Japan schrapt plannen kernenergie

Japan schrapt de plannen om in 2030 voor de helft in de energiebehoefte van het land te voorzien door middel van kernenergie. In plaats daarvan gaat het land zich richten op duurzame energiebronnen zoals zonne-energie. Dat heeft de Japanse premier Naoto Kan dinsdag gezegd. Het besluit is het gevolg van de nucleaire crisis bij de kerncentrale Fukushima Daiichi.

Op een persconferentie zei Kan dat Japan 'vanaf nul moet beginnen' bij het opstellen van het energiebeleid voor de lange termijn. Kernenergie en fossiele brandstoffen waren in het verleden de steunpilaren van het Japanse energiebeleid. Nu wordt echter ook gekeken naar andere energiebronnen, zoals wind- en zonne-energie en biobrandstoffen. Ook moet de samenleving zich aanpassen en zuiniger met energie omgaan.

"We gaan ervoor zorgen dat de opwekking van kernenergie absoluut veilig plaatsvindt en we gaan ons best doen om duurzame energiebronnen te promoten", aldus Kan. Volgens de premier ligt Japan daarin achter op Europa en de Verenigde Staten.

Het nieuwe energiebeleid moet in juni worden voorgelegd aan het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA).


Japan schrapt plannen kernenergie (Foto: Novum)