'Nederland moet finaleplaats Songfestival kopen'

Eric van Tijn heeft geopperd om Nederland voortaan een finaleplaats bij het Eurovisie Songfestival te laten kopen. De componist wil zo voorkomen dat de Nederlandse artiesten keer op keer vroegtijdig worden uitgeschakeld. Italië, Duitsland, Frankrijk, Spanje en Engeland staan door hun financiële bijdrage altijd gegarandeerd in de finale.

De 'big five' hoeft door zijn hoge bijdragen aan de organisatie van het Songfestival, de pan-Europese omroeporganisatie EBU, niet deel te nemen aan voorrondes. Nederland moet dat wel en haalde sinds 2005 niet meer de finale. In 2004 lukte dat Re-Union met Without You voor het laatst.

Eric van Tijn, die de Songfestivalliedjes Vrede en Hemel en Aarde componeerde, vindt het een goed idee om Nederland ook een grotere bijdrage te laten betalen om zo direct in de finale te komen. "In het kader van alle bezuinigingen zullen weinig mensen het er mee eens zijn, maar eerlijk gezegd vind ik dat we het zouden moeten doen", zegt Van Tijn tegen Novum Nieuws.

Volgens de Nederlandse Event Supervisor van het Eurovisie Songfestival, Sietse Bakker, is het idee van Van Tijn niet haalbaar. "De bedragen die aan de organiserende EBU voor het Songfestival betaald worden, zijn gebaseerd op het inwoneraantal en het bruto nationaal product. Lid worden van de 'big groep', en daarmee een finaleplaats krijgen, is niet te koop."

Dat een dergelijke constructie geen voorwaarde hoeft te zijn voor de overwinning, bewees de Duitse Lena Meyer-Landrut vorig jaar met haar nummer Satellite. "Het gaat nog altijd om het liedje en niet om het geld", vindt Pieter Kuipers, directeur van de TROS, die dit jaar de 3JS namens Nederland naar het muziekfestijn stuurt.


'Nederland moet finaleplaats Songfestival kopen' (Foto: Novum)