Gelderland tegen salaris Nuon-topman

De provincie Gelderland verleent vrijdag geen goedkeuring aan de raad van commissarissen van Nuon om het salaris van topman Huib Morelisse met 70 procent te verhogen. Gelderland bezit 23 procent van de aandelen van het energiebedrijf. De grootste aandeelhouder is de Zweedse energiegigant Vattenfall.

Gelderland is de tweede provincie die heeft aangekondigd tijdens de aandeelhoudersvergadering van het energiebedrijf haar goedkeuring te onthouden. Maandag liet Noord-Holland al weten geen decharge te verlenen. Die provincie heeft echter veel minder aandelen, in totaal 4,7 procent.

De salarisverhoging van Morelisse naar 750.000 euro werd in april bekend. Nuon is voor 49 procent in handen van het Zweedse staatsbedrijf Vattenfall en mag volgens de Zweedse wet geen bonussen meer uitkeren. Nuon stelde in april dat het salarisbeleid niet is gewijzigd, maar dat alleen de uitvoering is veranderd.

De provincie Gelderland vindt dat er wel sprake is van een wijziging in de beloningsstructuur. "Die moeten worden voorgelegd aan de aandeelhouders. Dat is nu niet gebeurd", zegt de Gelderse gedeputeerde Jan Markink (VVD).

Door geen decharge te verlenen kunnen de aandeelhouders de raad van commissarissen een tik op de vingers geven, hoewel ze geen juridische mogelijkheden hebben om de salarisafspraken terug te draaien.


Gelderland tegen salaris Nuon-topman (Foto: Novum)