Van de Leur: "Turnwereld is een regime"

Verona van de Leur deed gisteren in Barend & Barend voor het eerst haar verhaal nadat ze veroordeeld is vanwege afpersing. De voormalig topturnster zat voor deze zaak 72 dagen in de cel en vindt nu dat de turnwereld veel gelijkenissen vertoont met het regime dat in gevangenissen geldt.

"Er zijn heel veel gelijkenissen tussen de gevangenis en de turnwereld. Je hebt het regime en de regels, je bent alleen op je kamer. Je cel wordt overhoop gehaald om te zoeken naar spullen; vroeger werd je tas ook gecontroleerd om te zien of je snoep bij je had," zei Van de Leur die het turnen toch leuk vond.

"Met turnen heb je niet echt een eigen wil. Je turnt natuurlijk omdat je de sport leuk vindt, maar er zit zoveel bij. Je mag je eigen mening niet eens uiten. Je hebt bepaalde regels waar je je aan moet houden of je hebt desnoods een spreekverbod. Het is zo'n regime, je kunt het bijna kindermishandeling noemen."

Van de Leur wil nu in het turnen jonge talenten gaan begeleiden. De in 2008 gestopte sportster wil zich hierbij richten op het recreatief turnen, omdat het professionele deel van de sport haar niet meer aan staat. "Het kan ook anders. Daarom vind ik recreatief turnen eigenlijk leuker dan de topsport. Dat lijkt wel een soort sekte, het staat los van alles. Er is ook geen sprake van één leider. Het is meer het hele wereldje bij elkaar. Daarbij denk ik dat het voor meisjes zwaarder is dan voor jongens."