Hoeveelheid asbest na explosie Zwolle valt mee

De hoeveelheid asbest die dinsdag bij de zware explosie en de daaropvolgende brand in het centrum van Zwolle is vrijgekomen valt mee. Volgens de gemeente gaat het om grote brokken die niet ingeademd kunnen worden.

In een pand aan de Melkmarkt vond dinsdag omstreeks 09.30 uur vermoedelijk een gasexplosie plaats. De ravage was enorm. De straat lag vol puin en van winkelpanden in de buurt sneuvelden ruiten. Rond het middaguur brak vervolgens een hevige brand uit, vermoedelijk door een nog niet afgesloten gasleiding. De brandweer gaf om 16.00 uur het sein brand meester.

Het asbest werd gevonden in het puin van het getroffen pand. De kankerverwekkende stof is volgens de gemeente echter niet verspreid. Inmiddels is begonnen met het opruimen van het asbest.

De gemeente stelt dat er geen gevaar meer is voor omwonenden, omstanders en ondernemers die in de straat zijn gevestigd. Ramen en deuren mogen weer open.

Wel is nog sprake van instortingsgevaar. Dinsdagavond wordt daarom begonnen met de sloop van het pand. Een woordvoerder van de gemeente meldt rond 21.15 uur dat nog altijd wordt opgeruimd en dat daarna de sloop plaatsvindt.

De Melkmarkt en de Voorstraat zijn enkele uren afgesloten geweest, maar de binnenstad is sinds het einde van de middag weer bereikbaar, uitgezonderd het gebied rond het getroffen pand. Glaszetters zijn begonnen met het dichtmaken van beschadigde panden.

Bij de explosie vielen twee gewonden: een 26-jarige bewoner en een 16-jarig meisje dat langsfietste.