'Schaliegas ramp voor drinkwater'

De schaliegaswinning die binnenkort in Noord-Brabant begint, kan een ramp worden voor het milieu en de kwaliteit van het lokale drinkwater. Dat blijkt uit een maandag uitgezonden reportage van het actualiteitenprogramma EénVandaag.

Schalie is een kleisteen die vol gas zit. De winning daarvan vindt mede plaats door honderden chemicaliën onder hoge druk de grond in te spuiten. Welke chemicaliën de gaswinningsbedrijven precies gebruiken is echter bedrijfsgeheim. Ook het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie weigert openheid van zaken te geven over de gebruikte stoffen.

De lokale inwoners van Brabant verzetten zich inmiddels fors tegen de geplande schaliegaswinning. Volgens gasbedrijf Cuadrilla is er echter helemaal geen gevaar, en ook het drinkwater zal volgens hen in orde blijven.

De EénVandaag-reportage wijst onder andere naar de Amerikaanse 2010-documentaire 'Gasland', waarin de gevolgen van schaliegaswinning worden onderzocht. Bewoners rondom gaswinningsprojecten krijgen zowel schaliegas als de winningschemicaliën rechtstreeks door de kraan geleverd. Volgens Cuadrilla is dit echter moerasgas en heeft het niets met de gaswinning te maken.

In andere delen van Europa, zoals Frankrijk en de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen, zijn boringen naar schaliegas inmiddels verboden tot nader onderzoek.

Update 16.59 uur
Omroep Brabant meldt dinsdagmiddag dat een meerderheid van de Provinciale Staten van Noord-Brabant tegen de proefboringen naar schaliegas in Boxtel en Haaren is. Dat blijkt uit een brief die ondertekend is door D66, PvdA, Partij voor de Dieren, SP en GroenLinks.

De partijen in de Provinciale Staten willen het onderwerp vrijdag aan de orde stellen in de commissie Handhaving en Ecologie. Ze beseffen dat het Rijk toestemming heeft gegeven voor de proefboringen en dat de provincie er niet over gaat. Maar de partijen vinden dat er wel provinciale belangen in het geding zijn zoals landschap en grondwater. Daarom willen ze dat het provinciebestuur druk uitoefent op Den Haag om een einde te maken aan de boringen.


'Schaliegaswinning ramp voor drinkwater'