'Jonge zeearenden in Lauwersmeergebied'

In het Lauwersmeergebied op de grens tussen Groningen en Friesland zijn maandag waarschijnlijk enkele zeearenden uit hun ei gekropen. De jongen zijn nog niet gezien, maar volgens boswachter Jan Willems is de geboorte zo goed als zeker een feit.

"De ouders gedragen zich anders. Zo zit de moeder niet langer op de eieren, maar houdt zij vanaf de rand haar nest in de gaten. Ook maakt zij bewegingen die lijken op het voeren van haar jongen", zegt Willems dinsdag.

Het paar bouwde vorig jaar ook al een nest, maar toen kwam het enige ei niet uit omdat het niet was bevrucht. Vermoedelijk waren de dieren nog te jong. Willems denkt over tien dagen meer te weten over de jongen. Hij schat dat er twee of drie kleine zeearenden zijn geboren.

Zeearenden hebben een spanwijdte van 2,40 meter en zijn uiterst zeldzaam in Nederland. In 2006 nestelde zich voor het eerst in eeuwen weer een zeearendpaar in Nederland. Dat gebeurde op de Oostvaardersplassen in Flevoland. In de afgelopen vijf jaar werden steeds meer stelletjes gesignaleerd. Vermoedelijk bevinden zich nu zo'n tien tot vijftien zeearenden in het land.