'Weylandt heeft niet onnodig geleden'

Wouter Weylandt, de 26-jarige sprinter van Leopard die gisteren overleed aan de gevolgen van een valpartij in de derde etappe van de Giro d'Italia, heeft niet onnodig geleden. Autopsie op het lichaam heeft uitgewezen dat de Belg op slag dood was. Dat meldde arts Armando Mannucci vanavond aan het Italiaanse persbureau ANSA.

Mannucci wist te vertellen dat Weylandt een dodelijke schedelbasisfractuur opliep direct bij aanraking met het asfalt. Volgens de Italiaanse arts komen de verwondingen overeen met de reconstructie van de Italiaanse politie. De autopsie duurde bijna drie uur. Momenteel wordt het lichaam van Weylandt geprepareerd om opgebaard te worden.

Weylandt viel op een kleine dertig kilometer van de streep in de afdaling van de Passo del Bocco. Hij zou met zijn pedaal een muur hebben geraakt, waarna hij meters door de lucht vloog. De renner van Leopard-Trek onderging lange tijd hartmassage om vervolgens per helikopter naar het ziekenhuis te worden afgevoerd. Alle hulp kwam echter te laat.