Veel minder kiezers verwachten snelle val kabinet

Het aantal kiezers dat een val van het kabinet verwacht is flink gedaald. In november vorig jaar dacht nog 64 procent dat het kabinet voor eind 2012 zou vallen. Nu is dat nog maar 37 procent, blijkt uit een peiling van Maurice de Hond.

Van degenen die op VVD, CDA of gedoogpartner PVV hadden gestemd verwachtte vorig jaar nog 40 procent dat het kabinet voor eind 2012 zou vallen. Nu is dat nog maar 20 procent. Bij de oppositiepartijen daalde dat percentage van 85 procent naar minder dan 60 procent.

Ook de hoop op snelle verkiezingen is afgenomen. Een half jaar geleden zei 46 procent te hopen op verkiezingen in 2011 of 2012. Nu is dat 39 procent. Uiteraard ligt de hoop bij degenen die op de oppositiepartijen hebben gestemd hoger, maar ook daar is sprake van een daling van ruim 80 naar 70 procent.

In de zetelpeiling stijgt de PVV deze week een zetel. GroenLinks daalt een zetel. VVD, CDA en PVV zouden in de jongste peiling kunnen rekenen op 72 zetels in de Tweede Kamer, 4 minder dan de huidige minimale meerderheid van 76 zetels.