Cameron: zelfregulering pers heeft gefaald

De Britse premier David Cameron heeft vrijdag een volledig en onafhankelijk onderzoek beloofd naar de afluister- en omkopingspraktijken die hebben geleid tot het opdoeken van het schandaalblad News of the World. Hij zei dat de zelfregulering van de pers heeft gefaald en dat Britse politici de illegale praktijken te lang door de vingers hebben gezien.

In de plaats van de Press Complaints Commission moet er een nieuwe toezichthouder komen, die los staat van de regering en de nieuwsbranche. "De waarheid is dat wij hier allemaal aan hebben meegedaan", aldus Cameron.

Als hij het voor het zeggen had, zou hij het ontslag van de met hem bevriende Rebekah Brooks, voormalig hoofdredacteur van NotW, als directeur van News International, de Britse divisie van Rupert Murdochs uitgeefimperium, hebben aanvaard, zei Cameron.

De premier weigerde ook excuses aan te bieden voor zijn aanstelling van voormalig NotW-hoofdreacteur Andy Coulson als zijn woordvoerder. Coulson trad in januari af; volgens Britse media wordt hij vrijdag door de politie over het hacken van telefoons ondervraagd.