Eigenaren rijksmonumenten willen belasting terug

Honderden eigenaren van rijksmonumenten die bij de aanschaf van hun pand zes procent overdrachtsbelasting hebben betaald stappen naar de rechter. Ze eisen een tegemoetkoming van de staat omdat ze volgens hen de belasting ten onrechte hebben betaald. Dat meldt de Stichting Meldpunt Collectief Onrecht (SMCO).

De rijksmonumentbezitters verwijzen naar een vonnis van het gerechtshof in Den Haag. Dat bepaalde in mei 2009 dat vrijstelling van overdrachtsbelasting bij de aankoop van een rijksmonument niet alleen voor rechtspersonen zou moeten gelden, maar ook voor particulieren.

Naar aanleiding van dat vonnis is er in de periode van mei 2009 tot en met december 2009 een algehele vrijstelling van de overdrachtsbelasting bij rijksmonumenten geweest. Omdat de mensen die vóór het vonnis een rijksmonument hebben gekocht daar niets aan hebben gehad, willen ze een tegemoetkoming van de staat.

De eigenaren hebben zich verenigd in de Stichting Overdrachtsbelasting Monumenten SMCO en laten zich vertegenwoordigen door gespecialiseerde advocaten. De totale claim van de stichting bedraagt inmiddels ruim zestig miljoen euro.

Vanaf januari 2010 betaalt iedereen die een rijksmonument koopt overdrachtsbelasting.