Brandend natuurgebied Drenthe bewaakt

De brandweer in Drenthe bewaakt in de nacht van maandag op dinsdag het natuurgebied Fochteloërveen in de buurt van Bovensmilde. In het gebied woedde maandag een brand. De brandweer blust in de nacht van maandag op dinsdag niet meer, behalve op de plekken waar het vuur oplaait en er risico op uitbreiding bestaat, meldt een woordvoerder maandagavond.

De brand woedde sinds maandagochtend in een gebied van 1 vierkante kilometer. Een groot deel hiervan is afgebrand. Voorkomen kon worden dat de brand zich uitbreidde naar een bosgebied en bebouwing.

Het bewakingsscenario is sinds ongeveer 22.30 uur van kracht. Tot die tijd werd nageblust. De twee defensiehelikopters die hielpen met blussen en de politiehelikopter waarmee warme plekken kunnen worden ontdekt, zijn sinds 21.00 uur weg.

Besloten is tot het bewakingsscenario omwille van de veiligheid van de brandweerlieden, vertelt de woordvoerder. "In het gebied ligt veen. Daarin kun je wegzakken. Ook zijn er greppeltjes en dergelijke waarin je kunt vallen."

In totaal houden vier brandweereenheden, samen 26 man sterk, de wacht. Zij worden ondersteund door giertanks. Dinsdagochtend wordt als het weer licht is gekeken wat er nog moet gebeuren. "We hopen dat we de politiehelikopter dan weer kunnen inzetten om de laatste smeulende plekken te kunnen vinden."