Bedrijven lokken jongeren met meer loon

Redactie

Om jongeren te trekken, kijken bedrijven steeds meer naar ervaring dan naar leeftijd. De jeugdloonschalen, die een stuk lager liggen, worden in een groeiend aantal cao's afgeschaft. Toch loopt Nederland nog niet genoeg in pas met andere Europese landen, zegt FNV Jong dinsdag in De Telegraaf.

In de pas afgesloten cao voor de grootmetaal worden jongeren voortaan vanaf hun 23e volledig betaald. Eerder bleven ze volgens de krant soms tot hun 27e in jeugdloonschalen hangen. Ook in de drogisterij en in zaken als Blokker en Xenos zijn de lonen voor jongeren verbeterd.

Arbeidseconoom Ronald Dekker spreekt in de krant van een logische reactie. "Straks komt er onherroepelijk weer een tekort aan personeel. Dan moet je zorgen dat je als sector aantrekkelijk bent voor jongeren." Hij noemt het raar als iemand van 19 jaar hard nodig is en tegelijk een stuk minder verdient dan iemand van 23.

De jeugdlonen werden in de jaren tachtig ingesteld om jeugdwerkloosheid te bestrijden. Het idee was dat bedrijven sneller jongeren in dienst nemen als die jongeren minder kosten. Dat is volgens Dekker inmiddels achterhaald.

Voorzitter van FNV Jong Jeroen de Glas heeft Nederland vergeleken met andere Europese landen. In de meeste landen krijgen jongeren volgens hem al vanaf hun achttiende een volwassenenloon. In de afgelopen anderhalf jaar zijn volgens hem de jeugdlonen in ongeveer twintig cao's aangepast.