Politie smoort protesten in Belgrado

In het centrum van Belgrado is de rust zondagavond laat weergekeerd, nadat de politie op verschillende plaatsen slaags was geraakt met Servische nationalisten die protesteerden tegen de aanhouding van Ratko Mladic. De politie zei ongeveer honderd mensen te hebben opgepakt en meldde zestien lichtgewonden, onder wie zes politieagenten. Dat lijkt een overwinning voor de pro-westerse regering, in een land met een geschiedenis van veel heftigere en omvangrijkere protesten.

Minstens zevenduizend sympathisanten verzamelden zich zondag voor het parlementsgebouw in Belgrado om tegen de aanhouding en mogelijke overdracht van de voormalige Bosnisch-Servische generaal aan het Joegoslaviëtribunaal in Den Haag te protesteren. Zij eisten de vrijlating van Mladic, die zij als hun held beschouwen.

Aan het einde van de manifestatie begonnen relschoppers door de omgeving te trekken. Zij gooiden vuilnisbakken om, vernielden verkeerslichten en staken vuurwerk af, maar zagen keer op keer de doorgang geblokkeerd door de oproerpolitie, die met drieduizend agenten een veiligheidscordon rond regeringsgebouwen en westerse ambassades hadden opgetrokken.

Tijdens de eerdere protestdemonstratie scandeerden sommigen rechtse leuzen en brachten anderen de nazigroet. Demonstranten riepen dat Servië Mladic niet mag overdragen aan het VN-tribunaal, dat hem wil berechten voor genocide, misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden, waaronder het bloedbad onder bijna achtduizend Bosnische moslims in Srebrenica.

"Samenwerking met het Haagse tribunaal komt neer op verraad", riep Lidija Vukicevic van de Servische Radicale Partij. "Dit is een protest tegen de schandelijke aanhouding van de Servische held." Demonstranten eisten het ontslag van de pro-westerse president Boris Tadic, die de aanhouding van Mladic gelastte. "Tadic is niet Servië", was op een bord op het sprekerspodium te lezen.

Ook in het Servische deel van Bosnië wordt Mladic door nationalisten als een held gezien. Ongeveer drieduizend aanhangers reisden met bussen naar Kalinovik, in de omgeving waarvan Mladic opgroeide. Velen droegen zwarte T-shirts met de beeltenis van Mladic en de tekst 'Servië in mijn hart'. De 'verrader' Tadic werd opgeroepen zichzelf van kant te maken. Veel betogers dromden na afloop naar het hutje in het dorpje Bozanici waar Mladic geboren werd. Een tante en enkele neven van Mladic spraken de mensen toe en vertelden verhalen uit diens kindertijd. "Jullie hebben de adelaar weggenomen, maar het nest blijft", luidde de tekst op een spandoek.


Politie smoort protesten in Belgrado (Foto: Novum)