Kabinet wil alleen rendabele topsportevenementen

Het kabinet wil alleen nog grote sportevenementen in Nederland laten plaatsvinden als die maatschappelijk of economisch wat opbrengen. Toernooien moeten niet meer alleen plaatsvinden vanwege het aanzien van het toernooi. Dat zei minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Edith Schippers (VVD) zondag bij de Fanny Blankers Koen Games in Hengelo.

Volgens haar woordvoerder zei Schippers dat bij het binnenhalen van grote evenementen, zoals EK's of WK's veel meer wordt gekeken of de economie er wat aan heeft. Zo kan een toernooi er bijvoorbeeld voor zorgen dat er meer toeristen komen die geld uitgeven in winkels en horeca.

Naast het economische doel kan een evenement ook belangrijk zijn als mensen er bijvoorbeeld door worden geprikkeld om ook zelf te gaan sporten. Dit maatschappelijke doel wordt ook meegewogen in toekomstige beslissingen over de wens evenementen naar Nederland te halen.

Het kabinet steunt nog steeds het plan om de Olympische Spelen in 2028 naar Nederland te halen. Ook de Paralympische Spelen in dat jaar zijn nog welkom.