Boze geesten verdrijven in Den Haag

In Kirgizië kan de regeringscoalitie weer op volle kracht vooruit. Tot voor kort vochten de deelnemende partijen elkaar nog de tent uit, maar dat is nu verleden tijd. De oorzaak van de vele onderlinge frustraties wezen de parlementariërs aan de aanwezigheid van boze geesten. En daar zit niemand op te wachten natuurlijk. Alleen maar ruzie en ellende met geesten, zo is dat nu eenmaal. Dus is het zaak om die zo snel mogelijk te verdrijven. Zo gezegd, zo gedaan. In het parlementsgebouw werden zeven schapen geslacht en dat was het dan met die boze geesten. Na de rituele zuivering loopt de coalitiemachine in Kirgizië weer als een zonnetje.

Lastige conflicten oplossen in je regering. Het is zo moeilijk nog niet. De eerstvolgende keer dat minister Leers weer wordt uitgehoord door een furieuze Tweede Kamer over een uitgezette Iraniër, roep je iets over boze geesten en laat je gewoon een plaatselijke veehouder aan rukken. "Twee lammetjes graag, want de sfeer is hier om te snijden." De Jager en Opstelten stropen hun mouwen op en ontfermen zich met keukenmessen over de jonge dieren. Een stief kwartiertje fileren en weg is de spanning rondom het debat. Net zo makkelijk.

In verkiezingstijd wordt het wel even een ander verhaal. In zo'n periode zit de Kamer vol met boze geesten. De sterke vertrouwensbanden zijn ineens net iets brozer dan je dacht. Van het voeren van gedegen beleid is geen sprake met verkiezingen in het vooruitzicht. Partijen offeren de innige samenwerking op als een donderslag bij heldere hemel en kiezen voor eigen gewin. Knappe jongen die dan de boze geesten nog weet te verdrijven. Ja, misschien als je de debatten verplaatst naar een slachthuis. Dat je na het villen van vijvenvijftig mestkalveren plotseling toch een lichtpuntje ziet om samen verder te kunnen.

Ik ben bang dat in Den Haag het verdrijven van boze geesten door een slachting er niet in zit. En dat is niet omdat ik denk dat het niet werkt. Nee, dat zit ‘m puur in die slachting. Want voordat de Tweede Kamer er uit is of dat met of zonder verdoving moet gebeuren, is Nederland alweer drie kabinetten verder.