CD: Antwerp Gypsy Ska Orchestra - I Lumia Mo Kher

Marco (Marco-van-Hoof)

Vier jaar zat er tussen hun debuut Tuttilegal en de nieuwe cd I Lumia Mo Kher (Servisch Romani voor De Wereld Is Mijn Huis). De mannen van Antwerp Gypsy-Ska Orchestra wilden namelijk de tijd nemen voor hun tweede plaat. Bij het maken van hun eersteling voelden ze zich onder (tijds)druk gezet en ze vonden dan ook dat het schijfje niet representatief is voor de muziek die de band maakt. Wat voor muziek dat is, moge gezien de bandnaam duidelijk zijn, al kan daarbij genuanceerd worden dat op deze ruim veertig minuten durende cd de nadruk wat meer op de Roma-roots ligt dan op de ska. Het leeuwendeel der composities is dan ook in het Servisch Romani gezongen, al is er ook Engels, Nederlands (nou ja, Antwerps), Frans en Italiaans te horen.

Cover

Dat de focus iets meer op de zigeunerkant ligt, blijkt ook uit de keuze voor de gastmuzikanten. Al meteen met 'Basalaja' - met een tekst als “Antwerp gypsys in the house” een typische opener - is dit hoorbaar. Trompettist Marko Markovic, zoon van de bekende Servische brassbandleider Boban Markovic, blaast hierop mee en tegen het eind van de plaat is het uit Macedonië afkomstige Kocani Orkestar (een Balkan-brassband) te gast. 'Kerta Mange' is een door de erfgenamen goedgekeurd eerbetoon aan de overleden zigeunerzanger Šaban Bajramović. Dat de zeven mannen (waarvan er overigens slechts één zigeuner is) zich niet heel rigide beperken tot één genre komt ook tot uiting in de samenstelling van de gastenlijst. Op de vierde track 'A La Trucko' is namelijk rapper MC Sebo te horen.

Antwerp Gypsy Ska Orchestra

De hybride sound niettegenstaande is er nergens sprake van een “los zand”-gevoel omdat de zigeunerfeel doorheen alles een constante is. Zelfs de verwijzingen in 'No Disco Boy' naar groepen die in de late jaren tachtig en vroege jaren negentig muzikale helden van de band waren, zoals de punkers van Disorder en de grindcoreband Napalm Death, voelen niet gekunsteld aan. Het meest van de gypsy-ska afwijkende nummer is de André Hazes in herinnering roepende smartlap 'Te Laat', waarin een weggelopen liefde met veel gevoel voor melancholie en ondersteund door een accordeon bezongen wordt. Uiteraard zijn er genoeg nummers lekker dansbaar. Elfde en laatste track 'Buzuki' is in ieder geval de meest skankbare song van de plaat.

Antwerp Gypsy Ska Orchestra

I Lumia Mo Kher is een uitgebalanceerde plaat die de alweer enkele jaren durende aandacht voor muziek van de Balkan nog wel even vast zal houden. De dansbare combinatie van zigeunermuziek met ska en toefjes rap en reggae komt live het best tot zijn recht. Voor degenen die dat willen meemaken: De band is op 5 mei te bewonderen op het Bevrijdingsfestival in Vlissingen. En voor degenen die een dusdanig gebrekkige muzikale ontwikkeling hebben doorgemaakt dat ze nooit verder zijn gekomen dan pop en denken dat top 40-muziek een genre is, zijn deze lyrics van 'No Disco Boy': “You don't like gypsy-reggae? I will shed no tears, go listen to Britney Spears.”