Chávez weer het aan werk

De Venezolaanse president Hugo Chávez is donderdag weer aan het werk gegaan. Hij sprak militairen toe en ook zijn kabinet. Die laatste toespraak, van meer dan een uur, werd op televisie uitgezonden.

Chávez is vastberaden de kanker te verslaan en toonde geen tekenen van zwakheid toen hij zijn kabinetsleden toesprak, van wie hij na afloop van de bijeenkomst applaus kreeg. Zijn politieke opponenten kregen een sneer van de president; volgens hem heeft de oppositie geen enkele kans hem bij de presidentsverkiezingen van volgend jaar te verslaan. "Jullie zullen het vaderland Venezuela nooit meer regeren", aldus Chávez.

"We gaan richting 2021", voegde hij toe, een jaar waaraan hij soms refereert als moment om zich uit de politiek terug te trekken. Speculaties van sommige oppositieleden dat hij doet alsof hij ziek is als onderdeel van zijn herverkiezingsstrategie maakte hij belachelijk.

Het was de langste toespraak sinds de 56-jarige Chávez op 30 juni bekendmaakte dat hij in Cuba is geopereerd aan een kankergezwel. Hij kwam ontspannen over tijdens zijn toespraken, hoewel hij bij zijn bezoek aan een militairen basis soms wat buiten adem leek. Zijn gezondheidsproblemen omschreef hij daar als 'zeer moeilijk'.

Chávez, die al ruim twaalf jaar aan de macht is, wil geen details over zijn gezondheidstoestand geven. De oppositie had om die gegevens gevraagd om te kunnen beoordelen of de president nog wel gezond genoeg is om het land te regeren. "Heb moed en zeg hoeveel tijd je nog hebt", zei Henry Ramos, voorzitter van een oppositiepartij donderdag in een verklaring.


Chávez weer het aan werk (Foto: Novum)