NFI onderzoekt blaastest politie

Het ademanalyseapparaat dat de politie gebruikt bij alcoholcontroles deugt mogelijk niet. Door een fout in de computer geeft het apparaat aan dat bestuurders meer hebben gedronken dan dat daadwerkelijk het geval is, schrijft het AD dinsdag. Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) is een onderzoek gestart.

Het gaat om de tweede blaastest die op het politiebureau wordt uitgevoerd, wanneer automobilisten de test met het bekende blaaspijpje niet doorstaan. Jaarlijks moeten meer dan dertigduizend Nederlanders die test ondergaan. Volgens het AD kunnen door de fout tienduizenden boetes en veroordelingen de prullenbak in.

De fout kwam aan het licht toen een 47-jarige vrouw vorig jaar kreeg te horen dat zij een 'bijna dodelijke' hoeveelheid alcohol achter de kiezen had. Ze beweerde echter niet meer te hebben gedronken dan is toegestaan. Ook constateerden agenten dat ze niet naar alcohol rook of dat zij dronken oogde.

In een rechtszaak die de vrouw aanspande, stuitte de rechter op aanwijzingen dat de software van de apparaten mogelijk fouten bevat. Het NFI moet daarin duidelijkheid verschaffen. Het is onduidelijk hoe lang het onderzoek nog duurt.

Het Openbaar Ministerie heeft voorlopig nog alle vertrouwen in de ademanalyseapparaten. "Ze zijn uitvoerig getoetst, maar we volgen dit nieuwe onderzoek uiteraard", zegt een woordvoerder in de krant.