FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 25 april 2011

Dode bij botsing tussen fietsers

Een 69-jarige wielrenner uit Zandvoort is om het leven gekomen bij een ongeval in zijn woonplaats. De man botste op de Zeeweg frontaal op een andere fietser, die daar met een groepje fietsers rondreed, en viel, meldt de politie maandag.

Het slachtoffer werd naar een ziekenhuis vervoerd, maar de hulp mocht niet meer baten. De fietser met wie het slachtoffer botste, een 26-jarige Duitser, liep lichte verwondingen op.

[Premier League] Dzeko bezorgt Man City zege

Manchester City heeft zich steviger op de vierde plaats van de Premier League genesteld. Door een 1-0 uitzege op Blackburn Rovers komen de Citizens op 59 punten, vier meer dan concurrent Tottenham Hotspur. De vierde plaats biedt aan het eind van het seizoen toegang tot de voorronde van de Champions League.

Invaller Edin Dzeko kroonde zich een kwartier voor tijd tot matchwinner toen een van richting veranderde voorzet van David Silva toevallig voor zijn voeten belandde. Voor de Bosniër, in de winterstop voor veel geld overgenomen van VfL Wolfsburg, was het zijn eerste doelpunt in dienst van City. Nigel de Jong speelde bij de bezoekers de hele wedstrijd mee.

Waar Manchester City strijdt voor een Europees ticket, nemen bij Blackburn de degradatiezorgen steeds grotere vormen aan. De ploeg van trainer Steve Kean staat op de zestiende plaats slechts één puntje boven de degradatiestreep.


Dzeko bezorgt Manchester City zege (Foto: Novum)

Giffords aanwezig bij lancering Endeavour

Het Amerikaanse Congreslid Gabriella Giffords, die in januari bij een aanslag in het hoofd werd geschoten, kan deze week afreizen naar Florida voor de lancering van het ruimteveer Endeavour. Dat hebben de artsen van Giffords maandag gezegd. De man van Giffords, astronaut Mark Kelly, vertrekt vrijdag vanaf Cape Canaveral naar het internationaal ruimtestation ISS.

Volgens haar artsen is Giffords 'medisch gezien' in staat om vanuit Arizona naar Florida te vliegen om haar man uit te zwaaien. "Medisch gezien is er geen enkele reden waarom ze niet veilig naar Florida kan vliegen om samen met haar man deel te nemen aan dit fantastische evenement", aldus dokter Dong Kim.

Kort na de lancering keert Giffords weer terug naar Houston voor haar revalidatie. De artsen benadrukten dat er afspraken zijn gemaakt met de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA over de zorg voor Giffords.


Giffords aanwezig bij lancering Endeavour (Foto: Novum)

Druk paasweekeinde voor kustwacht

De kustwacht heeft een druk paasweekend achter de rug. Het Kustwachtcentrum in Den Helder hielp onder meer jachten met motorproblemen, aan de grond gelopen vaartuigen en zette hulpacties op touw wegens vermiste kinderen en een rubberbootje dat leeg werd aangetroffen.

Voor de recreatievaart werd 23 keer een hulpactie opgezet, meldt het Kustwachtcentrum maandag aan het begin van de avond. In totaal 11 jachten riepen hulp in vanwege motorproblemen. 5 bleken zonder brandstof te zitten. Een jacht meldde brand aan boord, maar dat konden de opvarenden zelf blussen. Persoonlijke ongelukken deden zich niet voor.

Zondag werden onder meer vier reddingboten, twee kusthulpverleningsvoertuigen en een politiehelikopter ingezet wegens een vermist kind op het strand van Scheveningen. Het kind werd op het strand teruggevonden. De vermissing van een kind op het strand van Domburg liep maandag op eenzelfde manier af.

Wegens het lege rubberbootje dat werd aangetroffen op het Markermeer gingen maandag daarnaast onder meer vijf reddingboten, een politievaartuig en twee helikopters van politie en defensie op zoek naar mogelijke slachtoffers. Er werd niets aangetroffen. Later kwam vanaf een jacht het bericht dat dit vaartuig het bootje had verloren.

O'Sullivan naar kwartfinale WK snooker

Ronnie O'Sullivan heeft zich geplaatst voor de kwartfinale van het WK snooker. In de achtste finale wist de voormalig nummer één van de wereld oud-wereldkampioen Shaun Murphy met 13-10 te kloppen. In de volgende ronde wacht Rocket Ronnie met John Higgins wederom een zware kluif.

O'Sullivan leidde na de eerste sessie met 6-2, maar Murphy gaf zich niet gewonnen en knokte zich terug naar 9-7 in het tweede bedrijf. Daarna nam O'Sullivan een 12-8 voorsprong en stribbelde Murphy nog even tegen, maar Rocket Ronnie deed zijn reputatie eer aan door in het laatste frame van de partij de tafel nog even helemaal leeg te spelen.

'Cruijff neemt verantwoordelijkheid bij Ajax'

Johan Cruijff is bereid om zitting te nemen in de raad van commissarissen van Ajax. Als de ledenraad van de club een beroep op hem doet, zal hij zijn verantwoordelijkheid niet uit de weg gaan. Dat zegt Frits Barend maandag in het televisieprogramma Barend en Barend. De ledenraad van Ajax komt dinsdagavond bijeen.

Cruijff wil zich volgens Barend de komende twee jaar actief inzetten voor Ajax. Dennis Bergkamp en Wim Jonk moeten samen met hoofdtrainer Frank de Boer het technische hart van de club gaan vormen.

De ledenraad installeert waarschijnlijk dinsdagavond een benoemingscommissie. Deze moet op zoek naar kandidaten voor een nieuwe raad van commissarissen. Ajax hoopt zo snel mogelijk een opvolger voor vertrekkend algemeen directeur Rik van den Boog te vinden.

[Bundesliga] Hertha keert terug op hoogste niveau

Hertha BSC keert een jaar na de verrassende degradatie terug op het hoogste niveau in Duitsland. Een 1-0 uitzege bij MSV Duisburg was vanavond voldoende om al drie speelronden voor het eind zeker te zijn van promotie naar de Bundesliga. De Nederlandse keeper Maikel Aerts stond in de kampioenswedstrijd bij de Berlijnse club onder de lat.

De tweede promotieplaats lijkt een prooi te gaan worden voor FC Augsburg. De ploeg van de Nederlandse trainer Jos Luhukay heeft een voorsprong van vijf punten op nummer drie VfL Bochum. De club die als derde eindigt mag ten koste van de nummer zestien van de Bundesliga proberen promotie af te dwingen.

De degradatie van Hertha kwam vorig jaar voor de supporters als een donderslag bij heldere hemel. De club uit de Duitse hoofdstad eindigde sinds de promotie in 1997 dertien jaar op rij bij de bovenste twaalf en speelde in het seizoen 2009/10 nog Europees voetbal.

Man verdrinkt tijdens visuitje met gezin

Een 35-jarige man uit Den Haag is maandagmiddag bij Hoek van Holland om het leven gekomen nadat hij tijdens het vissen bij de Maeslantkering in het water terecht was gekomen. Ook het zoontje van de man kwam in het water terecht, maar die kon snel uit het water worden gehaald, meldt een woordvoerder de politie.

Het incident vond rond 16.30 uur plaats. De man was met zijn vrouw, zoontje en neefje aan het vissen. Een hoge golf die vermoedelijk werd veroorzaakt door een passerende boot sleurde de man en zijn zoontje het water in.

De man was na de golf spoorloos en werd na een zoektocht gevonden. Hij werd gereanimeerd en naar een ziekenhuis gebracht, waar hij niet veel later overleed.

Voor de vrouw, het zoontje en neefje is Slachtofferhulp ingeschakeld. De politie onderzoekt het incident.

Resident Evil: Revelations wordt eng

Producer Masachika Kawata, die meewerkt aan Resident Evil: Revelations, heeft laten weten dat dit exclusieve deel op de Nintendo 3DS, eigenlijk de eerste 'echte' Resident Evil voor Nintendos nieuwste, weer ouderwets eng wordt.

"This time, the amount of script increased significantly and it will be a lot of work. We’ll make it so it will be a real horror experience. Don’t miss it!" Resident Evil 4 en met name deel vijf waren meer actiegericht en daardoor minder eng. Of Revelations net zo eng wordt als de eerste drie delen, moet nog blijken.

Grieken roosteren geen hazewindhond aan het spit.

Een Griekse traditie heeft zondag voor behoorlijk wat consternatie gezorgd in Vlissingen. Een bewoner van de Glacisstraat meldde zich zondagmiddag in paniek bij de politie met het verhaal dat een paar buurtbewoners twee hazewindhonden in de achtertuin aan het roosteren waren.

Agenten gingen mee naar de woning van de bewoner. Vanuit de woning hadden de agenten uitzicht op de betreffende achtertuin. In die tuin zaten ongeveer tien mannen en werden twee grote stukken vlees aan een spit gebraden, die inderdaad verdacht veel op hazewindhonden leken.

De agenten besloten daarop verder onderzoek te doen, waarop bleek dat geiten en geen honden werden geroosterd aan het spit. Het roosteren van geiten of schapen blijkt een Griekse traditie te zijn op eerste paasdag, waarna het vlees door familie en vrienden wordt opgegeten, aldus de politie. Het geitenvlees was eerlijk gekocht.

Alice: Madness Returns-bedenker geïnspireerd door Zelda

In een interview met de concullega's van Computerandvideogames.com is te lezen dat de bedenker van Alice: Madness Returns, American McGee, zich heeft laten inspireren door de The Legend of Zelda-serie.

Op de vraag welke games er onder andere ter inspiratie voor de gameplay en mechanieken hebben gediend, zegt McGee dat The Legend of Zelda daar een rol in heeft gespeeld. "The core of the mechanics you could probably look to something like Zelda, like pretty old-school, to understand where we were trying to go with how we built the weapons and the combat systems."

Alice: Madness Returns is een combinatie van een platform-game, met horror- en hack-and-slash-elementen. Electronic Arts, de uitgever, heeft eerder deze maand bekendgemaakt dat het spel deze zomer uitkomt op  PC, Xbox 360 en PlayStation 3.

'Sigthórsson moet El Hamdaoui opvolgen bij Ajax'

Kolbeinn Sigthórsson kan volgens VI.nl op de interesse rekenen van Ajax. De Amsterdammers houden rekening van een vertrek van Mounir El Hamdaoui in de zomer en de club heeft daarom een schaduwlijst opgesteld.

El Hamdaoui ligt sinds de aanstelling van Frank de Boer in de clinch met de trainer en de geruchten dat de spits wil vertrekken uit Amsterdam werden daardoor alleen maar sterker. Mocht de Marokkaan vertrekken, dan komt Sigthórsson in beeld. De IJslander lijkt haalbaar, aangezien zijn contract bij AZ volgend seizoen afloopt.

Ook Tim Matavz is in beeld bij Ajax, maar zijn komst lijkt minder reeël. De Sloveen heeft zijn zinnen gezet op een buitenlands avontuur en Napoli lijkt de grootste kans te hebben om de spits binnen te halen.

VI weet verder te melden dat Ajax komende zomer opnieuw een poging wil ondernemen om Dries Mertens naar Amsterdam te halen. De rappe buitenspeler van FC Utrecht was afgelopen winter ook al in beeld bij de Amsterdammers. Ook zou Lokomotiv Moskou inmiddels interesse hebben getoond in de Belgische aanvaller.

Rebellin maakt rentree bij Andalucia na dopingschorsing

De dopingschorsing van Davide Rebellin loopt deze week af. De Italiaan zal ook deze week zijn rentree maken in het wielerpeloton. Hij zal in dienst van Andalucia-Caja Granada de Ronde van Asturië gaan rijden.

Rebellin werd geschorst nadat bij hem met nieuwe tests cera werd aangetroffen. Hij had even daarvoor de Waalse Pijl voor de derde keer gewonnen. Door de schorsing moest Rebellin zijn zilveren olymische medaille inleveren.

Volleyballers Rotterdam veroveren titel

De volleyballers van Rivium Rotterdam hebben de nationale titel veroverd. Het vierde duel met Langhenkel Volley Orion werd door de ploeg van Albert Cristina met 3-2 gewonnen. De beslissende vijfde set ging met 15-12 naar de Rotterdammers. Daardoor kwam de stand in de best-of-five op 3-1.

Rotterdam begon sterk aan het vierde duel van de play-offs. De ploeg van Cristina won de eerste twee sets met 25-16 en 25-20. Daarna raakte de formatie de controle over de wedstrijd kwijt. Met 23-25 en 26-28 leken de Doetinchemmers alsnog de laatste kans te grijpen om er een beslissingswedstrijd uit te slepen.

In de derde set gaf Orion een grote voorsprong nog bijna weg, in de vierde lukte het de ploeg uit de Achterhoek een wedstrijdpunt weg te werken. De thuisclub herpakte zich daarna en haalde alsnog de titel binnen.

Medvedev zinspeelt op vertrek

De Russische president Dmitri Medvedev wil een baan als 'engelbewaarder' van de Russische hightechindustrie als hij aftreedt als president. Dat heeft hij maandag in een interview met de Russische televisiezender Dosjd gezegd. Hij lijkt hiermee aan te geven dat hij niet opnieuw deel zal nemen aan de presidentsverkiezingen van 2012.

De 45-jarige Medvedev zei dat hij, als zijn carrière als staatshoofd over is, een baan wil in Skolkovo, een voorstad van Moskou waar hij probeert de hightechindustrie te ontwikkelen. Medvedev wil dat Skolkovo, net als Silicon Valley in de Amerikaanse staat Californië, een centrum van nieuwe technologieën wordt. Na het interview bedankte Medvedev de aanwezige journalisten dat ze hem niets hadden gevraagd over de verkiezingen.

Medvedev werd door zijn voorganger Vladimir Poetin, die nu premier is, naar voren geschoven als president. Hoewel Medvedev twee weken geleden nog heeft gezegd niet uit te sluiten dat hij opnieuw deelneemt aan de verkiezingen, wordt aangenomen dat Poetin opnieuw president van Rusland wordt.

Poetin is populair bij veel gewone Russen. Zijn stevige retoriek en zijn antiwesterse toon vinden een gewillig oor bij de Russen. Zij zien hem als de verdediger van de Russische status als wereldmacht en beschouwen hem als diegene die zorgt voor hun veiligheid en welvaart.

Doordat niet duidelijk is wie er deelnemen aan de Russische presidentsverkiezingen, wordt voorkomen dat Medvedev vleugellam wordt. Bovendien zorgt de schijn van politieke competitie ervoor dat er veel interesse is in de verkiezingen.

Italië bereid tot luchtaanvallen op Libië

Italië is gereed om de luchtmacht aanvallen uit te laten voeren op militaire doelen in Libië. Dat heeft premier Silvio Berlusconi maandag verklaard.

Berlusconi meldde dat hij de Amerikaanse president Barack Obama telefonisch heeft ingelicht dat 'Italië ingaat op het verzoek van het hoofd van de NAVO' om een bijdrage te leveren aan de operaties in Libië.

Italië is oud-kolonisator van Libië. Premier Berlusconi had tot voor kort goede banden met de Libische leider Moammar Gadhafi.

Italië bereid tot luchtaanvallen op Libië
Italië bereid tot luchtaanvallen op Libië (Foto: ANP)

Ajax biedt Serero mogelijk contract aan

Thulani Serero wordt mogelijk door Ajax overgenomen van zustervereniging Ajax Cape Town. De 21-jarige aanvaller liep de afgelopen periode voor een tweede keer stage in Amsterdam en liet daarbij een goede indruk achter. In samenspraak met de Zuid-Afrikaanse speler gaat Ajax bekijken of het tot een definitieve overgang kan komen.

Ook over Clayton Daniels, die voor een eerste keer stage liep, was de technische staf tevreden. De 26-jarige Zuid-Afrikaanse verdediger komt mogelijk binnenkort voor een tweede proefperiode naar de Arena. Van de huidige selectie van Ajax speelde de Kameroener Eyong Enoh in het verleden voor Ajax Cape Town.

Foto's: Paaspop, Schijndel

Het festivalseizoen 2011 is geopend! Rond pasen zijn er diverse festivals in Nederland, en waarschijnlijk het grootste en bekendste is wel Paaspop in Schijndel, Noord-Brabant. Sinds 1990 wordt dit festival met pasen gehouden en sindsdien is het uitgegroeid tot een groot festival. In drie dagen passeerden 41 duizend bezoekers de toegangspoortjes. In verschillende tenten was een divers programma neergezet van pop, rock, dance, hiphop, en theater. Dit jaar was er zelfs een apart podium voor mash-ups (door elkaar gemixte muziek met soms verrassende combinaties).

Buffon: "Juve moet waardigheid behouden"

Keeper Gianluigi Buffon heeft gezegd dat het enige waar Juventus nu nog voor moet zorgen, het behouden van de eigen waardigheid is. Juventus hoopte aan het begin van het seizoen mee te zullen strijden om de titel van de Italiaanse competitie, maar staat momenteel zevende. De club is bezig om zich volgend seizoen te verzekeren van Europees voetbal. Voor Buffon telt er nu nog maar één ding, en dat is het behouden van de eigen waardigheid.

"Dat klinkt misschien stom, maar als je het shirt van Juve draagt, weet je dat je door veertien miljoen fans in de gaten wordt gehouden", zegt Buffon tegen SkySport24. "We kunnen het ons niet meer veroorloven om nog meer punten weg te gooien. We moeten tot het einde blijven vechten, dat is onze enige taak."

Volgens de Italiaanse pers zal Luigi Delneri moeten boeten voor de tegenvallende resulaten en de club aan het einde van het seizoen moeten verlaten. Buffon denkt dat ook. "Zijn positie is in gevaar en dat vind ik jammer, maar het is altijd de trainer die de prijs moet betalen. Ik ben boos en teleurgesteld, maar het is niet de juiste tijd om je daardoor te laten afleiden."

Zware crash voor wegracer Prins

De jonge Nederlandse motorcoureur Jordy Prins is bij wedstrijden op de Lausitzring zwaar ten val gekomen. Het ongeval gebeurde al in de opwarmronde van het Duitse 125cc-kampioenschap, waar ook de Duitser Marvin Fritz bij betrokken was.

Prins is onmiddellijk na het ongeval overgebracht naar het ziekenhuis van Dresden. Daar is de tiener geopereerd en wordt er kunstmatig in coma gehouden vanwege hersenletsel en problemen met de longen. De artsen konden nog niets zeggen over een herstel voor de coureur uit Klazienaveen.

Extra jaar voor leverkankerpatiënt

Een nieuwe behandeling kan ervoor zorgen dat uitbehandelde patiënten met leverkanker beduidend langer blijven leven. Een woordvoerster van het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMC) heeft maandag een bericht hierover van de NOS bevestigd.

Het gaat om een behandeling waarbij radioactieve bolletjes met een katheter via de lies en de leverslagader rechtstreeks in de lever ingebracht worden.

De behandeling wordt sinds 2009 uitgevoerd in Utrecht. Tot nu toe hebben zeventig patiënten de behandeling ondergaan. Ze bleven gemiddeld een jaar langer leven.

Uitzonderlijk goed Pasen voor attracties

Attracties zoals de Keukenhof hebben een uitzonderlijk goed paasweekend beleefd. De Keukenhof trok ruim honderdduizend bezoekers. Hoewel goed weer doorgaans slecht nieuws is voor musea, kon het Rijksmuseum in Amsterdam echter ook rekenen op veel belangstelling.

Bijna zestienduizend mensen bezochten sinds vrijdag de presentatie Rijksmuseum, De Meesterwerken. Vorig jaar kwamen er honderden bezoekers minder naar het Rijksmuseum, dat dit jaar uitpakte met de naar eigen zeggen mooiste werken uit de Gouden Eeuw.

Algemeen directeur van de Keukenhof Piet de Vries denkt dat 2011 waarschijnlijk een van de beste paasdagen uit de geschiedenis van de Keukenhof is geworden. "De combinatie van het uitzonderlijk mooie weer, het park in volle bloei en het thema heeft ervoor gezorgd dat we zeer tevreden mogen zijn over het grote aantal gasten."

Thema van dit jaar is Duitsland, land van dichters en denkers. De Keukenhof werd vooral bezocht door Nederlandse gezinnen, Duitsers en Aziaten.

Het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC) meldde eerder op de dag al dat door het zomerse weer een recordaantal buitenlandse toeristen de paasdagen doorbrengt in Nederland. Ruim een miljoen mensen vieren dit weekeinde vakantie in het land, tweehonderdduizend meer dan vorig jaar. De buitenlandse gasten komen vooral uit Duitsland en België.

Doden bij explosie in hotel Nigeria

Bij een explosie in een hotel in het noordoosten van Nigeria zijn zondag zeker drie mensen om het leven gekomen en veertien gewond geraakt. Dat heeft de politie gezegd. De explosie vond plaats in het stadje Maiduguri. Een veemarkt in Maiduguri werd maandag eveneens getroffen door een explosie.

Of het om een aanslag ging, is niet duidelijk. De verantwoordelijkheid voor de explosie werd in ieder geval nog niet opgeëist. Een uur voor het voorval had de radicale islamitische groepering Boko Haram een verklaring doen uitgaan, waarin zij zwoer haar strijd tegen de regering voort te zetten. De groepering streeft de invoering van de sharia na.

Activisten VAE vast om verzet tegen regering

De Verenigde Arabische Emiraten hebben maandag vijf activisten gevangengezet. De vijf worden beschuldigd van 'verzet tegen de regering', omdat ze vorige maand een petitie voor meer democratie hebben ondertekend. Dat meldt het staatspersbureau van de VAE.

De activisten worden ondervraagd vanwege 'daden die een bedreiging zijn voor de staatsveiligheid' en het beledigen van de leiders van Abu Dhabi, onder wie kroonprins Sheik Mohammed bin Zayed Al Nahyan. Of ze al zijn aangeklaagd is niet duidelijk.

Politieke activiteiten zijn in de VAE sterk aan banden gelegd. De VAE bestaan uit zeven semiautonome staten die worden geleid door een sjeik. Er zijn geen oppositiegroepen en politieke partijen zijn verboden. In de olierijke Emiraten is nog geen sprake van grootschalige protesten, zoals elders in de Arabische wereld. Vorige maand tekenden echter 130 mensen een petitie waarin constitutionele en parlementaire hervormingen werden geëist. Daarnaast riepen de ondertekenaars op tot vrije verkiezingen en een eerlijker verdeling van de olierijkdom van het land.

Een van de vijf activisten die zijn vastgezet is blogger Ahmed Mansour, die een politiek forum op het internet leidde. Een van de anderen is Nasser bin Ghaith. Hij is hoogleraar economie aan de dependance van de Sorbonne in Abu Dhabi. Beiden werden begin april gearresteerd.

3JS geen last van extra druk voor Songfestival

De 3JS voelen geen extra druk nu hun kans op succes tijdens het Eurovisie Songfestival steeds hoger wordt ingeschat. "Het verlicht de druk juist", zegt Jaap de Witte.

"Als er bepaalde negatieve berichten zijn, dan denk je toch gauw: 'Oh, er zal wel wat zijn.' Dan komt er wat zorg of twijfel", vervolgt de gitarist tegen Novum Nieuws. "Maar nu, hoeveel goed nieuws kun je nog meer krijgen?"

Hoewel de Volendamse heren niet veel waarde hechten aan polls, zijn ze blij over hun hoge notering bij de internationale wedkantoren. "Dat is leuk", vindt De Witte. "Goed om te horen ook."

Ook de directeur van de TROS, dat het Eurovisie Songfestival uitzendt, schat de kansen van het trio hoog in. "We horen eigenlijk alleen maar positieve dingen", zegt Peter Kuipers. "Wij hebben er alle vertrouwen in. Ook als ik naar de polls kijk, denk ik dat we het gaan redden."

De 3JS staan op 12 mei met Never Alone in de halve finale van het muziekfestijn, in Düsseldorf. Als het nummer genoeg stemmen krijgt, staan de heren twee dagen later in de grote finale.


3JS geen last van extra druk voor Songfestival (Foto: Novum)

Japan blijft zoeken naar lichamen

Duizenden militairen hebben maandag methodisch delen van de Japanse prefectuur Miyagi uitgekamd op zoek naar slachtoffers van de tsunami. Nog steeds worden er bijna twaalfduizend mensen vermist. De operatie, die twee dagen duurt, is de grootste sinds op 11 maart een aardbeving en een daaropvolgende tsunami het noordoosten van Japan troffen.

Aan de operatie nemen zo'n 25.000 militairen deel. Ze worden ondersteund door politieagenten, de kustwacht en Amerikaanse militairen. De hoop is dat er forse vooruitgang wordt geboekt. Vooralsnog zijn er 38 lichamen gevonden.

De zoektocht naar de vermisten als gevolg van de tsunami is een stuk lastiger dan het zoeken naar slachtoffers van de aardbeving. Door de vloedgolf kunnen lichamen op allerlei plaatsen terecht zijn gekomen, terwijl slachtoffers van de aardbeving meestal onder het puin van gebouwen te vinden zijn.

De natuurrampen die Japan hebben getroffen hebben in totaal 14.300 mensenlevens geëist. Nog steeds worden er 11.900 mensen vermist. Bij de eerste zoektocht door het leger werden 339 stoffelijke overschotten gevonden, bij de tweede werden nog eens 99 lichamen aangetroffen.


Japan blijft zoeken naar lichamen (Foto: Novum)

Duizenden demonstreren bij kerncentrales Duitsland

Duizenden mensen hebben maandag gedemonstreerd bij verschillende Duitse kerncentrales. Ze eisten een snel einde aan het gebruik van kernenergie. Op twaalf plaatsen in Duitsland werden protestacties gehouden.

Veel Duitsers zijn sterk gekant tegen het gebruik van kernenergie. De kernramp in Japan heeft de Duitse weerstand tegen kernenergie nog eens versterkt. De Duitse regering bevroor na de ramp met de Fukushima Daiichi-centrale plannen om Duitse kerncentrales langer open te houden. Bovendien werden zeven kernreactors tijdelijk stilgelegd.

Dinsdag wordt de kernramp in Tsjernobyl herdacht, die dan precies 25 jaar geleden plaatsvond. Bij de ramp kwam een enorme wolk radioactief materiaal vrij. In grote delen van Europa kwamen deze deeltjes vervolgens neer. Honderdduizenden mensen in Oekraïne, Wit-Rusland en het westen van Rusland moesten huis en haard achterlaten. De ramp in Tsjernobyl werd pas na enkele dagen bekend, omdat de Sovjetregering lange tijd de ramp probeerde stil te houden.


Duizenden demonstreren bij kerncentrales Duitsland (Foto: Novum)

De Bakker verliest bij rentree

Thiemo de Bakker is in de eerste ronde van het ATP-toernooi in Estoril uitgeschakeld. De Nederlander, die zijn rentree maakte, verloor met 7-5, 3-6 en 2-6 van de Zuid-Afrikaan Kevin Anderson.

De Bakker kwam in de eerste set een break voor maar deze wist hij niet vast te houden. De Bakker brak zijn tegenstander bij 5-5 wederom waarna hij op eigen service de setwinst pakte. In het tweede bedrijf wist de Nederlander van een 0-3 achterstand terug te komen naar 2-3 maar leverde daarna zijn service weer in. Anderson kwam in de set niet meer in de problemen en pakte de winst met 3-6.

Beide spelers moesten zich in de derde set laten behandelen aan het bovenbeen. De Zuid-Afrikaan brak De Bakker gelijk in de eerste game en dat deed hij bij 4-2 wederom. Daarna maakte hij het karwei op eigen service af.

Cruijff: "Barcelona moet zich niet druk maken"

In de aanloop naar de eerste kraker in de halve finale van de Champions League tussen Real Madrid en Barcelona heeft Johan Cruijff nog eens aangegeven dat Barcelona zich niet moet gaan verstoppen. "Barcelona moet doen wat het al duizend keer eerder heeft gedaan. Voetballen en zich niet laten meeslepen in een woordenstrijd", schreef de Nederlander in zijn column in het Spaanse dagblad El Periodico over het duel woensdag in Madrid.

"Het gelijkspel in de laatste onderlinge competitiewedstrijd levert Barcelona straks de titel op, de bekerfinale werd met een uiterst kleine marge verloren. Dat kwam omdat Barcelona niet schitterde. Als dat het echte Barcelona was in die duels, dan heeft de ploeg inderdaad een probleem", keek Cruijff terug op de twee onderlinge ontmoetingen tussen de twee topploegen in de afgelopen week. In de Priméra Division heeft Barcelona een voorsprong van acht punten op de aartsrivaal.

"In plaats van zich zorgen te maken over wie de scheidsrechter is en of het gras in Bernabeu te lang is, zouden de spelers meer moeten denken aan hoe ze meer in scoringspositie kunnen komen", schreef Cruijff.

Cruijff: Barcelona moet zich niet druk maken
Cruijff: Barcelona moet zich niet druk maken (Foto: ANP)

Baarmoederhalskanker moet actiever bestreden

Er moet meer voorlichting komen over mogelijkheden om baarmoederhalskanker actiever te bestrijden. Daarvoor pleit de Delftse gynaecoloog Bram ter Harmsel, voorzitter van de stichting Humacare.

Baarmoederhalskanker wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door het virus HPV, dat wordt overgedragen via seksueel contact. Ongeveer 80 procent van de mensen die seksueel actief zijn, draagt ooit in het leven het virus bij zich. Maar meestal verdwijnt het virus ook weer. Juist in die periode dat vrouwen 'schoon' zijn en het virus niet bij zich dragen, kunnen zij zich laten vaccineren tegen het virus zodat de kans op baarmoederhalskanker enorm afneemt, zegt gynaecoloog Ter Harmsel.

Ryan Phillippe wil stoppen met acteren

Ryan Phillippe wil Hollywood de rug toekeren. De 36-jarige acteur voelt zich niet meer op zijn gemak voor de camera in het door paparazzi geteisterde Los Angeles.

"Ik denk dat ik mijn acteercarrière ga beëindigen", zegt hij tegen de Amerikaanse krant New York Post. "Ik ben ontzettend introvert. Ik ben er klaar voor om achter de schermen te werken. Ik ben 36 en doe dit al twintig jaar."

Phillippe heeft er genoeg van om constant te worden gefotografeerd. "Het is zo moeilijk om uit te gaan in L.A. Ik ga verhuizen", vervolgt hij. "Ik ga een derde van het jaar doorbrengen in New York."

Phillippe was te zien in films als I Know What You Did Last Summer, 54 en Cruel Intentions. Hij was getrouwd met actrice Reese Witherspoon, met wie hij twee kinderen kreeg.


(Foto: Novum)

Stel met hond vindt menselijk been in water

Een stel heeft zondagmiddag in het Gelderse Zennewijnen een been gevonden. De politie heeft het been op het droge gebracht. Op dit moment is er geen vermoeden dat sprake is van een misdrijf. Het been kan bijvoorbeeld door de schroef van een boot zijn losgeraakt van een lichaam dat in het water lag.

De man en de vrouw liepen met hun hond langs de Waalbanddijk en stuitten rond 15.30 uur op het been. Het paar schrok volgens de politie flink. De vindplaats is na de vondst onderzocht. Er werd verder niets bijzonders aangetroffen. Het Nederlands Forensisch Instituut bestudeert het lichaamsdeel, dat al geruime tijd in het water lag.

Gedetineerde steekt bewaarder in gezicht

Een gevangenenbewaarder is zondagmiddag in een gevangenis in Middelburg door een gedetineerde met een mes in zijn gezicht gestoken. De bewaarder liep volgens de politie meerdere 'wondjes' in het gezicht op en werd voor behandeling naar een ziekenhuis in Goes gebracht.

De gedetineerde is aangehouden voor poging tot moord en is overgeplaatst naar een politiecel. Hij wordt woensdag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Een politiewoordvoerder vermoedt dat de gedetineerde langer zal moeten blijven 'gezien wat er is gebeurd'.

De steekpartij vond plaats in de gevangenis Torentijd. Hoe het incident kon gebeuren en wat de aanleiding was, is nog onduidelijk. De woordvoerder kon maandagmiddag ook nog niet zeggen waar het steekincident precies plaatsvond in de gevangenis. De politie onderzoekt de zaak verder.

De gevangenenbewaarder is inmiddels weer thuis. Volgens de woordvoerder konden zijn wonden worden geplakt en waren hechtingen niet nodig. "Het lijkt voor de bewaarder mee te vallen."

De Nooijer kan nederlaag niet geloven

Bloemendaal-aanvoerder Teun de Nooijer vindt het ongelooflijk dat zijn ploeg de kwartfinale van de Euro Hockey League heeft verloren. "We hadden genoeg kansen, maar de paal en de lat stonden in de weg." Volgens de veteraan was er wel geoefend op de penalty shoot-out, die volledig de mist in ging. "Dat was het probleem niet."

De geblesseerde De Nooijer moest vanuit de dug-out toekijken hoe zijn teamgenoten tegen Oranje Zwart streden. "Het was een te groot risico om te spelen. Ik kon niet goed aanzetten."

Ook Bloemendaal-trainer Dave Smolenaars was zwaar teleurgesteld. "Helaas waren we niet goed genoeg. In het vierde kwart hebben we voldoende kansen gehad, maar de bal wilde er niet in." Toch kon Smolenaars zijn ploeg niet veel verwijten. "Met deze jonge groep hebben we er alles uit gehaald wat er in zit."

Oranje Zwart-trainer Sjoerd Marijne was in zijn nopjes met het bereiken van de halve finale. "Dit is natuurlijk een fantastisch overwinning. Ik moet toegeven dat Bloemendaal hele grote kansen heeft gehad en misschien de overwinning had verdiend. Maar tot het vierde kwart hebben we de wedstrijd redelijk onder controle gehad."

Voor de Eindhovenaren was het de tweede shoot-out van het toernooi, een feit dat misschien in het voordeel van zijn ploeg sprak, denkt Marijne. "Natuurlijk is het een loterij. Toch hadden wij het voordeel dat we al eerder een shoot-out hebben gehad. Bovendien hebben we ook een hele goede keeper."

Wilders vindt vergelijking met Hitler op blog Joop 'knettergek'

Geert Wilders vindt het ongepast en 'ziekelijk demoniserend' dat op de website Joop.nl een tabel staat waarin hij wordt vergeleken met Adolf Hitler. Dat laat de PVV-leider weten in reactie op een artikel op het weblog. Wilders lag al eerder overhoop met de aan de VARA-gelieerde site, nadat daar een tekening van hem als bewaker van een concentratiekamp was geplaatst.

In het artikel De ironie van de hypocrisie gaat Michiel Blok, voormalig voorzitter van GroenLinks in Amsterdam-Oost, in op het niet doorgaan van de Arondéuslezing in het Noord-Hollandse provinciehuis.

Het verhaal van Thomas von der Dunk, waarin hij onder meer parallellen trekt tussen de Tweede Wereldoorlog en de opkomst van Wilders, werd onder meer door PVV'er Hero Brinkman te politiek gekleurd bevonden, waarna de lezing werd afgelast.

Blok vindt het vreemd dat er een taboe is op vergelijkingen met de oorlog en met Adolf Hitler. Vervolgens vergelijkt hij aan de hand van 37 kenmerken Wilders, en enkele andere politici als Mahatma Ghandi en Wim Kok, met Hitler. Dertig keer komen Wilders en de leider van Nazi-Duitsland overeen, Ghandi zes keer en Wim Kok slechts één keer omdat hij, net als Hitler, op democratische wijze aan de macht kwam.

"Deze lijst kenmerken is natuurlijk niet perfect. Maar er zijn wel opvallend veel meningen en zelfs daden die Wilders gemeen heeft met Hitler", stelt Blok.

Wilders vindt het stuk 'te walgelijk voor woorden'. "En weer dus die VARA die dus echt structureel bezig is met een ongekende hetze tegen de PVV en mijzelf", meldt Wilders vanuit het buitenland.

De PVV-leider eiste eerder dat een cartoon waarin de door de PVV voorgestelde tuigdorpen op de korrel werden genomen, van Joop.nl afgehaald zou worden. Hij sprak toen van 'zieke geesten bij de VARA' en boycotte het debat van de omroep in aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen. Uiteindelijk werd de tekening verwijderd nadat bij medewerkers van de VARA bedreigingen waren binnengekomen.


Wilders hekelt vergelijking met Hitler op blog Joop  (Foto: Novum)

John C. Reilly speelt alcoholist in fantasyfilm

De makers van The Hunger Games hebben acteur John C. Reilly gevraagd voor de rol van alcoholist in hun fantasyfilm. Reilly is bekend van films als Magnolia, Boogie Nights en Chicago. Het personage dat Reilly zou gaan spelen, is de mentor van de hoofdpersonen, schrijft het Amerikaanse tijdschrift New York Magazine.

The Hunger Games is gebaseerd op het gelijknamige boek van de Amerikaanse schrijfster Suzanne Collins. In dit boek moeten tieners uit verschillende delen van Panem, voorheen de Verenigde Staten, met elkaar vechten tot de dood erop volgt. Haymitch Abernathy, het personage waarvoor Reilly gevraagd is, is de enige nog levende persoon die ooit The Hunger Games gewonnen heeft.

Abernathy wordt de mentor van twee tieners gespeeld door Jennifer Lawrence, die de hoofdrol speelt in Winter's Bone en Josh Hutcherson, bekend van The Kids Are All Right. De film wordt geregisseerd door Gary Ross, die in 1998 debuteerde met de komedie Pleasantville. The Hunger Games moet volgend jaar in de bioscopen draaien.

De 45-jarige Reilly was ook in gesprek voor een rol in Oz: The Great and Powerful naar het klassieke boek The Wizard of Oz. Hierin zou hij te zien zijn naast hoofdpersoon James Franco als de tovenaar. De film is een proloog van The Wizard of Oz en gaat over de wijze waarop de tovenaar de macht van het land heeft overgenomen. Die gesprekken zouden echter zijn gestaakt, omdat Reilly voor de rol in The Hunger Games zou hebben gekozen.


John C. Reilly (Foto: Novum)

Oranje Zwart stort Bloemendaal in mineur

Oranje Zwart heeft het thuisspelende Bloemendaal uitgeschakeld in de Euro Hockey League. De Eindhovense hockeyploeg bereikte zo de halve finale. Na de reguliere speeltijd was het 1-1 geworden. In de verlenging scoorden beide ploegen niet, maar Oranje Zwart won de shoot-out met 2-0. HGC is in de halve finale de opponent van Oranje Zwart.

In Bloemendaal was het Oranje Zwart dat vlak voor de rust op voorsprong kwam toen Jelle Galema scoorde. Vlak voor het einde van het derde kwart maakte Martijn van Mierlo met een kalmpjes uitgevoerde backhand weer gelijk en daarna begon een stormloop op het Eindhovense doel.

Laurence Docherty leek met een prachtig lobje te scoren, maar Jeroen Delmee haalde de inzet van de tot Nederlander genaturaliseerde Schot van de lijn. Daarna raakte de thuisploeg ook nog de lat, maar de beslissende treffer bleef uit.

Omdat de winnende goal ook niet in de verlenging viel, was een shoot-out nodig. Bloemendaal begon die, maar Ronald Brouwer raakte de paal. Voor Oranje Zwart was Simon Gougnard wel doeltreffend, waarna Docherty een veel te nonchalante lob overwipte. David Alegre besliste de wedstrijd vervolgens al na twee penalty's. Bloemendaal werd vorig jaar ook al in de kwartfinale uitgeschakeld.

Naast Oranje Zwart en HGC zijn ook Reading uit Engeland en het Spaanse Club de Campo door naar de laatste vier. Beide halve finales en de eindstrijd worden over anderhalve maand in het weekeinde van Pinksteren gespeeld. De locatie van het finaleweekeinde is nog niet bekend.

Swank en Williams vechten om heksenrol

Hilary Swank en Michelle Williams zijn allebei in de race voor de rol van heks van het oosten in de film Oz: The Great and Powerful. Regisseur Sam Raimi wil dat Swank de heks speelt, maar producent Disney zet in op Williams, schrijft het tijdschrift New York Magazine.

James Franco speelt de rol van tovenaar in de film die zich afspeelt voor The Wizard of Oz en gaat over de weg die de tovenaar aflegt om de macht in het land Oz te krijgen. De slechte heks van het westen wordt gespeeld door Black Swan-actrice Mila Kunis.

Swank won twee Oscars, één in 2000 voor haar rol in het drama Boys Don't Cry en één voor haar hoofdrol in de boksfilm Million Dollar Baby uit 2004. Williams werd genomineerd voor een Oscar voor haar rol in de homowestern Brokeback Mountain uit 2005 en dit jaar voor haar rol in het romantische drama Blue Valentine. De opnames van Oz: The Great and Powerful moeten in juli beginnen, zodat de film in 2013 in de bioscopen kan draaien.

Sam Raimi is vooral bekend van zijn Spider-Man-films. Ook toen had hij ruzie met de filmstudio's. Hij wilde per se dat Tobey Maguire de superheld zou spelen, maar Sony Studio's wilde Wes Bentley, bekend van de duistere komedie American Beauty. Uiteindelijk kreeg Raimi zijn zin en speelde Maguire in zijn drie Spider-Man-films.


Michelle Williams (Foto: Novum)

Steve Coogan kondigt Alan Partidge-film aan

Steve Coogan werkt aan het scenario voor een film over zijn beroemde personage Alan Partridge. Tijdens de promotie van zijn tv-serie The Trip bevestigde de Britse komiek en acteur tegenover de Amerikaanse filmsite The Playlist dat de film volgend jaar wordt opgenomen.

"We hebben het project een tijdje laten liggen", zegt Coogan. "Maar nu hebben we weer een paar ideeën." De 45-jarige cabaretier zegt dat scenarist Peter Baynham, bekend van Borat, en Armando Iannucci, die In the Loop schreef, hem helpen met het scenario van de film over de narcistische radiomaker Partridge.

Het karakter Alan Partridge is ontstaan op de radio en kwam in 1994 voor het eerst op televisie in het programma The Day Today. Uiteindelijk speelde Coogan het personage in de tv-serie I'm Alan Partridge.


Steve Coogan (Foto: Novum)

Selby klopt Hendry op WK snooker

Mark Selby heeft zich ten koste van Stephen Hendry geplaatst voor de kwartfinales van het wereldkampioenschap snooker. De Engelsman klopte de zevenvoudig wereldkampioen met 13-4.

Selby stond na gisteravond al met 12-4 voor en scoorde vandaag zijn dertiende en beslissende frame. Hij maakte gisteren al indruk door zes keer een century, een break van meer dan 100 punten, te maken. Dat was nog nooit gepresteerd op het WK.

In de kwartfinale treft Selby zijn landgenoot Stuart Bingham of de Chinees Ding Junhui.

Win goodies op FOK!Ubi-maandag

Header

In samenwerking met Ubisoft geven wij elke maandag een goodie weg. Het kan van alles zijn, een game, een figurine of een T-shirt. Kom dus elke maandag weer kijken of je de vraag weet en doe mee!

Wil je kans maken op deze mysterieuze goodie, dat toevallig veel met dit zomerse weer te maken heeft? Dan zul je de Ubi-moeilijke vraag moeten beantwoorden: Hoe heet het geluid van beweging en beweging van geluid in de nieuwste trailer van Child of Eden?

Je kunt je antwoord vandaag tot middernacht inzenden via deze pagina.

Verrassing!

Herlings wint met overmacht in Valkenswaard

Motorcrosser Jeffrey Herlings heeft vandaag met overmacht beide manches gewonnen in de GP van Nederland. Hij herhaalde hiermee zijn prestatie van vorig jaar, toen hij bij zijn debuut in het wereldkampioenschap in de MX2 klasse ook beide wedstrijden won.

In de tweede manche kon zelfs een val Herlings niet van de zege afhouden. Op het Eurocircuit in Valkenswaard eindigde zijn Duitse rivaal Ken Roczen in beide manches als tweede. De Brit Tommy Searle werd twee keer derde.

 

De Zeeuw: "Het gaat niet meer om het spel"

Demy de Zeeuw ziet dat de landstitel voor het grijpen ligt voor Ajax. Met mooi voetbal of niet, als er twee keer wordt gewonnen is Ajax kampioen.

De Zeeuw heeft er vertrouwen in dat men in Amsterdam aan het einde van het seizoen het behalen van de dertigste landstitel in de historie van de club kan vieren. De Nederlands international zet nu alles op alles voor de kampioensschaal.

"De laatste wedstrijden gaat het niet meer om het spel, het gaat erom op de juiste momenten te scoren en een wedstrijd op slot gooien", aldus de middenvelder, die in het seizoen 2008-2009 nog kampioen van Nederland werd met AZ.

"Het gaat uiteindelijk om de meeste punten", aldus De Zeeuw tegenover Eredivisie Live. "Daar moeten we slim mee omgaan de komende twee wedstrijden. Het hoeft niet mooi, het moeten gewoon zes punten zijn."

'Vader vermoord gezin had schuld bij ex'

Een 50-jarige Fransman wiens vrouw en vier kinderen vorige week dood werden gevonden in de tuin van hun huis, had een grote schuld bij een ex-minnares. Dat meldden de krant Le Figaro en persbureau AFP maandag.

De vrouw meldde zich in de nacht van donderdag op vrijdag bij de politie, nadat de vondst van de vijf lichamen bekend was geworden. Ze had een tijdje een affaire met de man, een jeugdvriend. Ze leende hem 50.000 euro, maar toen hij weigerde het geld terug te betalen, besloot ze de rechter in te schakelen.

Begin april had de vrouw een brief van de vader gekregen, waarin hij schreef: "We hebben samen een mooie tijd gehad, nu zul je het ongeluk kennen". Hij verstuurde de brief vermoedelijk op 3 of 4 april, rond de tijd dat het gezin verdween. De man is tot op heden spoorloos. Zijn auto is teruggevonden aan de Franse zuidkust.

'Vader vermoord gezin had schuld bij ex'
'Vader vermoord gezin had schuld bij ex' (Foto: ANP)

Iran opnieuw getroffen door cyberaanval

Iran is opnieuw getroffen door een cyberaanval in de vorm van een computervirus. Dat heeft het Iraanse leger maandag bekendgemaakt. Volgens het leger maakt het virus, dat de naam 'Stars' kreeg, onderdeel uit van een campagne om het betwiste atoomprogramma van het land te ondermijnen.

Volgens Gholam Reza Jalali, het hoofd van het legeronderdeel dat sabotage bestrijdt, hebben deskundigen het virus onderschept. "Het Stars-virus is bij het laboratorium binnengekomen, maar wordt nog onderzocht. Er kunnen nog geen definitieve conclusies worden getrokken." Wat voor apparatuur of fabrieken doelwit van het virus zijn werd niet bekendgemaakt.

Het Stars-virus is al het tweede computervirus in acht maanden dat Iran op de korrel neemt. Eind vorig jaar viel de Stuxnet-worm kerncentrales en andere fabrieken in het land aan. Of Stuxnet schade heeft aangericht is nog steeds niet duidelijk. Wel heeft Iran toegegeven dat er enkele centrifuges, die gebruikt worden voor de verrijking van uranium, moesten worden stilgelegd.

Defensie-heli's helpen natuurbrand Drenthe blussen

Twee defensiehelikopters worden ingezet bij het bestrijden van een grote natuurbrand in Drenthe. De Cougartransportheli's storten water uit boven het natuurgebied Fochteloërveen, waar sinds maandagochtend brand woedt.

Het is onduidelijk wanneer het vuur onder controle zal zijn. Ook de omvang van de brand in de buurt van Bovensmilde is onbekend, maar het gaat om een aanzienlijk gebied, zegt de woordvoerder van de politie.

Door de droogte ontstonden maandag op verschillende plaatsen in het land natuurbranden. In het duingebied valkbij de Duinweg in Bergen brandde 's ochtends een stuk heide van 20 bij 20 meter af. Even later werd in de buurt van de Zeeweg een nieuwe brand ontdekt. Dit keer fikte een stuk heide van 100 bij 50 meter af.

Bij Apeldoorn was het ook raak. Daar woedden zondag en maandag twee natuurbranden in het bosgebied aan de Pomphulweg in Hoog Soeren. Zo'n 3 hectare natuur ging in vlammen op.

In het noorden van Limburg, het oosten van Noord-Brabant de provincie Utrecht en het zuid-oosten van Noord-Holland is code rood afgekondigd. Dit betekent dat er een zeer groot gevaar is voor natuurbranden. Er geldt er een stookverbod voor tuinafval en roken, barbecueën en andere vormen van open vuur zijn verboden. Ook in het oosten van het land is er een groot gevaar voor natuurbranden.

Dames Laren naar halve finale EC1

De vrouwen van Laren hebben zich in Den Bosch geplaatst voor de halve finales van de European Club Champions Cup. In de kwartfinale werd het Duitse UHC Hamburg met 5-1 verslagen.

Na een fellere start van Hamburg, was het Laren dat de eerste echte kans kreeg en deze werd direct benut. In de negende minuut schoof Carlijn Welten de bal uiterst precies in het hoekje van het Duitse doel. Na een gemiste cornervariant van Hamburg was het opnieuw Laren dat mocht juichen. Een verwoestende backhand van Juliette Hentenaar verdween hoog achter keepster Yvonne Frank.

Laren, dat inmiddels de tegenstander goed in bedwang hield, kwam via Lisanne de Lange op 0-3, die na een knappe actie en doelpoging van Welten er snel bij was om de rebound binnen te slaan. Toen pas kon Hamburg wat terug doen. Eileen Hoffmann verschalkte met een slimme tip-inn de defensie van Laren.

Na rust was de Nederlandse ploeg opnieuw de baas op het veld. Hamburg kwam ook nog eens met tien man te staan, na een gele kaart voor Lisa Hahn. Toch waren er wel kansen voor de Duitse ploeg, maar Joyce Sombroek stond goed te keepen. Tien minuten na rust gooide Kim Lammers, namens Laren, de wedstrijd definitief in het slot, na een knappe combinatie met Naomi van As.

Pas in de slotfase kon Laren vrijuit spelen, wat nog enkele technische hoogstandjes opleverde. Het vijfde doelpunt was echter geen hoogstandje. Een slap schot van Julia Müller werd bijster slecht door de Duitse keepster verwerkt, tot in het eigen net. Niettemin schaart Laren zich eenvoudig bij de laatste vier teams, die in juni gaan strijden om de felbegeerde Europese cup.

Coach Alexander Cox was na afloop, logischerwijs, een tevreden man. "Ik had wat meer tegenstand verwacht. Hamburg is normaal gesproken een moeilijk te bespelen team, maar wij hebben vier kwarten gewoon goed gespeeld. De verdediging stond goed en voorin waren we scherp. Zeker aan het begin. Dat is iets waar we ons ook op gericht hadden; goed beginnen. Met dit warme weer is het lekker als je snel op voorsprong komt en dat gebeurde gelukkig. Ik ben heel tevreden met de inzet van het team. Ook de rest van de wedstrijd hebben we met veel energie gespeeld en dat resulteerde in een prima uitslag voor ons."

Deense cartoonist 'voor rechter' in Jordanië

In Jordanië is maandag een proces begonnen tegen de Deense cartoonist Kurt Westergaard. Hij maakte in 2008 een omstreden tekening van de islamitische profeet Mohammed. Ook kranten die de cartoon publiceerden, worden in Jordanië vervolgd.

Volgens de aanklagers hebben Westergaard en de kranten zich schuldig gemaakt aan godslastering. Westergaard zelf was niet aanwezig op de eerste procesdag. "Ik ben nergens van op de hoogte. En ook al word ik gevraagd, ik ben niet van plan om te gaan. Ik wil niet het risico lopen dat ik ervaring opdoe met de gevangenissen in Jordanië, wat een hel zou zijn", zei de spotprenttekenaar.

Op de cartoon van Westergaard is Mohammed afgebeeld met een bom in zijn tulband. Het was deel van een tekeningenreeks in de krant Jyllands-Posten. De spotprenten leidden tot woedende reacties in de islamitische wereld. Westergaard werd de afgelopen jaren geregeld met de dood bedreigd en overleefde op nieuwjaarsdag 2010 een moordpoging.

Dubbelslag Iglinskiy in Turkije

Valentin Iglinskiy is de winnaar geworden van de tweede etappe van de Ronde van Turkije. De Kazak van Astana was de sterkste in de massasprint, waarin hij de Italianen Alessandro Petacchi en Elia Favilli. Stefan van Dijka was op de vijfde plaats de beste Nederlander.

In de massasprint kwamen eerst Tyler Farrar en daarna Petacchi te vroeg op kop. Iglinskiy wist uit het wiel van de Italiaan te komen en won de etappe. Door zijn overwinning pakte hij ook de leiding in het algemeen klassement.

Grease-hit bestverkochte filmnummer ooit

You're The One That I Want uit Grease is het bestverkochte nummer uit een film aller tijden in het Verenigd Koninkrijk. Dat blijkt uit onderzoek van BBC radio, die een lijst van de succesvolste filmhits samenstelde.

You're The One That I Want wordt gezongen door John Travolta en Olivia Newton-John, de twee hoofdrolspelers in de filmmusical uit 1978. Ook Summer Nights uit Grease staat hoog op de lijst. Het nummer, eveneens een duet tussen Travolta en Newton-John, staat op de vijfde plaats.

Love Is All Around van Wet Wet Wet is de op één na best verkochte filmhit. De Schotse band nam het nummer op voor de romantische komedie Four Weddings and a Funeral, met Hugh Grant en Andie MacDowell, uit 1994.

De top vijf wordt gecompleteerd door Stevie Wonders I Just Called To Say I Love You, uit The Woman in Red, en Bryan Adams' Everything I Do (I Do It For You), uit Robin Hood: Prince of Thieves (1991).

De gehele lijst is 's middags op tweede paasdag te beluisteren op BBC radio.


Grease-hit bestverkochte filmnummer ooit (Foto: Novum)

Huntelaar: "Woensdag duidelijkheid"

Klaas-Jan Huntelaar hoopt woensdag meer duidelijkheid te krijgen over de knieblessure die hem al enkele weken aan de kant houdt. "Ik moet woensdag bij de arts langs, dan zullen we zien hoe het verder gaat", liet de aanvaller van Schalke 04 op de website van zijn club weten.

Schalke treft morgen Manchester United in de halve finales van de Champions League. Huntelaar ontbreekt dus omdat zijn knie rust nodig heeft. De 27-jarige spits vindt het geen nadeel dat zijn club eerst thuis speelt. "We kunnen nu een resultaat neerzetten en dan zien wat er in Manchester mogelijk is." Speculeren over de kansen van Schalke wilde hij niet: "Het gaat er niet om hoe groot de kans is, maar alleen dat we de finale halen."

Huntelaar: woensdag duidelijkheid
Huntelaar: woensdag duidelijkheid (Foto: ANP)

Tientallen vermist na kapseizen boot in Congo

In het oosten van Congo worden 72 mensen vermist nadat hun boot, mogelijk door slecht weer, op het Kivumeer was gekapseisd. Zeven mensen zijn levend uit het water gered. Dat heeft de eigenaar van het vaartuig, Maneno Muzuka, maandag gezegd.

Congo is een enorm land, maar beschikt over een zeer gebrekkige infrastructuur. De meeste mensen zijn aangewezen op vervoer over water, maar omdat de vaartuigen vaak in slechte staat verkeren en de meeste passagiers niet kunnen zwemmen, vallen bij ongelukken vaak veel slachtoffers.

Man vindt gestolen vissen terug op internet

Een 26-jarige man uit het Gelderse Lingewaard die bestolen was van zijn vissen, heeft de dieren zondag teruggevonden op Marktplaats. Een 20-jarige plaatsgenoot bood de vissen op internet te koop aan.

De vissen, waaronder enkele dure koikarpers, waren in de nacht van zaterdag op zondag meegenomen uit de vijver van de man. De eigenaar herkende zijn vissen en maakte direct een afspraak met de dief. Op het afgesproken tijdstip opende de karperdief echter de deur voor agenten, waardoor de eigenaar kon worden herenigd met zijn vissen. De dief is aangehouden.

Opnieuw slachtoffer aanslag Minsk overleden

Het dodental als gevolg van de aanslag op een metrostation in de Wit-Russische hoofdstad Minsk is maandag opgelopen tot veertien. Een 41-jarige man overleed in het ziekenhuis aan zijn verwondingen, deelde het Wit-Russische ministerie van Volksgezondheid mee.

De autoriteiten hebben in verband met de aanslag vijf arrestaties verricht. Een van de arrestanten zou de bom op een perron van het metrostation hebben achtergelaten. Wie opdracht heeft gegeven voor de aanslag is nog niet bekend.

Merckx: "Gilbert kan presteren in Tour"

Philippe Gilbert boekte de afgelopen anderhalve week vier knappe zeges. Na zeges in de Brabantse Pijl, Amstel Gold Race en de Waalse Pijl, volgde gister zijn lang gekoesterde zege in Luik - Bastenaken - Luik. Volgens Eddy Merckx zou er zelfs nog meer mogelijk moeten zijn voor zijn landgenoot.

"Gilbert wordt beloond voor zijn trainingsarbeid," zei Merckx tegen Sporza. "Hij leeft 100 procent voor zijn beroep en weet heel goed wat hij kan en niet kan. Gilbert is een voorbeeld voor iedereen. Hij is ook een completere renner dan Tom Boonen. Gilbert kan alle koersen aan."

Merckx denkt zelfs dat Gilbert een rol zou kunnen spelen in de Tour de France, als hij zich erop toe zou leggen. "Gilbert is 28 nu en bereikt zijn absolute top. Als hij nog wat lichter wordt en hij er zich op toelegt, kan hij misschien mee in het hooggebergte én kan hij een goede Tour rijden. Volgens mij moet dat mogelijk zijn."

Lading wapens explodeert per ongeluk

Bij een explosie in een politiebureau in het noordwesten van Pakistan zijn zeker vier gewonden gevallen. Oorzaak van de explosie was een kortsluiting of een gaslek, waardoor een lading in beslag genomen wapens en munitie, die in het politiebureau lag opgeslagen, per ongeluk ontplofte, zei de politiechef van de stad Peshawar.

Peshawar wordt geregeld getroffen door aanslagen van extremistische strijders die hun invloed in de regio, nabij de grens met Afghanistan, willen uitbreiden. De wapens die in het politiebureau lagen opgeslagen waren ook geconfisqueerd van verdachte strijders.

Reading door in EHL na thriller

De Engelse hockeyclub Reading heeft de halve finale van de Euro Hockey League bereikt. Daar had de ploeg wel een thriller tegen KHC Dragons uit België voor nodig. Reading won pas na een shoot-out met 4-3. In de halve finale is Club de Campo uit Spanje de tegenstander.

Reading kwam twee keer op voorsprong in de reguliere speeltijd, maar gaf die voorsprong twee keer uit handen. De tweede keer gebeurde dat met nog veertig seconden op de klok. In twee verlengingen scoorden beide ploegen niet, zodat een shoot-out nodig was.

Daarin stond Reading 2-1 voor toen Loic Vandeweghe de stand weer gelijk leek te trekken. De Belg had echter net te veel tijd nodig. Zijn bal was de doellijn net niet voor de zoemer gepasseerd.

De andere halve finale gaat tussen HGC en de winnaar van Oranje Zwart - Bloemendaal. De twee Nederlandse halve finalisten zijn automatisch aan elkaar gekoppeld om te voorkomen dat de beide finalisten uit hetzelfde land komen.

Turkije pakt 35 Koerden op voor banden met PKK

De politie in Turkije heeft zo'n 35 mensen ingerekend die verdacht worden van het onderhouden van banden met Koerdische rebellen. De verdachten werden opgepakt in de overwegend Koerdische stad Hakkari. Dat heeft het Turkse persbureau Anatolia maandag gemeld.

Tientallen Koerdische activisten, onder wie een aantal gekozen burgemeesters, staan al terecht voor lidmaatschap van de Democratische Confederatie van Koerdistan, een beweging die volgens aanklagers banden heeft met de Koerdische Arbeidspartij PKK.

De verdachten verwerpen de aanklachten en zeggen dat zij alleen opkomen voor de rechten van Koerden.

'Geraspte kaas in supermarkt vaak niet vers'

De versheid van geraspte kaas die in supermarkten wordt verkocht laat vaak te wensen over. Uit een test van de Consumentenbond bleek dat meer dan de helft van de zakjes geraspte kaas niet vers was. Slechts een kwart scoorde een goed of zeer goed oordeel voor versheid.

Van de zestien onderzochte soorten geraspte kaas bevatten er negen te veel schimmels en gisten. Zelfs conserveringsmiddelen en vacuüm verpakken kon dit niet tegengaan. De kaas in vijf van de onderzochte zakjes kan zelfs bedorven worden genoemd.

Qua hygiëne scoren de meeste kazen wel goed. In geen van de zakjes werden alarmerende hoeveelheden schadelijke bacteriën aangetroffen.

Het beste uit de test komen de gemalen Goudse kazen van de Albert Heijn en het zakje Old Amsterdam. De Slankie licht pittig van Frico en de Goudse 48+ van de C1000 bungelen onderaan de lijst met dikke onvoldoendes.


'Geraspte kaas in supermarkt vaak niet vers' (Foto: Novum)

Onduidelijkheid over zes Bahreinse voetbalclubs

Zes Bahreinse voetbalclubs doen niet mee aan de competitie in de door anti-overheidsprotesten geplaagde Golfstaat. Volgens de voetbalbond van Bahrein zijn de zes clubs zelf opgestapt. Van de zes clubs speelden er twee op het hoogste niveau en vier een divisie lager.

Een Bahreinse mensenrechtenorganisatie stelt echter dat de clubs, uit overwegend sjiitische buurten, voor twee jaar geschorst zijn. Ook zouden ze een boete van twintigduizend dollar, een kleine veertienduizend euro, hebben gekregen.

Drie voetballers van de nationale ploeg, Alaa en Mohammed Hubail en Ali Saeed, zitten al sinds begin april vast. De drie zijn ook sjiieten.

De overheid in Bahrein heeft hardhandig ingegrepen bij protesten die op 14 februari begonnen. Al dertig mensen werden daarbij gedood. Vier van hen overleden in de gevangenis.

Duizenden rouwen om dode Indiase goeroe

Duizenden volgers van de zondag overleden Indiase goeroe Sathya Sai Baba zijn bijeengekomen bij zijn leefgemeenschap. Het lichaam van de goeroe wordt hier in een glazen kist getoond aan zijn bewonderaars.

Honderden vrijwilligers begeleidden de rouwenden langs de kist, waarboven een levensgroot portret van de goeroe in zijn kenmerkende oranje gewaad stond.

Sai Baba lag al meer dan drie weken aan de beademing en dialyse in een ziekenhuis en overleed zondag. Zijn volgelingen zagen hem als een levende god. Sai Baba had miljoenen volgers, met leefgemeenschappen in meer dan 126 landen. Door zijn grote bos zwart haar en zijn oranje kleding was hij een opvallende verschijning.


Duizenden rouwen om dode Indiase goeroe (Foto: Novum)

Syrië sluit grens met Jordanië

Syrië heeft de grens met Jordanië afgesloten en houdt mensen tegen die het land willen verlaten. Dat heeft een bron bij de Jordaanse douane maandag gezegd. De grensovergang met Jordanië ligt vlak bij het Syrische stadje Daraa, waar het Syrische leger maandag het vuur opende op antiregeringsdemonstranten.

Mogelijk is het afsluiten van de grens bedoeld om te voorkomen dat Syrische demonstranten en activisten hun toevlucht zoeken in Jordanië.

De Syrische douane ontkende overigens dat de grens dicht is.

Zeventien doden bij brand in Beijing

Bij een brand in een illegale kledingwinkel in het zuiden van Beijing zijn maandag 17 arbeidsmigranten om het leven gekomen. Zeker 24 mensen raakten gewond, meldde staatspersbureau Xinhua.

Op de eerste verdieping van het vier verdiepingen tellende gebouw bevond zich de winkel. Op de verdiepingen daarboven verbleven de arbeidsmigranten. Voor de ramen van het pand waren ijzeren spijlen aangebracht, waarschijnlijk als inbraakpreventie. Deze spijlen voorkwamen nu echter dat de slachtoffers door het raam voor de brand konden vluchten.

Hoe Lightning van FFXIII dakloos werd

De makers van Final Fantasy XIII laten in interviews wel eens wat los over de ontwikkeling van hun game. Zo zouden de geschrapte locaties volgens hun genoeg materiaal hebben voor een tweede game. Vandaag is er weer nieuw materiaal van de tekentafels van Square Enix vrijgekomen over de hoofdpersoon van Final Fantasy XIII.

Op een gegeven moment moest het mogelijk zijn om rond te kunnen lopen in Lightnings huis en daar dingen te ontdekken. Het huis was een futuristisch gebouw met een woonkamer en een slaapkamer dat zich bevond op een zwevend eiland. Wegens ruimtegebrek is deze content uiteindelijk weggehaald uit de game en is het onduidelijk of we deze nog terug gaan zien in Final Fantasy XIII-2.

Overigens is Lightnings huis niet helemaal met de noorderzon vertrokken. In het flashback-filmpje van dag twaalf, waarvan ik wegens spoilers niets over de inhoud ga vertellen, is dit huis alsnog te zien. Bekijk hieronder de artwork en vroege screenshots van Lightnings volledige huis.

Final Fantasy XIII Concept Art

Final Fantasy XIII Concept Art Final Fantasy XIII Concept Art 

Final Fantasy XIII Concept Art

Butter wint Marathon Utrecht

Michel Butter heeft de marathon van Utrecht gewonnen. De 26-jarige Castricummer kwam na 2:17.36 uur solo over de streep. Hij haalde in de laatste kilometers de Keniaan Mutai Kipkorir in die op weg leek naar de zege, maar uiteindelijk 34 seconden toegaf op Butter. Olfert Molenhuis kwam in 2:18.21 over de streep. Zowel Butter als Molenhuis debuteerde op de marathon.

Kipkorir was vanaf het begin de enige niet-Nederlander in de kopgroep. De grote onbekende liep lang anoniem mee, maar nam na 25 kilometer de regie in de wedstrijd over. Net voorbij het dertigkilometerpunt liet hij Butter en Molenhuis, de laatste twee Nederlanders vooraan, achter zich.

Butter en Molenhuis gingen samen verder om de zege in de veelbesproken Dutch Battle. Net voor het veertigkilometerpunt plaatste Butter een demarrage die door Molenhuis niet beantwoord kon worden. Butter achterhaalde Kipkorir en pakte de eindzege.

De Utrechtse marathon zorgde vooraf voor veel ophef, omdat de organisatie besloot de hoofdprijs alleen aan een Nederlander uit te reiken. Vooral vanuit Kenia leverde dat veel kritiek op. Een Nederlandse zakenman uit het Afrikaanse land besloot zelfs het verschil tussen de hoofdprijs voor een Nederlander en dat voor een Keniaanse winnaar bij te leggen.

Meer paastoeristen in Nederland door mooi weer

Door het zomerse weer brengt een recordaantal buitenlandse toeristen de paasdagen door in Nederland. Ruim een miljoen mensen vieren dit weekeinde vakantie in ons land, tweehonderdduizend meer dan vorig jaar. Dat meldt het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC) maandag.

De buitenlandse gasten komen vooral uit Duitsland en België. Ook zijn er veel Fransen, Britten, Italianen en Spanjaarden. Daarnaast gingen ruim een half miljoen Nederlanders in eigen land op vakantie. Zij gaven bij elkaar zo'n 750 miljoen euro uit aan uitstapjes, verblijf en vervoer. Ook dat is volgens het NBTC een record.

De grootse publiekstrekkers zijn dit jaar de Bollenstreek, de kustplaatsen en de grote steden. De sector spreekt van een 'zeer goede start van het toeristisch seizoen.'

United reist zonder Berbatov af naar Duitsland

Dimitar Berbatov ontbreekt als Manchester United in Gelsenkirchen aantreedt tegen Schalke 04. De spits is geblesseerd. Berbatov kampt met liesklachten die hem de afgelopen weken het spelen ook al onmogelijk maakte. Om die reden is de Bulgaar niet op het vliegtuig naar Duitsland gestapt. Het ontbreken van Berbatov is een groot gemis voor Sir Alex Ferguson, daar hij met 21 doelpunten topscorer is van de Premier League.

Naast Berbatov zijn ook Darren Fletcher, Owen Hargreaves en Bebe vanwege blessures niet inzetbaar tegen Schalke 04. Goed nieuws is er wel over John O'Shea, die op tijd fit is verklaard nadat hij afgelopen weekend geblesseerd raakte.

Het duel in Gelsenkirchen staat in het teken van de halve finale van de Champions League. Manchester United ontvangt Schalke 04 volgende week tijdens de return op Old Trafford. De andere halve finale gaat tussen Real Madrid en FC Barcelona.

'Jol belangrijke kandidaat bij QPR'

Martin Jol traint komend seizoen mogelijk weer in de Premier League. Volgens De Telegraaf is de werkloze coach in beeld om bij Queens Park Rangers aan de slag te gaan.

QPR staat momenteel aan de leiding in het Championship en kan vandaag bij winst op Hull City de titel binnenslepen. Promotie naar de Premier League is echter nog niet zeker voor de club. QPR is verwikkeld in een affaire rond de transfer van Alejandro Faurlin.

Volgens de Engelse voetbalbond FA is die overgang van twee jaar geleden niet geheel volgens de regels verlopen. Op 3 mei wordt er duidelijkheid geschept in een hoorzitting. Puntenaftrek is een serieuze mogelijkheid als QPR schuldig wordt bevonden.

Mocht QPR wel naar de Premier League promoveren, dan wil de club af van trainer Neil Warnock. Martin Jol, dit seizoen opgestapt bij Ajax, komt dan in beeld. Ook Giovanni Trapattoni en Marcello Lippi worden genoemd bij de aanstaande promovendus.

Biseswar wil verlengen bij Feyenoord

Diego Biseswar wil zijn in 2012 bij Feyenoord aflopende contract graag verlengen. De aanvaller, die gisteren in het duel tegen PSV twee assists gaf, beseft dat hij voorlopig nog wel in de wachtkamer moet zitten, omdat de Rotterdamse club aangegeven heeft eerst met vier andere spelers om tafel te gaan.

"Natuurlijk sta ik ervoor open om hier langer te blijven. Dat lijkt me logisch. Feyenoord is de mooiste club van Nederland, wie wil daar nou niet voor spelen?" zei Biseswar tegen NUsport. Technisch directeur gaat eerst met Stefan de Vrij en Leroy Fer het gesprek aan gaan, terwijl daarna Ron Vlaar en Georginio Wijnaldum. Zij hebben net als de 23-jarige aanvaller een in 2012 aflopend contract.

"Het maakt mij niet uit dat er eerder met die andere jongens wordt gesproken dan met mij. Iedereen weet dat de clubleiding hen als de top vier beschouwt, als het gaat om spelers die ze voor de club willen behouden. Of ik de laatste weken met mijn prestaties heb afgedwongen dat Van Geel straks ook met míj om de tafel wil, weet ik niet. Ik blijf gewoon mijn wedstrijden spelen en dan zie ik wel wat er gebeurt," zei Biseswar.

De aanvaller gelooft dat dit Feyenoord in de toekomst mooie dingen kan laten zien, zeker na de 3-1 zege op PSV gisteren. "Als je een van de kampioenskandidaten zó kan wegspelen, zegt dat heel wat over onze kwaliteiten. In de laatste twee wedstrijden van het seizoen gaan we de stijgende lijn doortrekken. Hopelijk mogen we daarna nog een paar wedstrijden spelen in de play-offs. Volgend seizoen moeten we meteen goed beginnen. Constanter presteren dan dit jaar. Altijd een zeven halen. Als we dat doen, doen we niet onder voor Ajax, PSV en FC Twente."

DVD: Le Ragazze dello Swing

Le Ragazze dello Swing vertelt het waargebeurde verhaal van de Nederlandse zusjes Leschan, Kitty, Alexandra en Judith, die als het Trio Lescano furore maakten in het Italië van de jaren dertig. Ondanks dat ze Joods zijn weten de zussen het hoofd boven water te houden tijdens het oprukken van het fascisme. Ze willen slechts zingen en niets met politiek te maken hebben, maar dit wordt hen steeds moeilijker gemaakt wanneer ook het fascistische bewind onder de indruk blijkt van hun gouden stemgeluid en ze worden gevraagd te komen entertainen op fascistische bijeenkomsten. De hoop van de zusjes om onafhankelijk van politiek gewoon leuke liedjes te kunnen zingen blijkt maar al te naïef te zijn.

 

Paashazen in Gears of War 3-beta

De multiplayerbèta van Gears of War 3 neemt de term 'easter egg' letterlijk en heeft speciaal voor Pasen een stel paashazen in het spel gestopt om het tegen elkaar op te nemen. Heb je toegang tot de testversie: berg je chocolade-eitjes even op en maak Marianne Thieme blij door alleen digitaal hazen te slachten!

De bèta van Gears of War 3 begint voor velen vandaag en zal 15 mei afgelopen zijn. Dan is het tot 20 september wachten voordat Xbox 360-eigenaren het eindresultaat mogen zien.

Molukkers vieren oprichting RMS

In Apeldoorn komen maandag Molukkers bij elkaar om te vieren dat het 61 jaar geleden is dat op Ambon de Republiek der Zuid-Molukken werd opgericht. Er worden meer dan 2500 gasten verwacht, meldt de organisatie.

De herdenking vindt plaats in het congrescentrum Orpheus. Onder meer president John Wattilete geeft een toespraak. Ook zijn er culturele optredens en workshops.

Op 25 april 1950 werd de Republiek Maluku Selatan uitgeroepen, waarbij de Molukken zich losmaakten van Indonesië. Indonesië erkende deze onafhankelijkheid niet. Rond het uitroepen van de onafhankelijkheid kwamen veel Molukkers naar Nederland.

Felle brand in internationale trein bij Diemen

In een internationale trein heeft maandagochtend een brand gewoed. Op station Diemen werd de trein stilgezet en konden alle passagiers het voertuig verlaten. De brandweer, die massaal was uitgerukt, gaf na 20 minuten het sein brand meester. Niemand raakte gewond. Het ging om een forse brand, meldt een woordvoerder van het Korps Landelijke Politiediensten.

De trein was afkomstig uit Berlijn. In een wagon ontstond door nog onduidelijke oorzaak brand in een schakelkast. Om 11.00 uur stopte de trein op station Diemen, waar alle inzittenden uitstapten.

Het vuur was rond 11.20 uur geblust. De trein is verplaatst. De reizigers konden hun weg naar Amsterdam Centraal vervolgen.

Dode bij schietpartij in Kansas

Een 16-jarige jongen heeft zondag in de Amerikaanse staat Kansas een 17-jarige jongen doodgeschoten, omdat hij hem samen trof met zijn zus. Het 17-jarige meisje raakte zwaargewond. Dat heeft de politie gezegd.

De 16-jarige dader zit in een internaat en was met weekendverlof. Toen hij zag dat zijn zus er amoureuze betrekkingen op nahield met de 17-jarige jongen, ging hij door het lint en opende het vuur.

Mooi weer verwacht op Koninginnedag

Koninginnedag wordt naar verwachting warm en zonnig. Het KNMI voorspelt voor komende zaterdag middagtemperaturen van rond de 20 graden. Hoogstwaarschijnlijk blijft het droog.

De komende week verloopt het weer wisselvallig. Dinsdag schijnt de zon nog, maar woensdag en donderdag blijft het kwik overdag rond de 17 graden steken en is er kans op buien, vooral in het zuiden en het oosten van het land. Vrijdag keert het mooie weer terug.

Zo warm als het paasweekeinde wordt het naar verwachting niet. Zondag was het de warmste eerste paasdag sinds het begin van de metingen in 1901. De temperatuur kwam op sommige plaatsen boven de 25 graden uit. Ook tweede paasdag is zonovergoten.

Vorig jaar waren de twee paasdagen, begin april, ronduit koud. Het werd toen overdag niet warmer dan 8 tot 12 graden. Drie jaar geleden lag er met Pasen op sommige plaatsen wel 10 centimeter sneeuw. Pasen viel toen op 23 en 24 maart.

Uitzending De Vries levert tientallen tips op

De uitzending die Peter R. de Vries zondag wijdde aan de verdwijning van Geertje Vliegenthart heeft de politie in Rotterdam dertig nieuwe tips opgeleverd.  De redactie van het programma kreeg volgens De Vries nog eens vijftien tips. Een woordvoerder van de politie laat weten dat er enkele tips bij zijn, 'die zeker het uitzoeken waard zijn'. Over de aard van de informatie wil de politie geen mededelingen doen.

De destijds 78-jarige Vliegenthart verdween op 16 juni 2001. Haar schoonzoon kwam de vrouw ophalen, maar in de woning was alleen de werkster aanwezig. Volgens haar was de vrouw de avond ervoor al opgehaald door familie. De scootmobiel, rolstoel en rollator stonden echter nog binnen.

De politie gaat ervan uit dat de vrouw is vermoord. De hoofdverdachte in de zaak is de oudste zoon van de vermiste vrouw. Hij werd al twee keer aangehouden, maar beide keren weer vrijgelaten wegens een gebrek aan bewijs.

De politie probeert nu door middel van een boomblad van een iep te ontdekken waar de vrouw is gebleven. Het blad is na de verdwijning in haar rolstoel gevonden. De politie gaat ervan uit dat als de boom wordt gevonden waarvan het blad afkomstig is, men dicht bij het stoffelijk overschot van de vermiste vrouw is beland.

Rus zakt plek op wereldranglijst

Arantxa Rus is op de nieuwste editie van de wereldranglijst een plaats gezakt. Rus staat nu 99e. Michaëlla Krajicek bleef 140e. Caroline Wozniacki blijft de lijst aanvoeren voor Vera Zvonareva en Francesca Schiavone.

Julia Görges, de winnares van het toernooi in Stuttgart, steeg van de 32e naar de 27e plek. Alberta Brianti, die gisteren het toernooi in Fes won, steeg 27 plaatsen en is nu de nummer 67 van de wereld.

'Puntenaftrek dreigt voor Veendam'

Eerstedivisionist BV Veendam dreigt puntenaftrek te krijgen van de KNVB. De Groningse club heeft een liquiditeitstekort van ruim 150 duizend euro, meldt RTV Noord. Veendam heeft tot vrijdag om bij de voetbalbond een plan voor het wegwerken van het tekort in te dienen. De club zou daarvoor een lening af willen sluiten. Vorig seizoen ging de club bijna failliet.

Volgens RTV Noord is het liquiditeitsgat ontstaan toen de Belastingdienst een teruggave van 98 duizend euro niet overmaakte. In plaats daarvan werd die verrekend met een belastingschuld van 156 duizend euro die Veendam nog had. De resterende 58 duizend euro hoeft de club pas volgend jaar te betalen.

Ook is er vorig jaar tijdens de sanering al sponsorgeld van dit jaar uitgegeven om de club te redden. Daarbovenop komt nog een bedrag van dertigduizend euro aflossing en rente die over een eerdere lening moet worden betaald.

Gilbert stevig aan de leiding in WorldTour

Philippe Gilbert heeft zijn leidende positie in de UCI WorldTour versterkt. De Belg van Omega-Pharma Lotto veroverde tot nu toe 356 punten. Hij staat daarmee ruim voor op nummer twee Fabian Cancellara, die 236 bij elkaar verzamelde. Beste Nederlander is nog steeds Robert Gesink, die wel één plaats zakte en nu zevende staat.

Bij de ploegen nam het Leopard-Trek van de gebroeders Schleck de leiding over van RadioShack. Rabobank zakte twee plaatsen naar plaats vijf, terwijl Vacansoleil met de achttiende plaats laatste staat. In het landenklassement gaat België aan de leiding, voor Australië en Spanje. Nederland staat nog steeds op de zesde plaats.

Captain America doet extra opnames

De release van Captain America: The First Avenger is nog maar drie maanden van ons verwijderd, maar er worden nog steeds opnames gemaakt. Total Film meldt dat hoofdrolspeler Chris Evans en Marvel-post-credits acteur Samuel L. Jackson samen zijn gesignaleerd op Times Square, vergezeld van een filmploeg.

De site speculeert dat de scene tussen Steve Rogers aka Captain America en Nick Fury, director of S.H.I.E.L.D., is bedoeld voor na de aftiteling, een traditie in recente Marvel-films en niet zo gek aangezien de film zelf zich niet afspeelt in een hedendaags Amerika. De post-credits scène zou kunnen inleiden naar The Avengers, zoals Jacksons scènes tot nu toe allemaal gedaan hebben.

Captain America: The First Avenger staat geplanned voor een release op 28 juli.

Nieuwe foto's van Harry Potter 7b

Het duurt nog tot juli voordat het tweede deel van Harry Potter and the Deathly Hallows en daarmee het laatste deel uit de Harry Potter filmserie in de bioscoop verschijnt, maar we worden wel alvast lekker gemaakt met wat foto's. Hero Complex heeft een galerij van in totaal zeven foto's met daarop onze helden, hun vijanden en een aantal andere scènes.

Harry Potter and the Deathly Hallows, part 2 draait vanaf 14 juli in de bioscoop.

Code rood in provincie Utrecht

In de provincie Utrecht is de zogenoemde code rood van kracht. Dat betekent dat het er extreem droog is en er een grote kans is op natuurbranden. Dat staat maandag op de website Natuurbrandgevaar.nl van de gezamenlijke veiligheidsregio's.

Bij code rood mag er geen tuinafval worden verbrand. Ook zijn barbecueën en andere vormen van open vuur verboden, zo staat op de site. De hulpdiensten zijn extra waakzaam. Als er een brand uitbreekt, rukt de brandweer met extra materieel en mankracht uit. Ook houden verkenningsvliegtuigen de natuurgebieden in de gaten.

In delen van Noord-Brabant en Limburg gold al code rood.

Tiener bedreigt buurman na plas tegen schutting

Een 17-jarige jongen en zijn 44-jarige vader zijn zaterdag in Enschede opgepakt toen zij hun buurman bedreigden. De jongen gebruikte daarbij een alarmpistool, meldt de politie vandaag.

De tiener had tegen de schutting van de 41-jarige man geplast. Toen de buurman daar wat van zei, sloeg de vlam in de pan. Agenten wisten de ruziemakers aanvankelijk te kalmeren, maar moesten even later terugkomen.

De vader en zoon bleven tegen de schutting van de buurman trappen en daagden hem uit door voor het raam te staan. De jongen zwaaide daarnaast met een alarmpistool. De buurman wist het pistool na een worsteling af te pakken. De politie kon het duo daarna inrekenen.

Fast Five scoort beter dan Thor

Hoewel beide films nog aan een wereldwijde release moeten beginnen hebben het vijfde deel in de Fast & the Furious serie en het eerste deel in de Thor-serie het Down Under al tegen elkaar opgenomen met verbazende resultaten: Fast Five doet het beter dan Thor. Dit melden diverse media, waaronder Deadline.

Critici verwachtten dat Thor, met de Australische Chris Hemsworth als hoofdrolspeler en een hogere ticketprijs dankzij de toevoeging van 3D, het beter zou doen, maar niets is minder waar. Met een eerste tussenstand van 1,39 miljoen euro doet Fast Five het significant beter dan de 1,03 miljoen van de Noorse dondergod. Thor zelf doet het echter intussen weer beter dan het eerste deel van Iron Man het deed, wat een veelbelovend resultaat is.

Fast Five begint volgende week in Noord-Amerika en is de week erop in Nederland te zien. Voor Thor is het precies andersom: vanaf donderdag is Thor hier te zien gevolgd door een VS-premiere de week erop.

WikiLeaks-memo's over gevangenen Guantanamo Bay

Door WikiLeaks gelekte geheime documenten over het Amerikaanse detentiecentrum in Guantanamo Bay in Cuba bieden nieuwe informatie over de gedetineerden van de gevangenis. Diverse Europese en Amerikaanse kranten publiceerden zondag over de documenten. Washington liet weten de publicaties 'spijtig' te vinden.

De documenten bestaan uit meer dan zevenhonderd verhoren van gedetineerden en bewijsmateriaal dat de Verenigde Staten tegen deze mogelijke terroristen heeft verzameld. In de documenten wordt beschreven hoe waardevol de gedetineerden zijn voor inlichtingenvergaring en of zij een bedreiging vormen voor de VS als zij worden vrijgelaten. Inmiddels zijn 604 gedetineerden vrijgelaten of overgebracht naar elders, terwijl in het kamp nog 172 mensen vastzitten.

Mensenrechtenactivisten kunnen hun voordeel doen met de documenten, omdat hieruit duidelijk blijkt dat het bewijsmateriaal tegen diverse gedetineerden flinterdun is. Toch zijn er ook aanwijzingen dat sommige gedetineerden gevaarlijker zijn dan eerder werd gedacht, een van de redenen die het sluiten van de gevangenis - een van de speerpunten in de verkiezingscampagne van president Barack Obama - zeer gecompliceerd maken.

De geheime documenten bieden nieuwe informatie over enkele van de gevaarlijkste gevangenen van Guantanamo Bay, zoals Khalid Sheikh Mohammed, het vermoedelijke brein achter de aanslagen in de VS in september 2001. Een andere gedetineerde, Abd al-Rahim al-Nashiri, schepte op dat hij hoger in de hiërarchie stond dan Mohammed, die beschouwd werd als de nummer 3 van Al Qaida. Al-Nashiri wordt vervolgd voor zijn mogelijke betrokkenheid bij de aanslag op het Amerikaanse marineschip USS Cole in 2000.

Al-Nashiri zou zo toegewijd zijn geweest aan de jihad dat hij zich injecties toediende die impotentie bevorderen, om niet te worden afgeleid door vrouwelijk schoon, aldus het dossier over de terreurverdachte. "Het is spijtig dat diverse nieuwsorganisaties de beslissing hebben genomen om tal van documenten te publiceren over het detentiecentrum Guantanamo, die illegaal in handen zijn gekomen van WikiLeaks", liet een woordvoerder van de Amerikaanse regering, Daniel Fried, weten.

De Washington Post meldde dat de documenten inzage bieden in de organisatie van Osama bin Laden en zijn rechterhand Ayman al-Zawahiri in de periode na de aanslagen in 2001 en de interne geschillen in de terreurorganisatie.


WikiLeaks-memo's over gevangenen Guantanamo Bay (Foto: Novum)

Nieuw promomateriaal voor Transformers 3

In anticipatie op de release van het derde deel in de Transformers-serie heeft Yahoo! Movies nieuw promotiemateriaal vrijgegeven. Hierin is onder andere een Decepticon te zien die nog niet eerder is getoond: Schockwave.

In het promotiemateriaal zijn vergelijkbare afbeeldingen te zien van Bumblebee en Optimus Prime, alsmede hoofdrolspelers Shia LeBeouf en model Rosie Huntington-Whiteley als vervangster van Megan Fox. 

Transformers: Dark of The Moon wordt wederom geregisseerd door Michael Bay en verwacht op 30 juni.

 

Schoorel nadert tophonderd

Thomas Schoorel heeft op de nieuwste editie van de wereldranglijst een sprong gemaakt. Schoorel, die vorige week de challenger in Rome won en gisteren die van Napels, steeg van de 126e naar de 117e plaats.

Ook Robin Haase steeg twee plaatsen en is nu de nummer 57 van de wereld. Thiemo de Bakker, die deze week in Estoril zijn rentree maakt, zakte 18 plaatsen en staat nu 81e.

In de top van de ranglijst veranderde er weinig. Rafael Nadal blijft leiden voor Novak Djokovic en Roger Federer. Nicolas Almagro steeg een plaats en is nu de nummer tien van de wereld.

Nintendo bevestigt bestaan nieuwe console

Nintendo heeft bekendgemaakt dat het van plan is om de opvolger van de Wii in 2012 uit te brengen. Dit stond in een notitie die gebonden was aan de publicatie van een nieuw financieel rapport. Helaas zul je een nog even geduld moeten hebben om meer details te horen.

Nintendo heeft bevestigd dat ze een speelbaar model van hun nieuwe systeem, vooralsnog alleen bekend onder codenaam 'Project Cafe', in juni op E3 aan de pers zullen tonen. Nintendo is in het rapport helaas niet ingegaan op andere geruchten die de ronde doen.

Volgens de geruchtenmolen zal de console HD-graphics ondersteunen en ongeveer net zo krachtig zijn als de PlayStation 3 en Xbox 360. De controller zal een 6.2 inch touch-screen bevatten dat het mogelijk maakt om games die op de console worden gespeeld ernaar te streamen.

[Priméra Division] Uitslagen speelronde 33

Deze week stond er weer een volledige speelronde in de Primera División op het programma. Zoals gebruikelijk vind je in dit bericht weer een update uit de Spaanse competitie met onder meer de uitslagen en de actuele stand.

Sevilla boekt zwaarbevochten zege

Sevilla heeft een zwaarbevochten 3-2 zege geboekt op Villarreal, dat donderdag in de halve finale van de Europa League aantreedt tegen FC Porto. Sevilla blijft zevende. Villarreal staat vierde, maar laat na in te lopen op nummer drie Valencia. De derde plaats geeft direct toegang tot de Champions League, nummer vier moet voorrondes spelen.

Villarreal startte het duel niet in de sterkste opstelling met het oog op de halve finale van de Europa League en kreeg daarvoor direct de rekening gepresenteerd. Ivan Rakitic trof al na acht minuten doel uit een vrije trap. Even later verdubbelde Alvaro Negredo de score door een mooie pass van Diego Perotti over de uitkomende Diego Lopez te lobben.

Villarreal speelde aanvallend weinig klaar voor rust, maar kwam sterk uit de kleedkamer. De technisch vaardige ploeg ging op zoek naar de aansluitingstreffer en werd hiervoor al snel beloond. Voormalig aanvoerder van Valencia Carlos Marchena tekende vlak na rust voor de 2-1. Romaric bracht de marge vijf minuten later weer op twee goals.

In de tumultueuze slotfase scoorde Giuseppe Rossi de 3-2 en werd Marchena van het veld gestuurd met zijn tweede gele kaart. Scheidsrechter Alberto Undiano Mallenco legde het duel vlak voor tijd stil, omdat er telkens ballen in het veld werden gegooid. Hierna werd niet meer gescoord.

Nipte zege Barcelona op Osasuna

FC Barcelona heeft de voorsprong in de Primera Division weer vergroot tot acht punten. De Catalanen wonnen met e-0 van Osasuna. David Villa gleed in de 23e minuut een voorzet van Jeffren binnen. Lionel Messi maakte in de 87e minuut de tweede goal. Nummer twee Real Madrid had eerder zaterdagavond al met 6-3 van Valencia gewonnen.

Ibrahim Afellay speelde de hele wedstrijd voor Barcelona, dat met een veredeld B-team aan de wedstrijd begon. Messi, Xavi en Andres Iniesta vielen in de tweede helft, toen Barcelona het moeilijk had, in. Toen stond het al 1-0, maar Barça kon de wedstrijd vervolgens maar niet beslissen.

Osasuna, dat twee punten boven de degradatiestreep bivakkeert, kreeg zelfs behoorlijke kansen om terug te komen in de wedstrijd. Zover liet Barcelona het echter niet komen. Messi rondde in de slotfase een pass van Dani Alves af.


Uitslagen speelronde 33:

Thuis Uit Uitslag
Valencia Real Madrid 3-6
FC Barcelona Osasuna 2-0
Athletic Bilbao Real Sociedad 2-1
Sporting Gijon Espanyol 1-0
Rac. Santander Malaga 1-2
Hércules Deportivo la Coruna 1-0
Real Mallorca Getafe 2-0
Atlético Madrid Levante 4-1
Sevilla Villarreal 3-2


Stand:

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 FC Barcelona 33 28 4 1 88 88-17
2 Real Madrid 33 25 5 3 80 79-26
3 Valencia 33 19 6 8 63 57-41
4 Villarreal 33 17 6 10 57 51-39
5 Athletic de Bilbao 33 16 3 14 51 51-47
6 Atletico Madrid 33 14 7 12 49 54-44
7 Sevilla FC 33 14 7 12 49 51-49
8 Espanyol 33 14 3 16 45 40-46
9 Levante UD 33 12 6 15 42 37-46
10 Real Mallorca 33 12 6 15 42 35-45
11 Sporting de Gijón 33 10 11 12 41 31-37
12 Real Sociedad 33 12 2 19 38 43-57
13 Deportivo la Coruna 33 9 11 13 38 27-41
14 Getafe CF 33 10 7 16 37 43-53
15 Racing Santander 33 9 10 14 37 32-49
16 Malaga 33 10 6 17 36 44-63
17 Osasuna 33 9 8 16 35 37-41
18 Real Zaragoza 32 8 9 15 33 31-45
19 Hercules CF 33 9 6 18 33 30-50
20 UD Almeria 32 5 11 16 26 32-57


Bekijk op deze pagina meer statistieken uit de Spaanse competitie!

AZ gaat niet lukraak spelers verkopen

Van veel spelers van AZ lopen de contracten in de zomer van 2012 af. De Alkmaarders staan nu voor de keuze: verlengen of verkopen.

Dit geldt onder meer voor Brett Holman, Stijn Schaars, Nick van der Velden en Simon Poulsen. "Zonder op spelers afzonderlijk in te gaan, zijn er twee opties mogelijk: verlengen of verkopen", weet technisch directeur Earnest Stewart. "Dat zijn twee reële opties in de huidige financiële situatie van AZ. In het verleden heeft de club investeringen gepleegd om bepaalde spelers binnen te halen. We willen niet dat die jongens transfervrij de deur uitlopen."

"Op het moment dat er niet verlengd wil worden of we niet tot verlenging komen, gaan we voor de verkoop", vervolgt de technisch directeur. "In het uiterste geval kunnen we alsnog kiezen om een contract te laten aflopen, maar dat zal niet snel gebeuren. Vooral niet als er ooit een investering in zo'n speler is gedaan."

Het verkopen van spelers gaat echter niet ten koste van alles. "Uiteraard moet het wel overeenstemmen met onze sportieve ambities. We zullen niet lukraak spelers gaan verkopen", aldus Stewart op de website van AZ.

Syrische troepen beschieten steden

Syrische veiligheidstroepen hebben het vuur geopend op buitenwijken van de hoofdstad Damascus en op de zuidelijke stad Daraa. Dat hebben getuigen maandag gezegd. Beide gebieden stonden de afgelopen tijd in het teken van geweld tussen demonstranten die het vertrek van president Bashar Assad eisen en ordetroepen.

Een getuige in Daraa zei dat Syrische tanks en soldaten de stad maandag binnenvielen en dat het geluid van geweervuur te horen was. In Douma, een buitenwijk van Damascus, legden militairen een kordon aan rond de wijk waarna zij het vuur openden.

Sinds het begin van de opstand tegen Assad in maart zijn meer dan 300 mensen om het leven gekomen. Vrijdag was de bloedigste dag. Toen werden 112 mensen gedood.

Syrië
Syrische veiligheidstroepen openen vuur op steden. (Foto: nationnews)

Vliegende Hollander op Kroatische autoweg

Een 26-jarige Nederlandse automobilist is zondag door de Kroatische politie van de weg gehaald. De man reed met zijn Mercedes AMG ten minste 248 kilometer per uur.

Dat meldde de Servische krant Blic. Die snelheid was de hoogste die de politieradar nog kon meten. Volgens de agenten reed hij waarschijnlijk nog veel harder.

De man haalde op de autoweg Zagreb-Belgrado met een veel te hoge snelheid een Mercedes van de Kroatische politie in. De agenten zetten onmiddellijk de achtervolging in. Toen zij hem eindelijk konden aanhouden, vertelde de vliegende Hollander dat hij dacht dat de andere Mercedes tegen hem wilde racen. Daarom had hij flink op zijn gaspedaal getrapt.

De race kwam hem uiteindelijk op een boete van ruim 800 euro en een rijverbod in Kroatië van een jaar te staan.

Vliegende Hollander op Kroatische autoweg
Vliegende Hollander op Kroatische autoweg (Foto: ANP)

Bijna vijfhonderd Talibanstrijders ontsnapt

Uit een gevangenis in de Zuid-Afghaanse stad Kandahar zijn ongeveer vijfhonderd gevangenen ontsnapt. De bajesklanten wisten te ontsnappen door een ruim 350 meter lange tunnel te graven. Dat meldden de autoriteiten maandag.

De Taliban liet weten dat dat alle ontsnapten strijders zijn van de radicaalislamitische terreurgroep. De politiechef van de onrustige zuidelijke provincie wilde dat niet met zo veel woorden bevestigen, maar zei wel dat het gaat om 'politieke gevangenen'.

Het is niet de eerste massale ontsnapping uit de gevangenis in Kandahar. In 2008 wisten ruim duizend gedetineerden te ontkomen toen de Taliban de toegangspoort opblies met behulp van een vrachtwagen vol explosieven.

Taliban
Bijna 500 Talibanstrijders ontsnapt (Foto: M&C)

Kaping Italiaans vliegtuig verijdeld

Een man heeft zondagavond geprobeerd een Italiaans passagiersvliegtuig te kapen dat onderweg was van Parijs naar Rome. Hij bedreigde een stewardess met een scherp voorwerp om af te dwingen dat het toestel naar de Libische hoofdstad Tripoli zou uitwijken, maar kon worden overmeesterd. Dat berichtte het Italiaanse persbureau ANSA op gezag van de politie.

Het vliegtuig van de Italiaanse luchtvaartmaatschappij Alitalia had 131 passagiers aan boord. Het maakte uiteindelijk een veilige landing op Fiumicino, de internationale luchthaven van Rome, waar de man is overgedragen aan de marechaussee. De stewardess hield aan de worsteling lichte verwondingen over. Verder raakte niemand gewond.

De kaper is waarschijnlijk afkomstig uit Kazachstan. Over zijn motieven is nog niets bekend. Wel liet Alitalia in een verklaring weten dat de man 'duidelijk geagiteerd' was. Een arts die aan boord was van het vliegtuig, diende hem een kalmerend middel toe nadat bemanningsleden en medepassagiers hem buiten gevecht hadden gesteld.

Kantoor Gadhafi in Tripoli verwoest

Westerse gevechtsvliegtuigen hebben in de nacht van zondag op maandag in de Libische hoofdstad Tripoli het militaire complex Bab al-Aziziyah gebombardeerd. Kolonel Moammar Gadhafi heeft daar zijn residentie. Een kantoor van hem is verwoest, aldus een functionaris van het Libische regime.

Volgens de Libische regering moet Gadhafi zelf het doelwit zijn geweest van het bombardement. Een functionaris, die kort na de aanval buitenlandse journalisten rondleidde door de zwaar gefortificeerde zone, sprak van een moordpoging.

Het is niet duidelijk waar de zelfbenoemde 'Gids van de Revolutie' zich op het moment van de aanval bevond. Bij de aanval zouden ten minste 45 mensen gewond zijn geraakt van wie 15 ernstig. Mogelijk liggen er nog slachtoffers onder het puin begraven.

Kantoor Kaddafi in Tripoli verwoest
Kantoor Gadhafi in Tripoli verwoest (Foto: ANP)

Drukte op de weg verwacht

Weggebruikers moeten maandag rekening houden met files. In de loop van de ochtend ontstaan naar verwachting lange files richting het strand en recreatiegebieden. 's Middags verwacht de ANWB veel terugkerend vakantieverkeer op de weg. De drukte houdt aan tot in de avond.

Traditioneel is het op tweede paasdag ook druk rond meubelboulevards en vestigingen van IKEA. Ook evenementen, zoals de Paasraces op het circuit in Zandvoort, kunnen voor extra verkeersoverlast zorgen.

Rond 09.30 uur stonden er nog geen files op de wegen.

Dode door schietpartij in Den Haag

Door een schietpartij op het Stuyvesantplein in Den Haag is een man om het leven gekomen. Dat meldde de politie maandagochtend.

De schietpartij vond even na 06.00 uur buiten op het plein plaats. Het slachtoffer overleed ter plaatse. De politie heeft drie verdachten aangehouden; een 65-jarige man die een vuurwapen op zak had, een 64-jarige vrouw en een 45-jarige man, allen uit Den Haag. De politie denkt dat het om een ruzie in de relationele sfeer ging.

Paniek na aardbevingen Sulawesi

Een reeks aardbevingen heeft maandag paniek veroorzaakt op het Indonesische eiland Sulawesi. Verscheidene gebouwen zijn beschadigd geraakt maar er zijn nog geen berichten over slachtoffers, meldden de plaatselijke autoriteiten.

De eerste beving had een kracht van 6.2 en deed zich voor op een geringe diepte van circa 7,5 kilometer. Het epicentrum lag 55 kilometer ten zuidoosten van Kendari, een regionale hoofdstad met ongeveer 300.000 inwoners. Zeker drie flinke naschokken volgden.

"Er zijn huizen beschadigd. Mensen zijn in paniek geraakt en uit hun woningen gevlucht", aldus een overheidsfunctionaris. Hij zei verder dat er geen waarschuwing voor een mogelijke tsunami is gegeven.

Paniek na aardbevingen Sulawesi
Paniek na aardbevingen Sulawesi (Foto: ANP)

Aissati houdt stunt voor mogelijk tegen PSV

Ismaïl Aissati verloor gisteren met Vitesse op bezoek bij FC Utrecht (4-2). De middenvelder baalde van de slechte tweede helft van de Arnhemmers.

"Het was een terechte overwinning", vertelde Aissati Omroep Gelderland na de wedstrijd. "De eerste helft hadden we de controle, alleen we drukten dat niet uit in kansen of doelpunten. Dan is het heel teleurstellend hoe het er in de tweede helft aan toe gaat."

Lichtpuntje bij Vitesse was het debuut van Adnane Tighadouini, die direct tot scoren kwam. "Het is een heel talentvolle speler. Ik denk dat we absoluut nog veel van hem gaan horen. Ik wil er ook niet teveel druk opleggen. Het is een jonge speler, die moet gewoon genieten. Maar het is in ieder geval een fantastische speler."

Aissati wil de nederlaag in Utrecht zo snel mogelijk slikken. Volgende week speelt hij tegen zijn oud-werkgever PSV. "Ze hebben ook verloren. PSV heeft fantastische ploeg, maar als wij ons eigen spel spelen zie ik ons wel voor een stuntje zorgen."

[NBA] Philadelpia klopt Miami Heat in slotfase

Philadelphia 76ers heeft zijn eerste zege in de play-offs te pakken. De NBA-ploeg won zondag in eigen huis het vierde duel in de best-of-seven-serie met 86-82. Miami Heat leidde anderhalve minuut voor het eind nog met zes punten. Het won de eerste drie duels in de serie en leidt met 3-1. Woensdag volgt het vijfde duel, dat in Miami wordt gespeeld.

Philadelphia startte sterk, maar kon de voorsprong zoals zo vaak deze serie niet vast houden. Miami Heat scoorde er lustig op los in het tweede kwart en nam de leiding weer over. Thaddeus Young (76ers) en James Jones (Heat) kregen een technische fout aan hun broek na een opstootje aan de zijlijn. Young deelde een kopstoot uit.

Bij rust leidde Miami met 47-46 en de ploeg uit Florida breidde die voorsprong gestadig uit na de onderbreking. In het laatste kwart leek Miami eenvoudig met de zege aan de haal te gaan, maar Philadelphia gaf zich niet zonder slag of stoot over. Terwijl Dwyane Wade, James en Bosh het af lieten weten in de slotfase namens Miami, gingen de 76ers verrassend met de zege aan de haal.

Boston Celtics bereikte de halve finale. New York Knicks werd met 101-89 verslagen waardoor Boston op een onoverbrugbare 4-0 voorsprong staat. Atlanta won met 88-85 van Orlando. In de best-of-seven series is daar de stand 3-1 in het voordeel van Atlanta. New Orleans versloeg LA Lakers met 93-88. In de best-of-seven staat het nu 2-2.

Philadelpia klopt Miami Heat in slotfase (Foto: Novum)

 

Child of Eden laat weer van zich horen

Q Entertainment legt de laatste hand aan Child of Eden voor de Xbox 360 in combinatie met Kinect. Sony Move-eigenaren moet nog even wachten, maar ook zij kunnen genieten van de onderstaande trailer met daarin de kleurenpracht en psychedelische muziek.

In Child of Eden zul je door op vijanden te schieten muziek produceren. De wereld om je heen verandert door de steeds wijzigende maat van de muziek. Het spel bevat vijf thema-werelden, die elke keer weer anders zijn, want het spel kijkt naar je prestaties en je speelstijl van de vorige keer. Hoofd van het project is Tetsuya Mizguchi, die onder andere ook verantwoordelijk voor het muzikale spel Rez was.

Child of Eden komt 17 juni uit voor de Xbox 360 en pas in september voor PlayStation 3.

Socom 4 designer verlaat Zipper Interactive

Zipper Interactive-communitymanager Jeremy Dunham heeft vandaag laten weten dat de hoofddesigner van het spel Socom 4, Travis Steiner, vandaag is opgestapt. Travis is van plan om zijn eigen bedrijf te beginnen. Dit bedrijf zal wederom games gaan ontwerpen.

Travis wil wel eerst zijn werk voor het spel Socom 4 afmaken voordat hij zijn eigen bedrijf gaat beginnen, liet Dunham gister door middel van een tweet weten. Wat het project van Travis gaat worden in nog volledig onbekend. Op de website van Travis is een simpele pagina te zien met de tekst "UPDATE COMING SOON." Travis is nu voor acht jaar in dienst geweest van Zipper Interactive. We kunnen er nu ook wel vanuit gaan dat zijn eigen project groots gaat worden door zijn vele ervaring bij Zipper Interactive. Geruchten gaan dat hij bezig is met een shooter. 

   

Bestsellers van Steam

Vandaag is er door de website Valvesoftware een lijst met best verkopende spellen van Steam bekendgemaakt. Het is vrij opmerkelijk dat de map pack van Call Of Duty: Black Ops ook in deze lijst staat, de rest van de items uit deze lijst zijn tenslotte spellen. Steam maakt alleen bekend welke games in de lijst staan, niet de aantallen die verkocht zijn.

De lijst met bestsellers van Steam staat hieronder genoemd:

  1. Portal 2
  2. Portal Bundle
  3. Grand Theft Auto IV: Complete Edition
  4. Metro 2033
  5. Crysis 2
  6. Total War: SHOGUN 2
  7. Operation Flashpoint: Red River
  8. Portal
  9. Fable III
  10. Call of Duty: Black Ops First Strike Content Pack

steam

Acteur Robert Kazinsky weg uit The Hobbit

Robert Kazinsky heeft zich teruggetrokken uit de cast van The Hobbit. Dat schrijft regisseur Peter Jackson op Facebook. Het vertrek van de 27-jarige Brit heeft geen gevolgen voor de opnamen van de film.

"Het doet me verdriet te moeten melden dat Rob Kazinsky, die de rol van Fili zou vertolken, om persoonlijke redenen naar huis moet", meldt Jackson. Wat die persoonlijke redenen zijn, is niet bekend. "Het was geweldig om met hem te werken. We zullen zijn enthousiasme en gevoel voor humor missen."

Jackson benadrukt dat de opnamen van The Hobbit, die diverse keren werden uitgesteld wegens financiële problemen en gezondheidsproblemen van de regisseur, gewoon doorgaan. Gelukkig voor Jackson zijn er op dit moment nog weinig scènes opgenomen met Fili. En omdat er nu scènes gefilmd worden waarin de dwergen geen rol spelen, is er de ruimte om op zoek te gaan naar een nieuwe Fili. 

De opnamen van The Hobbit gingen een maand geleden van start in Nieuw-Zeeland. The Hobbit: Part 1 moet volgend jaar december in de Nederlandse bioscopen verschijnen. Deel twee staat gepland voor december 2013.

The Tablet Newspaper: A Vision of the Future

Een lang filmpje uit 1994 waarvan ik denk dat het vooral boeiend is voor nerds. Maar toch is het erg leuk om te zien dat de beste man destijds al iets voorspelde wat je een iPad of een e-book reader kunt noemen.

Maar waarom blijft er bij mij het smaakje hangen van: knap gemaakt mensen maar ik geloof er niets van. Het te mooie beeldscherm misschien? Of heeft internet me te wantrouwend gemaakt?

Heimwee naar God

Sinds ik op mezelf woon had ik geen gereformeerde kerk meer vanbinnen gezien. In de twee jaar die sindsdien verstreken, ben ik meer en meer losgeweekt van het wekelijkse religieuze stramien. Ik schreeuw van de daken atheïst, of in elk geval terughoudend agnost te zijn. En toen ik voor een andere column mijn bijbel nodig had, was er een laagje stof op gekomen. Als de suites van de Titanic raakte mijn geloof in de vergetelheid, en rotten de laatste restjes langzaam weg. Tot deze week.

Minecraft twee miljoen keer verkocht

Op de officiële site van Minecraft is bekend gemaakt dat de indie-game van Mojang ruim twee miljoen keer over de digitale toonbank is gegaan. Ruim 28 procent van de zeven miljoen geregistreerde gebruikers heeft de game dus al aangeschaft, terwijl het spel pas in november definitief gereleased zal worden en nu nog in de testfase zit.

Markus Persson begon enkele jaren geleden met de ontwikkeling van Minecraft, waarin de speler bijvoorbeeld een grot moet uithakken of een kasteel moet bouwen om zich tegen nachtelijke aanvallen van monsters te beschermen. De game is op dit moment voor vijftien euro te downloaden en is al sinds 2009 te bestellen.

 

Anonymous claimt opnieuw niet achter PSN-storing te zitten

Als er één groep is die zich de afgelopen tijd niet populair heeft gemaakt onder gamers met een PlayStation 3 of PSP dan is het Anonymous wel. De hackers worden door veel gamers verantwoordelijk gehouden voor de problemen die het online netwerk van Sony momenteel heeft maar claimen hier niets mee te maken te hebben.

Hoewel Anonymous PSN al eerder plat heeft gelegd en al dreigementen voor een nieuwe actie richting Sony heeft geuit, blijft de groep beweren niet achter de huidige problemen die het netwerk heeft te zitten. Om alle gamers hiervan te overtuigen hebben ze een 'video' online gezet waarin ze hun zegje over Sony doen en wederom claimen om niets met de huidige problemen van PSN te maken te hebben. Overigens is video wel een erg groot woord voor het filmje want het had net zo goed een geluidsbestand kunnen zijn. Bekijk het filmpje, waarin Anonymous claimt nooit te vergeven of te vergeten hieronder.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.