Grol: "Ik ben een kluns"

Henk Grol heeft zich in niet mis te verstane woorden uitgelaten over het verloop van het Europees kampioenschap judo in Istanbul voor hem. De Nederlander wilde net als in voorafgaande kampioenschappen voor het eremetaal gaan, maar lag er al ruim voordat de prijzen verdeeld worden uit. "Ik ben een kluns," zei hij terugblikkend op het toernooi.

"Door een moment van onachtzaamheid heb ik een zekere medaille weggegooid. Dat ligt alleen aan mezelf en nergens anders aan," zei de judoka van Kenamju zonder naar excuses te zoeken. In de klasse tot 100 kilogram won Grol de afgelopen jaren steevast eremetaal: EK (2x zilver), WK (2x zilver) en de Olympische Spelen van Peking (brons).

Grol roept voor alle toernooien dat hij komt voor het goud, maar vaak gaat het onderweg mis, waardoor bij de mensen om hem heen de twijfel toeslaat of de 26-jarige wel door zal gaan groeien naar een echte kampioen. "Wat moet ik dan? Ik ben wie ik ben. Ik kom om te winnen, niet om derde te worden. Gezien mijn prestaties in de afgelopen jaren, waarin ik op elk titeltoernooi een medaille heb gepakt, maak ik mezelf niet belachelijk door dat te zeggen."