Nederlandse voetballers in het buitenland - Week 17

Olga Kroeders

Ook dit jaar geeft FOK!sport weer verslag over de gebeurtenissen van onze voetballende landgenoten bij de minder bekende voetbalclubs en -competities. Door middel van een wekelijks verslag, dat elke dinsdagavond op de site zal verschijnen, houdt FOK!sport jullie op de hoogte over onze landgenoten in het buitenland.

 

In Zwitserland speelde Sion midweeks met 2-2 gelijk bij Bellinzona. Michael Dingsdag speelde bij Sion de gehele wedstrijd mee. Dingsdag stond afgelopen weekend ook in de basis in de uitwedstrijd tegen de nummer laatst St. Gallen. Sion won met 0-1 door een treffer van Prijovic. In de stand bezet Sion de vierde plaats met 46 punten uit 30 duels.



Met Nigel Hasselbaink in de basis speelde Hamilton in Schotland in de degradatiegroep met 1-1 gelijk tegen Abderdeen. Hamilton schoot met het gelijkspel niets op want het blijft laatste staan.



In de Amerikaanse Major League Soccer heeft trainer Aron Winter met zijn ploeg Toronto FC een punt weten te pakken in de ontmoeting met Columbus Crew. In eigen huis eindigde de wedstrijd in 1-1. Javier Martina kreeg opnieuw een basisplaats, maar de voormalig Ajacied werd na ruim een uur gewisseld. Nick Soolsma bleef opnieuw de gehele partij op de reservebank. Toronto FC staat na dit weekend op de zevende plaats.

FC Edmonton heeft in de NASL, het tweede niveau in de Verenigde Staten, de eerste nederlaag van het seizoen geleden. Op bezoek bij Carolina RailHawks verloor de ploeg van trainer Harry Sinkgraven met 2-0. De twee doelpunten betekenden tevens de eerste twee tegentreffers van het seizoen voor doelman Rein Baart, die opnieuw de gehele wedstrijd onder de lat stond. FC Edmonton zakte door de nederlaag naar de derde plek.

Nog een divisie lager, in de USL Pro, verloor Dayton Dutch Lions ook hun tweede wedstijd van dit seizoen. In eigen huis verloor de ploeg met 2-3 van Rochester Rhinos. De Nederlanders Jesper Leerdam, Julius Wille, Marvin van der Pluijm en Lucien Seymour hadden allen een basisplaats. Een kwartier voor tijd maakte ook Dick van Eijmeren zijn opwachting. Na twee speelrondes neemt Dayton Dutch Lions de laatste plaats in.


Qäbälä heeft afgelopen speelronde de punten gedeeld met hekkensluiter MOIK. In eigen huis kwam de ploeg niet verder dan 0-0. Steve Olfers kreeg van trainer Tony Adams opnieuw een basisplek en speelde vervolgens de gehele wedstrijd mee. Qäbälä gaat ook na dit weekend nog altijd fier aan kop in de Degradatiegroep van de competitie van Azerbeidzjan. De voorsprong op nummer twee Mu?an bedraagt vijf punten.


In Oostenrijk zakte Austria Wien naar de tweede plaats door een 1-1 gelijkspel bij SV Ried. Ronald Linz maakte vlak voor tijd voor Austria, waar Nacer Barazite de gehele wedstrijd meespeelde, de gelijkmaker. Austria heeft nu één punt achterstand op Sturm Graz dat afgelopen weekend wel won. Red Bull Salzburg, met David Mendes da Silva, ging thuis met 2-3 onderuit tegen Wacker Innsbruck. Carlos Merino was verantwoordelijk voor de winnende treffer. Red Bull staat vijfde en heeft 47 punten uit 30 wedstrijden. 


In de Bulgaarse competitie heeft Levski Sofia afgelopen weekend met moeite drie punten gepakt. Tegen middenmoter Beroe werd in de slotfase een 2-3 overwinning bewerkstelligd. Oud Roda JC-speler Jeanvion Yulu-Matondo was zes minuten voor tijd verantwoordelijk voor de 2-3. Dustley Mulder en Serginho Greene speelden beiden de gehele wedstrijd mee in de verdediging van Levski. Beide spelers pakten in de slotfase een gele kaart. Door de overwinning heeft nummer twee Levski nog altijd een achterstand van acht punten op koploper Litex Lovech.


Hedewiges Maduro is afgelopen weekend met zijn ploeg Valencia in eigen huis keihard onderuit gegaan tegen Real Madrid. Maduro verloor met zijn team met maar liefst 3-6. Onze landgenoot kreeg een basisplaats, maar werd na ruim een uur spelen gewisseld. Ondanks het zware verliest staat Valencia nog altijd stevig op de derde plaats. Real Mallorca heeft afgelopen speelronde gewonnen van Getafe. Met Jonathan De Guzman in de basis won het team met 2-0. Door de overwinning staat de ploeg na dit weekeinde op de tiende plek.


Gençlerbirligi heeft zich afgelopen weekend zo goed als zeker veilig gespeeld in de Turkse competitie. De ploeg speelde weliswaar met 1-1 gelijk tegen Kasimpasaspor, maar zag ook de concurrentie punten morsen. Hursut Meric, voormalig speler van ADO Den Haag, had een basisplek bij Gençlerbirligi. De aanvaller werd twintig minuten voor tijd gewisseld voor Delibalta. Achteraf een goede wissel, aangezien Delibalta korte tijd later de gelijkmaker scoorde. Met nog vier duels te gaan heeft Gençlerbirligi een voorsprong van twaalf punten op plek zestien, welke na dit seizoen het spelen van play-offs inhoudt. Met Nordin Amrabat in de basis heeft Kasimpasaspor met 1-1 gelijkspeeld tegen Galatasaray. Amrabat werd door trainer Shota Arveladze in de laatste minuut gewisseld. De ploeg staat na dit weekeinde op de zesde plek.

In de Engelse Premier League stond Tim Krul weer eens bij Newcastle United onder de lat. Midweeks werd met 0-0 gelijkgespeeld tegen Manchester United waar Edwin van der Sar het doel verdedigde. Met Krul wederom in het doel speelde Newcastle afgelopen weekend met 1-1 gelijk bij Blackpool. Newcastle bezet in Engeland de negende plaats met 41 punten uit 34 duels. Wigan Athletic verloor afgelopen weekend met 4-2 bij Sunderland. Ronnie Stam kwam bij de verliezende ploeg als invaller op het veld terwijl Boudewijn Zenden bij Sunderland op de bank bleef.



In de Championship verloor Leicester City, met Jeffrey Bruma in de basis, afgelopen weekend bij Nottingham Forrest met 3-2. Paul McKenna maakte de winnende treffer. Leicester bezet de elfde plaats en heeft 63 punten uit 44 duels. Crystal Palace speelde met 0-0 gelijk bij Doncaster Rovers. Kemy Agustien speelde bij Crystal, de nummer 20 in de Championship, de gehele wedstrijd mee. Swansea City liet wederom punten liggen. Ditmaal werd, met Dorus de Vries onder de lat, met 0-0 gelijkgespeeld bij Portsmouth. Swansea staat vierde en heeft elf punten achterstand op koploper Queens Park Rangers.

 

Middlesbrough won met 2-4 bij Hull City mede door drie doelpunten van Scott McDonald. Marvin Emnes speelde bij Middlesbrough de hele wedstrijd mee. De club bezet inmiddels de vijftiende plaats en heeft 56 punten uit 44 wedstrijden.



Wisla Kraków heeft afgelopen weekend in de Poolse competitie dure punten laten liggen in de strijd om het kampioenschap. Op bezoek bij Slask Wroclaw verloor de ploeg van trainer Robert Maaskant met 2-0. Kew Jaliens speelde bij Wisla de volledige wedstrijd mee. Nummer twee Jagiellonia Bialystok won wel en naderde koploper Wisla tot op drie punten.

Marciano Bruma staat met Arka Gdynia ook na dit weekend op de vijftiende plek, welke na afloop van het seizoen degradatie inhoudt. Afgelopen weekend verloor de ploeg met maar liefst 4-0 van Polonia Warschau. Arka Gdynia staat in punten gelijk met de veilige plek nummer veertien, waar op dit moment Polonia Bytom staat.

 

 

Borussia Mönchengladbach heeft in de Bundesliga de laatste plaats verlaten. Afgelopen weekend werd, met Roel Brouwers in de basis, met 1-0 verrassend gewonnen van Borussia Dortmund. Mohammadou Idrissou scoorde de enige treffer van de wedstrijd.

 

 

In de 2. Bundesliga won Energie Cottbus midweeks met 1-2 van Erzgebirge Aue. Jules Reimerink kwam bij de winnende ploeg als invaller op het veld. Energie bezet de zesde plaats en heeft 51 punten uit 31 wedstrijden. Koploper Hertha BSC, met Maikel Aerts in het doel, won met 0-1 bij MSV Duisburg. Ramos maakte de enige treffer van de wedstrijd. FC Augsburg verloor verrassend met 1-2 thuis van Alemannia Aachen. Paul Verhaegh en Gibril Sankoh stonden bij Augsburg in de basis en Sankoh kreeg vlak voor tijd geel. Arminia Bielefeld verloor met 2-0 bij Fortuna Düsseldorf. Romano Denneboom kwam als invaller op het veld. Arminia blijft laatste staan met 13 punten uit 31 wedstrijden.

Klik hier om op het forum verder te discussiëren over de Nederlandse voetballers in het buitenland!