Nederlandse voetballers in het buitenland - Week 19

Ook dit jaar geeft FOK!sport weer verslag over de gebeurtenissen van onze voetballende landgenoten bij de minder bekende voetbalclubs en -competities. Door middel van een wekelijks verslag, dat elke dinsdagavond op de site zal verschijnen, houdt FOK!sport jullie op de hoogte over onze landgenoten in het buitenland.

In Zwitserland verloor FC Sion afgelopen weekend verrassend met 3-1 van Thun. Bij de verliezende ploeg speelde Michael Dingsdag de gehele wedstrijd mee. Sion bezet de vierde plaats met 49 punten uit 32 wedstrijden. Met Sander Keller in de basis ging Xamax Neuchâtel uit tegen Grasshoppers met 3-1 onderuit. Keller maakte wel de enige treffer voor Grasshoppers.
Toronto FC heeft de finale bereikt van de Canadian Championship. In de halve finales won de ploeg van trainer Aron Winter ook de return van FC Edmonton. Toronto FC won met 1-0. Vorige week werd de uitwedstrijd met 0-3 gewonnen. Zowel Nick Soolsma als Javier Martina begonnen bij Toronto op de bank. Soolsma mocht een kleine twintig minuten voor tijd invallen. Bij FC Edmonton, de ploeg waar Harry Sinkgraven oefenmeester is, deed geen landgenoot mee. Keeper Rein Baart was geschorst.

Drie dagen later wist Toronto FC ook in de Major League Soccer te winnen. In eigen huis werd Houston Dynamo met 2-1 verslagen. Ditmaal begon er wel een Nederlander in de basis. Soolsma speelde de gehele wedstrijd mee. Martina zat niet bij de selectie.

In de Kampioensgroep in Cyprus heeft AEK Larnaca niet kunnen stunten tegen landskampioen APOEL Nicosia. De Nederlands getinte ploeg ging met 3-0 ten onder. Bij AEK Larnaca kregen Edwin Linssen en Gregoor van Dijk een basisplaats. Ze speelden beiden tevens de gehele wedstrijd mee. Linssen pakte een gele kaart. Door het verlies kan AEK Larnaca Europees voetbal zo goed als zeker vergeten. Anorthosis Famagusta deelde de punten met Omonia Nicosia en heeft zich daardoor vrijwel zeker geplaatst voor de Europa League. In eigen huis kwam Anorthosis niet verder dan 0-0. Civard Sprockel, Jurgen Colin en Jeffrey Leiwakabessy deden allemaal mee bij de thuisploeg.

Brøndby IF heeft de Deense topper tegen kampioen FC Kopenhagen afgesloten met een gelijkspel. Na negentig minuten spelen stond er een stand van 1-1 op het scorebord. Remco van der Schaaf speelde een belangrijke rol voor zijn club Brøndby. Na zeventien minuten spelen scoorde de middenvelder de 1-1. Korte tijd later pakte hij een gele kaart. Bij FC Kopenhagen viel Jos Hooiveld al na negen minuten in voor de geblesseerde Antonsson. Brøndby kan plaatsing voor de Europa League haast niet meer ontgaan. In de onderste regionen van de ranglijst is Esbjerg fB vol in de race om ook volgend seizoen op het hoogste niveau te acteren. Afgelopen weekend boekte de ploeg een belangrijke 2-0 overwinning op FC Nordsjælland. Tim Janssen begon in de basis bij Esbjerg, maar werd in de rust gewisseld. De achterstand op de veilige plek tien bedraagt slechts drie punten.

In Schotland won was Nigel Hasselbaink in de Degradatiegroep belangrijk voor Hamilton. Dankzij zijn treffer won de ploeg met 1-0 van Hibernian. Hibernian eindigde de wedstrijd met tien man nadat Francis Dickoh aan het eind van de eerste helft zijn tweede gele kaart kreeg. Hamilton blijft overigens laatste staan. Het verschil met de nummer voorlaatst Saint-Mirren is drie punten.

Mjällby heeft de goede lijn van de laatste weken niet kunnen doorzetten in de thuiswedstrijd tegen Trelleborgs FF. De wedstrijd ging met 0-1 verloren. Moestafa El Kabir speelde bij Mjällby de gehele wedstrijd mee, maar de aanvaller was ditmaal niet trefzeker voor zijn ploeg. Door de nederlaag blijft Mjällby in de middenmoot staan van de Zweedse competitie.

AC Monza lijkt de goede vorm te hebben gevonden. De ploeg boekte afgelopen weekeinde de tweede overwinning op rij. Ditmaal werd middenmoter Como met 2-4 verslagen. Sander Westerveld verdedigde opnieuw de gehele wedstrijd het doel van Monza. Door de overwinning verliet de ploeg de laatste plaats.

Levski Sofia heeft de Bulgaarse topper tegen Litex Lovech met 2-0 weten te winnen. Daardoor naderde Levski koploper Litext tot op vijf punten. Dustley Mulder begon bij Levski in de basis. In de rust werd hij gewisseld voor landgenoot Serginho Greene. De wedstrijd stond onder leiding van onze landgenoot Pieter Vink. Hij werd in Bulgarije bijgestaan door Angelo Boonman en Wilco Lobbert.

Trainer Robert Maaskant heeft met zijn ploeg Wisla Kraków een enorme stap gezet richting het Poolse landskampioenschap. Zelf won de koploper knap met 0-3 van Lechia Gdansnk. Tevens zag Maaskant concurrent Jagiellonia Bialystok punten morsen en zodoende groeide het verschil tussen beide ploegen op naar zes punten. Kew Jaliens had bij Wisla een basisplaats en hij speelde de volledige wedstrijd mee. Marciano Bruma zit met zijn ploeg Arka Gdynia nog altijd midden in de strijd tegen degradatie. Afgelopen weekeinde pakte de ploeg op bezoek bij GKS Belchatów een puntje door met 1-1 gelijk te spelen. Arka staat nog altijd in de gevarenzone. Het verschil met hekkensluiter Cracovia Kraków werd echter verkleind tot twee punten, aangezien Cracovia zelf wist te winnen. In eigen huis won de ploeg met 3-1 van Polonia Warschaw. Hesdey Suart speelde bij Cracovia de volledige wedstrijd mee. De treffer van Polonia werd gemaakt door voormalig Feyenoorder Ebi Smolarek.

In Oostenrijk won Austria Wien met 5-0 van de nummer laatst LASK Linz. Nacer Barazite kwam als invaller bij Austria op het veld en scoorde vlak voor tijd de 5-0. Austria bezet de tweede plaats en heeft 54 punten uit 32 wedstrijden, twee minder dan koploper Sturm Graz.

In de Turkse Super Liga heeft Gençlerbirligi het competitieduel tegen laagvlieger Konyaspor met 2-1 weten te winnen. Daardoor nestelde de ploeg zich steviger in de middenmoot van de ranglijst. Husut Meric begon in de basis bij Gençlerbirligi, maar werd na een uur spelen gewisseld. Ook Nordin Amrabat boekte met zijn ploeg Kayserispor een overwinning. Op bezoek bij Eskisehirspor werd met 1-2 gewonnen. Amrabat werd vijf minuten voor tijd gewisseld. Door de driepunter is de ploeg nog altijd in de race voor Europees voetbal.

Afgelopen weekend heeft Qäbälä in de Degradatiegroep van de competitie van Azerbeidzjan een overwinning geboekt. In eigen huis werd Turan Tovuz met 1-0 verslagen. Steve Olfers had opnieuw een basisplaats en speelde de gehele partij mee. Hij pakte na een klein half uur spelen de gele kaart. De ploeg van trainer Tony Adams gaat nog altijd aan kop in de Degradatiegroep. De voorsprong op nummer twee Muğan bedraagt drie punten.

Met Boudewijn Zenden in de basis won Sunderland afgelopen weekend in de Premier League met 1-2 bij Bolton Wanderers. Zenden scoorde de 0-1 vlak voor het eind evan de eerste helft. In de stand bezet Sunderland de twaalfde plaats met 44 punten uit 36 wedtsrijden. Met Tim Krul onder de lat won Newcastle United met 2-1 van Birmingham City. Newcastle staat elfde en heeft net als Sunderland 44 punten uit 36 wedstrijden.

In de Championship werd afgelopen weekend de laatste reguliere speelronde afgewerkt. Leicester City won met 4-2 van Ipswich Town. Patrick van Aanholt en Jeffrey Bruma speelden bij Leicester de gehele wedstrijd mee. In de tweede helft kreeg Bruma geel. Leicester eindigde in de stand als tiende met 67 punten uit 46 duels. Crystal Palace eindigt op de 20e plaats. De laatste wedstrijd, thuis tegen Nottingham Forrest, ging met 0-3 verloren. Kemy Agustien speelde bij de thuisploeg de gehele wedstrijd mee. Crystal eindigde de wedstrijd met tien man nadat Dean Moxey in de 25e minuut met rood van het veld werd gestuurd.

Swansea City, met Dorus de Vries onder de lat, was Sheffield United met 4-0 de baas. Stephen Dobbie scoorde twee van de vier goals. Middlesbrough was met 3-0 Doncaster Rovers de baas. Bij Middlesbrough speelde Marvin Emnes de gehele wedstrijd mee. Middlesbrough eindigt het seizoen als de nummer twaalf met 62 punten uit 46 wedstrijden.

In de Duitse Bundesliga lijkt Borussia Mönchengladbach aan een opmars bezig te zijn. Afgelopen weekend werd thuis met 2-0 van sc Freiburg gewonnen. Roel Brouwers kwam bij de winnende ploeg als invaller op het veld. Borussia Mönchengladbach staat inmiddels zestiende en heeft 35 punten uit 33 duels.

In de 2. Bundesliga won de nummer laatst Arminia Bielefeld met 2-1 van Karlsruher sc. Romano Denneboom stond bij Bielefield weer eens in de basis en speelde de gehele wedstrijd mee. FC Augsburg won met 2-1 bij FSV Frankfurt. Stephan Hain maakte vijf minuten voor tijd de winnende treffer. Paul Verhaegh en Gibril Sankoh speelde bij Augsburg de gehele wedstrijd mee.

Klik hier om op het forum verder te discussiëren over de Nederlandse voetballers in het buitenland!