Rutte vindt debat over Torentjesdeal overbodig

Premier Mark Rutte (VVD) vindt het debat over zijn ontmoeting in het Torentje met het Zeeuwse Statenlid Johan Robesin overbodig. Volgens hem heeft PvdA-leider Job Cohen, die Rutte ter verantwoording naar de Kamer riep, 'totaal geen punt'.

Rutte zei vorige week al dat hij er geen enkel probleem in zag dat hij Robesin, van de Partij voor Zeeland, op het Torentje heeft ontvangen, samen met PVV-leider Geert Wilders. De premier ontkent ten stelligste dat hij toezeggingen heeft gedaan in ruil voor diens stem bij de verkiezingen voor de Eerste Kamer.

Cohen noemt de gang van zaken ongewenst. Hij vindt het niet kies dat Rutte zijn rol als premier heeft aangewend voor partijpolitieke doeleinden. "Dit doet afbreuk aan het gezag van dit ambt", zei de PvdA-voorman. Ook is hij er niet van overtuigd dat geen beloften zijn gedaan in ruil voor de stem van Robesin.

Ook D66-leider Alexander Pechtold en GroenLinks-fractievoorzitter Jolande Sap hekelen het informele kopje koffie in de werkkamer van de premier. "Het Torentje gebruiken als markplaats voor partijpolitieke doeleinden vind ik bedenkelijk", zei Pechtold. Sap vindt de manier van handelen staatsrechtelijk niet in orde. Zij vindt dat de premier distantie moet bewaren over het tot standkomen van de Eerste Kamer.

Wilders noemt het debat, dat dinsdagmiddag wordt gevoerd, 'pure tijdverspilling'. Hij liet weten niet in te zien waarom hij geen gesprek zou mogen voeren met welke politicus dan ook. Wel verzekerde hij dat er 'nul komma nul' is toegezegd aan het Zeeuwse Statenlid.