Nog een demonstrant vast na demonstratie NVU

Van de achttien verdachten die zaterdag werden aangehouden bij een botsing tussen aanhangers van de Nederlandse Volks-Unie (NVU) en tegendemonstranten in Enschede zit er nog een vast. De rest is zaterdagavond vrijgelaten, zegt een politiewoordvoerder.

De meesten worden verdacht van het bekogelen van de demonstranten met stenen. Onder hen zijn vier minderjarigen. Degene die nog vastzit, ging volgens de politiewoordvoerder wat verder dan de rest. "De meesten gooiden stenen naar de menigte, maar hij heeft vanaf een brug gericht stenen naar beneden gegooid."

De politie en justitie overleggen maandag over wat er met de verdachten gaat gebeuren. "We moeten nog besluiten of ze een transactie krijgen aangeboden of voor de rechter worden gebracht." De politie liet eerder al weten dat op de arrestanten snelrecht wordt toegepast.

Bij de demonstratie raakten drie mensen lichtgewond. Zo'n 250 tegendemonstranten hadden zich verzameld en zochten de confrontatie op met ruim 60 aanhangers van de extreemrechtse partij. De politie moest meerdere keren ingrijpen. Twee mensen raakten gewond door rondvliegende stenen. Eenderde raakte gewond door de wapenstok van een agent.

De extreemrechtse NVU demonstreerde tegen de 'multiculturele terreur'. Verschillende organisaties riepen de afgelopen week op tot tegendemonstraties.