[Giro] Ploeggenoten Weylandt als eerste in Livorno

De vierde etappe in de Giro d'Italia is aangegrepen om een indrukwekkend eerbetoon te brengen aan Wouter Weylandt. Het peloton werkte de geneutraliseerde rit af in een rustig tempo en na afloop werd er niet gesprint om de overwinning. De renners van Leopard-Trek, ploeggenoten van de gisteren omgekomen Belg, gleden samen met Garmin-renner Tyler Farrar als eerste over de streep in Livorno.

Of de renners van Leopard ook morgen nog op de fiets stappen, is onzeker. De acht renners, met daarbij de Nederlander Tom Stamsnijder, overleggen dinsdagavond of ze het nog kunnen opbrengen hun weg in de Giro te vervolgen. Farrar, boezemvriend van de verongelukte Weylandt, zat huilend op zijn fiets en stapt zo snel mogelijk in het vliegtuig naar huis.

Ruim tweehonderd kilometer lang bewoog het peloton zich dinsdag als een statige rouwstoet van Genova Quarto dei Mille naar Livorno. Om beurten namen de ploegen tien kilometer lang het kopwerk voor hun rekening. Als laatste was het de beurt aan Team Leopard. Samen met Farrar namen ze op het eind wat voorsprong van het peloton en reden gearmd over de finish.

De organisatie had alle festiviteiten rondom de Giro afgeblazen, maar voor het publiek bleek dat geen reden om thuis te blijven. Met spandoeken en roze truien met daarop zijn naam kreeg Weylandt, precies een jaar geleden winnaar van de Giro-rit naar Middelburg, ook van de Italianen langs de kant een waardig afscheid.