Real IRA hekelt voorgenomen bezoek Elizabeth II

De Real IRA, een dissidente splintergroepering van het Iers Republikeins Leger (IRA), is fel gekant tegen een voorgenomen bezoek van koningin Elizabeth II aan Ierland. De groep zwoer maandag bovendien door te gaan met het vermoorden van Noord-Ierse politieagenten.

"De koningin van Engeland wordt in Ierland gezocht voor oorlogsmisdaden en is niet gewenst op Ierse bodem", zei een gemaskerd lid van de Real IRA in een toespraak voor ruim tweehonderd aanwezigen. De aanhangers van de Real IRA waren bijeengekomen op een begraafplaats in Londonderry.

De man noemde het bezoek van de koningin, dat gepland staat voor 17 tot en met 20 mei, onacceptabel en hij zwoer dat leden van de Real IRA 'hun best gaan doen om ervoor te zorgen dat de boodschap bij haar aankomt'. Er werd geen direct dreigement richting de Britse koningin geuit, maar wel dreigde de man met meer aanslagen op de Noord-Ierse politie.

Het bezoek van de koningin aan Ierland is het eerste bezoek van een Britse monarch aan het land sinds 1911. Het bezoek moet de sterke banden tussen Ierland en Groot-Brittannië na tientallen jaren van spanningen over Noord-Ierland benadrukken. Elizabeth is al vaker op bezoek geweest in Noord-Ierland.


Real IRA hekelt voorgenomen bezoek Elizabeth II (Foto: Novum)