan Humberto Leal donderdag ter dood brachten. Dat heeft de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten bij de Verenigde Naties Navi Pillay vrijdag gezegd.

De executie van Leal 'roept bepaalde juridische vragen op', onder meer of hij wel toegang had tot consulaire bijstand en een eerlijk proces heeft gehad. Pillay verwees ook naar de uitspraak van het Internationaal Gerechtshof in 2004. Het hof bepaalde destijds dat de VS de zaken van 51 Mexicaanse staatsburgers moesten herzien en heroverwegen, waaronder die van Leal. Dat is echter nooit gebeurd.

Leal werd donderdag ter dood gebracht. Hij was veroordeeld voor de verkrachting van en moord op een Amerikaanse tiener in 1994. De regering-Obama en anderen hadden tevergeefs op uitstel aangedrongen omdat politieagenten hadden verzuimd de verdachte bij zijn aanhouding te vertellen dat hij recht had op consulaire bijstand. De regering vreest nu dat Amerikanen in andere landen dit recht eveneens zal worden ontzegd.