Egypte arresteert Iraanse diplomaat om spionage

De Egyptische politie heeft zondag een Iraanse diplomaat vrijgelaten die een dag eerder was opgepakt. Volgens het staatspersbureau MENA verdachten de autoriteiten hem ervan illegaal inlichtingen te verzamelen en te proberen spionagenetwerken op te zetten in Egypte en de Golfstaten.

Bij doorzoeking van de woning van diplomaat Qassem al-Husseini in Caïro stuitten veiligheidsagenten op documenten, computers en in Egypte verboden spionagemiddelen, zei een bron bij de Egyptische veiligheidsdiensten. Al-Husseini is vrijgelaten, maar wordt binnen 48 uur gelast het land te verlaten, voegde hij eraan toe.

Iran zei de zaak nog te onderzoeken. De aanhouding van de diplomaat staat haaks op verklaringen van de waarnemende Egyptische minister van Buitenlandse Zaken dat Egypte de betrekkingen met Iran na het vertrek van president Hosni Mubarak wil verbeteren.

Egypte en Iran hebben geen volledige diplomatieke betrekkingen. Het Iraanse regime verbrak de banden met Egypte in 1979 omdat het land vrede sloot met Israël en onderdak bood aan de sjah, de voormalige machthebber in Teheran. Beide landen hebben geen ambassades op elkaars grondgebied, maar hebben wel een diplomaat op lager niveau in elkaars land gestationeerd.