FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 10 mei 2011

Tilburger met celstraf vliegt uit de bocht

De politie van Tilburg heeft dinsdagmiddag na een wilde achtervolging een 30-jarige man opgepakt die nog acht maanden de cel in moest. De auto waarin de man zat kwam uiteindelijk tegen een lantaarnpaal tot stilstand. Daarvoor had de wagen al een tik gekregen van een politieauto. De man ging er te voet vandoor, maar kon worden ingerekend.

De opgepakte man werd gezocht vanwege de celstraf die hij nog moest uitzitten. Toen de agenten hem dinsdag rond 12.30 uur als bijrijder in een auto voorbij zagen rijden, gaven ze de auto een stopteken. In plaats van te stoppen ging de auto er met hoge snelheid vandoor. Meerdere politieauto's zetten de achtervolging in.

De politie kwam vlakbij en wist de achterzijde van de auto met de voorkant van een van de politieauto's aan te tikken. De bestuurder gaf zijn vluchtpoging echter niet op. Vanwege de hoge snelheden gaf de politie de achtervolging op, maar de auto vloog even later uit de bocht, waarna de inzittenden te voet verder vluchtten.

De bestuurder van de auto is nog niet gepakt. De auto is weggetakeld.

[Coppa Italia] Palermo ten koste van Milan naar finale

AC Milan zal dit seizoen niet de dubbel pakken. In de halve finale van de beker werd het vandaag verrassend uitgeschakeld door Palermo. Mark van Bommel pakte rood.

De eerste wedstrijd in Milaan was in 2-2 geëindigd. AC Milan speelde in Palermo met Mark van Bommel en Clarence Seedorf in de basis. Milan kwam goed uit de startblokken, maar Robinho, Flamini en Seedorf konden het doel niet treffen. Milan had ruim het meeste balbezit.

Maar Palermo liet zich niet opzij zetten en kwam terug in de wedstrijd. Na iets meer dan een uur spelen pakte de thuisploeg zelfs de voorsprong: Giulio Migliaccio maakte de 1-0 tegen de verhouding in.

Amper tien minuten later was er een negatieve hoofdrol voor Mark van Bommel. Een overtreding op de doorgebroken Josip Ilisic in het strafschopgebied van Milan kostte de Nederlander een rode kaart. Cesare Bovo faalde niet en scoorde de penalty en bracht Palermo op 2-0.

Bovo bracht zijn ploeg een minuut later weer in de problemen door een gruwelijke trap tegen het gezicht van Alexander Pato. Ook hij kreeg rood en Milan had nog iets meer dan een kwartier voor minimaal twee treffers.

Maar Milan kon het niet meer bolwerken. Pas vier minuten in blessuretijd deed Zlatan Ibrahimovic eindelijk iets terug, maar toen was het al te laat. Palermo gaat door naar de finale van de Coppa Italia waarin het AS Roma of Internazionale tegenkomt.

[Premier League] Man City zeker van voorronde CL

Manchester City heeft zich dinsdag verzekerd van de voorrondes van de Champions League. De nummer vier van de Premier League won in het eigen City of Manchester Stadium met 1-0 van Tottenham Hotspur door een eigen doelpunt van Peter Crouch en is verzekerd van de vierde plaats. Tottenham richt zich op plek vijf, die recht geeft op de Europa League.

Door de zege is City verzekerd van een plaats in de voorronde van de Champions League. Ook de derde plaats, die direct toegang geeft tot de poulefase van het kampioenenbal, is weer in zicht voor de Citizens. Nummer drie Arsenal heeft twee punten meer, met nog twee duels voor de boeg. Manchester City was nog niet eerder actief in het kampioenenbal.

Tottenham blijft steken op de zesde plaats. De Londenaren hebben negen punten minder dan nummer vier City en kunnen een tweede deelname aan het belangrijkste Europese bekertoernooi op hun buik schrijven. De vierde plaats is met een achterstand van negen punten niet meer haalbaar voor de ploeg van Rafael van der Vaart. Deelname aan de Europa League is nog wel te bewerkstelligen.

Vorig seizoen eindigden de Spurs nog boven Manchester City. De ploeg van trainer Harry Redknapp werd vierde en deed dit jaar voor het eerst in de clubgeschiedenis mee aan de Champions League.


Citizens zeker van voorronde CL, Spurs haken af (Foto: Novum)

Ploeg Weylandt stapt uit Giro

Leopard Trek, de wielerploeg van wijlen Wouter Weylandt, gaat woensdag niet van start in de vijfde etappe van de Ronde van Italië. Teammanager Fabian Wegmann gaf dinsdagavond aan dat zijn ploeg onder de gegeven omstandigheden niet verder kan koersen. Directeur Brian Nygaard zei tegen wielersite cyclingnews dat de renners zelf tot dit besluit zijn gekomen.

De ploeggenoten van de maandag overleden Weylandt reden dinsdag de geneutraliseerde vierde etappe mee uit respect voor hun collega. Het achttal kwam dinsdag samen met Weylandts boezemvriend Tyler Farrar (Garmin-Cerv) arm-in-arm over de meet in finishplaats Livorno. De meesten hadden tranen in hun ogen.

Nygaard gaf aan het besluit van zijn coureurs volledig te ondersteunen. "De keuze moest door de rijders zelf worden genomen, want zij moeten tenslotte weer meedoen aan de race." De Deen bedankte tevens de andere ploegen, de wedstrijdleiding, de supporters langs de weg en de Italiaanse autoriteiten voor hun medewerking en medeleven.

Verslaggever Reuters Bahrein uitgezet

Een verslaggever van persbureau Reuters heeft van de Bahreinse autoriteiten te horen gekregen dat hij binnen enkele dagen het koninkrijkje moet verlaten. Dat heeft Reuters dinsdag gemeld. De man, Frederik Richter, had zijn standplaats in de hoofdstad Manamah en verbleef al sinds 2008 in Bahrein.

Richter kreeg te horen dat hij het land moet verlaten, nadat de autoriteiten enkele dagen eerder hadden geklaagd over de berichtgeving van Reuters. Stephen Adler, de hoofdredacteur van Reuters, liet weten het besluit te betreuren en zei dat hij achter het werk van zijn verslaggever staat.

De sjiitische meerderheid in Bahrein eist al langer meer vrijheid en invloed van de soennitische heersers van het koninkrijk. De koninklijke familie treedt met behulp van troepen uit omliggende landen hard op en heeft veel journalisten laten opsluiten.

Weer drie arrestaties om aanslag Marrakech

De Marokkaanse autoriteiten hebben nog eens drie verdachten van de bomaanslag op een koffiehuis in de stad Marrakech gearresteerd. Dat heeft het Marokkaanse ministerie van Binnenlandse Zaken dinsdag gezegd.

In totaal zijn nu zes personen ingerekend, onder wie de hoofdverdachte van de aanslag die op 28 april werd gepleegd en aan zeventien mensen het leven kostte.

De televisiezender 2M meldde dat de arrestaties waren verricht in het kuststadje Safi, ten noordwesten van Marrakech. De hoofdverdachte in de zaak, Adil Al Athmani, een sympathisant van Al Qaida, komt uit Marrakech.

[Giro] Leopard-Trek morgen niet meer van start

Leopard-Trek, de ploeg van de verongelukte Wouter Weylandt, heeft besloten de Giro d'Italia te verlaten. Dit heeft de ploeg vanavond officieel bekend gemaakt.

Leopard reed vandaag nog wel mee in de  geneutraliseerde rit, maar heeft alsnog besloten de ronde te verlaten. Brice Feillu, Dominik Klemme, Thomas Rohregger, Tom Stamsnijder, Bruno Pires, Davide Vigano, Fabian Wegmann en Oliver Zaugg zullen morgen niet meer aan de start verschijnen voor de vierde rit.

"De beslissing is genomen door de renners. Zij zijn degenen die uiteindelijk deelnemen en we hebben altijd gezegd dat we achter elke beslissing staan," aldus manager Brian Nygaard. Fabian Wegmann verklaarde dat de renners niet verder kunnen. "We hebben erg veel respect voor de Giro en de wielersport, maar we kunnen simpelweg niet verder rijden onder de huidige omstandigheden. We zijn professionele sporters, maar voelen dat dit de juiste beslissing is."

Kritische geluiden op informatieavond Inholland

Ongeveer 450 mensen hebben dinsdag een eerste informatiebijeenkomst bijgewoond van hogeschool Inholland. De bijeenkomst was volgens bestuursvoorzitter Doekle Terpstra heftig, emotioneel en confronterend.

Inholland kwam de afgelopen tijd flink onder vuur te liggen. Een kleine twee weken geleden werd bekend dat een aanzienlijk deel van de studenten van vier opleidingen van Inholland onterecht een diploma heeft gekregen.

De Inspectie van het Onderwijs heeft de opleidingen Bedrijfseconomie en Media en Entertainment Management in Haarlem en Commerciële Economie en Vrijetijdsmanagement in Diemen aangemerkt als 'zeer zwak'. Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Halbe Zijlstra (VVD) kondigde vervolgens aan de accreditatie van de opleidingen in te willen trekken.

Terpstra liet, nadat de resultaten uit het rapport bekend waren geworden, in een reactie weten ervoor garant te staan dat er geen ondermaats presterende studenten meer met een diploma de deur uitlopen. Hij gaf daarbij aan blij te zijn dat het rapport erkent dat Inholland inmiddels op de goede weg is met verbeteringen.

De 450 deelnemers aan de bijeenkomst dinsdagavond waren zowel studenten als ouders, die zeer kritisch en uitgesproken waren, aldus Terpstra, die tijdens de avond de ontwikkelingen binnen Inholland toelichtte. "We hebben studenten en ouders niet in alle opzichten kunnen overtuigen, maar dat is ook logisch."

Wel was er volgens hem vertrouwen in de aanpak van het bestuur. "Er zit onzekerheid bij. Studenten willen de zekerheid van een baan. Maar die kan ik niet geven. Die garantie kan bij geen enkele opleiding worden gegeven." Terpstra noemt de onzekerheid die studenten voelen 'schrijnend'.

Tegelijkertijd is het volgens Terpstra 'fascinerend' om te zien dat studenten ondanks de reputatieschade trots zijn op hun school. "Zo stelde iemand voor de naam Inholland te veranderen. Daarvoor kreeg die persoon applaus. Maar iemand anders gaf aan dat absoluut niet te willen, waarna net zo hard geapplaudisseerd werd."

De bestuursvoorzitter twijfelt er echter niet aan of het goed komt met de hogeschool. "We zitten in zwaar weer, maar deze hogeschool gaat tot de betere van Nederland behoren." Hij tekent daarbij aan dat de Inspectie van het Onderwijs weliswaar zeer kritisch is over vier opleidingen, maar dat Inholland ook opleidingen kent 'die het hartstikke goed doen'.

Sesamstraat op Nigeriaanse televisie

Sesamstraat is niet alleen in Nederland razend populair, ook in veel andere landen is het programma te zien. Vanaf volgende maand ook in Nigeria, het dichtst bevolkte land van Afrika. Het programma wordt voor de eerste keer vertoond op 21 mei.

Sesamstraat wordt bewerkt in het Nigeriaans en gaat Sesamplein heten. Het wordt elke zaterdag en zondag uitgezonden op de staatstelevisie. Een van de personages van de show is een onderzoekende pop genaamd Kami die is geïnfecteerd met hiv. Daarnaast is een rol weggelegd voor een blauwe pop die geobsedeerd is door zoete aardappelen, het hoofdvoedsel in Nigeria.


Sesamstraat op Nigeriaanse televisie (Foto: Novum)

[Play-offs] FC Volendam, FC Den Bosch winnen

FC Volendam en FC Den Bosch zijn de play-offs om promotie naar de Eredivisie goed begonnen. Beide ploegen boekten een overwinning. FC Den Bosch won op eigen veld met 1-0 van Go Ahead Eagles, terwijl FC Volendam op bezoek bij MVV met 2-3 zegevierde.

In de wedstrijd tussen FC Den Bosch en Go Ahead Eagles was een speler van de verliezende ploeg verantwoordelijk voor de enige treffer van de wedstrijd. Go Ahead Eagles-verdediger Wout Droste passeerde tien minuten voor tijd zijn eigen doelman.

Door de winst heeft Den Bosch komende vrijdag, tijdens de return in Deventer, genoeg aan een gelijkspel om de volgende ronde van de play-offs te halen. Daarin wacht een confrontatie met de nummer zestien van de Eredivisie, waar op dit moment Excelsior staat.

Volendam staat na vanavond met één been in de volgende ronde van de play-offs. In Maastricht won de ploeg met 2-3 van MVV. Melvin Platje, volgend jaar spits van N.E.C. Nijmegen, wist tweemaal te scoren. Dominique van Dijk scoorde de winnende treffer. Voor MVV deden Tosin Dosunmu en Malcolm Esajas iets terug.

[WK] Li Jiao/Li Jie naar achtste finales

Het Nederlandse tafeltenniskoppel Li Jiao en Li Jie hebben tijdens de wereldkampioenschappen in Rotterdam de achtste finales bereikt. Onze landgenotes wonnen met 4-3 van het sterke Zuid-Koreaanse duo Seok Ha-Jung en Yang Ha-eun; 7-11, 11-9, 8-11, 11-8, 1-11, 11-8 en 11-8.

Komende donderdag staan de achtste finales op het programma. Daarin wacht een zware opgave, aangezien de Nederlandse dames het dan mogen opnemen tegen het als tweede geplaatste Chinese koppel Ding Ning en Guo Yan.

Terug naar Karkand in Battlefield 3

DICE houdt de hype-motor van Battlefield 3 witheet, want ze hebben wat meer informatie met betrekking tot de pre-order mappack bekendgemaakt. Het Back To Karkand-pakket is 'gratis' voor iedereen die Battlefield 3 voorafbestelt. Er zitten vier maps in het pakket en we kunnen BF2-wapens en voertuigen erin verwachten.

Niet alleen Strike At Karkand heeft een Frostbite 2-jasje gekregen, ook de maps Wake Island, Gulf of Oman en Sharqi Peninsula zullen in het pakket zitten. Het zal een vernieuwing zijn om dit keer gebouwen met de grond gelijk te maken in de Battlefield 2-klassiekers. "We moeten wel oppassen dat de destructie niet de bekende flow van de map aantast." aldus lead designer Niklas Fegraeus van DICE.

Volgende week horen we meer over dit pakket, misschien mogen we dan wat screenshots verwachten.

Strike at Karkand

Urenlange operatie Nesu geslaagd

FC Utrecht heeft op de clubsite gemeld dat de operatie van Mihai Nesu achter de rug is. De urenlange ingreep, waarbij de gebroken nekwervel is vastgezet, is volgens de ploeg uit de Domstad geslaagd.

Het is nog onduidelijk hoe het nu gaat met de Roemeense verdediger, die het gevoel in zijn armen en benen kwijt was. "De komende dagen of weken is het afwachten of het gevoel in de ledematen terugkeert", aldus Simon Goedegebuure, teamarts van FC Utrecht.

De 28-jarige Nesu liep de zware blessure op tijdens een ongelukkig duel met Alje Schut. De Roemeen kwam hard ten val en zijn teamgenoot viel boven op hem. Daarbij klapte zijn bovenlichaam dubbel.

Wedstrijd in Venezuela gestaakt bij 15-0 ruststand

Op het hoogste niveau in Venezuela heeft afgelopen weekeinde een bizarre voetbalwedstrijd plaatsgevonden. Caroní, nummer zeventien van de competitie, mocht op bezoek bij middenmoter El Vigía. De wedstrijd werd in de rust gestaakt bij een stand van maar liefst 15-0 in het voordeel van El Vigía.

Aangezien het bestuur van Caroní de salarissen van de spelers niet kon uitbetalen, weigerde het eerste elftal in actie te komen tegen El Vigía. Daardoor moest de trainer een beroep doen op elf jeugdspelers. Het debuterende elftal kon het niveau echter niet aan en naarmate de eerste helft vorderde, vielen diverse spelers uit met blessures. Uiteindelijk raakten vijf van de elf spelers geblesseerd. De meeste jeugdspelers kregen last van kramp.

Aangezien de trainer van Caroní niet beschikte over wisselspelers werd de wedstrijd na de eerste helft gestaakt. De partij had op dat moment al een stand bereikt van maar liefst 15-0 in het voordeel van El Vigía. De verliezende ploeg, opgericht in 2009 en een jaar later meteen kampioen van het tweede niveau, had zich overigens eerder al verzekerd van handhaving op het hoogste niveau.

Brandweerman gewond bij brand in Amsterdam

Een brandweerman is dinsdagmiddag lichtgewond geraakt bij een brand in een autorijschool in Amsterdam. De brandweerman liep brandwonden op aan zijn rug en is naar een ziekenhuis gebracht, meldt de brandweer.

De brand brak omstreeks 14.15 uur door nog onbekende oorzaak uit in het pand aan de Ceintuurbaan in de Amsterdamse Pijp. Het vuur ging gepaard met grote rookontwikkeling. De hulpdiensten hadden het vuur rond 15.00 uur onder controle.

De brandweerman kon na behandeling in het ziekenhuis terugkeren naar zijn kazerne om zijn werk te hervatten.

Zelfmoord van hoogste wolkenkrabber ter wereld

Een man heeft in Dubai zelfmoord gepleegd door van de 147e verdieping van de hoogste wolkenkrabber ter wereld, de Burj Khalifa, te springen. Plaatselijke media meldden dat de man op een plateau op de 108e verdieping terechtkwam.

Het is voor zover bekend de eerste keer dat een persoon zich van het leven heeft beroofd door van de 828 meter hoge Burj Khalifa te springen. De toren werd in 2010 geopend en telt honderdzestig verdiepingen.

Volgens de kranten Gulf News en 7 Days besloot de man te springen na een ruzie met zijn bedrijf.


Zelfmoord van hoogste wolkenkrabber ter wereld (Foto: Novum)

Turkse politici treden af om seksschandaal

Twee leden van de Turkse oppositionele, extreemrechtse Nationale Actiepartij (NAP) zijn dinsdag, een maand voor de algemene verkiezingen in Turkije, afgetreden. De twee traden af vanwege op internet verschenen videobeelden waarop naar verluidt hun buitenechtelijke vrijpartijen te zien zijn.

Vorige maand traden twee andere politici van dezelfde partij al af. Van hen waren soortgelijke opnames verschenen. Volgens de leider van de partij, Devlet Bahceli, zit de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan wellicht achter de opnames. Het zou een doelbewuste poging zijn om de NAP, die brede steun geniet onder nationalisten en streng religieuzen, schade toe te brengen.

Volgens recente peilingen ligt de steun voor de NAP onder de stemgerechtigde bevolking rond de 10 procent. De kiesdrempel in Turkije bedraagt 10 procent. Als de NAP geen 10 procent van de stemmen behaalt bij de aanstaande verkiezingen worden haar stemmen verdeeld onder de partijen die wel vertegenwoordigd zijn in het parlement. Dit zou voordelig zijn voor Erdogans AK-partij.

Erdogans partij ontkent iets te maken hebben met de seksvideo's en riep Bahceli op om zijn aantijgingen te bewijzen. Aanklagers in Turkije hebben een onderzoek ingesteld. Erdogan gebruikt de kwestie evenwel om de leden van de NAP te beschimpen. "In plaats van te blozen van schaamte, gooien ze modder naar ons", aldus Erdogan dinsdag. "We hebben geen interesse in hun vieze zaakjes."

Vorig jaar trad Deniz Baykal, de leider van de grootste seculiere oppositiepartij in Turkije, ook al af vanwege een uitgelekte seksvideo. Ook Baykal zei slachtoffer te zijn van een complot van de overheid. Aanklagers stelden een onderzoek in, maar de dader is tot nog toe niet gevonden.

Politie rolt veertien hennepkwekerijen op

Bij invallen in Arnhem en Velp heeft de politie maandag en dinsdag in totaal veertien hennepkwekerijen ontmanteld. Daarbij zijn veertien verdachten aangehouden en ruim 4800 hennepplanten in beslag genomen. De invallen in woningen en andere panden volgden op klachten en tips.

De veertien invallen waren gelijkelijk verdeeld over maandag en dinsdag. Behalve de hennepplanten trof de politie ook 5 kilo gedroogde hennep, ruim zeshonderd xtc-pillen en een gaspistool aan. Twee auto's die mogelijk met crimineel geld betaald zijn, zijn in beslag genomen.

Bij de actie waren 25 agenten en rechercheurs betrokken.

Defensie gaat meer samenwerken met Duitsland

Nederland gaat intensiever samenwerken met Duitsland op het gebied van defensie. Minister van Defensie Hans Hillen (CDA) sprak dinsdag met zijn Duitse ambtgenoot Thomas de Maizière in Berlijn over de plannen tot nadere samenwerking. Dat meldt het ministerie.

Net als Nederland moet ook Duitsland flink bezuinigen op de krijgsmacht. Beide landen willen afspraken maken om onderzeediensten, onderhoud aan materieel en luchtafweergeschut gezamenlijk te organiseren. De Maizière maakt naar verwachting later deze maand zijn bezuinigingsplan openbaar. Daarna werken Hillen en hij de samenwerkingsmogelijkheden uit.

Bij de politietrainingsmissie in Kunduz werken Nederland en Duitsland ook al samen. Duitsland is daar verantwoordelijk voor de bescherming van de Nederlandse trainers

Boom met broedende havik omgezaagd

Onbekenden hebben in een stukje natuurgebied in Onderdijk, deel van de gemeente Medemblik, een boom omgezaagd waarin een havik zat te broeden. Dat laat de politie weten. Doordat de boom was ingeklemd tussen andere bomen, viel hij niet om. Ook de havik bleef op haar nest zitten. Vorig jaar werden in hetzelfde bosperceel ook al twee bomen met broedende roofvogels omgezaagd.

De omgezaagde boom werd eind vorige week ontdekt door medewerkers van Staatsbosbeheer. Vermoedelijk hebben de daders een hand- of een spanzaag gebruikt. De politie vermoedt dat de boom waarschijnlijk begin vorige week is omgezaagd.

De bomen die vorig jaar werden omgezaagd huisvestten een havik en een buizerd.

Terreurverdachten gepakt in Frankrijk

De Franse politie heeft dinsdag zes personen ingerekend die ervan verdacht worden namens een terreurnetwerk mensen te hebben gerekruteerd voor de jihad. Dat maakte minister van Binnenlandse Zaken Claude Gueant dinsdag bekend.

Een van de zes verdachten, een Indiër, werd op het vliegveld Charles de Gaulle opgepakt nadat hij was gearriveerd uit Algerije. De andere arrestaties werden in de stadjes Stains en Garges-les-Gonesse verricht.

Een bron bij het ministerie zei dat de arrestaties niet in het teken stonden van een eventueel op handen zijnde aanslag in Frankrijk. De arrestanten zouden banden hebben met twee Franse ingezetenen die in januari in Pakistan werden opgepakt. Zij zouden daar trainingen hebben willen volgen voor de jihad.

Frankrijk en andere westerse landen zijn extra waakzaam na de dood van Al Qaidaleider Osama bin Laden.

Schouderklopje kost Cavani drie wedstrijden

Napoli moet het in de laatste wedstrijden van het seizoen stellen zonder smaakmaker Edison Cavani. De Uruguyaan deelde afgelopen week een schouderklopje uit aan scheidsrechter Paolo Valeri. De arbiter was hier niet van gediend en toonde de spits zijn tweede gele kaart van de wedstrijd.

Ook de tuchtcommissie kon het schouderklopje van Cavani niet waarderen en heeft de aanvaller een schorsing opgelegd van drie wedstrijden. De Italiaanse competitie kent nog twee speelrondes en daardoor mist Cavani ook de eerste wedstrijd van het volgende seizoen, mits hij in de Serie A blijft spelen.

Dit seizoen verkeert Cavani in een uiterst goede vorm. Hij scoorde maar liefst 26 keer, maar zal geen topscorer worden van de Serie A. Op dit moment heeft Antonio di Natale twee doelpunten meer gescoord van de Uruguyaan.

In het restant van het seizoen kan Napoli, dat ook bezig is aan een sterk seizoen, de derde plaats bijna niet meer ontgaan. Met nog twee speelrondes te gaan bedraagt de voorsprong op nummer vier Udinese zes punten. Napoli heeft vier punten achterstand op nummer twee Internazionale.

Sharapova droogt landgenote Makarova af

Maria Sharapova heeft zich eenvoudig geplaatst voor de derde ronde van het Masters-toernooi van Rome. De nummer zeven van de plaatsinglijst rekende binnen een uur af met landgenote Ekaterina Makarova: 6-1, 6-1. In de volgende ronde treft de Russin, die een bye had in de eerste ronde, de winnares van het duel tussen Shahar Peer en Alisa Kleybanova.

Francesca Schiavone bereikte eerder al de derde ronde. De 30-jarige Italiaanse is als tweede geplaatst in de Italiaanse hoofdstad en zette de Amerikaanse Christina McHale dinsdag met 6-3, 6-1 aan de kant. In de derde ronde is landgenote Romina Oprandi de tegenstander. Ze rekende knap af met de Estse Kaia Kanepi: 7-5, 3-6, 6-1.

Recordaantal ploegen in Olympia's Tour

24 Ploegen zullen op 16 mei in Hoofddorp aan de start verschijnen van de Royal Smilde Olympia's Tour. Nooit eerder verschenen er zoveel ploegen aan de start van de oudste rittenkoers van Nederland.

De in totaal 192 renners zijn verdeeld over dertien Nederlandse en elf buitenlandse ploegen. Uit Australië komt het sterke Jayco Team. Zij hebben met Luke Durbridge en Michael Hepburn twee renners die vorige maand op de baan in Apeldoorn wereldkampioen werden op de achtervolging. Het Zweedse Cykelcity heeft met kopman Johan Lindgren de renner die vorig jaar de koninginnerit won.

Rabobank heeft met de Australiër Rohan Dennis, de Limburger Tom Dumoulin en oud-winnaar Jetse Bol drie renners die kansen hebben op de eindzege. Olympia's Tour eindigt op 21 mei in Buchten.

'Weylandt heeft niet onnodig geleden'

Wouter Weylandt, de 26-jarige sprinter van Leopard die gisteren overleed aan de gevolgen van een valpartij in de derde etappe van de Giro d'Italia, heeft niet onnodig geleden. Autopsie op het lichaam heeft uitgewezen dat de Belg op slag dood was. Dat meldde arts Armando Mannucci vanavond aan het Italiaanse persbureau ANSA.

Mannucci wist te vertellen dat Weylandt een dodelijke schedelbasisfractuur opliep direct bij aanraking met het asfalt. Volgens de Italiaanse arts komen de verwondingen overeen met de reconstructie van de Italiaanse politie. De autopsie duurde bijna drie uur. Momenteel wordt het lichaam van Weylandt geprepareerd om opgebaard te worden.

Weylandt viel op een kleine dertig kilometer van de streep in de afdaling van de Passo del Bocco. Hij zou met zijn pedaal een muur hebben geraakt, waarna hij meters door de lucht vloog. De renner van Leopard-Trek onderging lange tijd hartmassage om vervolgens per helikopter naar het ziekenhuis te worden afgevoerd. Alle hulp kwam echter te laat.

Castaignos over Inter: "Het kriebelt"

Nog even en hij kan verhuizen naar Milaan. Luc Castaignos voelt vooral gezonde spanning voor zijn overstap van Feyenoord naar Inter Milan deze zomer.

"Het kriebelt, natuurlijk. Maar het is niet dat ik bang ben of zo. Er zit gewoon wat gezonde spanning in mijn lijf. Ik sta straks tussen allemaal mannen op het veld tegen wie ik opkijk: Eto'o, Milito, Zanetti, Cambiasso, Sneijder, Materazzi... Dat is fantastisch, maar je moet ervoor waken dat je ook weer niet te véél respect voor ze krijgt", vertelt Castaignos aan NUsport.

Castaignos benadrukt dat het niet alleen om dure voetballers gaat. "Er moet toch een goed team worden gevormd. Ik wil graag weten wat zich binnen de ploeg van Inter allemaal afspeelt, hoe al die sterren met elkaar omgaan."

De jonge spits blinkt uit in nuchterheid. Hij gaat met een zelfde gemoed naar Inter als dat hij bij Feyenoord had. "De afgelopen jaren heb ik gezien dat grote voetballers eigenlijk net zo zijn als ik. Zij gaan ook gewoon naar de wc, hoor."

Gelderland tegen salaris Nuon-topman

De provincie Gelderland verleent vrijdag geen goedkeuring aan de raad van commissarissen van Nuon om het salaris van topman Huib Morelisse met 70 procent te verhogen. Gelderland bezit 23 procent van de aandelen van het energiebedrijf. De grootste aandeelhouder is de Zweedse energiegigant Vattenfall.

Gelderland is de tweede provincie die heeft aangekondigd tijdens de aandeelhoudersvergadering van het energiebedrijf haar goedkeuring te onthouden. Maandag liet Noord-Holland al weten geen decharge te verlenen. Die provincie heeft echter veel minder aandelen, in totaal 4,7 procent.

De salarisverhoging van Morelisse naar 750.000 euro werd in april bekend. Nuon is voor 49 procent in handen van het Zweedse staatsbedrijf Vattenfall en mag volgens de Zweedse wet geen bonussen meer uitkeren. Nuon stelde in april dat het salarisbeleid niet is gewijzigd, maar dat alleen de uitvoering is veranderd.

De provincie Gelderland vindt dat er wel sprake is van een wijziging in de beloningsstructuur. "Die moeten worden voorgelegd aan de aandeelhouders. Dat is nu niet gebeurd", zegt de Gelderse gedeputeerde Jan Markink (VVD).

Door geen decharge te verlenen kunnen de aandeelhouders de raad van commissarissen een tik op de vingers geven, hoewel ze geen juridische mogelijkheden hebben om de salarisafspraken terug te draaien.


Gelderland tegen salaris Nuon-topman (Foto: Novum)

Brits parlement beschuldigt FIFA-leden

Zes leden van het uitvoerend comite van de FIFA zijn in het Britse House of Commons beschuldigd van 'ethisch wangedrag'. Parlementslid Damian Collins beschikt over bewijs waaruit blijkt dat zes leden van het comite bij de toewijzing van de WK's van 2018 en 2022 de regels ernstig hebben overtreden. Engeland was in de race voor het WK van 2018, maar werd al vroeg afgeserveerd ondanks een prachtig bid.

De beschuldigingen werden geuit tijdens een zitting van het comite van Cultuur, Media en Sport van het Britse Lagerhuis, dat een grootschalig onderzoek uitvoert naar de toewijzing van beide WK's. Kameroener Issa Hayatou en Jacques Anouma uit Ivoorkust zouden anderhalf miljoen dollar hebben ontvangen om op Qatar te stemmen.

Volgens Collins maakte Qatar gebruik van stromannen om deals tot stand te brengen met vertegenwoordigers van Afrikaanse lidstaten van de wereldvoetbalbond. Niet alle bewijs werd door de Sunday Times gepubliceerd. De Golfstaat versloeg de Verenigde Staten en kreeg het WK van 2022 toegewezen.

Voor aanvang van de verkiezingen in december werden reeds enkele misstanden aan het licht gebracht. Een undercoveroperatie van dagblad The Sunday Times toonde aan dat enkele leden van het uitvoerend comite van de FIFA niet helemaal zuiver op de graat waren.

Amos Adamu uit Nigeria werd door de Ethische Comissie van de FIFA schuldig bevonden aan het aannemen van smeergeld. De Tahitiaan Reynald Temarii werd verbannen wegens het overtreden van de regels met betrekking tot vertrouwelijkheid en loyaliteit.

Vier andere FIFA-leden worden door voormalig FA-directeur en lid van het Britse Hogerhuis David Triesman beschuldigd van verschillende malversaties. De opmerkelijkste is die van Nicolas Leoz. De Paraguayaan wenste in de ridderstand te worden verheven.

Maffiabaas opgepakt in Italië

De Italiaanse politie heeft dinsdag een maffiabaas gearresteerd en 600 miljoen euro aan bezittingen en tegoeden in beslag genomen. Volgens de autoriteiten is met de operatie een machtige tak van de Camorra ontmanteld.

De maffiabaas, Feliciano Mallardo, bijgenaamd 'Scarface', stond aan het hoofd van de Giugliano-clan, een onderafdeling van de Camorra. Volgens de Italiaanse minister van Justitie Angelino Alfano is met de operatie 'de Giugliano-clan feitelijk vernietigd'.

De bezittingen die in beslag zijn genomen zijn onder andere luxe auto's, vastgoed en bankrekeningen. Ook rond de twintig bedrijven die handelden in koffie en bedrijven in de bouw- en de gokindustrie zijn in handen van justitie.

WK-finalisten 2002 spelen benefietduel in Japan

Cafu organiseert een benefietduel in Japan om geld in te zamelen voor de wederopbouw van het land. De wereldkampioen van 2002 wil een elftal samenstellen met voetballers van Brazili?n verliezend finalist Duitsland. In Yokohama, de stad waarde finale in 2002 plaatsvond, speelt het samengestelde team van Cafu tegen een internationaal sterrenelftal.

Cafu was aanvoerder van de Goddelijke Kanaries tijdens het WK van 2002 in Japan en Zuid-Korea. De Braziliaans recordinternational (145 interlands) heeft de medewerking gekregen van FIFA-preses Sepp Blatter. Het duel zal waarschijnlijk plaatsvinden in december.

Blatter reist op 23 mei af naar Japan. De wereldvoetbalbond onderzoekt hoe het bij kan dragen aan de wederopbouw van een voetbalcentrum voor jeugdspelers in Sendai. Het centrum werd verwoest tijdens de aardbeving en aansluitende tsunami begin maart.


WK-finalisten 2002 spelen benefietduel in Japan (Foto: Novum)

Williams mogelijk weer met Renault F1-motoren

Het is goed mogelijk dat het Formule 1-team van Williams vanaf volgend seizoen weer racet met Renault-motoren. De Franse leverancier denkt een vierde team van krachtbronnen te kunnen voorzien en is hierover nu in gesprek met het Britse team. In het verleden kenden beide partijen samen grote successen.

"Maar we praten niet alleen met Williams. Het doel is om het klantenbestand uit te breiden naar vier teams. Daarvoor hebben we al toestemming van de FIA, aangezien je eigenlijk maximaal aan drie teams motoren mag leveren. Het gaat in de gesprekken niet alleen om de levering van motoren, maar om een partnerschap met een groter bereik. Zo zou KERS onderdeel uit kunnen maken van een eventuele overeenkomst," zei Jean-Francois Caubet van Renault F1 Sport van Motorsport-Total.

Hitman Absolution met teaser-video

De kogel uit de ballers met geluidsdempers is door de kerk. Natuurlijk in het hoofd van zijn target want 47 mist nooit. Waar gaat dit over, zullen sommigen denken. Over de nieuwe Hitman natuurlijk.

Met een teaser heeft IO Interactive de nieuwe Hitman-game onthuld. De game gaat Hitman: Absolution heten en in onderstaande teaser kunnen we 47 zien met zijn vertrouwde wapen en een ratelslang. Op de website is verder eigenlijk niet veel meer te zien. Wel weten we nu dat de nieuwe Hitman in de maak is en er in de nabije toekomst aan zal komen.

Er gingen al lang geruchten over de nieuwe Hitman. Afgelopen weekend wist een medewerker van IO Interactive ons al warm te maken met een aankondiging die deze week zou plaatsvinden. Ook wist hij ons te vertellen dat ze met "lovely things" op de E3 zullen staan. Grote kans dus dat FOK!games in levende lijve de nieuwe Hitman kan gaan aanschouwen.

Nederlandse voetballers in het buitenland - Week 19

Ook dit jaar geeft FOK!sport weer verslag over de gebeurtenissen van onze voetballende landgenoten bij de minder bekende voetbalclubs en -competities. Door middel van een wekelijks verslag, dat elke dinsdagavond op de site zal verschijnen, houdt FOK!sport jullie op de hoogte over onze landgenoten in het buitenland.


In Zwitserland verloor FC Sion afgelopen weekend verrassend met 3-1 van Thun. Bij de verliezende ploeg speelde Michael Dingsdag de gehele wedstrijd mee. Sion bezet de vierde plaats met 49 punten uit 32 wedstrijden. Met Sander Keller in de basis ging Xamax Neuchâtel uit tegen Grasshoppers met 3-1 onderuit. Keller maakte wel de enige treffer voor Grasshoppers.
Toronto FC heeft de finale bereikt van de Canadian Championship. In de halve finales won de ploeg van trainer Aron Winter ook de return van FC Edmonton. Toronto FC won met 1-0. Vorige week werd de uitwedstrijd met 0-3 gewonnen. Zowel Nick Soolsma als Javier Martina begonnen bij Toronto op de bank. Soolsma mocht een kleine twintig minuten voor tijd invallen. Bij FC Edmonton, de ploeg waar Harry Sinkgraven oefenmeester is, deed geen landgenoot mee. Keeper Rein Baart was geschorst.

Drie dagen later wist Toronto FC ook in de Major League Soccer te winnen. In eigen huis werd Houston Dynamo met 2-1 verslagen. Ditmaal begon er wel een Nederlander in de basis. Soolsma speelde de gehele wedstrijd mee. Martina zat niet bij de selectie.


In de Kampioensgroep in Cyprus heeft AEK Larnaca niet kunnen stunten tegen landskampioen APOEL Nicosia. De Nederlands getinte ploeg ging met 3-0 ten onder. Bij AEK Larnaca kregen Edwin Linssen en Gregoor van Dijk een basisplaats. Ze speelden beiden tevens de gehele wedstrijd mee. Linssen pakte een gele kaart. Door het verlies kan AEK Larnaca Europees voetbal zo goed als zeker vergeten. Anorthosis Famagusta deelde de punten met Omonia Nicosia en heeft zich daardoor vrijwel zeker geplaatst voor de Europa League. In eigen huis kwam Anorthosis niet verder dan 0-0. Civard Sprockel, Jurgen Colin en Jeffrey Leiwakabessy deden allemaal mee bij de thuisploeg.

Brøndby IF heeft de Deense topper tegen kampioen FC Kopenhagen afgesloten met een gelijkspel. Na negentig minuten spelen stond er een stand van 1-1 op het scorebord. Remco van der Schaaf speelde een belangrijke rol voor zijn club Brøndby. Na zeventien minuten spelen scoorde de middenvelder de 1-1. Korte tijd later pakte hij een gele kaart. Bij FC Kopenhagen viel Jos Hooiveld al na negen minuten in voor de geblesseerde Antonsson. Brøndby kan plaatsing voor de Europa League haast niet meer ontgaan. In de onderste regionen van de ranglijst is Esbjerg fB vol in de race om ook volgend seizoen op het hoogste niveau te acteren. Afgelopen weekend boekte de ploeg een belangrijke 2-0 overwinning op FC Nordsjælland. Tim Janssen begon in de basis bij Esbjerg, maar werd in de rust gewisseld. De achterstand op de veilige plek tien bedraagt slechts drie punten.


In Schotland won was Nigel Hasselbaink in de Degradatiegroep belangrijk voor Hamilton. Dankzij zijn treffer won de ploeg met 1-0 van Hibernian. Hibernian eindigde de wedstrijd met tien man nadat Francis Dickoh aan het eind van de eerste helft zijn tweede gele kaart kreeg. Hamilton blijft overigens laatste staan. Het verschil met de nummer voorlaatst Saint-Mirren is drie punten.

Mjällby heeft de goede lijn van de laatste weken niet kunnen doorzetten in de thuiswedstrijd tegen Trelleborgs FF. De wedstrijd ging met 0-1 verloren. Moestafa El Kabir speelde bij Mjällby de gehele wedstrijd mee, maar de aanvaller was ditmaal niet trefzeker voor zijn ploeg. Door de nederlaag blijft Mjällby in de middenmoot staan van de Zweedse competitie.


AC Monza lijkt de goede vorm te hebben gevonden. De ploeg boekte afgelopen weekeinde de tweede overwinning op rij. Ditmaal werd middenmoter Como met 2-4 verslagen. Sander Westerveld verdedigde opnieuw de gehele wedstrijd het doel van Monza. Door de overwinning verliet de ploeg de laatste plaats.

Levski Sofia heeft de Bulgaarse topper tegen Litex Lovech met 2-0 weten te winnen. Daardoor naderde Levski koploper Litext tot op vijf punten. Dustley Mulder begon bij Levski in de basis. In de rust werd hij gewisseld voor landgenoot Serginho Greene. De wedstrijd stond onder leiding van onze landgenoot Pieter Vink. Hij werd in Bulgarije bijgestaan door Angelo Boonman en Wilco Lobbert.

Trainer Robert Maaskant heeft met zijn ploeg Wisla Kraków een enorme stap gezet richting het Poolse landskampioenschap. Zelf won de koploper knap met 0-3 van Lechia Gdansnk. Tevens zag Maaskant concurrent Jagiellonia Bialystok punten morsen en zodoende groeide het verschil tussen beide ploegen op naar zes punten. Kew Jaliens had bij Wisla een basisplaats en hij speelde de volledige wedstrijd mee. Marciano Bruma zit met zijn ploeg Arka Gdynia nog altijd midden in de strijd tegen degradatie. Afgelopen weekeinde pakte de ploeg op bezoek bij GKS Belchatów een puntje door met 1-1 gelijk te spelen. Arka staat nog altijd in de gevarenzone. Het verschil met hekkensluiter Cracovia Kraków werd echter verkleind tot twee punten, aangezien Cracovia zelf wist te winnen. In eigen huis won de ploeg met 3-1 van Polonia Warschaw. Hesdey Suart speelde bij Cracovia de volledige wedstrijd mee. De treffer van Polonia werd gemaakt door voormalig Feyenoorder Ebi Smolarek.


In Oostenrijk won Austria Wien met 5-0 van de nummer laatst LASK Linz. Nacer Barazite kwam als invaller bij Austria op het veld en scoorde vlak voor tijd de 5-0. Austria bezet de tweede plaats en heeft 54 punten uit 32 wedstrijden, twee minder dan koploper Sturm Graz.

In de Turkse Super Liga heeft Gençlerbirligi het competitieduel tegen laagvlieger Konyaspor met 2-1 weten te winnen. Daardoor nestelde de ploeg zich steviger in de middenmoot van de ranglijst. Husut Meric begon in de basis bij Gençlerbirligi, maar werd na een uur spelen gewisseld. Ook Nordin Amrabat boekte met zijn ploeg Kayserispor een overwinning. Op bezoek bij Eskisehirspor werd met 1-2 gewonnen. Amrabat werd vijf minuten voor tijd gewisseld. Door de driepunter is de ploeg nog altijd in de race voor Europees voetbal.

Afgelopen weekend heeft Qäbälä in de Degradatiegroep van de competitie van Azerbeidzjan een overwinning geboekt. In eigen huis werd Turan Tovuz met 1-0 verslagen. Steve Olfers had opnieuw een basisplaats en speelde de gehele partij mee. Hij pakte na een klein half uur spelen de gele kaart. De ploeg van trainer Tony Adams gaat nog altijd aan kop in de Degradatiegroep. De voorsprong op nummer twee Muğan bedraagt drie punten.


Met Boudewijn Zenden in de basis won Sunderland afgelopen weekend in de Premier League met 1-2 bij Bolton Wanderers. Zenden scoorde de 0-1 vlak voor het eind evan de eerste helft. In de stand bezet Sunderland de twaalfde plaats met 44 punten uit 36 wedtsrijden. Met Tim Krul onder de lat won Newcastle United met 2-1 van Birmingham City. Newcastle staat elfde en heeft net als Sunderland 44 punten uit 36 wedstrijden.

In de Championship werd afgelopen weekend de laatste reguliere speelronde afgewerkt. Leicester City won met 4-2 van Ipswich Town. Patrick van Aanholt en Jeffrey Bruma speelden bij Leicester de gehele wedstrijd mee. In de tweede helft kreeg Bruma geel. Leicester eindigde in de stand als tiende met 67 punten uit 46 duels. Crystal Palace eindigt op de 20e plaats. De laatste wedstrijd, thuis tegen Nottingham Forrest, ging met 0-3 verloren. Kemy Agustien speelde bij de thuisploeg de gehele wedstrijd mee. Crystal eindigde de wedstrijd met tien man nadat Dean Moxey in de 25e minuut met rood van het veld werd gestuurd.

Swansea City, met Dorus de Vries onder de lat, was Sheffield United met 4-0 de baas. Stephen Dobbie scoorde twee van de vier goals. Middlesbrough was met 3-0 Doncaster Rovers de baas. Bij Middlesbrough speelde Marvin Emnes de gehele wedstrijd mee. Middlesbrough eindigt het seizoen als de nummer twaalf met 62 punten uit 46 wedstrijden.



In de Duitse Bundesliga lijkt Borussia Mönchengladbach aan een opmars bezig te zijn. Afgelopen weekend werd thuis met 2-0 van sc Freiburg gewonnen. Roel Brouwers kwam bij de winnende ploeg als invaller op het veld. Borussia Mönchengladbach staat inmiddels zestiende en heeft 35 punten uit 33 duels.


In de 2. Bundesliga won de nummer laatst Arminia Bielefeld met 2-1 van Karlsruher sc. Romano Denneboom stond bij Bielefield weer eens in de basis en speelde de gehele wedstrijd mee. FC Augsburg won met 2-1 bij FSV Frankfurt. Stephan Hain maakte vijf minuten voor tijd de winnende treffer. Paul Verhaegh en Gibril Sankoh speelde bij Augsburg de gehele wedstrijd mee.  

Klik hier om op het forum verder te discussiëren over de Nederlandse voetballers in het buitenland!

Deus Ex laat zien hoe je moet hacken

Met de soap rondom het PlayStation Network hebben misschien een hoop gamers meer interesse gekregen in hoe ze computersystemen moeten hacken. Aangezien het niet helemaal legaal is, is het waarschijnlijk niet handig om dit in het echt te gaan doen. Vanaf oktober krijg je de kans om dit legaal te doen in Deus Ex: Human Revolution om jezelf zo toegang te kunnen verschaffen tot gebouwen en nieuwe informatie. Van GameTrailers hebben ze nu een overzicht gemaakt over hoe dit precies in zijn werk gaat. Dit is te zien in onderstaande video.

[Giro] Ploeggenoten Weylandt als eerste in Livorno

De vierde etappe in de Giro d'Italia is aangegrepen om een indrukwekkend eerbetoon te brengen aan Wouter Weylandt. Het peloton werkte de geneutraliseerde rit af in een rustig tempo en na afloop werd er niet gesprint om de overwinning. De renners van Leopard-Trek, ploeggenoten van de gisteren omgekomen Belg, gleden samen met Garmin-renner Tyler Farrar als eerste over de streep in Livorno.

Of de renners van Leopard ook morgen nog op de fiets stappen, is onzeker. De acht renners, met daarbij de Nederlander Tom Stamsnijder, overleggen dinsdagavond of ze het nog kunnen opbrengen hun weg in de Giro te vervolgen. Farrar, boezemvriend van de verongelukte Weylandt, zat huilend op zijn fiets en stapt zo snel mogelijk in het vliegtuig naar huis.

Ruim tweehonderd kilometer lang bewoog het peloton zich dinsdag als een statige rouwstoet van Genova Quarto dei Mille naar Livorno. Om beurten namen de ploegen tien kilometer lang het kopwerk voor hun rekening. Als laatste was het de beurt aan Team Leopard. Samen met Farrar namen ze op het eind wat voorsprong van het peloton en reden gearmd over de finish.

De organisatie had alle festiviteiten rondom de Giro afgeblazen, maar voor het publiek bleek dat geen reden om thuis te blijven. Met spandoeken en roze truien met daarop zijn naam kreeg Weylandt, precies een jaar geleden winnaar van de Giro-rit naar Middelburg, ook van de Italianen langs de kant een waardig afscheid.

'Kampioenshuldiging Ajax op Museumplein'

Wanneer Ajax zondag van FC Twente wint, worden de Amsterdammers gehuldigd op het Museumplein. Dat meldt televisiezender AT5. Een woordvoerder van de gemeente Amsterdam meldde op Twitter dat het definitieve nieuws morgen wordt bekendgemaakt.

Volgens de Amsterdamse tv-zender arriveert de spelersbus van de Amsterdammers bij een eventueel kampioenschap rond 19.00 uur op het Museumplein. Er worden ongeveer 35 duizend supporters verwacht bij de huldiging.

Kampioenschappen en andere prestaties van de club worden traditioneel gevierd op het Leidseplein. Vanwege veiligheidsrisico's en ongeregeldheden in het verleden wijkt de gemeente steeds vaker af van deze traditie. In 2006 vond de viering van de winst van de KNVB Beker plaats op het Leidseplein. Het feest werd destijds verstoord door rellen.

De viering van het kampioensfeest in 2004 werd georganiseerd op de parkeerplaats van de Arena.

Force India wil Mercedes GP kloppen

Het Formule 1-team Force India heeft ambitieuze doelen in de sport en daar hoort het kloppen van een van de betere teams op de grid bij: Mercedes Grand Prix. Teammanager Andy stevenson acht het gestelde doel best haalbaar.

"We hebben sinds begin dit seizoen gewerkt aan een nieuwe ontwerpfilosifie. Het betekent dat de onderdelen niet zo snel mogelijk op de auto komen, of dat was tot nu toe niet het geval. In de komende races zul je redelijk wat veranderingen zien, waardoor we hopelijk op de grid verder naar voren komen," zei Stevenson.

"We hebben teams als Sauber, Williams en Toro Rosso om ons heen en we willen vóór ze komen te staan. We willen in Q3 staan en om dat voor elkaar te krijgen moeten we ze elke keer verslaan. Mercedes is erg sterk en ze gaan vooruit, maar zo ver staan ze nu ook weer niet bij ons vandaan. En ons doel moet dan ook zijn: Mercedes verslaan."

Witwasonderzoek in coffeeshop Helmond

De politie heeft dinsdag coffeeshop Carpe Diem in Helmond en twee kantoren van dienstverleners in de regio Eindhoven doorzocht. Dit gebeurde in het kader van een onderzoek naar het witwassen van crimineel geld, laat de politie weten.

Burgemeester Fons Jacobs van Helmond sloot de coffeeshop per 1 december voor vier maanden nadat er twee aanslagen waren gepleegd en de zaak meerdere keren was bedreigd.

De exploitant stapte naar de rechter, maar die bepaalde dat Jacobs bevoegd was de zaak te sluiten vanwege dreiging van verstoring van de openbare orde. Een nieuwe aanslag zou ernstig gevaar opleveren voor bezoekers van de coffeeshop, oordeelde de rechter. In maart sloot de gemeente Carpe Diem definitief op grond van de Wet Bibob.

Jacobs ontving eind vorig jaar zelf ook bedreigingen aan zijn adres. Die hadden te maken met de vergunning die hij had gegeven aan Carpe Diem. Hij werd bewaakt en moest maandenlang onderduiken.

Geen nieuwe vergunning krakerscafé Vrankrijk

Het Amsterdamse krakerscafé Vrankrijk krijgt voorlopig geen nieuwe vergunning. Burgemeester Eberhard van der Laan voelt er niets voor om het café in de Spuistraat opnieuw open te laten gaan. Dat heeft hij de gemeenteraad dinsdag laten weten.

De bar van het krakersbastion werd in 2009 gesloten na ernstige mishandeling van een bezoeker. Hierbij liep de man een schedelbreuk op. Toenmalig burgemeester Job Cohen sloot de bar, mede omdat Vrankrijk onvoldoende meewerkte aan het onderzoek naar het incident.

Een groep krakers diende onlangs een aanvraag in voor een nieuwe vergunning, maar Van der Laan vindt dat onvoldoende gegarandeerd kan worden dat het niet opnieuw misgaat. Zo zouden de mensen die ten tijde van het incident de bar exploiteerden nu weer betrokken zijn bij de herstart. Dat wil Van der Laan absoluut niet.

Vrankrijk heeft twee weken de tijd om aan de burgemeester duidelijk te maken dat wel aan zijn voorwaarden wordt voldaan. Daarna zal Van der Laan een definitief oordeel vellen.


Geen nieuwe vergunning krakerscafé Vrankrijk (Foto: Novum)

Agent niet vervolgd voor neerschieten inbreker

Een agent die eind oktober in Rosmalen een inbreker in zijn knie schoot, wordt niet vervolgd. De politieman handelde uit noodweer. Dat blijkt uit onderzoek van de rijksrecherche, meldt het Openbaar Ministerie (OM) in Den Bosch dinsdag.

Het schietincident vond plaats na een melding over een inbraak in een winkel in Rosmalen. De verdachte probeerde per auto te ontkomen, ook al was zijn auto geblokkeerd door een politiewagen en enkele geparkeerde auto's. Hij reed herhaaldelijk in op de politieauto, terwijl meerdere agenten zich tussen de auto's bevonden. Pogingen hem met pepperspray te overmeesteren mislukten.

Het OM stelt dat op een bepaald moment de situatie voor een van de agenten die zich tussen de auto's bevond zo bedreigend werd, dat hij zich genoodzaakt zag een gericht schot te lossen op de knie van de man. Dit vuurwapengebruik was rechtmatig, aldus het OM. Ook de overige bij het incident betrokken agenten hebben volgens het OM overigens correct gehandeld.

[Giro] Nabestaanden Weylandt op plek fatale val

De ouders en vriendin van de gisteren overleden wielrenner Wouter Weylandt hebben vandaag de plek bezocht waar de Belg zwaar ten val kwam.

Zijn vader, moeder en zwangere vriendin hebben bloemen gelegd op de plek waar de 26-jarige Weylandt tijdens de derde etappe van de Ronde van Italië viel. Hij overleed aan de gevolgen van de val. De nabestaanden van Weylandt reisden gisteravond naar Italië. Ze hebben ook het mortuarium bezocht waar de renner naar toe werd gebracht.

Nabestaanden Weylandt op plek fatale val
Nabestaanden Weylandt op plek fatale val (Foto: ANP)

FIOD doet invallen wegens fraude

De opsporingsdienst FIOD heeft dinsdag op vijf locaties invallen gedaan naar aanleiding van een groot onderzoek naar beleggingsfraude door onder meer Future Life en twee andere bedrijven. Twee bedrijfspanden in Dordrecht en woningen in Soesterberg, Waddinxveen en Dordrecht zijn doorzocht. Dat meldt het Ministerie van Financiën dinsdag.

De twee leidinggevenden van de drie bedrijven worden verdacht van beleggingsfraude, oplichting en witwassen. Tussen 2003 en 2010 zouden zij grote sommen geld van beleggers hebben aangetrokken. Zo'n zestig mensen investeerden bedragen tussen de 20.000 en 900.000 euro. In totaal gaat het om een bedrag van zo'n 9 miljoen euro.

Het geld zou op een spaarrekening in Luxemburg worden gestort met een rente die opliep tot 18 procent. In werkelijkheid ging het grotendeels op aan privé-uitgaven, rentebetalingen aan andere investeerders en leningen aan andere bedrijven van de verdachten.

Bij de invallen heeft de FIOD dossiers en gegevensdragers in beslag genomen.

OM niet in cassatie tegen vrijlating ex Dutroux

Het Belgische openbaar ministerie tekent geen beroep aan tegen de vrijlating van de ex-vrouw van kindermoordenaar Marc Dutroux, Michelle Martin. Dat meldden Belgische media dinsdag. Wanneer Martin precies vrijkomt, is nog niet bekend.

Het openbaar ministerie kon tot dinsdagmiddag 16.00 uur beroep aantekenen tegen de vervroegde invrijheidsstelling. Dit kon echter alleen als er sprake was van procedurefouten en die waren er niet.

De Belgische minister van Justitie Stefaan de Clerck zei dat Martin voorlopig nog niet op vrije voeten wordt gesteld. "Er moet aan een heleboel voorwaarden worden voldaan en onze diensten moeten dat allemaal controleren", zei hij. De minister bevestigde tevens geruchten dat Martin na haar vrijlating naar Frankrijk wil vertrekken om daar in een klooster te gaan. "Maar we moeten nog contact opnemen met Frankrijk", aldus De Clerck.

Martin, die sinds 1996 vastzit, werd in 2004 veroordeeld tot dertig jaar cel, onder meer voor de opsluiting van de meisjes An Marchal en Eefje Lambrecks. Inmiddels heeft ze de helft van haar straf uitgezeten.

'Van Gaal sprak met Juventus'

Louis van Gaal zou een serieuze kandidaat zijn on volgend seizoen hoofdtrainer te worden bij Juventus, zo meldt Corriere dello Sport. De afgelopen dagen zou de Nederlander gesprekken hebben gevoerd met Fabio Paratici, de assistent van algemeen directeur Beppe Marotta.

Van Gaal werd eerder dit jaar ontslagen bij Bayern München en zou een sabbatical nemen, maar lijkt niet onwelwillend te staan tegenover Juventus dat een kwakkelend seizoen kent. De positie van de huidige coach Luigi Delneri staat na de 2-2 bij Chievo Verona zwaar onder druk en hij moet waarschijnlijk aan het eind van het seizoen het veld ruimen.

Naast Van Gaal zou ook Napoli-trainer Walter Mazzarri in beeld zijn bij de Oude Dame. Hij staat momenteel met zijn club derde in de Serie A en trainde eerder al Reggina en Sampdoria. Roberto Mancini (Manchester City) en Luciano Spalletti (Zenit Sint-Petersburg) hebben in een eerder stadium al laten weten geen trainer van Juventus te willen worden.

Moerdijk in hoger beroep over opruimen bluswater

Moerdijk gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechtbank in Breda die bepaalde dat de gemeente moet meebetalen aan het opruimen van vervuild bluswater na de brand bij Chemie-Pack begin januari. Dat heeft de gemeente dinsdag aangekondigd.

De rechter oordeelde begin april in een kort geding dat Moerdijk samen met Chemie-Pack verantwoordelijk is voor het schoonmaken van een schip dat werd ingezet bij het opruimen van het bluswater. Dat moest binnen een halfjaar gebeuren. Ook moeten beide partijen tot die tijd de opslagkosten van 4600 euro per dag betalen.

Wilchem, het bedrijf dat het verontreinigde bluswater heeft opgeruimd en opgeslagen, had het kort geding aangespannen omdat het nog geld van de gemeente en Chemie-Pack tegoed zegt te hebben. De rekening zou oplopen tot enkele tonnen.


Moerdijk in hoger beroep over opruimen bluswater (Foto: Novum)

Radioactieve containers onderschept in Rotterdam

In de Rotterdamse haven zijn de afgelopen dagen negentien radioactief besmette containers uit Japan onderschept. Veertien bleken bij verdere inspectie ver onder de norm te zitten, vijf zijn apart gezet omdat de besmetting op een aantal plaatsen boven de norm was. Dat meldt de Voedsel- en Warenautoriteit (VWA) dinsdag.

De containers zijn onderschept door de VWA en de douane. Bij vier van de vijf apart gezette containers wordt nog verder gekeken naar hoe hoog de besmetting is. Een container heeft een gemiddelde besmetting van 6 becquerel (bq) per vierkante centimeter, 2 meer dan de norm. Besmette containers worden schoongemaakt, waarna een nieuwe meting moet uitwijzen of ze nog steeds boven de norm zitten. Is de besmetting onder de norm, dan worden ze vrijgegeven.

De VWA stelt dat containers vanuit Japan na de kernramp in het Japanse Fukushima zo lang als nodig is worden gecontroleerd op radioactiviteit. Schepen uit Japan worden op zee gecontroleerd op radioactiviteit. Tijdens het lossen van het schip worden de containers nog een keer onderzocht voordat ze op de kade worden gezet. Daarna gaan de containers per vrachtauto of per trein door detectiepoortjes.

Ladingen met levensmiddelen, consumentenproducten, diervoeders, elektronica en plantaardige producten uit Japan worden door de VWA steekproefsgewijs onderzocht. Vorige week bleek de douane een radioactieve container te hebben doorgelaten.

F1-stoeltje D'Ambrosio in gevaar

Het lijkt er op dat Jerôme d'Ambrosio zijn stoeltje bij het Formule 1-team Marussia Virgin Racing binnenkort kwijt kan raken. De reden hiervoor is dat de sponsoren van de Belg het af laten weten en niet aan hun financiële verplichtingen voldoen, zo weet Het Nieuwsblad te melden.

Renault-teambaas en baas van Gravity Sport Management Eric Boullier is vandaag naar België afgereisd om de problemen voor zijn pupil op te lossen. "Zo kan het niet langer. Alles wat door zogenaamde sponsors van Jérôme werd beloofd en gelanceerd, is er niet uitgekomen. Mensen moeten begrijpen dat als ze een verbintenis aangaan, ze hun woord moeten houden. Alles zit muurvast. Ik sprak recent met de mensen van Virgin en daar beginnen ze ongeduldig te worden. Ze hebben me duidelijk gezegd dat indien er geen verandering in de situatie komt, ze overwegen om Jérôme te vervangen," zei Boullier tegen de krant.

Mocht D'Ambrosio zijn stoeltje in moeten leveren dan lijkt Robert Wickens de beste papieren te hebben om hem te vervangen. De Canadees zou naar verluidt veel sponsorgeld ter beschikking hebben om de Belg te kunnen vervangen.

[Upd] 'Schaliegas ramp voor drinkwater'

De schaliegaswinning die binnenkort in Noord-Brabant begint, kan een ramp worden voor het milieu en de kwaliteit van het lokale drinkwater. Dat blijkt uit een maandag uitgezonden reportage van het actualiteitenprogramma EénVandaag.

Schalie is een kleisteen die vol gas zit. De winning daarvan vindt mede plaats door honderden chemicaliën onder hoge druk de grond in te spuiten. Welke chemicaliën de gaswinningsbedrijven precies gebruiken is echter bedrijfsgeheim. Ook het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie weigert openheid van zaken te geven over de gebruikte stoffen.

De lokale inwoners van Brabant verzetten zich inmiddels fors tegen de geplande schaliegaswinning. Volgens gasbedrijf Cuadrilla is er echter helemaal geen gevaar, en ook het drinkwater zal volgens hen in orde blijven.

De EénVandaag-reportage wijst onder andere naar de Amerikaanse 2010-documentaire 'Gasland', waarin de gevolgen van schaliegaswinning worden onderzocht. Bewoners rondom gaswinningsprojecten krijgen zowel schaliegas als de winningschemicaliën rechtstreeks door de kraan geleverd. Volgens Cuadrilla is dit echter moerasgas en heeft het niets met de gaswinning te maken.

In andere delen van Europa, zoals Frankrijk en de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen, zijn boringen naar schaliegas inmiddels verboden tot nader onderzoek.

Update 16.59 uur
Omroep Brabant meldt dinsdagmiddag dat een meerderheid van de Provinciale Staten van Noord-Brabant tegen de proefboringen naar schaliegas in Boxtel en Haaren is. Dat blijkt uit een brief die ondertekend is door D66, PvdA, Partij voor de Dieren, SP en GroenLinks.

De partijen in de Provinciale Staten willen het onderwerp vrijdag aan de orde stellen in de commissie Handhaving en Ecologie. Ze beseffen dat het Rijk toestemming heeft gegeven voor de proefboringen en dat de provincie er niet over gaat. Maar de partijen vinden dat er wel provinciale belangen in het geding zijn zoals landschap en grondwater. Daarom willen ze dat het provinciebestuur druk uitoefent op Den Haag om een einde te maken aan de boringen.


'Schaliegaswinning ramp voor drinkwater'

'30 Seconds To Mars uit elkaar'

De heren van 30 Seconds To Mars gaan een lange pauze nemen, het is niet bekend of ze na de pauze ook weer samen verder gaan. Dat heeft de band tegenover MTV Canada bekendgemaakt.

Na drie studioalbums en veel touren zeggen ze moe te zijn. "We zijn heel lang wezen touren. We zijn er gewoon moe van", aldus drummer Shannon Leto.

Eerder was er al bekend dat de heren geen opvolger zouden gaan maken van het album This Is War.

Check hier het interview dat FOK! met hen op Lowlands had.

Witwassers opgepakt bij inval woonwagenkamp

Bij een grote inval in een woonwagenkamp in Kerkrade en een woning in Den Haag zijn dinsdagochtend zes mensen aangehouden. Ze zouden op grote schaal uitkeringsfraude hebben gepleegd en geld hebben witgewassen.

Sociaal rechercheurs vielen met agenten drie woonwagens aan de Pannesheiderstraat in Kerkrade en een woning aan de Moerweg in Den Haag binnen. Ze namen onder meer dure televisies, een scooter, vier auto's en geld in beslag. Ook werd 200 gram wiet gevonden.

Netbeheerder Enexis constateerde dat in een van de woningen stroom werd afgetapt. Het misgelopen bedrag bedraagt naar schatting 10.000 euro. De verdachten zijn drie vrouwen van 34, 42 en 59 jaar en drie mannen van 21, 40 en 41 jaar. De 59-jarige vrouw komt uit Den Haag. Ze zijn in een cel gezet.

'Eenheid mocht zich uit Pakistan vechten'

De Amerikaanse president Barack Obama was bereid tot een militaire confrontatie met bondgenoot Pakistan om Al Qaida-leider Osama bin Laden te pakken te krijgen. Dat meldde de krant The New York Times maandag (lokale tijd), op basis van verklaringen van regeringsfunctionarissen.

"De instructies aan de militairen waren iedere confrontatie te vermijden. Maar als het nodig was om terug te schieten om weg te komen, hadden ze toestemming om dat te doen", zegt een hoge regeringsfunctionaris.

Volgens de krant stond Obama erop dat de elite-eenheid die vorige week Bin Laden doodschoot, groot genoeg was om zich desnoods een weg uit Pakistan te vechten, als lokale politieagenten en militairen hen aanvielen.

De actie in de plaats Abbottabad, waarvan de Pakistaanse autoriteiten niet op de hoogte waren gesteld, leidde achteraf tot boze reacties in het Aziatische land.

Mensenhandelaar opgepakt in Zwolse seksclub

Een 35-jarige man is maandagavond in een seksclub in Zwolle aangehouden op verdenking van mensenhandel. De Arnhemmer wordt ook verdacht van mishandeling en witwaspraktijken. In de club aan de Korte Kamperstraat werden ook vier mogelijke slachtoffers aangetroffen. Dat meldt de politie.

De verdachte wordt beschouwd als de beheerder van de club. De politie viel ook een andere seksclub binnen waar de man vermoedelijk ook het beheer voerde. Die club was op dat moment echter niet in bedrijf.

De burgemeester van Zwolle heeft beide panden direct gesloten. De politie is met de aangetroffen vrouwen in gesprek om te onderzoeken of zij inderdaad slachtoffer zijn van mensenhandel en in welke mate zij hulp nodig hebben.

Dirigent toont geslachtsdeel aan lid jeugdorkest

De voormalige dirigent van muziekvereniging de Harmonie in het Friese Sint Nicolaasga heeft vorig jaar een poging ondernomen om zijn geslachtsdeel via de webcam aan een lid van het jeugdorkest te laten zien. Voor er daadwerkelijk wat te zien was, heeft het destijds 14-jarige meisje de verbinding verbroken.

De dirigent, een 34-jarige inwoner van Kampen, werd dinsdag door de politierechter in Leeuwarden veroordeeld tot een werkstraf van vijftig uur en een voorwaardelijke celstraf van een maand. De Kampenaar is sinds begin vorig jaar geen dirigent meer van de Harmonie. De man had via internet regelmatig contact met het meisje.

In eerste instantie gingen de chatgesprekken over ditjes en datjes. Gaandeweg maakte de dirigent steeds vaker seksueel getinte opmerkingen. Op een gegeven moment heeft hij het meisje voorgesteld om haar via de webcam zijn ontblote geslachtsdeel te laten zien. Het meisje klikte de Kampenaar meteen weg.

Hoewel het meisje niets heeft gezien, vindt de politierechter toch dat de dirigent een strafbaar feit heeft gepleegd. Hij heeft het meisje aangeboden zijn geslachtsdeel te laten zien en daarmee zat hij juridisch ook fout. De zaak kwam aan het rollen toen het meisje aan haar moeder vertelde wat haar was overkomen.

De moeder stapte naar de politie. Naast de werkstraf legde de rechter een voorwaardelijke celstraf op, omdat de Kampenaar naar zijn smaak weinig blijk heeft gegeven van inzicht in het foute van zijn handelen.

Feyenoord laat zestal spelers vertrekken

Feyenoord neemt afscheid van een zestal spelers. Luigi Bruins, Tim de Cler en Rob van Dijk kregen te horen dat hun aflopende contract niet wordt verlengd. Ook de gehuurde spelers Marcel Meeuwis, Søren Larsen en Krisztian Simon mogen de Rotterdamse club verlaten.

Technisch directeur Martin van Geel vertelt op de website van Feyenoord dat het lastig was om het besluit te nemen deze spelers te laten vertrekken. "Er zijn spelers bij waar Feyenoord zeker mee door had gewild, maar we moeten keuzes maken op basis van ons beschikbare budget en de samenstelling van de selectie. Dat is niet leuk, maar wel noodzakelijk voor Feyenoord."

Nieuw Alan Wake-project is geen Alan Wake 2

Er gingen de laatste tijd geruchten rond van een nieuw Alan Wake project, maar Remedy bevestigt nu dat het niet gaat om Alan Wake 2 of DLC voor het eerste deel. Er komt een ander Alan Wake-gerelateerd project. Wat dat precies gaat worden willen ze nu nog niet vertellen.

"Fans of the franchise will be excited to learn that yes, more Wake is coming! But to be absolutely certain to avoid confusion, this next Wake instalment will not be Alan Wake 2. And neither will it be DLC."

Een deel van het Remedy team is al maanden bezig met het project. Men is erop gericht zowel bestaande fans te plezieren als nieuwelingen te introduceren in de wereld van de schrijver Alan Wake. Een vaste releasedatum is nog niet bekend, maar Remedy hint op herfst dit jaar. Platformen zijn ook nog niet bekend, maar het gerucht gaat dat het om een Kinect-game zal gaan.

"It's something that'll definitely give more to the Wake fans out there, but just as importantly, this instalment will also give an opportunity for players who aren't familiar with the franchise to finally jump on board. We can't wait to show you more, bear with us. Release dates, platforms and pricing are unconfirmed as of yet, but Fall 2011 is probably a good guess."

Alan

Johnny Depp speelt detective in The Thin Man

Johnny Depp gaat de hoofdrol spelen in de remake van de filmklassieker The Thin Man. Rob Marshall, met wie Depp de nieuwste Pirates of the Caribbean-film maakte, regisseert de komische detective.

"We zijn dolblij weer met Johnny te werken," laat Marshall weten in een verklaring. "Zeker omdat het zo'n stijlvol en klassiek project is." Het origineel uit 1934, van regisseur W.S. Van Dyke, gaat over een gepensioneerde detective genaamd Nick Charles. Hij wil van zijn vrije tijd genieten tot een vriend, bijgenaamd The Thin Man, op mysterieuze wijze verdwijnt en diens ex-vriendin blijkt te zijn vermoord. Nick besluit zich tot groot genoegen van zijn elitaire vrouw Nora op de zaak te storten. Met een glaasje in de hand gaan de twee op onderzoek uit.

Depp en Marshall werkten afgelopen jaar samen aan Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides. De vierde film waarin Depp de rol van kapitein Jack Sparrow speelt, beleeft op 19 mei zijn Nederlandse première.


Johnny Depp speelt detective in The Thin Man (Foto: Novum)

Texas Chain Saw Massacre 3D in de maak

Regisseur John Luessenhop is in gesprek om een 3D-versie te maken van de horrorklassieker The Texas Chain Saw Massacre. De productie van de film begint in juni, schrijft het Amerikaane filmblad Variety.

Luessenhop maakte vorig jaar de actiethriller Takers met Matt Dillon en Chris Brown in de hoofdrol. Producent Carl Mazzocone is enthousiast over The Texas Chain Saw Massacre 3D. "Ons verhaal gaat verder waar het origineel op is gehouden," zegt hij.

De klassieker uit 1974 gaat over een groepje vrienden die op zoek gaan naar de vandaal die het graf van de vader van één van hen heeft geschonden. Als ze moeten overnachten bij een griezelig huis, blijkt er een seriemoordenaar rond te hangen die huishoudt met een kettingzaag. Van de film zijn al een aantal remakes, prequels en sequels gemaakt, maar het is de eerste keer dat het verhaal in 3D te zien zal zijn.


Texas Chain Saw Massacre 3D in de maak (Foto: Novum)

Microsoft bevestigt miljardenovername Skype

Microsoft bevestigt dinsdag dat het internettelefoniebedrijf Skype Technologies overneemt. Het Amerikaanse softwarebedrijf betaalt 8,5 miljard dollar voor Skype en betaalt de overnamesom in contanten aan een groep investeerders onder leiding van Silver Lake.

Zowel het bestuur van Microsoft als dat van Skype heeft de overname goedgekeurd. Verschillende personen bekend met de gang van zaken meldden eerder al dat een deal mogelijk dinsdag zou worden aangekondigd.

Skype werd in 2005 voor 2,6 miljard dollar gekocht door internetveilinghuis eBay Inc. Dat deed de internetbeldienst echter in 2009 weer voor 70 procent van de hand, aan een groep investeerders waaronder Silver Lake Partners, Index Ventures en Andreessen Horowitz. Deze zullen nu een mooi rendement behalen op de deal met Microsoft.

Aandelen Microsoft dalen met 1,1 procent gedurende de handel voorbeurs in reactie op het nieuws.

Microsoft wil Skype onder andere gaan gebruiken voor Xbox 360 en Kinect en in hun Windows Phone-toepassingen. Alle niet-Microsoft platformen voor Skype blijven bestaan aangezien Skype een aparte divisie binnen Microsoft wordt.

FIFA 12 verschijnt voor Nintendo 3DS

Gamers kunnen straatvoetballen in FIFA 12 voor Nintendo 3DS. Dat heeft Electronic Arts dinsdag bekendgemaakt. De spelfunctie 3D Street Football betekent een herintroductie van straatvoetbal in de FIFA-serie sinds er in 2008 met FIFA Street 3 afscheid werd genomen van het subgenre.

FIFA 12 verschijnt, zoals elk jaar het geval is, op meerdere spelcomputers. Op dit moment heeft uitgever EA alleen informatie vrijgegeven over de versie voor Nintendo 3DS. Zo bevat de game vijfhonderd teams en wordt de spelfunctie Be A Pro, waarin gamers de rol van een enkele voetballer op zich nemen, meegenomen in het spel. Gamers kunnen onder andere online in teams van elf tegen elkaar spelen.

Het nieuwe voetbalspel moet de strijd aangaan met Pro Evolution Soccer 2011 3D van concurrerend uitgever Konami. Het voetbalspel van Konami is momenteel de op twee na populairste Nintendo 3DS-game van Nederland. Alleen de vlieggame Pilotwings Resort en Rayman 3D staan boven Pro Evolution Soccer.

FIFA FIFA

Meer slachtoffers kussende wielrenner

De Zeeuwse politie heeft de afgelopen week tientallen nieuwe meldingen binnengekregen van vrouwen die zijn lastiggevallen door de 'kussende wielrenner' in Goes en omgeving. Tot nu toe hebben 41 slachtoffers aangifte of melding gedaan van de vrouwenbelager. Dat meldt de politie dinsdag.

Donderdag maakte de man zijn jongste slachtoffer, dat was op de 's-Gravenpolderseweg. De man deelt ongevraagd kussen uit nadat hij vrouwen de weg vraagt. Al sinds 2009 worden vrouwen lastiggevallen door de man.

De politie adviseert vrouwen direct 112 te bellen, wanneer de man toeslaat. Ook wordt opgeroepen een foto van de wielrenner te maken. De politie houdt er rekening mee dat er mogelijk nog een wielrenner actief is. Het signalement dat door slachtoffers wordt gegeven, is niet altijd duidelijk.

'Minder drugs op middelbare scholen'

Op en rond middelbare scholen wordt steeds minder drugs verkocht. Ook gebruiken minder scholieren drugs. Dat blijkt uit een brochure over de veiligheid in en rond scholen die minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Marja van Bijsterveldt (CDA) dinsdag naar de Tweede Kamer stuurde.

In 2006 zei 39 procent van de scholieren dat op het schoolplein drugs werd verkocht. Vorig jaar was dit nog maar 13 procent. In dezelfde periode daalde het percentage leerlingen dat stelde dat andere leerlingen drugs gebruiken van 68 naar 38 procent.

Op lagere scholen komt drugsgebruik en -bezit nauwelijks voor.

Grote delen Zwolle zonder stroom

In grote delen van Zwolle is de stroom uitgevallen. Het gaat volgens netbeheerder Enexis om het noordwestelijke deel van de stad, met een uitloper naar het lintdorp 's-Heerenbroek. Door graafwerkzaamheden aan de Frankhuisweg ontstond kort na 13.00 uur kortsluiting, waardoor het transformatorstation verderop in de straat uitviel.

Hoeveel huishoudens en bedrijven zonder stroom zitten kon de woordvoerder van Enexis niet aangeven. Duidelijk is in ieder geval dat ook een industrieterrein in het gebied zonder stroom zit. Het duurt gemiddeld twee uur voor een stroomstoring voorbij is, maar omdat hier een trafostation getroffen is, durft de zegsman geen indicatie te geven over de duur van de storing.

Door de storing kwamen in een flatgebouw aan de Palestrinalaan mensen vast te zitten in een lift. Verkeerslichten zijn uitgevallen. De politie laat weten dat agenten meer de straat op zullen gaan.

Agent gewond na val door ruit bij knokpartij

Bij een vechtpartij in Maastricht is in de nacht van maandag op dinsdag een agent gewond geraakt na een val door de ruit van een voordeur. De politie heeft drie mannen en twee vrouwen tussen de 15 en 25 jaar aangehouden.

Iets na middernacht kwam er een melding binnen van een knokpartij op de Ruttensingel. Het bleek te gaan om een familieruzie die al snel escaleerde toen kennissen er zich mee gingen bemoeien.

Toen twee agenten twee vrouwelijke vechtjassen wilden scheiden en aanhouden, vielen ze alle vier tegen de voordeur. Een van de agenten viel door de ruit en liep snijwonden op aan hoofd en onderarm. De wonden moesten worden gehecht. Hij droeg zijn veiligheidsvest, dat volgens de politie voorkwam dat hij ook rugletsel opliep.

[Upd] Nesu breekt nekwervel

Mihai Nesu is vandaag op de training van FC Utrecht ogenschijnlijk zwaar geblesseerd geraakt. De Roemeense verdediger is per ambulance naar het ziekenhuis afgevoerd voor nader onderzoek.

Later vandaag hoopt de clubleiding meer duidelijkheid te kunnen verschaffen over de ernst van de kwetsuur.

Update 15:00 uur

Nesu raakte in botsing met een medespeler, kwam ongelukkig ten val en heeft daarbij een wervel in zijn nek gebroken. Vanmiddag ondergaat de linkspoot een operatie. Pas daarna komt er meer duidelijkheid over de exacte ernst van de blessure.

"Na de operatie hebben we een beeld van wat er mogelijk is beschadigd", meldt clubarts Simon Goedegebuure. "Maar pas over enkele weken kunnen we iets zeggen over Mihai's herstel." Volgens een woordvoerder van FC Utrecht was de spelersgroep erg geschrokken en onder de indruk van de situatie.

Nieuwe Bondgame eind dit jaar

Tegen het eind van dit kalenderjaar komt uitgever Activision Blizzard met een nieuwe Bondgame. Dat heeft het gamebedrijf maandagavond bekendgemaakt. Een titel voor de Bondgame is nog niet onthuld. De Britse website Eurogamer suggereert dat de nieuwe Bondgame wordt gemaakt door Raven Soft, het bedrijf achter onder andere het schietspel Singularity uit 2010.

De game rond de Britse geheim agent valt niet samen met de nieuwe Bondfilm. De eerstvolgende film rond 007 staat gepland om op 9 november 2012 te verschijnen. De laatste Bondfilm was Quantum of Solace uit 2008.

Net als vorig jaar verschijnt James Bond dit najaar alleen als game op de markt. Toen speelden Daniel Craig en zangeres Joss Stone een rol in James Bond 007: Blood Stone.


Nieuwe Bondgame eind dit jaar

Armin van Buuren beboet voor geluidsoverlast

Armin van Buuren moet flink in de buidel tasten omdat hij iets te enthousiast was tijdens Koninginnedag. Dat schrijft het Leidsch Dagblad. De dj draaide tijdens het feest op de Garenmarkt in Leiden en zette daarbij de volumeknop te ver open. Dat leverde de Leidenaar een boete van 2000 euro op.

Op de festivallocatie mocht maximaal 85 decibel geproduceerd worden. De bassen van Van Buuren haalden echter pieken tot 100 decibel. De organisatie werd gewaarschuwd, maar even later werd er opnieuw te veel lawaai gemeten.

De organisatie laat weten nog geen boete binnen te hebben. Van Buuren kreeg wel iets vrolijkers mee die dag. De wereldberoemde dj ontving uit handen van burgemeester Henri Lenferink een koninklijk lintje voor zijn verdiensten in de muziekwereld.


Armin van Buuren beboet voor geluidsoverlast (Foto: Novum)

[Giro] Rouwend peloton op weg naar Livorno

De wielrenners in de Giro d'Italia zijn in een rustig tempo op weg naar Livorno. Voor de start werd een minuut stilte in acht genomen voor de gisteren verongelukte Wouter Weylandt. Na een indrukwekkend eerbetoon door een militaire blaaskapel kwam het peloton langzaam op gang.

De renners van Leopard-Trek, ploeggenoten van de overleden Weylandt, startten vanaf de eerste rij. Zij mogen waarschijnlijk in Livorno ook als eerste over de finish komen. De directie van de Giro heeft al laten weten na afloop geen klassement op te maken en alle geplande festiviteiten te schrappen.

Onderweg zullen de andere ploegen beurtelings aan kop van het peloton rijden. De aankomst stond aanvankelijk gepland voor 17.00 uur, maar dat zal nu beduidend later worden.

Japan schrapt plannen kernenergie

Japan schrapt de plannen om in 2030 voor de helft in de energiebehoefte van het land te voorzien door middel van kernenergie. In plaats daarvan gaat het land zich richten op duurzame energiebronnen zoals zonne-energie. Dat heeft de Japanse premier Naoto Kan dinsdag gezegd. Het besluit is het gevolg van de nucleaire crisis bij de kerncentrale Fukushima Daiichi.

Op een persconferentie zei Kan dat Japan 'vanaf nul moet beginnen' bij het opstellen van het energiebeleid voor de lange termijn. Kernenergie en fossiele brandstoffen waren in het verleden de steunpilaren van het Japanse energiebeleid. Nu wordt echter ook gekeken naar andere energiebronnen, zoals wind- en zonne-energie en biobrandstoffen. Ook moet de samenleving zich aanpassen en zuiniger met energie omgaan.

"We gaan ervoor zorgen dat de opwekking van kernenergie absoluut veilig plaatsvindt en we gaan ons best doen om duurzame energiebronnen te promoten", aldus Kan. Volgens de premier ligt Japan daarin achter op Europa en de Verenigde Staten.

Het nieuwe energiebeleid moet in juni worden voorgelegd aan het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA).


Japan schrapt plannen kernenergie (Foto: Novum)

Paniek door man met bivakmuts in winkelcentrum

Een 18-jarige man heeft maandag voor paniek gezorgd door met een bivakmuts over zijn hoofd een winkelcentrum in Maastricht binnen te lopen. Hij had verder een capuchon over zijn hoofd en was gekleed in een trainingspak. Mede vanwege de recente schietpartij in een winkelcentrum in Alphen aan den Rijn werd meteen alarm geslagen, meldt de politie.

De politie zette alle in- en uitgangen van het winkelcentrum aan de Brusselsepoort af en ging naar binnen. Buiten het winkelcentrum herkende een getuige de man, die zijn bivakmuts inmiddels in zijn shirt had verborgen. De man is meegenomen naar het politiebureau. Daar zei hij dat hij van plan was om zijn vrienden te laten schrikken. Hij had niet stilgestaan bij de effecten die zijn grap konden hebben. De man is weggestuurd met een proces-verbaal op zak.

Hoffman en Phoenix in religieus filmproject

Het staat nu vast dat niet alleen Philip Seymour Hoffman, maar ook Joaquin Phoenix een rol gaat spelen in een film die losjes is gebaseerd op de ontstaansgeschiedenis van de scientologykerk. Paul Thomas Anderson, bekend van There Will Be Blood, regisseert de film. Dat schrijft de Amerikaanse filmsite Deadline.

Hoffman speelt een man die met eigen ogen de gruwelijkheden van de Tweede Wereldoorlog heeft aanschouwd en daardoor zijn vertrouwen in de mensheid is verloren. Eenmaal teruggekeerd in de Verenigde Staten ontwikkelt hij een religie waaraan gelijkgestemden zich kunnen vasthouden. Phoenix speelt één van zijn discipelen, die alcoholist is.

Anderson heeft nog een aantal vrouwelijke rollen weg te geven. Hij overweegt Amy Adams (The Fighter) een rol aan te bieden, evenals Laura Dern (Wild at Heart, Jurassic Park), Madisen Beaty (The Curious Case of Benjamin Button) en de Zweedse Lena Endre (Milennium-trilogie).

Anderson heeft de film lange tijd aangeduid als The Master, maar nu is het project titelloos. De productie gaat op 13 juni van start. Wanneer de film in de bioscopen moet draaien, is nog onbekend.


Hoffman en Phoenix in religieus filmproject (Foto: Novum)

Dood Bin Laden hot in videogameland

De dood van Osama bin Laden is nu al een onderwerp in schietspellen. Een week na de dood van de Al Qaida-leider kunnen gamers hem ook doodschieten. Op de website Kumawar is gratis een spel te downloaden waarbij Bin Laden moet worden neergeschoten. De website plaatst vaker schietspellen online rond gebeurtenissen in de Amerikaanse oorlog tegen het terrorisme.

Daarnaast heeft een gamer, online bekend als Fletch, een level gebouwd voor het schietspel Counter-Strike: Source dat gebaseerd is op het complex in de Pakistaanse stad Abbottabad waar Osama bin Laden is doodgeschoten.

In Counter-Strike spelen gamers afwisselend de rol van terroristen en counterterroristen. In het level 'de_abottabad' moeten terroristen geheime informatie vrijstellen, terwijl de counterterroristen dit moeten voorkomen. In Counter-Strike is Bin Laden niet te zien. Het level is tot nu toe meer dan 8700 keer gedownload.


Dood Bin Laden hot in videogameland

Al Pacino speelt maffiabaas in Gotti-film

Al Pacino heeft getekend voor de maffiafilm Gotti: Three Generations. Hij speelt Neil Dellacroce, collega en mentor van maffiabaas John Gotti, een rol van John Travolta.

De regie is in handen van Barry Levinson, een oude bekende van Pacino. De twee werkten eerder samen aan de tv-film You Don't Know Jack, over euthanasie-arts Jack Kevorkian. Deze rol leverde Pacino vorig jaar een Emmy Award op. Levinson was verder medeproducent van de misdaadfilm Donnie Brasco (1997) en schreef mee aan het scenario van het rechtbankdrama ...And Justice for All (1979), wat beide films zijn met Pacino in de hoofdrol.

De vrouw van Gotti wordt gespeeld door Kelly Preston, die ook in werkelijkheid de echtgenote van Travolta is. Ook Joe Pesci en Lindsay Lohan zijn in de film te zien. De opnames van Gotti: Three Generations zijn nog niet gestart. De film wordt in 2013 in de bioscopen verwacht.


Al Pacino speelt maffiabaas (Foto: Novum)

Naakte man belaagt picknickende vrouwen

Twee vrouwen zijn maandagavond belaagd door een naakte man toen zij aan het picknicken waren bij de Galderse Meren bij Breda. Hij joeg de vrouwen op de vlucht en stal hun tassen. Dat heeft de politie bekendgemaakt.

De vrouwen hadden de man eerder door het water zien lopen in een rode zwembroek. Toen zij omstreeks 20.30 uur aan het opruimen waren, zagen ze de man opeens naakt op een heuveltje staan met een bierflesje in de hand. Hij sprong vervolgens bij hen op het kleed, waarna de vrouwen gillend wegrenden.

De belager rende in eerste instantie achter de vrouwen aan en wist een van hen, een 19-jarige Rotterdamse, in te halen. Zij ontsnapte, waarna de man terugging en de tassen van de vrouwen meenam, met onder meer een portemonnee en camera.

De politie heeft een onderzoek ingesteld.

Noord-Korea ontkent cyberaanval op Zuid-Korea

Noord-Korea heeft dinsdag ontkend dat het in april een cyberaanval heeft uitgevoerd op de Zuid-Koreaanse bank Nonghyup. Daar hebben Zuid-Koreaanse aanklagers Noord-Korea vorige week van beschuldigd.

In een verklaring zegt Noord-Korea dinsdag dat de beschuldigingen van Zuid-Korea verzonnen zijn, en dat ze bedoeld zijn om de bevolking in Zuid-Korea verder op te zetten tegen de noorderburen.

De Zuid-Koreaanse aanklagers zeiden dat de software die gebruikt is bij de aanval in april veel lijkt op software die in 2009 werd gebruikt bij een aanval op een Zuid-Koreaanse website. Zuid-Korea verdacht Noord-Korea ook van die aanval.

Portal-turret in het echt

Ryan Palser, een klussende gamer, heeft een turret uit Portal nagemaakt met echt werkende laser. De turret is 38" groot (bijna een meter) en heeft naast de laser ook een bewegingssensor waarop de laser reageert. Net als in de game dus.

Palser heeft ongeveer een maand gewerkt aan dit project en omdat het design van de turrets in Portal 2 gewijzigd is heeft deze turret de naam Portal Turret Version 1.0 meegekregen. Een volledige set met foto's is te bekijken op Flickr.

Portal

Minister acht omstreden Blanc onschuldig

De Franse bondscoach Laurent Blanc heeft zich niet schuldig gemaakt aan discriminatie. Dat heeft de Franse minister van sport Chantal Jouanno verklaard na een onderzoek over een vermeend racismeschandaal. Volgens website Mediapart wilde Blanc en een aantal trainers quota invoeren waarmee het aantal donkere en Arabische voetballers in nationale trainingsprogramma's zou verminderen.

Jouanno noemde de discussie die de trainers hebben gehad "onhandig en duidelijk ongemotiveerd". Hoewel de uitspraken van de betrokkenen tegen het randje van racisme aanzaten, werd het idee van quota verworpen. Volgens Jouanno is er daarom geen reden om een gerechtelijke procedure te starten tegen de Franse bondscoach.

Siamese tweeling geboren in China

In een ziekenhuis in Suining, in het zuidwesten van China, is donderdag een Siamese tweeling geboren. Dat heeft het ziekenhuis dinsdag bekendgemaakt. De tweeling, twee meisjes, deelt een lichaam, maar heeft twee hoofden.

De Siamese tweeling woog bij de geboorte 4 kilogram en was 51 centimeter lang. De zusjes hebben twee ruggengraten, twee slokdarmen en delen andere organen. Artsen denken dat het vrijwel onmogelijk is de twee meisjes van elkaar te scheiden.

Volgens een medewerker van het ziekenhuis wilden de ouders de tweeling eerst niet hebben omdat ze vreesden de opvoeding en de zorg van de kinderen niet te kunnen betalen. De tweeling is overgeplaatst naar een groter ziekenhuis in Chongqing om te worden onderzocht door deskundigen.

Royal Beach concert krijgt Spaanse versie

Het jaarlijkse Royal Beach Concert in Scheveningen krijgt een zusje. Het concert waar dit jaar onder anderen Elton John en Bryan Adams zullen optreden, gaat in september een week naar Spanje. De Spaanse badplaats Moraira zal een week lang in het teken staan van het Royal Beach Concert. Het festival zal een boost moeten geven aan het toerisme en de economie in de badplaats.

De Spaans-Belgische zangeres Belle Perez is meegereisd naar Moraira als ambassadrice van het Royal Beach Festival. Met haar Spaanse roots en haar succes in België, Nederland en Duitsland is zij de perfecte persoon om een brug te slaan tussen Spanje en de West-Europese vakantiegangers.

Het Royal Beach Concert vindt sinds vorig jaar plaats in juni in Scheveningen en krijgt nu dus ook een Spaanse editie. Begin september is het een week lang feest in Moraira, middels een openlucht strandfestival met lokale, nationale en internationale top acts en diverse andere activiteiten. De komende jaren biedt de Spaanse Costa Blanca nog meer entertainment aan haar binnenlandse- en buitenlandse toeristen.

Het Royal Beach Festival wordt gesteund door de Spaanse overheid. De minister van Toerisme wil op deze manier in de regio Valencia het toerisme en daarmee gepaard ook de lokale economie een extra ‘boost’ geven.

'Jonge zeearenden in Lauwersmeergebied'

In het Lauwersmeergebied op de grens tussen Groningen en Friesland zijn maandag waarschijnlijk enkele zeearenden uit hun ei gekropen. De jongen zijn nog niet gezien, maar volgens boswachter Jan Willems is de geboorte zo goed als zeker een feit.

"De ouders gedragen zich anders. Zo zit de moeder niet langer op de eieren, maar houdt zij vanaf de rand haar nest in de gaten. Ook maakt zij bewegingen die lijken op het voeren van haar jongen", zegt Willems dinsdag.

Het paar bouwde vorig jaar ook al een nest, maar toen kwam het enige ei niet uit omdat het niet was bevrucht. Vermoedelijk waren de dieren nog te jong. Willems denkt over tien dagen meer te weten over de jongen. Hij schat dat er twee of drie kleine zeearenden zijn geboren.

Zeearenden hebben een spanwijdte van 2,40 meter en zijn uiterst zeldzaam in Nederland. In 2006 nestelde zich voor het eerst in eeuwen weer een zeearendpaar in Nederland. Dat gebeurde op de Oostvaardersplassen in Flevoland. In de afgelopen vijf jaar werden steeds meer stelletjes gesignaleerd. Vermoedelijk bevinden zich nu zo'n tien tot vijftien zeearenden in het land.

Xbox 360 spring-update vanaf 19 mei

Bronnen hebben Joystiq laten weten dat de komende spring-update voor het dashboard van Xbox 360 op 19 mei aanstaande beschikbaar zal komen. De uitrolfase zal zo'n twee weken duren tot 30 mei wat zou betekenen dat het nieuwe dashboard beschikbaar is voordat PSN weer volledig werkt.

In de nieuwe update zal onder andere het nieuwe discformaat beschikbaar komen. Developers hebben dan de mogelijkheid om zo'n 1.2GB meer data op een Xbox 360-gamedisc te proppen. Ook zou PayPal vanaf dan te gebruiken op je Xbox 360 zodat je games kunt kopen zonder dat je een creditcard nodig hebt of losse Microsoft Points moet kopen. De toevoeging van PayPal zal de enige toevoeging zijn die je als gamer merkt.

Microsoft geen zelf geen commentaar over de update en zegt dat ze niets aan te kondigen hebben.

360

Ajax onderzoekt illegale verkoop seizoenkaarten

Ajax is een onderzoek gestart naar de illegale verkoop van seizoenkaarten. De Amsterdamse club wil tegengaan dat supporters voor het laatste competitieduel met FC Twente hun seizoenkaart voor een hoge prijs verkopen. Ajax en Twente strijden zondag in de Amsterdam ArenA om de landstitel.

"We zijn een onderzoek gestart, dat we deze week nog aanscherpen", vertelt een woordvoerster van de Amsterdamse club. De straf voor een supporter die illegaal zijn seizoenkaart verkoopt, is niet mild. "Er zijn twee opties. De eerste is dat zijn seizoenkaart wordt geblokkeerd en de tweede optie is dat hij een stadionverbod krijgt voor achttien maanden."

Op de veilingsite Marktplaats bieden mensen kaarten aan met prijzen die oplopen tot boven de 500 euro. Ajax probeert achter de gegevens te komen van de kaartverkopers. "We achterhalen de naam, het adres en andere gegevens van de verkopers. Als er voldoende bewijs is, dan nemen we maatregelen tegen de supporter", benadrukt de woordvoerster.

De Amsterdammers moeten zondag winnen van Twente om de dertigste landstitel in de historie te pakken. De Tukkers hebben voldoende aan een gelijkspel om het landskampioenschap te prolongeren.

S. Wuytens mist seizoensstart

PSV kan bij de start van het nieuwe seizoen nog niet over Stijn Wuytens beschikken. De 21-jarige Belg liep in de thuiswedstrijd tegen Vitesse (2-1) een knieblessure op en werd gisteren geopereerd aan zijn voorste kruisbanden.

De komende maanden zal Wuytens moeten revalideren, waardoor de speler in de loop van het seizoen pas weer beschikbaar zal zijn. De Belgische voetballer maakt sinds het seizoen 2008-2009 deel uit van de hoofdmacht van de Eindhovenaren.

[Giro] Aangeslagen Farrar stapt na vandaag af

Tyler Farrar zal na de etappe van vandaag afstappen in de Giro d'Italia. De Amerikaan van Garmin-Cervelo is te zwaar aangeslagen na de dood van zijn trainingsmaat en vriend Wouter Weylandt. Farrar woont in Gent en ging steevast met Wouter Weylandt trainen. De twee waren goeie vrienden.

Eerder gaf Farrar al een persbericht uit met zijn reactie op de dood van Weylandt. "Wouter was één van de meest aardige, grappige en bewonderingswaardige personen die ik heb gekend, en zijn dood is een enorme klap voor zijn familie, zijn vrienden en onze sport."

"Ik ben vreselijk verdrietig over het verlies van Wouter. Zoals velen weten, was hij een goede vriend en trainingspartner. Hij was als een broer voor mij. Zijn dood zorgt voor een onherstelbare verandering in mijn leven, maar meer nog in het leven van zijn familie. Ik wil mijn diepste medeleven betuigen aan iedereen die die om hem gaf zoals ik deed." aldus een duidelijk aangeslagen Farrar.

Weylandt kwam gisteren in de derde etappe van de Giro om het leven na een zware valpartij. Vandaag wordt de vierde rit geneutraliseerd gereden als eerbetoon aan de renner van Leopard-Trek.

PSN-downtime kost Capcom honderdduizenden euro's

Dat een platgelegd netwerk niet alleen voor ons gamers vervelend is blijkt uit een statement dat Capcom vandaag naar buiten heeft gebracht. Het bedrijf claimt dat ze honderdduizenden dollars verlies draaien nu gamers geen content en spellen meer kunnen kopen via het netwerk van Sony. Geld dat o.a. bedoeld was voor ontwikkeling en productie van nieuwe spellen.

Senior Vice President Christian Svensson had het volgende te vertellen over PSN-gate:
"In short, the hackers appear to be trying to 'punish' Sony for some perceived injustice. They've been effective in that I suppose. But they're also punishing millions of other consumers and businesses which makes it impossible to be sympathetic to their 'cause'".

Een bijkomend probleem is dat sommige aangekochte spellen in zijn geheel niet werken. Door de ingebouwde DRM in bepaalde spellen, waaronder Bionic Commando Rearmed 2, is bij het spelen van het spel een connectie met PSN noodzakelijk. Geen PSN betekent geen spel.

Svensson zegt zelf ook nog dat hij als gamer flink baalt dat hij zijn dagelijkse dosis online PS3 games niet binnenkrijgt. PSN is, volgens de laatste berichtgeving van Sony, eind mei weer volledig inzetbaar. 

Run op kaarten voor OS 2012

De kaarten voor de Olympische Spelen van 2012 in Londen zijn zeer in trek. In totaal zijn er voor 6,6 miljoen beschikbare kaarten 20 miljoen aanvragen binnengekomen. In totaal willen 1,8 miljoen mensen een of meerdere evenementen gaan bezoeken.

Half juni zal door middel van loting beslist worden welke aanvragen gehonoreerd worden. Er is veel kritiek op het systeem, omdat vanaf komende week al geld voor de tickets kan worden afgeschreven van mensen die zijn ingeloot. Als er niet genoeg geld op de rekening staat dan kan iemand de toegekende tickets weer kwijtraken.

Springen en rollen in Mass Effect 3

Official Xbox Magazine heeft een groot artikel over Mass Effect 3 geplaatst met wat nieuwe info over de gameplay van de sci-fi shooter. Acties waaronder dus het (weg)rollen en de mogelijkheid om te springen. Maar niet alleen dat, ook blind vanuit dekking schieten is nu nieuw.

Daarnaast moet je sommige volken overtuigen en hun hulp zien te verdienen, maar dit kan ook fout gaan waardoor ze vernietigd worden door de Reapers; vergelijkbaar met het verliezen van squadleden tijdens de zelfmoordmissie in Mass Effect 2.

Je wapens hebben drie upgradeslots: loop, vizier en grip. Ook kun je de camouflage en kleur van wapens veranderen. Ook kun je Shepard uitrusten met oogcomputers die het mogelijk maken om verder in te zoomen met wapens. Men vermoedt dat lichaamspantser belangrijker is in ME3.

Cerberus zijn naast de Husks je grootste vijanden, in de vorm van Heavy bruisers, medium en light vijanden.

Bioware zal op de E3 een grote hoeveelheid informatie, gameplay en squadmates showen. Wij zullen daar zeker bij zijn wanneer ze dat doen.

Mass Effect 3 is onlangs uitgesteld en zal in de eerste drie maanden van 2012 uitkomen voor PC, Xbox 360 en PS3.

Jongeman misbruikt 73-jarige vrouw

Een jongeman heeft maandag een 73-jarige vrouw in Zuidlaren van haar fiets getrokken en misbruikt. Hij stopte toen een andere vrouw kwam aanfietsen, meldt de politie.

Het slachtoffer fietste rond 16.45 uur over de Schapendrift in haar woonplaats toen ze van haar fiets werd gerukt. De jongeman vluchtte op zijn fiets toen een andere vrouw kwam aanfietsen.

Wat de dader precies met het slachtoffer heeft gedaan, wil de politie niet zeggen vanwege de privacy van het slachtoffer. De politie zoekt contact met iedereen die in de uren rond het misdrijf in de buurt is geweest.

Enslaved nog steeds geen millionseller

Enslaved is nog steeds geen miljoen keer over de toonbank gegaan. De action-adventure van Namco staat per 31 maart 2011 op 730.000 verkochte eenheden waar Namco zelf gehoopt had een miljoen te kunnen halen. Tekken 6 doet het stukken beter, deze titel verkocht 1.5 miljoen in het afgelopen financiële jaar.

Enslaved is een game waarin je speelt met Trip en Monkey en moet proberen te overleven in een post-apocalyptische wereld waarin de mens slaaf is van de machine. Hoewel Enslaved onder verwachting verkoopt, sluit Namco een sequel niet uit.

2011 was voor Namco een veel beter jaar dan 2010 waar het nog verlies maakte. De verkopen gingen met 4.1 procent omhoog en de omzet steeg met maar liefst 767.3 procent. PlayStation 3 was voor Namco het grootste platform met 5.5 miljoen verkochte games en wordt gevolgd door PSP met 4.5 miljoen verkochte games. Derde is Nintendo DS met iets minder dan vier miljoen verkochte games, Xbox 360 staat op ruim drie miljoen, Wii op iets minder dan drie miljoen.

Vink scheidsrechter bij Ajax - Twente

Voetbalbond KNVB heeft vandaag bekend gemaakt dat Pieter Vink komende zondag de topper tussen Ajax en FC Twente mag gaan leiden. Ajax moet winnen om de titel in de Eredivisie te kunnen pakken. In alle andere gevallen pakt Twente het tweede kampioenschap op rij.

De beide ploegen stonden zondag in de bekerfinale ook al tegen over elkaar. Kevin Blom was toen de scheidsrechter bij het duel in de Kuip dat FC Twente na verlenging met 3-2 wist te winnen.

Vink floot eerder dit seizoen al de eerste ontmoeting tussen beide clubs. In de Grolsch Veste werd het op 25 september vorig jaar 2-2. De arbiter deelde in die wedstrijd geen enkele kaart uit. Zondag wordt Vink in de Arena geassisteerd door Angelo Boonman en Wilco Lobbert. Tom van Sichem is de vierde official. De aftrap vindt plaats om 14.30 uur.

Arnold Schwarzenegger en vrouw uit elkaar

Arnold Schwarzenegger en zijn vrouw Maria Shriver zijn uit elkaar. Het koppel leeft nu gescheiden, maar bekijkt de mogelijkheden om weer aan hun relatie te werken. Schwarzenegger en Shriver trouwden in 1986.

Begin dit jaar beëindigde Schwarzenegger zijn politieke carrière na ruim zes jaar lang gouverneur van Californië zijn geweest. "De afgelopen tijd is er veel veranderd op persoonlijk en zakelijk gebied voor ons beiden", laat het koppel in een verklaring weten."Na lang overdenken, reflectie, discussie en bidden, hebben we deze beslissing samen genomen."

Het huwelijk van de 63-jarige Oostenrijks-Amerikaanse acteur en de 55-jarige journaliste lijkt niet definitief over. "We wonen op dit moment niet samen, maar we werken wel aan de toekomst." Het koppel heeft kinderen van 14, 18, 20 en 21 jaar. "We blijven samen voor onze vier kinderen zorgen. Zij staan in het middelpunt van onze beide levens."


Schwarzenegger en vrouw uit elkaar (Foto: Novum)

Politie pakt straatrover na waarschuwingsschoten

De politie heeft maandagnacht in Spijkenisse meerdere waarschuwingsschoten moeten lossen om een 22-jarige straatrover uit die plaats te kunnen pakken. Een tweede overvaller is ontsnapt, meldt de politie dinsdag.

De mannen hadden omstreeks 01.15 uur twee jongens aan de Heemraadlaan beroofd van hun tassen en telefoons. Ze gingen er daarna samen vandoor op een fiets. Agenten zetten de achtervolging in, waarna beide verdachten een verschillende kant op vluchtten.

De politie moest twee waarschuwingsschoten lossen om een van de straatrovers, die lopend verder was gegaan, aan te kunnen houden. Hij werd gearresteerd op de Perzikgaard. Er is een zoektocht ingesteld naar de tweede overvaller.

Alleen in zuidelijk Nederland nog code rood

In de meeste delen van het land waar de afgelopen dagen code rood van kracht was vanwege de extreme droogte in de natuurgebieden, geldt vanaf dinsdag code oranje. Alleen in een deel van Brabant en Limburg geldt nu nog code rood, staat op de site Natuurbrandgevaar.nl.

Maandag viel er in veel delen van het land regen, waardoor het gevaar voor natuurbranden is afgenomen. Toch is de grond in veel gebieden nog droog, waardoor code oranje actief blijft in delen van Utrecht, Overijssel, Gelderland, Drenthe en Noord-Holland.

Code oranje staat voor 'groot gevaar'. Er is een stookverbod voor tuinafval en roken, barbecueën en andere vormen van open vuur zijn verboden. De brandweer is extra waakzaam en rukt bij brand met extra materieel uit.

In de afgelopen maand brak in diverse delen van het land brand uit in natuurgebieden. De grootste legde in de duinen bij Schoorl een gebied van 200 hectare in de as.


Alleen in zuidelijk Nederland nog code rood (Foto: Novum)

Aronofsky maakt sci-fi film met Clooney

Darren Aronofsky wil de sciencefictionfilm Human Nature regisseren. George Clooney heeft interesse in de hoofdrol, schrijft het Amerikaanse tijdschrift New York Magazine.

Human Nature gaat over een man die zich heeft laten invriezen. Als hij jaren later ontwaakt, is de wereld totaal veranderd en zijn mensen huisdieren geworden van een andere diersoort. Aronofsky is bekend van de thriller Black Swan, het sportdrama The Wrestler en het drama Requiem for a Dream over verslaving. Met de films Pi en The Fountain heeft hij al eerder laten zien dat hij binnen het sciencefiction-genre unieke films kan maken.

Het scenario van de film is vijftien jaar geleden geschreven door de vrij onbekende scenarioschrijver Jeff Welch. Akiva Goldsman, de producent van de actiefilm I Am Legend, probeert het budget van de film rond te krijgen.


Aronofsky maakt sci-fi-film met Clooney (Foto: Novum)

PVV wil hoofddoekverbod in EU-instellingen

De PVV wil een hoofddoekverbod in alle instellingen van de Europese Unie. De hoofddoek is in strijd met de waarden van de Europese Unie, stellen PVV-europarlementariërs Daniël van der Stoep en Barry Madlener in een brief aan Europese instellingen en het Europees Parlement.

Ze verwijzen naar artikel 2 van het verdrag van de Europese Unie, waarin wordt verwezen naar de gelijkheid tussen man en vrouw. "Welnu, de hoofddoek is het directe symbool van de ongelijkheid van vrouwen en mannen in de islam." De hoofddoek zou vrouwenonderdrukking symboliseren en indruisen tegen de vrijheid van vrouwen.

De europarlementariërs halen ook nog enkele teksten uit de koran aan om hun punt te onderbouwen. Om de Europese waarden 'deugdelijk' uit te dragen zou de EU een hoofddoekverbod in al haar instellingen moeten invoeren, stellen de PVV'ers.

In januari pleitte lijsttrekker voor de PVV in Noord-Holland Hero Brinkman voor een hoofddoekverbod op het provinciehuis in Haarlem. Dat leidde tot protest van het CDA en de VVD in de provincie. VVD-lijsttrekker Elisabeth Post stelde dat een hoofddoekverbod in strijd is met artikel 1 van de grondwet. Ze wees erop dat de grondwet niet door de provincie kan worden gewijzigd.


PVV wil hoofddoekverbod in EU-instellingen (Foto: Novum)

Drie aanhoudingen voor duinbranden

De politie heeft drie verdachten aangehouden die betrokken zouden zijn bij de duinbranden in Schoorl en Bergen aan Zee. Dat meldt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie in Alkmaar.

De politie arresteerde een week geleden een 44-jarige Alkmaarder in verband met de brand in Schoorl. Zijn voorarrest is maandagmiddag met veertien dagen verlengd.

Twee mannen uit Schagen zijn zaterdag aangehouden voor de brand in Bergen aan Zee, op dezelfde dag. De mannen van 18 en 20 jaar zitten nog vast en worden dinsdag voorgeleid.

Voor de brand in het duingebied van Schoorl, waarbij ruim 200 hectare in as opging, werden eerder al vier verdachten aangehouden, maar die bleken er niets mee te maken te hebben.

Het duingebied bij Bergen wordt al langer geregeld getroffen door branden. Vermoedelijk zijn ze aangestoken. Tot nu toe zijn volgens de politie meer dan vijftig mensen in de regio onderwerp van onderzoek geweest.

Vuurwerkramp Enschede minder formeel herdacht

De herdenking van de vuurwerkramp in Enschede krijgt vanaf dit jaar een informeler karakter. Hiertoe is besloten na overleg met direct betrokkenen, laat de gemeente dinsdag weten. Er blijkt nog steeds behoefte te bestaan de ramp te herdenken, maar dan meer gericht op ontmoetingen en persoonlijke ervaringen, en minder op de ceremoniële activiteiten.

De vuurwerkramp vond op 13 mei 2000 plaats in het vuurwerkbedrijf SE Fireworks in de wijk Roombeek. In totaal 23 mensen kwamen om het leven en 947 mensen raakten gewond. De ramp werd tot vorig jaar op sobere wijze herdacht, maar vorig jaar werden tijdens de herdenking bij uitzondering ook de namen van de slachtoffers voorgelezen.

Het afgelopen jaar is uitgebreid gesproken met getroffenen en nabestaanden over de opzet van de herdenking. Het luiden van de klokken wordt als een mooi symbool gezien, maar dat gaat dit jaar niet lukken. Het mechanisme voor het luiden van de klokken van de Mariakerk aan de Deurningerstraat, pal naast Roombeek, is stuk. Het lukt niet dit voor vrijdag te repareren. Andere kerkklokken worden om 15.25 uur wel geluid.

Mensen kunnen vrijdag de hele dag bloemen leggen bij het monument aan de Lasonderbleek, dat 'het verdwenen huis tussen hemel en aarde' heet. Het Huis van Verhalen aan de Roomweg is open voor mensen die behoefte hebben aan een luisterend oor.

Voorzitter van de Stichting Herdenking Vuurwerkramp Bram Distel en burgemeester Peter den Oudsten leggen vrijdagmiddag bloemen bij het monument. De vlag op de gebouwen van de gemeente, de brandweer en de politie hangt vrijdag halfstok.


Vuurwerkramp Enschede minder formeel herdacht (Foto: Novum)

Call of Duty speerpunt voor Activision

Het nieuwste spel in de gamereeks Call of Duty is het belangrijkste agendapunt voor game-uitgever Activision. Dat heeft het gamebedrijf maandagavond bekendgemaakt tijdens een gesprek met investeerders. Call of Duty is een van de drie belangrijkste merken van Activision Blizzard, naast de onlinegame World of Warcraft en het strategiespel Starcraft.

Daarnaast brengt het gamebedrijf in China een gratis versie van het spel op de markt. Tegen betaling kunnen spelers het gratis spel verrijken met bijvoorbeeld nieuwe kleding, wapens en speelbare levels.

In het verleden heeft Call of Duty zijn waarde bewezen voor Activision. Van Call of Duty: Black Ops zijn meer dan 25 miljoen exemplaren verkocht. De eerste downloadbare uitbreiding werd binnen een dag meer dan 1,4 miljoen keer gedownload.

In het eerste kwartaal van dit jaar heeft het bedrijf ruim 349 miljoen euro winst gemaakt dankzij zijn gehele portfolio, waaronder Call of Duty en World of Warcraft. Dat is grofweg 90 miljoen euro meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

De uitgever heeft nog niet bekendgemaakt wat de inhoud wordt van de nieuwe Call of Duty. Vermoedens bestaan dat het gaat om Call of Duty: Modern Warfare 3, het spel van gamestudio Infinity Ward, die vorig jaar uit elkaar viel door strubbelingen tussen de studiobazen en het management van uitgever Activision.


Call of Duty speerpunt voor Activision (Foto: Novum)

Neeskens in beeld bij FC Utrecht

Johan Neeskens zou samen met Erwin Koeman en Marco van Basten in beeld zijn om bij FC Utrecht coach Ton du Chatinier te gaan vervangen. De positie van de oefenmeester staat onder druk nu een zeker lijkend ticket voor de play-offs voor Europees voetbal in rook op dreigt te gaan.

Utrecht speelt na de winterstop niet goed en is met nog één wedstrijd te gaan afgezakt naar de negende plaats op de ranglijst, terwijl de nummer acht mag gaan strijden om Europees voetbal. Heracles Almelo bezet momenteel deze positie en heeft een voorsprong van twee punten op de Domstedelingen die komende zondag tegen AZ moeten winnen om nog kans te houden op de achtste plaats. Heracles moet dan tegen ADO Den Haag punten gaan verspelen.

Mocht dat niet lukken dan lijken de dagen van Du Chatinier bij Utrecht geteld. Komende zomer zal zijn positie geëvalueerd gaan worden en het enige dat hem nog overeind lijkt te kunnen houden is de zwakke financiële positie van de Domstedelingen. De club dreigt weer af te stevenen op een miljoenenverlies.

Als Du Chatinier moet vertrekken dan is Van Basten een van de kandidaten, maar hij lijkt te duur te zijn. Neeskens zou daarom de kandidaat zijn, al heeft hij wel tegen zich dat hij de schoonvader van spits Ricky van Wolfswinkel is en dit eventueel een onwerkbare situatie op kan leveren. Mede daarom lijkt Koeman een serieuze kanshebber om zijn carrière in Utrecht een doorstart te geven.

[Giro] Vierde etappe geneutraliseerd

De vierde etappe van de Giro d'Italia zal vandaag geneutraliseerd worden verreden, zo maakte koersdirecteur Angelo Zomegnan vandaag bekend. Aanleiding voor het besluit van de Italiaan is de tragische dood van Leopard-Trek-renner Wouter Weylandt gisteren. De Belg overleed na een zware valpartij.

De etappe van vandaag naar Livorno zal beginnen met een minuut stilte. De renners van Leopard-Trek zullen ondanks het overlijden van hun ploeggenoot in koers blijven. "Het is een verschrikkelijke dag. Elk team zal tien kilometer lang aan kop van het peloton rijden," zo meldde Zomegnan.

Button: "Vettel onder druk zetten"

Er lijkt voorlopig geen maat te staan op Sebastian Vettel in de Formule 1. De Red Bull-coureur won dit jaar al drie races en kwalificeerde zich bij alle vier de Grands Prix op poleposition. Daarom proberen de coureurs, waaronder Jenson Button, de jonge Duitser onder druk te zetten in de hoop dat hij fouten gaat maken.

"We weten allemaal nog wat er vorig jaar gebeurde, dus de rest van ons wil Sebastian graag onder druk zetten. Of dit effect zal sorteren en Sebastian het er moeilijk door zal krijgen, is echter nog maar de vraag. Hij lijkt namelijk een stuk volwassener te zijn geworden," zei Button die zelf in 2009 wereldkampioen werd.

"Sebastian heeft op het ogenblik de snelste auto, dus zolang hij geen fouten maakt, zal hij onverslaanbaar zijn. Wij moeten daar een stokje voor steken, en dat kunnen we doen door hem onder druk te zetten. Misschien is Sebastian inderdaad ijzersterk geworden op het mentale vlak en zal het hem niets doen, maar dat weten we pas zeker als we het proberen," zei de McLaren-coureur.

Button hoopt in ieder geval dat Vettels teamgenoot bij Red Bull, Mark Webber, het leven van de Duitser zuur kan maken. "Ik weet zeker dat hij zijn best doet om de druk op te voeren. Tot op heden werkt het nog niet, al gaat dat ongetwijfeld nog wel gebeuren. Ik weet niet hoe Mark er tegenaan kijkt en met wat voor gevoel hij in zijn auto zit, maar bij McLaren grappen Lewis Hamilton en ik er al over dat we voor de tweede plaats aan het racen zijn."

Vaker uitbreidingen World of Warcraft

De uitbreidingen voor het online spel World of Warcraft zullen sneller na elkaar worden gelanceerd. Volgens Blizzard Entertainment hebben spelers geleerd hoe ze gemakkelijk het einde van de game kunnen behalen. "Dat is een van de redenen waarom we de tijd tussen de uitbreidingen willen verkleinen", zei bestuursvoorzitter Michael Morhaime van Blizzard Entertainment tijdens een bespreking met investeerders maandagavond.

Het gamebedrijf, dat met World of Warcraft naar schatting twaalf miljoen spelers aan zich heeft gebonden, ziet het ledenaantal dalen. Spelers raken te snel uitgekeken op de derde uitbreiding, World of Warcraft: Cataclysm.

Naast de uitbreidingen op disc brengt Blizzard ook om de paar maanden grote inhoudelijke updates uit. Deze nieuwe hoofdstukken voor het spel brengen nieuwe uitdagingen, missies en eindbazen met zich mee. In de meest recente update moet de speler het opnemen tegen een gevaarlijk trollenras.

World of Warcraft kwam in 2005 in Europa op de markt. World of WarCraft: The Burning Crusade was in 2007 de eerste uitbreiding, een jaar later gevolgd door Wrath of the Lich King. Vorig jaar verscheen World of Warcraft: Cataclysm op de markt.


Vaker uitbreidingen World of Warcraft

Huntelaar wil bij Schalke blijven

Klaas-Jan Huntelaar zegt in Bild het naar zijn zin te hebben bij Schalke 04. De net van een blessure herstelde aanvaller zegt dan ook dat hij komende zomer niet gaat vertrekken bij die Königsblauen.

"Ik blijf definitief bij Schalke. We zijn met zijn allen verantwoordelijk voor de hoogte- en dieptepunten van dit seizoen, dus ik ook," zei Huntelaar die nu al zin heeft in het seizoen 2011/2012. "We gaan minstens voor de vierde plek, zodat we in de Champions League kunnen komen."

Van de Leur: "Turnwereld is een regime"

Verona van de Leur deed gisteren in Barend & Barend voor het eerst haar verhaal nadat ze veroordeeld is vanwege afpersing. De voormalig topturnster zat voor deze zaak 72 dagen in de cel en vindt nu dat de turnwereld veel gelijkenissen vertoont met het regime dat in gevangenissen geldt.

"Er zijn heel veel gelijkenissen tussen de gevangenis en de turnwereld. Je hebt het regime en de regels, je bent alleen op je kamer. Je cel wordt overhoop gehaald om te zoeken naar spullen; vroeger werd je tas ook gecontroleerd om te zien of je snoep bij je had," zei Van de Leur die het turnen toch leuk vond.

"Met turnen heb je niet echt een eigen wil. Je turnt natuurlijk omdat je de sport leuk vindt, maar er zit zoveel bij. Je mag je eigen mening niet eens uiten. Je hebt bepaalde regels waar je je aan moet houden of je hebt desnoods een spreekverbod. Het is zo'n regime, je kunt het bijna kindermishandeling noemen."

Van de Leur wil nu in het turnen jonge talenten gaan begeleiden. De in 2008 gestopte sportster wil zich hierbij richten op het recreatief turnen, omdat het professionele deel van de sport haar niet meer aan staat. "Het kan ook anders. Daarom vind ik recreatief turnen eigenlijk leuker dan de topsport. Dat lijkt wel een soort sekte, het staat los van alles. Er is ook geen sprake van één leider. Het is meer het hele wereldje bij elkaar. Daarbij denk ik dat het voor meisjes zwaarder is dan voor jongens."

Treinverkeer ontregeld door aanrijdingen

Door twee aanrijdingen heeft het treinverkeer dinsdagochtend te kampen met veel vertragingen. Op sommige stations en in treinen kan het drukker zijn dan normaal, meldt de NS.

Door een aanrijding met een auto rijden er van en naar Geldermalsen geen treinen. Naar verwachting duurt dat nog tot 12.30 uur. Ook reizigers tussen Driebergen-Zeist en Ede-Wageningen moeten rekening houden met een langere reistijd door een aanrijding met een persoon.

De NS adviseert mensen die vanuit Amsterdam of Utrecht naar het zuiden willen, om te reizen via Rotterdam.

NS
Treinvertragingen door aanrijdingen. (Foto: NS)

Videogames nu officieel kunst in USA

Ontwikkelaars in de Verenigde Staten kunnen vanaf nu subsidie krijgen voor het maken van games. Hiermee zijn games officieel erkend als een vorm van kunst. De subsidie die aangevraagd kan worden kan oplopen tot 200.000 dollar.

De overheidsinstelling die verantwoordelijk is voor deze stap is het NEA, National Endowment for the Art, welke verantwoordelijk is voor het subsidiëren van projecten om kunst te promoten aan het grote publiek. Als je als kunstenaar bijvoorbeeld een sculptuur wilt maken en deze niet commercieel verkoopt, kun je de vergoeding aanvragen.

Vanaf deze week kunnen aanvragen voor 2012 ingediend worden bij het NEA. Om games ook toe te laten zijn de criteria om te bepalen wat kunst is wel enigszins aangepast. Zo is de categorie The Arts on Radio and Television veranderd in The Arts in Media en zal deze nu ook film, internet en interactieve media omvatten.

Projects may include high profile multi-part or single television and radio programs (documentaries and dramatic narratives); media created for theatrical release; performance programs; artistic segments for use within an existing series; multi-part webisodes; installations; and interactive games. Short films, five minutes and under, will be considered in packages of three or more.

De concurrentie voor de onafhankelijke game-developer zal dus best groot zijn met al deze vormen van media. Game-developers kunnen hun (gratis) game nu maken zonder dat ze afhankelijk zijn een grote uitgever.

Bekende ontwikkelaars en uitgevers zullen overigens niet heel veel hebben aan het hele gebeuren. Niet alleen is 200.000 dollar vrij weinig als je de budgetten van bijvoorbeeld Call of Duty en Portal bekijkt, de games moeten gratis beschikbaar zijn voor iedereen. Je hoeft de nieuw ontwikkelde kunstgames dan ook niet te verwachten bij je lokale GameMania. Desalniettemin is het een grote stap in de wereldwijde erkenning van games.

Kate en William op huwelijksreis

De hertog en hertogin van Cambridge, oftewel de op 29 april met elkaar in het huwelijk getreden Britse prins William en Kate Middleton, zijn op huwelijksreis. Het paar is vertrokken. Dit heeft St James's Palace dinsdag bekendgemaakt.

William en Kate verzoeken de media hun privacy tijdens hun huwelijksreis te respecteren. De Britse media melden dat het tweetal naar de Seychellen is afgereisd.


Kate en William op huwelijksreis (Foto: Novum)

Williams verrast door bandenslijtage in Turkije

Het Formule 1-team van Williams staat ook na vier races nog steeds op nul punten. De renstal uit Grove heeft op technisch gebied al veranderingen aangekondigd, maa voor het zover is moet het huidige team het doen. Afgelopen weekend lukte het in Turkije mede door de hoger dan verwachte bandenslijtage niet.

"Ik denk dat onze prestaties in Istanbul beter was dan in vorige weekenden, vooral in de kwalificatie. We zitten echter in het middenveld en daar kunnen een paar tienden echt een groot verschil maken. We moeten dus blijven pushen om nog meer te verbeteren. De bandenslijtage was ook veel hoger dan we in eerdere races hadden gezien en ook hoger dan verwacht. Achteraf hadden we vier keer moeten stoppen in plaats van drie keer," zei technisch directeur San Michael die na dit seizoen vertrekt. "In Barcelona nemen we een nieuwe diffuser mee, daar zou het beter moeten gaan."

Basisschoolleraar vast wegens kinderporno

Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt een 32-jarige basisschooldocent en voetbaltrainer uit Joure van het maken en bezitten van kinderporno. Dat heeft het OM dinsdag bekendgemaakt.

De man heeft volgens het OM 'meermalen heimelijk foto’s gemaakt van douchende jongens'. Hij deed dat tijdens zijn werk als docent in Heerenveen en als voetbaltrainer in de gemeente Skarsterlân. De politie nam vorige maand na een melding van een ouder van een gefotografeerd kind de computer en telefoon van de man in beslag. Kort daarna meldde hij zichzelf bij de politie en werd hij aangehouden. Woensdag beslist de rechter-commissaris of de man langer in voorlopige hechtenis moet blijven.

Dinsdagavond is er voor de ouders van de kinderen een informatiebijeenkomst van het OM, de gemeenten Skarsterlân en Heerenveen, de politie en de GGD.

Google lanceert binnenkort nieuwe muziekstreamservice

Het Amerikaanse internetbedrijf Google komt op zeer korte termijn met een nieuwe online muziekdienst, mogelijk dinsdag al, zo meldt The Wall Street Journal. De dienst is vergelijkbaar met een programma dat concurrent Amazon onlangs is begonnen.

Ontwikkelaars van Google komen dinsdag bijeen op een conferentie in San Francisco, waar de nieuwe ontwikkelingen volgens de krant waarschijnlijk bekend zullen worden gemaakt. Het gaat in eerste instantie om een testprogramma dat nog niet beschikbaar is voor het grote publiek.

Amazon kwam vorige maand met een 'streamservice' waarmee klanten zo'n duizend muziekbestanden gratis op hun webserver kunnen opslaan, in plaats van op de hard disk van de computer, usb-stick of smartphone.

Google
Google lanceert nieuwe muziekstreamservice. (Foto: SFweekly)

Bomaanslag in centrum Zweedse stad

In het centrum van het Zweedse Malmö is in de nacht van maandag op dinsdag een bom ontploft. Een explosief ging rond 01.30 uur af bij een restaurant op Lilla Torg, een plein in het centrum met veel terrassen en eetgelegenheden. Bij de ontploffing raakte een nachtportier van een luxehotel door glasscherven lichtgewond, meldde de Zweedse politie dinsdag.

Het getroffen restaurant is flink beschadigd. Sommige panden eromheen hebben lichte schade. De meeste horecagelegenheden waren al dicht.

De Zweedse recherche is begonnen met een sporenonderzoek. Het afgelopen jaar vonden vaker kleine explosies plaats in de derde stad van Zweden (260.000 inwoners), meestal in wijken buiten het centrum van de stad bij een woning of een klein bedrijf. Intimidatie vanuit het criminele milieu zou veelal de achterliggende reden zijn, aldus de politie. De daders worden zelden gepakt.

Bomaanslag in centrum Zweedse Malmö
Bomaanslag in centrum Zweedse Malmö (Foto: ANP)

Manchester City wil Vertonghen aantrekken

Ajacied Jan Vertonghen speelt komend seizoen mogelijk voor Manchester City. Trainer Roberto Mancini was zondag aanwezig bij de bekerfinale tussen Ajax en FC Twente om de verrichtingen van de Belgische verdediger te volgen. City zou tussen de twaalf en vijftien miljoen euro moeten betalen voor de 24-jarige Vertonghen. Dat schrijft De Telegraaf.

"Ik hoorde van Danny Blind dat Mancini er was. En ken de geruchten uit Engeland dat City hem wil", vertelde Ajax-trainer Frank de Boer aan het dagblad. Vertonghen, die nog een contract heeft tot de zomer van 2013, is bezig aan zijn vijfde seizoen bij Ajax. De Belg werd in 2007 nog verhuurd aan RKC Waalwijk, maar groeide daarna uit tot een dragende speler bij de Amsterdammers.

Als opvolger van Vertonghen ziet Ajax in Joris Mathijsen de ideale kandidaat. De 31-jarige verdediger van Hamburger SV zou bij de Duitse club mogen vertrekken. "Joris is zeker een optie", benadrukte De Boer. De 70-voudig international zou ongeveer vier miljoen euro moeten kosten. HSV laat de prijs mogelijk nog zakken, omdat Mathijsen volgend jaar transfervrij is.

'PSN-matchmaking binnen enkele dagen weer beschikbaar'

Nog meer PlayStation 3-nieuws. Een bron binnen Sony heeft verteld dat ze van plan zijn om het matchmaking-gedeelte van het PlayStation Network binnen enkele dagen weer online te krijgen. Hierdoor zou men dus weer multiplayer kunnen spelen.

Officieel is nog niks naar buiten gebracht van data, op het nieuwtje van gister na. Het gehele PSN moet eind mei weer beschikbaar komen maar zal in de loop van de maand in fases weer online komen. Wel hebben ze aangegeven dat het matchmaking de hoogste prioriteit heeft.

Del Potro mist waarschijnlijk Roland Garros

Juan Martin Del Potro zal vrijwel zeker Roland Garros moeten missen. De Argentijn liep bij het ATP Masters Series-toernooi van Madrid een heupblessure op en is daarvan wellicht niet tijdig hersteld om mee te kunnen doen aan het tweede grandslamtoernooi van het jaar.

"Ik ben maandag begonnen met revalideren en zal er alles aan doen om er in Parijs bij te zijn," aldus de 22-jarige Del Potro, winnaar van de US Open in 2009. "Maar ik wil niets overhaasten en zal de tijd nemen om goed van deze blessure te herstellen." Del Potro was net terug na lang blessureleed en won ruim een week terug nog het toernooi van Estoril.

'Black Ops PS3-bundel op komst'

Speciaal voor de mensen die Call of Duty: Black Ops willen spelen maar nog geen PlayStation 3 hebben, is er goed nieuws. Er gaan geruchten dat er een Black Ops-PS3-bundel aankomt binnen drie weken. De bundel zou de verkoop ingaan voor $299.99.

Of deze ook naar Europa komt is nog niet bekend. Sony zal in ieder geval snel moeten reageren want als de bundel beschikbaar is en het PSN niet, dan heb je weinig aan een shooter gericht op de multiplayer. Zodra we meer nieuws hebben over de bundel, laten we het weten.

[Giro] Giro trekt vandaag verder

De Giro d'Italia trekt vandaag verder. Dat liet directeur Angelo Zomegnan gisteravond weten op een persconferentie naar aanleiding van de dood van de Belgische wielrenner Wouter Weylandt. Die kwam gisteren tijdens de derde etappe in een afdaling ten val en overleed aan zijn verwondingen. Weylandt zou volgens arts Giovanni Tredici met zijn linkerpedaal een muur hebben geraakt en vervolgens hard gevallen zijn.

Zomegnan laat het vandaag aan de renners over hoe ze de vierde etappe willen afwerken. De Italiaan gaf aan elk besluit te respecteren. Voorafgaand aan het vertrek vandaag in Genua zullen de organisatoren Weylandt herdenken. De rit gaat naar Livorno.

Zwaargewonde man overlijdt op stoep UMC Utrecht

Een zwaargewonde man is maandagavond voor de deur van het Universitair Medisch Centrum (UMC) in Utrecht gestorven. Het slachtoffer lag op de achterbank van een auto die door de politie werd achtervolgd, meldt een politiewoordvoerder dinsdag.

Agenten zagen de auto met hoge snelheid voorbijrijden, waarna zij de achtervolging inzetten. Omdat de bestuurder van de auto seinde met de alarmlichten en richting het ziekenhuis reed, dwong de politie hem niet tot stoppen.

Bij het ziekenhuis bleek dat er een zwaargewonde man op de achterbank lag. Ter plekke werd geprobeerd zijn leven te redden, maar de man overleed desondanks. Twee mannen die voorin zaten, zijn aangehouden. Zij konden niet precies vertellen wat er was gebeurd.

De politie kan niet zeggen hoe de man aan zijn verwondingen komt. Ook over de identiteit van de man kan een woordvoerder nog geen mededelingen doen.

Verbeek haalt neus op voor prijs beste trainer

Gertjan Verbeek maakt geen kans op de Rinus Michels Award voor Trainer van het Jaar, maar daar kan de AZ-trainer niet mee zitten. Hij vindt de verkiezing geen niveau hebben.

"Ik vind die verkiezing echt van geen niveau", reageert Verbeek in Voetbal International. "Er wordt alleen op basis van de ranglijst genomineerd. Ik heb nog nooit een jurylid langs de kant zien staan. Fred Rutten zit bij de kandidaten. Niks ten nadele van hem, maar zet de begroting van PSV eens af tegen die van Excelsior. Alex Pastoor heeft van ons allemaal het beste gepresteerd."

Verbeek vindt het dan ook "belachelijk" dat de Excelsior-trainer niet genomineerd is voor de prijs. Hij staat zelf ook niet tussen de kandidaten, maar daar maakt Verbeek zich niet druk om. "Ik weet niet eens of ik nog wel genomineerd had kunnen worden, want ik ben geen lid meer van het CBV. Maar in dat geval had ik geweigerd. Ik hoef geen Rinus Michels Award, die prijs kan ik niet serieus nemen."

Wie er, naast Fred Rutten van PSV, wel genomineerd zijn voor trainer van het jaar zijn Michel Preud'homme van FC Twente, John van den Brom van ADO Den Haag en Harm van Veldhoven van Roda JC. Ook René Trost van Jupiler League-club MVV komt in aanmerking voor de prijs.

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over tractortokkies.

De transportsector heeft in drie jaar tijd bijna twintig procent omzet verloren aan tractors die worden ingezet om vracht te vervoeren. Loonbedrijven zouden zich steeds vaker laten inzetten als vrachtvervoerder. De zogenoemde tractorcowboys zouden veel goedkoper zijn omdat tractors buiten de wetgeving vallen die voor vrachtwagens geldt. Omdat wordt aangenomen dat tractors zelden op de weg komen, hoeft geen motorrijtuigenbelasting te worden betaald. Ook zijn een dodehoekspiegel, apk-keuringen en een kenteken niet verplicht. Van rij- en rusttijden is geen sprake en tractorbestuurders hoeven voor langzaam rijdende tractoren geen rijbewijs te hebben.
 
Inderdaad, tractoren die niet worden gebruikt om het land om te ploegen of het graan te dorsen, maar als een soort stiekeme vrachtwagentrekker, vormen oneerlijke concurrentie voor bonafide vrachtvervoerders. Bovendien laat Blik op de Weg vaak levensgevaarlijke capriolen zien. Vraagje dus:

[NBA] Heat vergroot voorsprong

In de Amerikaanse NBA heeft Miami Heat de voorsprong in de halve finales van de play-offs vergroot. Boston Celtics werd met 98-90 verslagen waardoor Miami in de best-of-seven nu op 3-1 staat.

LeBron James was goed voor 35 punten en 14 rebounds. Dwyane Wade maakte 28 punten. Boston stond geruime tijd voor maar gaf die voorsprong in de laatste periode uit handen. Miami maakte een gat van vier punten ongedaan en sloeg in de extra tijd toe door zes punten uit te lopen.

Oklahoma City Thunder won na verlenging met 133-123 van Memphis. In de best-of-seven staat het 2-2.

NFI onderzoekt blaastest politie

Het ademanalyseapparaat dat de politie gebruikt bij alcoholcontroles deugt mogelijk niet. Door een fout in de computer geeft het apparaat aan dat bestuurders meer hebben gedronken dan dat daadwerkelijk het geval is, schrijft het AD dinsdag. Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) is een onderzoek gestart.

Het gaat om de tweede blaastest die op het politiebureau wordt uitgevoerd, wanneer automobilisten de test met het bekende blaaspijpje niet doorstaan. Jaarlijks moeten meer dan dertigduizend Nederlanders die test ondergaan. Volgens het AD kunnen door de fout tienduizenden boetes en veroordelingen de prullenbak in.

De fout kwam aan het licht toen een 47-jarige vrouw vorig jaar kreeg te horen dat zij een 'bijna dodelijke' hoeveelheid alcohol achter de kiezen had. Ze beweerde echter niet meer te hebben gedronken dan is toegestaan. Ook constateerden agenten dat ze niet naar alcohol rook of dat zij dronken oogde.

In een rechtszaak die de vrouw aanspande, stuitte de rechter op aanwijzingen dat de software van de apparaten mogelijk fouten bevat. Het NFI moet daarin duidelijkheid verschaffen. Het is onduidelijk hoe lang het onderzoek nog duurt.

Het Openbaar Ministerie heeft voorlopig nog alle vertrouwen in de ademanalyseapparaten. "Ze zijn uitvoerig getoetst, maar we volgen dit nieuwe onderzoek uiteraard", zegt een woordvoerder in de krant.

Tsonga wint subtopper van Baghdatis in Rome

Jo-Wilfried Tsonga is doorgedrongen tot de tweede ronde in het Masters-toernooi van Rome. De Fransman klopte een slecht spelende Marcos Baghdatis uit Cyprus in zijn eersterondepartij met 6-3, 6-4. Roger Federer is de volgende tegenstander van de nummer achttien van de wereld. De Zwitser had een bye en kwam nog niet in actie.

Tsonga was oppermachtig in het eerste bedrijf. Hij kwam zelf geen enkele maal in de problemen op zijn eigen opslag en brak de Cyprioot twee maal. De tweede set vertoonde eenzelfde verloop. Baghdatis kreeg geen vat op de service van Tsonga en capituleerde na iets meer dan een uur spelen op het Italiaanse gravel.

In het damestoernooi waren maandag weinig verrassingen te melden. De grootste was toch wel de uitschakeling van Svetlana Kuznetsova door Greta Arn. De Hongaarse was in een bijna drie?alf uur durende marathonpartij met 3-6, 7-6 (4), 7-6 (9) te sterk voor de voormalige nummer twee van de wereld.

Iveta Benesova stond de iets beter geklasseerde Argentijnse Gisela Dulko slechts drie games toe en won simpel met 6-1, 6-2. Maria Jos?artinez Sanchez, de verrassende winnares van de vorige editie van het toernooi, ging met 0-6, 7-5, 4-6 onderuit tegen de veel beter geklasseerde Ekaterina Makarova uit Rusland.

'Microsoft dicht bij overname Skype'

Softwareconcern Microsoft staat op het punt internettelefoonbedrijf Skype over te nemen voor een bedrag van tussen de 7 en 8 miljard dollar (ongeveer 4,9 tot 5,6 miljard euro). Dat schrijft zakenkrant The Wall Street Journal dinsdag op basis van ingewijden.

Het overnameplan wordt gezien als een van de meest 'agressieve' zetten van Microsoft tot dusver om een voet tussen de deur te krijgen in de snel groeiende online communicatie-, informatie- en entertainmentmarkt.

Mogelijk wordt de deal dinsdag al bekendgemaakt, maar het zou ook nog mis kunnen gaan. De overname van Skype zou Microsoft inclusief de langlopende schulden zo'n 8,5 miljard dollar kosten. Via Skype kunnen mensen via internet wereldwijd gratis met elkaar communiceren, met of zonder beeld.

'Microsoft dichtbij overname Skype'
'Microsoft dicht bij overname Skype' (Foto: ANP)

Dode bij campingbrand in Voorthuizen

Bij een brand in een vakantiehuisje op een camping in het Gelderse Voorthuizen is in de nacht van maandag op dinsdag een man om het leven gekomen. Brandweerlieden vonden het slachtoffer toen het vuur was geblust, meldt de politie.

De brand werd om 03.15 uur ontdekt en was snel onder controle. De identiteit van de man is nog niet bekend. De technische recherche heeft een onderzoek ingesteld.

Dinsdagavond eerste halve finale Eurovisiesongfestival

Het Eurovisiesongfestival in Düsseldorf begint dinsdagavond met de eerste halve finale. Daaraan doen negentien landen mee, waarvan er tien doorgaan naar de finale. Donderdag zijn de Nederlandse 3JS pas aan de beurt tijdens de tweede halve finale.

De negentien landen die dinsdag om een finaleplaats strijden, zijn in volgorde van optreden: Polen, Noorwegen, Albanië, Armenië, Turkije, Servië, Rusland, Zwitserland, Georgië, Finland, Malta, San Marino, Kroatië, IJsland, Hongarije, Portugal, Litouwen, Azerbeidzjan en Griekenland.

In totaal doen er 43 landen mee, waarvan er 5 sowieso een plaatsje in de finale van zaterdag hebben. Dat zijn de grootste betalers: Frankrijk, Groot-Brittannië, Spanje, Italië en Duitsland.

De TROS zendt de eerste voorronde van de 56ste editie rechtstreeks uit vanuit de Fortuna Düsseldorf Arena, vanaf 21.00 uur op Nederland 1. Radiopresentator Daniël Dekker en zanger Jan Smit becommentariëren de show voor de Nederlandse kijker.

Voor meer songfestivalnieuws, klik hier.

Biologisch groeit flink in stagnerende markt

Consumenten hebben in 2010 voor het tiende jaar op rij meer biologische voeding gekocht. De omzetten stegen met ruim 13 procent. Vooral supermarkten deden goede zaken, blijkt uit de dinsdag gepubliceerde Bio-monitor 2010.

Volgens de Bio-monitor, opgesteld door het LEI in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, kochten consumenten vorig jaar in totaal voor ruim 752 miljoen euro aan biologisch voedsel, 87 miljoen euro meer dan in 2009. Aardappelen, groenten en fruit vormen nog steeds de belangrijkste productgroep en zijn goed voor 21,9 procent van de bestedingen. Daarna volgen zuivel met 17,1 procent en vlees/vleeswaren met 14,9 procent.

De grootste groei deed zich voor bij zuivel. Daar is vorig jaar Campina overgestapt op het gebruik van biologische melk voor haar Boerenland-producten en is Arla op de Nederlandse markt verschenen. Biologische zuivel heeft daarmee een marktaandeel van 4,5 procent.

Biologisch groeit flink in stagnerende markt
Biologisch groeit flink in stagnerende markt (Foto: ANP)

Twaalfduizend jongeren verslaafd aan online gamen

Ongeveer twaalfduizend jongeren zijn verslaafd aan online gamen. Deze jongeren tussen de 13 en 16 jaar gamen volgens een onderzoek van het Erasmus Medisch Centrum bijna acht uur per dag, meldt de NOS.

Het gaat bijna altijd om jongens. Verslaafde gamers lijden volgens de onderzoekers vaker aan depressies dan andere jonge gamers. Ook sociale angst, eenzaamheid en een negatief zelfbeeld zouden vaker voorkomen. Met therapieën die al voor andere verslavingen zijn ontwikkeld, zou ook dwangmatig gamen goed kunnen worden aangepakt.

Transportsector klaagt over 'tractorcowboys'

De transportsector heeft in drie jaar tijd bijna 20 procent omzet verloren aan tractors die worden ingezet om vracht te vervoeren. Dat concludeert brancheorganisatie Transport en Logistiek Nederland (TLN) uit een ledenraadpleging. In De Telegraaf stelt de organisatie dat sprake is van oneerlijke concurrentie.

Loonbedrijven zouden zich steeds vaker laten inzetten als vrachtvervoerder. De zogenoemde tractorcowboys zouden veel goedkoper zijn omdat tractors buiten de wetgeving vallen die voor vrachtwagens geldt.

Omdat wordt aangenomen dat tractors zelden op de weg komen, hoeft geen motorrijtuigenbelasting te worden betaald. Ook zijn een dodehoekspiegel, apk-keuringen en een kenteken niet verplicht. Van rij- en rusttijden is geen sprake.

Bestuurders hoeven voor langzaam rijdende tractoren geen rijbewijs te hebben. De loonbedrijven zouden vaak jongeren uit Polen en Roemenië achter het stuur zetten om zo goedkoper uit te zijn. TLN wil dat voor alle tractorbestuurders een rijbewijs wordt verplicht.

Linkdump Dinsdag

Elke dag krijgen wij vele submits binnen, sommige zijn toppertjes en andere halen een eigen post net niet. Maar om ook die submits te kunnen plaatsen vind je nu een verse linkdump. Met deze keer: 

Wij willen jullie bedanken voor de vele submits, maar kan jij het veel beter? Gooi jouw bijdrage maar in onze submit.

Van Bommel en Seedorf wachten af

Mark van Bommel en Clarence Seedorf hebben beiden een aflopend contract bij AC Milan. Het duo wacht momenteel op wat hun broodheer met hen wil.

Van Bommel zou volgens De Telegraaf wachten op een voorstel van Milan. Pas op dat moment zal Van Bommel een beslissing nemen over zijn toekomst. Hij staat in de warme belangstelling van enkele clubs. De 34-jarige Van Bommel wil echter eerst weten of Milan met hem verder wil. "Er lopen hier negen contracten af en er is ook een aantal oudere spelers in de selectie aanwezig", beseft Van Bommel zich terdege.

Ook Seedorf weet nog niet waar hij aan toe is bij de kersverse Italiaans kampioen. De aanvoerder van Milan heeft evenals Van Bommel een aflopend contract. Beide spelers zouden aankomend seizoen met Milan uit kunnen komen in de Champions League.

'Hoofdkwartier Gadhafi in Tripoli onder vuur'

De Libische hoofdstad Tripoli is in de nacht van maandag op dinsdag zwaar bestookt door de NAVO, aldus ooggetuigen. Er zijn grote explosies gehoord, naar verluidt als gevolg van inslagen van projectielen in het uitgestrekte complex dat het hoofdkwartier van de Libische leider Moammar Gadhafi vormt.

De Libische autoriteiten hebben dinsdag buitenlandse journalisten een verwoest pand in het centrum getoond. Het overheidsgebouw in de wijk Dahmani is volgens de Libische zegslieden maandagavond door bombardementen verwoest.

'Hoofdkwartier Kaddafi in Tripoli onder vuur'
'Hoofdkwartier Gadhafi in Tripoli onder vuur' (Foto: ANP)

FNV beëindigt beraad zonder resultaat

De FNV is na ruim tien uur beraad over de pensioenen er nog niet uit. Het overleg van de negentien bonden en het bestuur van de vakcentrale is rond 0.30 uur in de nacht van maandag op dinsdag beëindigd, zonder dat er knopen zijn doorgehakt over de lijn die de vakcentrale moet volgen in de onderhandelingen over een nieuw pensioensysteem.

De discussie gaat vooral over de eisen waaraan het nieuwe pensioenstelsel moet voldoen. FNV Bondgenoten wil mensen vooral zekerheid bieden over de hoogte van de pensioenuitkering bij het beëindigen van de loopbaan. De grootste bond van de FNV vindt de pensioenvoorstellen, waarover de vakbeweging en de werkgevers vrijwel overeenstemming hadden bereikt, op dat punt tekortschieten.

Verwacht was dat het interne overleg, dat maandag in 14.00 uur begon, een uur of vijf à zes zou duren.

FNV beëindigd beraad zonder resultaat
FNV beëindigd beraad zonder resultaat (Foto: ANP)

Duizenden geëvacueerd in Memphis

Duizenden mensen zijn in de Amerikaanse stad Memphis, 1200 kilometer ten zuidwesten van Washington, geëvacueerd als gevolg van het wassende water van de rivier de Mississippi. Het peil van de meer dan 3700 kilometer lange rivier breekt de records uit 1927 en 1937 als gevolg van hevige regens die de regio met de recente tornado's hebben geteisterd.

Uit de lagere delen van de stad zijn al 1300 woningen verlaten. De gouverneur van de staat Tennessee, Bill Haslam, brengt dinsdag, onze tijd, een bezoek aan Memphis, waar de hoogste waterstanden dinsdagochtend worden verwacht.

Het peil stijgt naar verwachting boven de 16,5 meter en dat is aanzienlijk hoger dan tijdens de rampzalige 'Super Flood' van 1937 toen de Mississippi in Memphis 14,8 meter bereikte. Een ramp verwachten de autoriteiten echter dit jaar niet dankzij veel betere voorzorgsmaatregelen en communicatie dan in de eerste helft van de 20e eeuw.

Volg dit nieuws ook in De Elementen.

'Osama Bin Laden leeft!'

Er zijn twee opties: hij leeft nog of hij is dood. Die opties zijn er bij iedereen die we een tijdje niet hebben gezien. 
Als hij dood is, is dit niet te wijten aan operatie Geronimo, maar aan de nierziekte van Bin Laden. En hij is ook al een paar jaar dood. Volgens de Sultan Tarar, rechterhand van de Talibanstrijder Mullah Omar, overleed Bin Laden aan nierkanker in mei of juni 2002. De geest van de gevaarlijke Al Qaidaleider werd echter levend gehouden door de Amerikaanse regering. Om de bevolking bang te houden voor moslimterrorisme. De CIA zette zelf videoboodschappen in scène, als propaganda voor de oorlog tegen terrorisme. Nu is ook Osama's geest dood, maar de Amerikaanse regering blijft angst zaaien door te waarschuwen voor wraakacties van Al Qaida.

'Feyenoord wil Dost en Roorda halen'

Feyenoord wil voor komend seizoen zich gaan versterken met Bas Dost en Geert-Arend Roorda, zo meldt Voetbal International. Beide spelers zijn nu nog in dienst van sc Heerenveen, al is Roorda momenteel uitgeleend aan Excelsior waar hij indruk maakt.

De Rotterdammers wilden in de winterstop Dost al halen, maar een bod van vier miljoen euro bleek niet genoeg te zijn. Ook Ajax viste uiteindelijk achter het net voor de aanvaller. Waar de Amsterdammers nu hun zinnen op een andere aanvaller hebben gezet wil Feyenoord met behulp van investeerders Dost nog steeds naar de Kuip halen. Hij moet een van de topaankopen worden.

Ook Roorda moet naar Feyenoord komen. De middenvelder zou niet terug naar Heerenveen willen zolang Ron Jans daar de trainer is. Hij heeft echter nog een contract tot medio 2012 bij de Friese club. Tegenover de mogelijke komst van deze twee spelers staat het vertrek van Luigi Bruins. De middenvelder mag uitkijken naar een andere club.

Ploeggenoten Weylandt gaan door in Giro

Het Luxemburgse wielerteam Leopard-Trek heeft maandagavond besloten actief te blijven in de Ronde van Italië. Volgens manager Brian Nygaard doen de renners dat uit respect voor de familie van hun overleden teamgenoot Wouter Weylandt. De 26-jarige Belg kwam maandag tijdens de derde etappe van de Giro zwaar ten val en overleed aan de gevolgen daarvan.

"We zullen dinsdag van start gaan uit respect voor de familie Weylandt en ook om ons verdriet te delen met de wielerwereld", verklaarde Nygaard na overleg met zijn coureurs, onder wie de Nederlander Tom Stamsnijder. "De jongens zijn totaal verslagen. Als er iemand is die toch niet door wil gaan, accepteren we dat ook."

De vierde etappe wordt dinsdag voorafgegaan door een minuut stilte voor Weylandt in Genua. De organisatie van de Giro laat aan de renners over op welke manier ze de rit naar Livorno willen afwerken.

Logo Rode Kruis mogelijk misbruikt in Libië

Het Rode Kruis heeft alarm geslagen vanwege het mogelijke misbruik van zijn bekende rood-witte logo door troepen in Libië. De organisatie zei maandag bezorgd te zijn over 'beschuldigingen van het gebruik van het logo van het Rode Kruis of de Rode Halvemaan voor militaire doeleinden'.

Het Rode Kruis zei niet wie het logo gebruikte en waar dit gebeurde. Een woordvoerder van de Libische opstandelingen wist meer. Hij zei zaterdag dat bewoners van de belegerde stad Misurata een witte helikopter hadden gezien 'vermomd met het logo van het Rode Kruis'. Troepen van de Libische leider Moammar Gadhafi zouden de helikopter hebben gebruikt om zeemijnen in de haven van de stad te werpen.

Dertien doden bij drugsgeweld Noord-Mexico

Mexicaanse mariniers die patrouilleerden op een meer nabij de grens in de deelstaat Tamaulipas zijn maandag op een eilandje op het kamp van een drugsbende gestuit. De mariniers raakten daarop in een vuurgevecht verwikkeld, waarbij dertien mensen om het leven kwamen. Dat heeft de marine bekendgemaakt.

Een marinier en twaalf vermoedelijke leden van het Zetas-kartel vonden de dood. Volgens de marine openden de bendeleden het vuur toen de mariniers het kamp ontdekten. Waarschijnlijk werd het kamp gebruikt als uitvalsbasis om drugs naar de Amerikaanse staat Texas, waar het meer aan grenst, te smokkelen.

Los Zetas voert een bloedige oorlog met het Golf-kartel over lucratieve drugssmokkelroutes. In de strijd hebben tientallen mensen het leven verloren.

Jordania wil extra ring op GelreDome

Vitesse wil het stadion GelreDome uitbreiden, aldus Voetbal International. Eigenaar Merab Jordania heeft grootse plannen en bekijkt de mogelijkheid om een tweede ring op het stadion te laten bouwen, met het oog op mogelijk Champions League-voetbal. Dit ondanks het feit dat de huidige bezettingsgraad ligt op 67,94%.

"Het is het gevolg van een opdracht van Jordania om uit te zoeken hoe we de omzet kunnen maximaliseren", aldus algemeen directeur Paul van der Kraan. "Daarbij heb ik een scenario uitgewerkt met uitbreiding van het stadion."

"De uitgangspositie blijft de positie op de ranglijst. Daarom ligt, zo denk ik, een scenario van vijf jaar eerder voor de hand", benadrukt de directeur. Vitesse is op dit moment nog niet zeker van handhaving in de Eredivisie. Als Excelsior met 0-4 wint, is Vitesse veroordeeld tot het spelen van play-offs tegen degradatie.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.