Activisten Greenpeace beklimmen boorplatform

Drie activisten van milieuorganisatie Greenpeace hebben zondag een boorplatform voor de kust van Groenland beklommen. De activisten willen voorkomen dat Cairn Energy, de beheerder van het boorplatform, diepzeeboringen gaat uitvoeren, aldus Greenpeace.

De activisten hingen zondagmiddag onder het boorplatform, de Leiv Eiriksson, op enkele meters afstand van de boorkop. Ze hebben genoeg eten en drinken bij zich om het tien dagen onder het boorplatform uit te houden.

Cairn kreeg eerder deze maand toestemming van de Deense regering om voor de westkust van Groenland zeven diepzeeboringen uit te voeren. Greenpeace heeft het bedrijf bekritiseerd omdat het geen extra voorzorgsmaatregelen voor de proefboringen heeft getroffen.

De milieuorganisatie hoopt met de actie de proefboringen dusdanig te vertragen dat Cairn dit jaar niet toekomt aan de proefboringen. Activisten van Greenpeace beklommen de Leiv Eriksson in april ook al, toen het platform de haven van Istanbul verliet. Dat protest moest worden gestaakt vanwege de weersomstandigheden.