Radioactieve containers onderschept in Rotterdam

In de Rotterdamse haven zijn de afgelopen dagen negentien radioactief besmette containers uit Japan onderschept. Veertien bleken bij verdere inspectie ver onder de norm te zitten, vijf zijn apart gezet omdat de besmetting op een aantal plaatsen boven de norm was. Dat meldt de Voedsel- en Warenautoriteit (VWA) dinsdag.

De containers zijn onderschept door de VWA en de douane. Bij vier van de vijf apart gezette containers wordt nog verder gekeken naar hoe hoog de besmetting is. Een container heeft een gemiddelde besmetting van 6 becquerel (bq) per vierkante centimeter, 2 meer dan de norm. Besmette containers worden schoongemaakt, waarna een nieuwe meting moet uitwijzen of ze nog steeds boven de norm zitten. Is de besmetting onder de norm, dan worden ze vrijgegeven.

De VWA stelt dat containers vanuit Japan na de kernramp in het Japanse Fukushima zo lang als nodig is worden gecontroleerd op radioactiviteit. Schepen uit Japan worden op zee gecontroleerd op radioactiviteit. Tijdens het lossen van het schip worden de containers nog een keer onderzocht voordat ze op de kade worden gezet. Daarna gaan de containers per vrachtauto of per trein door detectiepoortjes.

Ladingen met levensmiddelen, consumentenproducten, diervoeders, elektronica en plantaardige producten uit Japan worden door de VWA steekproefsgewijs onderzocht. Vorige week bleek de douane een radioactieve container te hebben doorgelaten.