Maandag onofficieel even tropisch warm

Het kwik loopt maandag in het zuidoosten van Nederland even op tot 30 graden, maar het KNMI wil niet van een tropische dag spreken. Dat is het namelijk alleen als het in De Bilt zo warm is.

De werkweek begint alleen in het zuidoosten zeer lokaal met een warmtepiek die maar even aanhoudt. Naar het noorden en westen toe daalt de temperatuur. In het Waddengebied wordt het maandag naar verwachting niet warmer dan 20 graden.

De lokale warmtepiek tropisch noemen gaat een woordvoerder van het KNMI veel te ver. "In de hele Randstad blijft het ver onder de 30 graden. Als je dan ziet wat voor weer het dinsdag wordt, is tropisch al helemaal ver weg." Dinsdag worden regenbuien verwacht en wordt het niet warmer dan 16 graden.

Of sprake is van een tropische dag hangt af van de metingen in De Bilt. Als het in de rest van het land boven de 30 graden is en in De Bilt niet, is het officieel geen tropische dag. Omgekeerd is het wel tropisch warm als het daar boven de 30 graden is en in de rest van het land niet.