Zware gevechten bij grens Thailand en Cambodja

In het grensgebied van Thailand en Cambodja wordt zwaar gevochten. De gevechten zijn nu al sinds vrijdag gaande. Inzet vormen eeuwenoude tempelcomplexen die door beide landen worden geclaimd.

Het afgelopen weekeinde vonden de meeste gevechten plaats bij de Ta Krabey en de Ta Moan tempel. Sinds dinsdag wordt ook gevochten bij het tempelcomplex Preah Vihear.

De tempelcomplexen stammen uit de tijd van het Khmer-rijk, dat ooit uit Thailand en grote delen van Cambodja bestond. De Preah Vihear tempel staat op de Werelderfgoedlijst van de Unesco. Het complex werd tot woede van veel Thai in 1962 door het Internationaal Gerechtshof toegewezen aan Cambodja.

Cambodja en Thailand beschuldigen elkaar ervan als eerste de wapens te hebben opgenomen. Het conflict heeft tot dusver twaalf militairen het leven gekost en bijna vijftigduizend mensen op de vlucht doen slaan.

De strijd in het grensgebied rond de tempels en andere monumenten is geworteld in een langlopend conflict over de grens tussen beide landen. Al tientallen jaren wordt er geruzied over bepaalde delen van het grensgebied.


Zware gevechten bij grens Thailand en Cambodja (Foto: Novum)